Bästa macapulver 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Maca kallas ofta för “naturens viagra”, vilket inte är så konstigt. I tusentals år har rotfrukten nämligen använts inom Peruansk kultur för sina energigivande och afrodisiakiska egenskaper.

I dagsläget har flera studier pekat på att maca kan höja både prestationsförmågan hos idrottare samt öka sexlusten för både män och kvinnor. Man har även upptäckt en lång rad andra hälsofördelar. Detta har välförtjänt gjort Maca-pulver till ett älskat tillskott inom hälsokosthandeln.

Vad är Maca?

Maca är en rotfrukt som är unik i flera avseenden. Den växer gärna högt upp i Anderna, på en höjd av cirka fyra kilometer, trots den näringsfattiga jorden och det tuffa klimatet. Den populära roten smakar lite som smörkola och kallas ibland för peruansk ginseng, brasiliansk ginseng eller amazonasginseng. Detta trots att Maca helt saknar släktskap med örten ginseng.

Maca har i alla tider uppskattats för sina fantastiska förmågor. Faktum är att rotfrukten bland annat används för att göra får och lamadjur mer brunstiga, eftersom den ger en stärkande effekt för könskörtlarna.

Legender från Sydamerika beskriver också hur Inka-folkets krigare åt Maca innan de gav sig ut i strid för att få extra styrka och kraft. Idag används det av elitidrottare för att de upplever en ökad uthållighet och större ork. Faktum är att man i en studie från 2009 på vältränade cyklister kunde se en ökning av både styrka och uthållighet efter de ätit Maca i 14 dagar.

Vi rekommenderar att du väljer ett ekologiskt Maca-pulver som inte upphettats då det ger ett högre näringsinnehåll.

Hormonbalanserande effekt

Obalanserade östrogennivåer hos kvinnor kan ge besvär med allt från PMS, svullen mage och menstruella besvär till humörvängningar och övergångsbesvär. Maca har i studier visat sig kunna minska problemen genom att påverka östrogenproduktionen och därmed reglera östrogenhalten i kroppen.

Näringsinnehåll

Trots sina extrema växtförhållanden är Maca sprängfyllt med näring. Det innehåller mer än 55 olika näringsämnen, däribland en lång rad vitaminer och essentiella mineraler. Till exempel finns det en stor mängd vitamin B, C, och E i Maca samt mineralerna järn, kalcium zink och mangan.

Antioxidanter

De omtalade lusthöjande effekterna beror till stor del på Macans innehåll av sekundära metaboliter, som ska kunna påverka sexlust hos både män och kvinnor. Sekundära metaboliter har även en antioxidativ verkan vilket innebär att de fungerar skyddande för kroppens celler.

Vitamin B och C

Vitamin B är viktigt för flera av kroppens funktioner. Bland annat hjärnans funktion, immunsystemet och för skapandet av röda blodceller.

Maca innehåller en stor mängd niacin, även kallad vitamin B3 och vitamin B6. Niacin är essentiellt för människokroppen och har en stor roll i många kroppsfunktioner. Det stöder funktioner bland annat i nervsystemet, matsmältningssystemet, hormonsystemet, levern och huden. Studier har även visat att vitaminet kan hjälpa mot erektionsproblem.

Vitamin E och zink

Vitamin E finns ofta med som en ingrediens i krämer, eftersom det har visat sig kunna bidra till en hälsosam hy och ett vackert hår. Vitaminen fungerar även som en antioxidant och skyddar kroppens vävnader.

Även zink har visat sig minska olika hudbesvär som acne, eksem, rosacea, mjäll och psoriasis. Utöver detta är zink inblandat i nästan 100 kroppsfunktioner. Trots att mineralen är så viktig är det lätt att få zinkbrist eftersom tarmen är ineffektiv i sitt upptag av zink. Därför kan ett tillskott med Maca vara perfekt för att boosta kroppen med zink.

Järn, kalcium och mangan

Maca är en källa till vegetabiliskt järn. Järn kan motverka problem med trötthet samt är viktigt för immunförsvaret och kroppens syresättning.

Kalcium är känt för att stärka skelettet och motverka benskörhet. Utöver detta hjälper kalcium även funktion hos matsmältningsenzymer, nervsignalering och muskulatur.

Trots att mangan är det tolfte vanligaste grundämnet i jordskorpan och essentiellt för alla organismer är det inte alla som känner till mineralens egenskaper. I människokroppen påverkar mangan bland annat sexhormoner, spermakvalitet, blodsockerbalans samt kroppens nedbrytning av fett och kolhydrater.

Aminosyror

Maca innehåller alla åtta essentiella aminosyror, det vill säga de proteiner som behövs för att bygga upp kroppen. Därför väljer många som tränar att blanda i någon skopa maca-pulver proteindrinken eller smoothien. Det är också mycket bra för veganer eller vegetarianer som uteslutit animaliskt protein.

Eventuella biverkningar

Huruvida det finns några eventuella negativa sidoeffekter av att äta Maca råder det delade åsikter om. Amerikanska forskare påstår efter toxikologiska studier att det inte finns några större bieffekter. I Danmark är det dock förbjuder att göra reklam för Maca eftersom danska livsmedelsverket anser att människor med hjärt- och kärlsjukdomar bör vara försiktiga.

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad