Bästa psyllium 2024 – Mag- och tarmhälsa med naturens egna medel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I vår artikel om psylliumfrön kommer du att få lära dig vad det lilla fröet med de vårdande egenskaperna kan göra för dig! Psyllium används ofta för sina tarmvårdande och detoxande effekter, men den kan också användas i matlagning, exempelvis som redning. Allt det och mycket annat kommer du att få veta i vår stora köpguide om psylliumfrön. Välkommen! 

Bygg upp tarmfloran med psylliumfrön 

I den här artikeln kommer vi att gå in på exakt vilka användningsområden psylliumfrön har. Du kan nämligen använda den till både bakning och matlagning, samt som tillskott för tarmfloran och magen. Som vanligt vill vi också tipsa våra användare om bra varumärken med psylliumfrön och vilka olika produkter med psylliumfrön som kan köpas. 

Det finns många sätt att använda psylliumfrön på och en populär anledning många tar den dagligen för, är att den på ett skonsamt sätt rengör mage och tarm från slaggprodukter och rester som kan fastna i tarmveck och -fickor. 

I premiumkategorin vann Biotiva Ekologiska Psylliumfrön. Mellanklassens vinnare vi rekommenderar den här gången blev Spireco Psylliumfröskal Pulver. För den som vill ha en bra budgetprodukt tipsar vi om Go for Life Psylliumfröskal EKO. Vill du göra en rejäl detox med hjälp av psylliumfrön? Då rekommenderar vi varmt specialaren Holistic UltraDetox.

Premium: Biotiva Ekologiska Psylliumfrön

Biotiva Ekologiska Psylliumfrön är ekologiska psylliumfrön som är certifierade i Tyskland där Biotiva är verksamt. Fröna är importerade från kontrollerade indiska odlingar och innehåller mörka psylliumfrön. Passar att reda såser med eller ta som tillskott för tarmhälsan.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierade
 • Passar till matlagning och som kosttillskott

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av andra växtdelar

Mellan: Spireco Psylliumfröskal Pulver

Spireco är ett svenskt företag, vilket förstås alltid är roligt att få placera i en vinnarkategori. Det här är pulveriserat skal och det som med andra ord brukar kallas för fiberhusk. Kan användas till många typer av matberedning och är perfekt att baka med, för den som vill ha glutenfritt och lite kolhydrater.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Återförslutbar påse

Nackdelar

 • Endast 250 gram

Budget: Go for Life Psylliumfröskal Eko

Ett utmärkt kostfiber i form av psylliumfrön som passar till en mängd olika ändamål. Dessa kan du strö på musli eller reda soppor och såser med. Det är också en utmärkt produkt att att använda i bakning som en glutenfri volymgivare.

Fördelar

 • Inga tillsatser
 • Sväller mycket

Nackdelar

 • Lätt att ta för mycket i redningar

Special: Holistic UltraDetox

Holistic UltraDetox är ett detoxpaket som rensar tarmen och driver ut toxiner i kroppen. Förutom pulveriserat psylliumskal finns här en rad välgörande och läkande örter som bidrar till den detoxande effekten. 

Kuren kan vara mer kraftfull än man kan tro och det är mycket viktigt att användaren dricker riktigt ordentligt under hela perioden. Du kan göra kuren så länge du har behov av den, men max i sex veckor.

Fördelar

 • Renande tarmdetox
 • Med naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Måste tas med rikliga mängder vatten
 • Kan ge huvudvärk

Köpguide

Vad är psylliumfrön och hur används det inom hälsokosten?

Psylliumfrön som också ibland kallas loppfrö, kommer från groblad av olika sorter. Det går att köpa ljusa och mörka psylliumfrön, men skillnaden dem emellan är mycket liten. Till funktion och utseende påminner de om linfrön men kan vara lättare att ta för många, då de är mindre och har också mindre smak än linfrön. 

Psylliumfrön finns att köpa som hela och krossade. Du kan också köpa enbart psylliumskal eller psylliumfrön i form av fiberhusk. 

Det ljusa fröet är lite mindre grovt och det är också det som fiberhusk är tillverkat av. Mjölet passar till olika typer av bakning, för den som exempelvis vill undvika kolhydrater eller gluten. 

Psylliumfröets skal består av hela 85 % fibrer. Fibrerna är vattenlösliga och bildar gelé när det kommer i kontakt med vatten. De har en mängd fördelar för våra tarmar. Vidare innehåller psylliumfrön också fettsyror och vitamin E.

Vad är skillnaden mellan psylliumfrö och psylliumskal?

Äter du psylliumfrön får du hela fröet inklusive dess nyttiga fettsyror. För dig som har en kalorirestriktiv diet där du vill undvika fett och få ner energiinnehållet, passar psylliumfröskal bättre. 

En stor del av näringen sitter i skalet och det gör även den fiberrika gelébildande delen som de flesta brukar vara ute efter.

Hälsofördelarna med Psylliumfrön

Många goda effekter av psyllium berör mage, tarm, kolesterol och blodsocker, såsom många andra fibertyper gör. Psylliumfrön används väldigt ofta för olika typer av tarmrening och detox. 

De gelébildande fibrerna har nämligen förmågan att föra med sig rester från tarmfickor och tarmväggar som annars ligger kvar i tarmarna och kan bilda toxiner. Vanliga användningsområden för psylliumfrön är:

Matsmältning 

Fibrer sätter tarmarna i arbete på ett hälsosamt sätt. För personer med olika typer av magproblem kan psylliumfrön vara ett bra tillskott att lägga till kosten. Mer om IBS längre ner i texten.

Viktminskning

Fibrer gör att du får en långsammare magsäckstömning och att maten inte bryts ner lika snabbt. Du känner att du blir fortare mätt och håller dig också mätt under en längre tid. 

Blodsockerbalans

I och med att fibrer förlänger matsmältningen så påverkar det också våra blodsockernivåer. Det glykemiska indexvärdet sänks och du får minskat sockersug. Postprandial blodglukos balanseras alltså vid intag av psylliumfrön. 

Sänker kolesterolet

De gelébildande fibrerna och har en gynnsam effekt för kolesterolet. Det beror på att fibrerna fångar upp gallstenar som frisätts vid fet kost och kan föra med sig dem ur kroppen. 

Mängden gallsyror i kroppen ökar då och i denna process går det åt mer kolesterol, vilket gör att att kolesterolhalten i kroppen sjunker. Ett utmärkt exempel på hur mycket en bra kost gör för vårt komplexa system i kroppen.

Irritable Bowel Syndrome (IBS)

Symptomen för IBS varierar väldigt mycket från person till person. Tillståndet kan orsaka kronisk förstoppning likväl som svår diaaré. Många gånger kan ett effektivt fiber vara till stor hjälp för personer med olika typer av åkommor. 

Den gelébildande substansen har en smörjande och vårdande effekt på tarmsystemet och kan ofta balansera tarmtömningen. Men kom ihåg att alltid dricka rikliga mängder vatten vid intag av psylliumfrön, eftersom fibrerna drar åt sig vätska och dricker du inte riskerar du förstoppning.

Möjliga biverkningar

Psylliumfrön har få biverkningar, men förstoppning kan vara en av dem. Det är viktigt att komma ihåg att dricka rikliga mängder vatten eller annan vätska som nämndes ovan. Många tror att de får diarré av psylliumfrön, men så är oftast inte fallet. 

Snarare har den en balanserande effekt och fungerar som en utfyllnad för en mage med diarré. Men den som har IBS eller problem med magen i vilken form det än må vara bör naturligtvis gå försiktigt fram och börja med små mängder psylliumfrön och se vad som händer med mage och tarm.

Dosering och beredning

Psylliumfrön är lätta att ta och ett sätt är att helt enkelt strö det på musli, yoghurt, gröt och liknande. Vill du ta det som en kur kan du helt enkelt röra ut en matsked psylliumfrön i ett glas vatten och dricka det. Men kom ihåg att alltid röra ut det i vatten först och inte ta matskeden direkt, eftersom det snabbt klumpar sig och kan fastna i halsen. 

För den som vill att geléet ska göra nytta i magsäcken snarare än i tarmarna kan blötlägga psylliumfröna kvällen innan för att få en geléaktig massa som sedan kan blandas i gröt eller tillsammans med en mosad banan.

Tänk på det här när du köper psylliumfrön

Det första du ska fundera över här i vilken form du vill ha psylliumfrön. Det mesta passerar förvisso genom tarmarna men hela psylliumfrön bidrar med fettsyror och vitaminer förutom den rikliga mängden fibrer. Vill du genast endast ha ett naturligt och effektivt fibertillskott så så rekommenderas psylliumfröskal.

Du som går på någon typ av lågkolhydratkost, till exempel keto eller LCHF, kan ha stor glädje av fiberhusk. Detta går nämligen att baka och göra bröd på, vilket är ett livsmedel som många brukar sakna vi den typen av kosthållning.


Psylliumfrön Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Produkterna i den här kategorin var självklara vinnare tack vare deras höga kvalitet och breda användningsområde. Produktvalen har vi gjort på basen av de recensioner och omdömen vi läst, som kommit från personer som har testat produkterna. 

För att försäkra oss om psylliumfrönas kvalitet har vi också tagit fram all information som funnits att tillgå på företagens respektive hemsidor.

Premium: Biotiva Ekologiska Psylliumfrön

Biotiva är ett tyskt märke och här har vi deras psylliumfrön importerade från Indien. Påsen innehåller hela frön från ekologiska odlingar och här finns inga rester från bekämpningsmedel, fyllnadsmedel eller någon typ av konserveringsmedel. 

Passar till all typ av matlagning och kan ätas som sådana för att bidra till tarmarnas hälsa. De bildar rikligt med gelé och kan också användas i soppor, såser med mera, som ska redas av. Du slipper då använda vanligt mjöl.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierade
 • Passar till matlagning och som kosttillskott

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av andra växtdelar

Mellan: Spireco Psylliumfröskal Pulver

Spirecos Psylliumfröskal Pulver är något så intressant som endast psylliumfröskalet i pulveriserad form. Det är med andra ord det som vi brukar kalla för fiberhusk. Det här är en produkt som är perfekt att ha i bakning eller som konsistensgivare i krämer, soppor och dylikt. Det ger samma klistriga konsistens som gluten, men innehåller alltså ingenting av detta.

Du kan också strö det på yoghurt och fil om du tycker att att smaken är okej. Psylliumfrön har inte mycket smak och passar med det mesta. 

Spireco är ett svenskt företag som i grunden jobbar med olika välgörenhetsprojekt i utvecklingsländer. För att sponsra sina projekt och kunna öka olika samarbeten så distribuerar de också produkter från lokala producenter och odlare i de länder de är verksamma. Dessa psylliumfrön kommer ursprungligen från Indien.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Återförslutbar påse

Nackdelar

 • Endast 250 gram

Budget: Go for Life Psylliumfröskal Eko

Go for life distribuerar ekologiska psylliumfröskal som passar till äggfria pannkakor, bröd eller att reda såser med. Psylliumfröna kommer ursprungligen från Pakistan och Indien. 

Go for Life Psylliumfröskal EKO innehåller inga tillsatser eller rester från bekämpningsmedel. Det är ett utmärkt kostfiber som kan strös på mellanmål och också användas som konsistensgivare i bakning. Go For Life psylliumskal sväller rejält och bildar rikligt med gelé. 

Kan med fördel användas som bas i råggröt eller för att blanda med banan och för att ge ett mättande och rejält mellanmål. Använder du fröskal till redningar, kom ihåg att endast en liten nypa räcker för att de ska bilda väldigt rikligt med gelé.

Fördelar

 • Inga tillsatser
 • Sväller mycket

Nackdelar

 • Lätt att ta för mycket i redningar

Special: Holistic UltraDetox

Har du hört talas om att psylliumfrön har detoxande effekter och söker en kur där fröet ingår? Holistic Ultradetox kan sägas vara klassikern i sammanhanget. Förutom pulveriserat psylliumfröskal får du här hela 35 olika örter som hjälper till att rensa tarmarna och driva ut toxiner.

Pulvret är ämnat att intas mellan 3-6 veckor för att ge en mild, kontinuerlig och djuprengörande rensning där tarmfickor och och rester från avföring suttit länge på tarmväggarna. De verksamma örterna är bland annat timjan, mynta, kanel och ingefära, vilka alla har en renande och sammandragande effekt på tarmen. 

Ultradetox innehåller också och cayennepeppar och aloe vera, som bidrar till blodcirkulationen och till att lugna tarmen. Den här typen av detox är kraftfull och kan inledningsvis ge utrensningssymtom som huvudvärk, dålig hy och slemmiga luftvägar. 

Upplever du att du får kraftiga symptom ska du trappa ner dosen och långsamt trappa upp igen.

Fördelar

 • Renande tarmdetox
 • Med naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Måste tas med rikliga mängder vatten
 • Kan ge huvudvärk

Psylliumfrön som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Psylliumfrön är en populär produkt och det finns förvisso fler än fyra utmärkta alternativ på marknaden. Inte långt efter våra vinnare kom de här alternativen som vi rekommenderar att du tar en titt på!

Helhetshälsa Psylliumfröskal Eko

Helhetshälsa psylliumfröskal är perfekta att ta som en välgörande kur för tarmen eller använda i matlagning på alla upptänkliga, kreativa vis. Den passar utmärkt att strö på det mesta eller varför inte använda som redning till soppor och såser. 

Helhetshälsa är ett svenskt företag som i flera decennier varit etablerat på den svenska marknaden och som producerar och importerar ekologiska livsmedel och kosttillskott av mycket hög kvalitet.

Fördelar

 • I praktisk förpackning
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Orkla Fiberhusk

Här har vi Orklas klassiska fiberhusk. Den innehåller pulveriserat psylliumfröskal och tack vare sina glutenliknande egenskaper, passar den utmärkt till bakning. 

Att tillsätta fiberhusk i glutenfritt bröd gör konsistensen luftigare och passar bra till alla typer av av jäst- och bakpulverdegar. Fiberhusk är smak- och luktfritt och passar därför särskilt bra till matlagning.

Fördelar

 • Utan smak eller lukt
 • Ger rikligt med gelé

Nackdelar

 • Ej ekologiskt

Planta Vera Psylliumfrön

Planta Vera Psylliumfrön består av hela, mörka psylliumfrön som innehåller 63 % fibrer och som också har en hög proteinhalt. Det är en bra ingrediens att blanda i din egen musli, göra råggröt av eller använda till bakning. Passar också utmärkt att ta som kosttillskott.

Fördelar

 • Producerade i EU

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår inte

Urtekram Loppfröskal

Psylliumfröskalen från Urtekram har ett högt fiberinnehåll och passar bra i många olika sammanhang. Du kan använda den när du vill ha ett renande kosttillskott eller när du vill baka glutenfritt. Det är också praktiskt att använda för redningar i soppor och såser.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Flera certifieringar

Nackdelar

 • Opraktisk förpackad

Holistic Horizons Special Formula Bulking Agent

Holistic Horizon består av pulveriserat psylliumfrö, maskros och kryddnejlika. Det resulterar i en renande detoxkur som skonsamt rengör tarmen från slaggprodukter och toxiner. Den stödjer också en normal tarmfunktion och en hälsosam tarmflora.

Den här typen av produkt är perfekt för den som vill detoxa utan att göra extrema fastor eller använda någon typ av lavemang.

Fördelar

 • Skonsam mot tarmarna
 • Lätt att ta

Nackdelar

 • Kryddnejlika kan vara allergent

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad