Bästa propolis 2024 – Enastående hälsoegenskaper direkt från bikupan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hjärtligt välkommen till vår stora köpguide om propolis!

Vår faktaartikel om propolis är för dig som vill veta mer om det intressanta tillskottet som är späckat med näring. Vi kommer att göra en djupdykning i fakta om propolis, och ger även några tips på propolisprodukter av hög kvalitet. 

Stärk immunförsvaret och skydda dig mot infektioner med propolis

Propolis är det som bin producerar för att skydda sin bikupa mot bakterie- och virusangrepp. I vår köpguide om propolis kommer du att få lära dig exakt vad det här spännande ämnet består av. Vi kommer att redogöra i detalj för vad du kan få ut av ett tillskott av propolis och vilka hälsofördelar det kan ha. 

Du kommer också att få lära dig vetenskapliga fakta om vilka studier som har gjorts i ämnet. som brukligt är i våra köpguider, tipsar vi också våra läsare om några bra produkter för den som vill prova ett tillskott av propolis. 

I premiumkategorin den här gången vann Alpha Plus Propolis Komplex. Vår mellanvinnare heter Helhetshälsa Propolis och för den som vill ha en prisvärd budgetprodukt rekommenderar vi Splat Biomed Tandkräm Propoline. För dig som letar ett högkvalitativt propolistillskott för barn, kan vi varmt rekommendera vår spännande specialare Kidszoo Propolis + Vitamin C.

Premium: Alpha Plus Propolis Komplex

Alpha Plus Propolis Komplex är ett högpotent kosttillskott som förutom propolis också innehåller bidrottninggelé och bivax. Det här ger ett komplett intag av allt nyttigt som bin har att erbjuda. Dessutom innehåller kapslarna inga övriga tillsatser eller utfyllnadsmedel.

Fördelar

 • Högt näringsinnehåll
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Mellan: Helhetshälsa Propolis

Helhetshälsa Propolis är propolisextrakt som kommer från ekologiska biodlingar. Ursprungslandet framgår dock inte. Den kan tas som ett multivitamintillskott eller som ett extra skydd inför influensasäsongen.

Fördelar

 • Ekologisk produkt
 • Vegetabiliskt kapsel

Nackdelar

 • Innehåller även johannesbrödkärnmjöl

Budget: Splat Biomed Tandkräm Propoline

Splat Biomed Tandkräm Propoline är tandkrämen för dig som ofta lider av infekterat tandkött och som vill prova ett naturligt alternativ utan exempelvis parabener och klorhexidin. Många användare säger sig ha fått hjälp av Splat Biomed Tandkräm Propoline för att få ett friskare tandkött och en fräsch andedräkt.

Fördelar

 • Ger fräsch andedräkt
 • Vårdar känsligt tandkött

Nackdelar

 • Innehåller inte fluor
 • Passar ej barn under 6 år
 • Smaken tilltalar inte alla

Special: Kidszoo Propolis + Vitamin C

Kidszoo Propolis + Vitamin C var en given specialvinnare i testet. Det här är ett vitamintillskott för barn där du inte behöver fundera över innehållet eller den långa raden av e-ämnen på innehållsförteckningen. 

Här finns endast naturliga ingredienser och sötningsmedlet består av glukossirap och rörsocker. Du hittar alltså inga artificiella sötningsmedel, vilket många föräldrar tycker är en fördel.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel
 • Inga artificiella sötningsmedel

Nackdelar

 • Liten burk

Köpguide

Vad är propolis?

Propolis är ett material som bin producerar för att att täta bikupan med. Propolis består av hartsöverdraget från lövträd och blomknoppar, pollen och kåda från träd. Tillsammans med binas eget saliv tuggas materialet ihop till små bitar, som kan skydda bikupan från svamp, bakterier och virus. 

Propolis har använts länge inom folkmedicin och tros ha använts av människan redan på medeltiden. Propolis används tack vare dess näringsrika innehåll både för invärtes och utvärtes bruk. Propolis innehåller ca 300 naturliga näringsämnen och tillskrivs ofta epitetet superfood. Propolis skördas med hjälp av ett så kallat propolisgaller som placeras i bikupan.

Propolis anses ha egenskaper som är:

 • Antiinflammatoriska
 • Antimikrobiella
 • Antibakteriella 
 • Antivirala
 • Antifungala  

Vilka är fördelarna med att ta propolis?

Eftersom propolis är antibakteriellt anses det vara effektivt för sårläkning och tandvärk, likväl som halsont. Propolis har använts historiskt för att skydda mot allehanda virus och bakterier.

Propolis innehåller ett flertal vitaminer däribland vitamin E, A och B. Det innehåller samtliga mineraler, flertalet aminosyror och bioflavonoider. Det gör att propolis är populärt som kosttillskott, men det finns också en mängd hudvårdsprodukter med propolis.

Propolis kan också tillsättas i matlagning och bakning. Det många vill åt i propolis är flavonoiderna Chrysin och Galagin. Dessa är kraftfulla antioxidanter som anses ha en antibiotisk effekt utan att hämma immunförsvaret.

Vi vill poängtera att det gjorts en del studier i ämnet, men några stora, enhetliga forskningsresultat inom medicinsk forskning finns inte. Vill du veta om propolis fungerar just för dig, är det alltså bara att testa själv. Mer om studier och forskningsresultat längre ner i texten.

Är propolis bra för huden?

Propolis finns i många produkter och anses bra vara för huden av flera anledningar. Eftersom propolis innehåller både A, B och E-vitamin samt flera mineraler och aminosyror, är det en produkt som är perfekt för hudvård. Den är även intensivt fuktgivande och mjukgörande. 

Men inte minst har vi det viktiga faktum att det är antibakteriellt och har antiinflammatoriska egenskaper. Propolis passar perfekt på oren och acnedrabbad hy. Det vårdar och rengör utan att torka ut huden som många andra acneprodukter gör. Så hudvård mot akne innehållande propolis är sannolikt något vi bara kommer att få se mer av i framtiden.

Kan propolis döda virus?

Propolis har historiskt sett ofta används för att bota förkylningar och influensa. Det finns forskning på möss som visar på att propolis kan ha en både bakterie- och virushämmande effekt. Där visar resultaten att influensavirus har fått svårare att försöka sig i kroppens celler vid ett intag av propolis.

Ökar propolis immunförsvaret?

Propolis används i många produkter som immunförsvarsstärkande. Detta hör ihop med att propolis innehåller en rad vitaminer, mineraler och spårämnen i kombination med att propolis har en antibakteriell effekt.

Fungerar propolis verkligen?

Det finns en hel del studier och forskning som visar att propolis verkar fungera bra exempelvis när det gäller sårläkning och brännskador. Exakt varför propolis fungerar för sårläkning finns det inga fastställda forskningsresultat på, men studier pågår kontinuerligt. 

Dock är propolis kommersiellt intressant både för läkemedelsbolag och inom skönhetsindustrin, så vi lär säkerligen se mycket forskning i ämnet i framtiden och även allt fler produkter innehållande propolis. Trenden med så kallad functional food växer sig allt större och många vill ha naturliga alternativ till konventionella läkemedel och skönhetsvård.

Traditionellt har propolis använts för:

 • Sårläkning
 • Förkylning
 • Halsont
 • Brännskador
 • Artros och ledvärk
 • Virusinfektioner
 • Acne

Hur används propolis?

För utvärtes användning av propolis finns det gott om krämer, salvor och serum att köpa som innehåller ämnet. För invärtes bruk är ett kosttillskott i form av kapslar eller tabletter det vanligaste. I välsorterade hälsokostaffärer kan du ibland även köpa honung med tillsatt propolis.

Är det säkert att ta propolis dagligen? 

Propolis anses inte vara någon högriskprodukt som ger en mängd biverkningar, även om forskningsstudier ännu behöver göras. Däremot kan personer som är allergiska för getingstick och insektsbett, också vara överkänsliga mot propolis. Den gruppen har därför anledning att vara försiktiga i användningen av propolis. Tar du kosttillskott med propolis ska du helt enkelt alltid noggrant följa anvisningarna.

Vilka är biverkningarna av propolis?

Om du är allergisk mot honung, bistick och bin måste du alltid rådfråga din läkare innan du tar propolis. Reagerar du på honung och bisting med illamående, svårighet att andas eller klåda i handflator och fotsulor finns det risk att du kan få liknande symptom även av propolis. I övrigt anses risken vara relativt liten för reaktioner och biverkningar.

Propolis Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För dig som är intresserad av att prova propolis i någon form har vi valt ut fyra produkter som vi kan rekommendera våra läsare. Dessa har vi valt ut på basen av den research vi gjort i form av läsning av recensioner och omdömen på nätet, samt faktainsamling på företagens egna hemsidor.

Premium: Alpha Plus Propolis Komplex

Alpha Plus Propolis Komplex är ett kosttillskott som innehåller en kombination av propolis, bidrottninggelé och bipollen. Innehållet av propolis bidrar med en hög halt av mineraler, vitaminer och spårämnen, medan bipollen och bidrottninggelé även det innehåller näringsämnen som proteiner och nyttiga fetter. 

Bidrottninggelé används av bin för att mata bilarver och blivande drottningar med. Idag vet man att just bidrottninggelé är antibakteriellt och näringsrikt. Det har också blivit väldigt uppmärksammat som kosttillskott. 

Den dagliga dosen av kapslarna är upp till sex stycken och du kan fördela dem under dagen och efter behov. Kapslarna är milda för magen och du behöver inte tänka specifikt på att ta dem i samband med en måltid eller liknande.

Alpha Plus Propolis Komplex är verkligen en produkt som ger användaren det allra bästa som en bikupa har att erbjuda. Dessutom innehåller kapslarna inte fyllnadsmedel eller tillsatser utan endast de tre ingredienserna, plus kapselskalet av cellulosa. Nackdelen är att ursprunget inte framgår, så här vet vi egentligen inte hur ingredienserna har utvunnits.

Fördelar

 • Högt näringsinnehåll
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Mellan: Helhetshälsa Propolis

Helhetshälsa Propolis består av kapslar med propolis från ekologiska biodlingar. Produkten kommer från honungsbin, där även propolisen samlas in och tas tillvara. 

Helhetshälsa verkar ha bra koll på framställningen och propolisen utvinns genom att den manuellt skrapas bort från väggarna i bikupan. En kupa ger ungefär 100 gram propolis per år, vilket ger en bild av hur exklusiv den här varan är. 

I Helhetshälsas propolis får du alla de 300 olika näringsämnen som finns i ämnet. Den är också rik på flavonoider, som skyddar mot fria radikaler och sjukdomar.

Helhetshälsa rekommenderar att du tar det här tillskottet exempelvis i förkylningstider eller som ett allmänt extra tillskott av näring. Helhetshälsas propolis kan innehålla spår av pollen och kan även ge en allergisk reaktion för dig som är allergisk mot pollen och biprodukter.

Fördelar

 • Ekologisk produkt
 • Vegetabiliskt kapsel

Nackdelar

 • Innehåller även johannesbrödkärnmjöl

Budget: Splat Biomed Tandkräm Propoline

Splat Biomed Tandkräm Propoline är en oerhört intressant produkt, nämligen tandkräm med propolis som huvudingrediens! Den här naturliga tandkrämen med propolis och eteriska oljor, vårdar känsliga och lättinfekterat tandkött. Den rengör munnen och tänderna utan blekmedel, parabener och klorhexidin.

Splat Biomed Tandkräm Propoline är avsedd för dig som ofta har problem med blödande tandkött eller andra infektioner i tandköttet. Tack vare de antibakteriella egenskaperna i propolis, eteriska oljor från timjan och manuka rengör tandkrämen även effektivt. Innehåller 98 % naturliga ingredienser och inga starka slipmedel.

Fördelar

 • Ger fräsch andedräkt
 • Vårdar känsligt tandkött

Nackdelar

 • Innehåller inte fluor
 • Passar ej barn under 6 år
 • Smaken tilltalar inte alla

Special: Kidszoo Propolis + Vitamin C

Vitamintillskott för barn i form av tuggisar har blivit en populär produkt men tyvärr är det ibland svårt att bena ut vad de egentligen innehåller. Tillsatserna kan vara många, plus att de ofta även kan innehålla artificiella sötningsmedel som är omdebatterade. Men här har vi faktiskt en vitamintuggis som är av väldigt hög kvalitet när det kommer till innehåll!

Tabletterna baseras på ingredienserna propolis, nypon, fläderbär och vitamin C. Förutom det finns också naturliga smak- och färgämnen från apelsin. Sötningsmedlet består endast av glykolsyra och socker. 

Bindemedlet i tabletterna består av pektin samt vatten och ytbehandlingsmedlet är helt och hållet vegetabiliskt i form av kokosolja, rapsolja och karnaubavax.

Propolisextraktet i tabletterna ger en riklig mängd antioxidanter och har immunförsvarshöjande egenskaper. Både nypon och fläderbär bidrar med en stor mängd vitaminer och spårämnen. Vi är riktigt imponerade av den här produkten och därför fick den också en given plats i specialkategorin.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel
 • Inga artificiella sötningsmedel

Nackdelar

 • Liten burk

Propolisen som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittar du inte någon lämplig produkt bland våra favoriter? Då vill vi gärna tipsa om ytterligare några produkter som är väl värda att ta en närmare titt på. De håller alla hög kvalitet och innehåller välkontrollerad propolis.

Comvita Halstabletter Manukahonung & Propolis Citron Honung

Comvita Halstabletter Manukahonung & Propolis Citron Honung ger dig propolisens och manukahonungen nyttigheter och är specifikt avsedda att använda vid halsont. En tablett ska långsamt lösas upp i munnen och kan användas upp till fem gånger per dag.

Propolis i halstabletterna bidrar med rikliga mängder bioflavonoider som kan ha en direkt virushämmande funktion för halsen. Beteckningen UMF 10+ innebär att den uppfyller alla de kvalitetskrav som nyzeeländsk manukahonung ska ha.

Fördelar

 • Licensierad, högkvalitativ manukahonung
 • Mot halsont

Nackdelar

 • Kan orsaka allergiska reaktioner

Comvita Propolis Halsspray

Här har vi Comvitas andra, spännande produkt för halsen. Här får du propolis i sprayform som sägs kunna skydda dig mot bakterier och virusangrepp. Dessutom ingår eteriska oljor från anis, myrra och pepparmynta. Dessa har en antiseptisk och vårdande verkan. 

Produkten används genom att sprayas 1-3 gånger i munnen vid behov under dagen för att lindra symtom på halsinfektioner och influensa.

Fördelar

 • Praktisk spray
 • Mot halsinfektion

Nackdelar

 • Något besk smak

Comvita Propolisextrakt PFL30

Comvita Propolisextrakt PFL30 är propolis i form av droppar. Extraktet är vattenlösligt och du använder det enkelt genom att droppa 6-12 droppar direkt i munnen eller i ett glas vatten varpå du gurglar och sväljer. Du får alla nyttiga bioflavonoider och antibakteriella egenskaper i en praktisk flaska med pipett.

Fördelar

 • Flaska med pipett
 • 100 % propolisextrakt

Nackdelar

 • Kan orsaka allergi

Ladrôme Propolis Droppar

Ladrôme Propolis Droppar innehåller rent propolisextrakt i en flaska på 50 ml. Du blandar ut 60 droppar i ett glas vatten som du sedan dricker. Kan också användas för utvärtes bruk till exempel på sår och brännskador, genom att droppas direkt på det skadade hudområdet. 

Ladrôme Propolis Droppar är ett prisvärt alternativ producerat i Frankrike. Minus i kanten blir det för att flaskan saknar pipett och därmed är svårare att dosera.

Fördelar

 • Rent extrakt
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Ingen pipett

Biomedica Propolis

Biomedica Propolis är kapslar avsedda att tas för att höja immunförsvaret och är en populär produkt för många som vill förhindra och förebygga förkylningar under influensasäsongen. Produkten är näringstät och en tablett innehåller 200 mg propolis. Biomedica kapslar är extra lättsvalda och passar för den som generellt har svårt att svälja tabletter.

Fördelar

 • Lättsvalda dragéer
 • Många positiva omdömen

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Biomedica Propolis Halsmixtur

Biomedica Propolis Halsmixtur är ett preparat av hög kvalitet som endast innehåller propolis, C-vitamin, sirap, pepparmint, eukalyptus, anisolja, mentol, ingefära och kaliumsorbat. 

Utmärkt att använda för den som ofta drabbas av förkylningar och halsinfektioner. En portion ger 300 mg propolis, som är lättupptagligt för kroppen. Biomedica är ett företag som i liten skala producerar högkvalitativa kosttillskott och produkterna är tillverkade i Sverige.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Med flera verksamma ingredienser

Nackdelar

 • Liten flaska som fort tar slut

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad