Bästa rosmarinoljan 2024 – Eterisk olja med många vårdande egenskaper

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du veta mer om rosmarinolja och hur du kan använda det i din dagliga hudvårdsrutin? Rosmarinolja är en spännande, eterisk olja som är flitigt använd både som hud- och hårvård. Ta därför del av vår stora köpguide om rosmarinolja!

Optimera din hudvård med hjälp av rosmarinolja

Om du hittat till den här artikeln för att du är intresserad av att lära dig mer om rosmarinolja har du kommit alldeles rätt! Här får du veta allt om rosmarinolja och hur du kan använda den som ingrediens i hudvårdskrämer, oljor och liknande produkter. Du kommer också att få lära dig en mängd fakta om rosmarinolja, och hur framställningsprocessen går till. 

Du får även konkreta tips och recept på hudvårdsprodukter där rosmarinolja ingår. Givetvis ska du heller inte missa våra köptips där vi rekommenderar några riktigt bra rosmarinoljor. 

I vår premiumkategori den här gången vann PURE Rosmarinolja EKO. Vår mellanvinnare går under benämningen Better You Rosmarinolja EKO Eterisk. En väldigt köpvärd budgetprodukt har vi också med: Crearome Eterisk Rosmarinolja. Den extra lyxiga specialaren heter den här gången BenePura Rosemary Hair Oil.

Premium: PURE Rosmarinolja EKO

PURE Rosmarinolja EKO är en ekologisk, eterisk rosmarinolja som är en utmärkt allround-produkt att använda för olika typer av hud- och hårvård. Du kan använda den i kombination med olika basoljor eller som sådan i en aromalampa. Oljan är dryg och den lilla flaskan på 33 ml kommer att räcka länge för de allra flesta.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Högkoncentrerad

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner
 • Flaskan har ingen pipett

Mellan: Better You Rosmarinolja EKO Eterisk

Better You Rosmarinolja EKO Eterisk är en ekologisk rosmarinolja som är både högkvalitativ och prisvärd. Den är perfekt att droppa några droppar av i aromalampan eller använda som massageolja tillsammans med en basolja. Kom ihåg att den är i koncentrerad form och måste spädas ut, då den kan ge allvarliga allergiska reaktioner om den används outspädd.

Fördelar

 • I koncentrerad form
 • Frisk och fräsch doft

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner

Budget: Crearome Eterisk Rosmarinolja

Crearome Eterisk Rosmarinolja är perfekt för dig som inte använt eteriska oljor förut och vill prova på en rosmarinolja. Här får du en relativt billig produkt som du kan använda precis som all annan rosmarinolja. 

Den fungerar för aromaterapi, som massageolja eller som hudvårdsolja. Rosmarinoljan är inte ekologisk och sannolikt beror det relativt låga priset på detta.

Fördelar

 • Många olika användningsområden

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Special: BenePura Rosemary Hair Oil

Håroljan BenePura Rosemary Hair Oil är en exklusiv hårolja med rosmarinolja som aktiv ingrediens. Det som skiljer den här produkten från de andra är att den är färdigblandad och kan användas i håret direkt. Du behöver inte oroa dig för att du ska få ett för högt koncentrat av den eteriska rosmarinoljan. 

Vi kan varmt rekommendera oljan för den som ogillar att själv blanda till oljor och inte vill riskera att få för hög andel av en eterisk rosmarinolja i en hår- eller hudvårdsblandning.

Fördelar

 • Kan användas direkt
 • Med många närande ingredienser
 • Kork med pipett

Nackdelar

 • Kan svida i hårbotten

Köpguide

Vad är rosmarinolja?

Rosmarinolja (rosmarinus officinalis) är en eterisk olja utvunnen ur rosmarinplantan. Rosmarin härstammar ursprungligen från medelhavets sandiga kuster och namnet anspelar också på benämningen “havets ros”. 

Eteriska oljor skiljer sig från andra oljor genom att de är högkoncentrerade och extraheras från olika växtdelar som bark, blad, blommor och frukter. 

Eteriska oljor är inte feta och tröga som vanliga vegetabiliska oljor. En essentiell olja är högkoncentrerad och ska alltid spädas ut i en basolja innan den används på huden.

Huvudsakliga användningsområden för rosmarinolja är som hud- och hårvård men den har också använts länge inom alternativmedicinen som kortisolsänkande och avslappnande, särskilt i kombination med lavendel.

Vilka är fördelarna med rosmarin eterisk olja?

Rosmarinolja används väldigt ofta som ingrediens i hudvårdsprodukter, bland annat för att den stimulerar blodcirkulationen och har renande egenskaper. Du kan därför hitta den i produkter som stramar upp, balanserar talgproduktionen eller reducerar celluliter. 

Det är också en olja som är vanligt förekommande i krämer för fet hy. Eterisk rosmarinolja är högkoncentrerad och måste blandas ut. Basoljor att kombinera med kan exempelvis vara:

Eterisk rosmarinolja är också perfekt att blanda i en ansiktsmask. Lagom mängd är ungefär fem droppar till en behandling. Du kan droppa några droppar rosmarinolja i ett bad för en extra avkopplande och energigivande stund, men kom ihåg att inte göra det på kvällen eftersom den kan ha en uppiggande effekt som gör att du får svårt att sova. Vill du använda eteriska oljor för kvällsbad, passar lavendelolja bättre.

Rosmarinolja vid aromaterapi

Inom aromaterapi används rosmarinolja för reducera stressnivåerna samt öka energin och initiativförmågan. För den som är intresserad av aromaterapi och vill ha något som ökar koncentrationsförmågan eller lindra nedsatt kognitiv förmåga med, så kan rosmarinolja vara lämplig att prova. 

Inom aromaterapi används också rosmarinolja för att minska stress. Med rosmarinolja behandlas olika problem med luftvägarna. Oljan inhaleras och på det viset anses förkylningar, influensa och halsont kunna lindras och förebyggas.

Rosmarinolja för immunförsvaret

Rosmarinolja används även inom alternativmedicinen för att stimulera antioxidanternas funktion i kroppen. Genom att andas in rosmarinolja sägs immunförsvaret kunna stärkas och du kan också inhalera oljan om du har huvudvärk. Oljan främjar blodcirkulationen och kan verka antiinflammatoriskt.

Hur du använder rosmarinolja i håret

Eterisk olja av rosmarin är flitigt använt i hårvård av olika slag och ingår ofta i naturliga hudvårdsprodukter. Rosmarinolja används för sprött hår som behöver en extra energikick och kan även motverka frissighet. Rosmarin ökar också hårglansen. 

Du kan även tillverka ditt eget rosmarinspray: 

 • Blanda en deciliter destillerat vatten med 10-20 droppar eterisk rosmarinolja. 
 • Spraya håret från rot till topp. 
 • Styla håret som vanligt efter att du borstat igenom det.

Du kan blanda rosmarinolja med en bärarolja som exempelvis kokosolja och få en härlig och livgivande hårinpackning:

 • Blanda en matsked olja och 5 droppar eterisk rosmarinolja. 
 • Massera in i håret och låt sitta minst 15 minuter. 
 • Schamponera håret en eller fler gånger för att avlägsna all olja.

Kan du använda eteriska oljor mot insekter?

Eteriska oljor, däribland rosmarinolja, kan användas som mygg- och flugavskräckare både på människor och exempelvis på hästar. Då blandar du rosmarinoljan med andra typer av eteriska oljor. Du kan använda geranium citronella och olivolja. 

Du kan även lägga in vitlök och låta dra några timmar i blandningen och sedan sila av. Fyll en sprayflaska och använd vid behov.

Har rosmarinolja biverkningar?

Rosmarin stimulerar blodcirkulationen och kan ha en negativ inverkan på personer med högt blodtryck. Gravida och personer som lider av högt blodtryck ska också undvika rosmarinolja. Har du väldigt känslig hud ska du göra ett hudtest och säkerställa att du inte får några allergiska reaktioner. 

Det gör du genom att applicera en droppe i armvecket och sedan låta den sitta kvar några timmar. Får får du inga reaktioner kan du börja använda rosmarinolja i din hår- och hudvård.

Var kan du köpa rosmarinolja?

Högkvalitativ, eterisk rosmarinolja kan du köpa i alla välsorterade hälsokostaffärer. Online hittar du många prisvärda alternativ på rosmarinolja, särskilt på våra svenska sajter. Rosmarinolja kan vara ekologisk eller konventionellt tillverkad.

Rosmarinolja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

På basen av den research vi gjort har vi hittat 14 favoriter i våra huvudkategorier. Dessa är alla högkvalitativa rosmarinoljor som du kan använda på många olika sätt i din hår- och hudvård. Tre av dessa fungerar också utmärkt i aromaterapi.

Premium: PURE Rosmarinolja EKO

PURE Rosmarinolja EKO är en eterisk rosmarinolja du kan använda till hud- och hårvård likväl som till aromaterapi. PURE rekommenderar att du använder rosmarinoljan om du har problem med blek, trött och livlös hy. 

Du blandar ut den i en annan basolja innan du applicerar den på huden, som då kan få en ny lyster och spänst. Rosmarinolja anses vara antiseptisk och du kan med fördel blanda den med tea tree olja och få en härlig olja du kan använda för att behandla akne med. 

Du kan också använda PURE rosmarinolja i hårvård, eftersom den vårdar hårbotten och främjar blodcirkulationen. Mjäll minskar, samtidigt som du stimulerar hårväxten och får färgdjup och lyster i hårstrået. 

Du kan med fördel även användas rosmarinoljan i aromalampor för att tillgodogöra dig dess stimulerande och uppiggande verkan. Som ingrediens i massageolja kan den ge ett livgivande massage för den som behöver extra fokus och koncentration. Du kan också kombinera oljan med andra eteriska oljor, såsom lavendelolja eller citronolja.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Högkoncentrerad

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner
 • Flaskan har ingen pipett

Mellan: Better You Rosmarinolja EKO Eterisk

Better You Rosmarinolja EKO eterisk olja utvinns genom destillering av både bladen och blommorna från rosmarinplantan. Rosmarinoljan är avsedd att användas inom aromaterapi och du kan också späda ut den för att använda den i exempelvis hudvård. 

Better You Rosmarinolja EKO är tillverkad i Europa och har en stark och uppfriskande arom med vissa träaktiga toner. Den har en uppiggande och livgivande verkan och kan användas i en aromalampa för den som behöver mer energi eller vill öka koncentrationsförmågan. Eftersom oljan är högkoncentrerad, bör du kontrollera att du tål den genom att applicera en droppe i armvecket.

Fördelar

 • I koncentrerad form
 • Frisk och fräsch doft

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner

Budget: Crearome Eterisk Rosmarinolja

Crearome Eterisk Rosmarinolja är en eterisk olja som är perfekt att använda som liniment eller massageolja. Oljan är utvunnen ur rosmarinblad och är högkoncentrerad. Doften av den här rosmarinoljan är frisk, fräsch och sportig och har en uppiggande effekt som även passar bra i aromaterapi.

Du kan också använda den som en energigivande badolja genom att tillsätta cirka 5 droppar i ett bad. Oljan passar också utmärkt som hårvård och kan användas till exempel tillsammans med jojobaolja för att få en snabbt absorberande och glansgivande stylingolja.

Fördelar

 • Många olika användningsområden

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Special: BenePura Rosemary Hair Oil

BenePura Rosemary Hair Oil är en färdigblandad hårolja. Den höga andelen rosmarinolja, den smidiga användningen samt övriga aktiva och närande ingredienser har gjort att vi valt att placera BenePura Rosemary Hair Oil till vinnare i vår specialkategori. 

Det här är alltså ingen eterisk olja som du behöver vara orolig för att ska vara för högkoncentrerad, utan den är färdigt utblandad med mandelolja och den innehåller också extrakt från lavendel och aloe vera. 

Oljan förebygger håravfall samt vårdar och ger extra näring och återfuktning till både hårbotten och hårstrån. Med hjälp av håroljan kan du också förebygga och avhjälpa mjäll.

Förutom de närande ingredienserna innehåller oljan också antibakteriell tea tree olja som förebygger svamp i hårbotten, stimulerar blodcirkulationen och stärker håret. Håroljan har en återfuktande effekt på håret som får mer lyster och blir mjukt glansigt och mindre frissigt. Ett plus för att flaskan är utrustad med en praktisk pipettkork.

Fördelar

 • Kan användas direkt
 • Med många närande ingredienser
 • Kork med pipett

Nackdelar

 • Kan svida i hårbotten

Rosmarinoljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många bra produkter med rosmarinolja. Det gäller både ren rosmarinolja och de produkter där oljan är en beståndsdel i en sammansättning ingredienser. Därför vill vi gärna tipsa våra läsare om några utmärkta produkter till som vi tycker är värda att ta en närmare titt på.

Gya Labs Rosemary Essential Oil

Gya Labs varumärke är väldigt populärt i Europa, även om de inte riktigt har samma status här i Sverige. Deras rosmarinolja kan användas som hårbehandling eller i hudvård. Oljan har väldigt många nöjda användare och det finns köpare som inte vill använda någon annan eterisk olja en just Gya Labs rosmarinolja.

Fördelar

 • Många nöjda användare
 • Doftar friskt av rosmarin

Nackdelar

 • Liten flaska

H’ana Rosemary Essential Oil

H’ana har ett brett sortiment av eteriska oljor och här har vi deras essentiella olja i en generös flaska på 30 ml. Detta är en rosmarinolja som ska blandas ut med en bärande olja av något slag. Oljan kan i kombination med tea tree olja och en basolja med fördel användas för att förebygga mjäll och svamp i hårbotten.

Fördelar

 • Kan ha effekt på mjäll

Nackdelar

 • Ej ekologisk

NeoOrganic Ekologisk Rosmarinolja

NeoOrganic Ekologisk Rosmarinolja framställs i en skonsam destilleringsprocess. Den är tillverkad i Tyskland av spansk rosmarin och är tappad på en praktisk flaska med pipett. Här får du en hundraprocentigt, ren, eterisk rosmarinolja från ett företag med höga krav på sin produktion, likväl som ett väl inarbetat miljötänk i sin företagspolicy.

Fördelar

 • Med pipett
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Endast 10 ml

Apotheker Bauer & Cie Rosmarinolja

Här har vi köpguidens andra, tyska rosmarinolja och det är av en anledning. Tyskland har nämligen strikta bestämmelser för livsmedels- och kosmetikproduktion vilket gör att deras produkter är ofta av hög kvalitet. 

De har också en mycket längre tradition när det gäller hälsokost och alternativ hudvård än i Sverige, vilket bidrar till många av de tyska företagens trovärdighet och kunskaper i ämnet. 

Apotheker Bauer & Cie Eterisk Rosmarinolja levereras i en generös flaska på 50 ml. Den är perfekt för dig som gör din egen hudvård eller för dig som vet med dig att du använder större mängder av eterisk rosmarinolja.

Fördelar

 • Stor flaska
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ej ekologisk
 • Endast information på tyska på flaskan

Tot Herba Rosmarinolja

Tot Herba Rosmarinolja är en färdigblandad rosmarinolja som du kan använda som hudkräm efter duschen eller som stimulerande olja för hårbotten. Utöver rosmarin innehåller produkten också mandelolja. 

Tot Herba är ett spanskt företag med säte i Mallorca. De tillverkar naturliga produkter som är snälla både mot miljön och människor.

Fördelar

 • Färdig att använda
 • I praktisk sprayflaska

Nackdelar

 • Innehållsförteckning endast på spanska

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad