Bästa nyponpulvret 2024 – Fullproppat med vitaminer och mineraler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden kommer du att få lära dig allt om nyponpulver och dess hälsofördelar. Nyponpulver har blivit ett populärt tillskott att ta bland annat för ledhälsan. Det och mycket mer berättar vi om i den här texten. Du får också reda på om nyponpulver har några nackdelar och vilka eventuella biverkningar det kan ha för användaren.

Nyponpulver kan skördas och bearbetas på olika sätt och det beskriver vi också i texten. Det finns en hel del olika varumärken med nyponpulver idag och därför har vi sammanställt en köpguide där vi rekommenderar produkter som är högkvalitativa och omtyckta av användarna.

I kategorin premium vann det fina Litomove Nyponpulver. Som vinnare i mellanklassen valde vi ut Superfruit Nyponpulver EKO. För den som vill ha en budgetprodukt av bra kvalitet rekommenderar vi Vitaprana Organic Rosehip Powder. En intressant specialare har vi också med. Den heter pH-Balans Nyponpulver (helnyponpulver). Vi önskar dig god läsning!

Premium: Litomove Nyponpulver

Litomove Nyponpulver är en produkt som fått många positiva recensioner. På nätet finns ett flertal berättelser från personer som blivit av med artros och värk av pulvret. Litomove Nyponpulver har en sötsyrlig och fräsch smak. Pulvret finns också i kapselform. Det kan utgöra ett praktiskt alternativ för den som vill åt nyponpulvrets hälsofördelar utan att använda det i maten.

Fördelar

 • God smak
 • Från vildväxande nypon
 • Finns även som kapslar

Nackdelar

 • Tål ej uppvärmning
 • Måste förvaras torrt

Mellan: Superfruit Nyponpulver EKO

Superfruit Nyponpulver EKO är ett nyponpulver tillverkat av ekologiska nypon. De är skonsamt bearbetade och torkade för att alla näringsämnen samt även det värmekänsliga C-vitaminet ska bevaras i produkten. Nyponen odlas i Chile på ekologiska och välkontrollerade odlingar.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Påsen är svår att återförsluta

Budget: Vitaprana Organic Rosehip Powder

Vitapranas ekologiska nyponpulver är finmalt och passar att använda som ingrediens i smoothies och juicer. Dess friska smak gör att produkten också passar utmärkt att söta yoghurt och gröt med. 

Vitapranas produkter är är alltsomoftast i budgetklass, samtidigt som de håller hög kvalitet och är välkontrollerade. Vitaprana Organic Rosehip Powder är inget undantag.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Special: pH-Balans Nyponpulver (helnyponpulver)

pH-Balans Nyponpulver är en produkt som är tillverkad av vildplockade nypon. Den har ett näringsinnehåll som är exceptionellt högt och dessutom dokumenterat.

På innehållsförteckningen kan du läsa allt om mängden mineraler, essentiella fettsyror och vitaminer som den innehåller. Dessutom gillar vi att det här är en påse på ett halvt kilo, vilket gör att den räcker ett tag.

Fördelar

 • Väldokumenterad
 • Stor påse

Nackdelar

 • Opraktisk förpackning som lätt går sönder

Köpguide

Vad är nyponpulver och vad är det bra för?

Nyponpulver består helt enkelt av torkade och pulveriserade nypon. Det är extremt vitaminrikt och innehåller också en stor mängd viktiga antioxidanter och fettsyror.

Nyponpulver är mycket rikt på vitamin C och många använder det av den anledningen. Nyponpulver innehåller 60 gånger mer C-vitamin än citrusfrukter.

Näringsämnen i nyponpulver

Nyponpulver har en positiv inverkan på huden, tack vare de karotenoider och antioxidanter som pulvret innehåller. De innehåller också många viktiga mineraler, som till exempel järn, kalcium, magnesium och kalium. Nypon innehåller även aminosyror, b-vitaminer, biotin, vitamin, fosfor och jod. Det är alltså ett riktigt multivitamintillskott!

Antioxidanterna gör att den på ett kraftfullt sätt skyddar kroppen mot fria radikaler. Många anser att nyponpulver är lika effektivt mot urinvägsinfektion som citron och tranbär. Den har inom alternativmedicinen använts för att främja kroppens bindväv och ligament. Det anses också vara bra för skelettet, hjärtat och hjärnan.

Inom traditionell folkmedicin har nypon använts för många olika typer av åkommor och tillstånd. Den användes bland annat för att motverka och bota skörbjugg, något som uppstår av C-vitaminbrist. Tillsammans med citrusfrukter var nypon ett vanligt sätt att förr i tiden försöka bota och förebygga skörbjugg.

Men nypon har även använts mot trötthet, ledbesvär, förstoppning, tandvärk, öronproblem, urinvägsproblem, kolik och stelhet i leder och ligament. Traditionellt har den också ofta använts till hästar, för att höja immunförsvaret och understödja broskbildningen hos dem.

Nyponpulver och ledbesvär

Numera marknadsförs nyponpulver ofta som en produkt som lindrar ledvärk. Det har att göra med galaktolipiden, som finns i nypon och som har en inflammatorisk effekt. Galaktolipiden bidrar även till att lindra värk. 

Galaktolipiden består av sockerarter och fettsyror. Ämnet påverkar de vita blodkropparna, så att de inte tar sig lika fort till det inflammerade området. Därmed minskar också värk och svullnad i lederna. 

Med nyponpulver kan du alltså bli mer rörlig och får mindre värk i lederna. Det har också gjorts studier för att visa på att ett dagligt intag av nyponpulver kan minska artros. Principen är densamma som vid annan ledvärk. Galaktolipiden skapar förutsättningar för att inflammationerna kan lägga sig och ledarna bli rörligare.

Framställning av nyponpulver

Vi vill uppmärksamma läsaren på att det inte är någon idé att jämföra en bra nyponprodukt från hälsokostaffären med nyponsoppan som kan hittas på hyllorna i mataffären. Dessa är produkter som innehåller mest tillsatser och socker. 

Dessutom har hela C-vitamininnehållet förfarit i tillverkningsprocessen. Ibland tillsätts C-vitamin på nytt i efterhand i dessa produkter.

Ingredienserna från nypon i dessa produkter kommer endast från dess yttre skikt och inte från hela bäret. Det är hela nypon som ger samtliga nyttiga ingredienser från bäret. I den här köpguiden består de flesta produkterna vi rekommenderar av så kallat helnyponpulver. 

Helnyponpulver är gjort av hela nyponet. Fröna i nyponbäret innehåller en mängd antioxidanter och även nyttiga omegafetter. Vi tycker också att det är intressant att få presentera ett superbär som är från våra egna breddgrader och till och med från Sverige. 

Det är nämligen ofta fokus på exotiska frukter och bär när det kommer till så kallad supermat, men faktum är att vi har otroligt mycket nyttigt att skörda i vår egen natur. Vi har tranbär, blåbär, havtorn och hjortron. Alla innehåller massvis med vitaminer och antioxidanter. Inte minst nypon är ett av de otroligt potenta och verksamma bär som vi kan plocka hos oss i Sverige!

Vad ska jag tänka på när jag köper nyponpulver?

Det finns olika typer av nyponpulver på marknaden. De flesta är tillverkade av hela nyponet, men det finns också några som är tillverkade av endast skalet. När du väljer ett nyponpulver som endast innehåller nyponskal, är C-vitaminmängden mer högkoncentrerad. Skalet är det som till största delen står för C-vitamininnehållet.

Helnyponpulver är utvunnet från hela nyponet, även kärnorna. En stor del av de nyttiga ingredienserna finns i dem.

Det du ska reflektera över är alltså vad du ska ha ditt nyponpulver till. Som c-vitaminkälla kan du använda dig av ett pulver gjort på endast skalet. Är det specifikt för att minska ledvärk eller symptom från artros, väljer du en produkt som riktar in sig mot det.

Då helnyponpulver är tillverkat av hela nyponet kan du tillgodogöra dig alla nyttigheter som finns i nyponet. Något annat som kan vara intressant för många, är huruvida du ska välja ett ekologiskt nyponpulver eller inte. Det finns flera bra, ekologiska alternativ på marknaden.

Har nyponpulver några biverkningar?

För den som håller sig till rekommenderad dagsdos; vanligen en till två matskedar om dagen, verkar det inte finnas några dokumenterade biverkningar. Däremot kan nyponpulvret sätta rejäl fart på magen, så det är något användaren bör vara uppmärksam på. Det kan vara bra att trappa upp nyponpulvret successivt av den anledningen, för att se hur magen reagerar.

Hur använder jag nyponpulver och hur mycket ska jag ta?

Nyponpulver kan du använda på många sätt. Du kan blanda ut den i juice eller i en smoothie. Den går också alldeles utmärkt strö på gröt, flingor och yoghurt. Det står på förpackningen vilken dagsdos som rekommenderas. Vanligtvis brukar det vara en till två matskedar.

Hur lång tid tar det innan jag märker något resultat?

Hur lång tid tar det tar innan något resultat märks är högst individuellt. Många användare tar nyponpulver mot ledvärk och artros och då är det vanligast att få vänta åtminstone ett par veckor, innan något resultat märks. Detsamma gäller om du tar nyponpulver som allmänt stärkande. Det kan dröja några veckor innan du känner dig piggare och mer utvilad.

Nyponpulver Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att välja ut högkvalitativa och väldokumenterade nyponpulver, har vi läst en mängd recensioner och fakta om produkterna. Vi har också försökt ta reda på var nyponen är skördade och om de är vildvuxna eller odlade. På basen av denna fakta har vi sammanställt en köpguide där vi rekommenderar tio produkter, varav fyra är våra favoriter.

Premium: Litomove Nyponpulver

Litomove Nyponpulver är tillverkat av vildväxande strandnypon. Nyponpulvret är finmalet och alla viktiga beståndsdelar är tillvaratagna. Nyponpulvret marknadsförs som ett pulver som hjälper mot ledvärk och artros. Nyponpulvret från Litomove innehåller mycket vitamin C och verksamma antioxidanter som motverkar cellernas nedbrytning.

Litomove nyponpulver har en mild och sötsyrlig sötma, som uppskattas av många. Den fungerar utmärkt att strö på morgongröten eller på yoghurten. Du kan också blanda den i din smoothie om du vill. 

Litomove har två produkter i sitt sortiment. Det ena är nyponpulver på burk och den andra är nyponpulver i kapselform. Företaget har alltså helt och hållet gått in för att ta fram ett nyponpulver för den svenska marknaden. 

Nyponen kommer från Chile, där de handplockas och processas skonsamt, så att alla verksamma beståndsdelar och naturliga egenskaper finns kvar.

Produktfakta: 

 • 200 gr pulver
 • Skopa medföljer
 • I burk

Fördelar

 • God smak
 • Från vildväxande nypon
 • Finns även som kapslar

Nackdelar

 • Tål ej uppvärmning
 • Måste förvaras torrt

Mellan: Superfruit Nyponpulver EKO

Superfruit Nyponpulver EKO är ett pulver som är tillverkat av hela nyponet. Nyponpulvret är helt ekologiskt och även fritt från tillsatser i övrigt. De har en riklig och sötsyrlig smak i sig och innehåller inga tillsatser eller färgämnen. Nyponen är ekologiskt odlade och alltså inte vildväxande. 

Nyponen odlas i Anderna i Chile, som har ett perfekt klimat för nyponodling. Nyponpulvret torkas skonsam efter skörd. Torkningen överstiger aldrig en temperatur på 50 grader och på det viset bevaras alla känsliga näringsämnen i pulvret.

Superfruit Nyponpulver EKO kan användas på många olika sätt. Du kan använda den i juicer eller smoothies. Den passar också bra att göra nyponsoppa på. Du kan också blanda nyponpulvret i pannkakas- eller kaksmet om du vill.

Produktfakta:

 • 200 gr pulver
 • I påse

Fördelar

 • Ekologisk
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Påsen är svår att återförsluta

Budget: Vitaprana Organic Rosehip Powder

Vitaprana Organic Rosehip Powder är ett ekologiskt nyponpulver. Det är tillverkat av varsamt torkade ekologiska nypon. Alla viktiga delar av nyponet har använts och det är därför pulvret är rikt på c-vitamin och har ett högt fiberinnehåll.

Vitaprana nyponpulver är perfekt för den som vill ha ett högkvalitativt pulver som ändå inte är så dyrt. Pulvret har en smakrik sötma och kan med fördel användas som smaksättare i både yoghurt och smoothies. 

Vitaprana är ett utmärkt val för dig som vill ha en budgetprodukt med bra innehåll. Vitaprana är kosttillskottsföretaget Bodystores eget märke. Under det varumärket tillverkar de kosttillskott och livsmedel av olika slag. Produkterna säljs exklusivt på deras hemsida.

Produktfakta:

 • 200 gr pulver
 • I återförslutbar påse

Fördelar

 • Ekologisk
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Special: pH-Balans Nyponpulver (helnyponpulver)

Nyponpulvret pH-balans är ett väldigt prisvärt pulver, som du kan köpa i påse på 500 gram. Vet du med dig att du och din familj äter mycket nyponpulver är det här ett perfekt val. Den innehåller vildplockade nypon från bland annat Bulgarien, Tyskland och Makedonien.

Det som också är speciellt med pH-Balans Nyponpulver är att alla näringsämnen i produkten är mycket väldokumenterade. När det gäller ett flertal av mineralerna och vitaminerna, finns den exakta mängden dokumenterad. Det gör nyponpulvret tämligen unikt och det är faktiskt intressant läsning att ta del av.

Der är ett nyponpulver som verkligen boostar din hälsa och innehåller hälsosamma ingredienser. Inte bara vitaminer och mineraler, utan även fettsyror och en mängd intressanta antioxidanter.

Produktfakta:

 • 500 gram pulver
 • Levereras i papperspåse

Fördelar

 • Väldokumenterad
 • Stor påse

Nackdelar

 • Opraktisk förpackning som lätt går sönder

Nyponpulvrena som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många bra nyponpulver på marknaden. Det finns flera favoritprodukter, som är av utmärkt kvalitet och vi vill gärna också rekommendera dem för våra läsare. Här nedan listar vi de alternativen. Hittade du inte ett nyponpulver bland våra favoriter, så tror vi du kan hitta ett här.

Healthwell Nyponpulver Eko

Healthwell Nyponpulver Eko skiljer sig en del från de andra, eftersom det är grovmalet. Det består inte av hela nyponet, utan enbart av nyponskalet. Det gör att produkten är rik på C-vitamin, men innehåller mindre av andra ämnen, såsom mineraler och fettsyror. Produkten har torkats varsamt i 40 grader och räknas som rawfood.

Nyponpulvret är ekologiskt och helt fritt från lösningsmedel och kemikalier. Kritiken den här produkten fått, är att den är för grovmald och kornen är för stora. Men den är också väldigt omtyckt av många.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Raw food

Nackdelar

 • Mycket grovmalen

Rawpowder Ekologiskt Nyponpulver

Rawpowder Ekologiskt Nyponpulver är ett pulver där de tagit tillvara på hela nyponet. Som flera andra produkter i köpguiden har nyponen här också skördats i Chile som är en stor producent av det ifrån.

Produkterna är ekologiskt odlade. Den är rik på betakaroten, vilket gör att den är ett utmärkt skydd för huden. Lagom mängd är en till två matskedar om dagen. Precis som med som de flesta andra nyponpulver, kan du använda den i allt från smoothies till ingrediens i bakverk.

Fördelar

 • Ekologiskt odlare
 • Rika på betakaroten

Nackdelar

 • Hållbarheten förkortas om inte förpackningen återförsluts noggrant

Wellaware Grovmalda Nypon

Wellaware Grovmalda Nypon är tillverkade av handplockade och ekologiska nypon. Den innehåller hela nypon och pulvret är därför inte bara rikt på C-vitamin, utan innehåller även kalium, folsyra, magnesium, bioflavonoider och pektiner. 

Ett plus för att den är förpackad i en praktisk burk, som gör den lätt att dosera och hantera. Den är prisvärd och du får mycket för pengarna.

Fördelar

 • I burk
 • Stor förpackning

Nackdelar

 • Alla gillar inte den grovmalda konsistensen

Re-Fresh Superfood Nypon

Re-Fresh Superfood Nypon är gjord på vildväxande nypon som sedan soltorkat. Nyponen är framställda i en varsam torkningsprocess. Här får finns antioxidanter, vitaminer och mineraler väl bevarande. Nyponen är vildväxande, vilket gör att näringshalten också är mycket hög. Tillverkaren rekommenderar användarna att ta den här för ledhälsan.

Fördelar

 • Bra för lederna
 • Soltorkade

Nackdelar

 • Förpackning som lätt går sönder

Naturdrogeriet Ekologiskt Nyponpulver

Naturdrogeriet Ekologiskt Nyponpulver rekommenderar att du använder det här nyponpulvret för att att förbättra immunförsvaret och främja ledernas och broskets hälsa. Innehåller 40 ämnen som är livsviktiga för hälsan. Innehåller också viktiga mineraler, omega 3, zink, och karoten.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Bra för lederna

Nackdelar

 • Påse som är svår att återförsluta

Powerfruits Ekologiskt Nyponpulver

Nyponpulvret från Powerfruits är ett nyponpulver som är helt utan tillsatser. Pulvret är rikt på C-vitamin. Även dessa kommer från odlingar i Chile. Det här är ett finmalet pulver som kan användas i många olika rätter som smaksättare. Det bör noteras att nyponpulver kan ha effekt på mage och tarm för den som är känslig. För att inte bli dålig i magen är det bra att trappa upp produkten stegvis.

Fördelar

 • Stor påse
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad