Bästa spirulina 2024 – Den hälsobringande algen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora guide om spirulina! I den här köpguiden ska vi göra en djupdykning i vad spirulina är för något och vad det kan göra för nytta för din hälsa. 

I texten kommer vi att gå igenom spirulinans alla hälsofördelar och deras respektive näringsämnen. Vi kommer också att gå in på hur du kan inta spirulina på ett sätt som passar dig. 

Spirulina - den blågröna algen som blivit ett populärt kosttillskott

Spirulina är en blågrön alg, som tack vare sitt och otroligt breda spektrum av näringsämnen kan fungera som ett kosttillskott. Det är många användare som påstår sig ha fått allt från bättre mage till klarare hy av spirulina. I texten kommer du att få läsa mer om vilka åkommor som spirulinan används mot, samt även vad vetenskapen säger om det hela. 

Du kommer också att få lära dig mer om hur spirulinan odlas och vad du ska tänka på när du ska köpa spirulina. Odling av spirulina är inte helt problemfritt, eftersom många av våra hav är mycket nedsmutsade och alger kan samla på sig mycket miljögifter. Men det finns också spirulina som odlas under kontrollerade former och det får du veta mer om i texten. 

Vi har också valt ut några produkter vi tipsar om, för den som vill prova spirulina. I premiumkategorin vann Rawpowder Spirulinatabletter Eko. Mellanklassen vanns av Vitaprana Organic Spirulina Powder. Klassikern Alg-Börje Algtabletter blev vårt budgetval och en väldigt spännande specialare har vi med vid namn Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian.

Premium: Rawpowder Spirulinatabletter Eko

Spirulinatabletterna från Rawpowder är perfekta för dig som vill ta ekologiskt odlad spirulina i tablettform. Här slipper du dricka pulvret i vätska, utan kan ta dem smidigt i tablettform.

Fördelen med tabletter är att du slipper utfyllnadsmedel, cellulosa och gelatin som finns i kapslar. Detta eftersom tabletterna består endast av sammanpressad spirulina.

Fördelar

 • Har god effekt för många
 • Ekologiska

Nackdelar

 • Tabletterna kan lukta alger

Mellan: Vitaprana Organic Spirulina Powder

Vår mellanvinnare från Vitaprana är ett ekologiskt, rent spirulinapulver som kan ha god effekt på immunförsvaret och ge dig en energikick, exempelvis inför vintermånaderna.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Näringsrik

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Budget: Alg-Börje Algtabletter

Alg-Börje Algtabletter är en kombination bestående av spirulina, knöltång och blåstång. Dessutom innehåller tabletterna naturligt en hög andel jod, vilket är något vi generellt har brist på i våra födoämnen i Sverige. Tabletterna ger en hög mängd mineraler och även flera nyttiga aminosyror.

Fördelar

 • Rik på mineraler
 • Innehåller aminosyror

Nackdelar

 • Kan lukta starkt

Special: Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian

Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian är tabletter med spirulina från mycket noggrant kontrollerade odlingar på Hawaii. Det är ganska ovanligt med spirulinaodlingar i större format utanför Asien, så det är extra roligt att kunna presentera en spirulinaprodukt som den här.

Fördelar

 • Rikligt med vitaminer
 • Immunförsvarsstärkande

Nackdelar

 • Ligger högt i pris

Köpguide

Vad är spirulina?

Spirulina är en typ av blågrön, ätbar mikroalg som kan växa både i salt- och sötvatten. Den tillskrivs numera epitetet superfood och konsumeras av många för sina hälsobringande egenskaper. 

I Kina och på många andra håll i världen har den använts längre än hos oss och då som ett livsmedel. Den användes bland annat av aztekerna i Mexiko och Christofer Columbus beskrev algen som en del av matintaget hos urbefolkningen på Kuba, när han landsteg där 1492. Den har också länge använts i Centralafrika, där den bland annat växer i Tchadsjön. 

Den spirulina som kan köpas i våra affärer är oftast odlad och säljs som kosttillskott i pulverform, tablettform eller kapselform.

Vad smakar Spirulina?

Smaken är ganska speciell och många tycker att det smakar som att svälja saltvatten eller till och med som fisk. För den som har svårt att hantera smaken, går det bra att blanda ner spirulinan i smoothies eller juicer. 

Men det fungerar ju förstås också utmärkt att ta en tablett eller en kapsel, om du har svårt med smaken. Det som de flesta är överens om, är att spirulina inte intas för smaken i första hand, utan för de många näringsämnen som den innehåller.

Vad har spirulina för hälsofördelar?

Spirulina har har blivit ett populärt kosttillskott hos oss i Sverige. Anledningarna till det är att spirulina anses hjälpa med flera olika saker, som kan bidra till vår hälsa på ett positivt sätt. 

Spirulina anses vara allmänt stärkande och kunna höja ditt immunförsvar. Algen sägs också kunna rensa ut toxiner från kroppen och på det viset sänka inflammatoriska tillstånd. Spirulina kan höja serotoninnivåerna och därmed också vara bra för ditt humör och dina energinivåer.

Många tar också spirulina för att sänka blodsockret och även minska mängden dåligt kolesterol i blodet. Det sägs att algen kan hjälpa att sänka blodtrycket.

Spirulina sägs kunna förkorta återhämtningen vid fysisk ansträngning och även hjälpa till med järnupptaget. 

Näringsinnehåll

Näringsvärdet är högt i spirulina och en matsked av algen ger ca:

 • 4 gram protein
 • Magnesium
 • Kalium
 • Mangan
 • Icke-essentiella aminosyror
 • Klorofyll
 • Vitamin A
 • Vitamin C
 • Omega 3 och 6
 • 21 % RDI av koppar
 • 15 % av RDI i vitamin B2
 • 11 % RDI det i vitamin B1
 • 11 % RDI av järn
 • 4 % RDI av B3

(RDI = Rekommenderat dagsintag)

Vad säger forskningen om hälsofördelarna med spirulina?

Det har gjorts en del studier på spirulina och även om vissa positiva effekter kan härledas till spirulinaalgen, så behövs det mer forskning och studier innan resultaten är eniga.

Spirulina och tång är generellt näringsrika och innehåller mycket proteiner. Det gör dem intressanta som ett effektivt och resursbesparande livsmedel. Det finns flera marina projekt även i Sverige, som med EU-bidrag forskar kring hur odling av tång kan utvecklas. Många forskare tror att tång och alger kan vara ett viktigt livsmedel för oss i framtiden.

Hur använder jag spirulina för dess hälsofördelar?

Spirulina kan du vanligen köpa som tabletter, kapslar eller i pulverform. För den som har svårt med smaken kan kapslar vara det bästa, eftersom tabletterna också kan ha den distinkta smaken av alger.

Spirulina i mat och dryck

Spirulina kan med fördel användas i smoothies eller blandas ut i juice. Det finns de som till och med använder spirulina till popcornkrydda!

Dosering

Doseringen för spirulina kan se olika ut och här gäller helt enkelt att läsa noggrant på förpackningen. En vanlig rekommenderad dos av pulver, brukar vara en tesked per dag.

Vad ska jag tänka på när jag köper spirulina?

Hur spirulinan är odlad kan vara viktigt för hur giftfri den är. Våra hav är rätt förorenade och vissa delar av våra världshav och stora sjöar, bör vi undvika att äta fisk och alger från. Spirulinan vi köper i affärerna är oftast odlad och det är såklart en fördel om den är ekologisk och certifierad. 

Den odlade spirulinan är generellt bättre än den vildväxande, även om det kanske kan antas att det skulle vara tvärtom. Vildväxande alger kan innehålla en mängd oönskade bakterier, tungmetaller och miljöföroreningar. Så att köpa spirulina från noggrant kontrollerade odlingar eller från hav som är dokumenterat rena, är viktigt.

Har spirulina några biverkningar?

Spirulina kan ha biverkningar, även om de inte är så vanliga. De flesta av oss klarar av att äta spirulina utan att få några reaktioner. Det som är viktigt att veta är att spirulina kan ha en utrensande effekt och kan ge symptom som huvudvärk, dålig hy och muntorrhet, om det tas i för stor dos när kroppen inte är van med den. Spirulina är därför viktig att trappa upp och det är viktigt att dricka mycket samtidigt.

Andra reaktioner spirulina kan ge är framförallt illamående och dålig mage. Det bästa är att börja med en liten dos och successivt trappa upp den till önskad mängd. Det är vad som brukar rekommenderas med alla alger. 

Det finns grupper av personer som inte ska äta spirulina, utan att först rådgöra med sin läkare. Spirulina rekommenderas inte för:

 • Gravida och ammande. Det sägs att spirulina har utrensande effekter och kan vara negativt för den som ammar eller är gravid. Spirulina innehåller höga halter jod, något som kan vara skadligt för fostret. Det är förstås viktigt att vara noggrann under de här perioderna i livet och därför undvika spirulina.
 • Personer som tar vissa mediciner. Om du exempelvis tar blodförtunnande mediciner, är det mycket viktigt att du rådgör med din läkare, innan du börjar med spirulina. Detsamma gäller alla typer av läkemedel som reglerar din ämnesomsättning.
 • Autoimmuna sjukdomar. För dig som är känslig och exempelvis är drabbad av allergier, är det också viktigt att vara försiktig med spirulina. Du kan reagera negativt på alger om du har födoämnesallergier.

Spirulina Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

På basen av research samt tester och kundomdömen vi hittat på nätet, har vi valt ut fyra favoritprodukter. De är sinsemellan olika, men håller alla mycket hög kvalitet och vi kan rekommendera dem till alla som vill prova ett spirulinatillskott.

Premium: Rawpowder Spirulinatabletter Eko

Rawpowder Spirulinatabletter Eko är ett rent och naturligt spirulinapulver, som är helt fritt från mjölk, andra animaliska ingredienser, socker och jäst. Spirulina är rikligt på klorofyll och och kan fungera som ett effektivt, immunförsvarshöjande tillskott, för alla som behöver en extra kick, till exempel inför vintermånaderna. 

Företaget rekommenderar att du tar tabletterna 30 minuter före huvudmåltid. Eftersom kroppen kan reagera utrensande på spirulina, är det bra att trappa upp dosen och ta minsta doseringen de två första veckorna och därefter successivt öka. 

Om du är under medicinsk behandling eller är gravid, ska du inte använda produkten innan du rådgjort med din läkare. Är du känslig för algsmaken och doften, bör vara medveten om att tabletterna har samma distinkta lukt som pulvret.

Fördelar

 • Har god effekt för många
 • Ekologiska

Nackdelar

 • Tabletterna kan lukta alger

Mellan: Vitaprana Organic Spirulina Powder

Vitaprana Organic Spirulina Powder innehåller endast ekologisk spirulina. Pulvret innehåller upp till 70 % protein och sammanlagt över hundra näringsämnen, däribland essentiella aminosyror, fettsyror, antioxidanter, klorofyll, vitaminer och livsnödvändiga mineraler.

Spirulinan kan också verka virushämmande, tack vare antibiotiska ämnen som den innehåller. Vitaprana marknadsför Organic Spirulina Powder som allmänt immunförsvarshöjande och den har många entusiastiska och användare, som tycker att den ger god effekt.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Näringsrik

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Budget: Alg-Börje Algtabletter

Det svenska företaget Alg-Börje har som namnet antyder, specialiserat på att sälja kosttillskott baserat på alger. Alg-Börje Algtabletter är företagets tillskott med spirulina, knöltång och blåstång. 

Tången är skördad i havet utanför Islands nordvästra kust. Spirulinan är odlad under kontrollerade förhållanden, enligt företagets egen beskrivning. Kombinationen av de här tre algerna, gör att du får en stor bredd på mineralämnen, en riklig andel jod och en mängd olika aminosyror. 

Företaget rekommenderar att du kompletterar Alg-Börjes algtabletter med kalktabletter, för att understödja upptaget i kroppen av algernas ämnen.

Fördelar

 • Rik på mineraler
 • Innehåller aminosyror

Nackdelar

 • Kan lukta starkt

Special: Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian

En av de stora fördelarna med Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian är definitivt att spirulinan odlas på Hawaii. Odlingarna är exceptionellt välkontrollerade och företaget Kiviks Lilla Råa har god insikt i hur odlingen går till. En tablett innehåller 500 mg spirulina, vilket är en hög dos.

Via tabletterna får du en lång rad näringsämnen, som är allmänt stärkande och kan bidra till förbättra immunförsvaret. Tabletterna innehåller mycket proteiner och även klorofyll. Med Kiviks Lilla Råa Spirulinatabletter Hawaiian, får du vitamin A, K1, K2, riboflavin, B6, folat, kalcium, järn, fosfor, magnesium, zink, krom, mangan och koppar.

Fördelar

 • Rikligt med vitaminer
 • Immunförsvarsstärkande

Nackdelar

 • Ligger högt i pris

Spirulinatillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För några år sedan fanns det inte särskilt många spirulinapreparat på marknaden, men numer finns det desto fler. När vi gjorde efterforskningar om spirulinapreparat inför den här artikeln, hittade vi ett flertal produkter av hög kvalitet. Alla fick inte plats bland favoriterna och därför tipsar vi om ytterligare sex stycken produkter här nedan.

Alpha Plus Mighty Greens

Mighty Greens från Alpha Plus innehåller algerna spirulina, chlorella, dulse och en blandning av alfalfa, vetegräs, korngräs, havregräs och råggräs.

Här får du ett högoktanigt tillskott som ger en riktig näringsbomb och du får ett fantastiskt tillskott av vitaminer, spårämnen, mineraler och massa andra nyttigheter. Dessutom är aloe vera, ingefära, blåbärsblad, rödbeta och och bidrottninggelé tillsatt.

Fördelar

 • Mycket näringsrik
 • Väl sammansatt

Nackdelar

 • Inte vegetarisk
 • Inte ekologisk

Holistic Active Spirulina Tabletter

Svenska Holistic har tagit fram spirulinatabletter med höga halter av klorofyll, aminosyror, omega 3 samt vitaminer och mineraler. Tabletterna består av ekologisk spirulina och är lätta att ta för dig som har svårt med pulver. 

Holistiskt är ett svenskt företag som kvalitetssäkrar sina produkter genom noggranna kontroller av ingredienserna de använder sig av. Active Spirulina Tabletter består av ekologisk spirulina odlad i Kina.

Fördelar

 • Hög halt av klorofyll
 • Omega 3 och 6

Nackdelar

 • Ganska dyr spirulina

Superfruit Spirulina Pulver

Spirulina från Superfruit är ett ekocertifierat spirulinapulver, som är helt utan tillsatser. Produkten består alltså enbart av torkad och pulveriserad spirulina och ingenting annat. Det ena pulvret innehåller rikligt med klorofyll och innehåller en hög mängd protein.

Superfruit rekommenderar att du mixar spirulinapulvret i smoothies eller andra drycker och även använder det i matlagning, som till exempel i soppor. Notera att värmer du upp pulvret, försvinner också vitaminerna.

Fördelar

 • Rikligt med proteiner
 • Kan användas på flera sätt

Nackdelar

 • Stark smak

Holistic Active Spirulinapulver

Här ovan skrev vi om Holistics spirulinatabletter och detta är deras rena pulver. Det är ekologiskt och helt naturligt, utan några som helst tillsatser. Resultatet är ett pulver rikt på klorofyll, omega 3, vitaminer, mineraler proteiner.

Det ger din kropp en välbehövlig boost och pulvret är bra att ta exempelvis inför vintersäsongen, när kroppens energidepåer lätt kan utarmas. Då kan det vara bra att fylla på dem med hjälp av Holistic Active Spirulinapulver.

Fördelar

 • Riklig på vitaminer och mineraler
 • Förpackad i Sverige

Nackdelar

 • Luktar starkt av alg

Renee Voltaire Smoothiemix

Renee Voltaire Smoothiemix är en näringsrik och spännande smoothieblandning med acai, spirulina, vetegräs och hampaprotein. Det blir en blandning av proteindryck och kosttillskott. 

Hampaprotein bidrar med ett fullvärdigt protein och den näringsrika spirulinan bidrar med sina vitaminer, mineraler och spårämnen. Även acai och vetegräs är mycket välkända för sina superfood-egenskaper.

Fördelar

 • Kan tas innan ett träningspass
 • Rik på protein

Nackdelar

 • Smakar inte så gott

Rawpowder Hawaiianska Spirulinatabletter

Har du läst hela den här texten så har du säkert specialaren i färskt minne. Här är företagets hawaiianska spirulina i tablettform! Du får en tablett som är helt fri från socker, jäst, mjölk eller andra animaliska ämnen. Tabletterna innehåller endast sammanpressat spirulinapulver. Du får 18 aminosyror, 16 mineraler och 13 vitaminer.

Fördelar

 • Från kontrollerade odlingar
 • Riklig på mineraler och aminosyror

Nackdelar

 • Finns endast i påse med 200 tabletter

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad