Bästa sheasmöret 2024 – Vårdande hudvård direkt från naturen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här guiden har vi nöjet att få lära dig allt om det underbara sheasmöret! Det näringsrika fettet som utvinns ur det afrikanska sheanötsträdet innehåller rikligt med antioxidanter, återfuktande ämnen samt hudvårdande vitaminer. Det finns olika typer av produkter med sheasmör på marknaden idag och det kommer du att få lära dig mer om i texten här nedan. 

Du kommer också att få lära dig vad du ska titta efter för att hitta ett så högkvalitativt sheasmör som möjligt. Kvaliteten varierar mycket och ibland är sheasmöret utblandat med andra oljor. Vilket i sig inte behöver vara någon nackdel, men du bör vara uppmärksam på hur dessa är producerade och dess respektive för- och nackdelar.

För att underlätta din jakt på det perfekta sheasmöret har vi letat fram våra absoluta favoriter och delat in dessa i fyra kategorier. Vi har också tagit med flera andra högkvalitativa sheasmör i guiden som inte nådde hela vägen fram till favoritplats - men som ändå är värda att nämnas.

I premiumkategorin vann Urtekram Body Balm Shea Butter. I mellanklassen har vi utmärkta Zoya Goes Pretty Shea Butter & Argan Oil. En väldigt köpvärd budgetprodukt har vi också och den heter Crearome Sheasmör Ekologiskt. I specialkategorin vann Akamuti Virgin Wildcrafted Shea Butter. Det är en produkt utöver det vanliga och mer om den här nedan.

Premium: Urtekram Body Balm Shea Butter

Sheasmöret från Urtekram är en produkt med 99 % ekologiska ingredienser. Det är ganska ovanligt med en så hög andel ekologiskt innehåll, därför har den sin givna plats i premiumkategorin. Ett minus i kanten får den för att produkten inte består av rent sheasmör utan innehåller också andra oljor, om än högkvalitativa sådana.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ej rent sheasmör

Mellan: Zoya Goes Pretty Shea Butter & Argan Oil

Zoya Goes Pretty Shea Butter & Argan Oil innehåller en andel arganolja, vilket gör att slutprodukten blir en riktig allroundolja. Den här fungerar perfekt på allt från kluvna hårtoppar till nariga, torra armbågar. Det är en ekologisk produkt och den lilla burken räcker länge och är väldigt dryg.

Fördelar

 • Dryg
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Passar ej fet hy

Budget: Crearome Sheasmör Ekologiskt

Fantastiskt prisvärd produkt som innehåller ekologiskt sheasmör. Det här sheasmöret är dock inte extra virgin, det vill säga kallpressat. Men det ska du inte låta dig avskräckas av, för de flesta näringsämnena finns bevarade.

Fördelar

 • Rent sheasmör
 • Intensivt vårdande

Nackdelar

 • Ej kallpressat

Special: Akamuti Virgin Wildcrafted Shea Butter

Sheasmöret från Akamuti är något utöver det vanliga. Det är producerat av ett kvinnokooperativ i Ghana som skördar sheanötterna från vildväxande träd. Resultatet blir en ekologisk, rättvisemärkt produkt som håller en överlägsen kvalitet.

Fördelar

 • Kallpressat sheasmör
 • Rättvisemärkt

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla
 • Liten burk som tar fort slut


Köpguide

Hur används sheasmör i hudvård?

Många producenter av hudvård har fått upp ögonen för sheasmör. Fördelarna med att använda det som ingrediens i hudvårdsprodukter är många. I rumstemperatur har smöret fast konsistens, men smälter så fort det får kontakt med huden. Detta gör att sheasmör används flitigt som konsistensgivare i olika krämer. 

Traditionellt så har sheasmöret ett brett användningsområde precis som kokosoljan. Sheasmör används i matlagning, som lampolja, och inte minst som hudvård. Det sägs att både Cleopatra och drottning Nefertiti använde sig av sheasmör för hudvård! Om vi tittar lite närmare på sheasmörets beståndsdelar, ser vi att det innehåller en rad nyttiga fettsyror.

Smöret innehåller som vi tidigare nämnde rikligt med vitaminer, inte minst vitamin A och E. Dessa är väldigt viktiga hörnstenar för att huden ska behålla sin spänst. Detta gör att sheasmör passar väldigt bra för torr och mogen hy, även om den är lämplig för annan typ av hud också.

Rent sheasmör är en helt naturlig produkt utan kemikalier och artificiella tillsatser. Den milda men fuktgivande, näringsrika krämen, gör att den passar all känslig hud och kan även användas på barn. Sheasmör passar lika bra att använda för att återfukta huden efter badet som för att behandla eksem. 

Sheasmöret passar också väldigt bra som fotvård. Förhårdnader och den sträva huden som lätt kan uppstå på fötterna, får en närande och riklig kur av smöret.

Du kan med fördel smörja in fötterna på kvällen och och sova med ett par tunna bomullsstrumpor på. På morgonen kommer du att märka att fötterna är betydligt mjukare och lenare. Sheasmör har också en antiinflammatorisk effekt.

Sheasmör för den känsliga babyhuden

Ett oparfymerat sheasmör är väldigt lämpat att använda på spädbarns ömtåliga hud. Det är mjukgörande och skyddar effektivt, tack vare sina vårdande beståndsdelar. Inte minst e-vitaminet bidrar till att stärka den tunna och känsliga hudbarriären hos babyn.

Den ömtåliga naveln hos spädbarnet kan med fördel vårdas med det milda och skyddande fettet. Även mjölkskorv på barnets huvud kan behandlas med sheasmör.

Sheasmör mot hudbristningar

Eftersom sheasmör är intensivt mjukgörande och innehåller rikligt med vitamin A och E, kan det också användas mot hudbristningar. Under graviditeten kan du smörja in dig med sheasmör dagligen och på så sätt minska obehag och kliande hud när magen växer.

Sheasmör som hårvård

Det går jättebra att använda sheasmör till hårinpackningar. Smöret har också en gynnsam effekt på hårbotten. Sheasmör är lättflyktigt och du behöver inte oroa dig för att smöret inte ska gå att skölja bort ur håret. Sheasmör absorberas snabbt i hårbotten och hårstrån och resten är lätt att skölja bort med ljummet vatten.

Sheasmör innehåller som många andra naturliga fetter ett visst solskydd och kan vara bra att använda i håret på sommaren. Det kan också användas som värmeskydd vid styling. Kluvna hårtoppar kan behandlas med sheasmör och kan användas som så kallad leave in-produkt i håret. Håret blir då mjukt och följsamt.

Var kommer sheasmöret ifrån?

På den afrikanska kontinenten har sheasmör funnits i hundratals år. Det har traditionellt ett flertal användningsområden. Det har använts som ett effektivt skydd mot uttorkning av huden och även som skydd mot stark sol och vind. Sheasmöret nyttjas än idag som vårdande och skyddande kräm för babyns känsliga hud.

Sheasmör i matlagning och andra användningsområden

Sheasmör har också traditionellt varit viktig som matfett i matlagning. Ursprungligen började sheasmöret utvinnas ur sheanöten i de centralafrikanska länderna, där inte oljepalm och andra fettgivande palmer trivs.

Det oraffinerade sheasmöret han en gyllene färg och en lätt nötig smak. Den har en sammansättning av olika fettsyror som gör den lämplig till ett nyttigt matlagningsfett.

När sheasmöret började importeras till Europa användes det i första hand som lampolja och smörjmedel. I Europa används det nuförtiden i stort sett endast för hudvård.

Eftersom sheasmör är väldigt milt och mycket sällan skapar några allergiska reaktioner, har den ett brett användningsområde inom hudvårdsindustrin. Mer om det kan du läsa längre ner i texten. Du kan också använda sheasmöret som det är, i sin rena form.

Hur framställs sheasmör?

Att tillverka sheasmör är en process som tar mycket tid och kräver stor noggrannhet. Ska slutprodukten vara av hög kvalitet, måste varje steg i processen göras omsorgsfullt. Det går inte att fuska sig fram. 

Tillverkningskedjan påbörjas med att nötterna samlas in från trädet. Därefter avlägsnas fruktköttet från dessa. Kärnan som då återstår omsluter fettet som utvinns till sheasmör. Kärnan torkas och därefter krossas den och smöret kan utvinnas.

Två olika typer av sheanötsträd

Att framställa sheasmör är en arbetsam process, som kräver många moment. Det finns också två typer av sheanötsträd som båda har sina specifika egenskaper.

Sheasmör utvinns från trädets kastanjestora nötter. Den västafrikanska varianten av träd kallas paradoxa och smöret som utvinns här är fastare i konsistensen, beroende på att den innehåller en större andel mättade fettsyror. 

Paradoxans sheasmör utvinns genom att producenterna kallpressar och filtrerar oljan varsamt. Då blir smöret vitt och doftlöst. Sheasmör från trädet paradoxa innehåller höga halter av fettsyror och vitamin E. Den har mycket fuktbindande egenskaper och passar bra för hudvård.

Den andra typen av sheanötsträd finns på den östra sidan av den afrikanska kontinenten. Den här varianten kallas nilotica. Konsistensen på sheasmöret som utvinns ur nilotica-trädet är annorlunda än paradoxan och är mjukare och har en mer har en gulaktig färg.

Doften påminner om choklad. Smältpunkten är lägre än hos paradoxa och blir mjukt vid ca 30 grader. Även näringsinnehållet skiljer sig till en del. Nilotica innehåller inte lika mycket växtämnen, men har däremot en högre halt av antioxidanter. 

Den har också en högre innehåll av omega 9. Det gör att upptaget i huden sker snabbare. Nilotica-fettet innehåller också fenoler, vilket är en effektiv antioxidant, som även kan hittas i vitt och grönt te. Den vanligaste typen av sheasmör som förekommer i hudvårdsprodukter hos oss i Sverige är den som kommer från paradoxan.

Sheasmör Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Vi har samlat ihop ett stort antal recensioner och omdömen om produkter som innehåller sheasmör. Sedan har vi ägnat oss åt gedigen research för att ta fram våra absoluta favoritprodukter. Vi börjar med våra favoriter i de fyra huvudkategorierna och tror att du kommer att kunna hitta en egen favorit bland dessa.

Premium: Urtekram Body Balm Shea Butter

Danska Urtekram producerar bland annat ekologiska hudvårdsprodukter av olika slag. Sheasmöret i Urtekram Body Balm Shea Butter kommer från paradoxaträd i Västafrika. Den här krämen kan användas på hela kroppen, inklusive ansiktet, hårtopparna och läpparna.

Förutom sheasmör innehåller krämen också arganolja och lavendelolja. Arganoljan har återfuktande samt bakteriehämmande egenskaper och bidrar till att rena huden på djupet utan att torka ut den. Lavendelolja ger en härlig doft och har en balanserande effekt på känslig och irriterad hud. 

Urtekram specialiserar sig på ekologiska ingredienser och en väldigt hög andel av innehållet i produkten är ekologiskt. Förutom vatten och mineraler så har innehållet i Urtekram Body Balm Shea Butter 100 % naturligt ursprung. 

Det gör det här till en fantastisk produkt som dessutom är väldigt prisvärd. Urtekram ligger i mellanprisklassen och är absolut inga lyxprodukter rent prismässigt. Det i kombination med hög kvalitet på innehållet gör det här till en väldigt köpvärd produkt anser vi och många med oss.

Produktfakta:

 • Body butter
 • Storlek: 140 ml

Fördelar

 • Doftar gott
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ej rent sheasmör

Mellan: Zoya Goes Pretty Shea Butter & Argan Oil

Zoya Goes Pretty Shea Butter & Argan Oil är en blandning av sheasmör och arganolja. Det resulterar i en återfuktande och mjukgörande kräm med naturliga ingredienser. Sheasmöret är ekologiskt, kallpressat och ger en djup återfuktning. Arganoljan bidrar till att hålla huden elastisk och bakteriefri. 

Det här är en produkt som passar speciellt torr, känslig eller mogen hy. För mycket fet hy kan krämen vara för intensiv.

En fördel med Zoya Shea Butter & Argan Oil är att den inte innehåller några kemikalier eller artificiella ingredienser. Burken är visserligen liten, men oljan är dryg och räcker väldigt länge. Passar speciellt bra på nariga läppar, kluvna hårtoppar och förhårdnader på huden.

Produktfakta:

 • Sheasmör och arganolja
 • 60 gram

Fördelar

 • Dryg
 • Doftar gott

Nackdelar

 • Passar ej fet hy

Budget: Crearome Sheasmör Ekologiskt

Köpguidens budgetprodukt är inget mindre än en ren sheasmörsprodukt, som dessutom är ekologisk. Här har du den klassiska, näringsrika sammansättningen av olika fettsyror med mjukgörande egenskaper som gör huden spänstig och fast. 

Smöret innehåller inte parfym och passar utmärkt för dig med känslig hy. Är du drabbad av obalans i hårbotten och exempelvis har mjäll, kan det vara väl värt att prova Crearome Sheasmör.

Sheasmör i sin renaste form har en balanserande effekt på huden, vilken utgångspunkten än är. Även acnedrabbad hy kan ha god nytta av produkten. Rätt fett löser upp fett på huden, vilket acnedrabbad hy brukar ha. 

Sheasmöret passar också bra att mjukgöra torra armbågar och fötter med. Produkten framställs på ekologiska odlingar i Burkina Faso. Den kan utgöra en bra bas för dig som gillar att göra egna hudkrämer och kombinera med exempelvis eteriska oljor. Ett minus blir det för att oljan inte är kallpressad. Men då hade också priset varit ett helt annat.

Produktfakta:

 • Endast sheasmör
 • 100 gram

Fördelar

 • Rent sheasmör
 • Intensivt vårdande

Nackdelar

 • Ej kallpressat

Special: Akamuti Virgin Wildcrafted Shea Butter

Akamuti Virgin Wildcrafted Shea Butter är ett kallpressat sheasmör och är alltså av högsta tänkbara kvalitet. Den innehåller inga doftessenser eller kemiska tillsatser. Passar alltså särskilt bra för dig som har kliande och torr hud med tendens till olika eksem. Många använder också den till sina små barn mot eksem och hudutslag.

Tillverkningsprocessen av Akamuti Virgin Wildcrafted Shea Butter är speciell. Det är framställt av ett kvinnokooperativ i Ghana. Kooperativet använder skörde- och tillverkningsmetoder som används i tusentals år och det säkerställer en miljövänligt produktion.

Dessutom är produkten etiskt hållbar och borgar för ett socialt ansvarstagande. Akamuti Virgin Wildcrafted Shea Butter är rättvisemärkt.

Sheasmöret är handgjort och innehåller helt naturliga ingredienser. I tillverkningsprocessen jobbar de också med förnybar energi. Det finns alltså många positiva aspekter i den här lilla burken, förutom det näringsrika och djupgående sheasmöret.

Produktfakta:

 • Rent, kallpressat sheasmör
 • 160 gram

Fördelar

 • Kallpressat sheasmör
 • Rättvisemärkt

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla
 • Liten burk som tar fort slut


Sheasmören som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Alla bra produkter fick inte plats i huvudkategorierna. Därför listar vi några till här nedan, som definitivt är värda att titta närmare på. Om inte någon av de ovanstående produkterna föll dig i smaken hoppas vi att du kan hitta en bland dessa.

Zoya Goes Pretty Pure Shea Butter

Zoya Goes Pretty Pure Shea Butter är från samma tillverkare som mellanvinnaren. Det här är en kallpressad variant, och alltså mer exklusiv. Priset är därmed också betydligt högre. 

För dig som vill ha en ren, högkvalitativ produkt utan kemikalier och tillsatser är den här perfekt. Den är rätt hård i konsistensen och kan behöva mjukas upp i handflatan först, alternativt kan du låta hela burken ligga i vattenbad en stund innan användning.

Fördelar

 • Kallpressad
 • För känslig hy

Nackdelar

 • Dyr
 • Ingen doft

Zoya Goes Pretty Shea Butter with Cacao

Här har vi ytterligare en produkt från Zoya Goes Pretty; sheasmör med kakaosmör och jojobaolja. Du får en extra näringsrik och återfuktande produkt som lätt sjunker in i huden. Även det här är 100% naturlig och utan några tillsatser. Används med fördel på hela kroppen, inklusive ansiktet.

Fördelar

 • Snabbt absorberande
 • Kallpressad

Nackdelar

 • Kompakt konsistens

Najel Raw Shea Butter

Najels ekologiska sheasmör innehåller rikligt med E-vitamin. Det är kallpressat och rättvisemärkt. Således är det framställd på ett sätt som är skonsamt för både människor och miljö. Det innehåller inga doftgivare eller artificiella ingredienser och passar bra för känslig, torr och narig hy. Utmärkt för både vuxna och barn.

Fördelar

 • Rättvisemärkt
 • Dryg

Nackdelar

 • Hård konsistens
 • Lukt som inte tilltalar alla

Lendelunden Sheasmör Exotisk Passion

Om du gillar sheasmör men har svårt för den naturliga doften produkten har, kan vi rekommendera Lendelundens Sheasmör Exotisk Passion. Här får du fruktig väldoft från naturliga ingredienser, samtidigt som huden blir mjuk och smidig. Innehåller inga konserveringsmedel.

Det finns också flera andra dofter att välja mellan, exempelvis jordgubb som har många positiva omdömen. Ett litet minus i kanten ger vi för att den innehåller candelillavax, som fungerar som konsistensgivare i produkten. Det gör att det alltså inte är helt rent sheasmör vi har här.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Trist förpackning
 • Ej vegansk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad