Bästa mangan 2024 – Det lilla mineralet med stor betydelse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden kommer du att få lära dig allt om det lite anonyma, men också viktiga mineralet mangan. Kanske har du specifika behov som gör att du intresserar dig för att ta det som tillskott. Eller så är det här med mangan något nytt för dig och du vill veta mer! Vad ditt syfte än är, så gör vi här en uttömmande redovisning i ämnet och vi rekommenderar också ett antal populära mangan-tillskott.

Mangan kan behövas som tillskott av flera olika orsaker. Kroppen kan ha svårt att ta upp det viktiga mineralet under perioder av stress, extrema dieter eller hård träning. Då kan manganet som tillskott vara värdefullt. Mineralet är viktigt både för kroppens bindväv och för ämnesomsättningen i kroppen.

När det gäller produkterna vi rekommenderar, har vi som vanligt placerat de bästa i fyra huvudkategorier. Premiumvinnaren den här gången blev Alpha Plus HMA Mangan Plus. I mellankategorin vann BioCare Nutrisorb Liquid Manganese. Svenska kosttillskottet Holistic Mangan 5 mg är vår utmärkta budgetvinnare. En exklusiv specialare har vi också med och den heter Berthelsen - Mangan 3,75 mg.

Premium: Alpha Plus HMA Mangan Plus

Svenska Alpha Plus har tagit fram ett högkvalitativt mangan som också innehåller tiamin, det vill säga B1-vitamin. För dig som vill tillgodogöra dig manganets fördelar, för att du tränar hårt eller lever i ett högt tempo, är detta ett bra alternativ.

Fördelar

 • Vegansk
 • Kombinerad med B1-vitamin

Nackdelar

 • Hög manganmängd

Mellan: BioCare Nutrisorb Liquid Manganese

Mellankategorins vinnare är det flytande, lättupptagliga BioCare Nutrisorb Liquid Manganese. För dig som inte vill eller kan ta tabletter eller kapslar, kan den här produkten vara lösningen. Den innehåller inga tillsatser, utan bara mangan och renat vatten. Enklare, bättre och effektivare kan det inte bli.

Fördelar

 • I flytande form
 • Lättupptaglig av tarmen

Nackdelar

 • Liten flaska som tar fort slut

Budget: Holistic Mangan 5 mg

Holistic Mangan 500 milligram är perfekt för dig som vill ha ett enkelt och funktionellt mangantillskott, utan att behöva oroa dig att dosen ska bli för stor. Här får du en bra bas för hålla mangan-nivåerna konstanta i kroppen, samtidigt som mängden är så pass liten att någon som helst risk för biverkningar inte finns.

Fördelar

 • Positiv effekt på ämnesomsättningen
 • Vegansk

Nackdelar

 • Stor förpackning

Special: Berthelsen - Mangan 3,75 mg

Manganet från danska kosttillskottsföretag Berthelsen är en produkt som ger en ganska hög dos mangan. Du kan halvera dagsdosen om du vill och då få en 95-procentig andel av rekommenderat dagsintag. Produkten är veganskt och tabletterna lättsvalda.

Fördelar

 • Snygg förpackning
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Flera utfyllnadsmedel i tabletterna

Köpguide

Det anonyma men viktiga mineralet mangan

Mangan är en mineral som finns i blygsam mängd i kroppen, men som är väldigt viktig för att enzymer och andra mineraler ska kunna fungera optimalt i kroppen. Mangan ingår i olika typer av proteiner och har därmed stor betydelse för fettförbränningen. Den som har hög fettförbränning i kroppen, kan möjligen också ha ett högre behov av mangan.

Mangan ingår alltså i flera typer av proteiner, som behövs för att fettförbränningen ska fungera. Mangan är också en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress, som kan orsakas av livsstilsvanor såsom lite sömn eller felaktig kost. 

Något rekommenderat dagsintag finns inte, eftersom de flesta av oss kommer upp i tillräckliga doser automatiskt genom kosten. Tillskottet är intressant bland annat för den som tränar mycket och har en hög fettförbränning.

Mangan brukar ingå i multivitaminer och finns även som ett separat tillskott. Dagsdosen brukar innehålla cirka 5 milligram mangan. Det är väldigt svårt att överdosera mangan, men vill du hålla koll och vara på den säkra sidan, ska du inte överstiga mer än 10 milligram mangan per dag, under någon längre period.

Mangan i kosten

Mangan finns i sädesslag, nötter, bär och grönsaker. Du får alltså i dig mangan från produkter som müsli, bröd, grönsaksrätter, ris, potatis med mera.

I stora drag kan man säga att mangan är en av orsakerna till att andra enzymer och mineraler kan jobba effektivt i kroppen. Mangan bidrar till att bibehålla bindväv, normal benstomme och bra energiomsättning. Mangan är nödvändigt för skelettets tillväxt och bidrar till en balanserad broskbildning.

Trots den lilla mängden som behövs i kroppen, är den alltså ett väldigt viktigt ämne och är en effektiv antioxidant i kroppen.

Vad är en antioxidant?

Att antioxidanter som mangan och annat är mycket viktigt för våra kroppars hälsa och välbefinnande är något som numera är allmänt vedertaget. Antioxidanterna eliminerar fria radikaler från kroppen. 

Fria radikaler är molekyler som bryter ner kroppen på olika sätt. De angriper cellerna och är en av orsakerna till åldersrelaterade sjukdomar och  inflammationer. Med antioxidanter så balanserar kroppen den här nedbrytningsprocessen och den blir långsammare och mindre. 

Mangan är också en nödvändig mineral för produktion av bröstmjölk, urin och könshormoner i kroppen. En annan intressant uppgift manganet har är också att det aktiverar vissa vitaminers funktion i kroppen. B1, B2-vitamin och C-vitamin kräver bland annat mangan för att kunna aktiveras.

Här har vi alltså en ganska lång och komplicerad kedja, där mangan är avgörande för att vi ska kunna tillgodogöra oss de här vitaminer i kroppen. Studier också visat att mangan bidrar till aktiveringen av hormonet oxytocin. Det är det lugnande och harmoniserande hormoner, som bland annat aktiveras vid amning.

Manganets funktioner

Det finns alltså ett flertal fördelaktiga funktioner och till och med nödvändighet för kroppen att få tillräckligt med mangan. Sammanfattningsvis är några av de viktigaste funktionerna alltså:

 1. Mangan hjälper till att bibehålla en stark benstomme
 2. Mangan hjälper till att aktivera vissa vitaminer i kroppen
 3. Mangan kan bidra till effektivare energiförbrukning i kroppen
 4. Mangan är en effektiv antioxidant och skyddar kroppen mot fria radikaler

Mangan kan sänka blodsockernivåerna

Enligt en sydkoreansk studie visade det sig att personer med diabetes har lägre nivåer av mangan i kroppen än personer som inte har diabetes. Det som forskningsrapporten inte kunde styrka, var om den här bristen var ett symptom på högt blodsocker eller om det var en av de faktorer som skapat diabetes.

Manganets läkande effekter

Tillsammans med vitamin K, fungerar magnesium som koagulator för blodet. Kroppen läker sårskador som den ska tack vare att dessa finns i kroppen.

Manganets biverkningar

För den som får sitt mangan genom kosten, har sannolikt mycket liten risk för att få några biverkningar av mineralet. Detsamma gäller om du tar mangan som kosttillskott och följer doseringsanvisningen på burken. 

Det tar antagligen mycket lång tid av överexponering för att några biverkningar ska kunna uppstå. Vid minsta osäkerhet ska du naturligtvis konsultera din läkare.

Mangan Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Mangan är ett ganska exklusivt kosttillskott och det finns inte extremt många varumärken som producerar detta. För att välja ut de bästa, har vi samlat ihop recensioner och fakta på nätet. På basen av den informationen, har vi placerat de här produkterna i respektive huvudkategori. Längre ner i texten finns också några intressanta utmanare.

Premium: Alpha Plus HMA Mangan Plus

Mangan Plus är ett kosttillskott från Alpha Plus som innehåller mangan och b1-vitamin i lättupptaglig form. Mangan Plus-produkter bidrar till att kroppens energiomsättning balanseras och bindvävstillväxten stimuleras. 

Företaget framhåller att den här kombinationen av näringsämnen, bygger på forskning kring relationerna mellan dessa näringsämnen och dess fördelar för i kroppen.

Alpha Plus HMA Mangan Plus kan bidra till normal energiomsättning och till att bibehålla en stark benstomme och skydda cellerna mot fria radikaler. Tiamin, som också  B1 kallas, bidrar till centrala nervsystemets normala funktion och kan minska trötthet och utmattning. 

Alpha Plus är ett litet svenskt företag som sedan 80-talet distribuerat högkvalitativa kosttillskott, som säljs via hälsofackhandeln. Grundarna av företaget har också skrivit böcker och föreläst om hälsa runt om i Sverige. Manganhalten i den här produkten är relativt hög och får inte överdoseras.

Produktfakta:

 • Mangan
 • B1-vitamin
 • 90 tabletter

Fördelar

 • Vegansk
 • Kombinerad med B1-vitamin

Nackdelar

 • Hög manganmängd

Mellan: BioCare Nutrisorb Liquid Manganese

BioCare Nutrisorb Liquid Manganese är ett mangantillskott i flytande form. Den har hög biotillgänglighet och passar därför personer utmärkt, som har svårt att absorbera tillskott genom tarmarna. Här kan du tillgodogöra dig manganets fördelar och skydda dina celler mot fria radikaler.

Produkten passar också utmärkt för dem som har svårt att svälja kapslar och tabletter. Produkten bidrar till en balanserad energiförbrukning i kroppen och till en normal produktion av bindväv. Särskilt lämpad för seniorer. Manganet är blandat med en enkel och ren vattenbas. Innehåller också vitamin C.

Produktfakta:

 • Renat vatten
 • Manganaskorbat

Fördelar

 • I flytande form
 • Lättupptaglig av tarmen

Nackdelar

 • Liten flaska som tar fort slut

Budget: Holistic Mangan 5 mg

Holistic Mangan är ett tillskott med 5 milligram per kapsel, vilket är en mängd som gör att du inte behöver oroa dig att för att du skulle tagit för stor mängd. Kapseln är helt vegetabilisk och utvunnen ur cellulosa från tall. Produkten innehåller också medellånga triglycerider från kokosolja. Även detta bidrar till att produkten har en särskilt gynnsam effekt på kroppens fettförbränning.

Svenska företaget Holistic gör naturliga produkter och tillskott inom hälsonischen. De framställer allt från proteinpulver och kosttillskott till rawfood-pulver. Holistic håller också kurser och föredrag om hälsa, kost och och personlig utveckling. 

Rekommenderad dagsdos av produkten är en tablett per dag. Här får du förbereda dig på att köpa en rejäl dos, eftersom förpackningen innehåller 130 tabletter, så det räcker ett bra tag framöver. Kan förstås vara en fördel om flera i hushållet vill ta mangan.

Produktfakta:

 • 100 kapslar
 • Mangan
 • MCT från kokosolja

Fördelar

 • Positiv effekt på ämnesomsättningen
 • Vegansk

Nackdelar

 • Stor förpackning

Special: Berthelsen - Mangan 3,75 mg

Berthelsen är ett danskt hälsokostföretag som satsar på högkvalitativa kosttillskott. Berthelsens mangan är organiskt bundet och lämpligt för dig som är vegetarian eller vegan. Den är lättupptaglig för kroppen och du behöver bara ta två tabletter dagligen, i samband med måltid.

Manganet bidrar till att stärka skelettet och skydda cellerna. Det bidrar också till bindvävens normala funktion. Produkten innehåller inget gluten, laktos, jäst, inga färgämnen eller konserveringsmedel. En tablett innehåller 3,8 milligram mangan. Vill du minska dagsdosen tar du förstås endast en halv tablett. innehåller Maltodextrin.

Produktfakta: 

 • 250 tabletter
 • Mangan
 • Maltodextrin

Fördelar

 • Snygg förpackning
 • Lättsvalda tabletter

Nackdelar

 • Flera utfyllnadsmedel i tabletterna

Mangan som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns en mängd intressanta mineraltillskott på marknaden, även om alla inte innehåller endast mineraler, utan även andra nyttiga ingredienser. I köpguiden här nedan presenterar vi ytterligare två rena mineraltillskott och därutöver fyra stycken tillskott, där mangan är en tongivande ingrediens.

Solgar Chelated Mangan

Solgar Chelated Mangan är ett tillskott med relativt hög manganhalt och är avsedd för dig som behöver ett rejält stöd i kolhydrat- och proteinomsättningen. Manganet är lättupptagligt för kroppen.

Solgar är ett företag med en imponerande historia av att ända sedan 1947 ha producerat kosttillskott. De producerar alla tillskott i sin egen fabrik. Alla produkter produceras utan onödiga artificiella ingredienser och utfyllnader. De använder heller inga färgämnen eller konserveringsmedel. Alla produkter är veganska, glutenfria, laktosfria, kosher och halal.

Fördelar

 • Inga onödiga tillsatser
 • Varsamt producerad

Nackdelar

 • Finns ej i mindre förpackningar

Lamberts Mangan 5 mg

Det brittiska kosttillskottsföretaget Lamberts är veteraner i att tillverka vitaminer, mineraler, örtpreparat med mera av allra högsta kvalitet. Lamberts mangan på 5 milligram, är ett  mangan av hög kvalitet, som bidrar till alla de hälsofördelarna som ett tillskott av mangan för med sig. 

Perfekt för dig som tillfälligt pressar kroppen av olika anledningar. Kanske tränar du hårt inom din idrott eller går på en specifik diet av hälsoskäl. Här får du ett högkvalitativt och tryggt preparat, som du kan ta under den perioden.

Fördelar

 • Högkvalitativ framställning
 • Små tabletter

Nackdelar

 • Locket på burken kan vara svårt att få upp

Great Earth Multi Mineral

Great Earth Multi Mineral är ett tillskott som innehåller mangan och andra viktiga mineraler, som skyddar kroppen mot fria radikaler. Här ingår också Vitamin D3 och K2, som bygger upp immunförsvaret och understödjer ett optimalt upptag av mineraler och spårämnen i kroppen. För dig som söker ett tillskott med ett brett mineralinnehåll där mangan ingår, är det här definitivt tillskottet för dig.

Fördelar

 • Med vitaminer
 • Brett spektrum av mineraler

Nackdelar

 • Svårsvalda tabletter

Holistic Björkaska Extrakt

Holistic Björkaska Extrakt är ett flytande extrakt som innehåller stora mängder mineraler.  Här får du mangan, zink, natrium, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, krom, molybdenum och selen. Björkaskan är utvunnen från björkar i mineralrika marker i norra Finland.

Produkten är mycket ren och innehåller ingenting annat än björkaska och vatten. En flaska räcker länge, eftersom doseringen är en till två matskedar per 2 dl vatten, som du intar två till tre gånger per dag. Drycken intas minst en halvtimme innan maten eller två timmar efter huvudmåltid.

Fördelar

 • Inga tillsatser
 • Utvunnet från finsk björk

Nackdelar

 • Frätande och får ej förtäras outspätt

Rawpowder Pumpakärnprotein 63% Eko

Rawpowder Pumpakärnprotein är ett spännande och ovanligt proteinpulver, som passar veganer och dem som vill äta en mer växtbaserad kost. Proteinpulvret är rikt på mangan och andra mineraler. Det är helt fritt från tillsatser och innehåller även tryptofan, som ökar vårt lugn och välbefinnande. Pulvret har en neutral smak och kan med lätthet blandas i andra smoothies och juicer, eller strös på gröt.

Fördelar

 • Utan tillsatser
 • Rikt på mineraler och spårämnen

Nackdelar

 • Tillverkad av pumpa odlad utanför EU

Alpha Plus HMA Pyridox Plus

Alpha Plus HMA Pyridox Plus är ett kosttillskott som kombinerar b6-vitamin med vitamin B1 och mangan. Företaget menar att den här kombinationen tillfredsställer många näringsmässiga behov i kroppen. Inte minst påverkar det relationen mellan olika näringsämnen i våra kroppar på ett positivt sätt. 

B6 och B12 bidrar till immunförsvarets och nervsystemets normala funktioner. Mangan bidrar till att skydda kroppen mot oxidativ stress och är en kraftfull antioxidant.

Fördelar

 • Stödjer nervsystemet
 • Bygger upp immunförsvaret

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad