Bästa lucuma 2024 – Naturlig sötning från Anderna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du som precis som vi väldigt nyfikna på lucumapulver? Då har du kommit precis rätt! I den här artikeln gör vi en djupdykning i ämnet och tar reda på exakt vad lucuma är, och hur du kan använda det som ett alternativ till annan sötning. Vi önskar dig välkommen till vår stora guide om lucuma! 

Slipp sockerdippar med Lucuma

I vår stora köpguide om lucuma kommer du att få lära dig allt om den spännande, sydamerikanska växten med ursprung från Peru. Den avokadoliknande frukten har en naturligt, söt smak som gör den perfekt att använda som naturligt sötningsmedel.

I guiden kommer också lära oss mer om exakt vilka näringsämnen lucuma innehåller, Vi tittar även på vilka studier som gjorts på lucuma och vilka hälsofördelar den kan ha, för den som vill använda frukten. Lucuma är nämligen väldigt rik på näringsämnen och kan bidra med mycket mer än att bara vara en smaksättare. 

I Sydamerika har lucuma i århundraden används inte bara som en ingrediens i matlagning. Den används även till att söta och smaksätta bakverk och glass med. Lucuma används också som ett allmänt stärkande kosttillskott, vilket är helt förståeligt med tanke på dess rikliga mängder av vitaminer, antioxidanter och mineraler. 

Vi tipsar också våra läsare om några riktigt bra lucumaprodukter. I premiumkategorin valde vi ut Indigo Herbs Ekologiskt Lucumapulver. Vår mellanvinnare blev den svenska produktionen Go For Life Lucumapulver EKO

Även vår utmärkta budgetprodukt är ett svenskt varumärke och den heter Rawpowder Ekologiskt Lucumapulver. Specialaren i vår köpguide den här gången blir Fitness Guru Ekologisk Super Roots Mix Calm.

Premium: Indigo Herbs Ekologiskt Lucumapulver

Premiumvinnaren kommer från det brittiska hälsokostföretaget Indigo Herbs. Det ekologiska lucumapulvret är rikt på kalium, järn samt C-vitamin och fungerar perfekt som smaksättare i allt från glass till smoothies och efterrätter. Fungerar även utmärkt att söta varma drycker med.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Välkontrollerad produkt

Nackdelar

 • Liten förpackning

Mellan: Go For Life Lucumapulver Eko

Go For Life är ett svenskt företag och deras lucumapulver är importerat från Peru. Pulvret är producerat enligt rawfood-principen, det vill säga det har varsamt framställt och alla näringsämnen har därmed också bibehållits. Du får en produkt som är rik på järn, vitaminer och spårämnen. Go For Life Lucumapulver är ekologiskt och ett väldigt prisvärt sötningsmedel.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Svenskt företag

Nackdelar

 • Dammar en del

Budget: Rawpowder Ekologiskt Lucumapulver

Rawpowder Ekologiskt Lucumapulver är ett rent pulver utan några som helst tillsatser eller konserveringsmedel. Det är ekologiskt odlat och importerat från Anderna. Det finmalda pulvret löser lätt upp sig i vätska och passar perfekt att söta drycker och efterrätter med.

Fördelar

 • Rawfood
 • Näringsrik

Nackdelar

 • Har ingen svensk krav-märkning

Special: Fitness Guru Ekologisk Super Roots Mix Calm

Fitness Guru Ekologisk Super Roots Mix Calm är ett väldigt intressant kosttillskott som såvitt vi vet är unikt i sitt slag på den svenska marknaden. Det består av ett flertal örter och plantbaserade ingredienser, däribland lucuma. 

Tillsammans har örterna en balanserande verkan på nervsystemet och kan både ge bättre energi och mer balanserad sömn. En mycket intressant produkt av ett svenskt företag!

Fördelar

 • Stärkande och balanserande
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage

Köpguide

Vad är lucuma och vad har det för hälsofördelar?

Lucuma är en latinamerikansk frukt som brukar kallas för inkaindianernas guld. Lucuma växer naturligt i Ecuador, Chile och Peru. Där används den i matlagning och är väldigt omtyckt tack vare sin söta och friska goda smak. 

Lucuma används som sötningsmedel och passar bra som smaksättare i glass, gröt eller smoothies. Frukten påminner mycket om avokado, tack vare dess mjuka fruktkött och stora kärna i mitten. Smaken påminner om en blandning av lönnsirap och vanilj. Vissa tycker också att den har en smak som påminner om sötpotatis. 

Dess höga näringsinnehåll har gjort att den ofta benämns under epitetet superfood. En nackdel med frukten är att den trots sina likheter med avokadon inte har samma hållbarhet. Frukten härsknar snabbt och för att dess näringsämnen ska kunna bevaras frystorkas den och pulvriseras.

Lucuma jämförs ofta med sin systerväxt stevia, som är en av de vanligaste sötningsmedlen i Sydamerika. Skillnaden är dock att lucuma är ganska kolhydratrik, medan stevia varken innehåller kolhydrater eller kalorier.

Lucumans näringsinnehåll

Lucumafrukt är full av näringsämnen. Den innehåller kalcium, kalium, zink, fiberprotein, järn, betakaroten och antioxidanter. Lucuma har också ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att den inte höjer blodsockernivåerna så drastiskt trots att den har en påtaglig sötma. Enligt folkmedicinen i Sydamerika ska den också vara gynnsam för fertiliteten.

Lucumans hälsoegenskaper

Lucuma har en rad hälsoegenskaper som dock till stor del saknar vetenskaplig grund, även om vissa studier har gjorts. Av entusiastiska användare anses den ha en rad hälsobringande egenskaper, däribland följande: 

 • Antiinflammatoriska egenskaper
 • Kan minska hudens åldrande
 • Stärker immunförsvaret
 • Stabiliserar blodsockret
 • Ger energi och vitalitet
 • Minskar sötsug
 • Minskar aptiten
 • Bakteriedödande egenskaper

Lucuma i hudvård

Lucuma är ännu inte så vanlig i Sverige som ingrediens i hudvårdsprodukter, men vår gissning är att den snart kommer att bli allt vanligare även hos oss. Den har nämligen en milt exfolierande effekt och dessutom är den rikligt återfuktande och bidrar till hudens spänst och elasticitet. 

Om några år kommer det säkert att bli vanligare att få se den både i hudvårdskräm och i hårschampo. Idag är lucuma hos oss i Europa vanligast i olika livsmedel och i vissa fall i kosttillskott.

Vilka typer av lucumatillskott finns det?

Lucuma säljs oftast frystorkat och kan köpas som rent pulver. Men det kan också vara en ingrediens i olika typer av sockerfria produkter och kan hittas i exempelvis godis, choklad och även olika dryckespulver. 

Köper du produkter som är sötade med lucuma kan de innehålla endast lucuma eller lucuma blandad med andra sötningsmedel. En vanlig kombination är till exempel lucuma och kokossocker.

Vill du att lucuman ska vara riktigt näringstät är det bra om den är producerad genom rawfood framställning. Då torkas lucuma i en temperaturer under 40 grader, vilket gör att alla näringsämnen bibehålls och kan tillgodogöras av kroppen.

Är du endast ute efter lucumans förmåga att söta utan att påverka blodsockret alltför mycket, behöver du nödvändigtvis inte tänka på att den ska vara rawfood-producerad.

Hur används lucuma i mat?

Lucuma är perfekt som smaksättare och en tesked i en kopp te eller en smoothie ger en fräsch sötma till drycken. Däremot är den till sin konsistens och struktur svår att ersätta direkt med socker i exempelvis bakning. I sydamerikansk matlagningskultur används den också i olika typer av maträtter som smaksättare samt balanserare av surt och salt.

Hur väljer jag en bra lucumaprodukt?

Om du vill använda lucuma, ska du välja produkt på samma sätt som du väljer andra livsmedel. Är ekologiskt viktigt för dig finns det ekologiska lucumavarainter ocskå.

Om du är intresserad av att prova på färdigköpta sötsaker med lucuma bör du också titta på om produkterna innehåller andra sötningsmedel. Om en chokladbit med lucuma innehåller artificiella sötningar kanske den inte är att föredra för den som vill äta lucuma av hälsoskäl.

Vilka biverkningar eller nackdelar har lucuma?

Det användaren bör notera är att trots att lucuma har ett låg glykemisk index är det inte kolhydratfritt. Är du känslig för kolhydrater av olika anledningar bör du alltså vara försiktig med lucuma. I övrigt anses lucuma inte ha några särskilda biverkningar vid ett normalt intag.

Vem ska se upp med lucuma?

Lucuma är ett sötningsmedel som är milt och skonsamt för kroppen. Personer som har födoämnesallergier kan också vara överkänsliga mot lucuma.

Lucuma Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

För att välja ut fyra stycken favoriter i våra huvudkategorier, har vi läst en mängd recensioner och kundomdömen på nätet. Vi har också detaljgranskat producenternas egna hemsidor och läst på om all tillgänglig fakta om produkterna. På basen av det har vi gjort våra val och här nedan kan du läsa om några produkter som vi tycker håller måttet.

Premium: Indigo Herbs Ekologiskt Lucumapulver

Indigo Herbs Ekologiskt Lucumapulver är ett lucumapulver från Sydamerika. Det är rikt på järn och också en källa till kalium och kalcium. Det ekologiska lucumapulvret från Indigo Herbs är utmärkt att använda som smaksättare i smoothies eller desserter.

Indigo Herbs ekologiska lucumapulver är noggrant kontrollerat och efter att fruktköttet torkats och pulveriserats kontrolleras det på tungmetaller och mikrober, innan det förpackas och levereras till återförsäljarna. 

Indigo Herbs är ett väletablerat och väl ansett brittisk hälsokostföretag som tillverkar superfoods och kosttillskott baserat på naturliga ingredienser.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Välkontrollerad produkt

Nackdelar

 • Liten förpackning

Mellan: Go For Life Lucumapulver Eko

Go For Life är ett svenskt märke och deras lucumapulver är importerat från Peru. Go For Life rekommenderar att du använder deras lucumapulver i efterrätter, chokladbollar och andra bakverk. Lucuma och choklad är en särskilt välsmakande kombination. 

En fördel är också lucuman kan användas användas i smoothies, i chiapudding, i müsli och på gröten. Lucumapulvret kan ha en milt, uppiggande verkan och användas för att ge en energikick framåt eftermiddagen, utan att ge den påföljande dippen som brukar komma vid konsumtion av vanligt socker. 

Go For Life har ett brett sortiment av rawfoodpulver baserat på bär, frukter och örter. En stor del av deras utbud är både ekologiskt och rawfood, vilket innebär att näringsinnehållet finns bevarat i så stor utsträckning som möjligt.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Svenskt företag

Nackdelar

 • Dammar en del

Budget: Rawpowder Ekologiskt Lucumapulver

Rawpowders ekologiska lucumapulver är utvunnet från peruansk lucumafrukt som skördats i de peruanska Anderna. Rawpowder Lucuma är en rik källa till fibrer, betakaroten, B-vitamin, järn, kalium och kalcium. 

Den innehåller även fibrer och långsamma kolhydrater som gör att den är utmärkt som sötningsingrediens. Många som är intresserade av hälsokost har säkert hört talas om det svenska varumärket Rawpowder. Företagets främsta målsättning är att ge dig som konsument det bästa av vad naturen har att erbjuda i form av rawfood-pulver.  

Alla varumärkets livsmedel framställs med rawfoodmetoder och är till största delen ekologiska. Lucumapulvret är otroligt prisvärt och håller mycket hög kvalitet från välkontrollerade, ekologiska peruanska odlingar.

Fördelar

 • Rawfood
 • Näringsrik

Nackdelar

 • Har ingen svensk krav-märkning

Special: Fitness Guru Ekologisk Super Roots Mix Calm

Fitness Guru Calm är en spännande hälsokostprodukt som innehåller en rad adaptogena och ayurvediska örter. Tillsammans hjälper de dig att varva ner och slappna av så att du kan känna dig fräsch och utvilad nästa dag. Blandningen består av lucuma, kanel, svartpeppar, reishi, ashwagandha och gurkmeja. 

Tillsammans bildar de en unik blandning med avstressande effekt, samtidigt som du blir klar i sinnet och får energi. Produkten innehåller 100 % ekologiska ingredienser och inga tillsatser. 

Fitness Guru Calm kan användas på flera sätt. Mixa en till två teskedar per dag i smoothies, gröt och yoghurt eller blanda helt enkelt ut med vatten. Det användaren bör tänka på är att magen till en början kan reagera på produkten och det bästa är att trappa upp pulvret successivt.

Fördelar

 • Stärkande och balanserande
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage

Lucumaprodukterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Marknaden med hälsokostprodukter och nyttiga alternativ till vanligt godis ökar hela tiden och bland våra utmanare finns några utmärkta produkter som inte nådde ända fram till vinnarplats, men som vi ändå tycker är värda att titta lite närmare på.

Diet Food Lucuma Pulver Eko

Diet Food Lucuma Pulver EKO är ett ekologiskt pulver av hög kvalitet. Företaget är från Polen och tämligen okänt i Sverige men har många trogna kunder ute i Europa, bland annat i Storbritannien. Pulvret är finmalet och lätt att använda på många olika sätt i exempelvis bakning och som smaksättare.

Fördelar

 • Finmalet
 • Löser upp sig lätt
 • Ekologiskt

Nackdelar

 • Ursprungsland framgår ej

The Raw Chocolate Co. Lucumapulver

Chocolate Company tar även fram rawfoodpulver och nu har de även lanserat ett lucumapulver. Företaget rekommenderar varmt att du kombinerar det med vanilj, choklad och banansmak. Pulvret är rawfoodframställt och även ekologiskt. Det har en mild och maltliknande sötma, som passar särskilt bra med just vanilj, choklad och banan.

Fördelar

 • Bra smaksättare
 • Mild smak

Nackdelar

 • Ingen produktbeskrivning på svenska

The Raw Chocolate Co. Vanoffe Ljus Choklad

Vad sägs om en läcker rawfood-chokladkaka sötad med peruansk lucuma och kokospalmsocker? Det här är inte bara en otroligt god choklad, utan även en produkt med mängder med vitaminer och spårämnen. Chokladkakan har ca 55 procents kakaohalt.

Fördelar

 • Högt kakaoinnehåll
 • Rik på näring
 • Rawfood

Nackdelar

 • Liten portion
 • Dyr

Renée Voltaire Gurkmejalatte

Voltaire har en rad spännande produkter i sitt sortiment och hon ligger alltid i framkant när det gäller att prova nya, spännande ingredienser. Det var inte svårt att räkna ut att hon även provat lucuma som sötning i någon av sina produkter.

Här har vi ett lattepulver bestående av naturlig gurkmeja, ceylonkanel och lucuma. Det ger en värmande, härlig, gyllene dryck som är snabb och enkel att tillaga. Smaken är karamellig och mild och ger en härlig kick utan en påföljande sockerdipp. Det här är ett dryckespulver vi varmt rekommenderar till våra läsare!

Fördelar

 • Värmande och god dryck
 • Lagom söt

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter

Dr Sanna Energy Mix Gryningsblandning Eko

Dr Sanna Energy Mix Gryningsblandning Eko är en spännande pulverblandning med baobab, siberian ginseng, gotu kola, amalaki, nypon och ananas. Rawfoodpulverblandningen är sötad med lucuma. 

Dr Sanna rekommenderar att du tar den som en morgondryck och du kan även använda den för att återhämta dig snabbare efter ett träningspass. Nypon och ananas ger en fräsch och fruktig smak och bidrar tillsammans med lucuman med en mild och behaglig sötma.

Fördelar

 • Uppiggande
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Dyr produkt

Lovechock Fikon och Mandel

Lovechock Fikon och Mandel är en rawfood-choklad som endast är sötad med kokosblomsnektar och lucumapulver. Förutom det innehåller chokladen stärkande macapulver, anis, vanilj, kanel och havssalt. Det här är verkligen en läcker och hälsosam munsbit att ta till kaffet utan att du behöver få dåligt samvete över stor sockerkonsumtion.

Fördelar

 • Utan vitt socker
 • Rawfood
 • Näringsrik

Nackdelar

 • Liten bit

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad