Bästa moringa 2024 – Ett vitamintillskott i naturlig form

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Moringa är en ganska en ganska ny produkt hos oss i Sverige, men i Asien och i ayurvedisk folkmedicinen har den använts som välgörande preparat i hundratals år. I vår stora köpguide kommer du att få lära dig allt om vad moringa är, hur du kan tillgodogöra dig dess näring, och i vilka former du kan inta moringa.

Boosta immunförsvaret med moringa

Moringa är ett träd som är oerhört näringsrikt och det går att använda nästan alla delar av trädet för olika ändamål. Bladen används ofta som ett näringsrikt tillskott och ur fröna utvinns en näringsrik olja. 

I vår artikel ska vi titta närmare på moringa och dess näringsinnehåll. Vetenskap, historia och vilka produkter du kan hitta innehållande moringa som kan köpas på den svenska marknaden. 

Moringa är en relativt ny produkt för oss i Sverige, men det blir alltmer omtalat och kan hittas i kosttillskott och hudvårdsprodukter. 

Förutom en mängd fakta har vi också valt ut fyra stycken favoritprodukter som vi vill tipsa våra läsare om. Vår premiumvinnare heter MoriVeda Moringa Olja Premium och i mellankategorin blev svenska Rawpowder Moringa Pulver vinnare. 

En utmärkt budgetprodukt har också med och den heter Go For Life Moringapulver Eko. Sist men inte minst kommer vår spännande specialare: E Nature Moringa All-In-One Liquid Soap.

Premium: MoriVeda Moringa Olja Premium

MoriVeda Moringa Olja Premium är inget mindre än en ren, kallpressad moringaolja som är den perfekta hudvården för aknehy. För dig som upplever att akneprodukter och hudvård mot oren hy är uttorkande och skapar obalans i huden, är den här oljan definitivt något att prova på. 

Oljan är utvunnen ur moringafrön och mycket djuprengörande. Den är samtidigt skonsam och mild och tillför en mängd vitaminer och mineraler till huden.

Fördelar

 • Kallpressad
 • Prisvärd hudvård

Nackdelar

 • Inte ekologisk

Mellan: Rawpowder Moringa Pulver

Rawpowder Moringa Pulver består av finmalda blad och ingenting annat. Här får du moringa i dess renaste och naturligaste form och produkten är dessutom ekologisk. Pulvret kan användas i smoothies, juicer eller rawfoodbollar för ett enkelt och smidigt intag. En klart prisvärd produkt från ett svenskt företag.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Rent pulver

Nackdelar

 • Mycket finmalt pulver som kan damma

Budget: Go For Life Moringapulver Eko

Go For Life Moringapulver Eko är ett ekologiskt, rent moringapulver utan några som helst tillsatser. Eftersom förpackningen är lite mindre, passar den perfekt att köpa hem för dig som vill prova på moringa utan att köpa på dig för mycket med en gång. Go For Life är ett svenskt företag och produkten är certifierad med EU:s märkning för ekologiskt jordbruk.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Prisvärd
 • Återförslutningsbar påse

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Special: E Nature Moringa All-In-One Liquid Soap

E Nature Moringa All-In-One Liquid Soap är en otroligt spännande och exklusiv produkt - nämligen en krämig, flytande tvål med moringa. Att moringafrön har renande egenskaper är vetenskapligt dokumenterat och de används bland annat för att rena vatten med. Därför är moringaextrakt mycket lämpligt i en produkt av den här typen. Det som är extra bra med den här produkten är också att du får både ansiktsrengöring och vårdande duschtvål i ett.

Fördelar

 • Effektiv mot orenheter i huden
 • Skonsam

Nackdelar

 • Liten flaska

Köpguide

Vad är moringa?

Moringaträd växer ursprungligen i Pakistan, Nepal och Norra Indien. Inom den ayurvediska läkekonsten har den använts i hundratals år för olika ändamål. Moringapulvret som vi hittar i hälsokostaffärer består av moringaträdets blad som är torkade och nermalda. I takt med att ayurveda har blivit känt hos oss i västvärlden har moringa blivit alltmer uppmärksammad. 

Trädet har små frukter vilka påminner om sparris i smaken och används som livsmedel. Ur fröna utvinns en olja som kan användas i matlagning och som även är populär som hudvård. Vanligast är dock att det är bladen som används på olika sätt. 

Moringa trädet är ett mäktigt trädslag som är cirka 10-12 meter högt. Trädet kräver lite av sin jordmån och tål torka mycket bra. I kombination med att blad och frön är mycket näringsrika har trädet varit viktigt där det växer, för att förhindra svält och undernäring. 

Får den växa på sandiga och väldränerade jordar upp till 1 400 meter över havet, växer trädet mycket snabbt och blir upp till 2 meter de första tre-fyra åren.

Moringaträd odlas numera även i Afrika, Sydamerika, Centralamerika och Sydostasien. Det finns flera arter av moringa, men den vanligaste arten vi ser i kosttillskott är Moringa Oleifera. 

Historiskt har moringaträdet inte bara använts som näringskälla utan även till att tillverka pappersmassa med. Moringafruktens frön har antiseptiska egenskaper och kan användas för att rena vatten

Moringa är också populär att plantera som häck, eftersom växten inom loppet av tre månader kan växa mer än en meter och bildar snabbt ett effektivt och naturligt stängsel för exempelvis boskap.

Hälsofördelar med moringa

Hälsofördelarna med moringa anses vara många, särskilt inom den ayurvediska traditionen. Moringan är populär i många olika produkter och används till allt från att lindra och förebygga sjukdomstillstånd till olika skönhetsprodukter.

 • Vårdar hy och hår. Moringa innehåller en mängd proteiner som bidrar till att att skydda våra hudceller. Moringa är även återfuktande och innehåller stora mängder c-vitamin, som är en känd antioxidant inom hudvård.
 • Behandling av ödem. Moringa har anti-inflammatoriska och vätskedrivande egenskaper, som kan hjälpa till att motverka ansamlingar av vätska i kroppsvävnaderna.
 • Bekämpar infektioner och bakterier. Moringa har antibakteriella och renande egenskaper och sägs kunna bekämpa och förebygga infektioner i kroppen av olika slag.
 • Bra för hjärtat. De kraftfulla, antioxidativa egenskaperna i Moringa anses kunna förebygga hjärtproblem. 
 • Mot benskörhet. Moringa innehåller både fosfor och kalium som bidrar till ett hälsosamt och starkt skelett. Tillsammans med dess kraftiga antiinflammatoriska egenskaper anses moringa även kunna behandla benbrott och artrit.
 • Bra för ögonen. Eftersom moringa har ett brett spektrum av kraftfulla antioxidanter anses det kunna förhindra negativa förändringar i ögats näthinna.

Vad säger vetenskapen om moringa?

När det gäller moringafröets antibakteriella egenskaper har det gjorts omfattande studier om dess förmåga att rena vatten. Flera internationella studier har också gjorts vad beträffar dess näringsinnehåll och den rika mängden vitaminer, järn och antioxidanter är fastslagen.

När det gäller de specifika hälsoeffekterna mot olika sjukdomar är forskningen mer spretig och det finns inga enhälliga, stora studier som visar på detta. Här får användaren alltså själv dra sina egna slutsatser om det är värt att prova på moringatillskott eller inte.

Hur använder jag moringa?

Moringa kan användas på flera olika sätt. Den finns att köpa som rent pulver och kan användas för att blanda ut i smoothies, vatten eller tillsättas som ingrediens i sötsaker och bakverk. 

Moringa finns också som kosttillskott, antingen endast med moringa eller i kombination med andra ingredienser. Moringa och är också vanligt i hud- och hårvård och finns i krämer och schampon.

Biverkningar av moringa

Moringa i för stora doser kan ha biverkningar, men anses inte ha några negativa effekter vid normal eller liten konsumtion. Studier på möss har visat att moringa kan påverka fertiliteten. Det är även viktigt att avstå från moringa om du är gravid eller ammar, eftersom effekterna inte är kartlagda. 

Moringa har blodtryckssänkande effekt, så personer med lågt blodtryck bör vara försiktiga och alltid konsultera läkare innan konsumtion.

Tänk på det här när du köper moringa

Om du är intresserad av att prova moringa finns det olika sätt att inta det på. Det vanligaste är att köpa rent pulver från torkade blad och det kan du använda på många olika sätt, som exempelvis i dryck eller i matlagning. 

Eftersom moringa är lättodlad och inte kräver särskilt mycket konstgödsel eller besprutning är det oftast i sig en relativt giftfri produkt. Men det finns också helt ekologiska alternativ för dig som är intresserad av det. 

Tar du kapslar med moringa ska du kontrollera vad kapslarna består av om du är vegan eller vegetarian, för att försäkra dig om att kapslarna är vegetabiliska.

Moringa Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I Sverige finns det ännu inte extremt många moringaprodukter, men utbudet växer sig allt större. Bland våra favoriter har vi valt ut fyra stycken bra produkter som vi kan rekommendera våra läsare. Urvalet har vi baserat på insamlad fakta, samt kundrecensioner och omdömen.

Premium: MoriVeda Moringa Olja Premium

MoriVeda Moringa Olja Premium är en kallpressad olja utvunnen ur moringafrön. Precis som bladen, innehåller oljan en rad vitaminer, mineraler och fleromättade fettsyror. I moringaolja hittar du vitamin A, B, C, D, E och K.

Oljan är utmärkt att använda för all typ av hudvård. Den fungerar utmärkt som massageolja och hårolja. Du kan använda den som sådan eller blanda ut den med en kräm. Oljan är lättflyktig och absorberas snabbt av huden utan att lämna en kladdig hinna. 

Morignaolja kan också med fördel användas som matolja då den tål upphettning. Den kan även användas som en dressing. Oljan har en mild och nötig smak med aningen beska, som kan påminna om olivolja.

Fördelar

 • Kallpressad
 • Prisvärd hudvård

Nackdelar

 • Inte ekologisk

Mellan: Rawpowder Moringa Pulver

Moringapulvret från Rawpowder består av ekologiska moringablad som torkats i rumstemperatur. Den skonsamma framställningsprocessen gör att alla näringsämnen i produkten bibehållits. 

Pulvret är mycket fint fördelat och kan användas på många sätt. Den passar utmärkt i drycker och går även bra att strö på morgonjuicen eller yoghurten. Pulvret är mycket finmalt och kan damma en del, så det gäller att hantera pulvret varsamt. 

Rawpowder är ett intressant svenskt företag som framställer pulver, kryddor och superfoods av en rad spännande ingredienser. I deras sortiment kan du hitta allt från havtornspulver till exotiska pulver som moringa. Rawpowder Moringa Pulver är helt utan tillsatser och innehåller inga rester av soja, jäst eller andra livsmedel.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Rent pulver

Nackdelar

 • Mycket finmalt pulver som kan damma

Budget: Go For Life Moringapulver Eko

För den som vill prova på ett prisvärt moringa pulver kan vi rekommendera Go For Life Moringapulver Eko. Produkten är mycket rik på en mängd vitaminer, proteiner och järn. Den milda, spenatliknande smaken gör att den med fördel kan användas i smoothies och juicer och annan matlagning. 

Go For Life är ett svenskt företag som började i liten skala och som nu har etablerat sig på den svenska marknaden, med en rad intressanta kosttillskott och superfoods. Pulvret är en ganska ny produkt i deras sortiment och är certifierad som ekologisk produkt från icke EU-jordbruk.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Prisvärd
 • Återförslutningsbar påse

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

Special: E Nature Moringa All-In-One Liquid Soap

E Nature Moringa All-In-One Liquid Soap är en mycket exklusiv produkt och dess verksamma ingrediens är moringafrön. Som tidigare nämndes är moringa dokumenterat känd som en effektiv rengörare och egenskaperna gör den även passande för hudvård.

I hudvård verkar den djuprengörande och passar alla typer av hud men inte minst aknedrabbad hy med mycket orenheter. Trots sin effektivitet är E Nature Moringa All-In-One Liquid Soap mycket skonsam och tillför mängder av vitaminer och då inte minst vitamin E.

Den flytande tvålen kan du använda både som ansiktsrengöring, sminkborttagning och som duschgel. Den är mild, doftar gott och och är lätt att skölja av. Den lämnar en fräsch och mjuk känsla efter sig. Få tvålar klarar av att åstadkomma alla de här sakerna. Men här får du alltså en hel hudvårdsrutin i en och samma flaska!

Fördelar

 • Effektiv mot orenheter i huden
 • Skonsam

Nackdelar

 • Liten flaska

Moringaprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Utöver våra fyra favoriter hittade vi ytterligare några till moringaprodukter som vi tyckte var spännande. Dessa fungerar utmärkt att komplettera favoriterna med eller att titta närmare på om du inte hittade någon passande produkt här ovan.

Moringa Oleifera Te

Ett sätt att använda moringa på är att koka te på bladen. Det här är ingen komplicerad produkt, den består endast av torkade moringablad, som är perfekta att brygga te på. Den kan fördel drickas på morgonen som en boostande morgondryck. Smaken är mild och påminner om spenat.

Fördelar

 • Hela torkade blad
 • Mild smak

Nackdelar

 • Vissa näringsämnen försvinner vid upphettning

Sevenhills Wholefoods Ekologiskt Moringa Oleifera Pulver

Sevenhills Wholefoods Ekologiskt Moringa Oleifera Pulver är ett ekologiskt moringapulver från Indien och produkten är certifierad av Vegan Society Soil Association. Pulvret är helt fritt från tillsatser och innehåller inga tungmetaller, GMO eller andra skadliga ingredienser från tillverkningsprocessen. 

Sevenhills Wholefoods är än så länge ett tämligen okänt varumärke hos oss i Sverige, men har fått väldigt goda recensioner från bland annat BBC Good Food Magazine.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Ganska skarp smak

The Body Shop Moringa Duschgel Unisex

The Body Shop Moringa Duschgel Unisex är en tvålfri duschkräm som skonsamt rengör huden på djupet. The Body Shop marknadsför duschkrämen som en revitaliserande och mild duschtvål för hela kroppen. Tvålen är milt parfymerad, har en söt och mild doft och är bra för den som har svårt med moringans lite gräsaktiga doft.

Fördelar

 • Doftar gott
 • Mjukgörande

Nackdelar

 • Andel moringa framgår ej

Better You Eterisk Oregano & Moringa EKO

Better You Eterisk Oregano & Moringa EKO är en eterisk olja som du kan blanda ut med andra hudvårdsprodukter, som massageolja, kräm eller jojobaolja. Du kan också använda oljan som doftsättare i ett rum. 

Kom ihåg att eterisk olja är en komprimerad form av olja som är för stark för att använda direkt på huden. Den ska alltså alltid späs ut med andra produkter. Oljan har en fräsch, frisk doft och har en renande inverkan på luften om du använder den som luftrenare.

Fördelar

 • Dryg
 • Doftar fräscht

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Superfruit Organic Greens Pulver

Superfruit Organic Greens pulver är en spännande pulverblandning för dig som vill ha en riktig vitamin- och energikick! Superfruit Organic Greens Pulver består av moringa, spirulina, korngräs, vetegräs, spenat och nässla.

Detta är sju stycken extremt näringstäta växter som alla bidrar med sin specifika näringsprofil till produkten. Superfruits gröna pulver kan användas vid bakning, matlagning eller helt enkelt genom att blanda ut den i ett glas vatten.

Fördelar

 • Näringsrik
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Ingen information om ursprungsland

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad