Bästa svartkumminoljan 2024 – Oljan med hälsobringande egenskaper för invärtes och utvärtes bruk

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora köpguide om den exotiska svartkumminoljan! Här ska du få läsa allt om den hälsobringande oljans egenskaper och vilka näringsämnen den innehåller. Du kommer också att få reda på hur du kan använda den för invärtes samt utvärtes bruk och var du kan köpa den spännande oljan. 

Vårda huden och förebygg infektioner med svartkumminolja

Svartkumminolja är än så länge rätt ovanlig på den svenska marknaden, men i Mellanöstern och Indien är det en älskad universalprodukt, som en vanlig ingrediens i olika typer av hudvård men som också används flitigt till matlagning. 

För att underlätta för dig som vill prova svartkumminolja, tipsar vi om om några högkvalitativa oljor. Då kan du själv avgöra om du har nytta av svartkumminoljans egenskaper. 

I vår premiumkategori vann Healthwell Svartkumminolja EKO. Vår mellanvinnare heter Bättre Hälsa Svartkumminolja och vår utmärkta budgetprodukt den här gången heter Crearome Kallpressad Svartkumminolja Eko

För dig som vill ha en hudvårdsrutin med extra allt, rekommenderar vi Green Planet Cosmetics Presentset Ekologisk Svartkumminolja + Ekologisk Marulaolja + Baobaolja.

Premium: Healthwell Svartkumminolja EKO

Healthwell Svartkumminolja EKO är en ekologiskt certifierad olja som fyller alla kriterier som en bra svartkumminolja ska ha. Dessutom finns flaskan att köpa i flera olika storlekar, vilket är väldigt praktiskt. Oljan innehåller höga mängder omättade fettsyror och andra näringsämnen.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Finns i flera storlekar

Nackdelar

 • Stark smak
 • Bör spädas ut
 • Tål ej upphettning

Mellan: Bättre Hälsa Svartkumminolja

Bättre Hälsa Svartkumminolja är en kallpressad svartkumminolja som är rik på fleromättade fetter samt vitaminer och mineraler. Oljan kan användas både som hud- och hårvård, exempelvis som hårolja eller som extra ingrediens i en hudkräm. Passar också att använda som olja i salladsdressingar och i andra kalla rätter.

Fördelar

 • Kallpressad
 • För både invärtes och utvärtes bruk

Nackdelar

 • Endast 16 doser per flaska

Budget: Crearome Kallpressad Svartkumminolja Eko

Crearome Kallpressad Svartkumminolja Eko är en fin svartkumminolja som passar både till hudvård och för invärtes bruk. Många tar den för att förebygga sjukdomar i luftvägarna samt för att stärka allmänhälsan. Crearomes kallpressade svartkumminolja kommer från ekologiska odlingar i Egypten.

Fördelar

 • Praktisk flaska som är lätt att dosera
 • Ekologisk olja

Nackdelar

 • Stark smak

Special: Green Planet Cosmetics Presentset Ekologisk Svartkumminolja + Ekologisk Marulaolja + Baobaolja

Det här exklusiva presentsetet från Green Planet Cosmetics, utgör en fantastiskt vårdande hudvårdsserie med ekologisk svartkumminolja, marulaolja och baobaolja. Produkten är perfekt både för dig som vill ha en intensiv hudvård för acnedrabbad eller torr hy.

Green Planet Cosmetics Presentset passar också väldigt bra som en lyxig present till den miljömedvetna. Ett plus ger vi också för de särskilt vackra pipettflaskorna.

Fördelar

 • Oparfymerade
 • Absorberas snabbt av huden
 • Återfuktar och vårdar

Nackdelar

 • Dyr produkt
 • Oljorna kan inte köpas separat


Köpguide

Vad är egentligen svartkumminolja?

Svart kumminfröolja är en olja som används för sina hälsobringande egenskaper, men som också är en matlagningsolja. För att grundligt reda ut vad svartkumminolja är, ska vi börja med att titta lite närmare på växten svartkummin.

Svartkummin, eller Nigella Sativa som den heter på latin, är en ettårig ört med små fjäderlika, grågröna blad. På toppen av stjälken finns små stjärnformade blommor. Frukten består av en rund kapsel med små, svarta, skrovliga fröna och det är ur dessa som oljan utvinns.

Den är vanlig i Mellanöstern och Indien där fröna används i allt från curryblandningar till läkemedel. Den destillerade oljan används också ofta som smaksättare i sötsaker och bakverk. 

Namnet har den fått eftersom frönas smak och lukt påminner om vanlig kummin och anis, även om dessa inte är besläktade alls med örten. Svartkumminolja utvinns ur fröet och ger då en olja rik på många näringsämnen. Några av dessa är:

 • Omättade fettsyror. Svartkumminolja är rik på de omättade fettsyrorna omega 3 och 6. Omättade fetter är bra för hälsan och har en gynnsam effekt på hjärt- och kärlsjukdomar. Omättade fetter hittar du främst i växtfetter och fet fisk.
 • B-vitaminer. Svartkumminolja innehåller rikliga mängder av flera typer av vitamin b. Gemensamt för dem är att de är gynnsamma för centrala nervsystemet och bidrar till stärkt allmänhälsa. B-vitamingruppen är också ett viktigt ämne för hår, hud och naglar.
 • Vitamin E. En stark antioxidant som skyddar kroppen och stärker immunförsvaret. Vitamin A är också bra på att skydda huden mot yttre påfrestningar som sol, kyla, vind och luftföroreningar.
 • Mineraler är essentiella för vår hälsa och tillsammans med vitaminer utgör de en viktig komponent för cellernas funktion.
 • Antioxidanter. Dessa skyddar våra kroppar mot fria radikaler och yttre påfrestningar som sliter på våra kroppar invärtes och utvärtes. Antioxidanter är också något som håller oss friska från infektioner och sjukdomar.

Vad är svartkumminfröolja bra för?

Det finns inte mycket enhetlig forskning på svartkumminolja, men i många kulturer har den använts sedan länge för en lång rad åkommor.

Några exempel på dessa är:

 • Öka immunförsvaret
 • Lindra allergier och astma
 • Uppiggande
 • För mag- och tarmhälsa
 • Mot njur- och gallsten
 • Vätskedrivande
 • Hjälper matsmältningen
 • Motverkar kramp
 • Mot halsbesvär
 • Balanserar blodtrycket
 • Bra mot muskelvärk
 • Virushämmande
 • Motverkar parasiter

Vanligaste användningen av svartkumminolja är som allmänt stärkande medicin eller för att få igång magen. Men den är också mycket omtyckt för sin förmåga att vårda huden och hårbotten. Dess antiseptiska förmåga gör att den är en populär produkt mot akne men även för att hålla huden ung och spänstig rent generellt.

Svartkumminolja för huden

Varför svartkumminolja är så populär för just hudvård, beror på den höga andelen antioxidanter och vitaminer såsom E- och B-vitamin. Men också för den rikliga mängden mineraler som vårdar och skyddar. Mineralerna och vitaminerna ger huden lyster och oljans antiseptiska egenskaper rengör huden på djupet.

Svartkumminolja sägs också vara gynnsamt för hårväxten och kan användas för att massera skalpen med. Den anses också kunna hjälpa vid mjäll och svampangrepp i hårbotten.

Svartkumminolja för våra husdjur

Svartkumminolja kan också användas som ett kosttillskott för hundar och hästar. Tack vare den rikliga mängden omegafettsyror är den ett bra alternativ till exempelvis fiskolja. 

Tack vare omega 3 i svartkumminolja kan den hjälpa både hundar och hästar mot olika typer av ledproblem. Dess antiseptiska effekter i mage och tarm kan skydda mot de parasiter och bakterier som husdjur lätt drabbas av.

Hur du hittar en högkvalitativ svartkumminfröolja

Svartkumminolja hittar du i välsorterade hälsokostaffärer, samt på hälsokostsajter online. Även om det är en relativt ovanlig olja i Sverige, finns det några bra alternativ även från svenska varumärken. 

Tänk på att alltid välja en kallpressad variant om du vill tillgodogöra dig svartkumminoljans alla fördelar. Processade oljor innehåller mindre näringsämnen och fungerar inte så bra ur hälsosynpunkt. De kan dock fortfarande fungera bra i matlagning och som smaksättare.

Vad är rätt dosering av svartkumminfröolja?

Några enstaka droppar per dag räcker för att du ska få i dig en riklig mängd av svartkumminoljans näringsämnen. Ska du använda den till hudvård, är det bra att först testa med en droppe i armvecket för att kontrollera att inte du får några reaktioner. 

Det är också bra att späda ut svartkumminolja i krämer eller annan olja, om du använder den för hudvård, eftersom det annars kan bli ett för högt koncentrat av olja. 

Det är viktigt att konsumera oljan enligt anvisningarna och framför allt att prova sig fram när det gäller mängden. Det gäller för både in- och utvärtes användning.

Finns det några nackdelar med svartkumminolja?

Svartkumminolja kan ha utrensande egenskaper av toxiner, vilket kan ge oönskade symptom vid överdriven konsumtion såsom huvudvärk eller illamående. Personer med kontaktallergier eller känslig hud kan också reagera på svartkumminolja. 

Svartkumminolja har en laxerande verkan och för stora mängder kan ge diarré och illamående. Som nämndes innan kan också svartkumminolja ge allergiska reaktioner för personer med känslig hud eller livsmedelsallergier.

Svartkumminolja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att hjälpa dig att hitta en högkvalitativ svartkumminolja har vi plockat ut fyra stycken bra produkter som vi rekommenderar våra läsare. De håller alla hög kvalitet. Urvalet har vi gjort på insamlad information från nätet i form av fakta, kundomdömen och recensioner.

Premium: Healthwell Svartkumminolja EKO

Svartkumminoljan från Healthwell är en ekologiskt certifierad och kallpressad olja. Här är alla viktiga näringsämnen bevarade, och du får en olja rik på omega 6 och andra essentiella fettsyror. Oljan kan användas både för invärtes och utvärtes bruk. Om du använder den i matlagning, kom ihåg att prova dig fram eftersom smaken kan vara både bitter och stark.

Healthwell rekommenderar att personer med olika typer av hudbesvär som exempelvis acne, provar oljan för dess antibakteriella och näringsrika egenskaper. Ett stort plus ger vi för att produkten finns i tre olika storlekar, vilket passar utmärkt både för dig som vill prova oljan i mindre mängd och för dig som vet att du kommer att använda en större mängd av oljan.

Healthwell är ett varumärke som är framtaget av Svensk Hälsokost och filosofin är att tillverka och distribuera hälsokostprodukter av hög kvalitet, till förmånliga priser som passar alla plånböcker. Det tycker vi verkligen att Svensk Hälsokost har lyckats bra med och deras sortiment med intressanta produkter växer sig allt större. Tillverkningen av Healthwell Svartkumminolja EKO har skett med noggranna kontroller och håller HACCP-standard.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Finns i flera storlekar

Nackdelar

 • Stark smak
 • Bör spädas ut
 • Tål ej upphettning

Mellan: Bättre Hälsa Svartkumminolja

Bättre Hälsa Svartkumminolja består av 100 % kallpressad olja från svartkumminfrön. Oljan kan användas i matlagning eller tas som ett kosttillskott som det är. Svartkumminolja från Bättre Hälsa kan också användas i hudvård. 

Den passar utmärkt att blanda ut i din egen hudkräm eller någon lättabsorberad olja, exempelvis jojobaolja. På det viset kan du på ett skonsamt sätt tillgodogöra dig svartkumminoljans hudvårdande egenskaper. 

Svartkumminolja från bättre hälsa är framställd med skonsamma tillverkningsmetoder utan värme. Det gör att alla fröets nyttigheter finns kvar i slutprodukten och du får en olja rik på omegafetter, vitamin B, E och A. 

Svartkumminoljan tål inte upphettning utan bör användas i kalla maträtter, som till exempel salladsdressing. Smaken är speciell och kan upplevas som stark och aningen bitter, vilket är något att ta i beaktande om den används i matlagning. Den rekommenderade dygnsdosen ligger på en matsked per dag.

Fördelar

 • Kallpressad
 • För både invärtes och utvärtes bruk

Nackdelar

 • Endast 16 doser per flaska

Budget: Crearome Kallpressad Svartkumminolja Eko

Crearome Kallpressad Svartkumminolja Eko är även det en högkvalitativ, kallpressad svartkumminolja som passar för både invärtes och utvärtes bruk. Vill du använda den för att att understödja luftvägarnas hälsa, droppar du helt enkelt lite olja på en matsked och intar oljan. Du kan också använda den som massageolja i hårbotten och på huden.

Crearome är ett svenskt företag och bland de största i Sverige på eteriska och vegetabiliska oljor. Om du vill ha en komplett hudvård till din svartkumminolja kan vi varmt rekommendera att du kompletterar med Crearomes jojobaolja för att blanda ut svartkumminolja med. svartkumminoljan är importerad från ett ekologiskt jordbruk i Egypten.

Fördelar

 • Praktisk flaska som är lätt att dosera
 • Ekologisk olja

Nackdelar

 • Stark smak

Special: Green Planet Cosmetics Presentset Ekologisk Svartkumminolja + Ekologisk Marulaolja + Baobaolja

Specialaren i den här köpguiden är en mycket spännande trio bestående av svartkumminolja, marulaolja och baobaolja. Tillsammans bildar de en mycket näringsrik hudvård och kan utgöra grunden för den perfekta hudvården för den som vill ha en exceptionellt vårdande hudvårdsrutin. 

Tillsammans bildar oljorna en näringsrik formula och du får höga halter av vitamin A, D, E och C, samt omegafettsyrorna 3, 6 och 9. I oljorna finns även folsyra och mineraler. Det här är en hudvård passar väldigt många hudtyper. 

Bland annat är den utmärkt för torr hy som behöver extra vård och omsorg. Men den är lika effektiv för oren och acnedrabbad hud, som behöver rengöras grundligt utan att torkas ut. 

Green Planet är ett tyskt, ekologiskt hudvårdsmärke som tillverkar högkvalitativa oljor som både är snälla mot huden och miljön. Visserligen betalar du en extra slant för det här hudvårdssetet, men många intygar också att det är mycket väl värt det och att huden får en rejäl skjuts och snabbt återhämtar sig.

Fördelar

 • Oparfymerade
 • Absorberas snabbt av huden
 • Återfuktar och vårdar

Nackdelar

 • Dyr produkt
 • Oljorna kan inte köpas separat


Svartkumminoljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För dig som vill ha tips på ytterligare några produkter, presenterar vi ytterligare tre intressanta svartkumminoljor. En av dessa oljor är avsedd för hund och häst, perfekt för dig som vill prova på den här produkten till dina husdjur. Både hästar och många hundraser är ofta drabbade av olika typer av ledåkommor och det är många som påstår sig ha fått hjälp av just spiskumminolja för det här. Kanske kan det vara värt att prova oljan till din fyrbenta vän!

Naturoleum Ekologisk Svartkumminolja

Naturoleum Ekologisk Svartkumminolja är en ren, ekologisk, kallpressad svartkumminolja. Naturoleum är ett franskt hälsokostmärke som tillverkar många typer av hälsokostprodukter av hög kvalitet. 

Deras ekologiska svartkumminolja lanseras som en lugnande och vårdande olja för irriterad hud. Den kan också användas som hårolja för att skydda sprött och skadat hår.

Fördelar

 • Kallpressad
 • Kan lindra hudirritationer

Nackdelar

 • Liten flaska

Biobalu Ekologisk Svartkumminolja

Biobalu Ekologisk Svartkumminolja är en olja som är avsedd att användas som kompletteringsfoder för hund och häst. Med hjälp av oljan kan husdjuret bland annat få ett effektivt skydd mot parasiter och olika hudåkommor. 

Eftersom oljan är riklig på omegafetter är den också bra för leder och ligament. Ett plus för att Biobalu Ekologisk Svartkumminolja är producerad inom EU, närmare bestämd Tyskland.

Fördelar

 • Svartkumminolja för våra husdjur
 • Motverkar parasiter i mage och tarm
 • Bra för lederna

Nackdelar

 • Opraktiskt flaska som kan ge spill

Iman Svartkumminolja

Iman Svartkumminolja marknadsförs som en olja som är gynnsam för hjärt-och kärlhälsa och understödjer den naturliga läkningsprocessen i kroppen. Den används mot matsmältningsbesvär, njurproblem och hudåkommor, såsom exempelvis psoriasis och akne. Den har många hängivna användare och är en populär produkt i Europa, likväl som på andra håll i världen.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Kallpressad

Nackdelar

 • Utan svensk produktbeskrivning
 • Mycket bitter smak

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad