Bästa ringblomssalvan 2024 – Läk skadad hud naturligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du nyfiken på ringblomssalva? Då har du kommit alldeles rätt! Här ska du få lära dig allt om den välgörande och vårdande hudsalvan som sägs kunna göra så mycket för huden både hos barn och vuxna. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Vårda huden med ringblomssalvans läkande egenskaper

En bra ringblomssalva är en fantastisk produkt att ha i husapoteket redo att ta fram vid behov, det hävdas bestämt av många. I vår artikel om ringblomssalva ska du få lära dig allt om vad ringblomssalva kan användas till och vi går också in i detalj på vilka verksamma beståndsdelar ringblomssalva har, samt olika fakta om den omtyckta salvan. 

Vi kommer även att tipsa våra läsare om bra ringblomssalva som finns att köpa på den svenska marknaden. Det som är roligt är att det finns ett flertal svenskproducerade ringblomssalvor av mycket hög kvalitet och dem kan du läsa mer om i detalj längre ner i texten. 

Premiumvinnaren i köpguiden om ringblomssalva blev norrländska C/o Gerd Calendula Balm. I mellanklassen har vi faktiskt också en svensk vinnare och den heter Föllinge Ringblomssalva. En särskilt fin budgetvinnare har vi med den här gången vid namn Weleda Calendula Body Cream

För dig som vill ha en riktigt lyxig och intensivt vårdande ansiktsmask rekommenderar vi varmt Zoya Calendula & Camomille Face Balm.

Premium: C/o Gerd Calendula Balm

C/o Gerd Calendula Balm är en ekologisk ringblomssalva från norrländska Jokkmokk. Salvan innehåller endast oljor, ringblomsextrakt, bivax och rosmarinextrakt. Hudvårdsprodukten innehåller få ingredienser, vilket vi ser som ett stort plus och du hittar heller inga artificiella ämnen. Som konserveringsmedel har endast E-vitamin är använts.

Fördelar

 • Bra allroundkräm
 • Inga konserveringsmedel
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Liten burk

Mellan: Föllinge Ringblomssalva

Föllinge Ringblomssalva är en kräm från svenska Föllinge som tillverkar ekologiska, högkvalitativa hudvårdsprodukter. Föllinge har tillverkat hälsokostprodukter sedan 1950-talet. 

Ringblomssalvan från Föllinge är inte fullt så lyxig som premiumvinnaren men håller mycket hög kvalitet. Dessutom innehåller den lugnande kamomill som bidrar till att den vårdar rodnande och känslig hud extra effektivt.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Innehåller limone som kan vara allergent

Budget: Weleda Calendula Body Cream

Weleda Calendula Body Cream är en ringblomssalva som passar våra allra minsta familjemedlemmar men även alla som har väldigt känslig hy. Weledas ringblomslotion är dermatologiskt testad och bildar en skyddande hinna på huden som gör att rodnader och blöjeksem förebyggs samt lindras om de redan uppstått. För de vuxna som har mycket känslig hy och exempelvis drabbad av allergier kan det här vara en kräm värd att prova.

Fördelar

 • Kan användas på nyfödda
 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Ej vegansk

Special: Zoya Calendula & Camomile Face Balm

Här har vi definitivt köpguidens lyxigaste ringblomssalva! Zoya Calendula & Camomille Face Balm är en intensivt vårdande och närande nattkräm för ansiktet med ringblomma som bas. Men den innehåller också något så exklusivt som olja från kamomill.

Kamomillolja är väsentligt annorlunda än vanligt kamomillextrakt, eftersom den eteriska oljan är mycket högre koncentrerad och har också mer intensivt vårdande egenskaper. Det här är en ansiktskräm som är perfekt för den som har känslig, torr eller åldrande hy och vill ha en riktig näringsbomb, som ger fukt, spänst och lyster.

Fördelar

 • Ekologiska ingredienser
 • Extra vårdande nattkräm

Nackdelar

 • Liten burk

Köpguide

Vad är ringblomssalva och vad används ringblomssalva till?

Ringblomssalva är en vårdande och läkande salva med ringblomma som bas. Ringblomman används traditionellt inom alternativmedicinen för utvärtes bruk mot eksem, psoriasis och andra hudproblem. Den anses var inflammationshämmande och kunna få sår att läka snabbare och den ska också vara bra mot ärrbildning. 

På engelska heter ringblomma calendula och säkert är namnet bekant för många av våra läsare. Det finns ett flertal varumärken som har hela hudvårdsserier som baseras på calendula officinalis, alltså ringblomma. Ofta är dessa nischade mot användare med känslig hud, och ringblomma ingår ofta också i hudvård för barn. 

Ringblomssalva innehåller inte sällan bivax som bindemedel, men det kan variera beroende på varumärken. Ringblomssalva kan också innehålla en rad olika oljor, så som mandelolja, olivolja, kokosolja och lavendelolja eller olika eteriska oljor. Sheasmör är också en vanlig ingrediens i ringblomssalva. 

Beroende på vilka övriga ingredienser ringblomssalva innehåller har den också specifika egenskaper. Men låt oss titta lite närmare på vad själva ringblomman egentligen innehåller som gör den så omtyckt och populär som vårdande salva och kräm. 

I ringblomma hittar du:

 • Salicylsyra. Bakteriedödande ämne som gör salvan särskilt effektiv att använda på akne, eksem och sår för att få en snabbare läkning och förhindra infektioner. 
 • Calendulin. Ett bitterämnen som har läkande egenskaper för huden, både på kroppen och i ansiktet. 
 • Flavonoider. En antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler och motverkar hudens åldrande och minskar försämrad cellproduktion. 
 • Karetonoider. I grunden ett pigmentämne som i kroppen bildas till A-vitamin. Det gör att den har samma grundläggande effekter som vitamin A och är en kraftfull antioxidant som skyddar hudens celler mot tidigt åldrande, gör den mer motståndskraftig mot yttre påfrestningar som solljus, kyla och luftföroreningar.

Kan ringblomssalva användas i ansiktet?

Det finns många olika typer av ringblomsalva som kan användas för ansiktsvård. De antiseptiska och djuprengörande egenskaperna som ringblomman anses ha, gör att den passar bra för allt från acnedrabbad hud till fnasig och vintertorr sådan. Ringblomsalva kan passa allt från tonårshud till mogen hy och kan vara väl värt att prova för den som har problemhy av olika slag.

Är ringblomssalva bra på att läka ärr?

Ärr består av hudvävnad som bildas vid läkning av sår. Det bildas ett tjockt hudlager som ersätter den ursprungliga huden. Ofta sitter det här kvar livet ut. Under läkningsprocessen vid ett skrapsår, brännskada eller liknande bildas först ofta mörka streck på huden där såret uppstått. 

Dessa är dock inte permanenta utan en del av läkeprocessen, men kan sitta kvar mycket länge. Eftersom ringblomssalva innehåller så många hudvårdande och läkande ämnen används den också för att påskynda läkningsprocessen och snabbare minska uppkomsten av hudrodnader av den här typen.

Ringblomssalva för hudbristningar

Hudbristningar bildas när huden inte hinner skapa ny vävnad i takt med att annan vävnad undertill ökar i volym. Hudbristningar ser ut som lila, vita eller röda strimmor som sträcker sig över vissa hudområden. 

Bristningar kan uppstå vid snabb viktökning eller -minskning och vid hård styrketräning då muskelmassan ökar på kort tid. Hudbristningar är också vanligt vid graviditet. 

De här bristningarna är ofarliga, men kan ibland orsaka klåda. Många tycker att de är störande rent estetiskt. Färgerna på bristningarna i hudlagret varierar var på kroppen de finns och hur gamla bristningarna är. 

Här är det ringblomssalvans innehåll av calendulin som kan hjälpa till, eftersom den vårdar och har reparerande och läkande effekter på huden. Det finns ett flertal hudvårdsprodukter för hudbristningar på marknaden, som innehåller ringblomma.

Ringblomssalva för torr hy

Ringblomssalva är en mycket omtyckt salva mot just torr hy. Den klassiska ringblomssalvan innehåller också bivax och detta i kombination med ringblommans vårdande och renande egenskaper gör den väldigt mjukgörande för huden. 

Många med vintertorr hud eller personer som har nariga och torra händer tycker om att använda ringblomssalva för att förebygga och vårda huden.

Ringblomssalva som anti-ageing kräm

Även här kan ringblomssalva vara till stor nytta! Dess innehåll av karotenoider, calendulin, och flavonoider gör att den kan vara väldigt effektiv att använda på mogen hy.

Ringblomssalva mot blöjeksem

Tack vare ringblomssalvans mjukgörande, milda och skonsamma egenskaper är det en vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter för bebisar. Ringblomssalva kan användas mot just blöjeksem eller för att lugna och läka röda områden. 

Salvan passar överlag bra för alla med känslig och lättirriterad hud eftersom den är så väldigt mild. Passar också bra för alla med torra och nariga läppar, händer, fötter och armbågar.

Ringblomssalva vid strålbehandling

Strålbehandling är den vanligaste behandlingsformen mot cancer. Vid sådan behandling uppstår ärr i hudvävnaden där strålningen utförts. Den som vill prova ett naturligt och säkert sätt att minska ärren efter en strålbehandling, kan prova att använda ringblomssalva för att minska ärrbildningen och även klådan som vanligtvis uppstår.

Vi vill poängtera att det inte finns någon stor klinisk studie på detta som gör att resultat kan säkerställas, men ett flertal cancerpatienter som har provat ringblomssalva efter en strålbehandling och tycker sig ha fått hjälp och lindring.

Var kan jag köpa ringblomssalva?

Ringblomssalva kan du köpa i alla välsorterade hälsokostaffärer. Babyvårdsprodukter med calendula går till och med att hitta i dagligvaruhandeln. De bästa priserna brukar hittas online och det kan definitivt vara värt att titta på alternativen på nätet.

Finns det nackdelar eller biverkningar med ringblomssalva?

Så länge det är en högkvalitativ produkt och tillverkning, finns det väldigt få nackdelar med ringblomssalva. Den har intensivt vårdande egenskaper och är perfekt för personer med känslig hy, inte minst babyhy.

Personer som är allergiska mot korgblommiga växter kan också vara allergiska mot ringblomma, något som den allergiska bör vara uppmärksam på.


Ringblomssalva Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I våra huvudkategorier har vi valt ut fyra lyxiga favoriter som både vårdar narig och skadad hud, boostar hyn i ansiktet, samt ger en härlig lyster. Valen har vi gjort utifrån användarnas egna recensioner och omdömen om produkterna. Vi har också gått igenom företagens egna produktbeskrivningar på deras hemsidor och samlat in fakta om produkterna.

Premium: C/o Gerd Calendula Balm

Norrländska företaget c/o Gerd har producerat en härlig ringblomssalva som är ämnad att använda på irriterad och rodnande hud. Den appliceras på hud som är irriterad, sårig eller som har eksem. Salvan absorberas snabbt av huden och låter ringblommans helande egenskaper verka. 

Krämen är mycket mild och skonsam och passar bra att använda även till barn. Förutom ringblomsextrakt innehåller krämen jojobaolja, rapsolja och bivax. Den innehåller en eterisk lavendelolja, vilket gör den lugnande för huden och dessutom otroligt väldoftande. 

C/o Gerd Calendula Balm innehåller också en liten del rosmarinextrakt, vilket gör salvan extra renande och antiseptisk. 

C/o Gerd är ett väldigt spännande företag med tillverkning i norrländska Jokkmokk. Syskonparet som grundade företaget har som filosofi att ta tillvara det som den norrländska naturen har att erbjuda och förädla detta till lyxiga hudvårdsprodukter. 

Det började i mycket liten skala, men har nu stadigt vuxit sig större och numera har företaget trogna kunder både i Norge och Tyskland samt Japan. C/o Gerd Calendula Balm är en lyxig ringblomssalva som är mycket omtyckt sina användare.

Fördelar

 • Bra allroundkräm
 • Inga konserveringsmedel
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Liten burk

Mellan: Föllinge Ringblomssalva

Föllinge Ringblomssalva är en klassisk salva som vårdar torra fötter och händer och har ett naturligt innehåll av ringblomma, olivolja och kamomill. Salvan absorberas snabbt av huden och verkar på djupet. Olivoljan bidrar med vårdande vitamin E. 

Både kamomill och lavendel i salvan lugnar rodnad och känslig hy. I Föllinge Ringblomssalva finns också sammandragande citrusolja som gör huden spänstig och som har en antiseptisk verkan. 

Föllinge Ringblomssalva är ekologisk och kan användas av både vuxna och barn. Den är mycket mjukgörande och perfekt att använda på torra och nariga händer, fötter och armbågar. Ingredienserna är inte fullt så lyxiga som premiumvinnaren men har sin självklara vinnarplats i mellankategorin.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Innehåller limone som kan vara allergent

Budget: Weleda Calendula Body Cream

Weleda Calendula Body Cream är en ringblomskräm som är framtagen för babyns känsliga hud. Den passar också utmärkt att använda för vuxna som vill ha en mild och skonsam vård av torr hy. Calendulakrämen är dermatologiskt testad och passar alla med känslig hy. 

Krämen är utvecklad i nära samarbete med barnmorskor och den kan användas direkt från barnets födsel. Weleda Calendula Body Cream är helt utan syntetiska färgämnen och doftämnen. Den innehåller heller inga konserveringsmedel eller någon mineralolja. 

De aktiva ingredienserna förutom ringblomma är mandelolja, sesamolja, lanolin och naturliga doftämnen. Krämen innehåller också rikligt av ringblommans karotenoider som gör krämen extra skyddande för huden, genom sin förmåga att skydda den mot fria radikaler.

Fördelar

 • Kan användas på nyfödda
 • Dermatologiskt testad

Nackdelar

 • Ej vegansk

Special: Zoya Calendula & Camomile Face Balm

Zoya Calendula & Camomille Face Balm är en ringblomssalva som är särskilt anpassad för ansiktsvård. Den passar känslig, mogen och torr hy och har flera ingredienser som tillsammans med ringblomma gör den exceptionellt vårdande och uppbyggande när det gäller hudstrukturen. 

En av de exklusiva ingredienserna är eterisk olja från kamomill, som har en aromaterapeutisk effekt och som återfuktar, lugnar och stramar åt huden. Vidare innehåller salvan också kallpressat sheasmör som innehåller en mängd vitaminer och antioxidanter som är mycket närande för huden. 

Det här är helt enkelt en riktig näringsbomb som förutom ringblomssalva är hudvårdande och har föryngrande och utslätande egenskaper, tack vare de andra ingredienserna. Zoya Calendula & Camomille Face Balm är perfekt att använda som riklig och generös nattkräm ovanpå ditt favoritserum.

Fördelar

 • Ekologiska ingredienser
 • Extra vårdande nattkräm

Nackdelar

 • Liten burk

Ringblomssalvorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För dig som gärna vill veta lite mer om ringblomssalva har vi här nedan några produkter till, som definitivt är värda att titta närmare på. De håller alla hög kvalitet och har flera olika användningsområden.

Weleda Calendula Face Cream

Weleda Calendula Face Cream är en fet och vårdande ansiktskräm för känslig hy. Den är framtagen för barns känsliga hud men passar även vuxna som vill ha en fet men snabbt absorberande ansiktskräm, exempelvis på vintern när huden är extra utsatt för väder och vind. 

De verksamma ingredienserna, förutom biodynamiskt odlad ringblomma, är bivax och mandelolja. Många användare med känslig hy som lätt reagerar mot kemikalier i hudvårdsprodukter har utan problem kunnat använda den här krämen.

Fördelar

 • Intensivt vårdande
 • Mjukgörande
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Absorberas långsamt

Weleda Calendula Nappy Change Cream

Weleda Calendula Nappy Change Cream är en ringblomssalva med zink, speciellt avsedd för blöjområdet på det lilla barnet. Den lindrar en rodnande hud och hjälper till att förebygga hudirritationer. 

Bivax och lanolin (som egentligen är ullfett och mycket vårdande för huden) bildar en naturligt skyddande hinna och blir som en andra hud som skyddar mot fukt utan att täppa till porerna. Salvan är parfymfri och innehåller ekologisk mandel- och sesamolja som mjukgör och vårdar huden. Dermatologisk testad och kan användas direkt från barnets födsel.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Skyddar huden

Nackdelar

 • Opraktisk skruvkork

Bioearth Calendula Cream

Bioearth Calendula Cream är en klassisk vårdande och återställande ringblomssalva som också passar för veganer. Många ringblomssalvor innehåller bivax och kan därför inte betraktas som veganska, men här är alltså den för dem som vill ha ett veganskt alternativ.

Den är lugnande för huden och kan minska svullnader, eksem och irriterad hud. Krämen är dermatologiskt testad och helt fri från parfym, och den är därmed lämplig för de flesta allergiker.

Fördelar

 • Vegansk
 • Parfymfri

Nackdelar

 • Absorberas långsamt

KaliFlower Organics Ekologisk Ringblomssalva

KaliFlower Organics från Värmland har tagit fram en ekologisk ringblomssalva som skyddar huden mot väder, kyla och blåst. Den innehåller inget vatten och kan med fördel användas när det är kallt ute, som ett skyddande lager. 

Salvan används för att förbättra och förebygga flagnande hud och sprickor. Den gör huden mjuk och lugnar även irriterad hud, tack vare innehållet av lavendel och geranium. Passar både för barn och vuxna. Innehåller inget konserveringsmedel och inga artificiella doftämnen.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Svenskt varumärke

Nackdelar

 • Liten burk som fort tar slut

Bene Pura Trust Nature Natural Calendula Ointment

Bene Pura Trust Nature Natural Calendula Ointment är en salva som hjälper sår och brännskador att läka bättre och även öka chanserna till att ärrbildning minskar. Den kan också användas som eftervård av nya tatueringar eftersom den är skonsam mot huden och kan minska risken för ärr. 

Den är också utmärkt att använda som after sun om du vistats för länge i solen och blivit bränd. Enligt tillverkaren kan den också ha en god effekt på pigmentfläckar och göra huden ljusare och med mer lyster. 

Salvan är dryg och du kan applicera den två till tre gånger per dag eller efter behov. Förutom ringblomsolja innehåller den tre exklusiva och högkvalitativa oljor, nämligen jojobaolja, kokosolja och sheasmör. 

En mer näringstät produkt får du verkligen leta efter och ska du ha ett preparat för minskad ärrbildning, tvivlar vi inte på att det här verkligen är en salva att satsa på.

Fördelar

 • Intensivt vårdande
 • Motverkar ärrbildning

Nackdelar

 • Ingen svenskspråkig innehållsförteckning

Jabón Zorro D'Avi Organic Calendula Balm

Jabón Zorro D'Avi Organic Calendula Balm är en handgjord kräm tillverkad i Spanien. Innehållet är ekologiskt och består endast av fyra ingredienser: ringblomsextrakt, solrosolja bivax och vitamin E. Det är den klassiska sammansättningen ingredienser för en traditionell ringblomssalva. 

Här får du de intensivt vårdande egenskaperna utan något som helst extra innehåll. Perfekt för dig som är noggrann med ingredienserna i din hudvård och inte vill använda produkter med artificiellt innehåll.

Fördelar

 • Bra allroundkräm
 • Med vitamin E

Nackdelar

 • Har inte EU:s ekologiska certifiering

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad