Bästa silversalvan 2024 – Antiseptisk kräm med många användningsområden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Välkommen till vår stora köpguide om silversalva! Här ska du få lära dig allt om silversalvans läkande egenskaper, vad den innehåller och framförallt vad den inte innehåller. Silver är ett omdebatterat ämne och här reder vi ut begreppen. Vi önskar dig god och informativ läsning! 

Vårda och mjukgör huden med silversalva

Silversalva innehåller kolloidalt silver i kombination med andra mjukgörande ingredienser, som tillsammans bildar effektiv hudvård.

Beroende på vilka ingredienser som det kolloidala silvret kombineras med, går det att få olika typer av funktion på salvorna. Det går vi in på i vår köpguide och här kommer du att få lära dig hur du kan använda silversalva för att vårda och läka din hud. 

Silversalva kombineras ofta med MSM och det är ett ämne du också ska få lära dig mer om i artikeln. Som vanligt har vi också med några bra produkter som vi kan rekommendera våra läsare. 

I premiumkategorin den här gången vann svenska Ion Silver Silvercreme. Vår mellanvinnare heter Argentum Plus Silver MSM Kräm och det utmärkta budgetalternativet blev Ion Silver Ems Salva. Utöver det presenterar också några intressanta utmanare, som kompletterar favoriterna ett bra sätt.

Premium: Ion Silver Silvercreme

Ion Silver Silvercreme är en baskräm med några få enkla ingredienser som i kombination med varandra blir en otroligt effektiv, antiseptisk och mjukgörande hudkräm. Kan användas mot acne och andra hudbesvär, hudsvamp eller helt enkelt som en intensivt mjukgörande och återställande hudkräm. Kan också med fördel användas i ansiktet. Ett plus för att den inte innehåller parfymer och parabener.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel
 • Med MSM
 • Parfymfri

Nackdelar

 • Liten tub

Mellan: Argentum Plus Silver MSM Kräm

Argentum Plus Silver MSM Kräm är en exceptionellt vårdande kräm, som innehåller en mängd naturliga produkter som nästan gör krämen till en ansiktsmask! Det här är inte krämen för den som vill ha ett lätt och snabbt absorberande resultat. 

Förutom kolloidalt silver och bivax hittas här mandelolja samt aprikos- och tistelextrakt. Passar som nattmask eller nattkräm för personer med mycket torr hy.

Fördelar

 • Med vårdande bivax
 • Inga kemiska tillsatser

Nackdelar

 • Mycket fet och oljig

Budget: Ion Silver Ems Salva

Budgetprodukten i vår köpguide den här gången är en salva med emuolja, MSM och kolloidalt silver. Mer komplicerat än så behöver det inte vara att skapa en intensivt vårdande salva, som ändå känns lätt på huden och absorberas snabbt.

Vi vill uppmärksamma användarna på att emuolja har en speciell doft som vissa personer kan uppleva att tränger igenom krämens övriga doft.

Fördelar

 • Emuolja från kontrollerad uppfödning
 • Absorberas snabbt

Nackdelar

 • Speciell doft

Köpguide

Vad är silversalva och vad används det till?

Silversalva är en typ av kräm där den tongivande ingrediensen är kolloidalt silver. Kolloidalt silver är en typ av destillerat vatten där silverjoner lagts till och som har en antiseptisk och desinficerande verkan.

Debatten kring kolloidalt silver och dess verkan har under åren varit kontroversiell, men produkten har många entusiastiska användare. Salvan är tillåten och godkänd i Sverige för utvärtes bruk, men kolloidalt silver får inte tas som kosttillskott.

Silversalva kan användas för hela kroppen. Salvan har också blivit väldigt populär bland hund- och hästägare, som anser att salvan är effektiv som topisk behandling mot små sår, mygg, svampinfektioner, eksem med mera.

Silversalva och MSM

I silversalva ingår ofta också MSM, det vill säga organiskt svavel som naturligt ingår i hår, hud och naglar. Tillsammans kan dessa vara till hjälp mot gikt, torr hud, små sår, värkande leder och annat. Silversalva är en riktig allround-salva i ordets rätta bemärkelse!

Vad är kolloidalt silver?

Kolloidalt silver är en vattenreningsprodukt som består av destillerat vatten och silverjoner. Kolloidalt silver i silversalva är framställt med moderna elektrokolloidala produktionssätt och är klassad som biocid, detta vill säga som ett ämne som kan skydda människor och djur från skadliga organismer, mikrober och skadedjur.

Kolloidalt silver som säljs på den svenska marknaden är inte klassat som nanosilver.

Är kolloidalt silver bra för din hud?

Olika typer av silver har använts inom läkemedelsindustrin och vården ända sedan 1900-talets början, men fasades ut i och med att antibiotikan utvecklades. Det kolloidala silver som används i silversalva bör inte blandas ihop med de silversalter och silvernitrat som historiskt har använts inom läkemedelstillverkningen.

Silverförband inom sjukvården

Silverförband används inom sjukvården idag på kroniska sår för att minska mängden bakterier och därmed påskynda läkningen. 

Silverförband används också för att behandla brännskador. I dessa förband används oftast silver i nanopartikelform eller silversalter. Kliniska studier har dock inte gjorts i tillräckligt stor utsträckning, för att enhälligt kunna påvisa dess effekt. 

I den här artikeln redogör vi endast för silversalva, som är en intensivt vårdande och godkänd salva och som inte har något samband med de silverförband som används inom sjukvården. Men eftersom om diskussionen är komplex, tyckte vi att det var värt att nämnas.

Är silversalva antiseptisk?

Silversalva används som antiseptisk och mjukgörande salva för människor, hundar, hästar och andra husdjur. Du kan använda den mot insektsbett, eksem, munsår, svamp och hudsprickor. Kan också användas för att rena aknedrabbad hud. 

Det är det kolloidala silvret som gör salvan antiseptisk. Men många salvor innehåller också andra ingredienser som har intensivt vårdande egenskaper. 

Undvik att lägga silversalva på ett öppet sår, utan låt det först läka innan du börjar smörja det med silversalva. 

Är du drabbad av eksem och psoriasis kan silversalva vara till hjälp. Även om den inte hjälper mot själva sjukdomstillståndet i sig, är den så intensivt mjukgörande att den sannolikt kommer att göra gott i alla fall. Eftersom det kolloidala silvret är antibakteriellt, förhindrar salvan också bakterieansamlingar i hudsprickor och sårskorpor.

Silversalva mot akne

I de allra flesta fall kan silversalva användas på inflammerad, aknedrabbad hy. Du kan då punktbehandla de områden som är värst drabbade. Rengör huden grundligt först och applicera sedan salvan på det utsatta området. 

Låt sitta över natten och tvätta sedan bort den. Många säger sig ha fått hjälp mot akne av silversalva, så det kan vara värt att prova för den som har svåra problem.

Vad innehåller silversalva?

Förutom kolloidalt silver är dessa vårdande ingredienser vanliga i silversalva:

 • Ringblomma. Har en antiseptisk och lugnande verkan på huden.
 • Mandelolja. Innehåller rikligt med E-vitamin och är mjukgörande. 
 • Emuolja. Oljan är en biprodukt vid emu-uppfödning, en strutsliknande fågel från Australien. Innehåller rikliga mängder vitamin A och E, linolsyra och oljesyra.
 • Kamomill. Har en lugnande och porsammandragande effekt på huden.
 • Allantoin. Ett antiseptiskt och vårdande ämne som utvinns ur vallört.
 • MSM. Organiskt svavel, som naturligt finns i våra kroppar men som vi har brist på, precis som selen. Bidrar till kroppens kollagenproduktion, proteinbindning och ledhälsa.

Silversalva Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att kunna göra den här köpguiden relevant och faktabaserad, har vi läst en mängd information om silversalva och kolloidalt silver. Vårt val av produkter har vi gjort på basen av de recensioner och omdömen som finns att tillgå på nätet om produkterna. Vi har även gjort en omfattande faktainsamling.

Premium: Ion Silver Silvercreme

Ion Silver Silvercreme är en rikligt återfuktande och mjukgörande kräm som passar alla hudtyper. Krämen innehåller förutom kolloidalt silver också MSM, alltså organiskt svavel. Det bidrar till att huden mer effektivt producerar kollagen och bildar proteiner. 

Krämen används på många olika sätt och kan appliceras på allt från psoriasis och acnebesvär, till att användas som rikligt återfuktande nattkräm. 

Ett stort plus för att krämen kan användas även av den med mycket känslig hud, eftersom den är fri från parfymer och parabener. Här finns heller inga silikoner som kapslar in fukten. Återfuktningen beror helt enkelt på krämens naturliga ingredienser. Täpper inte igen porerna, trots att den är intensivt mjukgörande.

Krämen är tillverkad av företaget Ion Silver, som är ett svenskt företag verksamt sedan 2001. Ion Silver är det varumärke som är störst på kolloidala silver-produkter i Sverige.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel
 • Med MSM
 • Parfymfri

Nackdelar

 • Liten tub

Mellan: Argentum Plus Silver MSM Kräm

Argentum Plus Silver MSM Kräm är en parfymfri hudkräm som kan användas som läkande salva på eksem, myggbett och getingstick. Salvan kan också användas på fotsvamp eller känslig hud generellt. 

Krämen är oparfymerad och innehåller inga kemikalier. Även den här krämen innehåller organiskt svavel, MSM, och har en renande och uppbyggande funktion på huden. 

Det kolloidala silvret fungerar som antibakteriellt skydd och krämen kan också användas av personer med torr och ärrad hy. Argentum Plus Silver MSM Kräm innehåller även extrakt från tistel, aprikos och mandel. 

Samtliga av dessa ämnen är intensivt hudvårdande och är utmärkta ingredienser i en salva av den här typen. Salvan innehåller också bivax, som även den är antibakteriell och mjukgörande.

Fördelar

 • Med vårdande bivax
 • Inga kemiska tillsatser

Nackdelar

 • Mycket fet och oljig

Budget: Ion Silver Ems Salva

Ion Silver Ems Salva är en intensivt vårdande salva med kolloidalt silver, MSM och emuolja. Trots att oljan är generös och riklig, absorberas den snabbt av huden. Krämen kan användas på olika typer av hudåkommor, småsår, eksem, psoriasis eller ärrbildning. 

Salvan kan också användas som generellt hudvårdande kräm både i ansiktet och för kroppen. Passar också perfekt för nariga fötter och armbågar. 

MSM gör att krämen får en återuppbyggande effekt, eftersom den stimulerar kollagenproduktionen. Det kolloidala silvret har en antiseptisk och djuprengörande effekt.

Fördelar

 • Emuolja från kontrollerad uppfödning
 • Absorberas snabbt

Nackdelar

 • Speciell doft

Silversalvorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Förutom våra favoriter finns det några spännande silversalvor till på marknaden, som vi tycker är värda att omnämnas. Dessa är bra och prisvärda alternativ, om du inte hittar vad du sökte i premiumkategorin.

Bioturm Silversalva

Bioturm Silversalva är en salva innehåller kolloidalt silver samt zink. Den innehåller inga färgämnen eller parabener och är dermatologiskt testad. Används som mjukgörande och intensivt vårdande salva, men är också omtyckt att använda för att behandla olika hudåkommor. 

Innehåller inga konserveringsmedel, artificiella doftämnen, färgämnen eller paraffin.

Fördelar

 • Inga artificiella ingredienser
 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Endast tysk bruksanvisning

Natures Greatest Secret Kolloidalt Silver & Kokosolja

Natures Greatest Secrets kräm innehåller kolloidalt silver och kokosolja, som båda har antibakteriella egenskaper. Salvan är perfekt att använda till olika typer av problemhy, eftersom kokosolja är snabbt absorberande och inte lämnar en kladdig hinna efter sig. 

Det brittiska företaget Natures Greatest Secret har specialiserat sig på produkter med kolloidalt silver och har många hängivna användare.

Fördelar

 • Fräsch doft
 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Kan härskna om den inte förvaras korrekt

RAU Silver Cosmetics Handkräm

RAU Silver Cosmetics har tagit fram en handkräm med kolloidalt silver, som skyddar och vårdar. 

Våra händer är utsatta kroppsdelar, ofta väldigt torra och drabbas lätt av narig hy. Dessutom är händerna utsatta av både virus och bakterier. Handkrämen från Rau Silver ger ett effektivt skydd mot bakterieansamlingar och lindrar och vårdar dessutom irriterad och skadad hud. 

Jojobaolja bidrar till extra näring och skydd, utan att lämna en kladdig hinna efter sig. Innehåller inga parabener eller mineraloljor, utan endast naturliga ingredienser.

Fördelar

 • Inga parabener
 • Antibakteriell kräm

Nackdelar

 • Bara tysk produktbeskrivning

Ion Silver Cerat

Ion Silver Cerat är en läppsalva som precis som premiumvinnaren är producerad av svenska Ion Silver. Ceratet innehåller endast naturliga ingredienser och mjukgör effektivt torra och nariga läppar. De aktiva ingredienserna är ekologiskt bivax, MSM, mandelolja och kolloidalt silver. 

Produkten både återfuktar, mjukgör och förebygger rynkor. Många som drabbas av återkommande munsår säger att de har fått hjälp av ceratet.

Fördelar

 • Mjukgörande
 • Endast naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad