Bästa maltodextrin 2024 – Komplexa kolhydrater för bättre träningsresultat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Söker du en produkt som kan ge dig bättre resultat I din träning och har hört talas om maltodextrin? I vår stora köpguide om ämnet får du veta allt du behöver för att kunna fatta beslut om huruvida maltodextrin kan vara något för dig. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Optimera din träning med maltodextrin

Det finns många fördelar med maltodextrin för personer som tränar intensivt och i långa pass. För dig som vill ta reda på om du behöver ett tillskott av maltodextrin för att kunna öka dina träningsresultat, rekommenderar vi en genomläsning av vår köpguide här nedan. 

I artikeln får du lära dig om vilken typ av energikälla maltodextrin är och om den kan ge dig just den boost av energi som du behöver för att undvika muskeltrötthet under långvarig fysisk ansträngning. För att göra artikeln så komplett som möjligt delar vi också med oss av tips på några produkter vi kan rekommendera våra läsare. 

I våra fyra huvudkategorier hittar du bra produktalternativ med många positiva recensioner på nätet och som inte innehåller onödiga tillsatser eller konserveringsmedel. I premiumklassen placerade vi Zec+ Nutrition Maltodextrin Pulver högst upp på prispallen. Inte långt efter kom mellanvinnaren Buxtrade Maltodextrin

För den som söker en bra en budgetprodukt rekommenderar vi Star Nutrition Supreme Maltodextrin. Specialaren Pure Sport Nutrition Recovery är ett pulver för den som vill ha en bekvämt men samtidigt högkvalitativ sportdryck

Vi tror att du har goda chanser att hitta din favorit bland dessa, men vill du ha tips på fler produkter har vi några fler bra alternativ i vår utmanarkategori.

Premium: Zec+ Nutrition Maltodextrin Pulver

Zec+ Nutrition Maltodextrin Pulver består av rent maltodextrin och passar alla som vill blanda sina egna gainers eller sportdrycker. Företaget Zec+ är från Tyskland och genomgår EU:s regelverk om tillverkning av tillskott och livsmedel. Zec+ Nutrition Maltodextrin Pulver är en rejäl påse på 1 kg.

Fördelar

 • Neutral smak
 • Återförslutbar påse

Nackdelar

 • Maxdos 150 gram/dag

Mellan: Buxtrade Maltodextrin

Buxtrade Maltodextrin är en annan maltodextrinprodukt tillverkad i Tyskland. Även den här håller hög kvalitet och är förpackad i en väldigt stadig aluminiumpåse som gör den praktisk att förvara och hantera. Storleken på påsen är på 250 gram, vilket gör att den passar bra för den som vill prova på maltodextrin.

Fördelar

 • Praktisk påse

Nackdelar

 • Produktbeskrivning endast på tyska

Budget: Star Nutrition Supreme Maltodextrin

Star Nutrition Supreme Maltodextrin ger snabb återhämtning och för den som vill ha ett högkvalitativt preparat i budgetklassen är det ett utmärkt alternativ. Star Nutrition är ett företag från Sverige som tillhandahåller tillskott av hög kvalitet i budgetkategorin.

Fördelar

 • Svenskt varumärke
 • Billigt

Nackdelar

 • Kan innehålla rester av mjölk, soja och nötter

Special: Pure Sport Nutrition Recovery

Pure Sport Nutrition Recovery är den perfekta återhämtningsdrycken med maltodextrin för den som inte vill blanda till en sportdryck själv. Notera att den dock först och främst är för återhämtning och inte optimerad att använda under ett träningspass. 

För den som brukar ta maltodextrin för att förkorta återhämtningen och bygga muskelmassa efter ett pass, slipper besväret med att blanda en dryck själv. Ett perfekt alternativ som dessutom innehåller de nyttiga fettsyrorna BCAA.

Fördelar

 • Mindre påverkan på blodsockret
 • Med BCAA

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av ägg
 • Sötad med sukralos

Köpguide

Vad är maltodextrin?

Maltodextrin är en komplex kolhydrat. Maltodextrin bidrar med mycket snabb energi och ingår ofta i olika sporttillskott, som exempelvis energibars eller sportdrycker. 

En fördel med maltodextrin är att den inte brukar besvära matsmältningen och även de känsligaste magar brukar tåla ta maltodextrin. Det är även en anledning till att den blivit så populär som ingrediens i olika tillskott.

Maltodextrin förekommer också ofta i olika typer av gainers. Det beror på att maltodextrin förkortar återhämtningen och bidrar till ökad muskeltillväxt efter ett träningspass. Maltodextrin är lättupptagligt till sin struktur och tack vare detta ger den ett snabbt upptag för kroppen.

Maltodextrin tillverkas av stärkelse. Det kan utvinnas ur majs, potatis och vete och eftersom det tas upp mycket snabbt av kroppen, bidrar det också med snabb energi. Därför är den exempelvis effektiv att använda personer som sysslar med uthållighetssporter.

Hur påverkar maltodextrin kroppen?

Som inledningsvis nämndes är maltodextrin en komplex kolhydrat. Det innebär att den innehåller en mycket hög mängd näringsämnen och lättupptaglig energi. 

Fiberinnehållet är även det högt och det ger en långsammare matsmältning. Komplexa kolhydrater ger i allmänhet en längre energiomsättning än andra typer av kolhydrater trots att den snabbt tas upp av kroppen.

Trots det ger komplexa kolhydrater mycket snabb energi och därför är maltodextrin så effektiv vid extrem fysisk ansträngning. På grund av att maltodextrin innehåller de här komplexa, snabba kolhydraterna tas de tas upp snabbare av musklerna efter träning. 

Därför kan maltodextrin motverka muskelnedbrytning och istället stimulera muskeluppbyggnad, samt förkorta återhämtningstiden efter fysisk ansträngning.

Är maltodextrin hälsosamt?

Maltodextrin är ett hårt bearbetat livsmedel och det gör att det emellanåt uppstår en debatt om huruvida maltodextrin är hälsosamt eller inte. Vetenskapen är oenig och många studier behövs. Kritikerna hävdar att maltodextrin kan ha liknande effekter som glutamat och därmed skada lever, njurar och ha en negativ effekt på hjärtat vid långvarigt bruk. 

Personer som har livsmedelsallergier kan förstås också påverkas av maltodextrin. Allergiska personer som inte tål majs och rotsaker bör undvika maltodextrin, eftersom det är tillverkat av just dessa livsmedel.

Så ska vi inte glömma att maltodextrin är oerhört kaloririkt. Den bidrar till viktökning och muskeltillväxt för den som tränar intensivt. Men för en person som tränar på fritiden inom normalspannet, kommer enbart att öka i vikt och risken för ökad fettmassa är överhängande.

Det här är alltså inget tillskott för fritidsmotionären som går på gymmet ett par gånger i veckan. Tillskottet är avsett för den för dem som satsar hårt på styrkeidrotter eller uthållighetssporter.

Varför finns maltodextrin i livsmedel?

Maltodextrin är också en vanlig ingrediens i olika livsmedel. I halvfabrikat av olika slag tjänstgör den som fyllnadsmedel, för att göra maten mer tilltalande i konsistens och mer hållbar. Exempel på livsmedel som kan innehåll maltodextrin är:

 • Färdiga soppor och såser
 • Buljonger
 • Chips 
 • Ost
 • Barnmat
 • Barnvälling
 • Kryddblandningar
 • Färdigrätter och halvfabrikat

Maltodextrin i sport- och energidrycker

I klassiska sportdrycker finns ofta maltodextrin. En klassisk sportdryck är till för att kunna tas under extrema träningspass eller tävlingstillfällen och på så sätt ge en snabb påfyllning med energi, som gör det möjligt fortsätta den fysiska ansträngningen. 

Drycken kan också i många fall tas efteråt för att minska symtomen av återhämtningen. Även vanliga energidrycker du kan köpa i affären, innehåller ofta maltodextrin, förutom koffein.

Var kan jag köpa maltodextrin?

Maltodextrin kan köpas i välsorterade hälsokostaffärer eller träningstillskottsbutiker. Online kan du hitta förmånliga priser på välkända varumärken med maltodextrin. Det går också att köpa maltodextrin som ett rent pulver, som du kan använda för att blanda i dina egna sport- eller återhämtningsdrycker. 

Maltodextrin kan också hittas som ingrediens i olika typer av tillskott och energidrycker.

När ska du undvika maltodextrin?

Trots att maltodextrin inte är ett sötningsmedel har den en stor inverkan på blodsockret, eftersom det innehåller 100 % kolhydrater. Personer med diabetes bör alltså iaktta stor försiktighet när det gäller maltodextrin. 

Maltodextrin kan också ha en oönskad effekt på vikten om energin inte förbränns snabbt. En produkt av det här slaget är alltså till för dem som tränar hårt i första hand och som har ett mycket högt behov av energi.


Maltodextrin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Av de 10 produkter vi rekommenderar våra läsare, har vi valt ut fyra av dem till våra huvudkategorier. Valet har vi gjort utifrån insamlad data, som lagt grunden för att vi har kunnat rangordna produkterna. Den insamlade informationen vi tagit del av har i första hand bestått av kundrecensioner, tester och produktfakta.

Premium: Zec+ Nutrition Maltodextrin Pulver

För den som vill öka muskeltillväxten genom att blanda egna sportdrycker så är Zec+ Nutrition Maltodextrin Pulver vara ett bra alternativ. Här får du ett kolhydrattillskott som är snabbt tillgängligt för kroppen och som ger dig stora mängder energi på en gång. 

Eftersom insulinsvängningarna tilltar vid ett intag av den här typen av pulver, är den effektivast under träningstillfället eller direkt efter träningen.

Fungerar också bra att kombinera med aminosyror, kreatin och proteiner eftersom maltodextrinet hjälper upptaget av dessa i muskelmassan och blodomloppet. Det här är en perfekt produkt att göra både egna gainers och proteindrycker med. Notera att företaget rekommenderar att du inte överskrider 150 gram per dag.

Fördelar

 • Neutral smak
 • Återförslutbar påse

Nackdelar

 • Maxdos 150 gram/dag

Mellan: Buxtrade Maltodextrin

Buxtrade Maltodextrin är även det ett rent maltodextrin som effektivt utlöser den blodsockereffekt som många idrottare är ute efter i ett preparat. Det här än mindre förpackning på 250 gram och passar bra för den som prova på maltodextrin och inte köpa alltför stora satser på en gång. 

Buxtrade Maltodextrin är fullt jämförbart med dextros och den upptas mycket snabbt av kroppen. Buxtrade Maltodextrin levereras i en stadig aluminiumpåse som är återförslutbar, vilket gör den praktisk att förvara och hantera. 

Buxtrade har ett stort utbud på tillskott och sötningsmedel av olika slag, för den som vill satsa på tillverka egna sportdrycker och liknande preparat.

Fördelar

 • Praktisk påse

Nackdelar

 • Produktbeskrivning endast på tyska

Budget: Star Nutrition Supreme Maltodextrin

Supreme maltodextrin Från Star Nutrition ger snabb energi till muskelcellerna under träning och vid återhämtning efter träning. Är det bra Är det bra kolhydratspulver för dem som vill göra egna sportdrycker eller energipreparat. Maltodextrin pulvret löser snabbt upp sig i vatten i vätska och är smaklöst.

Pulvret är framställt av GMO-fria rotsaker och företaget rekommenderar en dos på ett till två gram per kilo kroppsvikt beroende på vilken Hur hård fysisk ansträngning du utsätter dig för. Eftersom pulvret är Neutral till smaken så kan du använda det på många olika sätt. 

Passar också bra för dig som behöver rai1 vikt och bygga muskelmassa. Star Nutrition är ett svenskt varumärke Vilket för de flesta konsumenter ger extra stor trygghet.

Fördelar

 • Svenskt varumärke
 • Billigt

Nackdelar

 • Kan innehålla rester av mjölk, soja och nötter

Special: Pure Sport Nutrition Recovery

Vill du ha en sportdryck med maltodextrin utan att behöva blanda till den själv? Då kan vi varmt rekommendera våra Pure Sport Nutrition Recovery! Här får du maltodextrin, vassle och BCAA i en välbalanserad kombination som effektivt bidrar till ökad muskelmassa och som förkortar återhämtningen efter ett träningspass. 

Konsistensen är krämig och pulvret löses lätt och snabbt upp i vatten. För den som inte tilltalas av att maltodextrin påverkar blodsockret så kraftigt, men som gärna vill tillgodogöra sig egenskaperna i övrigt, kan det här vara ett bra alternativ. Detta eftersom proteinerna och fettsyrorna balanserar det glykemiska indexet i produkten.

Fördelar

 • Mindre påverkan på blodsockret
 • Med BCAA

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av ägg
 • Sötad med sukralos

Maltodextrinprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte det du sökte i premiumkategorin? Då kan du med fördel ta en titt på våra utmanare, för här finns nämligen sex utmärkta produkter till, som kanske passar dig bättre.

Svenskt Kosttillskott Core Carbs

Core Carbs från Svenskt Kosttillskott består av ren maltodextrin och ger ett snabbt kolhydratintag, för snabb påfyllning av energi under långa och intensiva träningspass. Core Carbs passar också bra att blanda ut tillsammans med proteinpulver vid återhämtning. Maltodextrin tas lätt upp av kroppen och hjälper till att bygga muskelmassa. 

Svenskt Kosttillskott Core Carbs är ett rent maltodextrin utan några andra sötningsmedel eller konserveringsmedel. Eftersom pulvret är milt och skonsamt mot magen, kan den passa bra också för den som vill ha maltodextrin i högre doser.

Fördelar

 • Skopa medföljer
 • Återförslutbar förpackning

Nackdelar

 • Aningen bismak enligt en del användare

Enervit Isocarb 2:1

Enervit Isocarb 2:1 är en väl sammansatt sportdryck som innehåller en blandning av maltodextrin och fruktos. Den här kombinationen gör att du får ett optimalt upptag i tarmen av kolhydrater och näringsämnen, som transporteras till musklerna.

Ett plus för att du också får ett verkligt innehåll av salter, vitaminer och mineraler. Enervit Isocarb 2:1 innehåller inga sötningsmedel, färgämnen eller artificiella smakämnen.

Fördelar

 • Utan konserveringsmedel

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av ägg och sojabönor

Myprotein 100% Maltodextrin

Det här maltodextrinet kommer från tillskottsbolaget Myprotein, som skräddarsyr tillskott speciellt anpassade för dem som tränar hårt. Här har vi ett rent maltodextrin som är en utmärkt, stärkelserik kolhydratkälla och perfekt för viktökning, samtidigt som den förhindrar nedbrytning av musklerna. Maltodextrin är skonsamt för magen och de flesta kan ta Myproteins maltodextrin utan problem.

Fördelar

 • Inga tillsatser
 • Neutral smak

Nackdelar

 • Svåröppnad påse

Scitec Nutrition Maltodextrin

Scitec Nutrition Maltodextrin består endast av komplexa kolhydrater från majs. Produkten är lättupptaglig av kroppen, som snabbt tillgodogör sig maltodextrinet i muskelcellerna. Perfekt att använda under långa träningspass på 90 minuter eller längre, men kan med fördel också användas efter träning, för att fylla på energidepåerna och undvika muskelnedbrytning.

Fördelar

 • Passar både under och efter träning

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter, mjölk ägg och skaldjur

Biotech USA Hyper Mass

Biotech USA Hyper Mass består av tre olika proteinkällor som upptas av kroppen olika snabbt. Det här säkerställer en jämn och kontinuerlig tillväxt av muskelmassa både på lång och kort sikt. Maltodextrin i kombination med två andra kolhydratkällor, garanterar en mycket snabb återhämtning och även av kolhydraterna får du effektiv muskeltillväxt.

Fördelar

 • Blandas lätt ut i vätska
 • Ingen bismak

Nackdelar

 • Innehåller koffein

Manuka Sport Energy Gel Honung Blandpack

Warnke Vitalstoffe L-tyrosin 500 Mg är veganska kapslar som är glutenfria, jästfria och laktosfria. En kapsel innehåller 500 mg l-tyrosin och de är tillverkade i Tyskland, vilket i allmänhet borgar för god kvalitet, eftersom landet har en lång tradition av hälsokostproduktion. 

Alla produkter förpackas direkt efter tillverkning i lufttäta och vakuumförpackade förpackningar. Därmed skyddas produkterna från oxidation och håller sig längre.

Fördelar

 • 90 kapslar
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Endast tysk innehållsförteckning

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad