Bästa mullbären 2024 – Det blodsockersänkande och vitaminrika bäret från Asien

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här guiden kommer vi att att göra en djupdykning i ämnet mullbär! Bäret är bokstavligen fullproppat med vitaminer, spårämnen, antioxidanter och blodsockerbalanserande ämnen. Allt det här och mer där till kommer du att få lära dig i vår stora köpguide om mullbär.

Kontrollera ditt blodsocker och förebygg njurproblem med mullbär

Mullbär har otroligt många hälsofördelar och listan kan göras lång. Men inte minst har den en underbart söt kolaliknande smak, som gör att den är ett perfekt alternativ till söta mellanmål, godis och snacks. För den som verkligen vill göra sig av med vanan att sluta äta sötsaker dagligen, är det väl värt att prova mullbär.

Dessutom balanserar bäret blodsockret och efter att ha bytt ut en näve mullbär mot fikabrödet kan det hända att ditt sötsug faktiskt försvinner. Vad det här beror på kommer vi att gå in på längre ner i texten. Som vanligt rekommenderar vi också våra läsare några bra mullbärsprodukter!

Vår premiumvinnare den här gången heter New Nordic Mulberry. I vår mellankategori vann Rawpowder Ekologiska Vita Mullbär och populära Kung Markatta har bidragit med budgetprodukten Superbär Mullbär KRAV. Vår specialare är något för alla kräsna läckergommar, som verkligen bör testa Mullbär i Råchoklad Raw Cocoa!

Premium: New Nordic Mulberry

New Nordic Mulberry är ett extrakt av mullbärsblad med ett högt innehåll av DNJ. Tillskottet är avsett för dem som lider av högt blodsocker och vill ha ett naturligt tillskott för att motverka blodsockerobalans. Kom ihåg att aldrig medicinera på egen hand om du lider av diabetes, utan att först konsultera din läkare.

Fördelar

 • Hög halt av DNJ
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Innehåller ytbehandlingsmedel

Mellan: Rawpowder Ekologiska Vita Mullbär

För den som vill ha ett gott och sött snacks eller godsaker till fikat är svenska Rawpowders Mullbär ett bra alternativ. De vita mullbären är ekologiska och soltorkade. Tack vare den skonsamma torkningen, bevaras mullbärets alla näringsämnen.

Fördelar

 • Ekologiska bär
 • Återförslutningsbar påse

Nackdelar

 • Stor förpackning, fler alternativ hade varit bra

Budget: Kung Markatta Superbär Mullbär KRAV

Kung Markattas mullbär är ekologiska och har även vår svenska kravmärkning. De är små, söta och fullproppade av alla nyttigheter som mullbäret innehåller. Passar både till bakning, matlagning och att strö på fil, yoghurt eller gröt. Tyvärr finns den bara i en liten förpackning och det hade varit bra om det erbjudits större påsar för den som vill ha det.

Fördelar

 • Kravmärkta
 • Söta och goda

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår inte

Special: Raw Cocoa Mullbär i Råchoklad

Mullbär i Råchoklad från Raw Cocoa är vår specialare av en anledning! Det här är inte några vanliga, chokladöverdragna mullbär. Det är nämligen mullbär tillverkade med rå kakao och utan vitt socker eller artificiella sötningsmedel.

Rå choklad innehåller väldigt mycket näringsämnen och tillsammans blir ingredienserna inte bara ett otroligt läckert godis, utan också ett rejält vitamintillskott. Godisarna är ekologiska och innehåller ingenting annat än kakao, kakaosmör, palmsocker och ekologiska, torkade mullbär.

Fördelar

 • Med rå kakao
 • Högt näringsinnehåll
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Väldigt mörk choklad

Köpguide

Vad är mullbär?

Det finns svarta, röda och vita mullbär. De allra vanligaste som livsmedel och torkad hälsokostprodukt är den vita varianten, men det går också att hitta svarta mullbär i butikerna. Till utseende och form påminner de en del om våra svenska björnbär. 

Rent näringsmässigt är det ingen skillnad på de olika färgerna. Det svarta mullbäret kan vara aningen sötare än de vita. Mullbär har länge använts i många asiatiska länder som hälsokostprodukt och superfood och har de senaste åren även hittat till oss i Sverige.  

Bären har en söt och trevlig kolaliknande smak som gör den perfekt som snacks och nyttigt godis, vilket inte minst tilltalar många småbarnsföräldrar.

Är mullbär ett superfood?

Mullbär brukar definitivt gå under epitetet superfood. Det lilla men naggande goda bäret är mycket rikt på näring och innehåller bland annat flavonoider, vitamin C, E, K och järn. Bäret är ovanligt rikt på proteiner och innehåller också nyttiga kostfibrer.

Mullbärsblad innehåller också det aktiva ämnet DNJ. Det tros kunna ha en balanserande effekt på blodsockret och vara till hjälp för exempelvis diabetiker. Men mullbären har även de en stabiliserande effekt på blodsockret och många använder mullbär för att få hjälp med att minska både blodsockerdippar och toppar under dagen.

Hur kan jag få i mig mullbär?

Torkade mullbär har en angenäm, söt smak som de flesta finner tilltalande. Torkade mullbär kan ätas som de är som snacks, de kan doppas i choklad, blandas i müsli, granola eller bara strös direkt på gröten. Det finns också många recept på bakverk och annat där mullbär ingår. 

Det finns också mullbärsextrakt i tablettform att köpa för den som inte vill tillgodogöra sig mullbärets hälsosamma kvaliteter genom att äta själva bäret. Bland våra köptips längre ner i texten kan du hitta exempel på det.

Vilka är hälsofördelarna med vita mullbär?

Mullbär innehåller rikligt med antioxidanter som motverkar oxidativ stress och uppkomsten av fria radikaler i kroppen. Det gör att mullbär indirekt kan hjälpa till att bromsa utvecklingen av hjärt- kärlsjukdomar samt diabetes

Den kanske viktigaste och vanligast förekommande antioxidanten i mullbär är C-vitamin. Förutom att den förhindrar infektioner och virus att få fäste i våra kroppar, hjälper den också kroppen att ta upp järn, vilket minskar risken för utmattning och trötthet. Mullbär kan också bidra till:

 • Stabilisering av blodsockret. Som nämndes i inledningen innehåller mullbärsblad det aktiva ämnet DNJ. Det balanserar blodsockret och tros kunna hämma sockrets omvandling till glukos i blodet. Mullbären är bra mot blodsockertoppar och -dipper och kan få dem att minska eller försvinna helt.  

Studier har gjorts i ämnet som dragit slutsatsen att mullbärsextrakt kan främja blodsockerbalansen. Om du ofta är frestad att småäta eller är sötsugen kan det vara idé att prova att dagligen äta mullbär istället för sötsaker och se om du får någon effekt av det. 

 • Stärka blodets syreupptag. Järnbrist är en av de vanligaste näringsbristerna bland oss människor och särskilt hos kvinnor i fertil ålder. Järn är nödvändigt för att blodet ska kunna uppta syre och fungera normalt i kroppen. I mullbär finns rikligt med järn och bäret är bra att ta för dem som äter järnfattig kost.
 • Främja maghälsan. Mullbär har ett högt fiberinnehåll, som inte bryts ner i tarmen utan som passerar mage och tarmkanal utan att tas upp av kroppen. Kostfiber är mycket hälsosamt för tarmarna och förebygger magproblem. Fibrer håller också blodfettnivåerna stabila och håller dig mätt längre.
 • Stärka musklerna och cellerna. Mullbär är en riklig källa till proteiner, vilket är livsnödvändiga näringsämnen som kroppen behöver för att bygga upp enzymer, hormoner och celler i kroppen. Proteinerna är också nödvändiga för att immunförsvaret ska fungera bra.

Vad ska jag tänka på när jag köper mullbär?

Nu vet du att mullbäret är ett otroligt näringsriktigt bär som kan vara värt att prova för dig som vill stärka immunförsvaret, få ordning på blodsockret eller som i största allmänhet vill ha ett gott men nyttigt snacks. 

När du köper mullbär ska du du först och främst tänka på hur du förvarar bären. Mullbär bör förvaras i en väl tillsluten förpackning i ett torrt och svalt utrymme. Allra längst håller bäret om du förvara det i kylskåpet. Är du nötallergiker ska du kontrollera att mullbären inte varit i kontakt med nötter under torkning och framställning.  

På marknaden finns det både ekologiska och konventionellt odlade mullbär att köpa. Mullbär finns också att köpa som ingrediens i olika produkter, exempelvis i choklad och granola.

Har mullbär några biverkningar/nackdelar?

Normalt sett finns inga särskilda biverkningar om du äter normala mängder av bäret. Alla som är allergiska mot bär och frukt kan också förstås också vara allergiska mot just mullbär. Men i övrigt är mullbär ett livsmedel som är tryggt och säkert att använda om det kommer från kontrollerade och godkända odlingar.


Mullbär Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I våra favoriter har vi valt ut fyra stycken riktigt fina produkter. Här kan du som vill ta mullbär som ett högkvalitativt tillskott hitta ett bra alternativ, likväl du som vill ha mullbär att strö på frukostgröten. Urvalen har vi baserat på den research och insamlade data vi gjort.

Premium: New Nordic Mulberry

New Nordic Mulberry är ett kosttillskott med mullbärsextrakt och höga halter av ämnet DNJ. Det intas för att kontrollera blodsockret och förebygga diabetes. New Nordic Mulberry innehåller också krom vilket hjälper kroppen till en normal omsättning av glukos. Tabletten är relativt liten och tas 15 minuter före måltid, tre gånger om dagen. 

New Nordic Mulberry tillverkar sina produkter i moderna produktionslokaler som håller läkemedelsstandard. Företaget tillverkar naturliga hälsokostpreparat och deras vision är att underlätta för människor att upprätthålla en hälsosam livsstil och livskvalitet.

Fördelar

 • Hög halt av DNJ
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Innehåller ytbehandlingsmedel

Mellan: Rawpowder Ekologiska Vita Mullbär

Svenska Rawpowders ekologiska, vita mullbär är det perfekta godiset! De har en söt, honungsliknande smak som är perfekt att toppa gröt eller yoghurt med. Du kan också ta dem när du blir sugen på något sött. Mullbären är varsamt soltorkade utan att några artificiella tillsatser eller kemiska processer använts. 

Rawpowder Ekologiska Vita Mullbär är från ett ekologiskt jordbruk i Turkiet. Påsen är praktisk, återförslutningsbar och dessutom miljövänligt producerad. Här får du en rejäl påse på 500 gram som dessutom håller hög kvalitet och är ekologisk.

Fördelar

 • Ekologiska bär
 • Återförslutningsbar påse

Nackdelar

 • Stor förpackning, fler alternativ hade varit bra

Budget: Kung Markatta Superbär Mullbär KRAV

Kung Markatta producerar, importerar och distribuerar prisvärda, ekologiska livsmedel av olika slag. Deras mullbär är ekologiska och perfekta att ha en påse av i väskan när du är på språng. Den kan också blandas ut i müsli för att bidra med både smak och näringsämnen. 

Mullbär från Kung Markatta är krav-märkta och dessutom är deras produktion klimatkompenserad och de jobbar ständigt på att minska utsläpp i produktionen. Det gör att Kung Markattas Mullbär definitivt är värda att prova.

Fördelar

 • Kravmärkta
 • Söta och goda

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår inte

Special: Raw Cocoa Mullbär i Råchoklad

Vill du prova på någonting riktigt lyxigt i chokladväg? Då ska du testa på Mullbär I Råchoklad Raw Cocoa som är mullbär doppade i lyxig rawfood-choklad. Här får du alltså naturens egna, intensiva smaker utan tillsatser. I produkten finner du ingenting annat än torkade mullbär, rå kakao, kakaosmör och palmsocker. Riktigt lyxigt säger vi!

Påsen är på 70 gram och eftersom mullbär är lätta i vikt, räcker den här till flera portioner. Raw Cocoa är ett polskt företag som tillverkar chokladprodukter av rå choklad. Chokladen kommer från ekologiska jordbruk och kakao ligger exceptionellt högt i näringsvärde. 

Inget av de näringsämnen som i konventionell chokladtillverkning förloras, har försvunnit här. Även mullbären är ekologiska. Mullbär och choklad blir tillsammans en riktig näringsbomb som är rena rama vitaminkicken.

Fördelar

 • Med rå kakao
 • Högt näringsinnehåll
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Väldigt mörk choklad

Mullbären som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Många konsumenter har verkligen fått upp ögonen för mullbärets alla hälsofördelar de senaste åren och det kommer bara fler och fler produkter med mullbär. Därför finns det många alternativ som konkurrerade om vinnarplatserna och vi hittade några till som visserligen inte tog sig ända upp på prispallen, men som inte kom långt efter. Dessa presenterar vi i korthet här nedan:

Superfruit Mullbär EKO

Superfruit Mullbär EKO är perfekta snacks som dessutom innehåller rikliga mängder järn och kalcium. De har en kolaaktig smak och är ett perfekt sätt att tillgodogöra dig mycket järn, antioxidanter och proteiner på. Mullbären innehåller också rikliga mängder C-vitamin. Perfekta att äta som godis eller ta en näve av för att boosta dig inför träningen.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Återförslutningsbar påse
 • Små och söta

Nackdelar

 • Liten påse

Powerfruits Ekologiska Vita Mullbär

Powefruits Ekologiska Vita Mullbär är goda att äta som de är. Torkningsprocessen av Powerfruits Vita Mullbär är mycket varsam och alla näringsämnen finns bevarade.

Mullbären från Powerfruits är också koncentrerade: 60 gram torkade, vita mullbär motsvarar hela 300 gram färska. Powerfruits rekommenderar att du använder bären i nöt- och fruktblandningar eller i bakning och matlagning.

Fördelar

 • Tillverkade enligt rawfood-principen
 • Sega och goda

Nackdelar

 • Väldigt små

Roo Bar Mulberry Vanilla

Roo Bar Mulberry Vanilla är en ekologisk rawfood med en blandning av mullbär, tranbär nötter och frön. Det är det perfekta mellanmålet att ta fram ur väskan när du behöver fylla på med energi. Här finns inga onaturliga, processade sötningsmedel utan sötningen består endast av dadlar och mullbär. Nyttigare än så här kan godis inte bli.

Fördelar

 • Raw food med mycket näring
 • Utan socker eller annan sötning

Nackdelar

 • Passar inte nötallergiker

Rawchokladfabriken Rawchoklad Mullbär Vanilj

Rawchokladfabriken Rawchoklad Mullbär Vanilj är en exklusiv, handgjord ekologisk chokladkaka som är smaksatt med vanilj och mullbär. Rawfood innebär att den är varsamt producerad utan upphettning, den är glutenfri, mjölkfri och innehåller inga som helst tillsatser. 

Rawchokladfabriken är ett spännande, svenskt företag som tillverkar exklusiva produkter med choklad som utgångspunkt.

Fördelar

 • Exklusiv svensk choklad
 • Ekologisk
 • Rawfood

Nackdelar

 • Dyr

Spireco Mullbär Vita Osötade Ekologiska

Mullbär Vita Osötade Ekologiska plockas och torkas sedan i en varsam process som bibehåller alla näringsämnen. Spirecos mullbär består av 100 % vita mullbär utan några som helst tillsatser eller konserveringsmedel. Företaget föreslår att du använder mullbären i sallader, snacks och varför inte i tillverkningen av ditt eget godis eller bars. Spirecos mullbär är bra och prisvärda, det vi gärna hade sett är en lite proffsigare förpackning än den nuvarande.

Fördelar

 • Inte besprutade

Nackdelar

 • Tråkig förpackning

Biofood Vita Mullbär

Svenska Biofood distribuerar vita mullbär från ekologiska jordbruk. De är sega och söta i smaken och passar bra till det mesta och fungerar inte minst utmärkt att äta direkt ur påsen. 

Mullbären är naturligt torkade så den rikliga mängden DNJ, vitamin, proteiner och järn har bibehållits. Det här är en perfekt liten påse att ta med till gymmet och äta innan ett pass för att fylla på med proteiner och få extra energi.

Fördelar

 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ursprungsland framgå ej
 • Opraktisk påse

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad