Bästa nyponfröoljan 2024 – Föryngrande hudvård med mängder av näringsämnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Om vi får tro många användare av nyponfröolja, är det lätt få uppfattningen att oljan nästan kan åstadkomma mirakel. Nyponfröolja sägs exempelvis vara åtstramande, upplyftande, akneförebyggande och intensivt vårdande. 

Det finns en uppsjö positiva utlåtanden om denna olja! Vi bestämde oss för att ta reda på vad är nyponfröolja egentligen är och om alla entusiastiska superlativ verkligen stämmer. 

Kan nyponfröolja ta din hudvård till nästa nivå?

I den här guiden ska vi ta reda på vad nyponfröolja är och om den verkligen kan vara så effektiv som hudvård, som ofta påstås. Du har säkerligen hittat till den här artikeln för att du också är nyfiken på oljan och då har du kommit alldeles rätt. Här kommer vi nämligen att gå igenom allt från aktiva beståndsdelar i nyponfröolja, till vad vetenskapen säger om den. 

Nyponfröolja finns i flera olika former. Du kan köpa ren nyponfröolja att använda i din hudvårdsrutin. Det finns också en mängd varianter av hudvårdsprodukter som innehåller den populära oljan. Nyponfröolja finns i allt från duschkrämer till deodoranter och i alla priskategorier. 

I vår premiumkategori utsågs Grown Alchemist Pure Rosehip Oil till vinnare. Mellanklassens vinnare blev en svensk produkt, som heter Loelle Nyponfröolja.

I budgetkategorin valde vi ut Crearome Kallpressad Ekologisk Nyponrosfröolja till vinnare och i specialkategorin presenterar vi en riktigt spännande specialare: Tabitha James Kraan Scented Organic Hair Oil Amber Rose.

Premium: Grown Alchemist Pure Rosehip Oil

Grown Alchemist Pure Rosehip Oil är en högkvalitativ produkt med en nyponfröolja som har ett högt näringsvärde. I oljan hittas allt det som förknippas med en bra nyponfröolja, det vill säga vitamin A, C, karotenoider och omegafetter. I Grown Alchemist Pure Rosehip Oil har även vitamin E tillsatts, för ytterligare vård av huden.

Fördelar

 • Kan släta ut huden
 • Med pipett

Nackdelar

 • Liten flaska
 • Dyrare än genomsnittet

Mellan: Loelle Nyponfröolja

Loelle nyponfröolja ger dig ger din hud rikligt med omegafetter och karetenoider. Det här är en mycket prisvärd produkt från svenska Loelle, som ger dig en mångfaldigt certifierad produkt, som du kan lita på att håller hög kvalitet. Oljan är både kallpressad och ekologisk. Eftersom den är prisvärd hade det varit toppen att kunna klicka hem en större flaska också!

Fördelar

 • Ekologisk
 • Med pipett
 • Ett flertal certifieringar

Nackdelar

 • Endast en storlek på flaskan

Budget: Crearome Kallpressad Ekologisk Nyponrosfröolja

Familjeföretaget Crearome med har importerat en nyponfröolja från Chile. Den är ekologiskt framställt av vildväxande nypon i Chiles bergstrakter. Produkten är helt ekologisk och innehåller omegafetter samt vitamin A och C och kan inte minst hjälpa dig som har akne och problemhy.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Rik på vitamin A-syra

Nackdelar

 • Hållbarheten förkortas om den förvaras fel

Special: Tabitha James Kraan Scented Organic Hair Oil Amber Rose

Specialaren är definitivt en av de lyxigaste håroljorna du kan hitta! Med nyponfröolja som tongivande ingrediens, samt ett flertal andra verksamma, naturliga ingredienser, får du en produkt som ger ditt hår en verklig näringsboost. Perfekt för dig som har ett stylat och slitet hår eller som vill tillföra extra näring till hårbotten.

Fördelar

 • Mycket näringsrik för slitet hår
 • Praktisk pumpflaska
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Innehåller limonene som kan verka allergiframkallande
 • Dyr produkt


Köpguide

Vad är nyponfröolja och vad används det till?

Nyponfröolja utvinns ur malda nyponfrön och innehåller en mängd olika ämnen som har många olika välgörande effekter för huden. Oljan har på på de senaste åren blivit en otroligt populär ingrediens i olika hudvårdsprodukter för ansiktshudvård och den kan också användas som ett serum. 

Har du en favoritkräm som du använder dagligen, kan du droppa i ett par droppar nyponfröolja för göra den mer näringsrik. Det kan vara bra under perioder när huden är extra utsatt, som till exempel under sommaren med starkt solsken eller om du brukar drabbats av vintertorrhet i ansiktet.

Nyponfröolja används också för sin förmåga återställa skadad och inflammerad hud och även förebygga olika typer av hudproblem. Oljan används ofta i behandlingar mot akne, pigmentfläckar, rosacea, solskador, rynkor och torr hy. Men inte minst har den blivit väldigt uppmärksammad för sin förmåga att strama upp huden och göra den fastare.

Hur framställs nyponfröolja?

Det första som görs i framställning av nyponolja är att avlägsna fröluddet som fröna är täckta med och sedan mala ner det till pulver. Nyponfrön består av ungefär 9 % olja. Den finaste nyponfröoljan är alltid kallpressad. Det innebär att oljan utvunnits i en process som aldrig överstiger 30 grader. Det innebär att samtliga näringsämnen i oljan bevaras.

Raffinerad nyponfröolja däremot framställs genom flera olika processer. Det kan vara genom upphettning eller extrahering med hjälp av olika pulver, syror med mera. För effektiv hudvård är det alltid den kallpressade oljan som är den som bör användas.

Vilka fördelar har nyponfröolja för huden?

Som vi inledningsvis nämnde har nyponfröolja ett flertal egenskaper som är till fördel för huden. Nyponolja innehåller retinoinsyra, vilket är en naturlig a-vitaminsyra. Ren A-vitaminsyra kan vara väldigt starkt för huden och något du generellt måste vara försiktig med när du använder för olika hudåkommor. 

Men den naturliga retinoinsyran i nypon, är däremot en skonsammare och en naturlig form av a-vitamin, som ändå har bevisat god effekt på exempelvis akne. Det finns många personer som säger sig har fått hjälp mot sina akneärr av nyponfröolja. Det gäller också personer med andra typer av hudproblem, som till exempel rosacea och solskadad hud.

Nyponfröolja har också höga halter av vitamin C, som tillsammans med a-vitamin sägs vara verksamt mot pigmentfläckar och mörka ringar under ögonen. Nyponfröolja innehåller också en mängd andra essentiella fettsyror, bland annat omega 3 och 6. Alla dessa beståndsdelar kan sammantaget göra att huden stramas upp och ser yngre ut. 

Nyponfröolja är därför populär som en antirynk-produkt, som också har en uppstramande effekt på huden. Oljans lättflyktiga karaktär gör att den absorberas snabbt av huden och lämnar inte en en fet hinna som så många andra oljor kan göra. Passar därför också fet och oren hy. 

Men nyponfröolja behöver inte användas endast för att du har en specifik hudåkomma eller vill förebygga några särskilda hudproblem. Den är otroligt riklig på näringsämnen och verksamma beståndsdelar, vilket gör den till en utmärkt produkt för alla åldrar att använda exempelvis som ett närande och serum att applicera vid sänggående. 

Sammanfattningsvis innehåller nyponfröolja:

 • Retinoinsyra. Ett förstadie till retinol, eller A-vitaminsyra. Används för sina anti age-egenskaper och är vanlig i antirynkkrämer av olika slag. 
 • Antioxidanter. Skyddar huden och kroppen från yttre påfrestningar som kan bryta ner hudcellerna och göra vår hud slappare. 
 • Fytosteroler. Främjar hudens elasticitet och ger den lyster
 • Karotenoider. Ett förstadium till vitamin A, som är en kraftfull antioxidant som gör huden tåligare mot yttre påverkan som exempelvis stark sol och kraftiga temperaturväxlingar.
 • Linolensyra. Kombinationen av omega 3 och 6 kallas för linolensyra. Stärker huden och är bra för huden hudens elasticitet. Bra för aknebenägen hy.

Vad säger vetenskapen om nyponfröolja?

Än så länge har det inte gjorts några omfattande studier på just nyponfröolja och och vilken effekt den kan ha på huden. Resultaten som går att ta del av, exempelvis genom en sökning på nätet, är baserat på användarnas egna upplevelser. Däremot finns det gott om studier och forskning på de olika beståndsdelarna som nyponfröolja har.

Forskning har gjorts på Omega 3, vitamin A och vitamin C i många sammanhang och att dessa beståndsdelar är mycket verksamma för hudens välmående är det flera studier som pekar på. Men hur verksam kombinationen av dem i just nyponfröolja är, får den intresserade helt enkelt bilda sig en egen uppfattning om.

Hur använder jag nyponfröolja?

Nyponfröolja kan användas på flera olika sätt. Du kan använda några droppar varje kväll som berikande ansiktsserum. Du kan också blanda den i en annan olja eller i din hudkräm. Bra oljor att blanda med, kan exempelvis vara jojobaolja, arganolja eller aprikoskärnolja.

Dosering

Använder du den rena oljan som ett serum, är några droppar på rengjort ansikte innan sänggående lagom. Du kan också lägga i några droppar i din ansiktskräm innan du applicerar den för att få en mer närande kräm.

Vad ska jag tänka på när jag köper nyponfröolja?

En bra nyponfröolja för hudvård bör vara kallpressad. Raffinerade och utspädda nyponfröoljor har mindre verksamma beståndsdelar och kan också innehålla kemikaliska rester från tillverkningen. Många nyponfröoljor är också ekologiska, vilket många tycker är viktigt och en fördel.

Nyponfröolja förvaras mörkt och svalt och du kan med fördel ha den i kylskåpet. En öppnad flaska med nyponfröolja brukar hålla i cirka två till tre månader. Men kom ihåg att alltid kontrollera det här, på anvisningarna på flaskan. Det är viktigt att aldrig använda härsken olja i ansiktet, därför ska du alltid vara noggrann med att se till att du har en färsk olja.

Har nyponfröolja några biverkningar?

Nyponolja verkar vara en olja som de flesta personer tål, även de som har annars har känslig hy och han reagera på viss hudvård. A-vitaminsyra kan göra huden torr och flagnande och eftersom nyponfröolja innehåller ett förstadium till det, bör användaren vara uppmärksam på detta. Vi vill påpeka att vi inte läst om någon som drabbats av torr hy av oljan.

Nyponfröolja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I våra fyra huvudkategorier har vi placerat de nyponfröoljorna som är de mest populära och högkvalitativa på den svenska marknaden. Urvalet är gjort på basen av den information vi samlat in. Utgångspunkten har varit tester och användarrecensioner och efter att datan sammanställts har vi rangordnat produkterna. Vi önskar dig god läsning!

Premium: Grown Alchemist Pure Rosehip Oil

Nyponrosfröoljan från Grown Alchemist har ett högt innehåll av A-vitaminsyra och linolensyra. Den är torr och passar även för den som har fet hy. Nyponfröoljan återfuktar rikligt, utan att lämna en fet hinna och passar utmärkt för rynkig och mogen hy. 

Företaget marknadsför den som en olja som kan förebygga rynkor runt ögonen och munnen, samt motverka hudens åldrandeprocess. 

Oljan innehåller också höga halter av karotenoider. Den har en vacker, gyllene färg och karotenoiderna gör att huden blir tåligare för sol, vind och kyla. Var uppmärksam på att de orangea pigmenten kan färga av sig på kläder och andra textilier. 

Grown Alchemist är ett företag som erbjuder naturliga, lyxiga hudvårdsprodukter till den medvetna konsumenten. De framställer produkter som till största delen innehåller högrenade ingredienser från naturen och deras nyponfröolja är en av deras flaggskeppsprodukter.

Fördelar

 • Kan släta ut huden
 • Med pipett

Nackdelar

 • Liten flaska
 • Dyrare än genomsnittet

Mellan: Loelle Nyponfröolja

Loelle Nyponfröolja är en ekologisk olja som är rik på essentiella fettsyror och karotenoider. Oljan är utvunnen från vildskördade nypon från bergen i Chile. De naturliga ingredienserna den har, förebygger skador på hudvävnaden och främjar spänstig och fast hy, samtidigt som den är tillräckligt skonsam för att du ska kunna använda den på känsliga hudpartier runt ögonen.

Loelle Nyponfröolja innehåller en hög halt av a-vitamin, som är effektiv mot akne och varierande typer av hudbesvär. Loelle nyponrosfröolja används bäst som ett serum som får verka under natten. Vill du ha den som dagkräm, kan du även blanda ihop den med rapsolja eller i din dagliga ansiktskräm. Du får då en riklig, återfuktande hudvård. 

Loelle är ett spännande, svenskt skönhetsmärke som lanserar naturliga och ekologiska skönhetsprodukter för håret och huden. Alla produkter från Loelle innehåller inga onödiga tillsatser och deras oljor är alltid ekologiskt certifierade.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Med pipett
 • Ett flertal certifieringar

Nackdelar

 • Endast en storlek på flaskan

Budget: Crearome Kallpressad Ekologisk Nyponrosfröolja

Även i budgetkategorin har vi nöjet att presentera en svensk produkt. Crearome Nyponfröolja är en kallpressad nyponfröolja, som är rik på a-vitaminsyra. Många personer med acne och och orenheter i hyn använder Crearome Kallpressad Nyponrosfröolja. Den lanseras av företaget som gör riktigt bra produkter för alla med fet eller mogen hy. 

Crearomes nyponrosfröolja är importerad från Chile och är framställd av vildskördade nypon. Crearome är ett svenskt familjeföretag och är marknadsledande när det gäller oljor, framförallt eteriska oljor av olika slag. Förvara din Crearome-nyponrosfröolja mörkt och svalt, så att den håller längre.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Rik på vitamin A-syra

Nackdelar

 • Hållbarheten förkortas om den förvaras fel

Special: Tabitha James Kraan Scented Organic Hair Oil Amber Rose

Scented Organic Hair Oil Amber Rose från Tabitha James Kraan är en hårolja utöver det vanliga. En av de tongivande ingredienserna är nyponfröolja och i övrigt innehåller den också andra ekologiska oljor, såsom arganolja och havtornsolja. Håroljan innehåller också eteriska oljor från patchouli, ylang ylang och rosor. 

Oljan är mycket rik på antioxidanter och absorberas lätt av hår och hårbotten. Den har ett flertal funktioner som gör den en till den perfekta håroljan. Den stärker och skyddar håret och ger det en djup glans. Oljan kan vara till hjälp för dig som färgat håret och vill skydda hårfärgen och och bevara djupet i den. 

Scented Organic Hair Oil Amber Rose från Tabitha James Kraan är också perfekt för dig som har ett slitet hår på grund av styling och livsstilsvanor. Den kapslar in och mättar slitet hår med fukt och näringsämnen och ger håret ett nytt liv.

Har du irriterad hårbotten eller mjäll, är den också perfekt som behandling av hårbotten. Då masserar du helt enkelt in några droppar i hårbotten och låter verka ca en timme innan du tvättar bort det. Efter hårtvätt kan du applicera några droppar för att motverka flygigt och frissigt hår.

Fördelar

 • Mycket näringsrik för slitet hår
 • Praktisk pumpflaska
 • Härlig doft

Nackdelar

 • Innehåller limonene som kan verka allergiframkallande
 • Dyr produkt


Nyponfröoljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns en mängd spännande produkter som innehåller nyponfröolja och att endast presentera fyra stycken produkter, kändes inte som en rättvisande bild av alla bra produkter med nyponfröolja som finns. 

Så för mer spännande läsning, rekommenderar vi att du fortsätter och läsa om utmanarna, där du hittar många intressanta och effektiva hudvårdsprodukter, som innehåller den magiska nyponfröoljan.

Healthwell PURE Nyponfröolja EKO

Svenskt Kosttillskott har även de en egen kallpressad och ekologisk nyponfröolja. Den är perfekt att använda som ett serum på kvällen eller för att tillsätta i dina favoritkrämer. Den passar både mogen och acnebenägen hy, på grund av alla de verksamma ingredienser den innehåller. Produkten är helt fri från tillsatser och konserveringsmedel.

Fördelar

 • Ger en jämnare hudton
 • Prisvärd
 • Fungerar både som serum och för att blanda i krämen

Nackdelar

 • Ingen pipett i flaskan
 • Svårt att dosera produkten

Estelle & Thild BD Face Cream

Estelle & Thild Biodefense Antioxidant Day Cream är proppfull med antioxidanter och vitaminer och avsedd att motverka fina linjer och rynkor. Ansiktskrämen innehåller ekologiska ingredienser, bland annat nyponfröolja och extrakt från flera bär. 

Du får en kräm som effektivt motverkar fria radikaler och skyddar huden mot yttre stress. Håller huden genomfuktad och ger lyster.

Fördelar

 • Kraftfull antioxidant
 • Absorberas snabbt i huden

Nackdelar

 • Liten flaska som snabbt tar slut

Weleda Wild Rose Pampering Body Lotion

Weleda Wild Rose Pampering Body Lotion är en riklig och närande ansiktskräm som ändå är återfuktande och som snabbt absorberas av huden. Krämen innehåller nyponfröolja som bidrar med att återställa och strama åt huden. Du får en högkvalitativ hudkräm till ett mycket fördelaktigt pris. Alla ingredienser i Weledas produkter är naturliga och i största möjliga mån också ekologiska.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Mjukgör och återfuktar

Nackdelar

 • Innehåller citrus som kan var allergiframkallande

The Ordinary 100% Organic Cold Pressed Rose Hip Seed Oil

Nyponfröoljan från The Ordinary innehåller, kallpressad ekologisk nyponfröolja och ingenting annat. Flaskan är utrustad med en praktisk pipett av hög kvalitet och den kan du också använda till dina egna blandningar när innehållet slut. 

The Ordinary är det kanadensiska företaget som blivit stor på skönhetsmarknaden, inte minst tack vare att varumärket blivit så enormt populärt i bloggosfären och bland influencers. Deras filosofi är att producera ekologiska, högkvalitativa produkter, men till ett pris som alla kan ha råd med.

Fördelar

 • Praktisk pipettflaska
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Weleda Wild Rose Creamy Body Wash

Sist ut är återigen en produkt från Weleda. Det här är deras Wild Rose-duschkräm som innehåller ekologisk nyponfröolja och en eterisk olja som ger den härliga doften. Det ingår också en mjukgörande sesamolja, som ger ett välbalanserat ph-värde, vilket är viktigt för hudhälsan. Produkten innehåller inga uttorkande sulfater och är dermatologiskt testad.

Fördelar

 • Dermatologiskt testad
 • Riktigt återfuktande

Nackdelar

 • Endast i förpackning på 200 ml

Produkter som utgått

Booming Bob Stretch Mark Oil EKO

Booming Bob Stretch Mark Oil EKO är en olja som är speciellt framtagen för att förebygga bristningar, exempelvis efter graviditet eller vid snabb viktnedgång. Oljan innehåller nyponfröolja och lavendel, som tillsammans bildar egenskaper som kan minska de röda och vita hudstrimmorna, som uppkommer efter att huden sträcks ut mycket under en period. Booming Bob Stretch Mark Oil EKO är ekologisk och innehåller endast naturliga ingredienser.

Fördelar

 • 100 % naturliga ingredienser
 • God doft av lavendel

Nackdelar

 • Lätt att få ut för mycket av oljan ur flaskan

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad