Bästa mandelmjölet 2024 – Baka glutenfritt och med lite kolhydrater

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Letar du efter ett sätt att reducera kolhydratintaget och har hört talas om mandelmjöl? Då har du kommit alldeles rätt, för i vår stora köpguide om mandelmjöl kommer du att få lära dig allt om mjölet och hur du som glutenintolerant, diabetiker eller specialkostare kan ha användning av det. Vi önskar dig hjärtligt välkommen och god läsning!

Med mandelmjöl kan du njuta av hembakat bröd som inte påverkar blodsockret

Mandelmjöl är ett perfekt alternativ för många som vill äta en specialkost av något slag. Mjölet innehåller nämligen höga halter av fleromättade fetter, väldigt lite kolhydrater och inget gluten. Dessutom innehåller mandelmjöl mycket proteiner. I artikeln här nedan kommer vi att gå in på i detalj vad det innebär och vilka näringsämnen som mandelmjöl exakt innehåller. 

När du bakar och lagar mat med mandelmjöl bör du gå tillväga på ett annat sätt än med vetemjöl och det kommer vi att lära dig i den här köpguiden. Du kommer att veta hur du ska proportionera med mjölet och vi ger dig också tips på ett riktigt bra sockerkaksrecept som du kan ha till grund för olika kakor. 

För dig som tycker att mandelmjöl verkar vara ett bra alternativ, men oroar dig för de höga fetthalterna, får här hjälp med att hitta ett bra alternativ på mandelmjöl med reducerad fetthalt. Mer om hur en sådan fettreduceringsprocess går till kommer du också att få lära dig om i detalj. 

Som vanligt har vi valt ut ett antal produkter som vi rankat utifrån deras popularitet och kvalitet. I premiumklassen den här gången tog Nyform Ekologiskt Mandelmjöl hem förstapriset. En fin, svensk produkt vid namn RawFoodShop Mandelmjöl EKO vann mellankategorin. För dig som vill har ett bra budgetalternativ kan vi varmt rekommendera Funksjonell Mat Mandelmjöl Fettreducerat.

Premium: Nyform Ekologiskt Mandelmjöl

Här har vi köpguidens kanske saftigaste mandelmjöl om man ska tro dess entusiastiska användare. Det här är ett mjöl som du kan använda för allehanda bakverk och till brödbak. Det här är en påse i storpack och den är praktisk för dig som använder större mängder av mjölet.

Fördelar

 • Stor påse
 • Saftigt mjöl

Nackdelar

 • Opraktisk påse som lätt går sönder

Mellan: RawFoodShop Mandelmjöl EKO

Coolshop tillverkar rawfoodprodukter av allehanda slag och deras ekologiska mandelmjöl är är rikt på enzymer, näringsämnen och proteiner. Den är förpackad i en praktisk påse som gör att det går lätt att ta mjölet direkt ur påsen med ett deciliter- eller matskedsmått.

Fördelar

 • Rawfood
 • Näringsrikt

Nackdelar

 • Kan innehålla bittermandel

Budget: Funksjonell Mat Mandelmjöl Fettreducerat

I Budgetkategorin presenterar köpguiden ett fettsnålt alternativ till mandelmjöl. Här har fettet kallpressats bort, vilket gör att hela 80 % av fettet är borttaget. Perfekt för dig som vill njuta av mandelmjölets goda smak och egenskaper utan att inta höga mängder fett.

Fördelar

 • Fettsnålt
 • Balanserande för blodsockret
 • Fiberrikt

Nackdelar

 • Ej ekologiskt

Köpguide

Vad är mandelmjöl?

Mandelmjöl består oftast av blancherade och nermalda sötmandlar. För det mesta är det skalad mandel som använts men det finns också mandelmjöl där skalet finns med. I de fall det är en rawfoodprodukt, har mandlarna inte blancherats eftersom ingen upphettning över 42 grader då är tillåten. Då används råa mandlar. 

Det finns också en typ av mandelmjöl som är tillverkat av biprodukter från framställning av mandelolja. Då fås en annan typ av mandelmjöl som är avfettat och har har sina egna specifika egenskaper. I köpguiden hittar du ett sådant alternativ som passar dig som vill äta fettsnålt. 

Det är viss skillnad mellan mandelsorter som bittermandel och sötmandel, och i mandelmjöl har sötmandel oftast utesutande använts. Bakning med mandel och mandelmjöl ger bakverk med den milda, angenäma nötsmaken som mandeln har.

Är mandelmjöl är bättre än andra mjöl?

Det går inte att säga att mandelmjöl skulle vara specifikt bättre än andra mjöl, det beror helt enkelt på som så mycket annat, det vill säga på vem du frågar. Det som avgör är helt enkelt syftet med användningen och vad du ska ha mjölet till. 

Mandelmjöl kan vara utmanande att baka med för den som är van med vetemjöl, eftersom det innehåller mycket fett och blir inte klistrigt och pösigt som vetemjöl blir tack vare innehåller av gluten. 

I bröd och kakrecept där mandelmjöl används kombineras det ofta med fiberhusk som gör smeten fluffig och klistrig på ett sätt som glutenbaserade mjöl brukar bli.

Mandelmjöl är perfekt att använda för dem som vill baka glutenfritt och få ett saftigt och näringsrikt bröd eller en kaka. Det passar också alla kosthållningar med lågt kolhydratintag, såsom keto, LCHF, GI-dieter och paleo.

Näringsinnehåll i mandelmjöl

E-vitamin

Skyddar kroppens celler från fria radikaler samt skyddar och förlänger livslängden på fettsyrorna i våra cellmembran. 

Kalcium

Kalcium är en mineral som är nödvändig för uppbyggnad av tänder och skelett. Den är också viktigt för nervsystemet och blodcirkulationen.

Fleromättade fetter

I motsats till mättat fett som finns i animaliska produkter som kött och mejerier, kan växtfetter minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. 

Fibrer

Fibrer bryts inte ner i matsmältningen utan passerar tarmen. Fibrer är mycket nyttigt för mage och tarm och och håller blodfetterna på en bra nivå, samtidigt som det ökar mättnadskänslan. 

Proteiner

Proteiner är ett näringsämne som behövs för att bygga upp och understödja många funktioner i kroppen. Proteiner är livsnödvändigt för att hormoner, enzymer och celler ska kunna funktionera optimalt. För dig som vill bygga mycket muskelmassa är ett högt proteinintag viktigt eftersom muskler består av proteiner. 

Beroende på var mandeln är odlad, varierar också näringsinnehållet. För att få ett exakt näringsinnehåll från ett mandelmjöl måste du läsa innehållsförteckning på produkten, eftersom inget mandelmjöl är exakt det andra likt. Hur mjölet sedan processas och prepareras påverkar också näringsvärdet. 

Utöver de viktigaste ämnena ovan, som mandelmjöl gjort sig känt för, innehåller det också en mängd andra vitaminer och mineraler. Mandeln innehåller även vitamin A, som är bra för ögonen och nervsystemet. I mandelmjöl finns också rikliga mängder B-vitamin, som är gynnsamt för hår, hud och naglar. 

Du hittar också mineralerna magnesium, kalium och zink i mandel. Även de är bra för huden och håret och av den anledningen är exempelvis mandelolja en populär ingrediens i många olika typer av hudvård.

Hur används mandelmjöl vid bakning och matlagning?

I alla recept där vanligt vetemjöl används kan du också använda mandelmjöl. Det du inte kan göra är att byta ut dem rakt upp och ner utan de andra ingredienserna måste anpassas. Mandelmjöl har en annan konsistens och textur än vetemjöl och eftersom mandelmjölet saknar gluten måste degen bearbetas på ett annat sätt. 

Mandelmjöl är ett jättebra sätt att också göra bröd och bakverk proteinrikare på, även om du inte äter LCHF eller paleokost. Om du ersätter vetemjölet med en femtedel mandelmjöl har du fortfarande så pass mycket gluten kvar i degen att den sväller och blir luftig. Då behöver du oftast inte ändra på resten av receptet. 

Du kan också använda hälften av varje och tillsätta mer vätska. Ska du ersätta allt vetemjöl med mandelmjöl ska du använda ungefär hälften så mycket mandelmjöl och även lägga till ett ägg. 

Det allra bästa är att följa specifika recept med mandelmjöl eftersom det inte går att byta ut vetemjölet mot mandelmjöl rakt av. 

Mandelmjöl är mycket mer kompakt och innehåller mycket fett. Det går absolut att göra jättegoda bakverk och bröd på mandelmjöl, men särskilda recept avsedda för mandelmjöl är det enklaste att följa.

Enkelt sockerkaksrecept med mandelmjöl

 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • 0,5 dl rismjöl
 • 2 st ägg
 • 2 dl socker
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 dl hett vatten

 1. Vispa ägg och socker pösigt
 2. Blanda alla torra ingredienser separat
 3. Blanda i ägget och sockret i smeten
 4. Häll ner det kokande vattnet
 5. Grädda i ugnen i ca 30 min i 200 grader

Variera med olika smaksättningar, precis som vid vanlig sockerkaksbakning. Exempelvis citronskal, vaniljsocker, kardemumma och rivet äpple.

Tänk på det här när du köper mandelmjöl

Mandelträd tillhör de trädarter som dricker mest på vår planet och det går åt extremt stora mängder vatten vid mandelodling. Därför är mandelproduktion ett omdebatterat ämne och inte minst produkter tillverkade av mandel där stora mängder av nöten dessutom går åt. 

Dessa potentiella miljöbovar är med andra ord mandelmjöl, mandelmjölk och mandelolja. Om det här sakerna är viktiga för dig får du alltså ta ställning till om du vill använda produkter med mandel eller inte. 

När du har köpt ditt mjöl ska du tänka på att mandelmjöl innehåller mycket fett som kan härskna och det är därför viktigt att du förvarar mandelmjölet i kylskåpet. Mandel precis som nötter i allmänhet, kan vara väldigt besprutade och för den som ogillar det, är ett ekologiskt alternativ alltid det bästa.

Går det att göra eget mandelmjöl?

Det går absolut att göra egen mandelmjölk för den som har tid och energi till det. Ett mandelmjölrecept består inte av många ingredienser eller komplicerade procedurer utan enda du behöver göra är att skålla mandel och sen mala ner den i en kvarn. Det tar lite tid men kan säkert vara värt det för den som gillar att göra sina egna livsmedel från ax till limpa.


Mandelmjöl Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Valen av favoriter har vi gjort baserat på insamlad information från nätet. Konsumenters och användares egna omdömen har utgjort den viktigaste faktorn för valen. Vi har också kontrollerat företagens egna hemsidor, för att kunna styrka produktionssätt och transparens i tillverkningen. 

En trevlig upptäckt vi gjorde när vi letade efter bra mandelmjöl, var att det finns ett flertal svenska, ekologiska alternativ av mycket bra kvalitet. Givetvis tipsar vi om dem här och du hittar dem både bland våra favoriter och i utmanarkategorin.

Premium: Nyform Ekologiskt Mandelmjöl

Nyform Ekologiskt Mandelmjöl är avsett att användas till bakning och matlagning utan kolhydrater. Mjölet innehåller heller inte gluten och kan användas i kakor, bröd, våfflor och pannkakor. Det här är ett kompakt mjöl och en deciliter väger hela 50 gr. Påsen är på 1 kg vilket gör den perfekt att ha hemma, redo att ta fram när det är dags att baka. 

Nyform är ett svenskt företag som i mer än 45 års tid har har producerat ett brett sortiment av vegetariska livsmedel och även tillskott. Produktionen sker med miljövänlig och modern teknik och de allra flesta ingredienserna i deras sortiment är ekologiska.

Fördelar

 • Stor påse
 • Saftigt mjöl

Nackdelar

 • Opraktisk påse som lätt går sönder

Mellan: RawFoodShop Mandelmjöl EKO

RawFoodShop Mandelmjöl Eko är gjort på ekologiska mandlar och mjölet innehåller inga andra ingredienser eller tillsatser. Mjölet är saftigt och har en mild, nötaktig smak som är perfekt till muffins, kakor och bröd. Mjölet innehåller en hög halt protein och även fibrer.

Mandelmjölet är tillverkat enligt rawfoodprincipen och passar alla som äter enligt den kosthållningen. Rawfoodshop är ett företag som tillverkar rawfoodprodukter och distribuerar dem över hela landet. Mjölet är rikt på enzymer och näringsämnen. Mandelmjölet från Rawfoodshop är tillverkat på ekologiskt odlade mandlar.

Fördelar

 • Rawfood
 • Näringsrikt

Nackdelar

 • Kan innehålla bittermandel

Budget: Funksjonell Mat Mandelmjöl Fettreducerat

Funksjonell Mandelmjöl Fettreducerat är ett mjöl som består av finmalda mandlar, men med 80 % av fettet borttaget, eftersom nötterna först kallpressats. Det här den typ av mjöl som vi skrev om i inledningen, som är en biprodukt i mandeloljetillverkning. Den är utmärkt för alla som vill ha ett fettfattigare alternativ.

Mjölet är bra för personer med diabetes eller för dem som vill hålla koll på blodsockret genom att äta kolhydratfattiga produkter. Det här är en produkt som förebygger både blodsockerdippar och -toppar.

Fördelar

 • Fettsnålt
 • Balanserande för blodsockret
 • Fiberrikt

Nackdelar

 • Ej ekologiskt

Mandelmjöl som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Bland våra favoriter fanns tre väldigt bra mandelmjölsorter, som täcker de flesta behov och krav du kan ha på ett bra mandelmjöl. Men det finns fler alldeles utmärkta alternativ, som är väl värda att ta en närmare titt på.

Q Honey Mandelmjöl

Q Honey är ett naturligt och ekologiskt mandelmjöl tillverkat i Litauen med nötter från USA. Innehåller inga tillsatser eller kemiska ämnen, utan endast skållade och malda mandlar av ekologiskt ursprung. Det är en rejäl påse på ett kilo och den passar därmed dem som bakar och lagar mat med mandelmjöl i stor utsträckning.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Stor påse

Nackdelar

 • Ingen EU-certifiering

Kung Markatta Mandelmjöl EKO

Kung markattas mandelmjöl är tillverkat av ekologiska och kravmärkta sötmandlar som skållats och stenmalts. Smaken är mild och neutral och den passar till allehanda typer av bakverk. 

Kom ihåg att mandelmjölk inte blir lika luftigt som vanligt mjöl och att det suger åt sig mycket vätska när du bakar med det och det gäller inte minst ett naturligt mandelmjöl av den här typen.

Fördelar

 • Kravmärkt

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av andra nötter

Powerfruits Ekologisk Mandelmjöl Raw

Mandelmjölet från Powerfruits består av endast mandel och är inte processat eller fettreducerad på något sätt. Mjölet innehåller rikligt med nyttiga, fleromättade fetter som mandel innehåller naturligt och den kan strös på müsli, gröt eller användas till bakning och matlagning. Även Powerfruits tillverkar rawfood-produkter med höga halter av nyttiga enzymer och andra näringsämnen i sina livsmedel.

Fördelar

 • Varsamt framställd
 • Mycket näring

Nackdelar

 • Kaloririk

Superfruit Mandelmjöl Eko

Superfruits mandelmjöl har många användningsområden och kan användas både till bakning och matlagning. Mjölet är tillverkat på 100 % ekologiska, obehandlade mandlar och har en mustig och riklig men mild nötsmak. 

Passar alla som vill äta enligt lchf eller behöver glutenfria ingredienser i matlagningen. Har en stabiliserande inverkan på blodsockret. Kräver både mer vätska och ägg vid bakning.

Fördelar

 • Gjord på obesprutade nötter
 • Lite kolhydrater

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av andra nötter

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad