Bästa lipas 2024 – Matsmältningsenzymet som bryter ner onyttigt kolesterol

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du problem med matsmältningen på något sätt och har hört att lipas och andra matsmältningsenzymer kanske kan hjälpa dig? I vår stora, djuplodande guide kommer du att få lära dig allt om vad enzymet är och hur det samverkar med viktiga funktioner i kroppen. Vi önskar dig god och informativ läsning!

Få bättre maghälsa med lipas

I vår stora köpguide om matsmältningsenzymet lipas, ska vi grundligt undersöka vad ämnet är och hur den kan bidra till en förbättrad matsmältning. Vi ska också titta på den komplexa matsmältningsprocessen och vad som kan orsaka obalans i den. Du kommer att få lära dig hur du kan ha nytta av lipas och andra enzymer. 

Som vanligt rekommenderar vi också några bra produkter i kategorin och i den här köpguiden har vi precis som vanligt, varit mycket noga med att välja ut några riktigt högkvalitativa kosttillskott.

Det finns ett samband mellan enzymer och andra viktiga ämnen i kroppen, till exempel probiotika. Ofta kombineras dessa två i kosttillskott och vi kommer även att ge exempel på ett par sådana produkter. 

I premiumkategorin den här gången vann Alpha Plus HMA HCL Plus. Vår mellanvinnare blev Pureness Matsmältningsenzym och vårt budgetalternativ heter Helazym, vilket kommer från det svenska märket Helhetshälsa. Låt oss börja med att göra en kort presentation av våra favoriter, innan vi fördjupar oss i enzymernas spännande universum.

Premium: Alpha Plus HMA HCL Plus

Alpha Plus kan med goda grunder kallas för naturmedicinarnas storfavorit. Varumärket har har lagt ner mycket resurser på att skapa kosttillskott efter de behov som finns i samband med olika typer av behandlingar. Det här är ett bra tillskott att ta för dem som har brist på lipas eller andra matsmältningsenzymer.

Fördelar

 • Vegansk
 • Bra balans i enzyminnehållet

Nackdelar

 • Viktigt att svälja dem hela

Mellan: Pureness Matsmältningsenzym

Pureness från Finland tillverkar tillskott matsmältningsenzymer med en synnerligen god balans av 12 olika enzymer. Det här är ett perfekt tillskott för alla som vill ha lipas i kombination med andra enzymer, för att exempelvis få hjälp med problem med matsmältningen eller immunförsvaret.

Fördelar

 • 12 olika matsmältningsenzymer
 • Detaljerad innehållsförteckning
 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Endast ca 16 dagsdoser

Budget: Helhetshälsa Helazym

Helhetshälsa är ett svenskt företag och deras namn garanterar hög kvalitet och trygghet för konsumenten. De har lång erfarenhet av att tillverka kosttillskott av olika slag. Produkten är skonsam mot magen, inte specialiserad på något vis och passar därför de allra flesta.

Fördelar

 • Skonsam
 • Åtta olika enzymer

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Köpguide

Vad är lipas?

I matsmältningskanalen finns olika typer av lipider som hjälper till att spjälka maten vi äter. Lipas understödjer gallan genom att bryta ner olika typer av triglycerider och fetter. Det är en process som frigör energi, eftersom det då blir lättare för kroppen att skapa energi av fettsyrorna.

Enzymer är ett ämne som har varit känt länge inom den kliniska medicinen och det har forskats mycket på dem. Än idag upptäcker forskare nya enzymer i våra kroppar och vi kommer säkerligen att få se flera rön om dem i framtiden.

Lipas och bukspottkörteln

Bukspottkörteln är ett organ som finns bakom magsäcken, i den övre delen av magen. Körteln bildar ett så kallat bukspott och detta innehåller lipaser och andra matsmältningsenzymer. Lipas skapas alltså i bukspottkörteln, men frisätts däremot i huvudsak i tarmarna. En typ av lipas utsöndras också från tungan.

Att bukspottkörteln fungerar som den ska, är alltså väldigt viktigt för produktionen av matsmältningsenzymer. Fungerar inte den av olika anledningar, kan det finnas skäl att tillföra specifika enzymer som tillskott.

Hur fungerar Lipas?

Lipas bidrar till att kroppen lättare kan bryta ner kolesterol och förhindrar också förkalkning av kärlväggarna. Lipas samverkar med många andra matsmältningsenzymer i tarmarna, för att hålla oss friska och krya. Magens och tarmarnas hälsa är avgörande för att vi ska vara friska i övrigt. Det är inte utan orsak som magen brukar kallas för kroppens kraftverk.  

Brist på lipas kan göra att tarmarna har svårt att bryta ner fett. Det kan bidra till att vi känner oss tunga, uppsvällda och trötta efter måltider, särskilt på kvällen då kroppen oftast har en lägre ämnesomsättning. 

Några anledningar till att brist på lipas och andra enzymer uppstår:

 • Mineral- och vitaminbrist.
 • En obalanserad kost med en snedvridning mellan proteiner, fett och kolhydrater.
 • Kroppens åldrandeprocess, vilken minskar förmågan att producera enzymer.
 • Stress. Att tugga dåligt och stressa under måltiderna, har en mycket negativ effekt på enzymproduktionen.
 • Tuggummituggande. Lurar kroppen till att producera enzymer när det inte finns fog för det. Detta skapar obalans.

Livsmedel som innehåller naturliga matsmältningsenzymer

Livsmedel är i sig rika på matsmältningsenzymer. Problemet är att dessa dör vid en temperatur på ca 48 grader och ibland ännu lägre än så. Tillagad mat innehåller alltså inga enzymer. 

För att ha en god enzymbalans i kroppen, bör du äta icke-processade livsmedel varje dag. Då tillgodogör du dig enzymerna och håller din matsmältningsprocess i bra form. Mjölksyrade och fermenterade grönsaker är också väldigt rikliga på enzymer och kan varmt rekommenderas. 

Har du hört från vänner och bekanta som exempelvis har börjat med raw food-kost, att de upplever att energinivåerna har höjts betydligt? I den specifika kosthållningen tillagas maten aldrig på en temperatur över 42 grader och alla enzymer och vitaminer lever alltså fortfarande i livsmedlen. 

Det kan säkerligen vara en av anledningarna till att personer som äter levande föda, eller raw food som det vanligen kallas, ofta känner sig piggare. Rawfood-kost är inte avsedd att ätas till 100 % av hela matintaget, så det räcker med att låta en del av kosten vara just raw food, för att det ska göra stor nytta.

Listan på livsmedel som innehåller mycket enzymer kan göras lång, men låt oss ge några lättillgängliga exempel: 

 • Rårivna morötter
 • Rå broccoli
 • Olika salladssorter
 • Äpplen
 • Fermenterade livsmedel
 • Mjölksyrade grönsaker (kimchi, surkål, mjölksyrad gurka m.m)
 • Råpressad juice
 • Vetegräs
 • Korngräs

Vad är skillnaden mellan probiotika och ett matsmältningsenzym?

Probiotika är de så kallade goda bakterierna i tarmfloran. De samverkar tätt med enzymerna, men är inte samma sak och många blandar ihop dem med varandra. En frisk person har ca 400 olika probiotiska bakterier i tarmarna. De här bakterierna förebygger och minskar uppkomsten av de skadliga bakterierna, samtidigt som de bidrar till att främja matsmältningen.

Enzymer förbättrar tarmens upptagningsförmåga av näring och det är en av anledningarna till att många kan uppleva att de får mer energi i vardagen efter ett dagligt extra intag av enzymer. Både probiotika och enzymer är alltså otroligt viktiga för vår hälsa.

Vad är skillnaden mellan receptbelagda och receptfria matsmältningsenzymer?

Tillskott med matsmältningsenzymer innehållande lipas och andra nödvändiga enzymer kan vara bra av många olika anledningar. Lider du av nedsatt immunförsvar och ofta är trött, har gaser, diarré, förstoppning eller sura uppstötningar, kan ett enzymtillskott eventuellt bidra till bättre hälsa i mage och tarm.

Har du ätit mediciner länge, inte minst antibiotika, kan mage och tarm vara ur balans i stor utsträckning. För att dessa ska läka snabbare, är det alltid bra att ta enzymer och kanske till och med komplettera med probiotika.

Lider du av problem med bukspottkörteln, njursjukdomar, allergier och infektioner är det alltid viktigt att i första hand få en diagnos från sjukvården. Även då kan du få enzymer som behandling. Ofta är dessa receptfria, men det finns säkert också receptbelagda varianter.

I hälsokostaffärer kan du hitta receptfria enzymtillskott av hög kvalitet. Dessa innehåller allt som oftast är en kombination av enzymer, där lipas ingår. Ibland finns också enzymtillskott som även innehåller probiotika.

Biverkningar av lipas

Matsmältningsenzymer som lipas och liknande ämnen är i grunden sällan skadliga eller skapar några särskilda obalanser, det är även den sida av vetenskapen som är skeptisk till enzymtillskott oftast överens om. 

Den som lider av matsmältningsproblem inom spannet för det normala, kan oftast ta matsmältningsenzymer utan att oroa sig. Men du ska förstås inte fortsätta ta kosttillskott om det inte hjälper. 

Kroppen slutar heller inte att producera egna enzymer för att du tar ett kosttillskott. Tvärtom kan det bidra till att enzymerna avlastar kroppens egna försök att hålla igång enzymproduktionen och den kan därmed också ta hand om kosten effektivare, för att förhindra att dåliga bakterier tar över i tarmen. 

Matsmältningsenzymer kan i vissa fall interagera med mediciner, exempelvis diabetesläkemedel. Vid sjukdomar i tarmarna eller i bukspottkörteln ska alltid läkare konsulteras, innan några former av egna behandlingar eller kosttillskott intas.

Utrensningssymptom av matsmältningsenzymer

Den första tiden med ett intag av ett enzymtillskott kan många notera att kroppen beter sig annorlunda. Kanske behöver du plötsligt tömma tarmen flera gånger per dag eller så får du mer gaser. Normalt ger det här med sig efter några dagar och anledningen till att det sker, brukar vara en följd av att kroppen rensar ut gifter, något som ibland kallas die off-symptom

När dåliga bakterier i kroppen angrips, resulterar det i att toxiner och andra rester från bakterierna frigörs i systemet. Det här kan kroppen reagera på, genom att bli gasig eller få dålig mage. Det kan också tillfälligt ge akneutbrott eller utslag, eftersom huden är ett organ som också gör sig av med gifterna. 

Därför är det viktigt att alltid följa doseringen och även minska den om symptomen påverkar dig markant. Ett rikligt vätskeintag kan underlätta symptomen och är bra att komplettera med. Även här vill vi poängtera att det är viktigt att konsultera sin läkare om det är något du undrar.


Lipas Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Vi har plockat fram tre produkter i våra huvudkategorier som vi varmt kan rekommendera våra läsare. Insamlad fakta och läsning av användarnas egna erfarenheter, har utgjort grunden för våra val och vi tror att många har möjlighet att hitta ett bra alternativ bland dessa.

Premium: Alpha Plus HMA HCL Plus

Miljön i magen är naturligt sur. Det är viktigt för en bra matsmältning och ett effektivt upptag av näring. Alpha Plus Hma Hcl Plus är en enzymblandning som hjälper till att upprätthålla ett surt, lågt pH-värde i magen. Den är mycket noggrant sammansatt och innehåller en blandning av lipas, proteas och betain.

I tillskottet finns också vitamin B1. Vitaminet är väldigt viktigt för vår mag- och tarmhälsa och bidrar till att skapa en god bakteriebalans i tarmarna. Kosttillskottet rekommenderas ofta av näringsterapeuter.

Notera att det är jätteviktigt att de sväljs hela, så att innehållet i tabletterna utsöndras först tarmen och inte i magsäcken. Det är nämligen först i tarmarna de gör maximal nytta.

Fördelar

 • Vegansk
 • Bra balans i enzyminnehållet

Nackdelar

 • Viktigt att svälja dem hela

Mellan: Pureness Matsmältningsenzym

Pureness Matsmältningsenzym är ett spännande tillskott som innehåller hela 12 olika enzymer, varav en av dem är lipas. Det är ett högdoserat kosttillskott och du behöver bara ta ta en kapsel före måltid, cirka tre till fyra gånger om dagen. Upplever du utrensningssymptom, kan du minska dosen och börja med en tablett per dag.

Värt att nämnas är att tillskottet innehåller enzymet cellulas, vilket inte kroppen kan producera själv. Tabletterna passar bra att understödja matsmältningen med och de som känner att de har svårt att äta viss typ av mat, kan mycket väl få god hjälp av de här kapslarna.

Vi är också imponerade av att se att de har lyckats dra ner på onödiga tillsatser i kapslarna. Kosttillskottet är finskt och just Finland är känt sin höga kvalitet på hälsokostprodukter. Företaget anlitar oberoende laboratorium för att testa produkterna och garantera att de är fria från ämnen som kan sänka kvaliteten på dem.

Fördelar

 • 12 olika matsmältningsenzymer
 • Detaljerad innehållsförteckning
 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Endast ca 16 dagsdoser

Budget: Helhetshälsa Helazym

Att få presentera Helhetshälsas tillskott i budgetkategorin känns extra roligt, eftersom kosttillskottet är svenskt och varumärket håller mycket hög kvalitet på sina produkter. Här har vi ett välbalanserat kosttillskott från olika växtkällor. Kapslarna innehåller åtta olika enzymer, varav lipas är ett av dessa.

Kosttillskottet är helt veganskt och kapslarna är små och lätta att svälja. Det här är enzymer som de flesta kan ta utan att få så kallade die off-symptom, eftersom det är en mild sort som sällan irriterar tarmen på något sätt.

Fördelar

 • Skonsam
 • Åtta olika enzymer

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Lipastillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte vad du sökte? Då kan du med fördel även ta en närmare titt på tillskotten nedan. Trots att de inte tog sig ända upp till vinnarplats, håller de ändå hög kvalitet och är bra alternativ till våra favoriter.

Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer

Alpha Plus LipoZym Matsmältningsenzymer är ett tillskott som innehåller de tre enzymerna lipas, amylas och proteas. Dessa är de vanligaste enzymerna och tillsammans bidrar de till att bryta ner kolhydrater, fett och proteiner i samband med måltider.

Det här är alltså ett preparat som med fördel kan provas av personer med IBS och gaser, som känner sig allmänt tunga och trötta i samband med en måltid.

Fördelar

 • Enkelt sammansatt med effektivt innehåll

Nackdelar

 • Tar fort slut vid högre doser

Dr Mercola Gallbladder Enzymes

Dr Mercolas Matsmältningsenzymer innehåller de enzymer som bukspottkörteln vanligtvis producerar. Tillskottet är avsett för dig som har svårt att smälta maten och som till exempel har svårt att klara av fettrika måltider.

Det kan bero på att gallblåsan inte fungerar som den ska och då kan det här matsmältningstillskottet hjälpa till på traven. Notera att produkten har ett animaliskt innehåll, eftersom den innehåller oxgalla.

Fördelar

 • Inga tillsatser förutom kapselskalet

Nackdelar

 • Innehåller oxgalla

Kula Nutrition Enzymtillskott

Ett spännande kosttillskott som inte innehåller enzymerna i sig, utan istället olika ört- och grönsaksextrakt som i sin tur har ett naturligt innehåll av enzymer. I kapslarna hittar du extrakt från alfalfa, äppelcidervinäger, kamomill, fänkålsfrön, ingefära, peppar, myntablad och gurkmeja.

Det här är ett skonsamt men effektivt tillskott och kan med fördel tas efter en antibiotikakur eller ett sjukdomstillstånd som försämrat bakteriefloran i kroppen. Kom ihåg att du bör ta tillskottet några veckor innan du ser resultat.

Fördelar

 • Vegansk kapsel
 • Med växtbaserat innehåll

Nackdelar

 • Ingen innehållsförteckning på svenska

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad