Bästa måltidsersättning 2024 – Snabb lunch när du är på språng eller när du vill gå ner i vikt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden ska du få lära dig allt om måltidsersättning! Antagligen har du hittat till den här sidan för att du funderar på om måltidsersättning är något för dig. Vare sig du vill ha ett nyttigt alternativ till lunchen när du inte hinner äta eller för att du vill gå ner i vikt, så kommer du hitta mycket användbar information i den här guiden.

Numera finns det en stor bredd av måltidsersättningar på marknaden, som fyller olika behov. Idag är det många som har speciella kosthållningar och företagen som tillverkar den här typen av produkter har anpassat sig efter detta. Det finns också måltidsersättningar som passar allergiker av olika slag. Exempel på det kan vara måltidsersättningar som är glutenfria, laktosfria eller veganska.

Vi tipsar också om ett antal produkter i den här köpguiden. Premiumvinnaren i guiden heter Women’s Best Shape Body Shake. I mellanklassen har vi Nutrilett Quick Weightloss Shake. Vi har också en budgetvariant med och den heter BioTech USA Ultra Loss. Vår specialare för den som föredrar lågkaloriprodukter heter Diet Shake Less Sugar.

Premium: Women’s Best Shape Body Shake

Women's Best Shape Body Shake är en produkt som är speciellt framtagen för kvinnor och kvinnokroppens behov. Här finns extra mycket vitaminer och mineraler samt en hög proteinhalt, som hjälper dig att bygga muskler. För den som vill hålla nere på kolhydrater och socker, är det här ett bra alternativ, eftersom den har relativt låg nivå av det. Innehåller dock sukralos.

Fördelar

 • Lågt kolhydratinnehåll
 • Smakar gott

Nackdelar

 • Innehåller sukralos
 • Finns bara i vaniljsmak

Mellan: Nutrilett Quick Weightloss Shake

Även om du aldrig ätit en måltidsersättning förut, är chansen stor att du hört namnet Nutrilett.  Företaget har funnits på marknaden sedan 1989 och är väldigt omtyckt av många. Det här är en lågkalorimåltidsersättning, som du kan byta ut din huvudmåltid med eller använda som ett kalorisnålt mellanmål.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Beprövad produkt

Nackdelar

 • Innehåller mycket socker
 • Tunn konsistens

Budget: BioTech USA Ultra Loss

Det amerikanska kosttillskottet BioTech USA Ultra Loss är en måltidsersättning för viktminskning. Det innehåller inget socker, men det innehåller dock aspartam och sukralos. Ett stort plus vill vi ge för att att den har ett extra högt proteininnehåll.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Lite kalorier
 • Högt proteininnehåll

Nackdelar

 • Innehåller aspartam och sukralos

Special: Diet Shake Less Sugar

En specialare med mindre socker hittade vi också i vår research. Den här passar dig som vill vara försiktig med socker och sötningsmedel av olika anledningar.

Här kan du få en chokladsmakande måltidsersättning som uppfyller dessa kriterier. Produkten är låglaktos och för dig som är överkänslig mot laktos, kan detta eventuellt ett alternativ om du inte är alltför känslig, det vill säga.

Fördelar

 • Lite socker
 • Hög proteinhalt

Nackdelar

 • Tunn konsistens
 • Smaken tilltalar inte alla


Köpguide

Måltidsersättning kan fylla fler funktioner

Måltidsersättning är ett populärt och effektivt alternativ för den som vill gå ner i vikt eller behöver komma i form. Genom att ersätta en eller flera måltider med en ersättning, får du ett enkelt sätt hålla en striktare diet på. 

Att tänka på innan du börjar med måltidsersättning är att den ska vara av hög kvalitet. För att den ska göra nytta får du inte gå miste om viktiga näringsämnen, som vi får i oss via maten. En bra måltidsersättning ska innehålla alla de vitaminer, mineraler och spårämnen som du behöver. Den ska också innehålla en balanserad proteinmängd, samt fibrer.

Måltidsersättningar brukar oftast vara i pulverform, men de finns även i form av dryck, bars och soppor. Soppor och drycker är färdiga produkter, som det bara är att hälla direkt ur förpackningen och antingen äta varma eller kalla. 

Många av oss idag har olika typer av kosthållning som vi vill hålla på, även om vi tar en måltidsersättning. Du kanske exempelvis är vegan. Eller så kanske du är laktosintolerant alternativt glutenallergiker. Idag finns det både veganska och laktosfria måltidsersättningar. 

Vill du ha en sockerfri måltidsersättning, finns detta också på marknaden. En måltidsersättning helt utan sötningsmedel är svår att hitta och de flesta måltidsersättningar innehåller något alternativ till socker, som xylitol, sorbitol, maltodextrin eller liknande. 

När det gäller smaker på måltidsersättningar finns det allt mellan himmel och jord. Du kan få en som smakar choklad eller jordgubb och du kan beställa hem en produkt som smakar grönsakssoppa.

Vem kan ha nytta av måltidsersättning?

Syftet med en måltidsersättning brukar ofta vara att den tas för att gå ner i vikt. Men inte alltid. För den som är mycket på språng och tycker att det är jobbigt och svårt att hinna få i sig alla måltider per dag, kan måltidsersättning vara ett alternativ. Kroppsbyggare och de som tränar hårt kan också använda sig av måltidsersättning för att gå ner i vikt.

För den som tränar på den nivån är det svårt att få i sig all energi du behöver, eftersom det i alla fall krävs fem till sex måltider om dagen. Då är det praktiskt och bekvämt att byta ut åtminstone ett par av dem till proteinbars eller någon annan måltidsersättning.

Måltidsersättning brukar innehålla mellan 150-400 kalorier per portion. För att den ska vara hälsosam, bör den inte innehålla mer än 30 % fett. Mängden mineraler och vitaminer i produkten ska framgå i beteckningen. Det finns också krav från Livsmedelsverket att det måste finnas information om att att produkten inte får användas för länge utan medicinsk rådgivning.

Blir jag mätt av måltidsersättning?

Många som funderar på en måltidsersättning är ofta skeptiska till huruvida en flytande sådan kan hålla dem mätta. Men faktum är att en bra måltidsersättning kan hålla dig mätt förvånande länge. En bra måltidsersättning i form av en shake eller soppa kan hålla dig mätt och nöjd i alla fall upp till tre timmar. 

Det är rätt bra under en arbetsdag, om du till exempel är väldigt upptagen och har att svårt hinna med att förbereda en balanserad måltid innan jobbet eller inte hinner gå ut för att äta lunch. Protein mättar, så generellt kan sägas att ju högre proteinmängd desto längre håller du dig mätt. Fibrer i en måltidsersättning är bra för att hålla dig mätt och dessutom hålla magen igång.

Fördelar med måltidsersättning

Det finns förstås både fördelar och nackdelar med en måltidsersättning. En av fördelarna är definitivt att du alltid kan få i dig en måltid vid rätt tidpunkt utan att tänka på matlagning. 

En heltidsarbetande förälder som också ska hämta och lämna på barnens aktiviteter med mera, kan ha väldigt svårt att hinna tänka på sig själv och inte minst få till de egna måltiderna under arbetsdagen. 

Måltidsersättning kan du alltid ha till hands i ryggsäcken eller i väskan. Den passar också dig som vill gå ner i vikt eller reducera kaloriintaget, men inte har kunskap, tid eller energi att lägga om hela kosten. Sist men inte minst passar den dig som förbrukar mycket kalorier dagligen. Med måltidsersättningar som komplement till kosten är det lättare att komma upp i den energimängd som krävs.

Nackdelar med måltidsersättning

Det finns också några nackdelar med måltidsersättning, särskilt om du är noga med stoppar i dig. I en måltidsersättning finns det alltsomoftast konserveringsmedel, sötningsmedel och andra tillsatser. Om du är väldigt noggrann med vilka tillsatser och artificiella ämnen du får i dig, bör du läsa innehållsförteckningen noggrant innan du köper produkten.

För att vi ska må bra så behöver vi tänka på de tre hörnstenarna, sömn, kost och rörelse. Om du har en livsstil som inte är bra för dig i längden och tar till måltidsersättningar för att snabbt gå ner i vikt exempelvis, är det inget som hjälper dig.

Om du äter måltidsersättning för att snabbt gå ner i vikt och sedan återgår till den kost som du hade innan är du snabbt tillbaka där du började efter ett tag.

Hur du väljer rätt måltidsersättning

När du väljer en måltidsersättning ska du tänka på syftet med den. Är syftet att kunna äta någorlunda bra när du inte kan laga mat, är det bra med en ersättning som tar liten plats så att du kan ha det med dig det i väskan. Tränar du, vill du säkert att måltidsersättningen ska innehålla tillräckligt mycket kalorier, kolhydrater samt en hög mängd protein.

Det finns måltidsersättningar på upp till 200 gram protein per portion. En sådan måltidsersättning håller dig mätt länge, vilket också är praktiskt för dig som tar det för att gå ner i vikt eller för att du har problem med småätande.

Måltidsersättning bör innehålla mycket vitaminer, mineraler och spårämnen. Titta efter vitamin a, b, c, d, e, k, kalium, kalcium och magnesium. Ska du prova en måltidsersättning som du inte testat förut rekommenderar vi att du köper en lite mindre förpackning först, eftersom de kan kosta en hel del.

Tips på hur du kan ta en måltidsersättning

Bara för att du börjar använda dig av måltidsersättning betyder det inte att du ska sluta planera dina måltider. Fundera ordentligt innan, vilken måltid är det du helst vill ersätta? Kanske har du det stressigt på morgonen och tycker att det är praktiskt att ta en måltidsersättning vid den tidpunkten. 

Blir middagen ofta sen och du dessutom har en tendens att äta för mycket så du får svårt att sova? Då kan en måltidsersättning var alternativ. Eller så kan du ta en måltidsersättning som mellanmål innan du åker hem från jobbet, för att klara dig ända fram till middagen.

Det är viktigt att du verkligen gillar smaken och konsistensen på produkten. I annat fall kommer det nog att bli väldigt svårt att hålla sig till den. Risken är då mycket större att du återgår till dina gamla vanor, som var orsaken att du började med måltidsersättningen till att börja med. 

Har du som mål att gå ner i vikt och leva hälsosammare, se också till att du rör på dig. Var realistisk i dina mål och kom ihåg att en måltidsersättning ska tas under en begränsad tid. Kombinera perioden med måltidsersättningar med motion.

Ogillar du träning och har svårt att komma igång med det, så fokusera på något som du tycker om istället. Det kan vara extra trädgårdsarbete, längre promenader med hunden, någon fysisk aktivitet som att åka till badhuset med dina barn eller liknande.

Måltidsersättning Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns många olika måltidsersättningar på marknaden idag. Vi har samlat in information från tester, recensioner och företagens egna hemsidor för att få en samlad och så komplett bild som möjligt av vilka måltidsersättningar som är av bra kvalitet. I köpguiden har vi valt ut fyra stycken vinnare i våra huvudkategorier. Alla dessa fyller våra kriterier angående kvalitet, pris och smak.

Premium: Women’s Best Shape Body Shake

Företaget Women’s Best har kvinnors hälsa och träning i fokus. Sedan de startade 2015 har det här österrikiska företaget erbjudit ett brett utbud av kosttillskott, måltidsersättningar med mera, till kvinnor över hela världen. De vill vägleda dig till en hälsosammare vardag, genom att erbjuda produkter som underlättar en hälsosam livsstil.

Deras måltidsersättning med vanilj är en av dessa produkter som är perfekt för dig som behöver något snabbt och praktiskt för fullspäckade dagar. De är också optimala för dig som vill gå ner i vikt med en välsmakande måltidsersättning.

Women’s Best Shape Body Shake är tillsatt med vitaminer som är särskilt viktiga för kvinnors kroppar. Det kan vara mitt i livet, i klimakteriet eller under perioder av stress och ansträngning. Produkten innehåller vassleprotein och är således inte laktosfri eller vegansk.

Den ger en mättande känsla och hjälper dig dessutom att bygga muskler tack vare sitt höga proteininnehåll. Vi vill ge ett extra plus i kanten för att den här produkten inte innehåller socker eller väldigt mycket kolhydrater. Dock innehåller den sötningsmedlet sukralos.

Måltidsersättningen innehåller också grönt te, som har fördelaktig effekt på ämnesomsättningen. Shaken har också fått ett gott omdöme för sin goda vaniljsmak.

Fördelar

 • Lågt kolhydratinnehåll
 • Smakar gott

Nackdelar

 • Innehåller sukralos
 • Finns bara i vaniljsmak

Mellan: Nutrilett Quick Weightloss Shake

Klassikern Nutrilett är en otroligt prisvärd måltidsersättning. Företaget har väldigt många nöjda användare efter många år på marknaden. För den som räknar kalorier, innehåller den här endast cirka 120 kalorier per måltid.

Byter du ut den mot en eller två måltider, kan du få fart på viktminskningen. Inte minst är den ett kalorisnålt mellanmål som är bra att ha med sig.

Nutrilett är berikad med en rad nyttigheter. Du får i stort sett hela raden av vitaminer, inklusive gruppen b-vitaminer. Den innehåller också en mängd mineraler och spårämnen. Ett plus för att du kan välja mellan choklad och jordgubb. 

Nutrilett etablerades 1989 och är numera ett av de ledande varumärkena i Norden när det gäller viktminskningsprodukter. De har inte bara måltidsersättningar, utan också nyttiga bars. De håller även kurser i viktminskning och hälsosam livsstil. Sortimentet utökas hela tiden, så vi kommer säkert att få se flera olika typer av produkter från dem i framtiden.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Beprövad produkt

Nackdelar

 • Innehåller mycket socker
 • Tunn konsistens

Budget: BioTech USA Ultra Loss

Ultra Loss är framtagen som en måltidsersättning med särskild betoning på viktnedgång. Produkten finns i flera smaker. Den har krämig konsistens och är inte så tunn som många andra måltidsersättningar.

Recensionerna är varierande och vissa tycker väldigt mycket om den, medan andra tycker att den inte smakar så gott. Den har väldigt hög proteinhalt på hela 50%. Innehåller inget socker och har 106 kalorier per portion.

Den ger en mättande känsla som varar i cirka fyra timmar, enligt användarna. Produkterna innehåller också fibrer och l-karnitin. Detta är en molekyl som har fettförbrännande egenskaper.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Lite kalorier
 • Högt proteininnehåll

Nackdelar

 • Innehåller aspartam och sukralos

Special: Diet Shake Less Sugar

Om du är en av dem som vill undvika socker vill vi tipsa om en specialare. Diet Shake Less Sugar har uttalat mindre socker vilket gör att kalorierna och kolhydratintaget blir lägre.

Det är också en låglaktosprodukt, så är du känslig kanske du mycket väl klarar av att ta den här produkten. Notera att den alltså inte är helt laktosfri. Du kan blanda den med vatten, mjölk eller någon annan växtbaserad dryck om du föredrar det.

Produkten är proteinrik och innehåller mycket vitaminer, mineraler och näringsämnen, som ska omfatta en hel måltid i normalfallet. Den fungerar bra att ta både som mellanmål eller som måltidsersättning. Innehåller mycket fibrer.

När det gäller smaken och konsistensen är recensionerna varierande. Många gillar den skarpt, medan andra tycker att den är för tunn och inte har tillräckligt bra chokladsmak. Vi får dock komma ihåg att en måltidsersättning inte kommer att smaka vanlig choklad. Så vi tycker att den kan vara ett bra och effektivt alternativ för den som vill ha något nyttigare.

Fördelar

 • Lite socker
 • Hög proteinhalt

Nackdelar

 • Tunn konsistens
 • Smaken tilltalar inte alla


Måltidsersättningarna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Förutom de som knep vinnarplatserna i våra kategorier, fanns det några produkter till som definitivt är kvalitativa och värda att titta närmare på. Om du inte hittade om måltidsersättning som tilltalade dig, kan du ta en titt på de här nedan.

Svenskt Kosttillskott Diet Shake

Kosttillskottsföretaget Svenskt Kosttillskott tillverkar också egna produkter under eget varumärke. Den här måltidsersättningen har fokus på kalorireduktion och innehåller inget tillsatt socker. Du kan blanda den med vatten för att få en äkta kalorisnål produkt eller med någon annan dryck, om du vill ha en matigare måltidsersättning.

Fördelar

 • Kalorisnål
 • Billig

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel

Naturdiet Shake

Har du haft stressigt och vill ha något som mättar bra när du är på språng, till exempel när du inte hinner äta frukost eller är på väg från jobbet? Här har vi en väldigt smidig, färdigblandad dryck som det bara är att dricka med en gång. 

Naturdiet Shake innehåller alla viktiga näringsämnen som du behöver, samtidigt som du också får proteiner. På minussidan ligger givetvis att en sådan här produkt också kostar mer än vad priset landar på om du blandar till den själv. Här får du avgöra om du tycker att det är värt det eller inte.

Fördelar

 • Drickfärdig
 • Proteinrik

Nackdelar

 • Dyrare än genomsnittet

Core Frukost Meal

Core Frukost Meal gillar vi! Den här är en ersättning perfekt för dig som inte har tid att äta frukost. Eller för dig som inte gillar frukost, men inser att du behöver få i dig näringsämnen på morgonen i alla fall.

I Core Frukost Meal får du flera olika vitaminer och dessutom innehåller den kokosolja, vilket ger ett hälsosamt fett och och håller dig mätt länge. Naturligtvis kan du också ta den här som mellanmål eller kvällsmål.

Fördelar

 • Innehåller kokosolja
 • Naturliga fiber

Nackdelar

 • Grynig konsistens

Weider Vegan Diet Meal

Söker du en vegansk måltidsersättning är det här valet för dig! Med den här kan du ladda inför träningen eller ersätta frukosten. Fungerar precis lika bra som lunch eller som mellanmål. Innehåller ärtprotein och ämnen från ris och quinoa. Bra för matsmältningen, eftersom den innehåller mycket fibrer.

Fördelar

 • Vegansk
 • Många naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Dyr

Star Nutrition Ultimate Diet Complex

Här har vi en proteinrik måltidsersättning från Star Nutrition. Den hjälper till att hålla en jämn blodsockernivå och innehåller fibrer och långsamma kolhydrater. Ger en bra mättnadskänsla.

Innehåller vassleprotein och är alltså inte laktosfri eller vegansk. Passar både för dig som vill ha ett mättande alternativ till en måltid eller för dig som vill ha något energigivande inför träningen.

Fördelar

 • Innehåller mycket fibrer
 • Mycket protein

Nackdelar

 • Innehåller laktos
 • Ej vegansk

Fairing Complete Diet

Fairing Complete Diet är avsedd för dig som vill ha en komplett måltidsersättning. Här får du alla näringsämnen i form av vitaminer och mineraler som behövs i en måltid — utan kalorierna. Produkten är fiberrik och ger en hög grad av mättnad. Du kan själv anpassa den till din kosthållning och du kan byta ut upp till tre måltider per dag. 

Complete Diet innehåller sötningsmedlet palatinos. Det är en sötning som är en slags variant på socker, med mycket lågt glykemiskt index. Det gör att den är mycket väl avsedd för viktminskning, särskilt för dig som äter LCHF eller andra lågkolhydratvarianter. Fettkällan i produkterna är svenskproducerad rapsolja. Fördelen med palatinos är att den också är väldigt skonsam för tänderna.

Fördelar

 • Lågt GI
 • Sötad med palatinos

Nackdelar

 • Högt kaloriinnehåll
 • Få portioner i en burk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad