Bästa macadamia 2024 – Packad med nyttiga fettsyror, vitaminer och mineraler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Macadamianöten är inte en av våra vanligaste nötter, men du har säkert hamnat till den här artikeln för att du är nyfiken på den. Du har kommit alldeles rätt! Här ska vi nämligen gå igenom macadamianötternas hälsoegenskaper och hur du kan använda dem i din kosthållning eller som en del av din hudvårdsrutin. Vi önskar dig god läsning!

Få rikligt med omegafetter från macadamianötter

De flesta av oss som är intresserade av kost och hälsa, vet numera att nötter är otroligt näringsrika och har mycket att bidra med som nyttigt livsmedel. Macadamianötterna är inget undantag och den lilla, runda nöten är packad med näringsämnen som är bra för vår hälsa. 

Vi tycker att nöten är särskilt spännande eftersom den innehåller rikliga mängder omega 7, vilket gör extrakt eller olja från macadamianötter till en utmärkt hudvårdsprodukt. Varför får du reda på längre ner i texten!

Som vanligt tipsar vi också våra läsare om bra produkter som är värda att prova på. För dig som vill inkludera macadamianötter i din kosthållning, kan vi exempelvis tipsa om vår premiumvinnare Powerfruit Naturella Macadamianötter Raw

I mellanklassen vann RawFoodShop Macadamianötter EKO. Inte långt efter kom budgetvinnaren Superfruit Macadamianötter Naturella EKO. En högklassig specialare har vi också med och den heter Aromatika Trust The Power Of Nature Macadamiolja Kallpressad.

Premium: Powerfruits Naturella Macadamianötter Raw

Skånska Powerfruit har har importerat macadamianötter av hög kvalitet och sedan förpackat dem i Sverige, vilket gör att nötterna är grundligt kontrollerade och håller hög kvalitet. Nötterna är inte ekologiska, men det är många andra fördelar som överväger, inte minst att Powerfruits har kontroll över hela produktionslinjen i sitt nära samarbete med producenterna. 

Dessutom är det här en stor ekonomipack på 1 kg, vilket är perfekt för större hushåll eller för dem som äter veganskt och använder macadamianötter för tillverkning av vegansk ost och grädde. Inte minst är Powerfruits ett svenskt företag, vilket gjorde det till ett givet alternativ i premiumkategorin.

Fördelar

 • Ekonomipack
 • Naturella

Nackdelar

 • Ej ekologiska

Mellan: Rawfoodshop Macadamianötter EKO

Rawfoodshop Macadamianötter EKO är ett utmärkt alternativ för alla som föredrar ekologiska produkter. Påsen är dessutom väldesignad i ett hållbart material med effektiv återförslutning. Därför kan du förvara hela påsen i kylen, utan att behöva hälla över innehållet i något annat.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Ursprungsland framgår
 • Ekologiskt certifierade

Nackdelar

 • Icke EU-jordbruk

Budget: Superfruit Foods Macadamianötter Naturella EKO

Superfruit Foods Macadamianötter Naturella EKO håller väldigt hög kvalitet och här får du en lite mindre påse med naturella, ekologiska macadamianötter. Superfruit Foods kontrollerar alla sina importvaror mycket noggrant och när du köper en produkt från dem, vet du att du får nötter av hög kvalitet.

Fördelar

 • Certifierad produkt
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Opraktisk påse som lätt går sönder

Special: Aromatika Trust The Power of Nature Macadamiaolja Kallpressad

I köpguiden har vi med en väldigt fin specialare i form av olja! Kallpressad macadamiaolja av hög kvalitet är inte helt lätt att hitta, men här får du just en sådan. Det här är en mycket användbar produkt, som du kan använda i allt från hårvård till massageolja, eller som en riklig ansiktskräm för torr hy.

Fördelar

 • Många användningsområden
 • Kallpressad

Nackdelar

 • Liten flaska på 50 ml

Köpguide

Vad är macadamianötter?

Idag odlas macadamianötter över hela världen och de macadamianötter vi kan köpa i affärerna kommer oftast från Kalifornien, Sydafrika, Hawaii, Malawi eller Australien. Makadamianötter är en av de dyraste nötterna i världen och det beror först och främst på att ett helt träd bara producerar några enstaka kilo nötter per år. 

Du kan använda macadamianötter som ingrediens i godis och kakor eller som snacks. Det finns både naturella, rostade och saltade macadamianötter att köpa. 

Macadamianötter skördas på marken efter att de mognat och trillat ner från trädet. Nötens skal är exceptionellt starkt och de flesta macadamianötter du kan köpa är redan skalade, eftersom det vore ett idogt arbete att göra det själv. En skalad makadamianöt väger ungefär 2 gram. 

Notera att macadamianötter är väldigt giftiga för hundar och kan ge kräkningar, diarré och ha en påverkan på nervsystemet.

Smak och ursprung

Macadamianötter kommer ursprungligen från östra Australien och växer på macadamiaträdet. Ett makadamiaträd kan bli upp till 12 meter högt. Macadamiaträdet trivs bäst där det är varmt och mycket regn. 

Macadamianötter har en mild och fyllig smak. Tack vare en mycket hög fetthalt är de också ganska mjuka i konsistensen och lättuggade. För veganer är makadamianötter utmärkta att göra vegansk grädde och ost av, precis som med cashewnötter.

Vad skiljer macadamianötter från andra nötter?

Macadamianötter innehåller mest fett av alla ätbara nötter och har en fetthalt på hela 76 %. Nöten innehåller till största delen nyttiga, fleromättade fetter.

Hur hälsosamma är macadamianötter?

Som tidigare nämndes består macadamianötter av hela 75 % fett och är den fetaste nöten av alla som finns. Av detta fett är största delen av enkel- och fleromättade fettsyror. Exempelvis innehåller macadamianötter både omega 3 och omega 6. Delen mättat fett är mycket liten.

Macadamianötter har ett lågt glykemiskt index och har därmed en liten påverkan på blodsockret. Macadamianötter innehåller vitamin B3, B6, B9, kalium, magnesium och järn. 

Macadamianöten är alltså en otroligt näringstät nöt och passar utmärkt för dem som utövar extremsporter eller andra mycket krävande, fysiska aktiviteter där ett snabbt och högt energiintag krävs regelbundet.

Macadamianötter innehåller också något som kallas palmitolsyra eller Omega 7. Det är en essentiell fettsyra som är mycket bra för slemhinnorna och för huden. Därför är macadamiaolja omtyckt även som hudvård och används bland annat för hudbristningar och torr hy.

Hjärthälsa och macadamianötter

Eftersom macadamianötter innehåller rikligt med omega 3 och 6, så tros nötterna också kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa påverkar regleringen av vårt blodtryck samt höjer vårt immunförsvar. Omega 3 har också förmågan att minska blodets levringsförmåga och därmed också risken för blodpropp

Men omegafetterna innehåller också specifika fettsyror som gynnar hjärthälsan. EPA och DHA är två av dessa. Moderfettsyrorna linolsyra och alfa-linolensyra är andra fettsyror som främjar hjärtats funktion. 

Macadamianötternas viktigaste näringsämnen i sammanfattning:

 • Järn. För vegetarianer, veganer och kvinnor i fertil ålder är järnbrist vanligt. Järn är nödvändigt för att syretransporten ska kunna ske effektivt i blodet. Personer som får i sig för lite järn i kosten mår bra av att äta järnrika makadamianötter
 • Magnesium. Används för kroppens proteinproduktion. Även mycket viktig för vårt muskel- och nervsystem. 
 • Fleromättade fetter. Att äta övervägande fleromättade fetter framför mättade, animaliska fetter har en gynnsam effekt på hjärt- och kärlhälsa. 
 • Fibrer. Bra för mag- och tarmhälsa, men håller också blodfetter och blodsocker på en bra och jämn nivå. Fibrer ökar även mättnadskänslan.

Har macadamianötter några nackdelar/biverkningar?

Den som är drabbad av nötallergi bör heller inte äta macadamianötter. Personer som är medvetna om sitt fettintag bör också vara försiktiga med macadamianötter eftersom fetthalten alltså är exceptionellt hög i just den här nöttypen.

Kan jag äta macadamianötter varje dag?

Överdriven konsumtion av alla livsmedel är inte nyttigt, men vid måttlig konsumtion, exempelvis en näve nötter per dag eller liknande, passar de flesta utmärkt och det gäller även macadamianötter.

Macadamianötter i matlagning

Veganer och rawfood-entusiaster kan använda macadamianötter på samma sätt som cashewnötter, tack vare den höga fetthalten. Det innebär att den kan användas för att göra vegansk glass, grädde eller ost

I matlagning kan macadamianötter användas på många sätt. Det är ett bra alternativ till pinjenötter och kan användas i pesto eller direkt på en sallad, om du först grovhackar dem. macadamianötter är gott att ha i fruktsallad, choklad, godis och efterrätter. 

De passar också alldeles utmärkt i både kött- och grönsaksrätter. Om du lägger i en näve macadamianötter i en gryta strax innan den är klar, får du du ett proteinrikt och gott tillägg i grytan.

Vad ska jag tänka på när jag köper macadamianötter?

Macadamianötter är som tidigare nämnts väldigt feta. Nötterna kan härskna på grund av den rikliga mängden fett. Därför är det särskilt viktigt att alltid kontrollera utgångsdatum för nötterna, samt förvara dem i kylskåpet när du fått hem dem. På så vis kan du garantera att nötterna är fräscha och ätbara. 

Vi vill återigen påminna om att macadamianötter är mycket giftigt för hundar och det är viktigt för den som har hundar i hushållet, att vara extra noggrann vis hantering av nötterna. 

Nötter angrips lätt av mögel och det gäller även macadamianötter. Därför är nötter av olika slag ganska hårt besprutade och för dem som vill ha så lite rester från bekämpningsmedel som möjligt i maten, bör du definitivt välja ekologiska macadamianötter. 

Har du svårt att hitta det, är rättvisemärkt ett alternativ eftersom regelverket kring plantagearbetarnas villkor automatiskt gör att mängden farliga bekämpningsmedel oftast måste minskas.


Macadamianötter Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Vi har valt ut fyra favoriter till köpguidens vinnare. Dessa val har vi gjort på basen av den research gjort, där vi samlat in kundomdömen, recensioner och fakta från företagens egna hemsidor.

Premium: Powerfruits Naturella Macadamianötter Raw

Naturella Macadamianötter Raw är naturella macadamianötter från skånska Powerfruit. Påsen med macadamianötter har sin självklara plats som premiumvinnare av flera skäl. För det första är det ett storpack på ett kilo, vilket gör att produkten är perfekt för dig som har ett större hushåll eller som vill laga vegansk grädde eller rawfoodglass av macadamianötter. 

Att produkten är svensk och och även förpackad och kontrollerad i Sverige, bidrar till att vi ansåg att nötterna hörde hemma i premiumkategorin. Nötterna håller hög kvalitet och har precis den krämiga smaken som bra makadamianötter ska ha. Tyvärr är nötterna inte ekologiska.

Fördelar

 • Ekonomipack
 • Naturella

Nackdelar

 • Ej ekologiska

Mellan: Rawfoodshop Macadamianötter EKO

För den som tycker det är viktigt med ett ekologiskt alternativ är Rawfoodshops macadamianötter ett utmärkt val. Nötterna är varsamt torkade och innehåller rikligt med mineraler, vitaminer och nyttiga fetter. De här nötterna kan du äta som mellanmål eller tilltugg och du kan också använda dem till efterrätter och bakverk. 

Nötterna är krämiga och milda i smaken och även dessa nötter är ett bra alternativ till cashewnötter. Vill du göra dem mera lättupptagliga för kroppen och även minska fettmängden, kan du blötlägga dem i ca 4 timmar innan du äter dem. Nötterna är importerade från Australien och certifierade med EU:s märkning för ekologiska varor.

Fördelar

 • Ekologiska
 • Ursprungsland framgår
 • Ekologiskt certifierade

Nackdelar

 • Icke EU-jordbruk

Budget: Superfruit Foods Macadamianötter Naturella EKO

Superfruit Macadamianötter Naturella EKO från Kenya är rikliga på b-vitaminer och magnesium. Tack vare den lena och krämiga konsistensen som nötterna har, går det bra att använda dem till allehanda matlagning och bakning. Nötterna är ekologiska och certifierade med EU:s ekologiska märkning. 

Superfruit är det största varumärket i Norden inom raw- och superfood. Här hittar du frukt- och bärpulver och torkade livsmedel såsom gojibär, chiafrön, acai, incabär, blåbär, tranbär med mera. Superfruit producerar och importerar ekologiska, kvalitetskontrollerade och naturliga produkter. 

Här hittar du inga onödiga tillsatser och en stor del av sortimentet är också ekologiskt. Superfruit Macadamianötter Naturella EKO är en utmärkt källa till både magnesium och B-vitamin.

Fördelar

 • Certifierad produkt
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Opraktisk påse som lätt går sönder

Special: Aromatika Trust The Power of Nature Macadamiaolja Kallpressad

Att hitta kallpressad macadamiaolja av hög kvalitet är inte det lättaste, men Aromatika Trust The Power Of Nature har en som verkligen lever upp till sitt rykte! Här kan du använda macadamianötens alla fördelar i din hudvård och på det viset tillgodogöra dig dess mineraler, vitaminer och andra näringsämnen. 

Oljan passar de flesta hudtyper och sägs dessutom ha föryngrande egenskaper och hjälpa mot hudbristningar. Aromatika Trust The Power Of Nature Macadamiolja Kallpressad är en allroundolja som kan användas i många olika sammanhang. 

Du kan tillsätta den i egentillverkat schampo och tvål eller använda den som hudkräm. Den passar också utmärkt till aromaterapi, för massage eller som ingrediens i en ansiktsmask.

Fördelar

 • Många användningsområden
 • Kallpressad

Nackdelar

 • Liten flaska på 50 ml

Macadamianötterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Bland våra utmanare hittar du andra typer av macadamiaprodukter än naturella nötter. Här hittar du spännande oljor och även ett macadamiasmör, som du kan använda som ett läckert pålägg.

Rawpowder Macadamianötter Saltade/Rostade

Rawpowder Macadamianötter Saltade/Rostade är ekologiska, torrostade macadamianötter som är det perfekta drinktilltugget eller snackset. Eftersom nötterna är torrostade innehåller de inget övrigt fett, annat än de fleromättade fetter som finns i nötterna själva. Nötterna innehåller rikliga mängder omega-3 och och spårämnen. 

Eftersom produkten är upphettad i tillverkningen, kan användaren dock inte räkna med att produkten är särskilt rik på just vitaminer. Rawpowder Macadamianötter Saltade/Rostade fungerar också utmärkt att ha i maträtter, sallader, godis och bakverk.

Fördelar

 • Goda snacks
 • Ekologiska

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av jordnötter och andra nötter

Macadamia Natural Oil Healing Oil Treatment

Macadamia Natural Oil Healing Oil Treatment är för dig som vill ha en intensivt vårdande, men snabbt absorberande hårolja som fungerar som en vårdande inpackning. Håret blir lättkammat och glänsande utan att bli fett. 

Oljan är dryg och endast några droppar i handflatan räcker för medellångt hår. Fördela oljan i håret med fingertopparna, borsta eller kamma igenom det och låt det sedan sitta i.

Fördelar

 • Vårdande och skyddande
 • Mot frissiga toppar

Nackdelar

 • Doften tilltalar inte alla

Monin Macadamia Nut Syrup

Macadamianötsirapen från Frankrike piffar upp vilken rätt som helst! Här har du en läcker sirap innehållande makadamianöt extrakt som sätter sin prägel på produkten. Den är perfekt att ringla över glassen, droppa på en sockerkaka eller smaksätta chokladgodis med. Sirapen innehåller inga artificiella färgämnen eller konserveringsmedel, utan endast naturliga ingredienser.

Fördelar

 • Utan artificiella ingredienser

Nackdelar

 • Ingen svensk innehållsförteckning

Feel Up Body Butter

Feel Up Body Butter är ett intensivt vårdande kroppssmör som bland annat innehåller macadamiaolja. Macadamiaoljan bidrar till att återfukta, förnya och förbättra hudens elasticitet. Övriga ingredienser i kroppssmöret är stärkande kakaosmör och kokosnötsolja. 

Produkten kan också användas som inpackning för håret. Ett plus för den härliga, fräscha doften av citrongräs, koriander och bergamott. Priset kan tyckas vara lite väl högt, med tanke på att det här inte är en ekologisk produkt.

Fördelar

 • Intensivt vårdande för hud och hår
 • God doft

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Taoasis Macadamiaolja

Taoasis Macadamiaolja är flerfaldigt certifierad och kan användas både som hud- och hårvård. Oljan har ett högt, naturligt innehåll av omega-3, som passar bra för att ge huden extra näring och förbättra dess elasticitet. 

Oljan bidrar till att binda fukt och förbättra hudens spänst. Kan användas direkt på huden eller blandas ut i favorithudkrämen. Passar både kropp och ansikte. Kan även användas som massageolja för trötta och värkande muskler. Ett litet minus ger vi för att flaskan är liten i storleken och tar snabbt slut, även om oljan i sig är dryg.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • För hela kroppen samt håret

Nackdelar

 • Liten flaska som snabbt tar slut

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad