Bästa mjölksyrabakterier tabletter 2024 – Probiotika för starkt immunförsvar och god tarmhälsa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Letar du med ljus och lykta efter ett sätt att minska problemen med din mage och har hört talas om mjölksyretabletter? Då har du kommit alldeles rätt, för i den här texten kommer vi att guida dig igenom alla fakta kring mjölksyra och vilka gynnsamma effekter det kan ha på mage och tarm. Vi önskar dig hjärtligt välkommen och riktigt informativ läsning!

Förebygg stressmage och lindra IBS med mjölksyretabletter 

Idag är väldigt många stressade under långa perioder och det påverkar naturligtvis också vår fysiska hälsa. Magen är en av de vanligaste områdena som blir drabbade när vi är sjuka eller stressade. Samtidigt brukar det sägas att magen är kroppens kraftverk och att kroppens övriga allmänhälsa är avhängig hur magen mår.

Som tur är finns det hjälp att få för den som har krånglig mage, och mjölksyretabletter sägs till och med kunna ha effekt på IBS. Det är definitivt värt att prova mot olika typer av magåkommor. I artikelt kommer vi att lära dig exakt vad är mjölksyra är och hur probiotiska bakterier kan hjälpa dig att lindra och kanske till och med bota dina besvär.

Som vanligt tipsar vi också om några riktigt bra produkter i premiumkategorin. Den här gången vann Holistic LactoVitalis Pro. Vår mellanvinnare heter Thorne Florapro-lp Probiotic.

Den utmärkta budgetprodukten vi har valt blev Elexir Pharma MjölksyrabakterierFör dig som vill ha en extra potent kapsel med mjölksyretabletter, kan vi rekommendera vår specialare Better You Premium Lactis.

Premium: Holistic LactoVitalis Pro

Detta är en prisvinnande, probiotisk produkt i form av veganska tabletter. Du får över 20 miljarder bakterier från 12 stammar och probiotikan har också ett neutralt pH-värde, vilket gynnar tarmarna ännu mer. Produkten har inte fått några negativa recensioner på nätet, även om en del tycker att den har en något påträngande eftersmak, trots att det är en tablett.

Fördelar

 • Välbeprövad
 • pH-neutral
 • Vegansk

Nackdelar

 • Viss eftersmak

Mellan: Thorne Florapro-lp Probiotic

Florapro-lp Probiotic från amerikanska Thorne är en tablett med cirka en miljard goda bakterier, vilket gör den till en perfekt och prisvärd tablett att ha för att förebygga problem med magen. 

Eftersom tabletten är skonsam mot magen behöver användaren sannolikt inte vara orolig för att magen ska reagera, något som initialt kan ske med de mer potenta tabletterna som innehåller 10-tals miljarder bakterier.

Fördelar

 • Förebyggande
 • Frigörs i tarmen

Nackdelar

 • Innehåller soja
 • Med stabilisering

Budget: Elexir Pharma Mjölksyrabakterier

Elexir Pharma Mjölksyrabakterier är vegetabiliska kapslar som grundar för god tarmhälsa och passar veganer likväl som vegetarianer.

Fördelar

 • Inga artificiella ämnen
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Liten andel bifidus
 • Innehåller citruspektin

Special: Better You Premium Lactis

Vår specialare Better You Premium Lactis är en otroligt kraftfull produkt med köpguidens största antal mjölksyrabakterier. Den innehåller dessutom prebiotika, som ytterligare understödjer mjölksyrabakteriernas verkan. Better You är ett svensk företag och det är såklart roligt att få presentera företaget i den exklusiva specialkategorin.

Fördelar

 • Kraftfull
 • Med prebiotika

Nackdelar

 • Kan irritera magen

Köpguide

Vad är mjölksyra och mjölksyretabletter?

För att reda ut begreppen grundlig ska vi först tala om vad mjölksyra exakt är. Det finns flera olika typer av mjölksyra. En av dem är många av oss bekanta med, nämligen den mjölksyra som uppstår när vi anstränger oss hårt rent fysiskt och efter ett tag känner att musklerna domnar bort och inte orkar med. Då har det bildats mjölksyra i musklerna som en biprodukt. 

Mjölksyran vi ska tala om i dag är den som bildas när mjölksyrabakterier, som finns naturligt i livsmedel, får växa till sig och bli fler. De här nyttiga små bakterierna gör att andra bakterier inte trivs lika bra i våra kroppar, samtidigt som de hjälper oss att lättare uppta mineraler och vitaminer.

En känd typ av mjölksyrabakterier är probiotika och den kan du hitta bland annat i syrade grönsaker av olika slag. Men det finns också mjölksyrebakterier som tillskott, exempelvis som tabletter. 

Tabletterna är ett mycket praktiskt sätt för dig att få lite högre halter av den nyttiga probiotikan utan att behöva äta mängder av fil, yoghurt, surkål eller andra syrade grönsaker.

Vad är probiotika och varför är det hälsosamt?

Det finns alltså många olika typer av mjölksyrabakterier, men alla är inte klassade som probiotika. Probiotika ett samlingsnamn för de bakterier som har en positiv inverkan på vår hälsa. Några stammar av probiotika har du säkert hört talas om, som exempelvis acidofilus och bifidobakterier.

När det finns rikligt av de probiotiska bakterierna i kroppen kan många olika sjukdomstillstånd undvikas. För lite probiotika ger problem med magen, som förstoppning, uppblåst mage och diarré. 

För lite av de goda bakterierna i kroppen kan bland annat ge svampinfektioner och sänka immunförsvaret generellt. En riklig mängd dagligt intag av probiotika i kroppen kan minska dina besvär eller få dem att klinga av helt. 

En stor del av vår hälsa utgår från våra tarmar. Det är därför som probiotikans bakteriestammar kan stimulera och stärka immunförsvaret. De hjälper till att sänka kolesterolvärdet och utgör en positiv faktor när det gäller att förebygga olika typer av svampinfektioner i kroppen. 

Probiotika tillverkar också stora mängder vitamin B och K i kroppen. Probiotika finns i olika typer av fermenterade och syrade livsmedel. 

Du kan hitta probiotika bland annat i:

 • Fil
 • Yoghurt
 • Surkål
 • Kimchi
 • Misosoppa

Probiotika och prebiotika

Många blandar ihop probiotika med prebiotika, men det är inte riktigt samma sak. Prebiotika är näring för de goda bakterierna, det vill säga probiotikan. Prebiotiska ämnen som ofta finns i tillskott är bland annat arginin, inulin och FOS (fructo-oligosackarider). 

Har du mycket problem med ballongmage och gaser så kan det vara bra att undvika just prebiotika. Prebiotika finns också naturligt i rotfrukter, gryner, grönsaker och frukt.

Hälsofördelar med mjölksyretabletter

Ett effektivt sätt att ta probiotika på är att ta mjölksyretabletter. Det är ett sätt att kunna ta en större mängd probiotika på en gång, vilket exempelvis kan vara effektivt för att bota ett specifikt sjukdomstillstånd. Har du återkommande svampinfektioner eller har problem med magen, kan probiotikatabletter vara mycket hjälpsamma. 

Fördelen med mjölksyretabletter är att du kan få just den variation av bakteriestammar som är den som passar just för dig. Du kan också ta en produkt som innehåller flera olika bakteriestammar och på det viset få en större chans att några av dem är exakt det som din kropp behöver. 

Olika typer av probiotika kan ge olika typer av effekter, så här gäller det alltså i första hand att läsa på om de olika produkternas egenskaper och sedan prova sig fram. För att underlätta för dig tipsar vi längre ner i texten om olika probiotikatabletters egenskaper. 

Positiva hälsoeffekter av probiotiska tabletter är bland annat:

 • Bättre tarmflora
 • Minska trötthetsgraden och få en allmän förbättring av hälsan
 • Lindring av kroniskt trötthetssyndrom
 • Aktivering av immunförsvaret
 • Tillverkning av K och B-vitamin i kroppen
 • Understödjer tillverkningen av serotonin
 • Påverkar fettförbränningen i kroppen positivt 

En studie som gjorts har också visat att probiotika hos patienter med stressymptom kan lindras och bakteriell enzymaktivitet balanseras med hjälp av rätt probiotika. 

De här resultaten visar inte bara på att den är gynnsam mot magen, utan även att den har många andra fördelar för patienter, såsom ökning av energinivåer och uppbyggnad av immunförsvaret.

Hur ska jag dosera mjölksyretabletter?

Hur du ska dosera dina mjölksyretabletter beror på hur många bakterier en tablett innehåller. För lätta besvär eller som förebyggande kur, kan det räcka med tabletter som innehåller en till två miljarder bakterier per dagsdos. 

Har du riktigt svåra problem eller är sjukdomsdrabbad kan det behövas 25-100 miljarder probiotiska bakterier om dagen. Det gäller särskilt om du ätit medicin som ut slagit systemet, till exempel antibiotika.

Vilka är biverkningarna av mjölksyretabletter?

Hos vissa kan också ett tillskott av probiotika tillfälligt skapa obalans i kroppen. Därför är det viktigt att börja med en låg dos och sedan öka successivt. Probiotika är dock inte någon allergen. Tvärtom har studier visat på att den förebygger allergiska reaktioner och kan ha dämpande effekt på astma.


Mjölksyretabletter Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Urvalet av våra favoriter har vi gjort på basen av tre olika kriterier. Det första är antalet mjölksyrabakterier, tabletternas övriga ingredienser samt kundomdömen. Det har resulterat i fyra stycken intressanta produkter som kan hjälpa både dem som lider av IBS och dem som endast vill ha någonting för att förebygga stressmage och liknande.

Premium: Holistic LactoVitalis Pro

Holistic LactoVitalis Pro utsågs till årets magprodukt 2017 av Swedish Health Awards och tillverkningsprocessen är patenterad. Här får du mer än 20 miljarder bakterier från 12 olika stammar. Holistic intygar att 90 % av bakterierna når tarmen i fullgott skick, vilket gör att bakterierna effektivt kan skydda dig och gynna tarmarnas hälsa.

Tabletterna innehåller också vitamin C, som hjälper till att hålla slemhinnorna friska och stärka immunförsvaret. Bakterierna är pH-neutrala, vilket är bra för magen. Holistic Lactovitalis Pro har många nöjda användare och ett flertal bra recensioner på nätet.

Fördelar

 • Välbeprövad
 • pH-neutral
 • Vegansk

Nackdelar

 • Viss eftersmak

Mellan: Thorne Florapro-lp Probiotic

Thorne Florapro-LP Probiotic är en tablett för dig som vill förebygga sjukdomar och hålla en god mag- och tarmhälsa. Vet du att en stressig period närmar sig eller att du har andra typer av utmaningar i livet, är det här en tablett som är allmänt stärkande med sina en miljard goda laktobakterier. 

Detta är en bakterie som finns naturligt i tarmen, men som rubbas när vi blir sjuka eller stressar. Tabletterna innehåller alltså inte så extrema mängder bakterier som många andra tabletter gör som är avsedda att bota specifika magåkommor och liknande. 

Tabletterna har en patenterad tillverkningsprocess som gör att de inte bryts ner i magen utan frigörs i tarmen där de gör bäst nytta.

Fördelar

 • Förebyggande
 • Frigörs i tarmen

Nackdelar

 • Innehåller soja
 • Med stabilisering

Budget: Elexir Pharma Mjölksyrabakterier

Elexir Pharma Mjölksyrabakterier innehåller ca 10 miljarder mjölksyrabakterier från 8 olika stammar. Tabletterna passar bra att ta under perioder när du stressar för mycket eller äter undermålig kost, alternativt sover för lite eller har ätit en antibiotikakur under en tid.

Ett plus ger vi för att tabletterna är fria från konserveringsmedel och färgämnen. Kapslarna är tillverkade med ett skal som är resistent, vilket gör att de kan passera magsäcken och innehållet frigöras först när de nått tarmarna.

Fördelar

 • Inga artificiella ämnen
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Liten andel bifidus
 • Innehåller citruspektin

Special: Better You Premium Lactis

Better You Premium Lactis är köpguidens allra mest kraftfulla alternativ med hela 25 miljarder levande mjölksyrabakterier från 10 olika bakteriestammar. Och inte nog med det, 

tabletterna är dessutom förstärkta med prebiotika i form av fruktooligosackarider och inulin. Prebiotika gör att att bakterierna kan frodas och överleva länge i tarmarna.

Kapseln är vegansk och det räcker med att ta en kapsel om dagen som sväljes hel tillsammans med vatten eller annan vätska. Det här är en tablett som är lämplig för den som vill ha kraftfull hjälp mot specifika åkommor i tarmen. Kanske är du drabbad av IBS eller har ätit antibiotika under en längre tid som slagit ut systemet. 

Vi vill understryka att den höga mängden bakterier i kombination med prebiotikan, gör att du inledningsvis kan bli dålig i magen och få diarré. Det här är oftast övergående men har du väldigt känslig mage och vill pröva dig fram successivt, så kan du börja med att dela kapslarna och ta halva innehållet per dag.

Fördelar

 • Kraftfull
 • Med prebiotika

Nackdelar

 • Kan irritera magen

Mjölksyretabletterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Mjölksyrabakterier i form av tabletter är populärt och det finns en mängd olika produkter och varianter på marknaden. Därför har vi velat ta med några till som vi tycker är intressanta och som säkerligen kan hjälpa dem som behöver ett kosttillskott av mjölksyrabakterier.

Healthwell Probiotic Vital

Healthwell Probiotic Vital 10 MDR innehåller mjölksyrabakterier från 7 olika stammar. Healthwell är ett företag som producerar prisvärda kosttillskott av hög kvalitet för den svenska marknaden. 

Produkten är perfekt för dem som har IBS eller känslig mage i största allmänhet och som ofta blir gasig och uppkörd i magen. Kapslarna innehåller också prebiotika samt vitamin C.

Fördelar

 • Med C-vitamin

Nackdelar

 • Bakterier från endast 7 stammar

Helhetshälsa Probioplex

Helhetshälsa är ett annat, omtyckt svensk hälsokostmärke och deras mjölksyrabakterier med 2 miljarder levande bakterier är ett skonsamt kosttillskott som passar bra att komplettera kosten med, för att tillföra goda bakterier till tarmfloran. Kapslarna är vegetabiliska vilket gör att de passar vegetarianer. Dock kan de kan innehålla rester av mjölk och även soja.

Fördelar

 • Bra kosttillskott
 • Ger balans i bakteriefloran

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk och soja

Probion Active

Probion Active är ett milt kosttillskott som innehåller två miljarder laktobakterier, samt inulin. Det ger rikligt med näringsämnen till tarmbakterierna och tack vare inulin blir bakterierna lättupptagliga av tarmen. Passar också dig som ofta drabbas av förstoppning eller har trög mage. 

Tabletterna innehåller ingen laktos och är helt vegetabiliska, så det här är en tablett som passar både vegetarianer och veganer.

Fördelar

 • Vegetabilisk

Nackdelar

 • Endast från 3 stammar

Terranova Probiotic Complex

Terranova Probiotic Complex är ett intressant kosttillskott ur flera aspekter. Den innehåller fem noggrant utvalda bakteriestammar, samt prebiotika i form av en speciell örtblandning med riskli. Tabletterna är fiberrika och bidrar även till att hålla magen och tarmen i balans. 

Dessutom innehåller tabletterna rödbetsjuice som är mycket stärkande för immunförsvaret. Resultatet blir ett mycket intressant kosttillskott, som många fått hjälp av under stressiga perioder.

Fördelar

 • Med fibrer
 • Räcker länge

Nackdelar

 • Kan vara förstoppande

Great Earth Ultra Duo Dophilus

Great Earth Ultra Duo Dophilus ger dig 16 miljarder mjölksyrabakterier, vilket gör att det här är ett utmärkt kosttillskott som gör mycket nytta i dina tarmar. Mjölksyrabakterierna är varsamt framställda för att behålla alla sina gynnsamma egenskaper. Kapslarna är framtagna för att kunna passera magsäcken och brytas ner först i tunntarmen.

Fördelar

 • Bryts ner i tunntarmen
 • Vegetabiliska

Nackdelar

 • Kan behöva tas ett tag för märkbar effekt

Elexir Pharma Cran Cure Tranbär Plus Mjölksyrabakterier

Cran Cure Tranbär Plus Mjölksyrabakterier ska tas av dem som har återkommande problem med urinvägarna. Det här är alltså en kur som tas i fem dagar men halveras dagsdosen kan du även använda den över en längre period, till exempel under vissa årstider när du har en tendens att drabbas av urinvägsinfektioner. 

Innehåller cirka en miljard laktobakterier per tablett. Dessutom innehåller tabletterna extrakt från tranbär och lingon, samt åkerfräken, björkblad och extrakt från gullris. Cure Tranbär Plus innehåller dessutom vitamin D.

Fördelar

 • Bra mot urinvägsinfektioner
 • Med vitamin D

Nackdelar

 • Bär och örter kan ge allergiska reaktioner

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad