Bästa solrosfrön 2024 – Prisvärda frön fullproppade med näring

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du få i dig massor av viktiga näringsämnen på ett enkelt sätt är solrosfrön ett smart val. De smakar gott och du kan äta dem precis hur du vill. 

Solrosfrön kan enkelt bli din väg in i ett liv fyllt av nyttigare val, så häng med oss nedan för att ta del av vår topplista plus all den information du behöver om just solrosfrön! 

Solrosfrön smakar gott och har många användningsområden 

Är du ute efter en utmärkt källa till hälsosamt fett bör solrosfrön bli en stapelvara hemma. Det finns nämligen mängder av hälsofördelar med just solrosfrön. Utöver att de är sprängfyllda med E-vitamin hittar vi även protein och Omega-6, bara för att nämna några näringsämnen du får i dig när du äter solrosfrön.  

Vi har valt ut några riktigt bra solrosfröprodukter i detta test. Vår premiumvinnare är smakrika Monki Solrospasta Ekologisk, medan vår mellanvinnare är Kung Markatta Solrosfrön. Budgetvinnaren är Superfruit Foods Solrosfrön

Vår läckra specialare är Emile Noel Solrosolja Ekologisk. Vilken som blir just din favorit är upp till dig - vilken du än väljer kan du räkna med bra kvalitet god smak och/eller goda resultat. 

Då solrosfrön har en mild och trevlig smak är det få personer som inte gillar solrosfrön. Du kan äta dem naturella, eller så kan du krydda dem med salt. Vare sig du vill rosta dem, eller om du vill ha dem naturella är de jättegoda att ha i olika maträtter, som snacks, eller som topping på en sallad.

Premium: Monki Solrospasta Ekologisk

Monki Solrospasta Ekologisk är en kul premiumprodukt med solrosfrön. Perfekt för nötallergiker och andra som vill ha ett alternativ till jordnötssmör. Snabbt, gott, nyttigt och smidigt!

Vi gillar både smaken och konsistensen på denna pasta. Den känns fräsch och hemlagad. Perfekt som pålägg och som bas i olika såser och grytor.

Fördelar

 • Kommer från ekologiska och kontrollerade odlingar
 • Lyx till bra pris

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mandel, cashewnöt, hasselnöt, sesamfrön, jordnötter

Mellan: Kung Markatta Solrosfrön

För dig som gillar Kung Markatta och deras produkter är detta ett självklart val. Deras solrosfrön håller samma höga kvalitet som andra produkter från detta märke, så du kommer tveklöst att bli nöjd med Kung Markatta Solrosfrön.

Fördelar

 • Lätt att återförsluta förpackningen
 • KRAV-märkt

Nackdelar

 • Plastförpackning

Budget: Superfruit Foods Solrosfrön

Superfruit Foods Solrosfrön kommer i en stor förpackning och är ekologiskt odlade. De har friskt och fräsch smak och en fin ljusbrun färg. De är naturella, så vill du ha dem saltade gör du det på egen hand.

Fördelar

 • Fint designad förpackning
 • Mycket för pengarna

Nackdelar

 • Ej återförslutningsbar förpackning

Special: Emile Noel Solrosolja Ekologisk

Emile Noel Solrosolja Ekologisk är till för huden, så den ska inte användas som livsmedel. Denna olja stärker hudens barriärskydd, ger fukt och balanserar. Den funkar fint till dig med känslig hud då den är bra för alla hudtyper. Den passar även till bebisar och barn.

Fördelar

 • Lyxig
 • Absorberas snabbt av huden

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av sesam, soja, gluten, nötter

Köpguide

Vad är solrosfrön?

Först och främst ska vi klargöra att de solrosfrön vi talar om är de skalade som inte har kvar det svarta skalet. Dessa kallas även solroskärnor. Du kan med andra ord använda både “solrosfrön” och “solroskärnor” för att benämna de skalade frukterna utan sitt svarta skal. 

Det vanliga är att solrosfröna både äts, och saluförs, färdigskalade utan det svarta skalet. Det går dock att köpa oskalade svarta som skalas på egen hand, om du föredrar det.

Solrosfrön - smak och ursprung

Att solrosfrön är så populära handlar inte endast om att de är nyttiga och billiga, de har även en mycket mild och god smak. Den goda smaken får en extra skjuts på vägen när du rostar dem. Vare sig du använder salt eller inte kommer smaken fram bra vid rostning. 

Solrosen har sitt ursprung i södra och sydöstra USA, men de solroskärnor vi äter här i Sverige kommer ofta från östra Europa och i vissa fall från Kina. Andra exempel på länder som exporterar solrosfrön till Sverige är Rumänien och Bulgarien.

Vad skiljer solrosfrön från andra nötter?

En sak som skiljer solrosfrön, och andra frön, från nötter är att de är mer lättsmälta för kroppen. En annan viktig sak som skiljer solrosfrön från andra nötter och frön är det billiga priset. Du får väldigt mycket för pengarna. 

Om du är allergisk mot nötter kan du byta ut nötter mot solrosfrön i de flesta recept. De är betydligt mindre allergiframkallande än exempelvis jordnötter.

Vidare skiljer de sig från nötter i den viktiga aspekten att det krävs mindre vatten vid odling av solrosfrön. Du kan till och med odla solrosfrön i Sverige. Att kunna välja solrosfrön som odlats i ett land som ligger nära gör att vi kan göra miljö och klimat en stor tjänst och det är mycket värt bara det.

Vilka är hälsofördelarna med solrosfrön?

Det finns otroligt många hälsofördelar med solrosfrön. Bland annat innehåller fröna vitamin B9 (folat), vilket är ett ämne som är viktigt för våra celler och deras ämnesomsättning. Det är också viktigt för skapandet av röda blodkroppar. 

Även E-vitamin finns det gott om i solrosfrön. Detta vitamin är viktigt för huden och för skelettet. Dessutom är det bra för en hälsosam hjärthälsa då E-vitamin är bra mot hjärtsjukdom. Det är också bra som skydd mot solens skadliga strålar. 

Innehållet av betain skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och högt blodtryck, så du hjälper kroppen att minimera hjärtrisk på många olika sätt genom att äta solrosfrön. 

Fröna innehåller även växtsteroler som är bra för våra kolesterolnivåer då det verkar kolesterolsänkande. Du kan alltså hjälpa din kropp att hålla dina kolesterolnivåer i schack med hjälp av att äta solrosfrön. 

Bland mineralerna vi hittar i solrosfrön återfinns både järn, magnesium, koppar och zink. Zink tar hand om att bland annat läka sår, ge bättre hy och att stärka immunförsvaret. Magnesium skyddar mot exempelvis migrän och stress samtidigt som det hjälper vid depression. 

Även ditt blodsocker påverkas positivt med hjälp av solrosfrön då de ger en låg blodsockerstegring och en lång mättnadskänsla.

Vad har solrosfrön för näringsprofil?

Näringsprofilen för solrosfrön ser ut såhär (per 100 gram):

 • Energi - 582 kcal
 • Fett - 50 gram varav 5,2 gram mättat fett + 9,5 gram enkelomättat fett + 32,7 gram fleromättat fett 
 • Protein - 23 gram
 • Kolhydrater - 13 gram
 • Kostfibrer - 6 gram
 • Vitamin B9 (folat) - 60 mikrogram
 • Vitamin B1 (tiamin) - 2,3 milligram 
 • Vitamin B2 (riboflavin) - 0,25 milligram
 • Vitamin B3 (niacin) - 4,5 milligram
 • Vitamin B6 (pyridoxin) - 1,25 milligram 
 • E-vitamin - 28,1 milligram
 • Fosfor - 700 milligram
 • Järn - 6,8 milligram
 • Kalium - 470 milligram
 • Kalcium - 116 milligram
 • Magnesium - 355 milligram
 • Magnesium - 355 milligram
 • Zink - 5,1 milligram

Hur nyttiga är solrosfrön jämfört med andra frön?

Solrosfrön ligger högt upp i listan över de nyttigaste fröerna. Linfrön, psylliumfrön, pumpakärnor, sesamfrön, chiafrön är andra fröer som hamnar högt upp i listan vad gäller näringsinnehåll. 

När det görs jämförelser mellan olika frön brukar chiafrön och linfrön toppa listorna med solrosfrön på en tredjeplats efter chiafrön, eller linfrön. Det ser lite olika ut i olika jämförelser. Detta beror på att det i olika jämförelser fokuseras på lite olika saker. 

Oavsett vad för typ av jämförelser vad gäller näringsvärde så hamnar alltid just solrosfrön högt upp i listorna. Att de är bland de nyttigaste frön vi kan äta är det alltså ingen tvekan om.

Solrosfrön i mat

Att ha solrosfrön i mat är ett riktigt vinnande koncept både vad gäller smak och vad gäller näringsintag. Då dessa små frön även är billiga kan du äta dem utan dåligt samvete vad gäller ekonomin. De är perfekta som ett billigare alternativ till pinjenötter, eller andra dyrare nötter/frön. 

Det bästa med solrosfrön i mat är att de kan användas till det mesta. De kan användas i smoothies, i sallad, i maträtter, du kan göra smör av dem, använda dem när du bakar, göra en god röra av dem och så vidare. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna. 

Vissa tycker att de är godast som de är, medan andra föredrar att rosta dem i stekpannan med salt och/eller andra kryddor. Du kan testa dig fram för att se vad som passar just dig bäst.

Har solrosfrön några nackdelar eller biverkningar?

Då många av oss använder solrosolja och redan har ett högt intag av omega-6 fettsyror ska du inte överdriva din konsumtion av solrosfrön/solroskärnor. Ett för stort intag kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.

Solrosfrön innehåller även kadmium som är en tungmetall. Det är inte farligt för kroppen så länge man äter livsmedel innehållande kadmium med måtta. Om man överdriver och äter onormala mängder solrosfrön kan däremot kadmium vara mycket farligt. Det kan ge skador på hjärta, skelett och blodkärl i för höga doser. 

Kadmium i för höga doser kan även leda till att njurarna och nervsystemet förstörs. För att detta ska bli ett problem krävs det dock att du överkonsumerar solrosfrön och annat innehållande kadmium i extremt hög grad under längre tid.

En annan sak som kan påverkas vid överkonsumtion av solrosfrön är reproduktionsfunktionen då de innehåller många proteiner. Både kvinnor och män kan drabbas av detta problem. Även här krävs det ett omåttligt högt intag för att det ska bli ett problem.

Vidare innehåller solrosfrön även mycket kalorier, vilket kan leda till övervikt, om det konsumeras i extremt stora mängder.

Kan jag äta solrosfrön varje dag?

Ja, du kan äta solrosfrön varje dag, om du äter dem med måtta. Vad som anses vara ett måttligt intag av frön och nötter per dag skiljer sig lite åt, men de flesta är överens om att 30 gram per dag är bra att hålla sig efter, så överstig inte det.

Vad ska jag tänka på när jag köper solrosfrön?

Bland de viktigaste sakerna att tänka på när du köper solrosfrön är följande:

 • Är de ekologiska?
 • Är de rättvisemärkta? 
 • Varifrån kommer de? 
 • Är de saltade?
 • Hur är de förpackade?
 • Bäst-före-datum
 • Pris
 • Smart förpackning?


Solrosfrön Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Premium: Monki Solrospasta Ekologisk

Här har vi en underbart läcker solrospasta som är bra till det mesta. Du kan använda den på mackan eller så kan du baka med den. Vill du ha den som dipp, i en smoothie eller som dressing funkar även det perfekt. 

Monki Solrospasta Ekologisk har ett väldigt rent innehåll då pastan består av rostade solrosfrön + havssalt (0,3 gram salt per 100 gram). Vi gillar att den inte innehåller massa strunt. Det du får i dig när du äter den är samma saker du hade fått i dig om du gjorde en solrospasta hemma. 

Den är inte dyr, vilket gör att det är en smidig lösning som inte gör hål i plånboken. Det är alltid positivt med ätklara produkter som kommer till ett bra pris. Detta gäller naturligtvis extra mycket när det är ekologiska produkter.

Är du intresserad av pasta av andra nötter/frön hittar du fler produkter från Monki här.

Fördelar

 • Kommer från ekologiska och kontrollerade odlingar
 • Lyx till bra pris

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mandel, cashewnöt, hasselnöt, sesamfrön, jordnötter

Mellan: Kung Markatta Solrosfrön

Kung Markatta Solrosfrön är populära och ett självklart val som mellanvinnare. De bjuder på god och fräsch smak som borgar för att detta är en högkvalitativ produkt. Förpackningen gör att fröna håller sig fräscha även efter att du öppnat den.

Den enda nackdelen, utöver plastförpackningen, vi kan hitta med Kung Markatta Solrosfrön är att de kommer ända från Kina. Vad gäller plastförpackningen är det dock så att Kung Markatta har signerat Plastinitiativet 2025. Detta innebär att de är ombord gällande det delade målet att ha 100 % återvinningsbara plastförpackningar år 2025.

Fördelar

 • Lätt att återförsluta förpackningen
 • KRAV-märkt

Nackdelar

 • Plastförpackning

Budget: Superfruit Foods Solrosfrön

Detta är ett härligt budgetval från ett varumärke känt för sina fina värderingar, bra produkter och fräscha förpackningar. Med Superfruit Foods Solrosfrön får du solrosfrön i fin färg som har perfekt konsistens. Det känns direkt att det är en fräsch och högkvalitativ produkt. 

Superfruit är ett varumärke som är dedikerade naturen och ett hälsosamt liv är det också så att deras produkter avspeglar detta. Det märks på deras solrosfrön likväl som deras andra produkter. 

Superfruit besöker sina leverantörer på löpande basis. Detta gör att du som konsument kan känna dig extra säker på att det är ordning och reda från första steget i processen tills dess att du, som det sista steget, köper Superfruit Foods Solrosfrön.

Fördelar

 • Fint designad förpackning
 • Mycket för pengarna

Nackdelar

 • Ej återförslutningsbar förpackning

Special: Emile Noel Solrosolja Ekologisk

Med Emile Noel Solrosolja Ekologisk får du en exklusiv basolja som fungerar perfekt för egentillverkning av hudvårdsprodukter

Den är väldigt exklusiv, så du behöver inte oroa dig över att din hud kommer att reagera negativt på den. Oljan är från årets allra första pressningen av franska solrosor

Emile Noel Solrosolja Ekologisk innehåller en stor mängd Omega-6. Detta är bra för huden, så till skillnad från livsmedel är det inte farligt med en större mängd då huden bara mår bra av det. Denna fettsyra stärker huden och är fuktighetsbevarande.

Har du torr hy är det perfekt att använda denna som bas för huden. Med hjälp av lecitin bland ingredienserna blir huden mjuk och len medan innehållet av E-vitamin fungerar som en antioxidant.

Fördelar

 • Lyxig
 • Absorberas snabbt av huden

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av sesam, soja, gluten, nötter

Solrosfröna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många goda solrosfrön och andra produkter innehållande dessa nyttiga små frön. Vi har därför tagit med några extra favoriter som inte tog sig till topplistan, men som vi ändå ville tipsa er om. Vem vet? Kanske blir en av nedan produkter er favorit?

Rømer Solrosfrön Ekologisk

Rømer Solrosfrön Ekologisk kommer från det familjeägda företaget Rømer Natur Produkt som producerar och importerar ekologiska livsmedel från hela världen. De saluför även andra ekologiska produkter som exempelvis schampo, rengöringsmedel och hudvård.

Att detta är solrosfrön av bra kvalitet står klart, då de smakar gott och har rätt färg. De är varken för ljusa eller för mörka, utan de har den där perfekta färgen som välmående solrosfrön ska ha.

Fördelar

 • 100 % ekologiska
 • Praktisk förpackning

Nackdelar

 • Kommer långväga ifrån (Kina)

Biogan Solrosfrön Eko

Biogan Solrosfrön Eko kommer från det danska företaget Biogan. Vill du satsa på solrosfrön som kommer från ett märke som värderar ekologiska produkter högt och som dessutom bjuder på ett brett sortiment ska du satsa på dessa solrosfrön. 

De finns även i en förpackning på 1 kilo. Köper du den större förpackningen blir det billigare, men om du inte äter solrosfrön så ofta rekommenderar vi den mindre förpackningen för minskat matsvinn. 

Biogan Solrosfrön Eko har en fin smak med väl avvägd mildhet, så här får du allt i ett - ekologiska solrosfrön med god smak och ett pålitligt företag som ligger bakom.

Fördelar

 • Lagom mängd
 • Flera olika ekomärkningar

Nackdelar

 • Säljs inte överallt

Urtekram Solroskärnor

Med Urtekram Solroskärnor får du ett ekologiskt och bra alternativ. Du kan köpa dessa solrosfrön i ett flertal olika välbesökta butiker, så de är inte svåra att få tag på. Då Urtekram ligger bakom kan du passa på att köpa andra produkter från samma märke. Det hittar du bland annat här.  

Urtekram Solroskärnor finns i många olika storlekar, vilket är perfekt om du vill ha en mindre förpackning till att börja med. Då Urtekram har signerat Plastinitiativet 2025 kan ditt eventuella dåliga samvete gällande förpackningen stillas en aning.

Fördelar

 • Känns lyxiga
 • Finns i olika storlek

Nackdelar

 • Fel val om du vill gynna mindre företag

RawFoodShop Solroskärnor EKO

RawFoodShop Solroskärnor EKO är inte bara en produkt från ett av de lite mer “hippa” varumärkena inom detta segment, utan det är en genuint bra produkt. Dessa solroskärnor har SE-EKO-01 certifiering, vilket innebär att de är odlade inom EU.

Då dessa solroskärnor kommer från det märke som saluförs av Skandinaviens största rawfoodbutik på nätet kan du räkna med överlägsen kvalitet. Att det går att köpa deras solrosfrön på Bodystore.com är perfekt!

Fördelar

 • Återförslutningsbar förpackning
 • Europeiskt ursprungsland (Tyskland)

Nackdelar

 • Lite dyra

Biofood Solrosfrön

Med Biofood Solrosfrön får du ett naturligt val där hög kvalitet, god smak och smarta val står i fokus. Vissa solrosfrön är med på listor över produkter inom detta segment som har ett extra högt innehåll av skadliga ämnen, men dessa solrosfrön är inte med på några sådana listor. De är med andra ord ett mycket smart val! 

Vi tycker att Biofood Solrosfrön är ett bra val då detta är ett bra exempel på att det är insidan som räknas. Själva designen är inget att hurra för, men lägg över fröna i en burk hemma så blir det både snyggt, gott och nyttigt i ett.

Fördelar

 • EU-ekologisk certifierad
 • Pålitligt varumärke

Nackdelar

 • Trist förpackning

Kung Markatta Solrosolja Kallpressad Ekologisk

Kung Markatta Solrosolja Kallpressad Ekologisk är en olja som kommer från ekologiskt odlade solrosfrön inom EU. Då den är kallpressad så finns de naturliga näringsämnena kvar i oljan. 

Oljan har en tydligt nötig smak, så den är perfekt för dig som tycker om smaken av solrosfrön. Du kan använda den hur du vill - den passar bra i bland annat bakning och till dressing. 

Då detta är ett pålitligt märke som är noggranna med ursprung, klimatkompensation, leveranser och förpackningar kan du använda denna olja med gott samvete.

Fördelar

 • KRAV-märkt
 • Från Tyskland

Nackdelar

 • Passar inte för stekning

Vitaprana Organic Raw Sunflower Seed Butter

Med Vitaprana Organic Raw Sunflower Seed Butter får du ett gott spread som kan användas på mackan, i en bowl, tillsammans med gröt eller till något annat du tycker passar. Det är också gott att ta lite på en sked som snacks. Detta smör är väldigt användningsbart så det är bara din fantasi som sätter gränserna. 

Denna produkt är 100 % ekologisk och gjord av 100 % naturliga råvaror. När detta smör görs stenmaler man solrosfröna utan att värma upp dem. Detta bevarar smaken och näringen bättre.

Fördelar

 • Perfekt för veganer
 • Kan användas till mycket

Nackdelar

 • Lite svårt att hitta i svenska butiker

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad