Bästa proteinbar 2024 – Snabbt och mättande mellanmål eller maxat proteinintag före träningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En bra proteinbar kan du vilja ha av flera anledningar. Som mellanmål, efter träning, eller som frukost när du är på språng? Möjligheterna är många och här kan du läsa om olika typer av proteinbars.

I den här köpguiden kommer du helt enkelt att få veta vilken proteinbar du ska välja, beroende på vad du ska ha den till. Förutom att du väljer rätt typ av proteinbars, vill du förstås också att den ska ha ett bra innehåll och smaka gott. 

Vi har sammanställt en mängd fakta om proteinbars i allmänhet, och så har vi hittat tio stycken favoritprodukter. Vi redogör för dess innehåll, samt för- och nackdelar och vad konsumenterna själva tycker om den. Vi hoppas att det ska ge dig mycket information som du kan ha nytta av i ditt val av proteinbar. 

Vår favoritbar i premiumkategorin är Sunwarrior Sol Good Proteinbar. Mellanvinnaren heter Star Nutrition Vegan Protein Bar. Budgetvalet Pändy Candy Bar är en högkvalitativ proteinbar, som dessutom är billig. En exklusiv specialare har vi också med och den heter Kleen Paleo Proteinbar Eko.

Premium: Sunwarrior Sol Good Proteinbar

Premiumvinnaren från Sunwarrior är en proteinbar på naturliga råvaror. Den är perfekt som mellanmål när du behöver boosta träningen eller återhämta dig snabbt efteråt. Den är också något för dig som vill äta veganskt och som är noggrann med ingredienserna. I den här hittar du inga konstiga e-ämnen eller artificiella smaksättare.

Fördelar

 • Vegansk
 • Låg sockerhalt

Nackdelar

 • Dyra

Mellan: Star Nutrition Vegan Proteinbar

Star Nutrition Vegan Proteinbar är precis som vi hör på namnet en vegansk proteinbar. Ett stort plus ger vi också för att den är helt sockerfri! Enda källan till sötning här kommer från dadlar. Det gör att den naturligtvis inte smakar lika sött som en konventionell chokladbar, men det kan man inte förvänta sig av någon proteinbar överhuvudtaget. Såvida det inte är väldigt mycket socker tillsatt och då är den heller inte särskilt nyttig.

Fördelar

 • Proteinrik
 • Helt sockerfri

Nackdelar

 • Torr
 • Smulig

Budget: Pändy Candy Bar

Pändy Candy Bar är en proteinbar som är mycket prisvärd och som passar dig som vill ha något sött, men ändå nyttigt att äta istället för godis när du blir sugen. Eftersom den har ett högt proteininnehåll, passar den också för träning. Pändy Candy Bar är munsbitar på 35 gram och passar därmed inte som måltidsersättning.

Fördelar

 • Lite sötning
 • God smak

Nackdelar

 • Kan ha laxerande effekt

Special: Kleen Paleo Proteinbar Eko

Kleen Paleo Proteinbar Eko är en exklusiv proteinbar som är tillverkad enligt paleo-principen. Det innebär att den inte innehåller något socker eller andra sötningsmedel. Paleo innehåller heller inte gluten eller mjölkprodukter. 

Det här är en proteinbar med mycket energi och passar dig som tränar hårt och behöver fylla på mycket kalorier under dagen. Den är också ett perfekt mellanmål för dig som vill gå upp i vikt. Proteinbaren rymmer i princip en hel måltid när det gäller energimängd!

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Utan socker eller sötningsmedel

Nackdelar

 • Dyr

Köpguide

En proteinbar kan både rädda eftermiddagen och maxa träningen

En proteinbar är ett praktiskt och lättillgängligt mellanmål som många verkligen kan ha nytta av. Det är också väldigt bra för dig som tränar mycket och som vill ha flera extra snabba energigivande mellanmål under dagen. 

En proteinbar innehåller för det mesta betydligt bättre näring än vad godis eller en bulle gör. Trots att smakerna i de flesta fall är direkt relaterade till chokladen som finns i godishyllan. 

Negativ kritik av en proteinbar handlar nästan alltid om smaken. Det vi får tänka på är att det inte är en chokladkaka vi köper, utan något annat. Då är risken att bli besviken mindre. 

En proteinbar kan vara något som ger ett nyttigare mellanmål och som samtidigt stillar sötsuget en del. Fördelen med proteinbar kan också vara du ka ta den på språng och inte är beroende av en shaker och vatten som med ett proteinpulver.

Olika proteinbars skiljer sig mycket i innehåll, kvalitet och smak

Vi vill poängtera att det är stor kvalitetsskillnad på proteinbars. Det är också väldigt olika vad de riktar in sig på. Vissa proteinbars är avsedda för personer som äter enligt paleo och vill ha ett lågt kolhydratinnehåll. Det finns också veganska proteinbars och rawfood bars för den som äter enligt den principen. 

En traditionell proteinbar har högt proteininnehåll från vassle i kombination med kolhydrater och fett i varierande mängd. Vissa innehåller socker och en del innehåller mycket snabba kolhydrater. Det gäller alltså att du har lite koll på vilken typ av proteinbar du vill ha, så att de uppfyller de kriterier du har. 

Alla proteinbars innehåller naturligtvis inte vassleprotein. Är produkten vegansk är proteinkällan från växtriket. Det finns också proteinbar som innehåller gelatin, vilket alltid är animaliskt och kommer från nöt och gris.

Proteinbars är betydligt godare nu i jämförelse med förr!

För inte alldeles längesen så förknippade vi en proteinbar med sega, torra och hårda kakor som kändes som att tugga på papper. Dessa förekommer visserligen fortfarande, men många delar snarare likheter med godis.

De flesta proteinbars innehåller mindre socker än vanligt godis. Men kan innehålla andra sötningsmedel och mycket energi från andra ingredienser. Nuförtiden är många proteinbars riktigt goda, och utbudet är så stort att alla kan hitta sin favorit!

Att göra egna proteinbars - roligt, gott och du kan själv kontrollera innehållet

Det kryllar av recept på nätet om du vill göra dina egna proteinbars. Här har du förstås totalkoll på innehållet, men förlorar en del av smidigheten eftersom du måste göra den själv. Det är också värt att notera att dessa proteinbars inte heller har samma hållbarhet som de du köper i affären.

Kan jag gå upp eller ner i vikt med proteinbars?

Det finns vissa proteinbars som är väl sammansatta när det gäller innehållet, så att de ska fungera som en fullständig måltidsersättning. Men det är absolut ingenting som gäller för alla proteinbars. Här behöver du verkligen kontrollera produkten och läsa innehållsförteckningen. 

Proteinbars som måltidsersättning kostar oftast en slant mer att köpa. De levereras oftast i flerpack. Proteinbars kan aldrig, oavsett vilken typ det är, i längden ersätta måltider. Vill du förändra din kosthållning på lång sikt ska du alltid konsultera din läkare först.

För dig som vill gå upp i vikt kan proteinbars vara ett smidigt alternativ till mellanmål. Det innehåller betydligt mer energi än exempelvis en frukt, men även här gäller det att välja med omsorg så du får i dig bra näring och inte bara tomma kalorier.

Vilka är nackdelarna med proteinbars?

Proteinbars av kvalitet innehåller viktiga mineraler och vitaminer. De kan dock aldrig ersätta nyttiga grönsaker och frukter, proteiner från livsmedel och spannmål. Det som riktig mat också tillför kroppen är exempelvis bioflavonoider och mycket fibrer. Det får du inte i samma utsträckning i en proteinbar. 

Du bör också vara uppmärksam på att många proteinbars smakar som de gör på grund av att det är tillsatt socker i dem. Det kan också vara andra sötningsmedel som inte är särskilt nyttiga att äta stora mängder av i längden.

Proteinbar före eller efter träning?

Personer som tränar hårt har god nytta av en proteinbar efter ett ansträngande träningspass. Det gäller även kroppsbyggare, som behöver fylla på inför och efter träningen. Proteiner är byggstenar i muskelvävnad och är avgörande för att kroppen ska fungera på ett bra sätt. Därför kan en proteinbar påskynda återhämtningen efter träningen. 

Behöver du den för att bibehålla ett tillräckligt högt energiintag, är det förstås inte endast proteinet som är viktig. Då måste du också se till att din proteinbar innehåller mycket energi och fibrer, så att du kan prestera så bra som möjligt och inte får ett underskott av kalorier. 

Sammanfattningsvis kan sägas att en proteinbar är lätt att stoppa ner i handväskan eller gymbagen innan du ska iväg. Den funkar bra som ett mellanmål när du är på språng. 

Det kan ätas som den är och kräver varken uppvärmning eller nedkylning innan du kan äta den. Den finns också i många olika smaker, så du kommer helt sannolikt att hitta en produkt som du tycker om och som passar dig.

Proteinbar Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Inför den här köpguiden har vi samlat information från recensioner, tester och tillverkarens egna uppgifter. I våra favoritkategorier har vi placerat de produkter som har gjort bäst ifrån sig och placerat sig högt i testerna, samt är omtyckta av köparna.

Premium: Sunwarrior Sol Good Proteinbar

Sunwarrior riktar in sig på naturliga och kvalitativa proteinbars. De vill eliminera konstgjorda ämnen och tillsatser i så hög utsträckning det går. Dessutom är produkterna antingen veganska eller raw. Sol Good proteinbar är vegansk. Den har en hög proteinhalt på 27 g per 110 g och dessutom låg sockerhalt.

Sunwarrior Sol Good Protein Bar finns i fyra olika smaker att välja mellan. Ingredienserna är ekologiska. Den är sötad med ris, sirap, stevia och rörsocker. Alla Sunwarrior proteinbars är glutenfria och ingredienserna är icke genmanipulerade. Sunwarrior Sol Good Protein Bar innehåller inga artificiella tillsatser eller konserveringsmedel. De innehåller heller inte soja, jäst och vete.

Produktfakta:

 • Vegansk
 • Ekologisk
 • 27 gram protein/100 g

Fördelar

 • Vegansk
 • Låg sockerhalt

Nackdelar

 • Dyra

Mellan: Star Nutrition Vegan Protein Bar

Vegan Protein Bar är en vegansk proteinbar som är glutenfri. Ingredienserna har hög kvalitet och innehåller inget tillsatt socker. Den söta smaken i produkten kommer från dadlarna. Det här är alltså en alldeles utmärkt ersättning till godis och många användare är väldigt nöjda med just smaksättningen - en proteinbar som verkligen smakar choklad! 

Star Nutrition Vegan Protein Bar finns i två olika smaker. Den har ett relativt lågt kolhydratinnehåll och passar därmed även dem som inte vill äta för mycket kolhydrater.

Balansen mellan den krämigt mjuka konsistensen och de krispiga bitarna gör att den också blir trevlig att äta och känns matig och mättande. Passar lika bra som ett mättande mellanmål eller till fikastunden för dig som är sugen på någonting sött och gott. Den har övervägande positiva recensioner och är omtyckt av sina användare.

Produktfakta:

 • 12,5 - 15 g protein
 • 7,5 - 10 g kostfiber
 • Glutenfri
 • 2 smaker

Fördelar

 • Proteinrik
 • Helt sockerfri

Nackdelar

 • Torr
 • Smulig

Budget: Pändy Candy Bar

Pändy Candy Bar är en proteinbar med ett högt proteininnehåll. Närmare bestämt 35 %. Den har ett lågt innehåll av socker och är därför utmärkt som ett dagligt mellanmål eller att ha med inför träningspasset. Finns i fyra olika smaker.

Sötningsmedlet i Pändy proteinbar är maltitol. Den har ett relativt lågt kolhydratinnehåll på 11 gram, vilket är absolut acceptabelt för en proteinbar av bra kvalitet. Proteinbaren är ganska liten och en portion är på 35 gram.

Produktfakta:

 • Mindre storlek på 35 g
 • 33-35 % protein

Fördelar

 • Lite sötning
 • God smak

Nackdelar

 • Kan ha laxerande effekt

Special: Kleen Paleo Proteinbar Eko

Kleens smarta proteinbar är perfekt för dig som äter paleo. Det här är en högkvalitativ produkt och passar jättebra även för dig som vill ha en produkt som kommer direkt från naturen. Här får du 100 % ekologiska frukter, bär, frön och nötter.

Kleen Paleo Proteinbar Eko är även glutenfri och vegansk. Den innehåller inget socker överhuvudtaget den enda sötman kommer från bären och frukterna. I proteinbaren finns också kakaosmör, vilket gör den extra energirik.

Det gör att det här är en proteinbar med högt energiinnehåll och den är perfekt att ha med sig vid fysiskt ansträngande aktivitet, när du snabbt behöver öka energinivån i kroppen.

Produktfakta:

 • Protein 22 gr
 • Kolhydrater 33 gr
 • Fiber 8 gr

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Utan socker eller sötningsmedel

Nackdelar

 • Dyr

Proteinbars som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många typer av proteinbars på marknaden, både av bättre och sämre kvalitet. De som är bra kvalitet vill vi gärna lyfta fram. Här nedan kan du läsa i korthet om flera nyttiga och goda bars som vi gillar extra mycket!

NICKS Protein n' Peanuts

NICKS proteinbar med jordnötter innehåller inget socker. Istället har den sötats en med naturlig blandning av majsfibrer, stevia, xylitol och erytritol. Det är därför den passar alldeles utmärkt för diabetiker och personer som vill äta mindre kolhydrater.

Den fyller effektivt på med energi inför ett träningspass och är perfekt när du behöver ett gott och mättande mellanmål, som inte ger dig en massa onödiga kalorier och artificiella tillsatser. Den är smidig att ha med sig i väskan och bara ta fram vid behov.

Smaken prisas av många användare. NICKS är ett svenskt företag, som lanserar sig som ett varumärke som vill ge kunderna högkvalitativa och inte minst goda produkter med naturligt innehåll.

Fördelar

 • Innehåller inget socker
 • Lågt kolhydratinnehåll
 • Passar diabetiker

Nackdelar

 • Kan ha laxerande effekt

Star Nutrition Best Bar

Svenska Star Nutrition har en proteinbar som innehåller hela 20 % vassleprotein. Den har ett lågt glykemiskt index och passar därmed många som inte vill ha för hög påverkan på blodsockret. Star Nutrition Best Bar är också glutenfri.

Den passar också den som inte vill ha så mycket kalorier i sin proteinbar, eftersom kalorimängden är relativt låg på 213 kcal. Star Nutrition Best Bar är fiberrik och därmed också bra för magen.

Fördelar

 • Fiberrik
 • Lågt GI

Nackdelar

 • Torr i konsistensen
 • Artificiell smak

Barebells Protein Bar

Barebells Protein Bar finns i flera smaker att välja mellan. Det är en proteinbar med endast 200 kalorier. Dessutom innehåller den endast två gram socker. Noteras bör dock att den är sötad med sukralos, vilket vissa anser vara ett sötningsmedel av sämre kvalitet.

Det som är något ovanligt med den produkten är att den är väldigt omtyckt generellt för sin smak. Proteinbars brukar i allmänhet ha åtminstone några negativa recensioner angående just smaken. Sannolikt för att förväntningarna är fel och köparen förväntar sig att den ska smaka som en vanlig chokladbit. Men här har de alltså lyckats skapa en smak som tilltalar de flesta och som har en genuin och god smak.

Fördelar

 • God smak
 • Lite kalorier

Nackdelar

 • Innehåller sukralos
 • Kan innehålla spår av nötter

Helt Ärligt Proteinbar

Helt Ärligt Proteinbar är en produkt som är tillverkad av företaget Svenska Ägg. Du får en proteinbar med äggprotein som innehållande mycket aminosyror, utan tillsatt socker. Det finns flera smaker att välja mellan; såsom salt kola, choklad och hallon.

Helt Ärligt Proteinbar har en högt proteinhalt på 30 %. Förutom att den inte innehåller socker är den också helt fri från palmolja. Helt Ärligt Proteinbar är perfekt för dig som vill maxa träningen med proteiner.

Fördelar

 • Högt proteininnehåll
 • God smak

Nackdelar

 • Kan verka laxerande
 • Högt kolhydratinnehåll

Core Probar

Core Probar har i princip ett lågt innehåll på det mesta, förutom proteiner. Den har lite kolhydrater, låg sockerhalt och är glutenfri. Däremot innehåller den 20 gram protein per bar. De har fyra smaker som alla har choklad som utgångspunkt.

Det är en omtyckt proteinbar av dem som tränar hårt och som heller inte vill kompromissa med smaken. Även den här har övervägande positiva recensioner, när det gäller just smak.

Fördelar

 • Glutenfri
 • God smak

Nackdelar

 • Innehåller flera olika sötningsmedel
 • Innehåller palmolja

Pure Sport Nutrition Pure Bar Premium

Pure Bar Premium är framtagen speciellt för dem som tränar mycket. Den innehåller vassleprotein och passar bra att fylla på med efter träningspasset. Den förbättrar återhämtningen och kolhydratkällorna är från glukos och fruktos. Den finns i flera olika smaker och passar också bra att ha med sig i väskan, som ett nyttigare mellanmål.

Fördelar

 • Högt proteininnehåll
 • Bra kolhydratinnehåll

Nackdelar

 • Passar ej laktosintoleranta

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad