Bästa stevia 2024 – Sötning utan kolhydrater och kalorier

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du lära dig mer om stevia och kanske också är på jakt efter en riktigt bra steviaprodukt? I vår stora köpguide om stevia, kommer du att få svaret på alla dina frågor om sötningsmedlet. Du kommer även att få tips på bra produkter med stevia. Vi önskar dig god och givande läsning!

Söta med stevia utan att påverka blodsockret

Om du är intresserad av stevia finns det fler saker att ta i beaktande, innan du slår till och köper en produkt.

Sötningsmedelsdjungeln är ganska rörig överlag och det finns en uppsjö varianter av produkter med steviapulver, som innehåller blandningar av andra sötningsmedel. Det behöver nödvändigtvis inte vara något negativt, men det är viktigt att känna till beroende på vad du har för syfte med din steviaanvändning.

I den här artikeln kommer du att få lära dig allt om stevia. Vi redogör för stevians ursprung, hur den framställs och vad du ska tänka på när du köper stevia. Vi rekommenderar också några bra steviaprodukter för dig som är intresserad av att använda sötningsmedlet. 

I premiumkategorin vann den här gången Bättre Hälsa Steviol 5:1. I mellanklassen valde vi den utmärkta sötningen Sukrin Gold och en bra budgetprodukt som heter Nicks Stevia Drops har vi också med. En spännande och annorlunda specialare hittar du också hos oss: Nano-B Ekologisk Tandkräm Aktivt Kol.

Premium: Bättre Hälsa Steviol 5:1

Bättre Hälsa Steviol 5:1 är ett praktiskt sötningsmedel baserat på stevia och inulin. Stevian ger en sötma och passar till alla typer av drycker, bakverk och maträtter samtidigt som inulin ta bort den metalliska smaken som stevia kan ha. Den här produkten har många nöjda användare som inte vill använda något annat sötningsmedel.

Fördelar

 • Neutral smak
 • Påverkar inte blodsockret

Nackdelar

 • Liten burk

Mellan: Sukrin Gold

Sukrin Gold är ett jättepraktiskt sötningsmedel som är lätt att baka med. Pulvret är uppblandat med flera andra sötningsmedel som ger produkten en söt men även mild och god smak. Volymen är exakt densamma som vanligt socker, så vill du baka använder du samma mängd av Sukrin Gold som mängden socker i receptet. Hur enkelt som helst!

Fördelar

 • Enkel att baka och laga mat med
 • God smak

Nackdelar

 • Kan ha laxerande verkan

Budget: Nicks Stevia Drops

Nicks Stevia Drops är en riktigt rolig och användbar produkt, som förgyller vardagslivet för den som vill leva sockerfritt. Produkten består av endast stevia, destillerat vatten och c-vitamin. Den är perfekt att använda i kaffe, som sötningsmedel på gröt och flingor med mera. 

Ett bra tips är exempelvis att göra sockerfri glass, genom att vispa grädde och blanda i lite av Nicks Stevia Drops och sedan frysa ner grädden en stund. Vips så har du en glass som inte påverkar blodsockret och som är helt utan tillsatser!

Fördelar

 • Praktiska droppar
 • Påverkar inte blodsockret

Nackdelar

 • Kan inte ersätta socker i bakning

Special: Nano-B Ekologisk Tandkräm Aktivt Kol

Nano-B Ekologisk Tandkräm Aktivt Kol är en tandkräm som består av bland annat stevia och har uppgiften att vårda tänder och tandkött. Utöver stevia ingår också aloe vera, havssalt och örtextrakt. Tillsammans bildar de en naturlig tandkräm som skyddar dina tänder från hål och ger ett friskt tandkött utan infektioner.

Fördelar

 • Hälsosam för tandköttet
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Liten tub som fort tar slut

Köpguide

Vad är stevia?

Stevia har blivit ett populärt sötningsmedel och i den här artikeln ska du få reda på vad stevia egentligen är och vilka fördelar produkten kan ha, i jämförelse med exempelvis socker. Du får också lära dig om stevians historia och hur du kan använda stevian med olika livsmedel. 

Stevia är en växt och ur den kan sötningsmedlet steviolglykosider utvinnas, som även det ofta benämns som stevia. I den här artikeln benämner vi fortsättningsvis steviolglykosider som stevia, för enkelhetens skull. 

Steviaväxten odlas traditionellt i Sydamerika, men har sedan decennier också varit ett väldigt vanligt sötningsmedel i Japan och flera andra asiatiska länder. 

Stevia är ungefär 300 gånger sötare än socker och därför behövs det mycket mindre sötning för att ett livsmedel ska bli sött med stevia. Inte nog med det, stevia har också en sammansättning som gör att det inte innehåller några kalorier och påverkar heller inte blodsockret överhuvudtaget. 

Stevia har alltså ett mycket lågt glykemiskt index och ger inte samma svängningar i blodsockernivåerna som vanligt socker och andra sötningsmedel gör.

Stevians historia

Stevia har en mycket intressant bakgrund och härstammar ursprungligen från nordöstra Paraguay. Historiker tror att urinvånarna där har använt stevia i mer än 1500 år, både som livsmedel och i hudvårdsprodukter. I Paraguay har stevia också sedan länge använts som kosttillskott, bland annat vid trötthet, hudproblem och uppkörd mage. 

Någon gång på 1800-talet spreds användningen av stevia till Brasilien och Argentina och har sedan dess även använts flitigt i dessa länder. Sedan i början av 1900-talet har stevia odlats kommersiellt på flera platser i världen. 

I Japan har stevia använts som sötningsmedel sedan 70-talet och i Sverige har stevian varit godkänd som livsmedelstillsats sedan 2011. 

Torkade och pulveriserade steviablad säljs i vissa hälsokostaffärer och finns också att köpa hos oss i Sverige. Notera att pulveriserade steviablad INTE är godkända som livsmedel i Sverige, utan får endas användas i hudvårdsprodukter.

Användningsområden

Stevioglykosider används ofta som tillsats, då framför allt i produkter där tillverkaren önskar få ett lägre kaloriinnehåll. Exempel på produkter i sammanhanget är glass, snacks, läsk, kakor, såser, sylt, saft och dietprodukter. Men steviolglykosider finns också att köpa i form av bordssötningsmedel och som steviaextrakt. 

Stevia finns att köpa som koncentrat, men också i utspädd form där sötma och volym motsvarar strösockrets. Den utspädda stevian passar bra att använda till bland annat bakning, eftersom volymen är densamma och det inte då behöver ändras i receptet. Om du vill baka kalorisnålt utan socker, kan stevia vara ett bra alternativ.

Personer som vill undvika sockerdippen som vanligt socker kan ge, har en stor fördel av att köpa produkter med stevia istället. Det finns gott om produkter där stevia använts som har ett lägre kaloriinnehåll och påverkar blodsockret mindre.

Stevia i jämförelse med andra sötningsmedel

Sötningsmedel som aspartam och xylitol kan påverka magen och vissa blir dåliga i magen direkt av halstabletter och tuggummi med dessa sötningsmedel i.

Likartade produkter sötad med stevia ger i allmänhet inte samma effekter för personer som har känslig mage. Olika sötningsmedel påverkar alltid glukoskänsligheten och tarmfloran på något sätt, vilket inte stevia gör.

Är stevia hälsosamt?

Mycket talar för att stevia inte är farligt för kroppen och det är därför som steviolglykosider är godkänd som livsmedelstillsats. Huruvida stevia har några direkta hälsoeffekter eller inte, förutom att det inte påverkar blodsockret, behövs det mer forskning kring.

Vi vill understryka att forskningen om stevians hälsofaktorer är överlag motstridiga och några enhetliga forskningsresultat verkar inte finnas. 

Det som dock verkar vara klarlagt är att stevia kan påverka belöningssystemet i hjärnan precis som när vi äter vanligt socker, vilket teoretiskt skulle kunna göra att vi vill ha ännu mera sötsaker.

Som livsmedelstillsats ingår det i produkter under beteckningen E960 och kan ätas av alla som inte är allergiska på något sätt, även av barn. 

Stevians främsta fördel anses vara att det är utan kalorier och att det till skillnad från andra sötningsmedel inte påverkar blodsockret. Det gör att den kan vara ett bra alternativ för diabetiker som vill undvika dalar och toppar i blodsockernivåerna.

Stevian är ofta skonsam för personer med känslig mage och det är dessutom mer skonsamt för tänderna än vanligt socker.

Framställning av stevia

Framställning av stevia är en omfattande process, som kräver många olika steg. Inledningsvis läggs steviabladen i blöt i varmt vatten och där får de ligga och dra. Bladen får däremellan torka upp och blötläggs sedan igen. Den här processen upprepas vanligen två eller tre gånger. 

Efter sista torkningen blandas bladen ut med någon form av lösningsmedel, som extraherar bladens söta ämnen. Lösningsmedel som används här är vanligtvis butanol eller isobutanol. 

Efter den här processen filtreras vätskan för att bli fastare. Med hjälp av alkohol ändras konsistensen tills den är i önskvärd form. Därefter kyls massan ner och det bildas kristaller. Kristallerna separeras från vattnet och tvättas med alkohol. Därefter sker en upphettning till cirka 100°C. Till sist torkas kristallerna och slutprodukten är klar.

Vilken typ av stevia är bäst?

Vilken typ av stevia du ska använda beror helt enkelt på vad du ska ha stevian till. Steviapulver är praktiskt och kan användas till många olika saker, som till exempel bakning och matlagning. Men det finns också stevia i form av droppar som är smidigt att söta drycker och efterrätter med, som ett bordssötningsmedel. Du kan också köpa färdiga livsmedel med stevia.

Steviadroppar eller steviapulver

Att baka med stevia kan göra resultatet smuligare än med vanligt socker. Det finns pulver att köpa där stevian är utblandad med andra sötningsmedel eller med fibrer, som är praktiska att använda här. 

Tycker du att konsistensen inte blir bra på bakverket, kan du även använda dig av hälften socker och hälften stevia. Då har du i alla fall fått ett bakverk med hälften så mycket socker. 

Numera har också steviadroppar blivit väldigt populära. Det är en smart och praktisk produkt som kan användas på en rad olika sätt. Du kan droppa lite i kaffet eller teet. Du kan även blanda ut den med grädde och frukter, frysa ner dem och få en härlig sorbet eller glass, helt utan socker. 

Du kan också söta mineralvatten med steviadroppar och få en sötad dryck. Torkade steviablad är godkända att användas som ingrediens i hudvårdsprodukter och anses vara mycket hudvårdande och en effektiv återfuktare för huden.

Biverkningar och nackdelar

Eftersom stevian är godkänd som sötningsmedel, anses den vara säker att använda. Några biverkningar som rapporterats även om de verkar vara sällsynta, är hudreaktioner och huvudvärk. 

För övrigt kan vi hänvisa till uppgiften tidigare i texten, om att stevia kan trigga hjärnans belöningssystem att vilja ha ännu mer sötsaker. 

En annan bieffekt stevia kan ha är en metallisk bismak som kan slå igenom. Stevia i bakverk har inte samma förmåga att binda andra ingredienser, och bakverk baserat på stevia kan vara rätt så smuliga.


Stevia Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Efter gedigen efterforskning har vi valt ut ett antal produkter som utmärker sig. I våra huvudkategorier finns 4 stycken olika steviaprodukter som fyller lite olika funktion. Gemensamt för dem alla är dock att de har hög kvalitet och håller vad de lovar.

Premium: Bättre Hälsa Steviol 5:1

Bättre Hälsa Steviol 5:1 består av ren stevia samt tillsatt inulin. Inulin är ett helt smakfritt kostfiber och sannolikt har ingrediensen tillsats för att dämpa stevens egen bismak. Många användare uppskattar den neutrala smaken av produkten.

Bättre Hälsa Steviol 5:1 är ett sötningsmedel som kan användas på många olika sätt, utan att det påverkar ditt blodsocker huvudtaget. Eftersom Bättre Hälsa Steviol 5:1 innehåller inulin, passar den också bra att baka med utan det smuliga resultat som många andra steviapulver ger.

Fördelar

 • Neutral smak
 • Påverkar inte blodsockret

Nackdelar

 • Liten burk

Mellan: Sukrin Gold

Sukrin Gold innehåller en blandning av steviolglykosider, maltextrakt, glycerol och erythritol. Steviapulvret i kombination med de andra sötningsmedlen ger en rund och mjuk sötma, som passar till all sötning såsom dessert, drycker, bakning och att strö på gröt. 

Den här slutprodukten innehåller endast ett fåtal kalorier, men det bör tilläggas att blandningen innehåller kolhydrater och påverkar därmed också blodsockret mer än exempelvis premiumvinnaren. 

Sukrin Gold är superlätt att baka med, eftersom du inte behöver ändra receptet på något vis. En matsked Sukrin Gold ersätter helt enkelt en matsked vanligt socker. Du kan enkelt byta ut sockret mot samma mängd Sukrin Gold. Ett plus för att den inte innehåller några kemiska ämnen och artificiella tillsatser, utan endast nämnda sötningsmedel.

Fördelar

 • Enkel att baka och laga mat med
 • God smak

Nackdelar

 • Kan ha laxerande verkan

Budget: Nicks Stevia Drops

Nicks Stevia Drops är stevia i flytande form. Produkten innehåller ingenting annat än destillerat vatten, steviolglykosider och även tillsatt vitamin C. I det här fallet har också sötningsmedlet en naturlig smaksättning av vanilj. 

Det gör att den passar otroligt bra att smaksätta bakverk, drycker, yoghurt och gröt med. Nicks Stevia Drops finns också i flera olika smaker, till och med i chokladsmak! Den passar särskilt bra att blanda i kaffe för att få en läcker, varm kaffedryck. 

Nicks Stevia Drops levereras in en praktisk flaska på 50 ml med pipett. Mängden kan kanske verka i minsta laget, men här vill vi poängtera att det till en kopp kaffe endast behövs ca 2-3 droppar, för att få en rejäl sötma. 

Eftersom produkten inte innehåller något annat än ren stevia och destillerat vatten, innehåller den heller inga kolhydrater och påverkar således inte blodsockret. Den är alltså väl anpassad för en diabetiker eller den som går på lågkolhydratkost såsom keto eller LCHF.

Fördelar

 • Praktiska droppar
 • Påverkar inte blodsockret

Nackdelar

 • Kan inte ersätta socker i bakning

Special: Nano-B Ekologisk Tandkräm Aktivt Kol

Tidigare i den här artikeln kunde du läsa att Stevia är bra för tänderna. Den här spännande tandkrämen innehåller stevia, aloe vera, havssalt, essentiella oljor och örtextrakt som gör att dina tänder såväl som tandkött hålls friskt. 

Tandkrämen har en fräsch och frisk smak och ger inte den lätt domnande känslan, som vanligt tandkräm kan ge. Det går till och med att dricka apelsinjuice efter att du borstat borsta tänderna med Nano-B Ekologisk Tandkräm Aktivt Kol! 

Tandkrämen är helt vegansk och tillverkarna i Australien är ett koldioxidneutralt företag som jobbar otroligt mycket med att minska utsläpp för att inte lämna något negativt koldioxidavtryck. Detta har de verkligen lyckats med och företaget har ett flertal miljöcertifieringar att stoltsera med.

Fördelar

 • Hälsosam för tandköttet
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Liten tub som fort tar slut

Stevian som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För några år sedan var stevia en exotisk ingrediens som folk i allmänhet visste mycket lite om. Idag blir den allt vanligare i en mängd produkter. För att ge en bild av bredden i utbudet, vill vi tipsa våra läsare om några fler bra produkter som innehåller stevia. Här nedan hittar du både proteinpulver och godis som är sötade med steviolglykosider.

Sukrin+

Sukrin+ är en släkting till vår mellanvinnare Sukrin Gold. Här är dock sammansättningen enklare och ingredienserna är endast två, nämligen stevia samt erythritol. En tesked Sukrin+ motsvarar två teskedar strösocker.

Produkten passar perfekt att använda till matlagning, tillverkning av sylt och marmelad och inte minst som bordssötningsmedel. Använder du det till bakning, så kom ihåg att hälften av mängden Sukrin+ ska användas, i jämförelse med socker i receptet.

Fördelar

 • Inga kalorier
 • Passar till bakning

Nackdelar

 • Innehåller kolhydrater
 • Påverkar blodsockret

Nicks Crunchy Caramel

Nicks Crunchy Caramel är en liten krispig chokladbit, gjord av mjölkchoklad och mandel. Den är helt fri från socker och sötad med stevia. Den har mycket mindre kolhydrater än en vanlig bit choklad av liknande sort och är perfekt för den som vill ha ett lite hälsosammare mellanmål att njuta av. 

Nicks Crunchy Caramel ska inte jämföras med de lite pappersliknande proteinbars som finns att köpa. Här får du verkligen en krispig och fullvärdig chokladsmak, som är precis lika god som en konventionellt tillverkad choklad av motsvarande typ.

Fördelar

 • Utan socker
 • God smak

Nackdelar

 • Mindre än många andra bars

Better You Naturligt L-Glutamin Jordgubb/Rabarber

L-glutamin är en aminosyra som bygger upp kroppens proteiner. Det gör Better You Naturligt L-Glutamin Jordgubb/Rabarber perfekt att använda inför träning eller när du vill ha ett mättande kvälls- eller mellanmål. 

Produkten är sötad med stevia och du behöver inte oroa dig för att det ska ha en påverkan på blodsockret. Jordgubbs- och rabarberpajsmaken kommer från en aromtillsats, men i övrigt innehåller den inga artificiella ingredienser. Färgämnet i pulvret kommer från rödbetsextrakt.

Fördelar

 • Inga onödiga tillsatser
 • Smakar gott

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner hos överkänsliga

Better You BCAA Pulver

Better You BCAA Pulver är ett proteinpulver som är väldigt omtyckt av många som tränar. Pulvret är sötat med stevia och innehåller aminosyror som effektivt påverkar både muskeluppbyggnad och muskelåterhämtning vid träning. 

Eftersom den är sötad med stevia innehåller den inga andra onödiga sötningsmedel. Här finns heller inga tillsatser, förutom smakaromer och rödbetspulver som färgämne.

Fördelar

 • Bra sötma
 • Muskelåterhämtning
 • Utan kolhydrater

Nackdelar

 • Kan ha en lätt metallisk smak från stevian

Tweek Toffee

Tweek Toffee är sega kolor täckta med mjölkchoklad. Tack vare att de är sötade med bland annat stevia, har de lägre kolhydratinnehåll och även lägre ett kaloriantal än vanligt. Det här är en perfekt produkt att ha till hands under arbetsdagen, när du har behov av något sött men vill ha något som inte påverkar blodsockret så tydligt. Finns förutom i toffee-smak också som lakrits.

Fördelar

 • Lågt kolhydratinnehåll
 • Seg och god konsistens

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av jordnötter, soja och vete

Ginjer Ingefära Mint Tuggummi

Ginjer Ingefära Mint Tuggummi är ett naturligt tuggummi som är tillverkad med gummiarabikum som bas. Utöver det innehåller den ingefärsextrakt med naturlig mentol och mint. Tuggummit är sötat med stevia och kan till och med ha en vårdande effekt på tänder och tandkött. 

Förutom stevia är den också sötad och xylitol, som är ett sötningsmedel med naturligt ursprung. Produkten innehåller sojalecitin, vilket innebär att personer som är överkänsliga mot soja, kan få reaktioner av produkten.

Fördelar

 • Med stevia och xylitol
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Passar ej sojaallergiker

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad