Bästa oreganoolja 2024 – Olja med vårdande och bakteriehämmande egenskaper

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi önskar dig hjärtligt välkommen till vår stora guide om oreganoolja där vi kommer att gå in på alla dess helande egenskaper! Här kommer du att få lära dig allt om de nyttiga beståndsdelar som oreganoolja har, och hur den har använts som vårdande och hälsobringande medel i århundraden. 

Håll virus och infektioner borta med oreganoolja 

Oreganoolja har kraftigt antibakteriella egenskaper och anses också vara virushämmande tack vare mängden karvakrol och thymol. Men oljan innehåller även en mängd andra hälsobringande beståndsdelar och allt detta och mer därtill kommer vi att gå in på i detalj här i köpguiden. 

Många tror att oreganoolja är en vanlig typ av kroppsolja eller matolja, men så är inte fallet. Det är en eterisk olja som framställs genom ångdestillering, vilket gör den extremt potent och koncentrerad. Oreganoolja kan vara mycket frätande i sin renaste form och därför kommer vi noggrant att redovisa för hur du ska hantera ren oreganoolja. 

Som vanligt i våra köpguider rekommenderar vi också några bra produkter. Vår favoritoreganoolja i premiumkategorin den här gången kommer från Holistic. Vår mellanvinnare heter Pure Vild Oreganoolja Eko, och vårt val av budgetvariant blev Zane Hellas oreganoolja 15 %. Specialkategorin hade en given vinnare vid namn Solgar Wild Oregano Oil.

Premium: Holistic Oreganoolja

Svenska Holistic har tagit fram en utblandad oreganoolja som innehåller höga halter av ämnet karvakrol. En droppe av oljan ger 8,5 milligram karvakrol, vilket gör den till en kraftfull antioxidant med virushämmande egenskaper. Holistic tillverkar högrenade produkter i egen fabrik och företaget producerar produkter av hög kvalitet som är noggrant kontrollerade.

Fördelar

 • Bra mot förkylning
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Stark, brännande smak

Mellan: Pure Vild Oreganoolja Eko

Pure Vild Oreganoolja Eko är en outspädd oreganoolja och bör användas med stor försiktighet och vetskap om att den kan vara frätande och farlig vid förtäring. Detsamma gäller om den appliceras på huden outspädd

Det här är en mycket bra oreganoolja där köparen får mycket för pengarna, men användaren bör alltså vara kunnig och veta vad hen gör vid användning av oljan.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Med 82 % karvakrol

Nackdelar

 • Kan vara mycket giftig outspädd

Budget: Zane Hellas Oreganoolja 15 %

Zane Hellas oreganoolja 15 % är en färdigt utblandad oreganoolja som är trygg och säker att använda för den som oroar sig för att oreganoolja ska vara svår att hantera outspädd. 

Det bör dock noteras att även den här kan den upplevas som stark vid invärtes bruk och det gäller att förtära den med försiktighet i början. Men det är som sagt en utmärkt produkt för den som söker något ett bra alternativ till hundraprocentig, ren, eterisk oreganoolja.

Fördelar

 • Inte så koncentrerad
 • Bra allround-produkt

Nackdelar

 • Kan upplevas som stark av ovana användare

Special: Solgar Wild Oregano Oil

Skulle du gärna vilja tillgodogöra dig oreganons hälsosamma fördelar, men har extremt svårt med smaken eller tycker att det känns osäkert att använda eterisk oreganoolja på grund av dess styrka? Då kan vi varmt rekommendera att du använder väljer Solgar Wild Oregano Oil. 

Här får du oljan i smidiga kapslar som gör att du slipper smaken, samtidigt som du kan tillgodogöra dig alla ämnen som oljan innehåller.

Intressanta fakta är också att oljan delvis är utvunnen av vildväxande oreganoplantor, vilka anses vara extra näringsrika och innehålla större mängder av alla nyttiga ämnen.

Fördelar

 • Delvis från vildväxande oregano
 • Ingen smak

Nackdelar

 • Kapslar av gelatin

Köpguide

Vad är oreganoolja?

Ren oreganoolja är en så kallad eterisk olja. Det är en typ av olja som är högkoncentrerad och som framställs genom ångdestillering. Metoden gör att oljan får en exceptionellt hög koncentration av de nyttiga och verksamma ämnena i växten, i det här fallet får oljan sin effektivitet av oregano. Oreganoolja utvinns ur oreganons blad och blommor. 

Oljan används både för invärtes och utvärtes bruk, men det är som sagt väldigt viktigt att blanda ut den med oljor eller vätskor för att extraktet inte ska bli för starkt och ha negativa effekter på kroppen.

Innan ångdestillering var uppfunnet pressades oljan ur plantan och redan de gamla grekerna använde oljan för dess hälsofördelar, bland annat som en naturlig form av antibiotika.

Om oregano

Oregano var en mycket populär växt i antikens Grekland och namnet de gamla grekerna gav den sägs betyda bergslycka. Örten symboliserade tur och lycka och den användes ceremoniellt i många sammanhang, bland annat vid bröllop. 

Både grekerna och romarna använde örten som hälsobringande medel och för att tillverka massageolja. Men inte minst nyttjades den för sina antiseptiska och konserverande egenskaper. 

Oregano är en en älskad och oumbärlig krydda i många matkulturer och inte minst den italienska. Där används oregano på pizza, i tomatsåser av olika slag och i de flesta pastarätter. Oregano passar bra till många olika typer av råvaror, såsom kött, lök, rotfrukter och grönsaker. Oregano har medelsmå blad och en djupt grön färg. 

Oreganoplantan har en pepprig och intensiv doft och det är den du även känner i oreganoolja. Oregano är lättodlad om den får mycket ljus och vilt växer den på många ställen i världen, även i Europa.

Fördelar och användning av oreganoolja

Oreganoolja innehåller ett flertal verksamma ämnen, men de viktigaste är thymol och karvakrol, som har antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper. Olja av oregano kan därmed hjälpa till att motverka bakterier och virusinfektioner i kroppen. 

Den speciella närsingsmässiga förening i oregano som finns gör den även populär att använda mot matsmältningsproblem, mensvärk, svampinfektioner och till och med springmask.

Oreganoolja innehåller

Thymol

Har antiseptiska egenskaper och används ofta i munvatten för att hämma bakterietillväxt och infektioner.

Karvakrol

Ett ämne som tros vara effektivt mot kräksjuka. Anses ha sjukdomsbekämpande egenskaper och vara antioxidativ. 

Beta-karyofyllen

Samverkar med det signalsystem i kroppen som påverkar hjärta och kärl och anses ha en stor inverkan på vår allmänhälsa överhuvudtaget. 

Naringin

Ett ämne som bekämpar virus effektivt i kroppen genom att stimulera antioxidanterna. 

Rosmarinsyra

Fungerar som ett antihistamin och kan minska symptom på olika allergier. Utöver det är rosmarinsyra även en kraftig antioxidant. 

Oreganoolja kan bidra till att förebygga och bekämpa flera typer av sjukdomstillstånd. Studier på möss har visat att oreganoolja kan sänka onyttiga kolesterolhalter i kroppen. Eftersom oregano är kraftfullt antibakteriellt, används det för att behandla olika typer av jäst och svampinfektioner. 

Den är exempelvis sedan decennier ett välanvänt medel mot candidainfektion i tarmarna. Den kan tas oralt mot svamp och bakterier i munnen eller externt på kroppen mot exempelvis fotsvamp. 

Det påstås i vissa fall att oreganoolja skulle kunna bekämpa cancer, eftersom den innehåller så extremt stora mängder antioxidanter, men här finns inga vetenskapliga belägg. 

Oreganoolja är ett populärt att förebygga och kurera förkylning och influensa med. Oreganodropparna kan då exempelvis droppas i valfri varm dryck och förtäras. 

För den som lider av menstruationssmärtor och PMS, kan det vara värt att prova oregano olja. Oreganoolja anses också kunna ha humörhöjande effekter.

Vetenskapliga fakta om oreganoolja

Det finns ett antal mindre studier som gjorts om oreganoolja, som visat positiva resultat. Det har handlat om att forskare tittat närmare på ämnet karvakrol i oreganoolja och dess antioxidativa egenskaper.

Studierna har utförts på möss och visat på att oreganooljan har hämmande effekter på förkylningsvirus och kraftigare symtom på dessa, såsom värk i kroppen, ont i halsen och huvudvärk.

Möjliga biverkningar av oreganoolja

Oreganoolja kan ha vissa biverkningar. Den som är allergisk och överkänslig mot exempelvis lavendel eller andra örter kan också vara allergisk mot oregano. 

Oregano kan också ha en kraftigt utrensande effekt på toxiner i tarmarna i samband och kan därför ge vissa utrensningssymptom som torr mun, huvudvärk och hudutslag.

Dosering och beredning

Som nämndes är oreganoolja en eterisk olja. Det innebär att det är ett kraftfullt extrakt som måste blandas ut i annan olja eller i vätska om det ska tas invärtes. I en dryck på ca 2,5 dl tar du en till två droppar oreganoolja. För utvärtes bruk ska oljan spädas ut med minst två tredjedelar annan olja.

Tänk på det här när du köper oreganoolja

Det finns både ekologisk oreganoolja och icke ekologisk. Oljan finns både på flaska och i kapslar, för den som vill ta oljan på ett smidigt sätt och slippa smaken. Kapslar kan bestå av ren oreganoolja eller extrakt från oljan. 

I det senare fallet är halten av karvakrol särskilt stor. Den som vill använda oreganoolja för utvärtes bruk bör vara medveten om att den doftar väldigt starkt av oregano, även om den är utspädd. 

Outspädd kan oljan vara livsfarlig att förtära och det krävs mycket stor försiktighet och kunskap om hur du blandar ut den.

Läs instruktionerna mycket noga och förvara den alltid oåtkomligt för barn. Även utvärtes kan har den mycket frätande egenskaper om den är outspädd.


Oreganoolja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att få fram våra fyra favoriter har vi samlat in fakta och annan information på nätet. Det som var avgörande för våra val var de kundrecensioner och omdömen som vi samlade ihop. Utöver det har vi kompletterat med fakta från företagens hemsidor.

Premium: Holistic Oreganoolja

Holistic Oreganoolja består av en blandning av kallpressad olivolja och olja från turkisk, vildväxande oregano. Här får du hela 8,5 milligram karvakrol per droppe, vilket gör att den kan vara effektiv att snabbt mota bort förkylningssymtom med. Passar bra för nybörjare av eteriska oljor, eftersom den här inte är riktigt lika stark som ren oreganoolja.

Oljan är eterisk och 1-2 droppar blandas ut med cirka 2,5 deciliter vatten, alternativt i olja eller en sked honung, för att kamouflera smaken. Kan intas 1-3 gånger per dag. Kom ihåg att aldrig förtära oljan utan att först späda ut den. 

Fördelen med att den är blandad med olivolja gör att du inte riskerar få alltför kraftiga symptom, samtidigt som effekten inte minskat av reduceringen. Holistic är ett svenskt företag som producerar, importerar och distribuerar ekologiska produkter av hög kvalitet. De har varit verksamma på den svenska marknaden i decennier och är pionjärer på området.

Fördelar

 • Bra mot förkylning
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Stark, brännande smak

Mellan: Pure Vild Oreganoolja Eko

Pure Vild Oreganoolja Eko är en mycket kraftig, eterisk oreganoolja som kan användas vid förkylning och för att lindra och förebygga influensa. Produkten är populär som användning i hudkrämer mot exempelvis akne eller andra orenheter i hyn. 

Oljan är också en kraftfull antioxidant och kan provas av dem som har besvär med mage och tarm, exempelvis candida eller IBS. 

Vid förkylning kan du använda den utvärtes genom att blanda ut den i valfri olja och massera in den i bröstkorgen eller använda den i ångbad. Oljan innehåller 82 % karvakrol, vilket gör den extremt kraftfull och den bör användas med försiktighet. Doften är stark och kryddig med träaktiga undertoner.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Med 82 % karvakrol

Nackdelar

 • Kan vara mycket giftig outspädd

Budget: Zane Hellas Oreganoolja 15 %

Zane Hellas Oreganoolja 15 % är en jättebra olja för den som är intresserad av att använda oreganoolja men oroar sig för dess frätande egenskaper. Den här praktiska oljan består av 15 % eterisk oreganoolja och 85 % extra virgin olivolja. 

Oljan innehåller rikliga mängder karvakrol och även thymol. Den kan användas både invärtes och utvärtes. Användaren som är ovan med oreganoolja bör testa den väl utspädd först, eftersom smaken kan vara stark trots att den redan är utblandad med olivolja. 

För utvärtes bruk kan den användas direkt på myggbett och sår eller som punktbehandling mot akne. Det här är en väldigt prisvärd olja där du får mycket för pengarna och den passar bra för dig som aldrig testat oreganoolja förut.

Fördelar

 • Inte så koncentrerad
 • Bra allround-produkt

Nackdelar

 • Kan upplevas som stark av ovana användare

Special: Solgar Wild Oregano Oil

Solgar Wild Oregano Oil är oreganoolja i kapselform och tack vare dess smidiga format och högkvalitativa innehåll var den en självklar vinnare i specialkategorin. Kapslarna består av en blandning av vildväxande och odlad oregano, vilket ger en extra fin kvalitet och hög halt av karvakrol. 

Kapslarna tas som ett tillskott för att hålla infektioner och virus som exempelvis influensa, borta på vintern. Solgar har tillverkat hälsokostpreparat sedan 40-talet och anses vara ett av de mest förnämliga på marknaden. En burk innehåller 60 kapslar, vilket räcker till två månaders förbrukning.

Fördelar

 • Delvis från vildväxande oregano
 • Ingen smak

Nackdelar

 • Kapslar av gelatin

Oreganooljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Oreganoolja finns inte i obegränsat antal varumärken, men vi stötte på flera bra alternativ i vår research som vi tyckte var intressanta och väl värda att nämna här i köpguiden, även om de inte tog en vinnarplats.

Alpha Plus Oreganoolja

Alpha Plus är en oreganoolja från Alpha Plus som är utblandat med olivolja på ett välbalanserat sätt. Det gör att du får en olja som är lätt att dosera, genom att du blandar 1-2 droppar i en tesked matolja eller i 2-3 deciliter valfri vätska. 

Perfekt att använda i förkylningstider och som en mild, renande kur. Trots att den är utblandad kan den ge en brännande känsla på tungan, så börja dosera den varsamt och öka successivt.

Fördelar

 • Färdigblandad
 • Ekologisk olivolja

Nackdelar

 • Producerad i Europa

Better You Eterisk Oregano & Moringa EKO

Eterisk Oregano & Moringa EKO är en praktisk oljeblandning från Better You. Här har den vanligen använda olivoljan bytts ut mot moringaolja. 

Passar perfekt i hudvård genom att du blandar ut den med någon bra basolja och masserar in i huden. Dessutom är den utmärkt att använda som hårinpackning eller i en aromalampa som luftrenare.

Fördelar

 • Ekologisk olja
 • Smidig storlek

Nackdelar

 • Ej ekologisk oregano

Solaray GPH Oreganoolja

Solaray GPH Oreganoolja består av kapslar med 70 % karvakrol. Per kapsel så får du 57 milligram karvakrol, vilket ger dig ett kraftfullt tillskott med antioxidativ verkan. 

Är du en person som drabbas av återkommande förkylningar och virus på vintern, kan vi starkt rekommendera dessa kapslar om du vill ha ett smidigt tillskott utan att behöva hantera oljor som kan verka komplicerat för många.

Fördelar

 • I kapselform
 • Hög halt karvakrol

Nackdelar

 • Dyrare än olja

Nuvi Health Oreganoolja

Nuvi Health Oreganoolja är en ren eterisk oreganoolja från Frankrike. Oljan är varsamt framställd med ångdestillering och innehåller hela 110 milligram karvakrol per 4 droppar. 

Eftersom det här är hundraprocentig eterisk olja, är den mycket frätande och det är viktigt att blanda ut den i rätt proportioner. Utspädningen bör som minst vara mellan 1:20-1:50 i proportion.

Fördelar

 • Certifierad enligt GMP, ISO 9001 och HACCP
 • Producerad i Frankrike

Nackdelar

 • Bör hanteras varsamt

Athina Oreganoolja

Athina Oreganoolja är veganska kapslar som innehåller 80 % karvakrol med 100 mg oreganoolja och 400 mg olivolja. Dessa klarar sannolikt de flesta utan att magen reagerar negativt, tack vare att oljan är lagom utspädd. Användaren behöver endast ta en kapsel per dag för att få i sig rikliga mängder av oreganooljans välgörande egenskaper.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Veganska

Nackdelar

 • Endast tysk produktbeskrivning

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad