Bästa l-tyrosin 2024 – Aminosyran som understödjer sköldkörteln och balanserar stressnivåerna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

L-tyrosin är en väldigt spännande, icke essentiell aminosyra som kan göra mycket gott för bland annat körtelfunktionen. Du har sannolikt hittat till den här artikeln eftersom du är intresserad av att lära dig mer om l-tyrosin och då har vi glädjen att berätta att du har kommit alldeles rätt! 

Här kommer vi nämligen att gå närmare in på vad l-tyrosin har för funktion i kroppen och hur den kan hjälpa dig.

Hormonell balans med l-tyrosin 

L-tyrosin har flera, mycket viktiga funktioner i kroppen och inte minst har de en stor inverkan på sköldkörtelns funktion i kroppen. När sköldkörteln hamnar i obalans kan bero på flera faktorer. Medicinintag har exempelvis en inverkan på sköldkörteln. För att komma i balans igen kan intag av l-tyrosin vara ett bra alternativ.

L-tyrosin påverkar dopamin- och adrenalinnivåerna och är populärt bland personer som styrketränar. Men framförallt kan den ha en både humörhöjande och stresslindrande inverkan och passar bra för personer med trötthetssyndrom och hjärndimma. 

Som vanligt har vi valt ut några bra produkter med l-tyrosin, varav flera också är producerade här i Sverige. Vi ger ingående produktinformation om alla tillskott som är med i köpguiden.

I premiumkategorin valde vi Alpha Plus L-Tyrosin till vinnare. Vår mellanvinnare Holistic L-Tyrosin kom inte långt efter. Budgetprodukten i köpguiden heter Core Tyrosine Caps. Givetvis en spännande specialare med: Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine.

Premium: Alpha Plus L-Tyrosin

Alpha Plus L-Tyrosin är ren l-tyrosin och här får du 60 tabletter per burk, vilket gör produkten mycket prisvärd. Alpha Plus ett svenskt företag vilket vi förstås tycker är en stor fördel i sammanhanget. Produkten är av vegetabiliskt ursprung och passar alltså både veganer och vegetarianer.

Fördelar

 • Vegansk
 • Svensktillverkad
 • Hög mängd koffein

Nackdelar

 • Framgår ej vilket livsmedel den är tillverkad från

Mellan: Holistic L-Tyrosin

Holistic L-Tyrosin består av lättsvalda kapslar med 500 mg l-tyrosin per kapsel. Det kan bidra till en bra hormonell balans och att du kan få bättre humör och även bättre sömn samt att de kan bidra med höjda energinivåer. En tablett tas med ett glas vatten och du kan ta upp till fyra per dag, utspridda över dagen.

Fördelar

 • Passar veganer
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel

Budget: Core Tyrosine Caps

Testets budgetprodukt passar dig som tränar mycket och som vill öka dopamin- och adrenalinnivåerna under träningspasset. Du som tar tillskottet kan också få bättre och jämnare humör. Core är ett märke som tillhör Svensk Hälsokost och som producerar prisvärda produkter av hög kvalitet.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Snabb effekt

Nackdelar

 • Med gelatin

Special: Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine

Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine är ett funktionstillskott som är framtaget för att understödja och stärka sköldkörtelns funktion. Nedsatt funktion i sköldkörteln är ett tillstånd som många är drabbade av och som kan ge påfrestande symptom, eftersom hormonproduktionen sker i sköldkörteln. 

Den som har besvär med hormonrubbningar kan mycket väl ha god hjälp av en aminosyra som l-tyrosin för att kunna börja må mycket bättre. Det kan också förebygga besvär om du vet att du har hormonrubbningar på grund av medicinering eller liknande.

Fördelar

 • Understödjer sköldkörtelns funktion
 • Rena råvaror

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel

Köpguide

Vad är l-tyrosin?

L-tyrosin är avgörande för uppbyggnaden av proteiner i kroppen. L-tyrosin är en icke-essentiell aminosyra och har även en viktig del i produktionen av hormonerna adrenalin och dopamin. Inom frisksport och styrketräning har l-tyrosin använts för att öka prestationsförmågan samt fettförbränning. 

Aminosyran heter i grunden tyrosin. När den utvinns som tillskott blir den lättupptaglig och i en fri form och kallas då för l-tyrosin. 

Att den är icke essentiell innebär till skillnad från essentiella fettsyror, att kroppen själv kan producera små mängder av den, men för att dra full nytta av dess fördelar är det alltså många som använder tillskott. 

Adrenalin ökar blodflödet i våra muskler, höjer hjärtfrekvensen och ökar blodsockret. Det här är viktiga egenskaper för all typ av fysisk prestation och därför är adrenalinet viktigt när vi tränar. 

Dopamin är en substans i centrala nervsystemet som också kallas för vårt må bra-hormon. Det bidrar helt enkelt till vårt välmående. När vi tränar frisätts dopamin och dopaminet hjälper oss också att vara mer kreativa och fokusera på våra uppgifter bättre. 

Sköldkörtelhormonerna T3 och T4 bildas med hjälp av l-tyrosin och reglerar ämnesomsättningen. För låga mängder T3 och T4 minskar fettförbränningen i kroppen. Höga nivåer av den påskyndar istället fettförbränning.

Naturliga källor till l-tyrosin är:

 • Banan 
 • Soja 
 • Pumpakärnor 
 • Vetekli 
 • Mjölkprodukter 
 • Revbensspjäll 
 • Biff 
 • Kalkon 
 • Tonfisk

Hur fungerar l-tyrosin tillskott?

Ett aminosyratillskott som l-tyrosin tränger igenom blod-hjärnbarriären och kan därmed också påverka humör och minne. I kombination med det sömngivande ämnet tryptofan kan l-tyrosin bli ett effektivt, avslappnande och sömngivande tillskott.

I kroppen omvandlas till l-tyrosin till sköldkörtelhormonet tyroxin och där bidrar det till tillverkningen av adrenalin och dopamin. Eftersom den har en avgörande effekt på produktionen av protein i kroppen har den också en viktig del i att öka muskelmassan och minska fettlagringen.

Hälsofördelar med l-tyrosin

L-tyrosin är populära att använda av dem som jobbar med styrkesporter av olika slag. Men eftersom den kan bidra till att öka dopaminet och höja serotoninnivåerna, är det många som tycker sig ha fått hjälp mot bland annat trötthet, hjärndimma och nedstämdhet. 

L-tyrosin har i åtminstone en mindre klinisk studie visat sig kunna vara effektiv vid olika typer av allergier. Med framgångsrika resultat har även l-tyrosin använts för att reglera och balansera högt blodtryck.

L-tyrosin tros kunna hjälpa mot olika neurologiska sjukdomar och vid avvänjning av beroendeframkallande substanser som alkohol och tobak. Det har även gjorts studier som indikerar att l-tyrosin kan ha betydelse vid behandlingen av ADHD.

Hur ska jag dosera l-tyrosin?

I kapselform är det normala att ta ungefär en till 3 kapslar per dag. L-tyrosin finns också i pulverform och här ska användaren läsa anvisningarna på förpackningen noggrant.

Var kan jag köpa l-tyrosin?

L-tyrosin kan du köpa i hälsokostaffärer, hos gymgrossister och liknande. Handlar du på nätet kan du oftast hitta bättre priser än i fysisk butik.

Hur vet jag om jag har brist på l-tyrosin?

Många av de ämnen som kroppen behöver kan du få brist av och det gäller också tyrosin. För låga nivåer av l-tyrosin i kroppen kan ge symptom. De mest uppenbara symptomet på tyrosinbrist är nedstämdhet, hjärndimma, trötthet och depression. 

Har du väldigt låga mängder tyrosin i kroppen och samtidigt äter läkemedel eller andra hormonstörande ämnen, kan du känna av det i form av depression eller nedstämdhet. Alltför låga nivåer av tyrosin kan också ge hypotyreos som är en underfunktion i sköldkörteln. Även här kan du bli trött och nedstämd. 

Om du känner dig hängig och trött och ofta drabbad av så kallad hjärndimma kan tyrosinbrist vara en anledning till det. Brist på tyrosin kan också leda till lågt blodtryck och låg kroppstemperatur. 

För låga mängder tyrosin i kroppen kan drabba alla som fått näringsbrist efter en lång period av stress och utmattning. Vegetarianer och veganer som äter för lite tyrosinrik mat kan också få brist.

Vilka är biverkningarna och riskerna med l-tyrosin?

L-tyrosin kan i ovanliga fall orsaka migrän och personer som lider av det bör vara försiktiga vid intag eftersom det kan framkalla attacker. Personer som tar antidepressiva läkemedel ska heller inte ta l-tyrosin. Gravida bör inte inta l-tyrosin som tillskott.


L-tyrosin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

L-tyrosin är ett tillskott som intresserar många tack vare dess egenskaper och förmåga att balansera hormonerna. Därför har det varit lätt att samla in recensioner och omdömen av användare. På basen av den informationen har vi valt ut våra fyra favoritprodukter som du kan läsa om här nedan.

Premium: Alpha Plus L-Tyrosin

Alpha Plus L-Tyrosin innehåller aminosyran i kapselform. L-Tyrosinet är utvunnet ur en vegetabilisk källa, så det här är alltså en kapsel som passar både vegetarianer och veganer. Här får du högvärdigt l-tyrosin som är perfekt att använda som byggsten i kroppens protein- och muskeltillväxt och vid hjälp av kroppens egen produktion av dopamin och adrenalin. 

Enligt dess produktbeskrivning får du får du 500 milligram l-tyrosin per kapsel och doseringen är i normalfallet på en till 4 kapslar per dag, fördelat under dagen. Alpha Plus har tillverkat hälsokostprodukter sedan 1983 och är ledande inom hälsokostbranschen i Sverige. Deras produkter håller erkänt hög kvalitet och tillverkas i företagets egna fabriker.

Fördelar

 • Vegansk
 • Svensktillverkad
 • Hög mängd koffein

Nackdelar

 • Framgår ej vilket livsmedel den är tillverkad från

Mellan: Holistic L-Tyrosin

Holistic L-Tyrosin är även det ett rent l-tyrosintillskott som kan hjälpa dig att balansera hormoner och öka proteinproduktionen i kroppen. Holistics kapslar är vegetabiliska och passar därmed alla som vill undvika animaliska ingredienser av olika anledningar. Kapslarna innehåller också klumpförebyggande medel i form av kiseldioxid. 

Precis som premiumvinnaren är Holistic ett svenskt företag som varit verksamt i flera decennier i Sverige. Företaget grundades av hälsoentusiaster med en tydlig och klar vision om att de vill framställa högkvalitativa och rena produkter i en transparent tillverkningsprocess. 

Produktionen sker deras egna lokaler för att de ska kunna upprätthålla total kontroll över tillverkningsprocessen och det slutliga resultatet.

Fördelar

 • Passar veganer
 • Lättsvalda kapslar

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel

Budget: Core Tyrosine Caps

Core Tyrosine Caps är avsedda för dem som vill öka prestationsförmågan och höja energiomsättningen. Core är därför ett kosttillskott som är populärt bland kroppsbyggare och personer som tränar i styrkesporter. 

Det här är en perfekt kapsel för dig som inte vill ta pulver och shakes, men som vill ändå tillgodogöra dig l-tyrosinets förmåga att skapa adrenalin och dopamin. 

Core är Svenskt Kosttillskotts eget märke och de tillverkar prisvärda produkter i låg- mellanbudget. För den som kräver absolut rena produkter är det här kanske inte det bästa alternativet eftersom kapselskalen innehåller bovint gelatin, glycerol och färgämnet titandioxid.

Fördelar

 • Prisvärt
 • Snabb effekt

Nackdelar

 • Med gelatin

Special: Thorne Research Inc. Jod & Tyrosine

Som vi nämnde inledningsvis påverkar tyrosin sköldkörtelns förmåga att producera hormoner. Den förmågan har också jod och de två ämnena i bra balans gör att du får ett tillskott som som understödjer sköldkörtelns produktion och som därmed bidrar till nervsystemets normala funktion och balans i både hormonproduktion som energiomsättning.

Dessutom består den här produkten av noga utvalda ingredienser som gör att den som helhet håller mycket hög kvalitet. Så för dig som vet med dig att du har problem med sköldkörteln, kan det här definitivt vara en produkt värd att prova.

Fördelar

 • Understödjer sköldkörtelns funktion
 • Rena råvaror

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel

L-tyrosintillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns många tillskott med l-tyrosin och det har lätt att hitta bra produkter. Förutom våra favoriter vill vi även tipsa läsarna om dessa utmärkta val som också håller hög kvalitet.

Solaray L-tyrosin

Solaray L-tyrosin består av kapslar med 500 milligram l-tyrosin per styck. För dig som har svårt att få i dig l-tyrosin via kosten är det här ett perfekt alternativ. Solaray producerar produkter som alltid är fria från jäst, gluten, majs och laktos. 

Kapslarna innehåller heller inga tillsatser eller färgämnen och produkterna är noggrant kvalitetskontrollerade och produktionen är dessutom transparent.

Fördelar

 • Utan onödiga tillsatser
 • Populärt varumärke

Nackdelar

 • Endast 50 kapslar per burk

Healthwell Tyrosin 1000

Healthwell Tyrosin 1000 innehåller hela 1000 milligram l-tyrosin per kapsel vilket är dubbelt så mycket som många av de andra kapslarna på marknaden. Det här tillskottet är perfekt för dig som har sköldkörtelrubbningar och som vill ha adekvat hjälp för att få den i balans. 

Här får du effektiv hjälp med upptaget av aminosyror och många som använder produkten känner effekt redan efter några dagar.

Fördelar

 • Hög halt av l-tyrosin
 • Vegetabiliska kapslar

Nackdelar

 • Får ej överdoseras

Holistic Thyro Balans

Holistic Thyro Balans innehåller en kombination av l-tyrosin rysk rot, mineraler, vitaminer och kelp, som innehåller rikligt med jod. Utöver det får du niacin, riboflavin och B12 samt järn. Det här är en riktig dunderkur mot trötthet och utmattning och är väl värt att prova för den som är drabbad av utmattningssymptom, hormonella rubbningar, nedstämdhet, hjärndimma med mera.

För den som tycker att att produkten verkar dyr vill vi uppmärksamma användaren på att det här är hela 120 kapslar, vilket gör att du får en 2 månaders förbrukning i en burk.

Fördelar

 • Optimerad för sköldkörtel och hormonbalans

Nackdelar

 • Ska ej tas vi överaktiv sköldkörtel

Solgar L-Tyrosine

Solgar har varit verksamma inom hälsokostbranschen sedan 40-talet och deras långa erfarenhet av att tillverka kosttillskott har gjort att deras produkter håller verkligt hög kvalitet. Det här är l-tyrosin i extra lättupptaglig form och kan balansera signalsubstanserna i kroppen och påverka ditt humör positivt.

Fördelar

 • Har många nöjda kunder
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Passar inte alla

Vitabay L-tyrosin

Här har vi veganska kapslar från Tyskland med flera certifieringar. Vitabay är ett väletablerat märke och har ett flertal kosttillskott av hög kvalitet sitt sortiment. Deras l-tyrosin är perfekt för dig som tror att du har rubbningar i sköldkörteln eller som lider av trötthet och hjärndimma. 

Du tar en tablett på fastande mage på morgonen, som kompletteras med ytterligare en senare på dagen om du tycker att det behövs.

Fördelar

 • HACCP, ISO 9001 och GMP-certifierad

Nackdelar

 • Ej svensk innehållsförteckning

Warnke Vitalstoffe L-tyrosin 500 Mg

Warnke Vitalstoffe L-tyrosin 500 Mg är veganska kapslar som är glutenfria, jästfria och laktosfria. En kapsel innehåller 500 mg l-tyrosin och de är tillverkade i Tyskland, vilket i allmänhet borgar för god kvalitet, eftersom landet har en lång tradition av hälsokostproduktion. 

Alla produkter förpackas direkt efter tillverkning i lufttäta och vakuumförpackade förpackningar. Därmed skyddas produkterna från oxidation och håller sig längre.

Fördelar

 • 90 kapslar
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Endast tysk innehållsförteckning

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad