Bästa vassleprotein 2024 – Maxa träningsresultaten och förkorta återhämtningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är det dags för dig att optimera dina träningsresultat med ett högkvalitativt vassleprotein? I vår stora guide i ämnet ska vi detaljstudera vassleprotein och vilka olika sorter det finns. Du kommer att lära dig exakt vilken typ av vassleprotein som passar dig bäst. Som vanligt i våra köpguider, tipsar vi dig om några riktigt bra vassleproteinpulver. Välkommen!

Vassleprotein - den vanligaste formen av proteintillskott

Vassleprotein hittas vanligen i pulverform men kan också hittas i olika typer av bars och proteinberikade mellanmål. Det har gjorts mycket forskning på vassleprotein, eftersom det är ett mycket väl använt preparat inom fitnessindustrin. Det gör att det finns mycket intressant information att inhämta och en del av den återger vi här i vår stora köpguide.

I artikeln kommer du att få lära dig grundläggande fakta om proteinpulver, men också hur du ska tänka på om du vill optimera dina träningsresultat med ett sådant. Som vanligt rekommenderar vi också våra läsare några köpvärda proteinpulver.

I premiumkategorin den här gången föll valet på PW1 Whey Protein Choklad. Mellanvinnaren är ett proteinpulver från svenska Holistic

Core bidrar med vårt budgetalternativ och en mycket intressant specialare har vi också med, för dem som har extra höga krav. Så missa därför inte Matters Grass-fed Whey Protein om du är kräsen konsument av tillskott!

Premium: PW1 Whey Protein Choklad

PW1 Whey Protein Choklad var den givna premiumvinnaren, tack vare sin exceptionellt höga kvalitet med ekologiskt innehåll.

I proteinpulvret finns inga artificiella sötningsmedel. PW1 är sötad med kokossocker, som ger mycket sötma utan att påverka blodsockernivåerna. Dessutom innehåller proteinpulvret en hög proteinhalt på 20 gram per portion. Ett utmärkt proteinpulver för muskeltillväxt och återhämtning alltså.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Naturligt sötad

Nackdelar

 • Högt laktosinnehåll
 • Line påse som snabbt tar slut

Mellan: Holistic Vassleprotein

Vill du ha en produkt med svenskt ursprung utan konstiga tillsatser och med exceptionellt hög kvalitet? Då ska du välja Holistic Vassleprotein. Pulvret är helt osötat och du har alltså möjlighet att själv tillsätta stevia eller kokossocker om du vill ha en sötare produkt, som ändå håller en naturlig kvalitet.

Fördelar

 • Svensk tillverkning med svenska råvaror
 • Sockerfritt

Nackdelar

 • Ingen sötma

Budget: Core Whey Protein

Core Whey Protein är ett högkoncentrerat vassleprotein som passar alla som vill ha ett prisvärt proteinpulver till träningen. Proteinhalten är mycket hög och en portion landar på 26 gram protein. Det är inte proteinpulvret för den som är petig med ingredienserna, eftersom du hittar flera tillsatser och artificiella sötningsmedel i produkten.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Dryg produkt
 • Hög proteinhalt

Nackdelar

 • Innehåller färgämnen
 • Sötad med aspartam

Special: Matters Grass-Fed Whey Protein

Specialaren den här gången är verkligen något utöver det vanliga! Matters Grass-Fed Whey Protein är nämligen ett vassleprotein med vassle från kor som går ute året runt och som endast är uppfödda på gräs. Här finns inga antibiotikarester eller GMO, utan endast ett naturligt och högkvalitativt innehåll. Väldigt spännande tycker vi!

Fördelar

 • Naturligt sötad
 • Från frigående kor uppfödda på endast gräs
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Mycket söt smak

Köpguide

Vad är vassleprotein?

Mjölk består av två typer av proteiner: vassle och kasein. Vasslen används i första hand för att tillverka ostprodukter med. Men vassle används också för att tillverka ett av de vanligaste proteinpulvren på marknaden. Vassleprotein omnämns ofta även med den engelska benämningen whey protein.

Hur framställs vassle?

Vassleprotein kan ha olika hög proteinhalt, beroende på vilken filtrering som används i tillverkningsprocessen. Ju mer ett vassleprotein är filtrerat, desto högre blir proteinhalten.

I vassle finns också alla aminosyror som krävs för muskeltillväxt och för att proteinet ska bli helt fullvärdigt. Vassleprotein är därför effektivt i träningssammanhang.

Aminosyrorna bidrar att bygga upp muskelfibrerna, men vassleprotein passar även utmärkt för personer som vill bränna fett. Vassleprotein är av den anledningen det populäraste proteintillskottet för idrottare och styrkesportare.

Olika typer av vassleprotein

I grunden delas vassleprotein upp i tre olika kategorier: koncentrat, hydrolysat och isolat. Det som skiljer de olika typerna av vassle åt, är hur hög proteinhalt det finns i den och vilken laktoshalt den har.

 • Isolat. Vassleprotein passar alla som är laktoskänsliga och som vill ha effektiva resultat vid hård träning. Det här är ett rent protein och den mest avancerade filtreringsmetoden används för att framställa isolat. Det går faktiskt att få upp till 97 % proteinhalt i ett välfiltrerat isolat.
 • Hydrolysat. Personer som vill ha ett exceptionellt snabbt upptag av vassleprotein, bör prioritera ett hydrolysat. Proteinet är förspjälkat, vilket annars är en process som sker i magsäcken. Eftersom ingen förspjälkning behöver göras i magen, tas proteinet exceptionellt snabbt upp av kroppen och musklerna. 

Det är viktigt att inte blanda hydrolysate med en annan mjölkprodukt, eftersom upptagningsförmågan då påverkas negativt. Juice eller vatten är alltså det som gäller för ett proteinpulver av den här typen.

 • Koncentrat. Ett vassleproteinkoncentrat innehåller också vissa beståndsdelar som funnits i mjölken. Här hittas exempelvis fett och laktos. Koncentratet ger en mer naturlig produkt, men passar inte personer som är känsliga för laktos. Proteinformen har också aningen högre kaloriinnehåll, på grund av att fettet finns kvar.

Hur används vassleprotein?

Nu när du vet att det finns olika typer av vassleprotein, kan du också välja exakt den produkt som passar dig bäst. Vassleprotein ska i första hand tas direkt efter ett träningspass för att gynna muskeltillväxten och korta ner återhämtningen. För den som tränar extremt hårt, kan också vassleprotein användas under träningspasset och som ett extra mellanmål.

Det finns många som vill använda ett vassleprotein av andra orsaker än muskeltillväxt eller för att förbättra träningsresultaten. Ett bra vassleproteinpulver är ett utmärkt sätt att förbättra näringsintaget på under stressiga dagar, när det är svårt att hinna äta ordentligt.

Många tar vassleprotein som en snabb frukost på morgonen eller som ett mellanmål för att undvika blodsockerdippar med påföljande sug efter sötsaker och fika. Det finns också många som tycker om att ta vassleprotein efter arbetsdagens slut, för att lättare klara av tiden fram till att middagen är klar.

Proteinpulver och Proteinbars

Vassleprotein finns i flera olika former. Proteinpulver är ett väldigt vanligt alternativ som är lätt att hantera. Du kan alltid ha det hemma i större mängder och på så sätt alltid ha proteinet till hands.
För personer som vill ha större omväxling och som samtidigt kanske behöver få i sig fler kalorier, finns det olika typer av proteinbars. Många alternerar mellan alternativen under olika perioder och faser.

Dosering

Doseringen varierar och här gäller det helt enkelt att följa tillverkarens anvisningar. En till två skopor pulver, brukar vara en vanlig dos per portion. När det gäller proteinbars brukar det stå hur hög halt av protein produkten innehåller. Då är det bara att anpassa intaget efter de egna proteinmålen.

Bieffekter

Vassleprotein kan som alla livsmedel ha olika bieffekter. Som inledningsvis nämndes kan vassleprotein innehålla mycket laktos och det är ingenting för laktosintoleranta eller personer som överlag är känsliga mot mjölkprodukter.

Det är också viktigt att påpeka att många vassleproteiner kan innehålla otroligt många tillsatser. Sötningsmedlet i vassleprotein kan vara allt från naturlig stevia till aspartam och sukralos. Här gäller det förstås att själv ta ställning till hur viktigt du som användare tycker att det är, att minimera tillsatser och artificiella ämnen.

Vill du undvika tillsatserna är det alltid extra viktigt att att vara påläst och skaffa dig så mycket information du kan om proteinpulvret, innan du köper det.

Särskilda försiktighetsåtgärder och varningar

Proteinerpulver ska förstås aldrig ersätta en sund och välbalanserad kost. Det gäller att även här att själv vara påläst och fundera på vad du vill att ett vassleprotein ska hjälpa dig med. Personer som tränar hårt, särskilt inom styrkesporter, behöver oftast någon form av proteintillskott och den egna kunskapen om näringslära är extra relevant i det fallet.


Vassleprotein Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I köpguiden ville vi fokusera på välkontrollerade proteinpulver av hög kvalitet. Efter en hel del research och efterforskningar, har vi hittat några bra alternativ som har många nöjda användare.

Premium: PW1 Whey Protein Choklad

Söker du ett vassleprotein med riktigt hög kvalitet, utan onödiga tillsatser och ser också helst att det är ekologiskt? Då är definitivt PW1 Whey Protein Choklad något för dig! Proteinpulvret är ett koncentrat som är sötat med endast kokossocker och smaksatt med äkta, rå kakao.

Kokossocker har fördelen att påverka blodsockret väldigt lite. Det ger en behaglig sötma som inte är så påtaglig som artificiella sötningsmedel, men som ändå ger en väldigt god och söt smak. Proteinet är framställt av ekologisk vassle från europeiska kor.

En portion ger 20 gr protein, vilket gör att pulvret passar bra för personer som vill använda det som ett träningstillskott. Innehållet tilltalar säkerligen också den som helt enkelt vill ha ett snabblagat och högkvalitativt mellanmål. Kom ihåg att den här typen av koncentrat har ett högt laktosinnehåll och passar inte personer med känslig mage.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Naturligt sötad

Nackdelar

 • Högt laktosinnehåll
 • Line påse som snabbt tar slut

Mellan: Holistic Vassleprotein

Holistic Vassleprotein är ett ultrafiltrerat vassleprotein, vilket gör att det har en mycket välbalanserad aminosyraprofil, samtidigt som det har en hög proteinhalt. Utan att för den sakens skull vara hårt processad eller innehålla artificiella ingredienser. Vassleproteinet är helt och hållet framställt i Sverige och kommer från norrländska gårdar.

Holistic Vassleprotein innehåller inget sötningsmedel och här får användaren själv avgöra om sötningsmedel ska tillsättas eller intas som det är. Användaren bör vara förberedd på att även om vassleproteinet har chokladsmak, har den ändå ingen sötma att tala om. Den som förväntar sig en chokladshake kommer garanterat att bli besviken.

För dig som värdesätter produktens kvalitet och ursprung är det här en utmärkt produkt där du får otroligt mycket för pengarna. En portion innehåller 22 gram protein.

Fördelar

 • Svensk tillverkning med svenska råvaror
 • Sockerfritt

Nackdelar

 • Ingen sötma

Budget: Core Whey Protein

Core är ett varumärke som många fitness-entusiaster känner igen. Det är nämligen ett svenskt, prisvärt kosttillskottsföretag som tillverkar en mängd produkter, särskilt riktat till kategorin styrkesport.

Core Whey Protein är ett proteinpulver som har en hög proteinhalt på 26 g. per portion. Laktosmängden är förhållandevis låg, men observera ändå att produkten inte är helt laktosfri.

Smaken är fyllig och riklig. Vissa tycker att det är en väldigt intensiv och söt smak. Ett tips om företaget ger, är att blanda ut en portion i större mängder vätska, för att få en mildare dryck som inte är lika söt. För övrigt är det här även ett vassleprotein för dem som inte har någonting emot tillsatser. Core Whey Protein innehåller nämligen färgämnen och sötningsmedlet aspartam.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Dryg produkt
 • Hög proteinhalt

Nackdelar

 • Innehåller färgämnen
 • Sötad med aspartam

Special: Matters Grass-Fed Whey Protein

Matters Grass-Fed Whey Protein är ett nytt proteinpulver på marknaden som är oerhört spännande. Här garanteras nämligen att vasslen är från kor som utfodras på endast gräs och som går på grönbete året runt. Dessutom har korna inte medicinerats med hormoner eller antibiotika.

Det gör att du inte riskerar att få i dig några hormonstörande ämnen eller andra artificiella ingredienser. Det är en produkt som har ett genomtänkt innehåll ända från slutproduktens yttersta ursprung. Det tycker vi är imponerande!

Dessutom har Matters Grass-Fed Whey Protein en hög proteinhalt och du får cirka 23 gram protein per portion. Tack vare kornas gräsbete, innehåller vassleproteinet rikliga mängder omega 3 samt antioxidanter.

Proteinpulvret passar både personer som tränar mycket och de som vill använda vassleprotein även utanför träningstillfället. Pulvret har söt smak, men är sötad endast med det naturliga sötningsmedlet stevia.

Fördelar

 • Naturligt sötad
 • Från frigående kor uppfödda på endast gräs
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Mycket söt smak

Vassleproteinen som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många olika vassleproteiner på marknaden och mycket att välja mellan. Därför har vi valt ut några bra utmanare, som inte riktigt nådde ända fram till vinnarkategorierna, men som är bra alternativ att variera med.

RawPowder Organic Whey Protein Vassleprotein

Organic Whey Protein Vassleprotein är även det ett ekologiskt proteinpulver. Prisbilden på produkten gör att den knappast tilltalar personer som konsumerar proteinpulver flera gånger per dag, om inte en viss kvalitet är av högsta fokus.

Innehållet är naturligt och här finns inga tillsatser eller sötningsmedel. För den som vill ha proteinpulver där hen själv kan lägga till olika smaker eller ett pulver att blanda ner i smoothies och liknande, är Organic Whey Protein Vassleprotein perfekt.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Kan smaksättas

Nackdelar

 • Liten påse

Better You Laktosfritt Vassleprotein

Better You erbjuder ett laktosfritt vassleprotein, som är lika effektivt som andra typer av proteinpulver, men som alltså passar alla som inte klarar av laktos. En skopa innehåller hela 25 gram protein. Den lämpar sig mycket väl för personer som tränar hårt.

Pulvret passar även bra att blanda ner i proteingröt, i proteinberikade bakverk eller i smoothies. Better You Laktosfritt Vassleprotein har låg fetthalt och lite kalorier.

Fördelar

 • Sötat med stevia
 • Inga tillsatser
 • Laktosfritt

Nackdelar

 • Kan ge lös mage

SmartSupps Whey Protein

Ett proteinpulver som blivit mycket populärt sedan det lanserades. SmartSupps Whey Protein är ett prisvärt pulver som levereras i storpack på ett kilo. Pulvret löses lätt ut i vatten och många användare gillar verkligen smaken på pulvret. Enda minuset i kanten vi kan komma på är att den har ett relativt högt kolhydratinnehåll, vilket inte passar alla.

Fördelar

 • God smak
 • Lätt att blanda ut

Nackdelar

 • Hög kolhydrathalt

Olga Rönnbergs Protein

Olga Rönnbergs Protein är avsett att ta som ett komplement till en balanserad kost. Det är framställt av helt naturliga ingredienser och kan blandas med vatten eller mjölk. Du kan också proteinberika gröten med pulvret eller lägga till det i en smoothie.

Pulvret innehåller inga främmande ämnen eller artificiella tillsatser. Enligt produktbeskrivningen kan den också användas av gravida och ammande kvinnor.

Fördelar

 • Naturligt innehåll
 • Många användningsområden

Nackdelar

 • Mycket söt

Bodylab Whey 100

Bodylab Whey 100 är ett vassleprotein med hög proteinhalt och som innehåller rikligt med aminosyror. Det är en söt produkt som passar alla som tycker sötman är en förutsättning för att proteinpulver ska smaka bra.

En portion ger 22 gram protein, vilket gör att den passar bra både till träning och som proteinrikt mellanmål.

Fördelar

 • Fyllig smak
 • Löser upp sig lätt i vätska

Nackdelar

 • Innehåller sukralos

Star Nutrition Whey-80

Star Nutrition Whey-80 Vassleprotein är för dig som ställer höga krav på ett träningstillskott. Pulvret har ett snabbt upptag av kroppen och den höga proteinhalten säkerställer goda träningsresultat.

Proteinpulvret lämpar sig perfekt att ta efter ett intensivt träningspass för att bygga muskelmassa och korta ner återhämtningstiden. Star Nutrition är ett väletablerat märke och välkänt för alla som sysslar med styrkesporter.

Fördelar

 • Hög proteinhalt
 • Finns i flera smaker

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser och sötningsmedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad