Bästa probiotikan 2024 – Goda bakterier som gör kroppen motståndskraftig

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Hjärtligt välkommen till vår stora köpguide om probiotika! I den här artikeln kommer du att få lära dig allt om om vad probiotika är och vad de nyttiga bakterierna kan åstadkomma för din hälsa. Vi kommer att gå in på vilka åkommor som probiotika kan hjälpa mot och vi ska också titta på vilka probiotiska kosttillskott som håller hög kvalitet. 

Stärk immunförsvaret med probiotika

I den här köpguiden kommer vi att ingående redogöra för probiotika och varför det är viktigt att ha en balans i bakteriefloran i tarmarna. Probiotika är något som vi äter mycket mindre av numera, eftersom vi generellt inte äter lika stora mängder jästa och mjölksyrade livsmedel längre. Det har en negativ inverkan på vårt immunförsvar och särskild mag- och tarmhälsa.

Magen kallas ofta för kroppens motor eller kraftverk. Den är helt enkelt otroligt viktig för att vi ska hålla oss friska och starka. 70-90 % av immuncellerna finns i mage och tarm och vet du det, förstår du också hur viktigt det är att bakteriefloran är i balans. Du kommer i den här texten att få lära dig exakt hur du kan göra för att skapa rätt balans på ett sätt som passar just din mage och tarm.

Vi rekommenderar också några bra produkter som vi har valt ut. Premiumvinnaren den här gången heter Dr Mercola Complete Probio. Vår mellanvinnare blev Thorne Research Florapro-LP Probiotic och i budgetkategorin valde vi ut Helhetshälsa Probioplex. Alla som behöver ge sitt barn probiotika, kan med fördel titta närmare på vår specialare Probi Baby.

Premium: Dr Mercola Complete Probio

Dr Mercola Complete Probio är avsedd för dig som har en obalans i bakteriefloran i mage och tarm och är drabbad av olika magrelaterade problem. Har du IBS eller ofta är besvärad av uppblåst mage och tarm, kan det här vara kosttillskottet för dig. Probiotikan är kraftfull och innehåller över 70 miljarder bakterier från 10 bakteriestammar.

Fördelar

 • 10 olika probiotikastammar
 • Kraftfull hjälp för mage och tarm

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Mellan: Thorne Research Florapro-LP Probiotic

Thorne Research Florapro-LP Probiotic kosttillskott är för dig som behöver ett immunförsvarshöjande och förstärkande kosttillskott som du kan ta under perioder när du är stressad och kanske inte äter som du bör göra. 

Den här tabletten är ett perfekt komplement till bristfällig kost och kan göra att du stärker ditt immunförsvar och slipper drabbas av exempelvis vinterförkylningar lika ofta.

Fördelar

 • Frigörs i tarmen
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Innehåller soja

Budget: Helhetshälsa Probioplex

Helhetshälsa Probioplex innehåller bland annat bakteriestammarna laktobaciller och bifidobakterier. Tillsammans skapar dessa en effektiv hjälp för dig som har problem med magen, kanske av dåliga kostvanor eller stress. Med hjälp av tabletterna kan du få magen i form igen och därmed få mer energi även under stressiga perioder.

Fördelar

 • Lång hållbarhet
 • Delbara kapslar

Nackdelar

 • Innehåller kiseldioxid

Special: Probi Baby

Probi Baby är en tämligen unik produkt. Detta är mjölksyrebakterier för våra allra minsta och kan användas till spädbarn från 10 dagar gamla och uppåt. Probi Baby passar bra också för äldre barn som länge har gått på medicinering, exempelvis antibiotika. Vid olika sjukdomstillstånd måste föräldern alltid rådgöra med läkare innan preparat av det här slaget tas.

Fördelar

 • Kan använda på spädbarn från 10 dagars ålder
 • För känsliga magar

Nackdelar

 • Innehåller maltodextrin

Köpguide

Vad är probiotika?

I våra kroppar förs en kamp mellan onda och goda bakterier. En stor del av den kampen pågår i mage och tarm. Stressmage, kolik och diarré kan vara tecken på att de mindre bra bakterierna har tagit överhanden och att tarmfloran har kommit obalans. 

Probiotika är en grupp mjölksyrebakterier som har hälsofördelar för den som tar dem. För att en produkt ska få kallas för probiotisk, krävs det att hälsoeffekterna för just den produkten har bevisats i kliniska studier. 

Många tror att mjölksyrabakterier är samma sak som probiotika, men så är alltså inte fallet. Alla mjölksyrabakterier har nämligen inte en probiotisk effekt. Mjölksyrabakterier är indelade i ett komplext system av arter, stammar, släkten och familjer. 

En viss stam kan ha väldigt avvikande egenskaper från en annan stam. De flesta probiotiska bakterier är å andra sidan en typ av mjölksyrabakterier, men inte alla.

Är probiotika samma sak som prebiotika?

Det är lätt att blanda ihop de här begreppen men de är egentligen två skilda saker. Probiotika är alltså bakterier. Prebiotika kallas de fibrer som understödjer dessa probiotiska bakterier att förökas och frodas i mage och tarm. Prebiotika finns också som tillskott och kan tas för att så att säga mata de probiotiska bakterierna i tarmarna. Ibland innehåller probiotikatillskott även prebiotika.

Kan probiotiska bakterier gynna immunförsvaret?

Probiotiska bakterier är definitivt den typen av nyttiga bakterier som har fördelar för immunförsvaret. Det finns ganska mycket forskning i ämnet och många är immunologer är överens om att en god bakteriebalans i magen stärker immunförsvaret. Inte minst eftersom 70-90 % av våra immunceller finns just i mage och tarm.

I tarmarna finns ett mycket komplext ekosystem. Där finns mer än 500 olika typer av bakteriestammar som samverkar med dina celler och med varandra. Kroppen förser bakterierna med näring på olika sätt och det gör att du får en väl fungerande matsmältningsapparat som också lägger grunden för en god hälsa. 

Men i tarmfloran finns också mindre goda bakterier. Där finns en typ av bakterier som också kan orsaka sjukdomar. Dessa finns där även när vi är friska, men de påverkar oss inte så länge kroppens immunförsvar fungerar korrekt.

Balansen mellan bakterierna är exceptionellt viktig. Har vi för lite av de goda, probiotiska bakterierna kan vi få problem med magen som i sin tur kan ge problem med immunförsvaret. Det kan ge upphov till autoimmuna sjukdomar, inflammationer och till och med allergier.

Vad gör probiotiska bakterier i matsmältningssystemet?

Probiotiska bakterier har olika funktioner i mage och tarm, beroende på vilken stam de tillhör. Alla stammar har har sina specifika egenskaper och verkar på olika sätt. Viss probiotika fungerar bra mot förkylningar, medan det finns andra som inte gör det, men som har andra egenskaper. 

De som probiotiska bakterier har gemensamt är att de håller immuncellerna i god form. Immunförsvaret stärks helt enkelt genom att stimuleras av rätt sorts bakterier. 

Idag får vi i oss mycket mindre probiotika via kosten än för några decennier sedan, när vi åt mer jäst och mjölksyrad mat. Det gör att att immunförsvaret blir svagare och får svårare att stå emot främmande ämnen och sjukdomar.

Tecken på att du behöver ta probiotika

Det kan finnas flera goda anledningar till att ta probiotika. Många som ofta drabbas av förkylningar säger sig ha fått hjälp av att ta extra probiotika. Den som har diffusa symtom som trötthet och låga energinivåer kan också prova ett tillskott av probiotika och se om det hjälper.

Olika sorters läkemedel och inte minst antibiotika är preparat som försvagar tarmbakterierna och immunförsvaret. Personer som har ätit antibiotika eller liknande mediciner under längre perioder, drabbas också ofta av svampinfektioner. Vilket probiotika även kan ha en gynnsam effekt mot. 

Därför kan det vara idé att komplettera en antibiotikakur med en efterföljande probiotika, för att snabbare komma i form igen. Det gäller både barn och vuxna. 

Stress och ett mycket högt livstempo, kan vara ytterligare en anledning att ta probiotika. även om du anser att stress inte påverkar dig fysiskt, kommer det att göra det i något skede om stressen fortsätter. Därför är det en god idé att ta probiotika i förebyggande syfte. Kroppen kan då fortsätta ta upp nyttiga ämnen som den behöver genom kosten. 

Så har vi förstås de mer uppenbara problemen med mage och tarm. IBS, förstoppning, kolik och uppkördhet kan definitivt få hjälp av ett probiotisk tillskott. Lider du ofta av gaser och uppsvälld mage efter matintag, kan ett intag av probiotika hjälpa dig att minska besvären.

Så vet du om probiotikan fungerar

Som tidigare nämndes fungerar all probiotika inte på samma sätt. Olika stammar har sina specifika egenskaper. Probiotika ska precis som de flesta andra kosttillskott, tas ett tag innan full effekt kan uppnås. 

Har du inte märkt någon effekt efter alls efter ca åtta veckor, kan det vara läge att byta sort. Har du å andra sidan börjat märka skillnad efter några veckor, bör du fortsätta ännu en månad, eftersom det sannolikt kommer att ge dig bättre resultat.

Vilken är den mest effektiva probiotikan?

Eftersom probiotiska stammar har sina specifika hälsoegenskaper, går det inte att säga vilken probiotika som i sig är bättre än någon annan. Däremot innehåller många probiotikatillskott en kombination av flera olika bakterier och därmed går det att uppnå olika styrkor och variationer på effekterna. 

I texten nedan kan du ta del av vår köpguide, där vi tipsar om olika probiotiska kosttillskott och deras effekt. Du väljer helt enkelt det kosttillskott som har de egenskaper som kan ha effekt mot just dina problem och eventuella sjukdomstillstånd. 

Det finns också olika livsmedel som innehåller som innehåller probiotiska bakterier. Några av dessa är bland annat:

 • Yoghurt
 • Fil
 • Surkål och andra fermenterade livsmedel
 • Broccoli
 • Bär
 • Misosoppa
 • Havre

Finns det några nackdelar med probiotika?

Oftast är det värsta som kan hända att du inte får någon effekt av den. Det kan du inte vara säker på förrän du provat den åtminstone under åtta veckors tid, så det gäller att ha tålamod. 

Biverkningarna är få, men en tillförsel av bakterier i tarmfloran, kan tillfälligt föra med sig biverkningar. Du kan i början av en probiotikakur uppleva uppblåsthet, gasig mage, diarré eller förstoppning. Problemen brukar gå över efter några dagar.


Probiotika Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Vi har valt ut fyra produkter i våra favoritkategorier. Valet är baserat på bland annat insamlade recensioner och kundomdömen. Vi har också kompletterat dessa med fakta och annan information från företagens egna hemsidor. Det har gjort att vi har haft ett gediget material till grund för våra val.

Premium: Dr Mercola Complete Probio

Dr Mercola Complete Probio är ett probiotikatillskott med 70 miljarder bakterier från 10 bakteriestammar. Produkten fyller två funktioner: den bidrar för det första med stora mängder probiotiska bakterier, men innehåller också fruktooligosackarider, som stärker bakterierna och ger dem längre livslängd, varpå de därmed kan ge effekt under längre tid.

Dr Mercola Complete Probio är avsett att ta för mag- och tarmhälsa och kan vara väl värt att prova för den som har IBS eller känslig mage av andra orsaker. Den är också perfekt att ta efter längre perioder av antibiotikabehandling eller annan medicin. 

Kirurgen och läkaren doktor Joseph Mercola har vid sidan av sitt yrkesliv som kirurg, även hjälpt sina patienter och privatpersoner med en hållbar och hälsosam livsstil. I och med det arbetet har han också valt att utveckla egna kosttillskott, som gör att vi kan prestera maximalt fysisk likväl som mentalt. Produkterna är kvalitetskontrollerade och har noggrant utvalda ingredienser, för att ge största effekt.

Fördelar

 • 10 olika probiotikastammar
 • Kraftfull hjälp för mage och tarm

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Mellan: Thorne Research Florapro-LP Probiotic

Thorne Research Florapro-LP Probiotic innehåller cirka en miljard goda bakterier och det här är en probiotika för dig som stressar mycket, har dålig kostföring och gärna vill komplettera dessa brister med ett nyttigt kosttillskott för immunförsvaret.

Kapslarna är framställda genom en speciell tillverkningsprocess som ser till att tabletterna inte bryts ner av magsyran utan frigörs i tarmen där de gör mest nytta. Kapslarna är små och lättsvalda. 

Det kanadensiska hälsokostföretaget Thorne Research har varit verksamt sedan 1984 och har gedigen kunskap om kosttillskott och framställning av högkvalitativa produkter.

Fördelar

 • Frigörs i tarmen
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Innehåller soja

Budget: Helhetshälsa Probioplex

Probioplex från Helhetshälsa innehåller bifidobakterier, laktobaciller samt två miljarder mjölksyrabakterier från fem olika bakteriestammar. En kapsel motsvarar mjölksyrabakteriemängden från två liter yoghurt, vilket är tillräckligt för att du ska få hjälp med att bygga upp ditt immunförsvar och få en bra mag- och tarmhälsa. 

Även dessa kapslar frigörs i tarmen där de gör mest nytta. Varje bakterie kan där skapa en hel koloni av nya nyttiga bakterier som bidrar till bättre hälsa. Helhetshälsa Probioplex kan du även ta under graviditet och amning. 

Helhetshälsa är ett svenskt företag som är pionjärer i branschen och sedan decennier har de producerat och distribuerat högkvalitativa kosttillskott av varierande slag. när du köper en produkt av dem vet du att du får mycket pengarna och en väl kontrollerad och certifierad produkt.

Fördelar

 • Lång hållbarhet
 • Delbara kapslar

Nackdelar

 • Innehåller kiseldioxid

Special: Probi Baby

Den givna specialaren i köpguiden är definitivt Probi Baby. Här har vi skonsamma men effektiva mjölksyrabakterier som kan användas till spädbarn från tio dagar och uppåt. Bakteriekulturen är uppdelad i dospåsar som innehåller ett lättupplösligt pulver som kan blandas i bröstmjölk, ersättning eller välling. 

Probiotikan kan ges för att bygga upp immunförsvaret och stärka mage och tarm. Föräldrar som har barn med svår kolik, kan tillsammans med läkares inrådan prova på kosttillskottet. 

Detsamma gäller lite äldre barn som exempelvis har tagit antibiotika eller andra starka mediciner under en längre tid. Magbesvär kan vara vanligt hos vissa barn och då kan ett kosttillskott som det här vara värt att prova.

Fördelar

 • Kan använda på spädbarn från 10 dagars ålder
 • För känsliga magar

Nackdelar

 • Innehåller maltodextrin

Probiotikatillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Som vi nämnde i vår text ovan, krävs det eventuellt att du provar flera typer av probiotika innan du hittar en sort som passar just dig. Därför har vi tipsat om ytterligare sex stycken probiotikakapslar som är kliniskt testade och som också har många nöjda användare.

Terranova Friendly Microflora Child

Terranova Friendly Microflora Child Passar för barn mellan 4 och 12 år. Det här är ett spännande tillskott med tre olika bakteriestammar som dessutom är berikad med pulver från betor, spenat och kål. Det finns alltså gott om näringsämnen i kapslarna, utöver probiotikan. 

Det här är kapslar som passar bra att ta för återhämtning och återuppbyggnad av immunförsvaret. Har du ett barn som är drabbat av återkommande förkylningar och problem med magen kan det här vara ett bra komplement till eventuella andra åtgärder, för att få bättre hälsa och allmäntillstånd hos barnet. 

Tillskottet består av kapslar och är det svårt för barnet att svälja dem, går det att bra att dela kapseln och strö innehållet i dryck eller på yoghurt. Terranova Friendly Microflora Child innehåller inga artificiella ingredienser och har ett ekologiskt innehåll.

Fördelar

 • Med tillsatt grönsakspulver
 • Kan strös över yoghurt

Nackdelar

 • Kan ge gaser till en början

Probi Mage

Den uppmärksamme läsaren noterar säkert att det här är samma varumärke som vår specialare. Det är alltså Probis probiotika för vuxna. Probi Mage Håller 10 miljarder probiotiska bakterier och har en gynnsam inverkan på tarmfloran. En kapsel om dagen räcker för att hålla magen i balans och stärka immunförsvaret.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Omtyckt produkt med många nöjda kunder

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel

Garden of Life Dr. Formulated Probiotics Once Daily

Garden of Life har tagit fram de här probiotiska kapslarna till alla som vill ha en god bakterieflora i tarmen. Produkten passar för den som till exempel har varit sjuk länge, genomgått en strålningsbehandling eller ätit starka antibiotikakurer. Den kan också hjälpa dig som ofta är sjuk på vintrarna och drabbas av återkommande förkylningar.

Fördelar

 • Många positiva recensioner

Nackdelar

 • Passar inte alla
 • Ingen svensk produktbeskrivning

Probion Active

Probion Active är en levande bakteriekultur som innehåller två miljarder laktobakterier per tablett. Innehållet är lättupptagligt i tarmarna och förstörs inte av magsyran. Tabletterna innehåller även inulin, vilket är en fiber som även det främjar tarmarnas hälsa. Tabletterna innehåller ingen mjölk eller soja och heller inget mjölksocker.

Fördelar

 • Lättupptagligt för tarmarna
 • Med inulin

Nackdelar

 • Innehåller förtjockningsmedel

Vitaprana Probioprana

Vitaprana Probioprana innehåller fem miljarder bakterier från 11 olika bakteriestammar. Dessutom är kapslarna berikade med vitamin C och B2, samt prebiotiska fibrer. Tillsammans bildar de här ingredienserna effektiv hjälp för mage och tarm. 

Produkten fungerar bra som ett allmänt stärkande kosttillskott, även för dem som har problem med magen i form av IBS eller uppblåsta tarmar.

Fördelar

 • Med vitaminer
 • Delbara kapslar

Nackdelar

 • Passar inte alla

Bio Probivia Culture Complex

Bio Probivia Culture Complex är en extra kraftfull probiotika med hela 21 bakteriestammar. Kapslarna innehåller också ekologiskt inulin och är veganska. De passerar magsäcken och skyddas mot magsyran, för att sedan frigöras i tarmarna. 

Det här kan vara en produkt som fungerar för dem som snabbare vill återhämta sig efter en längre sjukdomsperiod, har ätit mediciner eller fått andra medicinska behandlingar som slitit på kroppen.

Fördelar

 • Med inulin
 • 21 bakteriestammar

Nackdelar

 • Endast tysk produktbeskrivning

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad