Bästa sportdrycken 2024 – Maxade resultat under träningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När du väljer sportdryck är det otroligt viktigt att du väljer en av bra kvalitet som hjälper din kropp att prestera och som dessutom är hälsosam. För att hjälpa dig i sportdrycksdjungeln har vi sammanställt den här köpguiden där vi delar med oss av vad du ska tänka på när du väljer en sportdryck. Vi önskar dig därmed hjärtligt välkommen och god läsning!

Öka träningsresultaten med en sportdryck

För dig som som tränar intensivt och ägnar dig mycket åt energikrävande sporter är det viktigt att du har en bra sportdryck till hands, för att hålla vätskebalansen och få extra kalorier. Den här guiden är sammanställd för dig som behöver tips om vad du ska tänka på när du väljer sportdryck och vilka drycker av det här slaget som kan passa dig bäst. 

Vi kommer också att gå in på skillnaden mellan sportdrycker och energidrycker, eftersom det här är begrepp som inte ska blandas ihop. Det är också intressant att veta exakt vad en sportdryck innehåller och vilken verkan den har på kroppen. Det fördjupar vi oss också i längre ner i texten. 

Bland våra köptips har vi valt ut fyra stycken favoriter som håller hög kvalitet. I premiumkategorin valde vi ut Core Sports Drink+ till vinnare. Vita Coco Kokosvatten blev vår mellanvinnare och för den som vill ha en bra budgetprodukt rekommenderar vi North Nutrition Sports Drink. Du som bara vill ha det absolut bästa som marknaden har att erbjuda, rekommenderar vi vårt Manuka Sport Energy Gel Honung Blandpack.

Premium: Core Sports Drink+

Premiumvinnaren Call Sports Drink+ är ett pulver som du smidigt och enkelt blandar ut med vatten i en shaker. Drycken ökar prestationsförmågan och uthålligheten. Drycken innehåller rikligt med med kolhydrater samt elektrolyter och återställer vätskebalansen effektivt.

Fördelar

 • Med elektrolyter
 • Sötad med stevia

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av ägg och soja

Mellan: Vita Coco Kokosvatten

En mer naturlig sportdryck än det här går knappast att återfinna. Här har du kokosvatten proppfullat med elektrolyter, mineraler och spårämnen som snabbt ger dig en extra energikick under träningspasset. Här hittar du inga artificiella eller onaturliga tillsatser, bara rent kokosvatten och vitamin C.

Fördelar

 • Naturlig sportdryck
 • Utan artificiella tillsatser
 • Med vitamin C

Nackdelar

 • Liten förpackning på 330 ml

Budget: North Nutrition Sports Drink

Vår budgetvinnare är en väldigt prisvärd sportdryck, som passar alla som vill ha ett billigt alternativ att öka prestationsförmågan under träningspasset med. En fördel med drycken är att också kan användas som muskelbevarande och återhämtande dryck efter träningspasset.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Rik på kolhydrater
 • Flera smaker

Nackdelar

 • Innehåller sukralos

Special: Manuka Sport Energy Gel Honung Blandpack

Manuka Sport Energy Gel Honung Blandpack är en nytänkande sportdryck i form av ett gelé. Det som är spännande med den här produkten är att sammansättningen av ingredienser noggrant har kombinerats för att du ska kunna prestera optimalt. 

Därför finns det till exempel både snabba och långsamma kolhydrater i produkten. Med hjälp av de snabba kolhydraterna får du en omedelbar energikick och tack vare de långsamma, kan du öka uthålligheten.

Fördelar

 • Mycket väl sammansatt
 • Både med långsamma och snabba kolhydrater

Nackdelar

 • Släcker inte törsten så bra

Köpguide

Vad är en sportdryck?

En sportdryck är en dryck som är anpassad för uthållighetsidrottare och personer som sysslar med konditionskrävande aktiviteter. Sportdryck är avsedd för personer som tränar långa, intensiva pass och behöver fylla på med vätska, salter och energi under träningspassen.

Grunden i en sportdryck är kolhydrater, salter och vitaminer. Därutöver varierar innehållet ganska mycket, beroende på sort och varumärke. En sportdryck ska öka vakenheten och prestationsförmågan och minska risken för utmattning och vätskebrist under ett träningspass eller en tävling. En sportdryck intas under träningspasset, men kan också i vissa fall användas för återhämtning.

Skillnaden mellan sportdryck och energidryck

Sportdrycker bör inte blandas ihop med de så kallade energidryckerna som numera är vanliga på den svenska marknaden, och som kan köpas i de flesta mataffärer. En energidryck är en koffeinhaltig läskedryck och vänder sig i första hand till en helt annan målgrupp än idrottande personer. Dessutom innehåller energidryck mycket kolsyra, vilket brukar vara svårt att dricka tillräckligt mycket av under ett träningspass.

Innehåller sportdrycker koffein?

Den ursprungliga, grundläggande sportdrycken innehåller sällan koffein. Men numera finns det varianter som i vissa fall kan innehålla antingen vanligt koffein eller naturligt koffein i form av guarana eller extrakt från kakao.

Vilka olika sorters sportdryck finns det?

Det finns en otroligt stor variation på sportdrycker i dagsläget. Du kan välja mellan färdigblandade, pulver som du blandar själv och till och med klämmisar innehållande gelé.

Vad innehåller sportdrycker?

Om vi börjar med de grundläggande och viktigaste ingredienserna i en sportdryck, så är det dessa:

 • Kolhydrater. Brukar i sportdryck bestå av dextros, maltodextrin, fruktos eller sackaros. Dessa upptas snabbt av kroppen och ger snabbt ett tillskott av energi.
 • Salt. En liten mängd salt är också viktigt i en sportdryck. Mängden behöver inte vara stor, men är viktig, särskilt för extremsportare eftersom kroppen då tappar en del salt i och med kraftig svettning. För den som är van att träna i ett svalare klimat och som plötsligt ska träna där det är varmt, är det viktigt att ha en sportdryck med salt i.
 • Elektrolyter. Kan sägas vara en underkategori till salterna. Elektrolyter kan i sin enkelhet förklaras som ämnen som finns i blodet eller andra kroppsvätskor och som har en elektrisk laddning. Elektrolyterna har en viktig funktion i och med att de främjar vätskeupptaget i tarmarna, så att inte allting passerar genom kroppen för snabbt.
 • Vitaminer och mineraler. Tillsätts för att minska trötthet och utmattning och ger en extra energikick. Ett bra vitaminupptag för kroppen minskar också risken för utmattning.
 • Övriga ingredienser. I kategorin ryms i en rad alternativ. Det kan vara smaksättare, artificiella tillsatser, koffein eller naturligt koffein i form av guarana, extrakt från kakaobönor eller teblad.

Naturliga ingredienser i sportdryck

Många sportdrycker innehåller numera också helt eller delvis naturliga ingredienser som kan öka prestationsförmågan, bidra med vitaminer och mineraler samt återställa vätskebalansen. 

 • Rödbetsjuice. Forskningsresultat har kommit fram till att nitrat kan öka prestationsförmågan och därför har rödbetsjuice blivit en populär sportdryck. Rödbetor är nämligen mycket nitratrika och att dricka juicen från dessa är ett naturligt sätt att höja prestationsförmågan.
 • Kokosvatten. Kokosvatten innehåller en stor mängd kalium, magnesium och mineraler. Dessa ämnen är viktiga för alla som tränar mycket. Kokosvatten är dessutom en bra törstsläckare och passar därför särskilt bra i sportdryck.
 • Guarana. En växt som är vanlig i Brasilien och som används för sin uppiggande verkan. Den har en liknande effekt som koffein, men utan verka lika snabbt och kraftigt.
 • Stevia. Ett naturligt sötningsmedel som utvinns ur steviaväxten. Sportdryck som är sötad med stevia är ett bra alternativ för personer med känslig mage, då annan sötning med exempelvis maltodextrin och dextrin kan påverka personer med känsliga magar negativt och i vissa fall även orsaka diarré.

När ska jag dricka sportdryck för bäst effekt?

En sportdryck ska du dricka under träningspasset om det är längre än 60 minuter. Du ska också dricka sportdryck under passen om du tränar flera gånger per dag. I vissa fall kan du också använda sportdryck efter träning, för att minska återhämtningstiden. Sportdryck är bra om du tränar i extrem hetta och svettas mycket. Du kan också då behöva annan vätskeersättning.

Har sportdryck några biverkningar?

Överdriven konsumtion av sportdryck kan ge biverkningar. Håller du dig till tillverkarens anvisningar och dricker en sportdryck av god kvalitet, för det dock sällan med sig några biverkningar. 

Om du har känslig mage kan sportdryckernas sötningsmedel ha laxerande verkan. Överväg då att ta en sportdryck med exempelvis stevia som sötningsmedel eller vanligt socker, som också har en mindre laxerande verkan än exempelvis maltodextrin.

När ska jag undvika sportdryck?

Sportdryck ska bara intas när du tränar hårt med långa pass eller flera pass om dagen. Fritidsmotionärer som går på gym eller kör en löprunda på 30-40 minuter behöver ingen sportdryck. Då tillför det bara onödiga kalorier, som inte hinner förbrukas under träningspasset.


Sportdryck Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns en uppsjö med sportdrycker av allehanda varianter på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken du ska välja. Därför har vi valt ut några produkter, som enligt användarna själva håller hög standard och som hjälper dem i deras träning.

Här nedan har vi genom läsning av en mängd produktrecensioner och innehållsförteckningar kunnat plocka fram några bra sportdrycker som vi kan rekommendera våra läsare. På basen av insamlade omdömen och noggrann läsning av innehållsförteckningar, har vi tagit reda på exakt vilka ämnen varje dryck består av.

Premium: Core Sports Drink+

Core Sports Drink+ är ett sportdryckspulver som innehåller elektrolyter tillsammans med snabba kolhydrater. I kombination med vätska bidrar drycken till större uthållighet vid långvarig, fysisk prestation. Sportdrycken är avsedd för dig som sätter höga mål för din träning och som vill ha en högkvalitativ sportdryck. 

En fördel med Core Sports Drink+ är också att den är sötad med stevia, vilket gör att den är skonsam för magen. Sportdrycken innehåller också elektrolyter och BCAA. Det senare är ett ämne som bidrar till bibehållande av muskelmassa och drycken har därmed en stor fördel för när det gäller återhämtning. 

Elektrolyterna i produkten kommer från kokosvatten och magnesium, vilka är utmärkta källor till ett effektivt elektorlytintag. Core Sports drink är tillverkad i Sverige med noggrant kontrollerade ingredienser.

Fördelar

 • Med elektrolyter
 • Sötad med stevia

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av ägg och soja

Mellan: Vita Coco Kokosvatten

För den som vill ha en naturlig sportdryck kan vi varmt rekommendera Vita Coco Kokosvatten. Produkten slog internationellt när den blev en storfavorit bland hollywoodkändisar, tack vare sitt 100 % naturliga innehåll av kokosvatten. Eftersom kokosvattnet innehåller rikliga mängder kalium, är den rik på elektrolyter och har en balanserande effekt på vätskebalansen i kroppen.

Användaren bör vara uppmärksam på att kokosvatten också är kalorisnålt. Om du vill ha ett högre kaloriinnehåll, är det bättre att titta på premiumvinnaren. Men för dig som tycker det är bra att dra in på kalorierna och få prestationshöjande egenskaper i övrigt, är Vita Coco Kokosvatten ett fantastiskt alternativ.

Fördelar

 • Naturlig sportdryck
 • Utan artificiella tillsatser
 • Med vitamin C

Nackdelar

 • Liten förpackning på 330 ml

Budget: North Nutrition Sports Drink

North Nutrition Sports drink är ett väldigt prisvärt alternativ för den som vill ha ett sportdryckspulver med en riklig mängd energi och mineraler. Du får en dryck laddad med kolhydrater och ett maximalt energitillskott, så att du kan få så effektiva, explosiva resultat som möjligt. 

North Nutrition Sports drink är fettfri och du kan välja mellan flera olika smaker. Pulvret innehåller hela 46 gram kolhydrater per portion, vilket är perfekt för dig som tränar extremsporter. Vill du använda det till att förkorta återhämtningsfasen efter träningen med, går det det bra att dricka den då också.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Rik på kolhydrater
 • Flera smaker

Nackdelar

 • Innehåller sukralos

Special: Manuka Sport Energy Gel Honung Blandpack

Manuka Sport Energy Gel Honung Blandpack är en ny, spännande typ av sportdryck i geléform! Drycken innehåller en otroligt väl genomtänkt sammansättning av kolhydrater och elektrolyter. Dessutom innehåller den manukahonung från Nya Zeeland, som bidrar med ett naturlig innehåll av aminosyror, mineraler och vitaminer.

Kolhydraterna kommer från fyra källor: honung, maltodextrin, glukos och fruktos. Sammansättningen av kolhydrater ger både snabb och långsam påfyllning av kolhydrater. Glukos och maltodextrin är snabba och tas upp omedelbart av kroppen. Den långsamma påfyllningen av kolhydrater kommer från fruktos. Fyra stycken olika elektrolyter finns med i geléet och dessa är kalium, kalcium, magnesium och natrium.

Manuka Sport Energy Gel Honung Blandpack innehåller populära smaker såsom björnbär, citrus, körsbär och tropisk smak. Dessa smakämnen har ett naturligt ursprung och innehåller inga onödiga konserveringsmedel eller tillsatser. Det är en otroligt nytänkande och spännande produkt, som dessutom är väldigt smidig att ta med sig.

Fördelar

 • Mycket väl sammansatt
 • Både med långsamma och snabba kolhydrater

Nackdelar

 • Släcker inte törsten så bra

Sportdryckerna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Som vi sa inledningsvis, finns det otroligt många sportdrycker på marknaden. Resultatet är att vi har hittat ett flertal produkter som är alldeles utmärkta och vi vill här tipsa om dem som inte fick plats i våra huvudkategorier. Alla håller måttet för vad en bra sportdryck ska innehålla.

IQ Fuel Hydrate

IQ Fuel Hydrate hjälper dig att bibehålla vätskebalansen under långa och intensiva träningspass. Drycken har fokus på elektrolyter och innehåller rikligt med natrium, vitaminer och mineraler. 

Iq Fuel Hydrate innehåller inga kolhydrater och är alltså perfekt för dig som vill undvika onödiga kalorier, även under hårda träningspass. Den passar dig som inte är elitidrottare utan som vill ha något vätskebindande under intensiva träningspass eller som tränar under extrema omständigheter, till exempel i hetta.

Fördelar

 • Fungerar också som vätskeersättning
 • Finns i två smaker

Nackdelar

 • Liten portion
 • Innehåller sukralos

Monster Energy 12 x Monster Hydro Sport

Monster Energy 12 x Monster Hydro Sport är en sportdryck för dig som utövar en konditionskrävande sport. Här får du ett rikligt tillskott på elektrolyter i form av magnesium, kalium och natrium. Den innehåller även muskeluppbyggande BCAA samt vitamin B3 och B6.

En portion innehåller 200 mg naturligt koffein. Drycken är energisnål och bra för dig som vill hålla igen på kalorierna. Finns i två olika smaker.

Fördelar

 • Återförslutbar kork
 • Två smaker

Nackdelar

 • Sötad med aspartam

Skip Energy Gel

Skip Energy gel är en kolhydrat- och elektrolytkombination som låter dig fylla på energidepåerna och bibehålla vätskebalansen under hård fysisk prestation. Den innehåller också en välbalanserad blandning av mineraler och salter för att förebygga muskelkramper.

Du kan använda den både före och under träning eller tävling. Ett plus är att företaget tagit fram två varianter: en med koffein och en utan.

Fördelar

 • Finns både med och utan koffein
 • Kan även användas innan träning
 • Förebygger muskelkramper

Nackdelar

 • Kostar mer än genomsnittet

Beet It Sport Shot

Beet It Sport Shot är en nitratrik rödbetsshots innehållande 400 mg naturligt nitrat. Du dricker en shot innan träningen för att höja prestationsförmågan och den passar perfekt att använda vid träning och tävling. 

Du kan också späda ut den med vatten i en större flaska och använda den under träningspasset. Passar bra för dig som tränar i uthållighetskrävande sporter.

Fördelar

 • Enkel att ta
 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Kan färga urinen röd

Pro Nutrition Max NRG

Pro Nutrition Max NRG är en kolhydratsblandning som tillsammans med koffein ökar uthålligheten och prestationen under träningspasset. Förpackningen innehåller portionspåsar, vilket är praktiskt eftersom du kan ta med en påse till exempelvis till gymmet och där blanda den i din shaker. 

Pulvret innehåller natrium, som är en bra elektrolyt som bidrar till kroppens vätskebalans. Pulvret innehåller också B-vitamin.

Fördelar

 • Praktiska portionspåsar
 • Med B-vitamin

Nackdelar

 • Finns bara i citronsmak

Wato 24 x Wato Vätskeersättning

Wato Vätskeersättning är inte en ren sportdryck i ordets rätta bemärkelse, men fungerar alldeles utmärkt för fritidsmotionären som inte extremidrottar. Det här är nämligen en sockerfri dryck som återställer vätskebalansen effektivt, vid alla former av fysisk ansträngning. 

Den går också utmärkt att använda som vätskeersättning när det är riktigt varmt ute. Det ger en trevligare och mer lättdrucken dryck än vätskeersättning i brustablettsform.

Fördelar

 • Rik på vitaminer och mineraler
 • Koffeinfri

Nackdelar

 • Innehåller artificiella sötningsmedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad