Bästa matsmältningsenzymer 2024 – Oumbärliga ämnen för magen och immunförsvaret

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Bra matsmältningsenzymer är för många med matsmältningsproblem en effektiv egenbehandling. I den här köpguiden ska vi detaljstudera enzymernas spännande värld och ta reda på exakt hur de kan bidra till hälsan. Vi hoppas att du kommer att få mycket intressant läsning i vår artikel. Välkommen!

Enzymer är livsviktiga för att våra kroppar ska fungera som de ska. Rent övergripande har de en viktig funktion i cellbildningen, och när det gäller matsmältningsenzymer är det en förutsättning för att näringsupptaget i kroppen ska kunna göras effektivt. Detta bidrar i sin tur att cellerna kan fungera optimalt. 

Matsmältningsenzymer är ingenting nytt inom vetenskapen. Kunskapen om dem har funnits länge och det har forskats mycket på dem. Enzymer ordineras till patienter inom skolmedicinen, likväl som inom alternativvård. 

I vår köpguide kommer vi att titta på en mängd fakta kring matsmältningsenzymer och även på hur du kan tillgodogöra dig matsmältningsenzymer via kosten. Vi rekommenderar som vanligt också några bra kosttillskott med olika enzymer. 

I premiumkategorin den här gången vann Holistic Enzymeja. I mellanklassen föll valet på Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer och en utmärkt budgetprodukt vid namn Solgar Vegan Digestive Enzymes har vi också med. 

Tycker du inte att våra favoritalternativ var intressanta nog, har vi också några utmärkta utmanare som kompletterar vinnarna på ett bra sätt.

Premium: Holistic Enzymeja

Enzymerna från Holistic är intressanta såtillvida att de har ett naturligt ursprung och kommer från olika örter, gurkmeja samt det indiska rökelseträdet. I kapslarna finns fem olika typer av matsmältningsenzymer som skonsamt bidrar till att kroppen kan tillgodogöra sig alla näringsämnen.

Dessutom har produkten ett surt pH-värde, vilket är gynnsamt för magsäckens förmåga att bearbeta maten, innan den passerar vidare till tarmarna.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Naturligt örtextrakt

Nackdelar

 • Med klumpförebyggande medel

Mellan: Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer

Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer är ett matsmältningsenzym som innehåller tre olika typer av enzymer. Med hjälp av tillskottet understöds kroppen att bryta ner fett, kolhydrater och proteiner i samband med måltider.

Det här tillskottet är avsett för alla som är väldigt känsliga för olika typer av mat och som ofta känner sig uppblåsta och tunga i magen efter måltider.

Fördelar

 • Bryter ner fett, kolhydrater och proteiner
 • Anpassningsbar kur

Nackdelar

 • Innehåller maltodextrin

Budget: Solgar Vegan Digestive Enzymes

Personer som aldrig provat matsmältningsenzymer förut och som vill börja med ett mindre potent tillskott med en bra balans av matsmältningsenzymer, kan med fördel prova Solgars prisvärda matsmältningsenzymer.

Solgar Vegan Digestive Enzymes är tuggtabletter med mintsmak och passar därmed bra för alla som inte gillar att svälja kapslar eller tabletter.

Fördelar

 • Tuggtabletter med mintsmak

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Köpguide

Vad är matsmältningsenzymer?

Matsmältningsenzymer är i grunden en typ av proteiner som kroppen använder sig av när den ska spjälka maten i tarmarna. Enzymerna ser till att näringsämnen frigörs i tillräckligt små enheter, för att de skall kunna passera genom tunntarmen, absorberas i blodet och därefter transporteras till kroppens celler. 

Matsmältningsenzymer är alltså en förutsättning, inte bara för att vår matsmältning ska fungera bra, utan för att vi ska kunna vara friska och må bra överhuvudtaget.

Enzymer har varit väl känt inom klinisk medicin länge och de har forskats mycket på dem. Det är belagt hur mycket de påverkar vår hälsa och att en bra balans av enzymerna har en stor påverkan för hur vi mår och fungerar.

Kan ett tillskott med matsmältningsenzymer hjälpa tarmens funktion?

Ett tillskott med matsmältningsenzymer kan definitivt hjälpa vid olika besvär med matsmältningen. Enzymer ordineras ofta och det är väldigt många som redan har fått hjälp med en rad olika problem, tack vare ett bra enzymtillskott. 

Ett visst enzymtillskott kan fungera bra på en person och mindre bra på en annan. Det gäller att ha tålamod och prova sig fram, för den som inte tycker att hen får adekvat hjälp med en gång. Våra kroppar fungerar olika och det kan skilja sig i vad kroppen har behov, även om symptomen verkar lika för många.

Vanliga typer av matsmältningsenzymer:

 • Bromelain. Enzymet har antiinflammatoriska egenskaper och påverkar magsäcken, genom att bidra med samma låga pH-värde som magen har. Personer som har påtagliga, negativa effekter av en antibiotikakur, kan ha god hjälp av bromelain eftersom det bidrar med en god bakterieflora.
 • Lipas. Ett enzym som till stor del frigörs i tunntarmen och som aktivt bidrar till att hjälpa kroppen att bryta ner fetter. Om du får sura uppstötningar eller blir uppblåst av fet mat, kan ett tillskott med lipas hjälpa dig.
 • Amylas. Spjälkar och bryter ner kolhydrater och är alltså mycket viktig för matsmältningen. Amylas har en gynnsam effekt på produktionen av gallsalter och hjälper även kroppen att bryta ner kolesterol. Enzymet finns i vårt saliv och börjar nedbrytningsprocessen redan i munhålan.
 • Cellulas. Bidrar till kroppens förmåga att bryta ner näringsämnen i grönsaker och frukt. Cellulas kan kroppen inte tillverka själv, det måste tillföras och praktiskt nog finns det naturligt, i just frukt. För låga nivåer av enzymet leder till ett försämrat näringsupptag.

Bukspottkörteln och matsmältningsenzymerna

De allra flesta av våra matsmältningsenzymer produceras i bukspottkörteln. De frigörs sedan på olika ställen i kroppen, framförallt i tarmarna. Vissa enzymer frigörs även redan i munhålan. Problem med bukspottkörteln kan alltså leda till brister i enzymproduktionen och kan ha olika sjukdomstillstånd som följd.

Naturliga källor till matsmältningsenzymer

Det finns gott om matsmältningsenzymer att tillgå i livsmedel. Problemet är att vårt moderna sätt att tillaga mat, har gjort att de flesta av dessa enzymer går förlorade i matlagningsprocessen. 

Alla enzymer i som finns i födoämnen dör vid 47 graders värme. Råa grönsaker och färsk frukt är därför otroligt viktigt att äta och gärna till varje måltid. Mjölksyrade och fermenterade livsmedel är också rika på matsmältningsenzymer.

Bra källor till matsmältningsenzymer är:

 • Mjölksyrade grönsaker
 • Råa grönsaker 
 • Färsk frukt frukt och bär
 • Groddade frön
 • Vetegräspulver eller vetegrässaft

Nackdelar och biverkningar med matsmältningsenzymer

Matsmältningsenzymer, både som tillskott och i maten, är inte farligt. Det är skonsamt för kroppen och det inte kan leda till allvarliga obalanser av något slag. Vissa enzymer kan säkerligen som så mycket annat påverka medicinering, så är du under någon typ av behandling är det alltid bäst att rådfråga läkare först. 

En mage och tarm som inte är frisk, kan även reagera på ett tillskott av enzymer till en början, vilket kan vara obekvämt, även om det är ofarligt.

Die off-symptom och matsmältningsenzymer

Det som initialt kan hända av matsmältningsenzymer innan du ser förbättringar, är så kallade die off-symptom. Det är inte säkert att dessa uppstår, men det är inget ovanligt om det sker. När de goda bakterierna i tarmen får fäste och förökar sig, tack vare att enzymbalansen håller på att återställas, kommer dåliga bakterier och eventuella virus att dö bort.

Toxiner bildas tillfälligt i tarmarna som kroppen måste rensa ut. Det gör att du kan känna dig ännu mera svullen och uppblåst eller får andra typer av magbesvär ett kort tag. Det här går dock över efter några dagar och vanligtvis blir det snabbt bättre efter detta.

Däremot kan många tycka att symtomen vara relativt besvärande och då gäller det helt enkelt att trappa ner på kuren och öka successivt, så att symptomen kan komma i den utsträckning som användaren kan hantera.

Det här brukar inte vara långvarig och är inte farligt, men kan som sagt kännas obehagligt. Konsultera alltid läkare om du är osäker på tillskott eller egna behandlingar.


Matsmältningsenzymer Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns flera bra matsmältningsenzymer att köpa som tillskott. Våra favoriter här nedan, har vi valt ut på basen av den omfattande research vi gjort inför publiceringen av köpguiden. Insamlad information har bestått av fakta från tillverkarnas hemsidor samt omdömen och recensioner från användarna själva.

Premium: Holistic Enzymeja

Holistic Enzymeja är ett enzymtillskott med naturligt ursprung. Enzymeja består av kurkumin samt indiskt rökelseträd. I kapslarna finns också ett flertal örter, vilka i sig är väldigt rika på matsmältningsenzymer.

Har du känslig mage som lätt reagerar på nya typer av kostintag, kan du med fördel ta kapslarna i samband med mat. Det brukar i så fall rekommenderas att du intar Enzymeja 30 minuter före måltiden.

I övrigt passar det bra att ta dem ca 2 timmar efter en huvudmåltid. På det viset hinner enzymerna verka innan tarmarna behöver börja jobba med födoämnen att bryta med.

Holistic är ett kosttillskottsmärke från Sverige. De har varit etablerade i flera decennier och är säkerligen bekant för alla som är intresserade av hälsokost och kosttillskott. Produkterna är noggrant kontrollerade och varumärket är i sig en kvalitetsstämpel.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Naturligt örtextrakt

Nackdelar

 • Med klumpförebyggande medel

Mellan: Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer

Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer innehåller enzymerna lipas, amylas och proteas. Det här gör produkten till ett utmärkt allroundenzym som passar väldigt bra för alla som vill ha hjälp med att bryta ner fett, proteiner och kolhydrater.

Alla som ofta känner sig dästa, uppsvällda och får sura uppstötningar i samband med måltider, kan ha god nytta av tillskottet.

Du kan själv enkelt anpassa kuren till den styrka som passar dig bäst. Ta en kapsel i samband med måltid högst tre gånger om dagen. Vill du prova att låta enzymerna göra extra stor nytta, kan du också prova ta dem ca en halvtimme innan måltid. Då hinner de börja jobba i tarmarna, innan matsmältningsprocessen sätter igång.

Fördelar

 • Bryter ner fett, kolhydrater och proteiner
 • Anpassningsbar kur

Nackdelar

 • Innehåller maltodextrin

Budget: Solgar Vegan Digestive Enzymes

Varumärkets Solgar är definitivt inget budgetmärke, men deras matsmältningsenzym är mycket prisvärda. Det här är dessutom enzymer i tablettform avsedda att tuggas, vilket är väldigt ovanligt när det gäller enzymtillskott.

Tabletterna har en fräsch smak av mint och passar bra för alla som inte kan eller vill svälja kapslar och tabletter. Mintaromen är dessutom från naturligt ursprung.

I kapslarna finns fem olika matsmältningsenzymer och tabletterna är perfekta att inta i samband med tunga måltider. Solgar rekommenderar att du börjar med en tablett, men du kan trappa upp till tre stycken om du behöver det. Det här är perfekta tabletter att ha till hands, när du behöver extra hjälp på traven med matsmältningen.

Fördelar

 • Tuggtabletter med mintsmak

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Matsmältningsenzymerna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte vad du söker bland våra favoriter? Då rekommenderar vi varmt våra utmanare, som kompletterar våra vinnare på ett bra sätt. Här har du möjlighet att hitta ett bra tillskott som passar dig.

Healthwell Laktas Vital

Healthwell Laktas passar alla som behöver hjälp med att spjälka mjölksocker och laktos. Laktas är ett enzym som förbättrar laktosnedbrytningen hos personer som har problem med att äta mjölkprodukter. Ett tillskott av laktas, bidrar till att du har möjlighet att njuta av en mjölkprodukt utan att få för svåra besvär.

Fördelar

 • Tillverkade i Sverige
 • Veganska

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Warnke Vitalstoffe Vegi Enzyme Mix

Warnke Vitalstoffe Vegi Enzyme Mix innehåller sju olika typer av enzymer som bidrar till att underlätta matsmältningsprocessen. Dessutom är den fri från alla typer av tillsatser och innehåller inte gluten, jäst, gelatin, laktos eller fruktos. Kapslarna är dessutom veganska.

Om märket Warnke Vitalstoffe är obekant för många, beror det på att det varit relativt okänt på den svenska marknaden, tills Amazon etablerades i Sverige. Företaget håller erkänt mycket hög kvalitet på sina produkter och är ett tryggt och EU-reglerat tillskott.

Fördelar

 • Innehåller inga tillsatser
 • Veganska

Nackdelar

 • Innehåller endast sju enzymer

RevivaBio Magenzym

RevivaBio Magenzym understödjer kroppen med att bryta ner fett, kolhydrater och proteiner i kroppen. Intas i samband med måltider, för att stärka matsmältningen så skonsamt som möjligt. Här får du hela 13 olika enzymer i en enda tablett.

Fördelar

 • Med hela 13 enzymer

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Bättre Hälsa Bromelain Green Line

Bättre Hälsa Bromelain Green Line innehåller proteas, vilket specifikt bidrar till att hjälpa kroppen att bryta ner proteiner i tarmarna. Passar alltså bra för dig som har svårt att smälta animaliska produkter av olika slag. Produkten är högdoserad och det är viktigt att hålla sig till rekommenderad dagsdos.

Fördelar

 • Högdoserad
 • Bryter ner proteiner

Nackdelar

 • Nischat tillskott som inte passar alla

Great Earth Everyday

Great Earth Everyday är ett intressant tillskott som innehåller alla viktiga mineraler och vitaminer som kroppen behöver, inklusive de viktigaste matsmältningsenzymerna. Sammansättningen gör kosttillskottet tämligen unikt och den bidrar till kroppens hälsa på flera olika sätt.

Tabletterna är konstruerade så att de ger en långsam utsöndring i tarmarna, vilket gör att kroppen också effektivare kan tillgodogöra sig innehållet. Great Earth Everyday kan vara ett utmärkt alternativ för alla som känner att de behöver stöd i matsmältningen och samtidigt vill ha en en energiboost.

Fördelar

 • Med vitaminer och mineraler

Nackdelar

 • Stora tabletter

Terranova Digestive Enzyme

Terranova Digestive Enzyme innehåller enzymerna proteas och laktas. Detta gör produkten effektiv när det gäller att bryta ner kolhydrater, fetter och proteiner i samband med måltider.

Dessutom innehåller kapslarna magnifood complex, ett tillskott som bidrar med många olika näringsämnen. Tillskottet har hög biotillgänglighet och kan ge kroppen en extra skjuts, när det gäller näringsupptaget.

Fördelar

 • Med ett extra näringstillskott
 • Vegansk

Nackdelar

 • Ingen EU-certifiering

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad