Bästa piperinden 2024 – Öka näringsupptaget och förbränningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vare sig du hittat till den här artikeln för att du är intresserad av att använda piperin som viktminskningskomplement eller som immunförsvarshöjande preparat, kommer du att hitta informationen du söker. I vår stora köpguide om piperin hittar du allt från forskningsresultat till tips på produkter. Välkommen!

Få ämnen har ett så brett användningsområde som piperin

Piperin är verkligen ett intressant näringsämne och det finns mycket att lära. Det kommer du också att få göra i den här artikeln där vi går in piperinets många användningsområden samt dess fördelar och eventuella nackdelar.

Vi kommer att gå igenom de områden som piperin används inom och du ska att få lära dig att piperin kan användas både som viktminskningspreparat och som behandling för ledhälsa

Det har gjorts mycket forskning på piperin och vi kommer att titta på några studier som gjorts och se vilka resultat som fåtts där. Som vanligt rekommenderar vi också ett antal produkter med piperin för dig som är intresserad av att använda tillskott med piperin.

I premiumkategorin den här gången vann Healthwell Svartpepparextrakt Piperin. Vår mellanvinnare blev New Nordic Active Liver och budgetalternativet heter Better You Gurkmeja. Vår specialare blev Kenay Piperin Bioperine.

Premium: Healthwell Svartpepparextrakt Piperin

Fördelarna med Healthwell Svartpepparextrakt Piperin är att du får ett rent extrakt utan några andra ingredienser förutom kapselskalet. Det är också viktigt att du är väl medveten om att det här är ett effektfullt tillskott och det är viktigt att du följer anvisningarna noggrant.

Fördelar

 • Hög dos rent piperin
 • Vegansk kapsel

Nackdelar

 • Kan påverka läkemedel

Mellan: New Nordic Active Liver

New Nordic Active Liver är ett kosttillskott som förutom piperin innehåller flera intressanta, aktiva ingredienser. Här hittar du gurkmeja, kronärtskocka och vindruva. Extraktet i kapslarna understödjer leverfunktion och bidrar till en ökad fettförbränning.

Fördelar

 • Stärker levern
 • Vegetarisk produkt

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Budget: Better You Gurkmeja

Better You Gurkmeja är ett tillskott med högkoncentrerat kurkumin som understöds av 3 milligram piperin per kapsel. Tillskottet passar dig som vill ha piperin för en bra matsmältning, ledernas hälsa eller för att få fart på fettförbränningen.

Fördelar

 • Högkoncentrerat kurkumin och piperin
 • Ekologiska
 • Veganska

Nackdelar

 • Kapselskalet innehåller cellulosa

Special: Kenay Piperin Bioperine

Kenay Piperin Bioperine är ett kosttillskott med extra högt innehåll av rent piperin. Det lanseras som ett kosttillskott som gynnar fettförbränningen, men är också effektivt för att understödja kroppens förmåga att ta upp mineraler, co-enzymer, vitaminer och spårämnen.

Fördelar

 • Mycket högdoserat
 • Vegansk

Nackdelar

 • Endast tysk innehållsförteckning

Köpguide

Vad är piperin?

Piperin är det ämne som ger den starka, brännande smaken i bland annat svartpeppar och vitpeppar. 

Piperin bidrar bland annat med att öka näringsupptaget i tarmarna. Det finns många ämnen som lättare tas upp av kroppen med hjälp av piperin. Betakaroten och vitaminerna B och C tas lättare upp av kroppen om du kombinerar dem med piperin. 

Piperin hjälper också till med att stimulera matsmältningsenzymerna i bukspottkörteln. Ämnet hjälper dig alltså att förbättra matsmältningen. Piperin är vanligt i kosttillskott som innehåller gurkmeja och det finns en given anledning till det. 

I gurkmeja är det oftast ämnet kurkumin som användarna vill tillgodogöra sig och studier har visat att upptaget av kurkumin i kroppen ökar med 2 000 procent om du kombinerar det med piperin. 

Kryddiga, piperinrika livsmedel som exempelvis svartpeppar har visat sig kunna öka ämnesomsättningen med så mycket som 8 %. Det här är också en effekt som sitter i många timmar efter att piperinet intagits. 

Inkluderar du piperinet i en övrigt hälsosam livsstil där bra kost och träning är prioriterat så kan piperinet bidra till att du når dina hälsoresultat snabbare.

Är svartpeppar hälsosamt? Det här säger vetenskapen

Piperin har i studier också visat sig vara intressant för att minska smärta. Piperin utlöser TRPV1 (transient receptorpotential vanilloid type-1) i kroppen, vilket hämmar smärtsignalerna. Det skulle kunna innebära att det går att minska andelen smärtstillande substans i en värktablett och ersätta det med piperin istället, som har färre biverkningar.

Det här kan göra piperin intressant som smärtstillande medel i framtiden, till exempel som ingrediens i värktabletter eller som atopisk kräm. 

Andra studier har visat att piperin är bra för magen och kan minska mängden magsyra och ha en anti-inflammatorisk verkan i tarmen. Det ger i sin tur en skyddseffekt mot inflammationer i mage och tarm, samt förebygger magsår. 

Många är också intresserade av piperin för att det kan förbränna fett. Studier har visat att piperin kan motverka uppkomsten av nya fettceller och kan möjligen användas för att behandla fetma.

Kryddan kan stimulera ämnesomsättningen och därmed tillfälligt öka kroppsvärmen, vilket innebär högre energiåtgång för kroppen. Piperin kan helt enkelt bidra till att kroppen förbränner fett bättre. 

Djurstudier på råttor har visat att piperin är bra för tänderna på olika sätt. Eftersom det har antiinflammatoriska egenskaper kan piperinet förhindra tandlossning, motverka tandköttsinflammation och även stoppa nedbrytningen av käkbenet.

Hälsofördelar med piperin:

 • Understödja viktminskning
 • Förbättra matsmältningen
 • Bidra till bättre upptag av vitaminer, mineraler och spårämnen
 • Förebygga magsår
 • Förbättra blodcirkulationen 
 • Kan minska smärta
 • Bra för tänderna

Hur ska jag dosera piperin?

Piperin är som kosttillskott vanligast i kombination med andra ämnen. Men det finns också några produkter med ren piperin på den svenska marknaden. Oavsett om du äter rent piperin eller som en del av ett kosttillskott, gäller det helt enkelt att följa anvisningarna på förpackningen.

Vilka är biverkningarna av piperin?

Piperin är ett relativt potent ämne och bör intas i lämpliga doser och med försiktighet. Det gäller kosttillskott, likväl som när du äter piperin i form av svartpeppar. 

Om du tar piperin i kombination med andra läkemedel så kan effekterna av dessa påverkas. Följ därför alltid anvisningarna noggrant på kosttillskottet och överdriv inte din svartpepparkonsumtion. 

Gravida och ammande bör undvika piperintillskott. Piperin kan också ha en negativ effekt på diabetes. Gallblåsan påverkas av piperin så personer som har problem med den, bör vara försiktiga med ämnet. 

Har du specifika sjukdomstillstånd, är det bra att rådfråga din läkare innan du tar någon typ av kosttillskott och det gäller även piperin.

I grunden är svartpeppar och piperin säkra att använda och har brukats av oss människor i tusentals år, men kom ihåg att måttlig mängd är viktigt.


Piperin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I vår köpguide har vi valt ut några tillskott som innehåller piperin och som kan vara intressanta för dem som är intresserade av att ta piperin. Det är olika typer av produkter, men en gemensam nämnare de har, är att just piperin utgör en del av beståndsdelarna.

Valet har vi gjort efter fördjupad faktaläsning om piperintillskott och dess effekter. Vi har också använt oss av kundomdömen och recensioner, för att kunna göra relevanta val av produkter.

Premium: Healthwell Svartpepparextrakt Piperin

Healthwell Svartpepparextrakt Piperin är kapslar med rent svartpepparextrakt. Tabletten tas för att hjälpa kroppen att ta upp näringsämnen och förbränna fett. Healthwell rekommenderar att du tar en kapsel före måltid och du kan ta upp till två kapslar per dag. 

En kapsel innehåller 5 mg svartpepparextrakt. Piperinet är också skonsamt mot magen och de flesta klarar av kapseln, utan att få några som helst problem. Tillskottet kan ge en termogen effekt, det vill säga att du känner att kroppstemperaturen ökar och blir varm. Det ökar i sig fettförbränningen och är ingenting farligt. 

Varumärket Healthwell är Svensk Hälsokosts eget märke och mottot är att tillverka högkvalitativ hälsokost som alla kan ha råd med. I sortimentet finns ett varierande utbud av örter, mineraler, aminosyror samt specialkomponerade kosttillskott.

Fördelar

 • Hög dos rent piperin
 • Vegansk kapsel

Nackdelar

 • Kan påverka läkemedel

Mellan: New Nordic Active Liver

New Nordic Active Liver innehåller förutom piperin även extrakt från vindruva, parkslide, gurkmeja, kronärtskocka och kollin. Tillskottet tas för att stärka levern och öka fettförbränningen i kroppen. 

Tabletterna passar alla som vill ha hjälp med att understödja levern i dess funktion att rensa kroppen på giftiga toxiner av olika slag, samtidigt som de alltså kan bidra till att du minskar kroppsfettet. 

New Nordic har varit aktiva ända sedan 1990 och har en mängd produkter på den skandinaviska marknaden som är väldigt populära. Bland annat är det New Nordic som har lanserat ögonvitaminerna Blueberry Plus. Även Active Liver är en produkt som företaget säljer mycket av.

Fördelar

 • Stärker levern
 • Vegetarisk produkt

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Budget: Better You Gurkmeja

Många har hört talas om piperin för första gången när de blivit intresserade av gurkmejaextrakt. Om ett sådant tillskott ska vara effektivt är det nämligen väldigt viktigt att piperin ingår. Det är precis vad du får med Better You Gurkmeja där extrakt från svartpeppar gör att det ekologiska gurkmejaextraktet kan fångas upp av kroppen på ett effektivt sätt. 

Det bästa är att ta kapslarna som de är och skölja ner dem med vatten, men för dig som har svårt att svälja kapslar går det också bra att dela på dem och hälla ner pulvret i vatten eller någon annan dryck. 

Du har en hög koncentration av kurkumin och piperin och tabletterna passar exempelvis dig som om vill ha lindring mot ledvärk, öka blodcirkulationen, fettförbränningen och förbättra hjärnans funktion.

Fördelar

 • Högkoncentrerat kurkumin och piperin
 • Ekologiska
 • Veganska

Nackdelar

 • Kapselskalet innehåller cellulosa

Special: Kenay Piperin Bioperine

Vår budgetvinnare innehåller 5 milligram piperin, men här har du hela 10 milligram per dagsdos! Därför är den också en given specialare i köpguiden. Här får du ett mycket effektfullt tillskott som snabbt understödjer absorption av andra näringsämnen i kosten. 

Dessutom kan den här mängden också främja utvecklingen av muskelvävnad i kroppen. Tränar du någon kraftsport och deffar dig är Kenay Piperin Bioperine 10 Mg ett tillskott som kan vara gynnsamt för träningsresultaten. Kosttillskottet är producerat i Tyskland och följer Europeisk tillverkningsstandard.

Fördelar

 • Mycket högdoserat
 • Vegansk

Nackdelar

 • Endast tysk innehållsförteckning

Piperintillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Förutom våra favoriter i den här köpguiden har vi också valt ut några utmanare som även de håller hög kvalitet och som vi tycker är intressanta. Det är en varierande typ av produkter och här kan du säkert hitta vad du söker, om du inte tyckte att någon i favoritkategorierna passar dig.

Biotikon Dr. med. Michalzik Piperin

Biotikon Dr. med. Michalzik Piperin är en piperinprodukt med hög halt av ämnet i kapseln. Extraktet har tillverkats med hjälp av en skonsam tillverkningsteknik utan värmebearbetning. 

Detta gör att näringsvärdet är väldigt högt och att inget av de verksamma substanserna har förstörts. Kan hjälpa till med fettförbränningen samt att kroppen lättare kan uppta kurkumin, Q10 och resveratrol.

Fördelar

 • Skonsam tillverkningsprocess
 • Veganska kapslar

Nackdelar

 • Har inte effekt på alla

Fairvital Gurkmejakapslar

Fairvital Gurkmejakapslar innehåller höga halter av både gurkmejaextrakt och piperin. Det här är en prisvärd produkt där du får två månaders förbrukning till ett bra pris. Kapslarna är certifierade och tillverkade i företagets egna faciliteter i Tyskland. 

Tabletterna är veganska och glutenfria. Eftersom det här är högdoserade tabletter bör användaren först konsultera sin läkare om mediciner tas samtidigt.

Fördelar

 • Praktisk doseringslock
 • HACCP-certifierad

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel (mikrokristallin)

Great Earth Super Magnesium

Great Earth Super Magnesium är ett magnesium som dessutom innehåller piperin, vilket ökar upptaget av magnesiumet. Magnesium tas för att minska trötthet och utmattning och och även för att ge en ökad energiomsättning och muskelfunktion. 

Piperinet accelererar allt detta och det här är en produkt som fungerar utmärkt både för den som vill ha ett extra tillskott av piperin och den som i första hand vill ta magnesium. Piperinhalten ligger på 5 milligram, vilket får ses som en relativt hög andel.

Fördelar

 • 5 mg piperin
 • Innehåller även gurkmeja

Nackdelar

 • Stora tabletter

Kleen Sports Nutrition Gurkmeja

Kleen Sports Nutrition Gurkmeja består av gurkmeja och svartpepparextrakt, vilket innebär att kapslarna innehåller höga doser av både kurkumin och piperin. De är smidiga att ta, eftersom du endast behöver en kapsel om dagen. Ett extra plus för att det här är en svensk produkt som är tillverkad i Sverige.

Fördelar

 • Tillverkad i Åre
 • Med kurkumin

Nackdelar

 • Mängden piperin framgår ej

Weightworld Ekologisk Gurkmeja med Ingefära & Svartpeppar

Weightworlds tillskott med gurkmeja, ingefära och svartpeppar är framtaget för att främja leverns hälsa samt vara bra för huden och håret. Kurkumin är den huvudsakliga ingrediensen och piperin är tillsatt för att öka upptaget av de andra ingredienserna. Men eftersom den innehåller hela 5 gram piperin, är det en kapsel du absolut kan ta även om du är i första hand är intresserad av själva piperinet.

Fördelar

 • Med hög dos piperin
 • Många goda recensioner

Nackdelar

 • Endast engelsk innehållsförteckning

Elexir Pharma Gurkmeja

Elexir Pharma Gurkmeja innehåller förutom 475 mg kurkumin per tablett även 2,5 mg piperin. Elexir Pharmas tabletter innehåller inga konserveringsmedel eller färg- och smakämnen. 

För att få i dig tablettens halter av kurkumin genom att äta gurkmeja, skulle du behöva äta stora mängder av roten och det gör att det räcker med en tablett om dagen, för att få i dig höga doser av kurkumin och piperin.

Fördelar

 • Starkt koncentrat

Nackdelar

 • Stora tabletter

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad