Bästa lavendeloljan 2024 – Lugnande och balanserande hudvård och aromaterapi

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här artikeln kommer du att få lära dig allt om lavendelolja och och vad den kan göra för både din hud och ditt allmänna välbefinnande. Lavendelolja har en lång tradition hos oss i Sverige, både som skönhetsprodukt och som lugnande och bakteriehämmande medel. Om allt det här och mer därtill, kommer du att kunna läsa om här nedan.

Det finns olika typer av lavendelolja. Det är viktigt att känna till de olika typerna och hur du ska använda dem. Vissa typer av rena, destillerade oljor, får inte användas direkt på huden utan måste blandas ut med en basolja. Det här är viktigt att du känner till, så att inte du drabbas av allergiska reaktioner.

Som vanligt har vi delat ut produkterna i fyra olika huvudkategorier. I premiumklassen vann den exklusiva Dr Hauschka Body Oil. I mellanklassen valdes Better You Eterisk Lavendelolja Eko till vinnare. En alldeles utmärkt budgetprodukt har vi också, den heter Urtekram Purple Lavender Body Oil Eko. Missa heller inte vår exklusiva specialare vid namn By Myrberg Eterisk Olja Relax!

Vi hoppas kunna hjälpa dig hitta bästa lavendeloljan för just dig!

Premium: Dr Hauschka Body Oil Lavendel

Dr Hauschkas kroppsolja är varsamt framtagen med ekologiska ingredienser. Det är en blandning av olivolja, jojobaolja och inte minst lavendelolja. Det gör att den kan sprayas direkt på kroppen och användas dagligen både på kroppen och i ansiktet.

Fördelar

 • Praktisk sprayflaska
 • Mild doft

Nackdelar

 • Liten flaska som tar fort slut

Mellan: Better You Eterisk Lavendelolja Eko

Här har vi en ekologisk eterisk olja som du blandar ut i din egen favoritkräm eller hudvårdsolja. Fördelen är att den inte innehåller några tillsatser, färgämnen eller konserveringsmedel. Det här är endast den rena oljan, utvunnen direkt ur lavendeln. Du ska alltså inte använda den som sådan, utan blanda ut den.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Dryg

Nackdelar

 • Kan vara allergiframkallande

Budget: Urtekram Purple Lavender Body Oil Eko

Finare budgetprodukt än så här kan vi knappast tänka oss! Urtekram har tagit fram en fantastisk bra allroundolja med lavendel, som är perfekt att använda över hela kroppen, till exempel innan sänggående. Många användare upplever den här som synnerligen mjukgörande och det tack vare innehållet av coenzymet Q10.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Återfuktande

Nackdelar

 • Kan framkalla hudreaktioner

Special: By Myrberg Eterisk Olja Relax

By Myrberg har tagit fram den här fina eteriska oljan, som är en blandning av rosmarin och lavendelolja. Den är perfekt att använda vid massage och aromaterapi. Den fungerar också bra att att tillsätta i en vattenspann vid bastubad, för att få en avslappnande väldoft att sprida sig.

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Väldoftande

Nackdelar

 • Högt pris

Lavendelolja - från folkmedicin till modern spabehandling

Lavendelolja är en produkt som används på många olika sätt inom folk- och alternativmedicin. Lavendelolja är en eterisk olja, som framställs genom ångdestillering av lavendelblom. Den rena, eteriska oljan som utvinns kan du inte använda direkt på huden, då den är alltför stark för det.

Massageoljor och ansiktsoljor som innehåller lavendel, är alltså alltid utspädda med en annan olja. Eteriska oljor som du köper i små flaskor och använder droppvis, är en destillerad lavendelolja.

Om du vill kan du köpa ren lavendelolja och själv blanda ut i din favoritolja. Det finns också många fina produkter på marknaden där den välbalanserade kompositionen av lavendelolja och andra oljor gjorts, som kan användas direkt för massage och insmörjning. Lavendelolja passar bra att blanda i olika basoljor, som mandelolja, jojobaolja eller olivolja.

Vad används lavendelolja till?

Lavendelolja kan användas på många olika sätt. Det finns eteriska oljor i små flaskor, som kan användas på doftstenar och i doftljus. Det går också att hälla lavendelolja i badvattnet, för en extra avslappnande och skön badstund. Att massera spända muskler med lavendelolja, är också ett utmärkt sätt att slappna av på.

Lavendelolja har en bevisat rogivande effekt och kan användas för att som för att öka avslappning och minska stress. Har du svårt att komma till ro på kvällarna, kan det vara en bra idé att använda sig av lavendelolja.

Inom folkmedicinen har den också använts som för sin läkande effekt på huden och till att läka sår, psoriasis, akne och eksem. lavendel är också riklig på antioxidanter och anses kunna bromsa hudens åldrande.

Antibakteriell lavendelolja

Lavendelolja är antiseptisk och svampdödande. Därför är den bra att använda på sår, skrubbsår, svullnader med mera. Vid den här typen av användning kan du köpa en eterisk lavendelolja i liten flaska och blanda ut den med antiseptisk tea tree-olja eller kokosolja.

Lavendelolja mot huvudvärk

Medicinska studier som gjorts har visat på att lavendel kan lindra och till och med ta bort huvudvärk. För att använda lavendelolja på det här sättet, kan du inhalera oljan, smörja in den på huden kring tinningarna och kring nacke och axlar. Du kan också lägga lite olja i en aromalampa och låta doften av lavendel sprida sig i rummet.

Har du ingen aromalampa, går det också att göra det riktigt enkelt för sig och helt enkelt ta en liten skål med hett vatten och droppa i några droppar av lavendeloljan och låta den sprida sig ut i rummet på det sättet.

Lavendelolja och sömnsvårigheter

Som nämndes i inledningen är lavendelolja väldigt avslappnande och lugnande och kan vara till hjälp för personer med sömnproblem. Att ta en stund för sig själv, varva ner och koppla av innan du somnar är bra för dig som har svårt med nattsömnen.

Då kan lavendelolja vara ett bra komplement till den kvällsrutinen. Du kan ha den som aromaterapi att fylla rummet med i en aromalampa eller i en skål med hett vatten. Du kan också ta ett bad i lavendelolja innan du lägger dig, för att slappna av i kroppen ordentligt. Eller så smörjer du in dig på bröstet, tinningar och i nacken innan du lägger dig för att sova.

Lavendelolja och acne

Många användare av lavendelolja tycker att det är en av de mest effektiva kurerna när det gäller att att förebygga och motverka finnar och oren hy. Det här beror på flera av oljans olika egenskaper. För det första är den antibakteriell, vilket gör att den har en renande och milt antiseptisk effekt på problemhud. Den förhindrar att bakterier får fäste i huden och i porerna.

Oljan har också en balanserande effekt på talgproduktionen och hjälper till att minska ett överskott av den; något som är orsaken till acneutbrott. Eftersom lavendelolja också har läkande effekt, är den också bra för att minska risken för ärr efter acne och finnar. Den ger helt enkelt huden en chans och möjlighet att förnya sig och hålla bakterier borta.

Lavendelolja och muskelsmärtor

Eftersom lavendel är avslappnande, är det också en utmärkt idé att använda lavendelolja i massageolja. Spända muskler slappnar av och ledvärk, ryggont och och liknande besvär kan lindras.

Lavendelolja och hårbotten 

Eftersom lavendelolja har en balanserande effekt på talgproduktionen och samtidigt är bakterie- och svamphämmande, är den utmärkt att använda för skalpmassage. Den gör miljön i hårsäckarna friskare och hälsosammare och gynnar därför hårväxt och ett starkare hår.

Lavendelolja för skrapsår och skavsår

Små sår, skavsår och brännmärken, kan med fördel behandlas med lavendelolja. Eftersom lavendelolja är antimikrobiell och reparerar huden genom en stor mängd antioxidanter, kan såren få hjälp att läka snabbare. Om du bränt dig på brännässlor eller har kliande myggstick, kan också lavendelolja hjälpa.

Har du bränt dig i solen kan en eterisk lavendelolja utblandad med lite kokosolja vara effektiv och förhindra svedan. Smörjer du in dig ordentligt morgon och kväll, kan det brända området få hjälp på traven att läka snabbare för att sedan klinga av.

Lavendelolja för en fräschare inomhusmiljö

Lavendelolja är också utmärkt som en uppfräschare för inomhusluft. Du kan använda en aromalampa eller en aromasten, droppa i några droppar av den väldoftande oljan och låta den sprida sig i rummet. Oljans doft är lättflyktig och fräsch och ska inte jämföras med tunga luftrenare och rökelser, som många kan få huvudvärk av.

Insekter gillar inte lavendelolja och det kan hjälpa till att hålla inomhusmiljön mygg- och insektsfri. Du kan också prova använda lavendelolja som myggolja, genom att applicera den direkt på huden. Eller varför inte testa att använda det som fästingavskräckare på din hund!

Ett tips är också att sätta några droppar eterisk lavendelolja i ett neutralt sköljmedel, för att få en fräsch doft. Här gör också de antimikrobiella egenskaperna sitt jobb och kläderna blir även renare.

Lavendelolja Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

På basen av flera timmars läsning och efterforskning bland tester och recensioner, har vi valt ut dessa högkvalitativa oljor. Här nedan kan du läsa mer i detalj om dem samt deras för- och nackdelar och vilka användningsområden de har.

Premium: Dr Hauschka Body Oil Lavendel

Dr Hauschkas kroppsolja med lavendel, är en kroppsolja som ger näring och fräschör till trött hud, som behöver fräschas och stärkas upp. Oljan är också bra för att balansera upp hudens egen talproduktion. Den passar därmed alla typer av hud och det spelar ingen roll om du har torr- fet- eller mogen hy.

Produkten består i sin bas av en blandning av olivolja och jojobaolja. Till detta har de lagt till ekologisk lavendelolja. Den går därmed att använda direkt på huden. Den praktiska sprayflaskan gör den enkel att applicera på hela kroppen. 

Det är en utmärkt produkt att ha som en del av kvällsrutinen, för att ge sig själv en avstressande massage och insmörjning innan läggdags. 

För den som vill använda oljan på acnedrabbad hy, gäller samma sak. Den är väldigt smidig och lätt att applicera och passar jättebra att använda i samband med ansiktstvätten på kvällarna. Som vanligt gäller det att att ha lite tålamod och använda den över tid, för att se synliga och varaktiga resultat. 

Dr Hauschka grundades av Rudolf Hauschka på 30-talet och han var verkligen en pionjär inom sin nisch. Rudolf Hauschka var utbildad läkare och kemist. Med sin antroposofiska livshållning, ville han framställa hudvård utan starka konserveringsmedel och med ekologiska ingredienser. 

Företaget har blomstrat och levt vidare sedan dess. Huvudkontoret och fabriken ligger fortfarande på samma plats i Eckwälden i Tyskland.

Specifikationer:

 • Glasflaska med pump
 • Med växtextrakt
 • För trött och stressad hy

Fördelar

 • Praktisk sprayflaska
 • Mild doft

Nackdelar

 • Liten flaska som tar fort slut

Mellan: Better You Eterisk Lavendelolja Eko

Better You lavendelolja är ekologisk och resultatet av en destillering av lavendelblommor. Det här är alltså olja i dess renaste form och den är helt fri från artificiella ämnen och tillsatser. Den här kan du blanda ut i dina egna favoritkrämer och oljor. Den går förstås också att använda utmärkt som aromaterapi i en aromalampa eller i varmt vatten.

Har du redan en bra hudvårdsrutin, men vill lägga till lavendelns balanserande och lugnande egenskaper, är det bara att droppa i ett par droppar av den här i dina andra produkter. Kom ihåg att inte använda för mycket, två droppar i 10 ml olja eller kräm brukar vara lagom. 

Den är ekologisk och tillverkad i Bulgarien. Som med alla rena, eteriska oljor bör du ha i åtanke att de är mycket potenta och kan framkalla allergiska reaktioner. 

Är du väldigt känslig, med atopiska eksem och liknande, bör du alltid prova den på en liten del av huden först. Armvecket är ett bra ställe att applicera den uppblandade lavendeloljan i. Låt sitta över natten och kontrollera om du reagerat på den. Har du inte det och huden mår bra, är det bara att börja använda den i utspädd form på hela kroppen.

Specifikationer:

 • Glasflaska med skruvkork
 • Örtig, blommig doft
 • Till aromaterapi

Fördelar

 • Ekologisk
 • Dryg

Nackdelar

 • Kan vara allergiframkallande

Budget: Urtekram Purple Lavender Body Oil Eko

Urtekram är ett märke som verkligen är något utöver det vanliga. Det danska märket satsar på att framställa ekologiska produkter av hög kvalitet, men till ett verkligt förmånligt pris.

Urtekram har en hög andel ekologiska ingredienser i sina produkter. De har en helt transparent tillverkningsprocess och det är mycket enkelt att hitta information på produkterna om hur stor andel av innehållet som är ekologiskt. Det gör företaget väldigt trovärdig.

Den här fina, milda och mycket prisvärda lavendeloljan är baserad på lavendelolja, broccoliolja, jojobaolja och mandelolja. Den innehåller dessutom coenzym Q10, vilket gör att den är mjukgörande och återfuktande. 

Den passar alla hudtyper och kan användas på händer, fötter och hela kroppen. Noteras bör, att den innehåller citrus, vilket gör att den kan ge hudreaktioner på känslig hy.

Specifikationer:

 • Plastflaska med pump
 • För alla hudtyper
 • Lavendelolja med Q10 och vegetabiliska oljor

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Återfuktande

Nackdelar

 • Kan framkalla hudreaktioner

Special: By Myrberg Eterisk Olja Relax

Det här är en eterisk, ren olja som består av en blandning av rosmarin och lavendel. Båda har antiseptiska och lugnande egenskaper. 

Oljan ska blandas ut med kräm eller basolja. Du kan också lägga några droppar vatten i vattenspannen när du badar bastu och då få en härligt uppfriskande och avkopplande doft i ditt bastubad.

Den är också perfekt att att blanda in i din hudkräm. Det här är en fantastisk allroundolja att ha hemma att blanda i olika produkter när du vill ha avslappnande, lugnande och lindrande aromaterapi för kropp och själ. 

By Myrberg är ett litet, svenskt företag grundat av skådespelaren och aromaterapeuten Linda Myrberg. Sedan hon började intressera sig för hälsa och vitalitet, har hon utvecklat många produkter och däribland den här populära och omtyckta eteriska oljan.

Specifikationer:

 • Glasflaska med pipett
 • Med rosmarin och lavendel
 • Passar vid stress

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Väldoftande

Nackdelar

 • Högt pris

Lavendeloljorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Utbudet av högkvalitativa lavendeloljor på den svenska marknaden är bra, men långt ifrån oändligt. Det finns lite mer än en handfull riktigt bra produkter och ett flertal av dem har vi placerat i huvudkategorierna. För dig som vill ha fler alternativ att jämföra med, så presenterar vi här nedan tre stycken till, som vi vet att håller hög kvalitet och är mycket omtyckta av sina användare.

Healthwell Pure Lavendelolja Eko

Healthwell Lavendelolja Pure är eterisk olja och av mycket fin kvalitet. Den har en härligt blommig doft, som du kan använda i hudvård och i aromaterapi. Perfekt för dig som gillar att blanda att tillverka dina egna tvålar, eftersom den inte innehåller några tillsatser. 

Den är alltså högkoncentrerad och ska endast användas i kombination med krämer eller oljor. Trots att priset kan verka högt för den lilla flaskan, är den extremt dryg och kommer att kunna glädja dig länge som extra ingrediens i olika hudvårdsprodukter.

Fördelar

 • Mycket dryg
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Måste blandas ut

Crearome Eterisk Lavendelolja Fine

En klassisk och prisvärd lavendelolja i eterisk form. Den har en extra blommig lavendeldoft och passar bra för den som gillar den intensiva lavendeldoften särskilt mycket. Passar bra att använda i olika hudvårdsprodukter och basoljor. Samt vid egen tillverkning av tvål eller schampo.

Fördelar

 • Intensiv doft
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Ej ekologisk

Aroma Creative Eterisk Olja Lavendel Eko

Aromas eteriska olja är producerad av ekologiska lavendelblommor. Aroma strävar också efter en så miljövänlig produktion som möjligt. Den här fina ekologiska oljan, passar bra att använda på hudvård, men även på insektsbett och hudirritationer.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Antiseptisk

Nackdelar

 • Liten flaska
 • Dyr

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad