Bästa rödklövern 2024 – Örten med det avancerade medicinska innehållet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Rödklöver är en oerhört intressant ört och det är med stor glädje vi presenterar vår stora köpguide om rödklöver. 

I den här omfattande texten ska du få läsa allt om rödklöverns fördelar, eventuella nackdelar och hur du kan använda rödklöver för att få hjälp med klimakteriebesvär, hudåkommor, immunförsvar eller som humörhöjare. Vi önskar dig god läsning!

Förbättra hälsan med rödklöver

Rödklöver innehåller en rad intressanta näringsämnen och är känd för sitt innehåll av fytoöstrogener, det vill säga växtbaserade, östrogenliknande ämnen som vissa plantor är rika på. Det har gjort rödklöver till ett intressant naturmedel för personer som vill ha hjälp med olika typer av klimakteriebesvär. Men den har många andra hälsofördelar och i den här artikeln ska vi ta en grundlig titt på dessa.

Rödklöver finns i olika former och du kan hitta allt från torkade rödklöverblommor, till flytande extrakt och kapslar. Örten kan också ingå som en ingrediens tillsammans med andra verksamma ämnen, inte minst i kapslar eller tabletter. 

Vid sidan av den uttömmande information om rödklöver vi delar med oss av här, har vi också letat fram ett antal bra produkter som vi kan rekommendera. I vår premiumkategori den här gången vann New Nordic Meno Joy. Vår mellanvinnare blev Rödklöver Extrakt från örtspecialisten och budgetprodukten den här gången heter Nature's Way Rödklöver Kapsel

Särskilt intressant tycker vi att vår specialare är: BioCare Female Balance har hjälpt många kvinnor mot både PMS och klimakteriebesvär. Tillskottet är verkligen värt att titta på för den som behöver ett preparat mot den typen av problem och symptom.

Premium: New Nordic Meno Joy

New Nordic Meno Joy är ett kosttillskott som innehåller en hög halt av rödklöverextrakt samt andra verksamma, naturliga ingredienser mot klimakteriebesvär av olika slag. Med hjälp av två tabletter dagligen kan du minska vallningar, svettningar, humörsvängningar och trötthet.

Fördelar

 • Praktiskt sätt att få en stor dos rödklöver
 • Läkemedelsstandard

Nackdelar

 • Stora tabletter

Mellan: Örtspecialisten Rödklöver Extrakt

Örtspecialisten Rödklöver Extrakt är en tinktur bestående av endast rödklöver och glukos. Perfekt för dig som inte gillar att svälja tabletter och som ogillar de typer av tillsatser som finns i tabletter och kapslar. Extraktet intas enkelt genom att droppas ner i ett glas vatten.

Fördelar

 • Med pipett
 • Liten mängd per dag räcker

Nackdelar

 • Smakar inte så gott

Budget: Nature's Way Rödklöver Kapsel

Nature's Way Rödklöver Kapsel innehåller 800 mg rödklöverextrakt per kapsel. Det är en hög dos och här har den som vill, goda chanser att få hjälp med olika typer av hormonella besvär. Kapslarna är veganska och innehåller inga animaliska ingredienser överhuvudtaget.

Fördelar

 • Veganska kapslar
 • Hög dos av rödklöverextrakt

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Special: BioCare Female Balance

BioCare Female Balance är ett spännande kosttillskott där företaget kombinerat två växter som ofta används mot klimakteriebesvär av olika slag: rödklöver och salvia. Båda har sina specifika egenskaper och tillsammans kan de bilda ett riktigt effektivt preparat, vilket gör att du får hjälp med med dina besvär.

Fördelar

 • Med rödklöver och salvia
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Dyrare än andra kosttillskott med rödklöver

Köpguide

Vad är rödklöver?

Rödklöver är en femårig ärtväxt som blir upp till ca 50 cm hög. Rödklöver har tredelade blad och ljusa fläckar på de mindre bladen. Blommorna är runda och rödrosa i färgen och ibland kan dessa också vara vita. Ofta sitter en blomma ensam på örten, men ibland kan det förekomma två.

Rödklöver är en kraftig ört som växer på många kontinenter i världen. I Sverige förekommer dock många typer av hybrider, eftersom importerat rödklöverfrö ofta varit utblandat med andra arter och resultatet har blivit att hybrider uppstått. Klövern blommar mellan juni och augusti.

Vad används rödklöver till?

Inom det svenska jordbruket har rödklövern använts flitigt sedan 1700-talet och är en populär och lättodlad vallväxt. Tyvärr skördas ofta klövern innan den hinner blomma för att användas i ensilage. Bin, fjärilar och andra insekter är väldigt förtjusta i rödklöver och av den anledningen är det bra att ha blommande rödklöver på sina marker.

Eftersom rödklöver är rikt på mineraler, proteiner och vitaminer, har den historiskt även varit flitigt använd under nödår och krig. Örten har då malts ner till mjöl för att användas i livsmedel.

Inom alternativmedicin har den varit en populär växt länge, inte minst för sitt innehåll av fytoöstrogen. Rödklöver är också näringsrikt på många andra sätt och har en rad hälsobringande egenskaper.

Rödklöver finns att få tag på i flera former. Den hittas som tinktur, i kapslar och tabletter men även i torkad form att brygga te på. Det är inte heller svårt att hitta rödklöverfrö för den som vill odla själv i kruka.

Klöver är en utmärkt och mångsidig ört att använda i matlagning. För dess näringsinnehåll och fräscha smak, kan hela örten inklusive blomman blandas ner och mixas ner i smoothies eller proteindrinkar. Rödklöver är också utmärkt att använda i sallader, både för sin fräscha smak och för sitt dekorativa utseende.

Hälsofördelarna med rödklöver

Det många i första hand tänker på när det gäller rödklöver, är att den kan hjälpa postmenopausala kvinnor med symptom som kan uppstå i klimakteriet. Som nämndes innehåller rödklöver rikligt med fytoöstrogen och kan därför bidra till att lindra klimakteriebesvär som vallningar, torra slemhinnor och nattsvettningar. 

De östrogenliknande ämnena i kombination med isoflavoner gör att rödklöver också kan bidra till att motverka stress och ge både avslappning och energi. Rödklöver kan fungera som en humörhöjare helt enkelt! 

Rödklöver innehåller också antiinflammatoriska egenskaper och kan vara vid god hjälp för smärtlindring, vid artrit, artros eller andra ledbesvär. 

Innehållet av isoflavoner hjälper till att binda fukt i huden och är bra för torr och fnasig hy. Rödklöver kan alltså hjälpa huden att återfå sin spänst och elasticitet. Det är fördelar du får, både om du tar den utvärtes och invärtes. 

Den ambitiöse kan exempelvis blanda till en ansiktsmask med torkad rödklöver, honung, äggula och havre och få en rikligt återfuktande och hälsobringande ansiktsmask. Den rikliga sammansättningen av isoflavonoider och andra ämnen, bidrar också till att rödklöver kan vara verksamt för psoriasis och eksem. 

Klöver är också bra för lymfan och njurarna. Örten har en utrensande effekt och passar bra för den som binder mycket vätska och vill ha fart på lymfsystemet. Sammanfattningsvis kan sägas att rödklöver är exceptionellt näringsrikt och innehåller en rad verksamma, mycket effektiva näringsämnen.

Näringsämnen i rödklöver:
Isoflavoner
Det ämne som verkar som östrogen i kroppen. Isoflavoner har också en förmåga att verka som en antiöstrogen, det vill säga balansera även höga halter av östrogen i kroppen. Därför är isoflavonoider lämplig att ta i livets alla skeden.

Glykosider
Påverkar och främjar blodcirkulationen och är urindrivande. Glykosider är inflammationshämmande och stärker immunförsvaret.

Sitosterol
Sitosterol hämmar det dåliga kolesterolet i kroppen och har därför en gynnande effekt för hjärta och kärl. Sitosterol har också visat sig vara bra för att förhindra prostataproblem hos män.

Järn
Ett livsviktigt mineral och något vi måste få i oss via kosten. Järnbrist har en negativ effekt på hår, hud och naglar och har generellt en nedbrytande effekt på kroppen, där bland annat muskelmassan minskar. Rödklöver är järnrikt och därför en utmärkt källa till järn.

Selen
Selen är ett ämne vi har brist på i Sverige och det är ett viktigt ämne för centrala nervsystemet och vår hälsa generellt. Selen har också en stor betydelse för hår, hud och naglar.

Mangan
Ett spårämne som är viktigt för cellernas strukturella hälsa och kroppens ämnesomsättning. Mangan är en viktig antioxidant som skyddar cellmembranen från att angripas från fria radikaler. Mangan är också oumbärligt för enzymproduktionen i kroppen.

Magnesium
Magnesium är ett oerhört viktigt mineral för vår hälsa på många sätt. Det har en stor effekt på nervsystemet och personer som är utbrända eller stressat längre perioder, behöver ofta ta ett magnesiumtillskott för att komma i balans.

Magnesium bidrar till bättre sömn, mindre stress och effektivare avslappning. Det är även viktig för muskulär hälsa och personer som är drabbade av muskelkramper vid intensiv träning, har ofta hjälp av ett mangantillskott.

Vitamin A
A-vitamin är viktigt för både det mentala och fysiska hälsotillståndet. Vitaminet kallas också för ögonens vitamin och har en viktig funktion för vår syn. Den hittas i rikliga mängder i animaliska produkter, exempelvis inälvsmat, men i större mängd även i vissa växtarter.

Vitamin B
Hår, hud och naglar behöver vitaminer för att bli starka och friska. B-vitamin är också viktigt för nervsystemet och påverkar i allra högsta grad våra mentala prestationer.

Användning och dosering av rödklöver

När det gäller kosttillskott av olika slag, är det som gäller helt enkelt att följa anvisningarna som följer med produkten. Rödklöver är vanligt i tablettform och en normal dos brukar vara 1-2 tabletter per dag. Det finns också färdiga portionspåsar med rödklöverte och då är det förstås enkelt att dosera.

Vill du brygga te på torkad rödklöver, är en tesked och ca 2,5 dl vatten lagom. Häll över hett vatten och låt dra i ca 10 minuter. Notera att i upphettningen försvinner samtliga vitaminer, så vill du tillgodogöra dig hela bredden av rödklöverns näringsinnehåll, är det förstås bäst att äta den färsk. Mineraler och aminosyror kvarstår och kan tillgodogöras av kroppen.

Nackdelar och biverkningar med rödklöver

Rödklöver har inga särskilda biverkningar, annat än att den kan vara allergen för personer som har livsmedels- eller kontaktallergier. Kvinnor som tar östrogen eller andra kliniska mediciner mot klimakteriebesvär, bör rådgöra med sin läkare innan intag av tillskott som påverkar östrogennivåerna.

Rödklöver har en urindrivande effekt, vilket användaren bör vara medveten om. Personer med problem med lever och njurar, ska av den anledningen vara försiktiga med rödklöver.


Rödklöver Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns inte en uppsjö produkter med rödklöver på marknaden, men tillräckligt många för att vi har kunnat göra en bra lista med våra favoriter. I våra huvudkategorier har vi valt ut fyra stycken produkter, vilka antingen består av ren rödklöver eller produkter som har höga halter av extrakt från örten.

Valet är gjort på basen av en mängd recensioner och omdömen vi läst. Vi har även kvalitetskontrollerat genom att läsa all fakta vi kunnat hitta om produkterna. På så vis kan vi vara säkra på att de håller hög kvalitet.

Premium: New Nordic Meno Joy

New Nordic Meno Joy är ett extrakt bestående av rödklöver, vitamin B och magnesium. Tillskottet är lämpligt att ta för alla som lider av humörsvängningar, rastlöshet eller värmevallningar på grund av menopausal symptom. Tillsammans samverkar beståndsdelarna på många olika sätt i kroppen.

Rödklövern bidrar med sin komplexa sammansättning av isoflavoner och andra ämnen, till att balansera östrogennivåerna i kroppen. I tillskottet finns också humle, vilket har en lugnande och rogivande effekt. Magnesium lindrar stress, minskar utmattning och trötthet samt bidrar till en normal muskelfunktion.

Vitamin B6 bidrar till att reglera hormonbalansen och ger ett jämnare humör. Även B1, B2 och B12 finns i kosttillskottet för att understödja en normal funktion av nervsystemet. Doseringen ligger på två kapslar om dagen som intas i samband med måltid.

Fördelar

 • Praktiskt sätt att få en stor dos rödklöver
 • Läkemedelsstandard

Nackdelar

 • Stora tabletter

Mellan: Örtspecialisten Rödklöver Extrakt

Örtpecialistens rödklöverextrakt är en tinktur utvunnet ur rödklöver. Det innebär att det är ett extrakt med hög densitet som ska spädas ut med vatten. Extraktet passar bra mot olika typer av klimakteriesymptom, men kan också tas för att lindra kramper och magsmärtor vid menstruationsbesvär.

En fördel med det här tillskottet är helt klart att du slipper de ämnen som kapslar och tabletter ofta innehåller, det vill säga fyllnadsmedel, färgämnen och gelatin. Dosen är en ml två gånger dagligen utspädd i vatten, i samband med måltid.

En nackdel kan vara att den fräscha smaken som rödklöver har inte finns kvar, eftersom alkoholen i produkten gör att vätskan snarare har en besk smak.

Fördelar

 • Med pipett
 • Liten mängd per dag räcker

Nackdelar

 • Smakar inte så gott

Budget: Nature's Way Rödklöver Kapsel

Nature’s Way är ett kosttillskott som är omtyckt av många som behöver preparat mot värmevallningar, svettningar eller menstruationsbesvär. Dock fungerar den inte för alla, men det är inget ovanligt när det gäller kosttillskott överlag. Kapslarna är vegetabiliska och passar veganer likväl som vegetarianer.

En kapsel innehåller 200 mg rödklöverextrakt, vilket är en relativt hög dos. En produkt som det här är ovanlig i budgetkategorin, men efter Amazons inträde på den svenska marknaden, har det blivit lättare att få tag på märken av kosttillskott som inte fanns i Sverige förut.

Fördelar

 • Veganska kapslar
 • Hög dos av rödklöverextrakt

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Special: BioCare Female Balance

BioCare Female Balance är ett intressant, örtbaserat preparat med rödklöver, salvia, broccoli och grönt te. Dessutom innehåller kapslarna kalcium, vilket bygger skelett och muskler. Produkten är avsedd att ta för kvinnor i övergångsåldern eller av dem som är hårt drabbade av PMS.

Tillskottet är mycket intressant och unikt i sitt slag. Salvia och rödklöver i kombination är verkligen en bra idé och sannolikt kommer många kvinnor att få hjälp med sina besvär i framtiden av tillskottet.

Produkten innehåller också rikligt med grönt te, vilket har gott om antioxidanter av typen som har en lugnande och harmoniserande effekt. Broccoli innehåller stora mängder järn och proteiner som motverkar nedbrytning av muskelmassa och bidrar till ökade energinivåer.

Fördelar

 • Med rödklöver och salvia
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Dyrare än andra kosttillskott med rödklöver

Rödklöverprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittar du inte det du söker bland våra favoriter? Då rekommenderar vi att du tar en titt bland våra utmanare och väljer en bra produkt därifrån istället!

Herrens Mark Fermenterat Rödklöver Extrakt

Herrens Mark är ett dansk kosttillskottsföretag som har lanserat ett preparat med fermenterad rödklöver, avsedd att lindra klimakteriesymptom. Fermentering är en tillverkningsprocess som skapar en god bakterieflora och som även bibehåller alla näringsämnen i växten.

Eftersom extraktet inte har en särskilt tilltalande smak, är det bra att kamouflera den i juice eller smoothies.

Fördelar

 • Fermenterad rödklöver
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Smakar inte så gott

Dr.Hauschka Regenerating Day Cream

Dr.Hauschka Regenerating Day Cream är en en uppstramande och utslätande dagkräm med en återuppbyggande kraft, tack vare rödklöver, åkerfräken, rosenblad och avokadoolja. Det här är en produkt som är återuppbyggande och passar bra för person med torr, skadad eller mogen hy.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Föryngrar och slätar ut

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner på känslig hy

Rosenserien Shaping Body Butter

Rosenserien Shaping Body Butter är en intensivt vårdande, uppstramande kräm för all hud med behov av extra näring och fukt. Rödklöver bidrar med de uppstramande egenskaperna och gör huden mjuk och smidig. Även parakrasse finns med och den är känd för sina åtstramande och lyftande egenskaper.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Riklig och närande

Nackdelar

 • Liten flaska som snabbt tar slut

Maria Åkerberg Face Lotion More

Maria Åkerberg är flerfaldigt prisvinnande för sina innovativa produkter. Face Lotion More har vunnit pris med motiveringen att den har en omedelbart uppstramande verkan och är riklig och fuktighetsbevarande. Krämen passar för mogen hud och har ett innehåll av rödklöver, ros, patchouli och bergamott.

Fördelar

 • Intensivt vårdande
 • För torr eller mogen hy

Nackdelar

 • Doftar inte så gott

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad