Bästa selen tillskottet 2024 – Tillskottet för hud, hår, naglar och immunförsvaret

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du vill lära dig mer om ämnet selen har du kommit precis rätt. I den här artikeln ska vi nämligen reda ut exakt vad selen är och vilka fördelar det kan ha för användaren. Du kommer att få lära dig bland annat vilken mängd selen som är optimalt att ta, samt vad du ska tänka på när du köper selen.

Vi kommer också att rekommendera ett antal selenprodukter här i artikeln. Eftersom det råder brist på selen i våra jordar i Norden, är det många som är intresserade av tillskottet. Det finns många olika produkter och det kan kännas svårt att välja ut ett preparat bland den uppsjö selentillskott som finns på marknaden. Här nedan listar vi alltså ett antal favoriter vi tycker är bra.

I premiumkategorin vann Solgar Selen Jästfri. En annan intressant produkt med många funktioner, är mellanvinnaren Pharma Nord Bio-Selen + Zink. En prisvärt budget produkt har vi förstås med och den heter Healthwell Selen 200. Missa inte vår spännande specialare! Bättre Hälsa Q10 + Selen + E Green Line heter den. 

Vi hoppas kunna hjälpa dig hitta det bästa selentillskottet för just dig!

Premium: Solgar Selen Jästfri

Solgar Selen Jästfri är ett kosttillskott som är framställt av noggrant utvalda ingredienser. Tabletterna innehåller inga artificiella färgämnen eller konserveringsmedel. De innehåller heller inget socker, salt eller stärkelse. Det är en produkt innehållande till största delen rent selen.

Fördelar

 • Jästfri
 • Vegetabiliska

Nackdelar

 • Kan vara svåra att svälja

Mellan: Pharma Nord Bio-Selen + Zink

Pharma Nord Bio-Selen + Zink är ett kosttillskott som innehåller Pharma Nords eget patenterade selen. Produkten är certifierad. Pharma Nords tillskott håller generellt alltid mycket hög kvalitet. Tabletterna innehåller också ett flertal vitaminer och mineraler, vilket gör att du förutom selen även får andra ingredienser som gynnar hudens och hårets välmående.

Fördelar

 • Certifierad enligt GMP och HACCP
 • Bra för hår och hud

Nackdelar

 • Krångligt förpackade

Budget: Healthwell Selen 200

Vår budgetvinnare Healthwell Selen 200 är perfekt för dig som vill ha ett bra selentillskott till ett billigare pris. Tabletterna innehåller dessutom en hög dos selen, vilket gör dem perfekta för dig som vill säkerställa selenintaget. Tabletterna är också utmärkta för dig som vet att du har selenbrist och som snabbt vill få upp nivåerna.

Fördelar

 • Högdoserad
 • För immunförsvaret
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Dagsdos bör ej överskridas

Special: Bättre Hälsa Q10 + Selen + E Green Line

Bättre Hälsa Q10 + Selen + E Green Line är ett tillskott som är noggrant sammansatt för att optimera kroppens upptag av selen. Det innehåller också enzymet Q10 och tabletterna blir på så sätt ett högoktanigt preparat för kroppen att boosta sig med. 

Dessutom är kokosolja tillsatt, som innehåller fettsyror som hjälper kroppen att uppta selenet, Q10 och vitaminerna i produkten. På grund av sin speciella sammansättning och höga kvalitet kostar Bättre Hälsa Q10 + Selen + E Green Line en bra bit mer än genomsnittet. Men många konsumenter är överens om att det är värt det.

Fördelar

 • Med kokosolja
 • Högt innehåll av selen

Nackdelar

 • Ett av marknadens dyraste selentillskott

Köpguide

Vad är selen och vad är det bra för?

Selen är ett mineral. Det finns i marken, i vattnet och även i vissa livsmedel. Selen finns också i alla kroppens celler, huvudsakligen som en beståndsdel av proteinerna i kroppen.

Selen är en del av ett coenzym som kallas för Q10. Det stärker immunförsvaret och är gynnsamt för vår fertilitet. Q10 skyddar också våra celler från fria radikaler. Selen fungerar därmed som en effektiv antioxidant för kroppen.

Vad är selen och vad har det för specifika hälsofördelar?

Selen behöver vi för att vara friska i leder och muskler. Selen upptäcktes i början av 1800-talet av en svensk kemist. Det tog dock väldigt lång tid innan forskarvärlden förstod vilken viktig roll den spelar för hälsan. 

Tack vare forskning och laboratorieexperiment på 50-talet, kom forskare fram till att selen är väldigt viktigt för vår hälsa. Selen klassades efter detta först som ett livsnödvändigt ämne för djur och idag är det även klassat som detsamma för oss människor. Selen finns i alla våra celler och är nödvändigt för ett flertal kroppsfunktioner. 

Selen förekommer både i organisk och icke organisk form. I marken finns den i oorganisk form och när den tas upp av växter, så omvandlas den till organiskt selen. Organisk selen är egentligen en form av jäst och kallas även selenjäst.

I kroppen samverkar selenet i stor utsträckning med coenzymet Q10 och även E-vitamin. Det är välkänt att E-vitaminet har kraftfulla antioxidanta egenskaper, samtidigt som selenet själv har en väldigt stor förmåga att fungera som en antioxidant.

Selen får vi alltså i oss indirekt från våra jordar, via växter och djur. Fördelningen av selen i jorden är dock mycket ojämn i våra världsdelar. I exempelvis Nordamerika, finns det större mängder selen i naturen. I Sverige och Finland och flera nordeuropeiska länder, är det däremot brist på selen i markerna.

I Finland och Nya Zeeland har problemet löst sig genom att de tillsätter selen i gödningsmedel som används i jordbruket. I Sverige tillsätter vi selen i djurens foder. Många i Sverige föredrar också att ta selen som kosttillskott. Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 50-60 mikrogram selen per dag.

Har selen några biverkningar?

Det är också viktigt att inte äta för mycket selen, precis som det är viktigt att inte ha brist på det. Studier har visat att ett intag av 800 mikrogram inte ger några förgiftningssymtom, men att högre intag än det kan ge magproblem, tarmbesvär, hudutslag, trötthet, sköra naglar och håravfall.

Så om du tar selen i normala doser och inte överdriver ditt intag, är det alltså i normalfallet ingen risk att överdosera selen. Däremot kan selen interagera med mediciner. Om du äter kolesterolsänkande medicin, kortisol, kemoterapeutiska läkemedel eller p-piller, bör du rådgöra med din läkare först, innan du tar selen.

Organiskt selen är en form av jäst och brukar även gå under benämningen selenjäst. Om du är drabbad av svampinfektioner i kroppen som exempelvis candida, är ett selenjäst inte lämpligt för dig.

Däremot finns det flera selentillskott där selenet separerats, tack vare en speciell tillverkningsmetod. Här får köparen titta på innehållsförteckningen för att få reda på om selentillskottet innehåller jäst eller inte.

Dosering av selen

Det är bra om om vi kan få i oss den selen vi behöver via kosten. Den som äter en noggrant genomtänkt, allsidig kost har goda möjligheter att få i sig tillräckligt med selen. Men många livsstilar idag ger ett näringsintag som är begränsat.

Den som äter strikt vegetariskt eller veganskt och inte har koll på selenrika livsmedel, kan få brist. Stress och lite sömn tär på näringsdepåerna överhuvudtaget och då också selennivåerna. För den som är orolig att inte få i sig minst 50 mikrogram selen per dag, kan lämpligen ta ett tillskott på 50-100 mikrogram per dag för att säkerställa nivåerna.

Naturliga källor till selen

Innan du börjar med ett selentillskott är det bra att göra en översikt av hur mycket selen du får i dig genom kosten. Då vet du hur mycket kosttillskott du ska komplettera med, för att nå den rekommenderade dagsdosen.

Vi går inte in på hur många mikrogram olika livsmedel innehåller här, men låt oss nämna några produkter som är rika på selen. Äter du mycket av någon eller några av dessa, får du sannolikt i dig tillräckligt med selen. Några selenrika livsmedel är:

 • Paranötter
 • Chiafrön
 • Solrosfrön
 • Champinjoner
 • Ägg
 • Lever
 • Tonfisk
 • Sill
 • Lax 
 • Kyckling
 • Kalkon

Vad ska jag tänka på när jag köper selen?

De flesta kosttillskott med selen håller hyfsad kvalitet, särskilt hos oss i Sverige där produkterna är noggrant kontrollerade. Många har specifika egenskaper eftersom de kombineras med andra ingredienser. Här får du själv ta ställning till exakt vilken verkan du vill att tabletterna eller kapslarna ska ha. 

Är du vegetarian eller vegan, vill du förstås att kapslarna ska vara lämpade för det och inte till exempel innehålla gelatin. Du kan också fundera på vilka varumärken du tycker om och litar på när det gäller dina kosttillskott i övrigt.

Hur använder jag selen och hur mycket ska jag ta?

Selen som tillskott säljs alltsom oftast som kapslar eller tabletter. Ofta kan tillskottet vara kombinerat med Q10 eller mineraler och vitaminer. Normalt kan du ta tillskotten kontinuerligt och inte som en enskild kur. 

Det är ändå alltid bra att tänka på att cirkulera sina tillskott. Långa perioder med samma kosttillskott gör att kroppen kan skapa en tillvänjning och upptaget bli sämre. Pausar du så kan kroppen tillgodogöra sig tillskottet igen när du börjar på nytt.  

Selen har ingen specifik energigivande inverkan och är inte heller något som gör dig trött. Det spelar således ingen roll om du tar kosttillskottet på morgonen eller till middagen. Däremot har de en speciell smak och lukt som du kan känna av, även om du tar kapslar. Därför kan det lindra om du tar selen i samband med en måltid.

Hur lång tid tar det innan jag får resultat med selen?

Hur lång tid det tar innan du ser resultat är helt individuellt. Det beror också på varför du tar den. Tar du den av en immunförsvarshöjande anledning eller för att du tror att de kan lindra värk i leder och ligament, kan det ta lite kortare tid innan du märker effekt.

Äter du selen för att du vill att håret ska bli fylligare och glansigare, får du ha större tålamod och vänta längre innan du ser något resultat.

Selen Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Här nedan presenterar vi våra favoritprodukter i fyra kategorier. Alla har sina specifika egenskaper och fördelar. De är utvalda på basen av den omfattande research vi gjort på nätet. Den har bestått i att vi läst ett stort antal tester och recensioner som gett oss informationen vi behövt för att kunna välja ut dem.

Premium: Solgar Selen Jästfri

Selentillskottet från Solgar kan användas som ett dagligt kosttillskott eller som punktinsatser under dagar när du vill säkerställa att du får i dig tillräckligt mycket selen. Fördelen med dessa är att de är jästfria och passar dem som är känsliga mot det. Tabletterna är helt vegetabiliska. Det gör att dessa passar många.

Solgar Selen Jästfri innehåller inga konstgjorda färg- eller smakämnen. Produkterna innehåller heller inga konserveringsmedel.

Tabletterna är också framtagna för att bidra till en bra kvalitet för hår och naglar. Företaget lanserar även den här tabletten som en produkt som stödjer normal sköldkörtelfunktion. En tablett innehåller 200 mikrogram selen. Ett litet minus i kanten ger vi för att tabletterna är i en platt och rund form med skarpa kanter, vilket kan göra dem svåra att svälja.

Fördelar

 • Jästfri
 • Vegetabiliska

Nackdelar

 • Kan vara svåra att svälja

Mellan: Pharma Nord Bio-Selen + Zink

Pharma Nord Bio-Selen +Zink är ett selentillskott med fler funktioner. Först och främst bidrar det till att du kan säkerställa selennivåerna i kroppen. Tabletterna är också förstärkta med vitaminer och mineraler, vilket gör att den också har en god inverkan på hår- och hudkvalitet.

Pharma Nord använder sig av sin egen patenterade, organiska selenjäst. Tabletterna innehåller också zink samt vitamin C, B, E och A. En tablett innehåller 100 mikrogram, vilket är en bra dos för att du ska kunna säkerställa dina selennivåer, utan att behöva vara orolig för att du överdoserar.

Tabletterna är fördelade en och en på en karta. Det kan vara aningen bökiga att få loss ur kartan, vilket inte gör dem optimalt smidiga att hantera.

Fördelar

 • Certifierad enligt GMP och HACCP
 • Bra för hår och hud

Nackdelar

 • Krångligt förpackade

Budget: Healthwell Selen 200

Healthwell Selen 200 är ett prisvärt kosttillskott avsett för dig som vill säkerställa selenintaget. Produkten ger immunförsvaret hjälp på traven att fungera effektivt. Det är högdoserat med 200 mikrogram selen per dos. Kapseln är också konstruerad för att vara lättsvald, vilket är en fördel för dig som har svårt att svälja tabletter.

Med Healthwell Selen 200 får du hela 200 mikrogram selen per dos. Det är bra för dig som vet med dig att du har selenbrist och vill höja intaget snabbt. Dessutom till ett billigt pris. Kan också tas för att ge hår, hud och naglar näring och styrka.

Fördelar

 • Högdoserad
 • För immunförsvaret
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Dagsdos bör ej överskridas

Special: Bättre hälsa Q10 + Selen + E Green Line

Selen i kombination med Q10 och vitamin E har särskilt gynnsamma effekter i kroppen. Coenzymet Q10 är viktigt för kroppens organ, som hjärta, hjärna och även för huden. Vitaminerna är effektiva antioxidanter och selen gör dem ännu mera verksamma. Samtidigt som selen också är en bra antioxidant i sig.

Med specialaren får du en mycket välkomponerad tablett, som ger din kropp ett tillskott som verkar på flera olika plan. Samtidigt som du får i dig hela 200 mikrogram selen. Den skiljer sig mot andra liknande kosttillskott på marknaden av den anledningen.

Produkten är en del av Bättre Hälsas serie Green Line, som består av veganska produkter där bindemedel och andra tillsatser är minimala. Tabletterna innehåller också kokosolja, som innehåller ämnen som hjälper kroppen att effektivt tillgodogöra sig innehållet i tabletterna.

Fördelar

 • Med kokosolja
 • Högt innehåll av selen

Nackdelar

 • Ett av marknadens dyraste selentillskott

Selentillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Selen har genom åren blivit ett ganska uppmärksammat kosttillskott hos oss i Sverige. I Norden har vi brist på ämnet i våra jordar, därför finns det många som vill komplettera med tillskott. Det gör att det finns många bra produkter på marknaden och alla fick inte plats bland våra favoriter. Här presenterar vi några produkter till, som också är intressanta och högkvalitativa.

Alpha Plus COENZYM Q10 100mg med E-vitamin och Selen

Alpha Plus har ett selentillskott som påminner om specialaren. Den innehåller hälften så mycket selen, men innehåller också Q10 och E-vitamin. Det gör det här till ett alternativ till specialaren, om du tycker att selennivåerna i Bättre Hälsa-tabletterna är för höga. 

Produkten är framtagen för att understödja immunförsvarets normala funktion, samt ge en gynnsam effekt på hud och hår.

Fördelar

 • Med coenzym Q10
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ej tillverkad i Sverige

Vitaprana Selenium

Vitaprana är ett märke som tillhör bodystore.se. Vitaprana tillverkar prisvärda kosttillskott under egen etikett. Här kan du vara säker på att alltid få mycket för pengarna. Kapseln innehåller organiskt selen.

De är lätta att ta och har du svårt att svälja kapslar, kan du alltid dela dem och blanda innehållet i ett glas vatten. Pulvret har nackdelen att lukta illa, även när det ligger i kapslarna.

Fördelar

 • Billig produkt
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Stark lukt

Helhetshälsa Selen Optimal

Selen Optimal är ett tillskott med 100 mikrogram organisk selen per dagsdos. Helhetshälsas produkter är mycket kända för att vara av hög kvalitet och helt utan onödiga tillsatser som sötningsmedel, färgämnen och utfyllnad.

Helhetshälsa filosofi är att tillverka kosttillskott som är lätta för kroppen att tillgodogöra sig. Det gäller även deras organiska selen, som består av små kulor som är lätta att ta.

Fördelar

 • Små kapslar
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Svåröppnad burk

Core Selenium Caps

Core är ett varumärke som är populärt bland dem som tränar mycket. Även deras högdoserade selen har fått goda recensioner. Produkten är framtagen för att understödja musklernas funktion och ha en gynnsam effekt på hår, hud och naglar. Det bidrar också till en normal sköldkörtelfunktion, enligt företaget.

Fördelar

 • Hög dos selen
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Innehåller gelatin

Holistic Selen

Holistic är ytterligare ett svenskt varumärke. Holistic har varit verksamt i flera decennier och varit ambitiösa med att utveckla högkvalitativa kosttillskott. Deras selen ger kroppen 200 mikrogram selen som dagsdos. 

Holistics selentillskott är speciellt på det viset att det innehåller två stycken olika selenföreningar. Det ger ett bättre upptag och behövs på så vis inte i en stor mängd, som många andra kosttillskott. Holistic Selen har som flera andra selentillskott en mycket stark lukt och kan vara svår att svälja för vissa.

Fördelar

 • Lättupptagligt för kroppen
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Luktar starkt

Thorne Research Inc. Selenomethionine

Thorne Research Inc. Selenomethionine innehåller ren selen i lättupptaglig form. Produkten lanseras som gynnsam för hår, hud och naglar samt för att stärka immunförsvarets funktion. Den är en kraftfull antioxidant och skyddar mot fria radikaler. Burken innehåller 60 tabletter och räcker i två månader.

Fördelar

 • Rent selen
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad