Bästa MSM 2024 – Tillskottet för ledhälsa och cellförnyelse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden tipsar vi om MSM och informerar om på vilka sätt det kan bidra till din hälsa. Kanske har du läst om MSM och är nyfiken att prova själv? Då har du kommit rätt! Vi redogör bland annat för vad MSM egentligen är, hur du ska ta det och vilka hälsofördelar det har.

Du får också tips om MSM-produkter som är de mest populära på marknaden idag och vilka som är användarnas egna favoriter. MSM kan även kombineras med andra tillskott och det får du också lära dig om i texten nedan. Som vanligt har vi delat in våra favoritprodukter i fyra kategorier.

I premiumklassen vann Helhetshälsa MSM. Mellanklassens vinnare blev Great Earth MSM+Vitamin C. Rawpowder MSM 100% Destillerad Metylsulfonylmetan heter budgetkategorins segrare. En specialare för den som inte gillar smaken av MSM har vi också med - den heter Trikem MSM.

Premium: Helhetshälsa MSM

Helhetshälsa är ett svenskt företag som tillverkar vegetabiliska kosttillskott. De använder inga onödiga tillsatser eller konserveringsmedel. Det lilla företaget ligger i Borghamn vid Vättern använder sig i många fall av egna recept för att framställa produkterna. De är prisbelönta och certifierade enligt riktlinjer för trygga och säkra kosttillskott.

Fördelar

 • Svensktillverkat
 • Destillerat

Nackdelar

 • Otidsenlig design på burken
 • Ingen måttskopa medföljer

Mellan: Great Earth MSM + Vitamin C

Great Earth är ett av de kosttillskott som är mycket välkända på den internationella hälsokostmarknaden. Det kaliforniska hälsoföretaget har sedan de etablerades 1971 vuxit sig stora och har numera ett mycket brett sortiment.

De har MSM-pulver i kapselform och som pulver. Du kan också välja om du vill ha MSM med vitamin C eller utan. I den här guiden har vi valt att ta med MSM som innehåller vitamin C, eftersom vitaminet förbättrar upptaget av tillskottet.

Fördelar

 • Med vitamin C

Nackdelar

 • Ganska stora kapslar

Budget: Rawpowder MSM 100% Destillerad Metylsulfonylmetan

Rawpowder MSM är ett destillerat MSM-pulver som passar alla som vill ha ett högkvalitativt och billigt kosttillskott. Den här produkten gör definitivt jobbet med bravur! 

Många användare tycker att det här är en väldigt väldigt bra och prisvärd produkt. Den är lätt att få tag på finns i de flesta onlinebutiker. Företaget Rawpowder är ett svenskt företag, vilket förstås alltid känns extra roligt.

Fördelar

 • Högrenat
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Liten påse

Special: Trikem MSM

Specialaren är verkligen något utöver det vanliga i den här köpguiden. Det är ett MSM som inte har den påträngande beskan som MSM pulver annars har. Det är inte så att den här den här produkten smakar saft direkt, men den underlättar mycket för den som har väldigt svårt att ta MSM pulver, eller inte vill ta MSM i kapselform.

Fördelar

 • Med smak av svart vinbär
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Med sötningsmedel
 • Innehåller konserveringsmedel


Köpguide

MSM - kosttillskottet som kommer direkt från naturen

MSM är en förkortning av MetylSulfonylMetan. Ämnet är en organisk svavelförening som finns i kroppen naturligt. MSM förekommer i alla levande organismer. Det gör att det finns i små mängder i alla typer av livsmedel, som frukt, grönsaker, mjölk och kött.

Vad är MSM bra för?

Organiskt svavel har en väldigt viktig funktion i kroppen. Det är en beståndsdel i proteinet kollagen som bygger upp brosk, bindväv och skelett. MSM som används i hälsokostprodukter idag utvinns oftast av svavel från trä eller växter. 

MSM för leder, hud, hår och naglar

Många som är intresserade av hudvård och att förebygga och minska fina linjer och rynkor använder kollagen. Den som vill optimera sitt kollagenupptag har alltså god nytta av MSM.

MSM hjälper kroppens funktioner på en mängd olika sätt. Förutom att främja ledernas och hundens hälsa, hjälper det också till att göra cellerna mer genomträngliga.

MSM främjar cellförnyelsen

Det är cellernas hälsa som är grunden till vår hälsa som helhet. Friska och unga celler är flexibla och elastiska. När kroppen åldras byggs avlagringar av fukt upp i cellerna, vilket gör dem mindre elastiska och funktionen av dem försämras. MSM gör det lättare för kroppen att göra sig av med toxiner, samtidigt som cellerna effektivare kan ta upp syre och näring.

MSM bidrar alltså till att sakta ner den här i sig naturliga processen. I kombination med regelbunden träning och en varierad och hälsosam kost, får du en bra bas för att cellerna ska må bra.

MSM är viktigt för signalsubstanserna dopamin och serotonin

MSM bidrar också till att bilda aminosyror, enzymer och signalsubstanser i kroppen. MSM är en viktig del för att signalsubstanserna dopamin och serotonin fungerar som de ska. Dessa båda är två av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet. 

Dopamin ingår i vårt belöningssystem och gör så att vi känner oss tillfreds och nöjda. Dopaminet belönar beteenden som är viktiga för vår överlevnad genom att få oss att känna oss glada och tillfreds. Dopamin frigörs exempelvis vid fysisk prestation, koncentration och vid inlärning. 

Serotoninhalterna är viktiga i kroppen för att vi inte ska drabbas av ångest och oro. Det finns en koppling mellan låga nivåer av serotonin i kroppen och depression. Men balanserade serotoninhalter är också viktiga för sårläkning, tarmfunktionen, sömnkvalitet och hungerskänslor.

Grundbulten för att kroppen skall kunna producera dessa är bland annat MSM. Svavlet fungerar som en så kallad metyldonator och förser hjärnan med tillräckligt mycket näring så att den kan producera de viktiga signalsubstanserna.

Får vi i oss tillräckligt med MSM i kosten?

Våra jordar blir tyvärr allt mer utarmade från mineraler som organiskt svavel. En generell, kraftig ökning av användningen av jordens resurser gör att näringsämnen i marken också minskat.

Vi använder även stora mängder konstgödsel och bekämpningsmedel, vilket skapat obalanser i näringshalterna i exempelvis vår jordmån. Ett resultat är att MSM inte finns i våra jordar i så stor utsträckning längre, och kan därmed heller inte fångas upp av de grödor vi äter. Det gör att vi inte får i oss särskilt mycket organiskt svavel genom kosten längre.

Hur används MSM som kosttillskott?

Om du köper MSM som kosttillskott så är det antingen i pulver- eller kapselform. Smaken är lite speciell och har du svårt för den är kapslar ett mycket bra alternativ. Pulvret å andra sidan blir i längden billigare och du kan enkelt öka och minska dosen vid behov. Är det jobbigt med den lite beska smaken kan du prova att blanda ut den i juice, yoghurt eller smoothie.

MSM har en utrensande perfekt. Beroende på dina vanor i övrigt, blir effekten mer eller mindre påtagligt. Här måste du gå försiktigt fram och det brukar rekommenderas att du börjar med ett kryddmått och successivt ökar till en tesked om dagen.

Rekommenderad daglig dos kan dock variera beroende på produkten du använder. Det är väldigt viktigt att du själv är påläst och följer instruktionerna som följer med produkten.

Kan MSM användas utvärtes?

MSM i pulverform kan också med fördel blandas ut i salva för att användas utvärtes. MSM hjälper till att reparera skadad hud och kan också lindra ledsmärta vid exempel artrosbesvär.

MSM i hudvård

MSM-pulver går alldeles utmärkt att tillsätta i kräm eller olja för att använda utvärtes. MSM-pulver är grovt i konsistensen så det behöver mortlas eller köras i en mixer först, innan du lägger det i hudkrämen. För att blanda till din egen hudkräm med MSM gör du så här:

 1. Mortla eller pulverisera MSM-pulver i en mixer.
 2. Ta en del MSM och två delar kräm och rör noggrant ihop allting. Vill du ha en rikligare variant, som du exempelvis kan använda som nattkräm, tar du du en del MSM, en del kräm och en del jojoba- eller kokosolja.
 3. Häll över i en burk med tättslutande lock. Förvaras mörkt och svalt.

Prova dig fram med krämblandningen. Den kan vara funktionell på områden där du har värk och ont. Du kan använda den som nattkräm eller som hjälp på traven för att snabbare bli av med blåmärken. Den är också bra att använda som fotkräm och kan effektivt hålla svamp borta.

MSM Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra favoriter har vi valt ut på basen av de recensioner och tester vi läst om MSM. Efter att ha sammanställt den insamlade informationen, kunde vi rangordna produkterna och placera dem i den här köpguiden i sina respektive kategorier.

Premium: Helhetshälsa MSM

MSM-pulvret från Helhetshälsa är avsett att ge dina leder, brosk och bindväv en hälsokick och bidra till cellförnyelse. Pulvret är framtaget för att optimera ledhälsan. Helhetshälsa MSM klumpar sig inte och och löser sig lätt i valfri vätska. Det har en ganska rejält bitter smak, som du kan kamouflera med valfri smaksatt dryck.

MSM är bra att kombinera med C-vitamin, eftersom upptaget då blir lättare för kroppen. Du kan kombinera MSM med ett kosttillskott eller så tar du det tillsammans med exempelvis apelsinjuice för att få med C-vitamin.

Helhetshälsa MSM marknadsförs som ett kosttillskott som kan minska ledvärk och stelhet i musklerna. Den som är drabbad av ledvärk eller artros, har inget att förlora på att prova det här kosttillskottet.

Dosering enligt företagets egna anvisningar är upp till 3,5 gram dagligen, vilket innebär en knapp tesked. Börja med ett kryddmått för att sedan öka successivt. Minska dosen om du känner obehag, som kraftig utrensning då du behöver gå på toaletten ofta eller får dålig mage. Utrensningeffekten är inte farlig, men kan vara orsaka obehag.

Produktfakta:

 • Pulver
 • Antal doser/förpackning: 130-250 st

Fördelar

 • Svensktillverkat
 • Destillerat

Nackdelar

 • Otidsenlig design på burken
 • Ingen måttskopa medföljer

Mellan: Great Earth MSM+Vitamin C

I Great Earth MSM behöver du inte tillsätta någon c-vitamin när du tar produkten. Här får du nämligen c-vitamin med i kapseln. Ett utmärkt tillskott för den som vill stärka immunförsvaret och bygga upp en stark benstomme.

Great Earth MSM + vitamin C är också perfekt för den som vill understödja hudens egen kollagenproduktion. Effektiviteten av MSM ökar mycket när du också får ett intag av c-vitamin. Du får automatiskt extra bra förutsättningar för förbättrad elasticitet och lyster i huden.

Produkten består av smidiga kapslar. C-vitamin har också antioxidativa egenskaper och gör nytta för att skydda huden och även skydda cellerna mot oxidativ stress. Med en dosering på 3 tabletter om dagen får du ett tillskott som kan hjälpa dig att förbättra din hud, hår och leder samt förebygga fina linjer och rynkor.

Produktfakta:

 • Kapselform
 • 3 000 mg/dagsdos

Fördelar

 • Med vitamin C

Nackdelar

 • Ganska stora kapslar

Budget: Rawpowder MSM 100% Destillerad Metylsulfonylmetan

Rawpowder MSM är ett svavelhaltigt tillskott av ren, destillerad MSM, som har ett snabbt upptag av kroppen. Rawpowder MSM är lättupptagligt och är ett av företagets mest populära produkter. Här får du ett tillskott som hjälper till att bygga upp ledernas hälsa, samt göra din hud smidig och elastisk. MSM från Rawpowder är dessutom mycket prisvärt.

Rawpowder MSM 100% Destillerad Metylsulfonylmetan är lättupptagligt av kroppen, och kombinerar du det med C-vitamin så kommer du att förbättra upptaget ytterligare. Rawpowder MSM är veganskt.

Företaget Rawpowder tillverkar pulver och kosttillskott för den som vill få ett naturligt komplement från naturens rika källor av proteiner, antioxidanter, essentiella fettsyror och vitaminer. Majoriteten av deras sortiment är ekologiskt.

Produktfakta:

 • 100% metylsulfonylmetan
 • I destillerad form

Fördelar

 • Högrenat
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Liten påse

Special: Trikem MSM

En given produkt i specialkategorin var Trikem MSM. Det här tillskottet är en flytande form av MSM, vilket är tämligen unikt. Dessutom slipper du den beska smaken som MSM-pulver annars har, eftersom den är smaksatt med svarta vinbär.

Här får du en produkt som, precis som de andra produkterna, effektivt bygger upp bindväv, leder, kvalitet på hud och hår. Men du slipper den beska smaken!

Företaget föreslår att vi börjar med 10 ml om dagen och ökar dosen successivt till 40 ml per dag. Ett minus blir vi tyvärr tvungna att ge eftersom produkten innehåller sötningsmedel och konserveringsmedel. Den innehåller också färgämnen.

Men för den som har svårt att ta MSM på grund av den beska smaken, men gärna vill tillgodogöra sig dess egenskaper är det här ett perfekt alternativ. Vi vill poängtera att Trikem MSM inte precis smakar saft, men det är stor skillnad från MSM i ren pulverform. Dessutom kan du även blanda i yoghurt eller juice, om du vill späda ut smaken en extra gång.

Produktfakta:

 • Ingredienser: natriumbensoat, xantangummi, naturlig arom, färgämne, vatten, invertsocker, MSM, glycerin

Fördelar

 • Med smak av svart vinbär
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Med sötningsmedel
 • Innehåller konserveringsmedel


MSM som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Om du inte hittade en produkt i bland våra favoriter, har vi några MSM-pulver till, som kan vara något för dig. Även dessa är från väletablerade varumärken och det är produkter där du kan lita på innehållet.

Vitaprana MSM Powder

Svenska Vitaprana erbjuder dig ett högrenat MSM-pulver som också är kombinerat med vitamin C. Produkten bidrar till normal kollagenbildning på effektivaste sättet och har också betydelse för broskets normala funktion.

Förutom att Vitaprana MSM också har en positiv inverkan på leder och ligament, bidrar vitamin-c med att skydda kroppen från fria radikaler och hålla immunsystemet intakt.

Fördelar

 • Kombinerat med vitamin C
 • Lätt att blanda ut i vätska

Nackdelar

 • Ofta slut i lager

Helhetshälsa MSM Kapslar

Bland favoriterna kunde du hitta Helhetshälsas MSM i pulverform. Här vill vi också slå ett slag för deras MSM i kapsel. Perfekt för dig som gillar Helhetshälsas produkter men inte kan eller vill ta pulvret. Kilopriset är lite dyrare än pulvret, men det är det naturligtvis värt för den som har svårt att ta MSM för smakens skull.

Fördelar

 • Lättsvalda kapslar
 • Räcker länge

Nackdelar

 • Ganska dyr

Healthwell MSM Pulver

Svensk Hälsokost är ett företag som sålt kosttillskott och hälsoprodukter online i flera decennier redan. Det är dom som ligger bakom varumärket Healthwell, där de säljer kosttillskott till låga priser. Detta utan att göra avkall på kvaliteten.

Deras produkter är väldigt omtyckta och har nästan genomgående goda recensioner. Och du kan verkligen också spara en slant genom att välja Healthwells MSM i pulverform.

Fördelar

 • Bra kvalitet
 • Lågt pris

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk, gluten, ägg och soja

Lignisul MSM

Lignisul MSM är ett högkvalitativt MSM-pulver som har fördelen att också finnas i storpack. För den som vet med sig att MSM ger resultat när det gäller att lindra värk från exempelvis artros eller andra åkommor är det smidigt att ha en stor förpackning hemma. Även det här är ett svenskt varumärke som förutom MSM också säljer kolloidalt silver.

Fördelar

 • Bra för hud och hår
 • Svensk produkt
 • Finns i storpack

Nackdelar

 • Mycket besk smak

Elexir Pharma MSM + C-vitamin

Elexir Pharma MSM + C-vitamin Elexir Pharma är ett MSM som också innehåller C-vitamin. Det gör att kollagenbildningen här får en skjuts och produkten har en speciellt positiv inverkan på hår och hud. Mycket bra att ha för dig som har problem med ledvärk.

Fördelar

 • Bra för kollagenbildningen
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Relativt dyra

Preventive Medical MSM Original

Preventive Medical MSM Original är ett MSM som håller hög kvalitet. Företaget är svenskt och importerar kosttillskott som de sedan distribuerar till hälsokosthandeln landet över. Produkten består av ren MSM och ingenting annat.

Fördelar

 • Finns också som kapslar
 • Finns i storpack

Nackdelar

 • Ursprungsland ej angett på förpackningen

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad