Bästa Q10 2024 – Uppiggande antioxidant med många funktioner

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden ska vi bekanta oss med den spännande antioxidanten och enzymen Q10. Den slog igenom som kosttillskott på 90-talet och det är lätt att förstå varför den snabbt blev intressant för en hel forskarvärld. För dig som är intresserad av att veta mer om enzymet har du kommit precis rätt, för här ska vi grundligt gå igenom exakt vad Q10 är!

Q10 är motverkar nedbrytning av kroppens celler

I vår stora köpguide ska vi titta på vad koenzym Q10 kan bidra till när det gäller hälsa. Det är ett otroligt intressant ämne som fyller många olika funktioner, samtidigt som det verkar finnas mycket få biverkningar. Du kommer att få lära dig allt om vad coenzym Q10 kan bidra med för din hälsa och dessutom skall vi tipsa dig om några riktigt bra Q10-tillskott.

 Q10 är populärt bland seniorer som ett allmänt stärkande tillskott och även för att stärka hjärtats hälsa. Men det finns många fler grupper än så som kan ha stor glädje av ett kosttillskott med Q10. Det sägs kunna bidra till ökad muskelmassa, avhjälpa migrän, minska diabetessymtom med mera. 

För dig som vill prova ett tillskott med Q10 kan vi rekommendera vår premiumvinnare Pharma Nord Bio-Qinon Q10 Gold. Vår mellanvinnare i köpguiden blev Dr Mercola Ubiquinol och vi har förstås också vår vana trogen ett budgetalternativ med som heter Vitaprana Co-Q10. Specialaren Healthwell Qure Liposomal Q10 är i flytande form. 

Vi hoppas att våra favoriter kommer att underlätta för dig att göra ett relevant val som passar dig. Om så inte är fallet, har vi några bra utmanare som du också kan kolla upp.

Premium: Pharma Nord Bio-Qinon Q10 Gold

Pharma Nord levererar ett kosttillskott av läkemedelskvalitet och därmed har den en mycket hög standard användarna tryggt kan ta. Pharma Nord-produkter kostar alltid mer än genomsnittet, men å andra sidan är de ytterst väl kontrollerade och som i det här fallet certifierade med både HACCP och GMP.

Fördelar

 • Höga kvalitetsstandarder
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Med gelatin
 • Stora kapslar

Mellan: Dr Mercola Ubiquinol

Dr Mercola Ubiquinol bidrar till att hindra cellerna i kroppen att angripas av fria radikaler. En kapsel innehåller en reducerad och effektiv form av Q10 och kapslarna bidrar till att upprätthålla immunförsvaret samt till kroppens övergripande hälsa, tack vare dess antioxidativa egenskaper.

Fördelar

 • Högdoserat
 • Gynnsamt på immunförsvaret

Nackdelar

 • Kapsel i gelatin från fisk
 • Ingen Europeisk certifiering

Budget: Vitaprana Co-Q10

Vitaprana Co-Q10 är ett kosttillskott för dig som vill ha en lite mindre mängd Q10 i din diet varje dag. Vitapranas tillskott är tillverkade av rena råvaror och dessutom är kapselskalet helt vegetabiliskt och kapslarna passar således även veganer. Vitaprana Q10 är fritt från gluten och soja.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Veganska kapslar

Nackdelar

 • Många kapslar att svälja för den som vill ha hög dos

Special: Healthwell Qure Liposomal Q10

Healthwell Qure Liposomal q10 är verkligen en specialare i ordets rätta bemärkelse! Här har du nämligen något så ovanligt som Q10 i flytande form. Det gör också upptaget extra effektivt och här börjar kroppen att tillgodogöra sig ämnet redan i munnen.

Det enda minuset vi kan komma att tänka på, är att det inte ingår en pipett och det är lätt att få för mycket vätska ur den ganska vida flaskhalsen. Här får användaren alltså dosera försiktigt så att inget av den dyrbara vätskan går till spillo.

Fördelar

 • I flytande form
 • Extra effektivt upptag

Nackdelar

 • Svår att dosera

Köpguide

Vad är Q10?

Q10 coenzym är viktig för celldelningen i våra kroppar. Q10 är bland annat relevant för den process som reglerar energiomsättningen i kroppen. Koenzym Q10 produceras i levern och vi får det också via ett flertal livsmedel. 

Rapsolja och makrill är exempelvis två källor till rikliga mängder Q10. Ämnet påminner till sin funktion en hel del om vitaminer och finns i första hand i våra organ, däribland hjärtat. Q10 finns också i immunsystemets celler.

Varför tar människor CoQ10?

Q10 tas ofta som tillskott av äldre vuxna. När vi blir äldre minskar nämligen produktionen av enzymet i kroppen. Eftersom det är gynnsamt för hjärt-och kärlhälsa är det många seniorer som är intresserade att ta det som kosttillskott av den anledningen, men Q10 har också många andra fördelar.

Det är en kraftfull antioxidant som hämmar nedbrytningen av celler genom att förhindra att fria radikaler kan angripa dem. Q10 håller också dåligt kolesterol på lägre nivåer i kroppen. För låga nivåer av Q10 kan ge utmattningssymtom och det är många som upplever att de blir piggare av Q10.

Fördelar med Q10

Q10 har som sagt många olika funktioner i kroppen och kan tas som tillskott av flera anledningar. Vill du prova ett kosttillskott av coenzym Q10 ska tillskottet innehålla något som heter ubikinon. Det är den konstgjorda motsvarigheten till vårt kroppsegna Q10. Ubikinon är lättupptagligt för kroppen, men bör tas i samband med måltid eftersom det är fettlösligt.

Vad kan Q10 göra för vår hälsa?

Förbättra hjärthälsan

Q10 är nödvändigt för vårt muskelarbete, däribland för att hjärtat ska fungera som det ska. Mängden Q10 minskar betydligt med åren och det får konsekvenser för hjärtats funktion och orken generellt. 

Den som har hjärtproblem och äter mediciner måste förstås konsultera sin läkare innan någon typ av egna behandlingar påbörjas. Q10 kan också hjälpa till att sänka blodtrycket.

Hjälpa dig att hålla din hud ung

Det finns flera funktioner som gör att Q10 är hjälpsamt för din hud och motverkar tidiga ålderstecken. Q10 innehåller bland annat rikligt med antioxidanter som effektivt bidrar till att motverka åldrande. 

Q10 hjälper också till att stimulera kollagenproduktionen samt elastinproduktionen. Det är i första hand för lite av dessa ämnen i huden som gör att vi blir rynkiga. Därför gör Q10 också stor nytta för huden. 

Minska huvudvärk

Forskare tror idag att migrän och huvudvärk ofta orsakas av energibrist i hjärnans celler. Vissa studier har gjorts där ett tillskott av koenzym Q10 visat sig kunna minska intensiteten och antalet migränanfall hos den drabbade. Tillskottet måste eventuellt tas under en längre period innan effekten uppstår. 

Öka träningsprestandan

Eftersom Q10 inverkar på muskelfunktionen i kroppen, är det ett tillskott som också kan användas för att orka mer och förbättra träningsresultaten på lång sikt. 

Är viktig för diabetiker

En dansk studie påvisade att diabetesmedicin kan sänka Q10-nivåerna i kroppen. Detta påverkar både muskel- och hjärtfunktionerna. Studien visade på att extra Q10 eventuellt skulle kunna minska det trötthetssymtom som diabetesmediciner för med sig. 

Vid diabetesneuropati är oxidativ stress ett vanligt symtom och eftersom Q10 motverkar fria radikaler, skulle det också kunna vara bra av den anledningen.

Spela en roll i förebyggande av cancer

Det finns en del studier som gjorts för att visa på hur Q10 kan motverka och till och med behandla cancer, men som så ofta finns det studier som visar på både positiva och negativa resultat. 

Svensk cancerforskning motsäger sig i stort sett enhälligt behandling av cancer med antioxidanter och menar att de till och med kan hjälpa till att sprida cancercellerna. Andra internationella studier hävdar å andra sidan motsatsen. 

Här är det alltså viktigt att den intresserade själv är mycket påläst och tar del av den information som finns. En fördel är att det inte är särskilt svårt att göra det, eftersom så väldigt mycket av forskningsresultaten finns publicerade på nätet.

Hur mycket CoQ10 ska du ta?

Q10 har ingen fastställd, rekommenderad dagsdos från Livsmedelsverket. Styrkan i kapslar med Q10 kan variera från 30-120 milligram. Ett vanligt doseringsförslag brukar ligga på som högst 200 mg per dag. Här måste alltså användaren själv ta reda på vilken dos som är lämpligast.

Kan du få CoQ10 naturligt från livsmedel?

Q10 bildas i kroppen i levern. Förutom makrill och rapsolja finns det flera olika källor till naturligt Q10. Animaliska produkter innehåller generellt större mängd Q10, men ämnet finns i vegetabilier också. Q10 kan hittas i:

 • Rött kött
 • Fet fisk
 • Kyckling
 • Rapsolja
 • Valnötter
 • Jordnötter
 • Sesamfrö
 • Pistagenötter
 • Broccoli
 • Blomkål

Kan Q10-tillskott öka fertiliteten?

Forskning har visat att Q10 kan förbättra kvaliteten på både spermier och ägg. Q10 kan möjligen skydda sädescellerna mot skador och stärka dem så att deras förmåga att tränga igenom ägget ökar.

Förbättrar CoQ10 atletisk prestanda?

Q10 har en inverkan på hjärtats funktion samt muskeltillväxten och kan däremot ha en långtidseffekt på den fysiska prestandan. Q10 är dock inget tillskott som gör någon större nytta att ta inför en enskild prestation såsom du gör med en sportdryck eller liknande.

Nackdelar och biverkningar

Det verkar finnas väldigt få biverkningar rapporterade av Q10. Men magbesvär kan vara en sådan och vid ett stort överskott kan tydligen också trötthet uppstå, det vill säga liknande symptom som också uppstå vid brist av Q10.


Q10 Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I vår köpguide rekommenderar vi fyra favoriter för den som känner sig manad att prova på ett tillskott med Q10. Urvalet har vi gjort på basen av den insamlade information i ämnet vi gjort, som både bestått av kundrecensioner och rena fakta om produkterna.

Premium: Pharma Nord Bio-Qinon Q10 Gold

Pharma Nord Bio-Qinon Q10 Gold är enligt tillverkarna själva det starkaste Q10 som finns på marknaden. En kapsel ger 100 mg av koenzymet. För att upptaget ska bli lättare innehåller den också sojaolja och tillsammans med mjuka gelatinkapslar blir upptaget optimalt. Dessutom ingår vitamin B2, vilket är gynnsamt för nervsystemet.

Kosttillskottet ska tas för att minska trötthet och utmattning och för att öka energinivåerna.

Produkten är certifierad både med HACCP och GMP-märkning. Det innebär att det är ett kosttillskott som är kvalitetssäkrat. Pharma Nord är ett danskt företag som är mycket högt ansett i kosttillskottsbranschen och de flesta av deras produkter håller läkemedelsstandard.

Pharma Nord Bio-Qinon Q10 Gold var ett av de första Q10-preparaten som introducerades i Sverige på 90-talet och är ett av de mest populära kosttillskotten med Q10 hos oss i Sverige och även i övriga Europa.

Fördelar

 • Höga kvalitetsstandarder
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Med gelatin
 • Stora kapslar

Mellan: Dr Mercola Ubiquinol

För dig som vill ha ett billigare alternativ till premium vinnaren kan det här vara ett bra val. Här får du dock inte det understödjande vitaminet B2 med i kapseln som finns i premiumvinnaren.

Kapseln rekommenderas av företaget att ta som kosttillskott för alla personer över 30, eftersom den har så många positiva egenskaper för hälsan som helhet.

Kosttillskottet är framtaget av den amerikanska läkaren Josef Mercola som utöver sin praktik som kirurg också har hjälpt patienter att hitta en mer hälsosam och hållbar livsstil. I samband med det har han också utvecklat ett flertal tillskott, varav en av dessa är Dr Mercola Ubiquinol.

Fördelar

 • Högdoserat
 • Gynnsamt på immunförsvaret

Nackdelar

 • Kapsel i gelatin från fisk
 • Ingen Europeisk certifiering

Budget: Vitaprana Co-Q10

Vitaprana Co-Q10 innehåller koenzym Q10 i veganska och ekologiska kapslar. Det gör att den passar både vegetarianer och veganer, vilket inte är fallet med budget- och mellanvinnaren. Av en kapsel får du 30 milligram Q10 och du kan ta upp till 4 kapslar per dag, enligt rekommendation.

Kapslarna är perfekta för dig som vill ta en lägre dos av enzymet och inte betala för ett högdoserat tillskott som du tvungen att dela i mindre portioner.

Vitaprana är webbutiken Bodystores eget hälsokostmärke och syftet är att tillverka välkontrollerade och högkvalitativa kosttillskott till bra priser. Här lyckas de verkligen med också och de har ett brett och intressant sortiment, vilket dessutom är väldigt populärt och har många hängivna användare.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Veganska kapslar

Nackdelar

 • Många kapslar att svälja för den som vill ha hög dos

Special: Healthwell Qure Liposomal Q10

En riktigt spännande specialare bjuder vi på i köpguiden! Det här är nämligen Q10 i flytande form, vilket är väldigt ovanligt och det finns inte många produkter på den svenska marknaden med en flytande form av enzymet.

Därför är det extra roligt att få presentera ett svenskt företag som upphovsman till detta. Healthwell har tagit fram en hel serie med funktionstillskott som de kallar för Qure och Liposomal Q10 är en av dessa produkter.

Den flytande formen har fördelar på flera olika sätt. För det första är det naturligtvis väldigt passande för dig som har svårt att ta kapslar av olika anledningar. Den flytande formen gör också upptaget extra lätt i kroppen och påbörjas redan i slemhinnorna i munnen.

Eftersom produkten innehåller liposomer, vilket är ett fett, så förhindras magsäckens sura miljö att ta upp ämnet och det kommer fram till tarmarna oförstört, där det kan tas upp ännu effektivare. Eftersom cellmembranen i tarmväggarna är uppbyggda av samma ämnen som liposomerna blir transporten extra effektiv.

Det här är ett verkligt imponerande kosttillskott på många plan och är perfekt för dig som verkligen behöver ett effektivt och snabbverkande Q10-tillskott.

Tillskottet tas genom att du droppar det under tungan för snabbaste upptag och låter det sitta där i 30 sekunder innan du sväljer. Det går också att ta vätskan genom att blanda ut det i ett glas vatten eller annan valfri dryck. Rekommenderad dagsdos är 5 ml per dag och flaskan bör förvaras i kylskåp efter öppning.

Fördelar

 • I flytande form
 • Extra effektivt upptag

Nackdelar

 • Svår att dosera

Q10-produkterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

För dig som vill ha fler förslag på Q10-tillskott av hög kvalitet har vi plockat ut sex utmanare, som inte kom långt efter våra favoritalternativ.

Holistic Q10

I Holistic Q10 har C-vitamin tillsats, vilket gör upptaget är extra effektivt för kroppen. Holistic är ett svenskt företag som har en rad funktionstillskott som sträcker sig bortom de normala vitamintillskotten.

Deras Q10 med C-vitamin bidrar till ämnesomsättningen och skyddar effektivt cellerna från oxidativ stress. Precis som Q10 är även C-vitamin en kraftfull antioxidant och därför är också produkten väldigt effektiv.

Fördelar

 • Kraftfull antioxidant
 • Snabbt påtaglig av kroppen

Nackdelar

 • Innehåller förtjockningsmedel

Bättre Hälsa Q10 + Selen + E Green Line

Bättre Hälsa Q10 + Selen + E Green Line är ytterligare ett svenskt kosttillskott som förutom Q10 också innehåller selen och vitamin E. Dessutom är kokosolja tillsatt, vilket blir ett hälsosamt sätt för kroppen att snabbare kunna uppta Q10 på. Selen är ett ämne som många har brist på hos oss i Norden och Q10 är ett ämne som passar bra att kombinera med selen.

Selen tros också kunna hjälpa mot migrän, precis som Q10 kan göra. Vitamin E, som även den är en kraftfull antioxidant, gör att kapslarna blir ännu effektivare.

Fördelar

 • Med selen
 • Svensk produkt

Nackdelar

 • Lägre halt av Q10

Great Earth Coenzyme Q10

Great Earth Coenzyme Q10 innehåller en hög halt på 120 milligram per kapsel av Q10, samtidigt som den även innehåller olja som hjälper till med upptaget. Men här finns också Vitamin C, E, B12 och selen. Just bredden på innehållet i kosttillskottet är intressant och gör att det kan tas av många, samtidigt som Great Earth inte gjort avkall på Q10-halten.

Fördelar

 • Med selen och vitaminer
 • Delbara kapslar

Nackdelar

 • Innehåller ytbehandlingsmedel

Alpha Plus Coenzym Q10 100mg Med E-vitamin Och Selen

Även Alpha Plus har tagit fram sitt eget coenzym Q10-preparat. Den här varianten innehåller 100 mg Q10, D-vitamin och selen. Passar bra för alla som vill stärka immunförsvaret eller som vill prova ett tillskott som kan minska migränanfall. Rekommenderad dagsdos är högst tre kapslar per dag.

Fördelar

 • Med selen och E-vitamin

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Healthwell Q10 300

Healthwell Q10 300 har köpguidens högsta innehåll av Q10. Kapslarna innehåller också MCT-olja som består av de nyttiga fetterna från kokosolja. Dessutom innehåller Healthwell Q10 300 C-vitamin, vilket bidrar till ett effektivt upptag av Q10. Den som känner sig orkeslös och trött har goda chanser att bli piggare med Healthwell Q10 300.

Healthwell Q10 300 är producerad av samma tillverkare som vår specialvinnare. Dosen per kapsel är så pass hög så att det är viktigt att aldrig ta mer än en kapsel per dag.

Fördelar

 • Högdoserad
 • Med vitamin C
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Noggrannhet med dosen krävs

Elexir Pharma Coenzyme Q10

Elexir Pharma Coenzyme Q10 innehåller 100 mg coenzym per portion. Kapslarna innehåller även riboflavin, vilket bidrar till att ämnesomsättningen fungerar som den ska. Utöver det hittas också lecitin och vitamin C. Fördelen med den höga andelen av coenzym Q10 är att du endast behöver ta en kapsel om dagen.

Fördelar

 • Hög halt av Q10
 • Innehåller riboflavin

Nackdelar

 • Innehåller bovint gelatin

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad