Bästa rosenvatten 2024 – Återfukta och rengör ansiktet med en väldoftande naturprodukt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om du är nyfiken på vad rosenvatten kan göra för din hy och ditt hår så har du kommit alldeles rätt, för det här är vår stora köpguide om just rosenvatten! För dig som är noggrann med din hud- och hårvård kan vi verkligen rekommendera det väldoftande vattnet, som också passar utmärkt för dig som vill undvika onödiga kemikalier i din dagliga hudvård. 

Vårda hår och eliminera hudproblem med rosenvatten 

Du som har svårt att hitta en bra ansiktstoner eller sminkborttagning bör definitivt prova rosenvatten. Det här är nämligen en exceptionellt effektiv, med samtidigt mild och skonsam produkt, som både återfuktar och rengör. I vår köpguide kommer du att få lära dig allt om dess fördelar och vad rosenvatten innehåller. 

Äkta rosenvatten har en särskild tillverkningsprocess och det kommer vi också att gå in på i detalj i texten nedan. Som vanligt rekommenderar vi också ett flertal riktigt bra produkter som du kan prova om du är nyfiken på om rosenvatten kan vara något för dig. 

I premiumkategorin den här gången vann Loelle Rosenvatten Eko. Valet av mellanvinnare föll på Zoya Goes Pretty Rose Water och för den som vill ha en kvalitativ budgetprodukt kan vi rekommendera Wooden Spoon Organic Rose Water.

Premium: Loelle Rosenvatten Eko

Loelle Rosenvatten Eko är ett rosenvatten från ett svenskt företag från de numera världsberömda rosenodlingarna i Marocko. Produkten är ekologiskt certifierad och har en intensiv och härlig doft som är är både livgivande och avslappnande. Den passar för alla hudtyper och rengör effektivt samtidigt som den återfuktar och återställer pH-balansen.

Fördelar

 • Ekologisk
 • I sprayflaska

Nackdelar

 • Endast en deciliters flaska

Mellan: Zoya Goes Pretty Rose Water

Zoya Goes Pretty Rose Water är ett ekologiskt rosenvatten från Bulgarien. Den har inte en lika intensiv rosendoft som premiumvinnaren men har samma återfuktande och djuprengörande verkan. Flaskan är praktisk och lätt att använda och här får du ett mycket prisvärt rosenvatten som kan brukas av hela familjen.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Praktisk flaska

Nackdelar

 • Doftar mindre än premiumvinnaren

Budget: Wooden Spoon Organic Rose Water

Wooden Spoon Organic Rose Water är ett ekologiskt rosenvatten från Bulgarien. Rosenbladen plockas för hand och destilleras sedan i en varsam process som gör att näringsämnen bevaras. Rosenvattnet kan användas av alla typer, balanserar pH-värdet och har en sammandragande effekt på porerna.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ingen sprayflaska
 • Stark doft

Köpguide

Vad är rosenvatten?

Rosenvatten är egentligen en biprodukt som produceras i samband med att rosenolja framställs. Oljan (och vattnet) utvinns av damascenerrosor genom att rosorna kokas och omvandlas till olja i en kondenseringsprocess. Rosenolja är en av världens dyraste oljor med ett literpris på tiotusentals kronor. 

Men i tillverkningsprocessen bildas också vatten med hög halt av ämnen från rosorna och även det blir en exceptionellt näringsrik och lyxig produkt, om än lite billigare. Du kan också göra ditt eget rosenvatten och längre ner i texten går vi närmare in på det.

Vilka är fördelarna med rosenvatten?

Rosenvatten har ett flertal fördelar, inte minst tack vare den stora mängden vitaminer, antioxidanter och andra verksamma ämnen. Rosenvatten innehåller A, C, D och E-vitamin som alla är väldigt viktiga för hudens välmående. Rosenvatten kan bland annat:

 • Återfukta
 • Lugna huden
 • Ge ett spänstigt och friskt hår
 • Förebygga mjäll
 • Rengöra huden på djupet
 • Fungera som anti-aging serum

Hur används rosenvatten i hudvård?

Rosenvatten har intensivt återfuktande egenskaper, vilket gör att den passar alla oavsett om du har fet eller torr hy. Den återställer hudens naturliga pH-balans och hyn blir återfuktad på djupet. Rosenvatten passar också alla som känslig hy och lätt drabbas av hudirritationer, eftersom det har en svalkande och lugnande effekt. 

Rosenvatten kan användas som en enkel men effektiv mist att sprayas på under arbetsdagen, eller varför inte efter ansiktstvätt och innan serum och krämer. Det ger då huden en återfuktad, balanserad och bra grund att applicera andra produkter ovanpå. 

Rosenvatten lugnar irriterad och rodnande hy. Det har en läkande effekt på skadad hud och kan lindra klåda exempelvis på solskadad hud. Den är också omtyckt i hudvård mot akne eller olika typer av hudåkommor. 

Rosenvatten kan också användas för hårvård. Det gör håret glansigt och mjukt och stimulerar hårväxten genom att understödja blodcirkulationen i hårbotten. Rosenvatten kan vara effektiv för att lindra och förebygga mjäll och andra problem med just hårbotten. 

Om du har skadat hår från exempelvis värmestyling kan rosenvatten i kombination med en bra och lämplig hårolja, hjälpa till att stärka håret och återställa de naturliga fetterna i strå och hårbotten. 

De bakteriedödande men samtidigt milda egenskaperna hos rosenvatten är utmärkt att använda som sminkborttagare, inte minst från det känsliga området kring ögon. Rosenvatten har också en sammandragande effekt på porerna och hjälper till att stänga dem efter en djuprengöring. 

Då använder du helt enkelt produkten på en bomullsboll i din skönhetsrutin och applicerar rosenvatten efter ansiktstvätten. Rosenvatten har också en åtstramande samt utslätande effekt utan att vara uttorkande och sägs kunna motverkar fina linjer och rynkor.

Så gör du eget rosenvatten

Den som har har lite tålamod och intresse kan också göra sitt eget rosenvatten. Du behöver rosa eller röda rosenblad som du köper från en blomsterhandlare eller plockar från trädgården. Köper du rosor, så se gärna till att de är ekologiska, för att slippa onödiga kemikalier i vattnet.

Ingredienser för tillverkning av rosenvatten:

 • 100 gram rosenblad
 • En väl rengjord flaska gärna med spraykork
 • 2,5 liter vatten

Hacka rosenbladen fint och koka upp vatten i en kastrull. Lägg i bladen och låt det stå över natten. På morgonen silar du bort bladen med hjälp av ett vanligt kaffefilter eller en silduk. Häll upp vattnet och förvara flaskan mörkt och svalt.

Vad ska jag tänka på när jag köper rosenvatten?

Om du vill köpa ett rosenvatten men inte vet vilket du ska välja, kan du alltid börja med att kontrollera om det hudvårdsmärke du använder mest har rosenvatten i sitt sortiment. Rätt många har det och det kan tänkas att just ditt favoritföretag producerar det utan att du känner till det. 

Rosor kan vara ganska besprutade och kanske vill du ta ställning till huruvida du vill ha ett ekologiskt rosenvatten eller inte. Det här är förstås helt efter tycke och smak och på den svenska marknaden finns båda varianterna.


Rosenvatten Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra favoriter består av tre stycken rosenvatten av mycket hög kvalitet. Valet har vi gjort på basen av de recensioner och omdömen som vi samlat ihop på nätet. Vi har också själva kontrollerat produkternas innehåll och eventuella certifieringar.

Premium: Loelle Rosenvatten Eko

Svenska Laurel specialiserar sig i första hand på spännande hudvårdsoljor av hög kvalitet. I deras sortiment hittas också rosenvatten. Rosenvatten kommer från Marocko som är världskänt för sin destillering av rosenblad. Vattnet är från ett ekologiskt certifierat operativ i Marocko och du kan använda rosenvattnet på många olika sätt i hudvård. 

Du kan använda rosenvattnet som en mist under dagen, att återfukta hårbotten med eller så kan du blanda den i din ansiktskräm. Du kan också använda den som serum tillsammans med din favoritolja innan du sätter på ansiktskräm och smink. Rosenvattnet kan verkligen göra underverk för håret och återfuktar och ger glans till tvättat hår på ett mycket effektivt sätt. 

Så har vi givetvis den underbara doften! Den har en härlig, mild rosdoft som du också kan använda genom att hälla en skvätt i badvattnet för att få en härlig, avkopplande och livgivande rosendoft.

Fördelar

 • Ekologisk
 • I sprayflaska

Nackdelar

 • Endast en deciliters flaska

Mellan: Zoya Goes Pretty Rose Water

Zoya Goes Pretty Rose Water är rosenvatten som är utvunnet ur destillerade, färska rosenblad från ekologiska rosenodlingar i Bulgarien. Resultatet är ett rent och naturligt rosenvatten som också är ekologiskt. Det ska användas för att återfukta huden och kan också brukas för att ge håret spänst och glans. 

Rosenvattnet är dessutom upptappat på en flaska med spraykork, så det är lätt att applicera produkten. Zoya Goes Pretty Rose Water är certifierad från Cruelty Free som garanterar att inga djurförsök i något led i framställningen har gjorts och rosenvattnet har även en vegansk certifiering utöver den ekologiska.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Praktisk flaska

Nackdelar

 • Doftar mindre än premiumvinnaren

Budget: Wooden Spoon Organic Rose Water

Wooden Spoon Organic Rose Water är ett ekologiskt rosenvatten som tillverkas i Bulgarien. Rosenvattnet framställs av handplockade, färska rosenblad som destillerats. Produkten består av 100 % rosenvatten. 

Doften kan upplevas som väldigt intensiv, vilket inte beror på några artificiella doftämnen utan helt enkelt på att rossorten som används har en mycket intensiv doft. Sorten heter Maizena Trigintipela och odlas i stor utsträckning i Bulgarien för framställning av rosenolja.

Rosenvattnet passar alla hudtyper och kan användas som återfuktande spray för håret, på kroppen och inte minst för ansiktet på olika sätt. För den som tillverkar egna hudvårdsprodukter kan Wooden Spoon Organic Rose Water med fördel användas som alternativ till vanligt destillerat vatten. 

Är du en av dem som sitter framför datorn hela dagarna och har väldigt torr hy, är ett bra tips att ha en flaska rosenvatten redo på skrivbordet att använda som mist under dagen.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ingen sprayflaska
 • Stark doft

Rosenvatten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många bra rosenvatten på marknaden, inte minst nu när vi har tillgång till Amazon här i Sverige. Därför har vi valt att publicera några fler rosenvatten av hög kvalitet som är värda att titta närmare på.

Akamuti Organic Rosewater

Akamuti Organic Rosewater är ett väldoftande ansiktsvatten tillverkad av ekologiska rosor. Den är helt fri från konserveringsmedel, alkohol eller andra tillsatser. Du använder den genom att applicera rosenvattnet på en bomullstuss och sedan svepa rondellen över ansiktet.

Du kan också använda bomullsrondeller med rosenvattnet och lägga det på ögonen som en avkopplande ansiktsbehandling. Vattnet har en djuprengörande effekt som gör att den är bra för alla hudtyper, oavsett om du har blandhy, acneproblem eller väldigt torr.

Du kan också använda rosenvattnet för att behandla eksem och hudutslag genom att applicera vattnet två gånger om dagen på det utsatta området.

Fördelar

 • Väldoftande
 • För alla hudtyper

Nackdelar

 • Opraktiskt skruvkork

Natura Pur Ekologiskt Rosvatten

Natura Pur Ekologiskt Rosvatten är framtaget för att användas som ansiktsrengöring för alla hudtyper på djupet och balanserar huden och drar samman porerna. Den kan användas o som mist och serum under ansiktskrämen. Natura på rekommenderar också att vattnet används som en svalkande och vårdande After Shave efter rakning. 

Rosenvattnet är helt naturligt och är fritt från sulfater, silikoner och alkohol. Den innehåller heller inga rester från bekämpningsmedel eftersom rosorna är ekologiskt odlade. Flaskan består av mörkt glas för att skydda rosenvattnet från ljus och därmed förlänga hållbarheten.

Fördelar

 • Ljusskyddande flaska
 • Med spraykork

Nackdelar

 • För stark doft för en del

Hautz Rose Water

Hautz Rose Water Perfekt är något för den som vill ha en hudvård utan kemikalier och parfymer. Rosorna kommer från kontrollerade odlingar och är handplockade. Rosenvattnet är innehåller vitamin B, C och E och är även antibakteriellt, rikligt återfuktande och uppstramande. Den kan användas som allroundhudvård för ansiktstvätt eller varför inte som en mist eller ett serum.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel
 • Kan kompletteras med företagets andra rosenprodukter

Nackdelar

 • Ingen spraykork

Natures Aid Rosenvatten

Natures Aid har ett klassiskt rosenvatten med en fräsch, något söt doft. Precis som de flesta rosenvatten kan den användas till nästan all typ av hudvård och du kan även använda den som luftrenare om du vill. Natures Aid rekommenderar också att använda den som ett naturligt hårbalsam.

Fördelar

 • Doftar milt och gott
 • Tonad flaska

Nackdelar

 • Inte ekologisk
 • Utan spraykork

Biocos Academy Ekologiskt Rosenvatten

Biocos Academy Ekologiskt rosenvatten rengör och återfuktar din hud på ett effektivt och skonsamt sätt. Passar alla hudtyper och är helt utan alkohol och konserveringsmedel. Den är alltså lämplig även för den som har känslig hud som ofta reagerar på kemikalier. Biocos Academy kontrollerar sina produkter noggrant för att säkerställa att du som kund alltid ska få de bästa produkterna.

Fördelar

 • Mild doft
 • Djuprengörande

Nackdelar

 • Ingen svensk information på flaskan

Acqua All Rose Roberts Tonico

Acqua All Rose Roberts Tonico är ett spännande rosenvatten där destillat från tre olika rossorter har använts. Rosenvattnet rekommenderas för sminkborttagning och ansiktstvätt samt som återfuktare för alla hudtyper. Den gör huden mjuk och elastisk och förebygger akneutbrott och orenheter i huden.

Fördelar

 • Mild doft
 • Rengör effektivt

Nackdelar

 • Innehåller konserveringsmedel och doftämnen
 • Kan orsaka allergiska reaktioner

Heritage Store Rosenvatten

Heritage Store Rosenvatten är tillverkad av destillerade rosenblad och den innehåller varken alkohol eller parabener. Rosenvattnet rengör huden på djupet utan att torka ut den. Du kan använda den för att ta bort ögonsmink, som mist eller varför inte som ett uppfriskande och vårdande spray för håret.

Fördelar

 • Inga tillsatser
 • Praktisk sprayflaska

Nackdelar

 • Inte ekologisk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad