Bästa omega 3 2024 – Nyttiga fettsyror för hjärta och hjärna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Du har antagligen hamnat på den här sidan för att du vill lära dig mer om omega-3. Då har du verkligen kommit rätt! Här får du veta allt om den magiska fettsyran och hur den kan främja din hälsa. Du får veta vad det finns för olika typer av omega 3-tillskott, och hur du ska inta dessa.

Naturligtvis finns det också saker att vara medveten om när du tar omega-3. Att äta för mycket av omega-3 kan ge vissa bieffekter och fettsyran ska heller inte blandas med vissa mediciner. Även det kan du läsa mer ingående om i texten nedan. Som vanligt har vi fyra huvudkategorier där vi presenterar våra favoritprodukter.

I premiumkategorin vann Solgar Full Spectrum Wild Alaskan Omega. I mellanklassen vann Puori O3 Omega 3. Vi har också en budgetvinnare som heter Svensk Hälsokost Core Omega-3+. Specialkategorin vanns av Holistic Omega-3 Algolja. Det är en oerhört spännande produkt som är utvunnen av alger. Ta gärna en närmare titt på den!

Premium: Solgar Full Spectrum Wild Alaskan Omega

Solgar Full Spectrum Wild Alaskan Omega är en mycket exklusiv omegaprodukt, som kommer från ett ekologiskt certifierat fiske i Alaska. Produkten är i grunden miljövänlig. 

Den innehåller dessutom omsorgsfullt utvalda antioxidanter. Det här är ingen ren omega 3-produkt, utan den innehåller även omega 5,6 och 9. Här får du alltså ett brett spektrum av omegasyror i balans med varandra.

Fördelar

 • Lättsvalda
 • Bred fettsyraprofil
 • Med antioxidanter

Nackdelar

 • Innehåller gelatin
 • En av marknadens dyraste omegaprodukter

Mellan: Puori O3 Omega 3

Puori O3 Omega 3 har ett högt innehåll av DHL och EPA, vilket gör den till en mycket högkvalitativ produkt som inte kommer långt efter premiumvinnaren. Produkten har en del tillsatser, det kan du läsa mer om i fördjupningen om produkten längre ner i texten. Puori O3 Omega 3 är smaksatt med citron för att att ge kapslarna en mindre eftersmak av fisk.

Fördelar

 • Från ekocertifierat fiske
 • Med citronsmak
 • Hög andel EPA och DHA

Nackdelar

 • Innehåller konsistensmedel
 • Innehåller färgämnen

Budget: Svensk Hälsokost Core Omega-3+

Budgetalternativet i vår köpguide kommer från onlineföretaget Svensk Hälsokost. Förutom att distribuera många varumärken på den svenska marknaden, har de en också tagit fram sitt eget märke Core. I utbudet finns en utmärkt omega 3-olja, som är mycket prisvärt och som passar att ge till hela familjen.

Fördelar

 • Högkoncentrerad
 • Med E-vitamin

Nackdelar

 • Innehåller bovint gelatin
 • Fiskens ursprung framgår ej

Special: Holistic Omega-3 Algolja

Holistic Omega-3 Algolja är minst sagt en spännande produkt! Många tror att fisk innehåller omega-fettsyror naturligt. Men fisken måste få i sig omegan någonstans ifrån och det får den från algerna den äter.

Holistic Omega-3 Algolja är utvunnet ur alger och oljan är därmed helt vegansk. Ofta innehåller veganska omegaoljor även andra fettsyror, men här är det alltså enbart omega 3.

Fördelar

 • Vegansk
 • Håller länge

Nackdelar

 • Ursprung på ingredienserna framgår ej
 • Liten burk med 60 tabletter


Köpguide

Vad är omega 3?

Historien om omega 3 börjar på den japanska ön Okinawa. Ön har ett rikt djurliv och där talas flera språk, som är unika för ön. På 70-talet uppdagades det för forskare att de som levde på ön generellt var friskare än genomsnittet i Japan. Speciellt när det gällde vissa typer av hjärt- och kärlsjukdomar. Noggranna studier och uppföljning av invånarnas livsstil gjordes.

Det forskarna kom fram till var att det goda hälsotillståndet hos invånarna på ön, berodde på att invånarna åt mycket fet fisk. Studierna jämfördes med en annan fiskrik nation, nämligen Grönland. Även här var uppkomsten av hjärtsjukdomar liten. Fisken var alltså en viktig pusselbit i invånarnas hälsa.

Omega 3 består av tre olika fettsyror

Omega 3-fetter delas in i tre kategorier. Fettsyrorna i omega 3 kallas ALA, DHA och EPA. Dessa har i viss utsträckning betydelse för olika delar av kroppens hälsa.

ALA

ALA är den vegetabiliska fettsyran i de tre kategorierna. Den kan du hitta i exempelvis soja, olja och valnötter.

DHA

DHA finns i modersmjölk och är en väsentlig del av barnens utveckling av hjärnan. Det har gjorts många studier som har visat samband mellan studieresultat, koncentration och DHA. DHR finns förutom modersmjölk också i fisk och skaldjur.

EPA

EPA är också en marin fettsyra. Den finns tillgänglig och utvinns ur fisk och skaldjur. EPA tillsammans med DHA anses vara de fettsyror som är de viktiga ur hälsosynpunkt.

Vad säger vetenskapen om omega 3?

Sedan forskningen upptäckte omega 3 fetterna, har det gjorts många studier om dess effekter och resultat. Omega 3 har varit föremål för intensiv forskning och omega 3 har lyfts fram i många olika sammanhang och i olika typer av studier.

Fett är viktigt för våra kroppar. Fettsyror som omega-3 bidrar till att bygga upp cellmembranen. Våra kroppar kan inte själva producera omega 3, därför är vi beroende av att få det genom kosten.

Det som också gör fettsyrorna viktiga är att en tiondel av att hjärnan består av omega 3. Det gamla uttrycket att fisk gör dig smart, ligger det faktiskt mycket sanning i. Barns utveckling av hjärnan är beroende av omega 3.

För oss vuxna kan omega-3 vara viktigt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Omega-3 har också visat sig vara effektiv vid behandling av depression. Den tidiga utvecklingen hos barn och barnets inlärnings- och koncentrationsförmåga, påverkas också av omega 3-fetter.

Rekommenderat intag av omega 3

Livsmedelsverkets rekommendationer är att en frisk, vuxen kvinna eller man bör få i sig runt 2,53 gram omega 3 per dag. Detta motsvarar ungefär 2 till 3 matskedar rapsolja, alternativt en portion lax. Ett annat sätt att tänka är att cirka fem till tio procent av energin du får i dig från maten bör komma från fleromättade fetter och ungefär en procentenhet från omega 3.

Andra positiva effekter av omega 3

Förutom de positiva effekter som vi redan gått igenom ovan, som gäller hjärnans utveckling, den kognitiva förmågan samt hjärt- och kärlsjukdomar, har även omega 3 positiv effekt på hår, hud och naglar. Många med torra ögon har vittnat om att de blivit bättre när de tagit omega 3-tillskott under en tid. Minnet påverkas också positivt av omega-3 enligt många.

Omega 3 och träning

Fleromättat fett som omega 3, reparerar och bygger upp cellerna. Det innebär att omega 3 förbättrar både träning och återhämtning efter träningen.

Biverkningar av omega 3

Finns det då några nackdelar med omega 3? Det ska till extrema doser för att överdosera omega 3. Det som kan upplevas då är huvudvärk, illamående och dålig mage. Men inte minst har omega 3 en blodförtunnande effekt. Därför ska personer som tar blodförtunnande medicin inte äta omega 3 utan att konsultera sin läkare. 

Omega 3 utvunnet ur fisk kan ofta ha en bismak av fisk. Detta även om omegan intas i form av tabletter. Vissa omega 3-kapslar är smaksatta vilket kan minska effekten av det.

Källor till omega 3 i livsmedel

Som nämndes tidigare är fet fisk en väldigt bra källa till omega-3. Makrill, sill, lax, sardiner, men även alger, rapsolja, linfrö och valnötter är rika på omega 3. Även chiafrön och avokado innehåller omega 3. En liten mängd omega 3 finns också i ägg.

För den som specifikt vill ta vara säker på att få i sig mängden som behövs för att tillgodogöra sig fettsyrorna och optimera hälsan är ett kosttillskott bra och effektivt.

Omega 3 Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra favoriter har vi fått fram genom mycket research. Vi har samlat ihop tester och även läst en mängd recensioner. Detta har utgjort grunden för vilka produkter vi har valt att lyfta fram här. Låt oss börja med vinnarna i våra respektive huvudkategorier.

Premium: Solgar Full Spectrum Wild Alaskan Omega

Solgar Full Spectrum Wild Alaskan Omega är en fiskolja med laxolja från ekologiskt certifierat fiske. Laxen fångas i ett övervakat fiskeområde som är noga kontrollerat och där endast långsiktigt fiske för bevarande av fiskbeståndet får förekomma. 

Laxen från Alaska lever ett naturligt liv där, med tillgång till föda från havet. Det innebär att laxoljan blir väldigt rik på ett innehåll av omega-fettsyror.

Solgar Full Spectrum Wild Alaskan Omega innehåller inte bara omega-3 utan även omega 5,6 och 9. Den balanserade mängden från varje fettsyra gör att kroppen får tillgång till alla omega-fettsyror den behöver, för att kunna optimera cellförnyelsen och understödja hjärnans funktion.

Solgar Full Spectrum Wild Alaskan Omega innehåller också astaxantin. Detta är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot toxiner och fria radikaler. Kapslarna har ett så kallat soft gel skal som gör dem lätta att svälja. Kapseln är tillverkad av gelatin och inte cellulosa. Det gör att den som inte vill ha ett innehåll från nöt eller gris inte kan äta dessa.

Produktfakta:

 • Kapslar
 • Omega 3, 5, 6 och 9

Fördelar

 • Lättsvalda
 • Bred fettsyraprofil
 • Med antioxidanter

Nackdelar

 • Innehåller gelatin
 • En av marknadens dyraste omegaprodukter

Mellan: Puori O3 Omega-3

Puori O3 Omega-3 är en omega 3-olja i dess renaste form. Den kommer från ett certifierat, hållbart fiske och innehåller inget fett från odlad lax. Puori O3 Omega-3 är certifierad av IFOS (International Fish Oil Standards) med högsta resultat. Det är rena formen av fiskoljan, gör att kroppens förmåga till upptag blir bättre.

Puori O3 Omega-3 har ingen bismak av fisk. Den är smaksatt med citron och varken luktar eller smakar fisk som klassisk fiskolja gör.

Danska företaget Puori har sedan 2009 producerat kosttillskott för den Europeiska marknaden. De gör ett mycket noggrant urval inför sin produktion och låter också testa sina produkter av tredje part kontinuerligt i produktionskedjan.

Produktfakta:

 • Koncentrerad fiskolja
 • EPA 1250 mg
 • DHA 500 mg

Fördelar

 • Från ekocertifierat fiske
 • Med citronsmak
 • Hög andel EPA och DHA

Nackdelar

 • Innehåller konsistensmedel
 • Innehåller färgämnen

Budget: Svensk Hälsokost Core Omega-3+

Core Omega-3+ från Svensk Hälsokost är fiskolja som innehåller både EPA och DHA. Koncentrationen är hög och du behöver därför inte äta så många kapslar för att få i dig tillräckligt av fettsyrorna.

Produkten är också förstärkt med e-vitamin, för att behålla kvaliteten och inte härskna i förtid. E-vitaminet i kapseln har också den stora fördelen att vara bra för huden och verkar som en mycket effektiv antioxidant.

Svensk Hälsokost är ett onlineföretag för kosttillskott. De har också tagit fram sitt eget märke, för att ge sina kunder prisvärda alternativ som fyller sin funktion, utan att innehålla extra finesser.

Det här kosttillskottet är ett väldigt prisvärt alternativ. Passar exempelvis bra för den som tar det här kontinuerligt över längre tid eller som har familj och vill ge det till samtliga familjemedlemmar.

Produktfakta:

 • EPA 330 mg/100 gr
 • DHA 220 mg/100 gr

Fördelar

 • Högkoncentrerad
 • Med E-vitamin

Nackdelar

 • Innehåller bovint gelatin
 • Fiskens ursprung framgår ej

Special: Holistic Omega-3 Algolja

Veganer brukar få leta länge efter omega 3 kosttillskott. De vanligaste produkterna innehåller omega 3 från fisk. Det är också det billigare alternativet att framställa. Men den som är vegan behöver inte avstå från Omega 3-tillskott!

Det finns några hugade varumärken som tagit sig an uppgiften att satsa på att utvinna omega-3 ur vegetabiliska källor. Svenska Holistic är ett av dem!

Fisk i sig innehåller ingen omega 3. Den kommer från de alger som fisken äter. Holistic omega 3 är utvunnet från just dessa alger. Oljan är som sig bör, rik på fettsyrorna DHA och EPA. 

Kapslarna även de vegetabiliska och kan alltså ätas av veganer. Men den passar precis lika bra för alla och är en lika effektiv källa till omega 3, som en vanlig fiskolja.

Varför skulle vi då välja en algolja istället för fiskolja? Förutom att du kanske inte vill äta animaliska produkter, finns det även andra fördelar. Fiskbeståndet påverkas exempelvis inte av produktionen av den här produkten. Den ger heller inte den klassiska smaken av fisk, som kan uppstå som eftersmak när du tagit kapslar. 

Den härsknar inte lika fort och kan förvaras i rumstemperatur. Vi kan inte egentligen se så många andra nackdelar än att priset påverkas av den här framställningen av omega 3. 

Men det hade naturligtvis också varit bra om det hade framgått var algerna är skördade. Även alger, precis som fisk, kan dra till sig miljögifter. Det är alltid bättre med ingredienser som kommer från exempelvis atlantkusten, än från Bottenviken eller från insjöar.

Produktfakta:

 • Från alger
 • DHA & EPA

Fördelar

 • Vegansk
 • Håller länge

Nackdelar

 • Ursprung på ingredienserna framgår ej
 • Liten burk med 60 tabletter


Omega 3-tillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

I våra fyra huvudkategorier har vi redogjort för de omegaoljor som vi tycker är högkvalitativa och som fyller kraven för respektive kategori. Men det finns även fler alternativ på marknaden som är alldeles utmärkta och mycket väl värda att titta närmare på. 

Här nedan har vi sex stycken omega-3 produkter till, som inte fick plats i huvudkategorierna. De är utmärkta alternativ om du inte hittar det någon omegaolja i favoritkategorierna som föll dig i smaken.

Alpha Plus Omega 3 & 6 Plus

Alpha Plus har tagit fram en intressant blandning. Förutom omega 3 och 6 innehåller den även fettsyran GLA från jättenattljusolja.

Alpha Plus Omega 3 & 6 Plus innehåller också k- och d-vitamin. K-vitamin har en gynnsam effekt på cellförnyelsen. D-vitamin är som många vet solens viktiga vitamin. Alpha Plus Omega 3 & 6 är i flytande form och perfekt för dig som inte vill ta kapslar.

Fördelar

 • Brett innehåll av fettsyror
 • Smakar bra

Nackdelar

 • I flytande form

BioSalma Pharmacy AlgOmega

BioSalma Pharmacy AlgOmega 375 mg DHA/EPA 2 är precis som specialen också en omega 3-olja som härstammar från alger. Även den här är alltså lämplig för veganer. Algerna är är odlade i slutna och väl kontrollerade system, vilket gör dem fria från gifter. Kapslarna är dessvärre ganska stora och har du svårt att svälja tabletter, är det bättre att titta på en annan produkt.

Fördelar

 • Utvunnet ur alger
 • Vegansk

Nackdelar

 • Stora kapslar

Healthwell Omega-3 Plus

Healthwell från Svenskt Kosttillskott har även fiskolja, som innehåller en stor mängd omega 3-fettsyror. Det räcker därför med att du tar en till två kapslar dagligen. Du får då de hälsosamma effekterna på kärl, hjärta och hjärna. 

Det exceptionella med den här produkten, är det höga innehållet omega-3 på 60 %, vilket är ungefär dubbelt så mycket som som ett vanligt omega 3-tillskott. De är dock ganska stora och kan vara svårsvalda.

Fördelar

 • Högt innehåll av omega 3

Nackdelar

 • Stora kapslar

Elexir Pharma Omega-3 Forte

Elexir Pharma är ett svenskt kosttillskottsföretag som säljer prisvärda produkter. Innehållet av omega-3 fetter i produkten är exceptionellt hög. Här har du nämligen inget mindre än 70 % omega-fettsyror! Innehållet är utvunnet ur sill, ansjovis och makrill. Fiskarna kommer från hållbara bestånd utanför Sydamerika. 

Koncentrationen är så hög att du endast behöver en kapsel om dagen Vilket naturligtvis är väldigt praktiskt. På grund av den höga koncentrationen, kan det vara bra att kombinera den här produkten tillsammans med måltider. Har du känslig mage kan du bli aningen illamående.

Fördelar

 • Högkoncentrerad
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kan ge illamående

Minami Nutrition MorEPA Smart Fats

Nu kan vi kalla det här kosttillskottet fettsyrornas moder alltid! En olja med hela 85 % koncentrerad omega 3 är minst sagt exceptionellt. Här får du hela 590 milligram EPA samt 230 mg DHA per kapsel. Det gör den till en av marknadens absolut mest högkoncentrerade omega-3 oljor. 

Genom att företaget i tillverkningsprocessen har använt sig av ett särskilt framställningssätt, är den skyddad från oxidation och härsknar därmed inte lika lätt. Rosmarin- och tokoferolextrakt har tillsatts för att produkten ytterligare ska behålla sin fräschör. MorEPA har också tillsatt en diskret smak av apelsin, vilket gör att den distinkta fisksmaken tonas ner.

Fördelar

 • Hög halt omega 3
 • Apelsinsmak

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan ge illamående

Pharbio Omega-3 Forte

Pharbio Omega-3 Forte innehåller relativt mycket fettsyror och har en koncentration på 70 %. Det är en produkt som fokuserar på hjärtats normala funktion och även en förbättrad synförmåga. Det är lagom koncentration för att kunna ge till hela familjen och den passar för barn från 12 år och uppåt. Doseringen ligger på en till två kapslar om dagen.

Fördelar

 • Passar hela familjen
 • Kan ges till barn från 12 år

Nackdelar

 • Icke redogjort ursprung för fisken
 • Innehåller bovint gelatin

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad