Bästa proteinpulvret 2021 – Extra energi inför träningen eller som mellanmål

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden kommer du att få lära dig om proteinpulver. Vi kommer att berätta exakt vad proteinpulver är, hur det används och vad det kan innehålla. Mer om detta här nedan! 

Om du har en särskild kosthållning finns det goda möjligheter att hitta ett proteinpulver som passar. Bara för några år sedan var det till exempel svårt att hitta proteinpulver för en laktosintolerant person, men det är inget problem idag.

Det finns dessutom ett enormt utbud av proteinpulver som är exempelvis glutenfria eller veganska. Proteinpulver finns också i en uppsjö olika smaker. Proteinpulver kan tas i flera sammanhang. Det du ska tänka på är att innehållet är anpassat efter det du ska ha proteinpulvret till.

Som vanligt har vi delat in vår köpguide i fyra huvudkategorier. Premiumvinnaren blev den här gången Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard. I mellanklassen vann Self Omninutrition Micro Whey Active.

Vår budgetvinnare heter Star Nutrition Whey-80. I specialkategorin har vi en mycket intressant produkt och den heter Nordic Superfood by Myrberg Collagen Premium + Proteinpulver.

Premium: Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Premiumvinnaren från Optimum Nutrition ger ett komplett proteinpulver i många olika smaker. Pulvret vinner kategorin då det har idel goda recensioner och användarna tycker att det här är ett väldigt prisvärt protein.

Det är också ett proteinpulver som används av många professionella kroppsbyggare. Kan drickas som det är i vatten, mjölk eller annan dryck, alternativt blandas i gröt, smoothies och liknande.

Fördelar

 • Hög proteinhalt
 • God smak
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Tunn konsistens
 • Smakar väldigt sött

Mellan: Self Omninutrition Micro Whey Active

Micro Whey Active är ett annat proteinpulver som vi verkligen gillar och som andra användare också är mycket nöjda med. Här får du en hög proteinhalt som dessutom är fettsnål och kalorisnål.

Self Omninutrition är ett svenskt kosttillskottsföretag som siktar på att tillverka tillskott med högrenade ingredienser, för att hjälpa vardagsmotionärer och elitidrottare att på ett smidigt sätt tillföra kroppen nyttiga näringsämnen varje dag.

Fördelar

 • Många smaker
 • Fettsnålt

Nackdelar

 • Mycket sött
 • Smakar konstgjort

Budget: Star Nutrition Whey-80

Star Nutrition Whey 80 Proteinpulver har ett lågt pris i jämförelse med andra proteinpulver av liknande kvalitet. Det man gjort avkall på är smaken, som får mycket blandade recensioner. Många anser att den är väldigt söt. Det är naturligtvis ingen nackdel för alla, eftersom vissa gärna vill ha någonting för att stilla sötsuget när de tar proteinpulvret.

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Innehåller aspartam
 • Mycket söt smak

Special: Nordic Superfood by Myrberg Collagen Premium + Proteinpulver

Det exklusiva proteinpulvret från Nordic Superfood by Myrberg innehåller inget fett, inga kolhydrater och inga sötningsmedel. Faktum är att det här produkten innehåller endast en enda ingrediens! Det är kollagen från torkad, vildfångad atlanttorsk. Den är perfekt för den som inte vill ha kemiska tillsatser eller olika sötningsmedel.

Fördelar

 • Endast en ingredients
 • Inget fett

Nackdelar

 • Bismak av fisk
 • Dyr


Köpguide

Proteinpulver håller dig mätt längre och hjälper kroppen bygga muskler

Proteinpulver kan ha många fördelar på flera olika plan. Många använder det för att få ut så mycket som möjligt av träningen genom att äta/dricka proteinpulver strax innan eller efter träningspasset. 

Det finns också olika typer av proteinpulver som du kan använda för att hålla dig mätt längre. De är bra om du vill exempelvis vill minska på vanan att småäta ofta. 

Kalorisnåla proteinpulver kan också köpas i kosttillskottsbutikerna, precis som proteinpulver med ett högre energiinnehåll. Dessa lämpar sig för den som tränar exceptionellt hårt och har svårt att få i sig tillräckligt med kalorier i maten.

Ett bra proteinpulver kan faktiskt också vara ett stöd i en stressig vardag. Om du äter dåligt för att du inte har tid att laga mat, kan det vara bättre att ta en proteinshake då och då för att stilla hungern och undvika småätande. Exempelvis om du ofta slarvar med frukosten, då kan ett proteinpulver vara bra att ta för att se till att du får i dig något så att du står dig till lunch. 

Detsamma gäller vid arbetsdagens slut. Ofta är vi väldigt hungriga och sugna på att äta något på eftermiddagen, och det kan vara så svårt att klara sig fram tills vi kommit hem och fått middagen på bordet! Även om ett proteinpulver naturligtvis inte kan ersätta nyttig mat, kan det vara ett bra och hälsosamt alternativ i sådana här situationer. Definitivt bättre än en chokladbit.

Skillnaden mellan olika proteinpulver

Numera finns det många olika typer av proteinpulver som fyller olika syften. För det första har vi olika proteinpulver som passar olika typer av kosthållning. Det finns proteinpulver som är laktosfria, veganska, glutenfria och utan soja. Det finns sockerfria proteinpulver och sådana som är utan ägg.

Proteinpulver finns i flera smaker och du kan välja mellan allt från naturella till choklad och jordgubb. Det finns också mer avancerade varianter, som äppelkaka eller brownie-smak.

För att fylla olika typer av behov när det gäller återhämtning kontra byggande av muskelmassa, kan proteinpulvret också innehålla olika typer och blandningar av protein. Mer om det här nedan.

Protein är en av kroppens byggstenar

Protein är grundläggande för kroppens förmåga att bygga upp för cellförnyelse och uppbyggnad av muskler i kroppen. Det är alltså livsviktigt för kroppen att få i sig tillräckligt mycket proteiner. Åsikterna om hur mycket protein som krävs för att kroppen ska må bra, varierar beroende saker som kroppsstorlek, livsstil och behov. 

Det som alla är överens om är dock att för att bygga riktigt mycket muskler, så behövs det mycket proteiner. Men det behövs också en lagom mängd protein för att kroppen ska fungera optimalt i vardagen.

Protein består av aminosyror. Av dessa aminosyror är nio stycken så kallade essentiella aminosyror och det innebär att kroppen inte kan producera de på egen hand. Dessa måste tillföras via kosten. Kost som innehåller dessa 9 essentiella aminosyror, brukar kallas för fullvärdigt protein. Detta är sojabönor, quinoa, mjölkprotein (vassle), ägg, kött och fisk exempelvis.

Vassle och kasein

Proteinpulver som inte är veganska brukar ofta bestå av antingen proteinerna vassle eller kasein. Dessa uppfyller distinkt två olika funktioner. För dig som vill ha någonting att intensifiera träningsresultaten är det vassleprotein som gäller. För dig som däremot vill hålla dig mätt längre och vill undvika att småäta, är ett kaseinpulver lämpligast.

Kaseinet ger också muskeltillväxt på längre sikt. Kaseinpulver tas lämpligen på kvällen innan läggdags, så att det kan jobba i kroppen medan du sover. Det är också praktiskt eftersom det minskar hungerskänslor.

Vassle är en en biprodukt som finns naturligt i mejeriprodukter, däribland ost. För att tillverka vassle utvinns det från mejeriprodukterna och torkas till ett pulver. Kasein utvinns ur pastöriserad mjölk och med hjälp av enzymer separeras kaseinet och kan utvinnas.

Vad kostar ett proteinpulver?

Proteinpulver kan variera mycket i pris beroende på olika saker. Kvaliteten och innehållet påverkar givetvis. Sedan är det i slutändan tillverkaren som sätter priset för att maximera sin vinst. Vissa företag har konsumenterna ett stort förtroende för och det innebär att de också kan ta ett högre pris för sina produkter (oavsett om kvalitén håller måttet).

Men vi ska lägga på minnet att det också finns alldeles utmärkta varumärken som har mycket prisvärda proteinpulver som inte kostar mycket. Vi tror och hoppas förstås att du ska hitta relevant guidning och vägledning i den här köpguiden.

För- och nackdelar med ett proteinpulver

En klar fördel med proteinpulver är att det är väldigt smidigt att ta med sig. Det är klart du kan ta med dig några ägg, en påse nötter, eller en bit kyckling till gymmet att ha redo i väskan när du blir hungrig, men det är inte särskilt praktiskt.

Proteinpulver är också generellt sett ett relativt billigt sätt att få i sig mycket mättande, muskelbyggande proteiner på. Äter du mer proteiner får det ett bättre träningsresultat. Detta gäller vad du än tränar, oavsett om det är löpträning eller klassisk gymträning med hantlar och tyngder.

En nackdel kan vara om du misstar proteinpulver för en måltidsersättning. Proteinpulver ger inte ett komplett näringsintag -- det ska användas för att att göra träningen effektivare, alternativt fungera som ett bra mellanmål.

Proteinpulver Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Baserat på ihärdig och entusiastisk research har vi plockat fram fyra stycken proteinpulver som håller mycket hög kvalitet. De har alla sina specifika egenskaper, samt för- och nackdelar. Här nedan kan du läsa om dem i detalj. Hittar du inte vad du söker bland favoriterna, har vi ytterligare sex stycken utmanare längre ner i köpguiden.

Premium: Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard

Optimum Nutrition är ett internationellt företag som är mycket välkänt och ett perfekt val för den som vill ha ett prisvärt och högkvalitativt proteinpulver. Optimum Nutrition Whey Gold Standard är ett vassleprotein som består av ett mikrofiltrerat vassleproteinisolat, vilket gör att produkten blir extra lättupptaglig för kroppen.

Ett stort plus för att företaget numera har tagit bort aspartam i produkten och använder endast sukralos som sötningsmedel. Den har nästan enbart positiva recensioner på nätet och många som använder proteinpulver föredrar den här produkten. Den är jämförelsevis inte heller särskilt dyr och står sig bra mot mer exklusiva och dyra proteinpulver. 

Proteinpulver kan ha väldigt varierande smak, beroende på vilket varumärke du väljer. Men Optimum Nutrition har en mycket god smak och du kan välja mellan hela 11 varianter av den! Eftersom proteinpulvret består av i stort sett nästan 100 % vassleisolat löser produkten upp sig snabbt i vatten eller i annan valfri vätska. 

Proteinpulvret har låga halter av kolesterol, fett och laktos. Pulvret har en proteinhalt på hela 79 %, vilket får ses som väldigt högt. Det gör att du får en proteinhalt på hela 24 % av RDI per portion. Proteinpulvret är framtaget specifikt för att öka muskelfibrerna i samband med din träning. Passar både vardagsmotionärer och styrketränare.

Produktfakta:

 • Proteinblandning
 • Hydrowhey
 • Komplett protein

Fördelar

 • Hög proteinhalt
 • God smak
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Tunn konsistens
 • Smakar väldigt sött

Mellan: Self Omninutrition Micro Whey Active

I proteinpulvret Micro Whey Active har det mesta av mjölkfettet och laktoset tagit bort, vilket ger ett fettsnålt proteinpulver med hög proteinhalt. Med 25 gram protein får du endast 1 gram kolhydrater och mindre än 1 gram fett.

Proteinpulver Från Micro Whey Active finns i sju stycken olika smaker. Det finns till och med en alternativ med smaken av svensk, klassisk äppelpaj! 

Det här är ett protein perfekt för att bygga muskler med. Rekommendationen från företaget är att ta mellan två till fyra portioner per dag, beroende på var i träningen du befinner dig och vilken effekt du vill ha.

Även det här är ett omtyckt och prisvärt proteinpulver. Vissa användare anser dock att det är ganska sött, vilket kan ligga på minussidan. Ett plus för att produkten är skonsam mot magen.

Produktfakta:

 • Komplett protein 
 • 25 gr protein/portion

Fördelar

 • Många smaker
 • Fettsnålt

Nackdelar

 • Mycket sött
 • Smakar konstgjort

Budget: Star Nutrition Whey-80

Star Nutrition Whey 80 är ett proteintillskott som har ett effektivt upptag av kroppen. Det bidrar till att bibehålla och även öka muskelmassan, under och efter träning. Det är enligt tillverkarna själva ett av Europas mest köpta proteinpulver. 

Till innehållet består det av 100 % ultrafiltrerat och instantiserat vassleproteinkoncentrat. Det ger ett rent protein som lätt tas upp av kroppen. Det här är ett protein som är lämpligt att ta strax innan träningspasset för att maxa effekten.

Den blandar sig lätt med vätska och bildar inte klumpar. Den är multifunktionell och kan tas som dryck i vatten, mjölk eller annan vätska. Men den kan precis lika gärna blandas i gröt. Eller varför inte använda den i en smoothie.

Du kan också baka med den om du vill! Produkten är ett smidigt och effektivt sätt att få i dig tillräckligt mycket protein till vardags och inför träningen.

Produktfakta:

 • Wheyproteinkoncentrat
 • Svenskt varumärke
 • Sötad med aspartam

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Lättupptagligt för kroppen

Nackdelar

 • Innehåller aspartam
 • Mycket söt smak

Special: Nordic Superfood by Myrberg Collagen Premium + Proteinpulver

Specialaren är ett mycket spännande proteinpulver, som utvunnits från vildfångad torsk från Norge. Det här är ett protein både för den som vill bygga kroppens muskler, brosk, benvävnad och samtidigt ge hud, hår och naglar en energikick.

Det här proteinpulvret bygger nämligen på kollagen. Kollagen är även det ett protein och är det som huden till största delen består av. Kollagen är också viktigt för ledernas och ligamentens hälsa.

I den här produkten får du en allt-i-ett funktion, som hjälper kroppen både på insidan och utsidan. Produkten lanseras som helt smakneutral, men vissa användare menar att den har en eftersmak av fisk. Här måste användaren själv prova sig fram och avgöra om det är en produkt som kan passa. 

Men ett jättestort plus får proteinpulvret ändå för innehållet. Proteinpulver kan verkligen bestå av en myriad av tillsatser och kemiska produkter. Men inte den här! Nordic Superfood by Myrberg Collagen Premium + proteinpulver, består fascinerande nog endast av en enda ingrediens. 

Det är 100 % marint, mikrohydrolyserat kollagen från norsk, vildfångad torsk. Absolut ingenting annat! För många som vill undvika sötningsmedel och konstgjorda tillsatser, kan smaken av fisk ändå vara värt det.

Produktfakta: 

 • 100% marint mikrohydrolyserat kollagen från vildfångad torsk

Fördelar

 • Endast en ingredients
 • Inget fett

Nackdelar

 • Bismak av fisk
 • Dyr


Proteinpulverna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Bland våra favoriter finns fyra utmärkta proteinpulver, som alla har olika egenskaper. Men naturligtvis kan det ju ändå hända att du inte hittat någon som känns 100 % klockren bland dem. Därför har vi plockat fram sex stycken proteinpulver till, som är alldeles utmärkta och som utgör bra alternativ till dem i favoritkategorierna.

Better You Ärt & Havreprotein

Better You erbjuder ett helt veganskt proteinpulver och en mycket spännande produkt! Här har vi nämligen ett fullvärdigt protein som endast är tillverkat av ärtor och havre. Eftersom dessa två är rika på aminosyror, är det här ett protein som passar även dig som tränar hårt. Det är sötat med stevia och innehåller varken sukralos eller aspartam.

Du kan använda den som en vanlig proteindryck eller blanda i en smoothie, gröt eller annat för att göra intaget mer proteinrikt. Det är fascinerande hur hög proteinhalt det går att åstadkomma naturens egna råvaror. Du får 14 gram protein på en skopa, vilket blir ett väldigt högt intag i en och samma dryck. 

Konsistensen kan tyvärr kännas ganska vattnig, men den som vill ha en mer krämig konsistens kan ställa in den i kylen. Alla har olika åsikter om smaken när det gäller proteinpulver av det här mer naturliga slaget. 

Vissa tycker att den smakar alldeles utmärkt, medan andra tycker att den smakar alldeles för lite choklad. Är du van med konventionella proteinpulver, kan det säkert vara så, eftersom dessa kan vara oerhört söta.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Sötad med stevia
 • Vegansk

Nackdelar

 • Rinnig konsistens
 • Smaken tilltalar inte alla

Holistic Risprotein Ekologiskt

Holistic Risprotein Ekologiskt är även det helt vegetabilisk och passar således veganer. Det är mycket lättsmält och är lättupptagligt för kroppen. Eftersom många proteiner är baserade på vassle, kan de vara slembildande, men det är alltså inte alls denna. Det gör att den passar personer som har svårt med mjölkprodukter utan att direkt vara laktosintoleranta.

Holistic erbjuder många produkter som är utvecklade för magproblem som IBS och extra känsliga magar. Proteinet är utvunnet ur råriskoncentrat från groddat och ekologiskt ris. Holistic Ekologiskt Risprotein innehåller alla essentiella aminosyror och är således fullvärdigt. Innehåller ingen soja, så den passar att dig som både är känslig mot laktos och soja.

Fördelar

 • Fullvärdigt
 • Inget sötningsmedel
 • Passar känsliga matsmältningssystem

Nackdelar

 • Tråkig smak

Star Nutrition Vegan Protein Blend

Star Nutrition Vegan Protein Blend, består av en blandning av veganska proteinkällor samt extrakt från frukt och grönsaker. Det är alldeles utmärkt som ett bra och högkvalitativt mellanmål eller som återhämtning efter träningen. Den huvudsakliga proteinkällan kommer från ärtor. 

Ärtproteinet har kompletterats med proteiner från amarant, quinoa och potatis. För att balansera näringsinnehållet har ett tillskott av vitaminer och mineraler gjorts, genom att de tillsatt ett frukt- och grönsakskoncentrat.

Resultatet blir en exklusiv produkt med högt näringsvärde, utan en massa artificiella tillsatser. Det är lätt att tro att det här skulle vara en extremt dyr produkt, men det är det faktiskt inte!

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mycket vitaminer och mineraler
 • Fullvärdigt protein

Nackdelar

 • Inte söt
 • Kan ha laxerande effekt

Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein

Kosttillskottsföretaget Svenskt Kosttillskott har sitt eget varumärke; Core. De framställer högkvalitativa superfoods och andra produkter. Alla deras produkter är tillverkade i Sverige och här vill man kombinera kvalitet och pris.

Core Whey Protein är anpassat för den som tränar hårt och behöver muskeluppbyggnad och återhämtning. Detta är ett enkelt, ultrafiltrerat vassleprotein utan några särskilda finesser, men som definitivt gör jobbet. Det finns i många varianter och dessutom som lättsötad. Kan tas upp till tre gånger dagligen.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Många smaker
 • Finns även som lättsötad produkt

Nackdelar


Healthwell Vegan Protein

Svenska Healthwell har tagit fram ett mycket prisvärt alternativ för den som söker ett veganskt proteinpulver. Pulvret innehåller också tillsatta mineraler och vitaminer, som är särskilt anpassade för de behov som veganer har rent näringsmässigt. 

Det här är ett bra proteinpulver att använda som ett hälsosamt, snabbt och enkelt mellanmål eller som mättande, snabb frukost. Det är fritt från sötningsmedel och därför kan användaren heller inte förvänta sig att den ska smaka sådär riktigt sött, som andra proteinpulver kan göra. För vissa är det här en nackdel, för andra inte.

Fördelar

 • Utan sötningsmedel
 • Med vitaminer och mineraler

Nackdelar

 • Inte specifikt anpassad för träning

Self Omninutrition Soy Protein

Self Omninutrition Soy Protein bidrar med ett fullvärdigt protein och det här är en produkt för alla som inte tål laktos eller som bara vill äta livsmedel från växtriket.

Pulvret är alltså helt veganskt, men tack vare tillverkningsprocessen ändå ett snabbupptagligt protein, vilket gör att den passar bra till träning.

Fördelar

 • Vegansk
 • Fullvärdigt protein
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ej så smakrik

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad