Bästa veganska proteinpulvret 2024 – Komplett aminosyraprofil utan animaliska ingredienser

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden ska vi ta itu med ett väldigt intressant ämne: veganskt proteinpulver! Många tror att ett sådant inte kan ge optimala träningsresultat, eftersom animaliska ingredienser saknas, men ingenting kan vara mer fel. Det finns gott om kompletta, veganska proteinpulver och det ska du få lära dig allt om i vår stora köpguide. Välkommen!

Förbättra träningsresultaten med veganskt proteinpulver

Inom fitnessvärlden har proteinpulver med enbart vegetabiliskt ursprung, felaktigt inte ansetts vara fullgott och därmed inte kunna ge eftersökta träningsresultaten. 

Idag har intresset ökat, inte minst genom dokumentären “The game changers” på Netflix, där vi får en inblick i hur ett flertal elitidrottare markant ökat sina träningsresultat och minskat träningsskador, sedan de gått över till vegansk kost. 

Det som krävs av ett veganskt proteinpulver är helt enkelt att sammansättningen är genomtänkt, vilket i och för sig faktiskt gäller alla proteintillskott. Vi kommer att gå in på det i detalj i vår text och du kommer att få reda på vilka proteinkällor som ska kombineras, för att ett veganskt proteintillskott ska bli fullvärdigt.

Som vanligt har vi också valt ut några produkter vi vill rekommendera våra läsare. I köpguiden vann Better You Ärt & Havreprotein. Vår mellan- och budgetvinnare blev Healthwell Vegan Protein och Svenskt Kosttillskott Core Soy Protein. Specialaren av exceptionellt hög kvalitet, heter Sunwarrior Clean Keto Protein

Hittar du inte en produkt bland våra favoriter, har vi dessutom sex stycken utmanare med i köpguiden.

Premium: Better You Ärt & Havreprotein

I proteinpulvret från Better You hittas alla essentiella aminosyror och det innebär att det är ett fullvärdigt protein. Proteinet är en given premiumvinnare, tack vare den optimala sammansättningen och för att den inte innehåller onödiga, artificiella ingredienser.

Proteinpulvret är också sötat med stevia, vilket innebär att det inte påverkar blodsockret och har ett mycket lågt kolhydratinnehåll på 8 gram per 100 gram pulver.

Fördelar

  • Hög proteinhalt
  • Sötad med stevia

Nackdelar

  • Tunn konsistens
  • Eftersmak som sitter kvar länge

Mellan: Healthwell Vegan Protein

Healthwell Vegan Protein består av tre proteinkällor: havre, ris och ärtor. För personer som äter strikt vegansk kost har den fördelen att innehålla B12, vilket veganer lätt får brist på. Användaren bör vara uppmärksam på att proteinpulvret inte innehåller något sötningsmedel överhuvudtaget och smaken kan upplevas som krävande av många.

Fördelar

  • Utan sötningsmedel
  • Med vitamin B12

Nackdelar

  • Skopa ingår ej

Budget: Svenskt Kosttillskott Core Soy Protein

Svenskt Kosttillskott Core Soy Protein är ett veganskt pulver tillverkat av sojaprotein. Proteinet har ett väl balanserat innehåll av aminosyror och därför passar pulvret för dem som vill använda det till återhämtning och muskeltillväxt. Core Soy Protein innehåller inga fytoöstrogener som soja innehåller i sin naturliga form.

Fördelar

  • Utan fytoöstrogener
  • Med skopa

Nackdelar

  • Innehåller sukralos och acesulfam-k

Special: Sunwarrior Clean Keto Protein

Sunwarrior Clean Keto Protein är köpguidens i särklass lyxigaste proteinpulver. Produkten innehåller en varsamt sammansatt blandning av proteiner, fettsyror, aminosyror och spårämnen. Den passar alla veganer som vill ha ett lägre kolhydratinnehåll i kosten, något som lätt blir högt med vegankost.

Personer som äter keto-kost kan alltså med fördel använda sig av pulvret.

Fördelar

  • Sötad med stevia
  • Utan tillsatser

Nackdelar

  • Kan innehålla spår av nötter

Köpguide

Vad är veganskt proteinpulver?

När vi tänker på proteinkällor associerar säkert många av oss till animaliska sådana, det vill säga kött eller mjölkprodukter. Faktum är att det finns fullgoda, helt vegetabiliska proteinkällor också. Någon gång har du säkert stött på uttalanden som att veganska proteinpulver aldrig är fullgoda. Men så är inte alls fallet!

Det handlar helt enkelt om att tillverka dem på rätt sätt. Inte så annorlunda än vassleprotein exempelvis, vilket ofta innehåller tillsatser av aminosyror med mera. 

Veganska proteinpulver är naturligt fria från laktos och skonsamma mot tarmarna, vilket gör att de inte bara lämpar sig väl för veganer. Lider du av IBS, känslig mage generellt eller är laktosintolerant är ett veganskt proteinpulver oftast mycket snällare mot magen.

De viktiga aminosyrorna

För att ett proteinpulver ska vara fullvärdig behöver alla de nio mycket viktiga, essentiella aminosyrorna finnas med. Det kan göras genom att flera växtproteiner kombineras med varandra. 

Veteprotein innehåller väldigt håg halt av aminosyran glycin. Den har bland annat betydelse för tarmens upptag av kalcium och är också viktig för hår, hud, naglar och brosk. Ärtprotein däremot innehåller högre halter av lycin, men mindre av leucin. Havre innehåller istället rikligt med leucin. 

För att få fram ett proteinpulver med komplett näringsprofil, går det alltså att kombinera olika former av proteiner, för att få fram ett pulver med en specifik sammansättning. 

Produkter från växtriket som har en komplett uppsättning med aminosyror, är i första hand soja och hampafrön. Sojaproteinpulver finns det ganska många alternativ av, medan hampaproteinpulver finns i ett mer begränsat utbud. 

En aspekt som är viktig när det gäller proteinpulver överhuvudtaget, är att definiera vad du ska ha proteinpulvret till. Vill du ha ett mättande mellanmål som minskar småätande och sockerdippar på eftermiddagen, fungerar det bra med ett enkelt risproteinpulver. 

Tränar du mycket är aminosyrorna leucin, isoleucin och valin viktiga. Trion kallas för BCAA och är säkerligen bekant för alla som som tar olika typer av tillskott för att öka träningsresultaten.

Kombineras vissa växtprotein med varandra kan en optimal balans av leucin, isoleucin och valin uppnås. Som tidigare nämndes innehåller vete och soja höga halter av leucin. Dessa två innehåller också höga halter av isoleucin. Ärtprotein innehåller å sin sida gott om valin. 

Kombineras dessa tre med havre, tillsätts även lycin och metionin. Dessutom finns förstås möjligheten att inkludera BCAA som tillsats i proteinpulvret.

Så med den här redogörelsen hoppas vi att vi en gång för alla tagit kål på myten om att veganskt proteinpulver inte kan vara fullvärdigt som proteinkälla. Även personer som vill bygga mycket muskelmassa, kan använda ett veganskt proteinpulver.

Låt oss titta lite närmare på olika typer av veganskt proteinpulver som kan köpas:

  1. Ärtprotein. Ett av de vanligaste, vegetabiliska proteinkällorna. Kan köpas där träningstillskott säljs, eller tillverkas hemma av torkade ärter i en kaffekvarn. 
  1. Hampaprotein. Utvinns ur hampafrön och är en typ av tillskott som exploderat i popularitet de senaste åren. Innehåller alla aminosyror, vilket gör det till ett fullvärdigt protein. 
  1. Pumpafröprotein. Ett proteinpulver som är mycket rikt på omegafettsyror, vilket har stort inflytande på vår hälsa. Pumpafrön är rikt på tryptofan och kan intas på kvällen för att främja nattsömnen. Pumpafröprotein innehåller även stora mängder zink, vilket är gynnsamt för prostatahälsan. 
  1. Risprotein. Perfekt för alla som till vardags vill ha ett bra mellanmål som ger en stabil mättnadskänsla. För alla som stressar mycket och som har lätt att ta till något sött på eftermiddagen, kan risprotein vara ett bra alternativ. Den som väljer brunt risprotein får i sig mer fibrer och näringsämnen.
  1. Sojaprotein. Ett av de vanligaste veganska proteinerna. Sojaprotein innehåller höga halter av BCAA och fungerar både för dem som tränar mycket och för någon som vill ha ett proteinrikt mellanmål.
  1. Solrosfröprotein. Solrosfrön är en bra proteinkälla. Är sällsynt som enskilt pulver men ingår i vissa veganska blandningar. 
  1. Sacha inchi-protein. Sacha inchi är en nöt från Sydamerika och som är extremt näringsrik. Den har ännu inte nått samma popularitet hos oss i Europa som andra sydamerikanska superfoods gjort. Sacha inchi innehåller omegafettsyror och rikligt med aminosyror. Än så länge är det svårt att få tag på i proteinet i Sverige, men kan hittas på amazon.se. 
  1. Chia-protein. Det magiska lilla chiafröet är fullkomligt proppfullt med nyttigheter! Chia är rikt på omega-3, proteiner, aminosyror och enzymer. Det är med andra ord ett protein som för med sig många goda hälsoeffekter.
  2. Växtproteinblandningar. Som vi redogjort för i texten, finns det många sätt att optimera ett proteinpulver på. Olika växtblandningar är den vanligaste formen av veganskt protein.

Hur du använder veganskt proteinpulver

Ett proteinpulver använder du precis som vilket annat proteinpulver som helst. Tränar du, tar du det direkt efter träningspasset och eventuellt som ett extra mellanmål. Här gäller det förstås också att kontrollera att innehållet motsvarar kraven för önskade träningsresultat.

För den som vill ha ett proteinpulver till vardags att komplettera sin kost med och där innehållet inte behöver vara exakt optimerat, finns det många alternativ att välja mellan.

Är veganproteinpulver hälsosammare än andra proteinpulver?

Det korta, enkla svaret på frågan är: nej. Eftersom det finns gott om växtbaserade proteinpulver som innehåller artificiell sötning och tillsatta smakämnen som choklad, vanilj, kola med mera, går det inte att säga att veganska proteinpulver per automatik skulle vara nyttigare än andra proteinpulver.

Utvecklar vi svaret en aning, säger vi istället att det beror det helt och hållet på vilka önskningar och behov konsumenten har. För en laktosintolerant är ett veganskt proteinpulver hälsosammare än ett vasslepulver.

För personer som får dålig mage generellt och som haft oturen att testa på svårsmälta proteinpulver, finns det gott om milda och skonsamma alternativ. Oftast är dessa veganska.

Fördelar med veganskt proteinpulver

Några av fördelarna är således att personer med födoämnesallergier kan tåla ett vegansk proteinpulver bättre. En annan fördel är att personer som av etiska eller hälsoskäl vill äta strikt veganskt, har gott om alternativ att välja mellan.

För den som inte är vegetarian men mycket hälsomedveten, ska det också tilläggas att det finns fler ekologiska alternativ bland veganska proteinpulver. Dessutom är det lättare att hitta proteinpulver utan så mycket tillsatser, bland de veganska alternativen.

Eventuella biverkningar och nackdelar med veganskt proteinpulver

Biverkningar som kan uppstå har oftast med allergiska reaktioner att göra. Det gäller att ha koll på vilken växtbaserad källa proteinpulvret har, så att det inte är något du är allergisk för. Soja är exempelvis en sådan källa som känsliga magar kan reagerar på.

En annan nackdel uppstår om du vill ha muskeltillväxt och inte väljer ett växtprotein med rätt proteininnehåll. Då kommer du inte att få de resultat du vill ha. Kontrollera alltid hur många gram protein en portion innehåller, om träningsresultat är viktiga för dig.

Så vill vi också säga något om smaken på tillskott av den här typen. Det gäller alltså inte bara veganska sådana utan hela utbudet. Det finns i stort sett alltid några som är missnöjda med smaken när det gäller proteinpulver. Balansgången mellan vettiga sötningsmedel, lågt kolhydratinnehåll och hög halt av proteiner är utmanande för tillverkarna.

Det enklaste är nog om konsumenterna är beredda på att ett proteinpulver med chokladsmak, aldrig kommer att smaka som en chokladshake från en snabbmatskedja. Smaken är så att säga vad den är och det gäller proteinpulver överlag.

Vi vill påstå att det helt enkelt gäller att sänka förväntningarna en del när det kommer till smaken på proteinpulver. I bästa fall älskar du helt enkelt smaken och konsistensen, men det är bra att helt enkelt inte sätta ribban för högt.


Veganskt proteinpulver Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Marknaden för proteinpulver är stor och det är inte svårt att hitta kundomdömen och fakta.
På basen av den insamlade informationen vi samlat ihop, har vi valt ut våra fyra favoriter. Här nedan kan du läsa om dem i detalj:

Premium: Better You Ärt & Havreprotein

Som premiumvinnare har vi det stora nöjet att presentera Better You Ärt & Havreprotein. Kombinationen av ärta och havre, gör att samtliga av de eftertraktade aminosyrorna finns med, inklusive BCAA-trion. Det är en av de veganska proteinpulver som har det högsta proteinvärdet du kan hitta på den svenska marknaden.

Det är alltså en produkt som passar alldeles utmärkt för dig som använder proteinpulver för dina träningsresultat. Tillika fungerar den perfekt för den som vill ha ett snabbt och nyttigt mellanmål eller frukost på språng.

Vi är otroligt imponerade av att det här pulvret inte innehåller några konstiga tillsatser. Förutom ärt- och havreprotein hittar du avfettat kakaopulver, samt aromer. Produkten är sötad med stevia, vilket har naturligt ursprung och påverkar inte blodsockret i princip alls.

Proteinpulvret kan användas på många sätt: du kan ta den som sådan, med vatten eller någon annan växtbaserad dryck. Du kan blanda ner den i din smoothie för att göra den mer mättande och eller varför inte strö den på gröt.

Fördelar

  • Hög proteinhalt
  • Sötad med stevia

Nackdelar

  • Tunn konsistens
  • Eftersmak som sitter kvar länge

Mellan: Healthwell Vegan Protein

Healthwell Vegan Protein innehåller de tre proteinkällorna ris, ärtor och havre. Det finns vitaminer och mineraler tillsatta, däribland vitamin B12, vilket är något veganer har svårt att tillgodogöra sig och lätt får brist på. Här hittas också vitamin D, B6 samt selen. Proteinpulvret kan blandas i gröt, smoothies eller blandas ut i vatten och drickas som sådant.

Det veganska proteinpulvret från Healthwell är avsett att användas som frukostalternativ eller mellanmål för den som har en brådskande vardag. Pulvret kan också användas för snabbare återhämtning efter ett träningspass, även om inte blandningen är framtaget specifikt för muskelbyggande.

Smaken är naturell, vilket gör att den är lämplig att använda i smoothies eller i drycker med din egna smakblandning. Proteinet är inte smaksatt med sötningsmedel eller några andra aromer. Det här är något som är en fördel för många, men vi vill påpeka för alla användare att smaken inte kommer att tilltala alla.

Fördelar

  • Utan sötningsmedel
  • Med vitamin B12

Nackdelar

  • Skopa ingår ej

Budget: Svenskt Kosttillskott Core Soy Protein

Core-serien från Svenskt Kosttillskott är ett märke som många som sysslar med styrkesport känner till. Core är ett prisvärt märke för alla som vill ha svenskproducerade tillskott av hög kvalitet som är prisvärda.

Cores sojaprotein har hög upptagningsförmåga och ett 100 % vegetabiliskt ursprung, från enbart soja. För den som är orolig för fytoöstrogener i soja, har den här produkten den stora fördelen i och med att ämnet har separerats och avlägsnats.

Core Soy Protein innehåller ett flertal vitaminer. Du hittar vitamin C, B3, B5, B6, B9, B12 samt mineraler. Den är avsedd för dig som vill öka muskelmassa och förkorta återhämtning efter träning. Pluspoäng även för att en skopa ingår i köpet. Vi vill uppmärksamma läsarna på att pulvret är sötat med sukralos, vilket kan vara en nackdel för vissa.

Fördelar

  • Utan fytoöstrogener
  • Med skopa

Nackdelar

  • Innehåller sukralos och acesulfam-k

Special: Sunwarrior Clean Keto Protein

Sunwarrior Clean Keto Protein är definitivt köpguidens lyxigaste proteinpulver, med ett mycket genomtänkt innehåll. Sunwarrior är ett holländskt företag med inriktning på veganska kosttillskott och de håller fanan högt när det kommer till innehåll.

Grundstommen i pulvret är från bondbönor, ärter och MCT-pulver. Det sistnämnda är utvunnet ur MCT-olja, som i sin tur är de nyttiga fettsyrorna som finns i kokosolja. Tack vare den här blandningen finns ett naturligt och rikligt innehåll av vitamin D, kalium och vitamin C. Pulvret innehåller också spårämnen.

Proteinpulver passar alla som vill ha ett proteinrikt tillskott, utan att få i sig för mycket kolhydrater. Sunwarrior Clean Keto Protein är sötad med stevia och innehåller inga artificiella tillsatser. Kakaon är rå, vilket innebär att den är extra näringsrik och välgörande.

Fördelar

  • Sötad med stevia
  • Utan tillsatser

Nackdelar

  • Kan innehålla spår av nötter

De veganska proteinpulvrena som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte vad du söker bland våra favoriter? Då kan vi varmt rekommendera våra utmanare, vilka ytterligare breddar utbudet i vår köpguide.

Olga Rönnbergs Havreprotein

Hälsogurun Olga Rönnberg som vi bland annat sett i tv-programmet “Biggest Loser” har också sitt eget varumärke. Olga fokuserar mycket av sina träningsråd till gravida och ammande kvinnor och det här är ett proteinpulver som även passar den gruppen, eftersom det inte innehåller tillsatser eller artificiella sötningsmedel.

Olga Rönnbergs Havreprotein är sötad med naturlig stevia och kan blandas ut i smoothies, gröt eller intas med dryck. Stevia kan göra en produkt väldigt söt och det är just den intensiva sötman som kritikerna finner negativt med produkten. Sannolikt är det å andra sidan även det som många tilltalas av.

Några av nyttigheterna i pulvret är bland annat lecitiner från solros samt glycin. Det är ett mättande, proteinrikt mellanmål eller något som du kan ta efter träningen för att undvika blodsockerfall eller stoppa i dig något sött eller kolhydratrikt.

Fördelar

  • Utan artificiella sötningsmedel
  • Passar känsliga magar

Nackdelar

  • Mycket söt smak

Rawpowder Ekologiskt Pumpakärnprotein

Rawpowder Ekologiskt Pumpakärnprotein består endast av proteinextrakt från pumpafrön och ingenting annat. Pulvret är en naturlig källa till zink, tryptofan, magnesium samt omega 6 och 9. Här får du även en mängd mineraler och vitaminer på köpet.

Eftersom pumpafrön innehåller mycket tryptofan, kan den också ha en rogivande effekt vid intag på kvällen och ha en positiv inverkan på sömnvanorna.

Fördelar

  • Riklig på mineraler
  • Innehåller omegafetter
  • Nötig smak

Nackdelar

  • Liten påse som snabbt tar slut

Primal State Växtproteinpulver

Primal State Växtproteinpulver är en intressant blandning av ärta, linfrö, hampa, pumpa och solrosfrö. Blandningen gör att den håller en komplett aminosyraprofil och passar bra att användas av personer som vill förbättra träningsresultat. Produkten innehåller ingen soja och är också fri från tillsatser och konserveringsmedel.

Fördelar

  • Utan konserveringsmedel
  • Inga sötningsmedel
  • Praktiskt burk

Nackdelar

  • Endast tysk innehållsförteckning

Nutri-Plus Shape & Shake

Nutri-Plus Shape & Shake har ett mycket högt proteininnehåll och med sin sammansättning av aminosyror främjar pulvret muskeltillväxt. Den innehåller inga färgämnen. Det är helt enkelt en produkt som är avsedd för dig som tränar hårt, men som inte vill göra avkall på kvaliteten på innehållet för den sakens skull.

Fördelar

  • För muskeltillväxt

Nackdelar

  • Innehåller sukralos

Holistic Risprotein Ekologiskt

Holistic Risprotein Ekologiskt är tillverkat av ekologiskt risextrakt. Den innehåller rikligt med aminosyror och passar bra för dig som är aktiv och tränar mycket. Fördelen med risprotein att det är lättupptagligt av kroppen och är en mer eller mindre perfekt produkt för dig som lider av IBS eller som på andra sätt har känslig mage.

Smaken är kanske inte den mest spännande, men du får å andra sidan en exceptionellt ren produkt.

Fördelar

  • Utan tillsatser
  • Alla aminosyror

Nackdelar

  • Påse som ej kan återförslutas

Renée Voltaire Smoothieboost Hampaprotein

Den ekologiska hampaprotein-boosten från Renée Voltaire, passar alla som vill ha ett fullvärdigt proteinpulver i smoothien eller som mellanmål. Dessutom innehåller även proteinpulvret superbäret acai samt vetegräs och spirulina. Här får du alltså en riktig klorofyllkick, tillsammans med en hög dos proteiner.

Fördelar

  • Utan tillsatser
  • Inga sötningsmedel

Nackdelar

  • Dyrare än genomsnittet

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad