Bästa nattljusoljan 2024 – Hjälp för huden och hormonbalansen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om nattljusolja och söker nu mer om information om blommans påstådda, hälsosamma egenskaper? Då har du kommit alldeles rätt, för det här är nämligen vår stora köpguide om nattljusolja! Här får du lära dig allt om om vad den används till och vilka de eftertraktade, verksamma ämnena är i den lilla plantan. 

Välmående hy med nattljusolja

Nattljusolja är en mycket omtyckt typ av olja som bland annat anses vårda huden och göra den återfuktad, mjuk och elastisk. Nattljusolja är också väldigt populär naturmedicin mot olika typer av hormonella rubbningar. Många som är svårt drabbade av PMS eller klimakteriestörningar har säkert hört talas om den. 

I vår köpguide kommer du att få lära dig allt om vad oljan innehåller som gör den så effektiv och du får också veta mer om de studier som finns om nattljusolja. Det finns förvånansvärt lite forskning i ämnet men studier saknas inte och några av dem hänvisar vi till i den här köpguiden.

Som vanligt har vi också plockat fram några produkter som vi har läst på om och som vi kan rekommendera. Bland de 10 produkterna som vi tipsar om har vi tre stycken favoriter och dessa är: Alpha Plus Jättenattljusolja, Healthwell GLA Jättenattljusolja och Crearome Kallpressad Nattljusolja.

Premium: Alpha Plus Jättenattljusolja

Alpha Plus är ett svenskt, välrenommerat hälsokostföretag som har producerat och distribuerat många intressanta tillskott sedan märket lanserades på 90-talet. Deras kallpressade jättenattljusolja är av mycket hög kvalitet och är ett utmärkt alternativ för den som av olika anledningar vill ha en högkvalitativ nattljusolja som kosttillskott. Eftersom kapslarna är relativt lätta att dela, går de också bra att använda som hudvård för behandling av exempelvis akne.

Fördelar

 • Med E-vitamin
 • Kallpressad olja
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Olika tillsatser i kapselskalet

Mellan: Healthwell GLA Jättenattljusolja

Healthwell GLA Jättenattljusolja innehåller kvalitetsgranskad jättenattljusolja samt vitamin E. Kapslarna är perfekta för dem som vill ha en prisvärd variant och som inte har någonting emot att kapselskalet är av animaliskt ursprung.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • HACCP-certifierad

Nackdelar

 • Kapsel av bovint gelatin

Budget: Crearome Kallpressad Nattljusolja

Crearome Kallpressad Nattljusolja är en ekologisk olja på flaska. Oljan kan användas för massage och olika typer av hudvårdsbehandlingar. Men du kan också ta den som ett tillskott om du vill undvika kapslar. Kom ihåg att följa anvisningarna noggrant för både invärtes och utvärtes bruk.

Fördelar

 • Kallpressad
 • Lätt att dosera
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Liten flaska

Köpguide

Vad är nattljusolja?

Nattljus är en gul ärtväxt som är vanligt förekommande även hos oss i Sverige, även om den ursprungligen härstammar från Nordamerika. Från nattljusblommans frön pressas en olja som kallas för nattljus- eller jättenattljusolja. Den används för sina läkande och helande egenskaper. 

Nattljus är lättodlad och sprids snabbt. De vackra, gula blommorna lever bara en dag och når sin fulla prakt i skymningen och därefter vissnar blommorna. Namnet nattljus har den fått för att den är som vackrast just i skymningen.

Oljan som utvinns ur fröna är mycket rik på fettsyran GLA, det vill säga gammalinolensyra. Den tillhör gruppen omega 6-fetter och har flera, helande egenskaper. Den här viktiga och vårdande fettsyran innehåller också effektiva antioxidanter som kallas fytosteroler. Dessa påverkar kolesterolet i kroppen är gynnsamma för kärl och hjärta.

GLA för hudens hälsa

Gammalinolensyran i nattljusolja har många fördelar för huden. Den kan användas för att behandla oren och fet hy. Nattljusolja är torr och absorberas snabbt av huden och är en utmärkt olja att använda för dem som är drabbade av besvärlig akne. 

Men eftersom GLA även har en positiv inverkan på hudens elasticitet, fasthet och fuktbalans är nattljusolja dessutom populär som en hudföryngrande olja. Det finns också personer som säger sig ha fått hjälp av nattljusolja för olika typer av hudproblem. Det kan vara allt från hudrodnader, irritation, akne till psoriasis och eksem.

GLA för hormonell balans

Det finns i dagsläget inga absoluta och enhetliga forskningsresultat av GLA och nattljusolja. Kunskapen kommer ofta från dem som använt oljan mot olika problem och säger sig ha fått hjälp. Men studier har gjorts, så viss forskning finns som understödjer användarnas erfarenheter. 

Studier visar på att kvinnor med PMS och klimakteriebesvär, kan lindra dessa problem om ett tillskott med nattljusolja intas. Nattljusolja är också ett tillskott som många tar specifikt för att lindra värmevallningar. 

GLA är ett förstadium till det hormonliknande ämnet prostaglandin och det är därför som den anses kunna vara effektiv mot hormonrubbningar av olika slag. 

Nattljusolja är en torrolja som inte lämnar en kladdig hinna efter sig vid utvärtes bruk. Det gör det att den passar bra att använda även på fet och aknedrabbad hy. Oljan passar också som massageolja.

Vad kan nattljusolja göra för dig?

Utvärtes används nattljusolja ofta för att lindra eksem, inflammation, psoriasis, pigmentfläckar och akneutbrott. Den kan också blandas ut med andra oljor som innehåller omega 9 och 3. Det ger då en olja som har en bra balans och verkar på flera olika områden. 

Men nattljusolja tas också som tillskott. I Sverige har den blivit känd som alternativ behandling för kvinnor med hormonella rubbningar som till exempel PMS och inte minst klimakteriesymtom. Det finns flera preparat med nattljusolja som behandlar just dessa tillstånd.

Så här använder du nattljusolja

Utvärtes kan nattljusolja kan användas både på kroppen och i ansiktet. Vill du få in mer omega 3 och c-vitamin i din hudvård med nattljusolja, kan du med fördel kombinera den med svartvinbärsolja eller tranbärsolja. 

Vill du ta nattljusolja för dess innehåll av GLA, kan du välja att ta kapslar eller ren olja. Fem kapslar motsvarar ca en tesked nattljusolja, vilket brukar vara ett ganska lämpligt, dagligt intag. 

Nattljusolja kan användas för att:

 1. Behandla akne 
 2. Lindra eksem
 3. Lindra PMS-symptom 
 4. Minimera bröstsmärtor 
 5. Minska värmevallningar
 6. Främja en god sömn

Biverkningar

Biverkningar av nattljusolja är ovanligt. I vanliga fall kan biverkningar som huvudvärk, diarre och illamående uppstå. De flesta som använder doseringsanvisningen på förpackningen eller flaskan, klarar sig sannolikt utan biverkningar.

Var kan jag köpa nattljusolja?

Nattljusolja är inte svår att få tag på utan finns i välsorterade hälsokostaffärer online och även på vissa apotek. I vår köpguide tipsar vi om några prisvärda och högkvalitativa produkter med nattljusolja som våra läsare kan titta närmare på.


Nattljusolja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att kunna rekommendera produkter i köpguiden har vi gjort grundlig research på nätet. Vi har läst kundrecensioner och omdömen samt samlat in information från tillverkarnas hemsidor och läst fakta. Den insamlade datan har utgjort grunden för våra val av favoriter.

Premium: Alpha Plus Jättenattljusolja

Alpha Plus Jättenattljusolja består av kapslar med jättenattljusolja samt vitamin E. Oljan är kallpressad och utvunnen ur jättenattljusplantans frön. Kallpressningen gör att det här är den högsta kvalitet av olja du kan få tag på och som innehåller allra mest av den nyttiga fettsyran GLA. 

Kapseln tas som tillskott men du kan också använda oljan utvärtes genom att bryta kapseln och applicera den i ansiktet eller använda i en massageolja. 

Eftersom oljan innehåller rikliga mängder GLA gör det här till en populär produkt mot exempelvis värmevallningar eller andra hormonella störningar. Oljan är också riklig på andra omega 6-fetter och kan även bidra till att stärka hud och hår från insidan. 

I kapslarna har vitamin E tillsats. Vitaminet används ofta som ett naturligt konserveringsmedel, men har också en stor fördel i och med att den är en kraftfull antioxidant, som främjar hudens elasticitet och välmående. E-vitamin är också bra för hårets hälsa. 

Alpha Plus är ett spännande, svenskt företag som utvecklar och producerar högkvalitativa kosttillskott som används av allt från näringsterapeuter till hudvårdskliniker. Deras företagsfilosofi går ut på att tillverka funktionsmediciner för alla som vill ha en alternativ eller kompletterande behandling till konventionell hudvård. 

Alpha Plus Jättenattljusolja kan ses som en alternativ behandlingsform, där kroppen är en helhet av ett komplext sammansatt system och där delarna är kopplade till varandra. Systemet påverkas av vår kost, hur mycket vi stressar, vår fysiska aktivitet och även hur vi tänker och hur vi förhåller oss till varandra. 

Om alla delar ses över i en behandling, kan Alpha Plus Jättenattljusolja vara en viktigt nyckelfaktor till bättre hälsa. Det är företagets filosofi.

Fördelar

 • Med E-vitamin
 • Kallpressad olja
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Olika tillsatser i kapselskalet

Mellan: Healthwell GLA Jättenattljusolja

GLA Jättenattljusolja Kapslar innehåller rikliga mängder gammalinolensyra. Oljan i kapslarna är varsamt är producerad för att kunna bevara växtens näringsämnen och vara effektiv som välgörande tillskott. 

Kapslarna kan användas för att förebygga hudproblem såsom akne, eksem eller torr hud. Men inte minst kan kapslarna tas för olika typer av hormonella besvär. 

Healthwell är ett svenskt hälsokostmärke som produceras av Svensk Hälsokost. Tanken är att producera och distribuera ett utbud av mineraler, örter och vitaminer som håller hög kvalitet, men som samtidigt är prisvärda och som alla har råd att köpa. Deras produkter är noggrant kontrollerade och håller HACCP-standard.

Så låt oss titta närmare på själva kapslarna. De är mjuka och lättsvalda, vilket är en klar fördel för den som tycker att det är jobbigt att svälja kapslar och tabletter. En nackdel med kapslarna är tyvärr att de inte är vegetabiliska utan tillverkade av bovint gelatin. Det gör att produkten skiljer sig en hel del från premiumvinnaren, trots att de i grunden har samma innehåll.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • HACCP-certifierad

Nackdelar

 • Kapsel av bovint gelatin

Budget: Crearome Kallpressad Nattljusolja

Crearome Kallpressad Nattljusolja är ren olja på flaska. Nattljusoljan utvinns ur ekologiskt odlade nattljus och dessutom är oljan kallpressad. Den håller alltså mycket hög kvalitet och rikliga mängder GLA. Kan användas både invärtes och utvärtes. Här finns inga tillsatser och oljan absorberas snabbt av huden.

Eftersom oljan kan doseras droppvis ur flaskan, passar den perfekt att använda för punktbehandling av akne eller andra hudåkommor. 

Crearome är ett mycket väletablerat företag och de flesta som använder sig av eteriska och andra oljor professionellt eller privat känner till företaget. Crearome är störst i Sverige på att tillverka och exportera oljor av allehanda slag.

Fördelar

 • Kallpressad
 • Lätt att dosera
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Liten flaska

Nattljusoljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Om du inte hittade det du söker bland våra huvudkategorier, tipsar vi här nedan om några produkter till som är köpvärda och som utgör utmärkta komplement till våra favoriter.

Midsona Efamol

Midsona Efamol Kosttillskott tas för hudens hälsa samt för hormonell obalans. Kapslarna är mjuka och lätta att ta och är tillverkade av gelatin och ytbehandlingsmedel. De positiva recensionerna av personer som har fått hjälp med hudproblem och hormonrubbningar är många och användarna består av allt från tonåringar till personer med klimakteriebesvär.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Bra för huden

Nackdelar

 • Innehåller ytbehandlingsmedel

Urtekram Linfrö- Och Nattljusolja

Urtekram Linfrö- Och Nattljusolja är rik på både GLA och omega 3-fettsyror. För många är det här är en perfekt balans av omegafetter som kan hjälpa kroppen på olika sätt. Oljan tas för hud, hår, naglar och hormonell balans. Oljan är ekologiskt certifierad och helt vegansk.

Fördelar

 • Med omega 3-fetter
 • Vegetabilisk

Nackdelar

 • Lätt att få för mycket ur flaskan

Neal's Yard Remedies Rose & Almond Night Cream

Neal's Yard Remedies Rose & Almond Night Cream är en riktigt lyxig nattkräm för alla som behöver ett intensivt vårdande alternativ. En av de verksamma ingredienserna är nattljusolja. 

Kombinationen av oljorna från mandel, nypon och jättenattljus förnyar och vårdar huden samt mjukgör och reparera den under natten. Har du väldigt torr hud, kan du också använda den som dagkräm.

Fördelar

 • Riklig och vårdande
 • Flera ekologiska ingredienser

Nackdelar

 • Tar fort slut

Zenement Nattljusolja

Zenement Nattljusolja består av kapslar med 100 mg GLA per kapsel. Det innebär att den är högdoserad och kan med fördel tas för att balansera hormonella rubbningar av olika slag. 

Zenement Nattljusolja passar således både för yngre med PMS eller personer i klimakteriet. Produkten är tysk och har genomgått stränga kvalitetskontroller enligt europeisk standard.

Fördelar

 • Högdoserad GLA

Nackdelar

 • Ej vegetabilisk
 • Ingen svensk produktbeskrivning

Le Petit Marseillais Duschkräm

Le Petit Marseillais Duschkräm är en hypoallergen duschkräm som passar både vuxna och barns känsliga hud. Duschkrämen innehåller återfuktande aloe vera och intensivt vårdande nattljusolja. Duschkrämen är dessutom PH-neutral och torkar inte ut huden. Det är en utmärkt produkt för alla som har extra känslig hud och är drabbade av kontaktallergier.

Fördelar

 • Hypoallergen
 • Med aloe vera

Nackdelar

 • Endast produktbeskrivning på franska

Warnke Vitalstoffe Nattljusolja

Tyskland har en mycket lång tradition av tillverkning av naturprodukter och alternativ kost. Det är alltid intressant att bekanta sig med nya, tyska hälsokostmärken. Warnke Vitalstoffe Nattljusolja består av kapslar med 50 milligram GLA samt 15 milligram vitamin E. 

Kapslarna är laktos- gluten och jästfria, men innehåller gelatin vilket är en nackdel för många. I övrigt är det en prisvärd produkt där du får 250 kapslar i en burk.

Fördelar

 • Räcker länge
 • Med vitamin E

Nackdelar

 • Gelatin från gris

NCM Nattljusolja

NCM Nattljusolja har inte den mest tilltalande och säljande etiketten, men det viktigaste är förstås innehållet och där lever NCM definitivt upp till kravet om bra kvalitet. Det här är en prisvärd nattljusolja som är praktiskt upptappat på flaska med pipett. Den innehåller inga tillsatser och är praktisk och enkel att använda för olika typer av hudvård.

Fördelar

 • Med pipett

Nackdelar

 • Ingen information på svenska

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad