Bästa l-arginine 2024 – Aminosyran som bygger muskler och ökar blodgenomströmningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du lära dig allt om arginin, hur det kan höja dina träningsresultat, och vilka arginin-tillskott som är de bästa på marknaden? Då har du kommit precis rätt för i den här artikeln fördjupar vi oss i fakta kring arginin och hur den kan hjälpa dig att nå dina mål. Vi önskar dig god läsning! 

Ökad prestation tack vare argininets förmåga att omvandlas till kväveoxid i kroppen

Arginin är en aminosyra som är väldigt intressant ur flera perspektiv och i den här artikeln ska du få lära dig allt om på vilket sätt den kan vara effektiv som kosttillskott. Vi hoppas kunna ge dig mycket nyttig information att ta del av innan du börjar ta ett arginintillskott.

Vi kommer att göra en djupdykning i vetenskapliga fakta kring arginin och vilka produkter som är effektivast och hälsosammast att inta. Arginin kan påverka hjärta och blodtryck och det är viktigt att du vet så mycket som möjligt om produkten, innan du börjar ta den för att öka dina träningsresultat eller höja dina energinivåer.

För att göra det lite lättare för dig att välja ett bra arginintillskott har vi plockat ut några intressanta produkter som vi kan rekommendera våra läsare.

I guidens premiumkategori tog Great Earth L-Arginine 500 mg vinnarplatsen. Mellanklassen vanns av Core Arginine Complex och vår budgetvinnare heter Solgar L-arginine 500 mg. För dig som vill ha en absolut ren produkt utan några tillsatser, rekommenderar vi varmt Star Nutrition L-Arginine Pulver.

Premium: Great Earth L-Arginine 500 mg

Great Earth L-Arginine 500 mg är ett utmärkt arginintillskott för den som vill ha ett arginin i lättsvalda kapslar. En kapsel innehåller 500 mg arginin, vilket är en bra mängd eftersom du då i detalj kan anpassa dosen efter just dina behov. Kapslarna och innehållet är helt vegetabiliska. Ett minus i kanten blir det för att kapslarna innehåller fyllnadsmedel.

Fördelar

  • Vegetabilisk produkt
  • Anpassningsbar dos

Nackdelar

  • Innehåller fyllnadsmedel

Mellan: Core Arginine Complex

Core Arginine Complex är ett kosttillskott med två typer av arginin som tillsammans tar ett helhetsgrepp på muskeluppbyggnad och träningsresultat. Tillskottet är framtaget för personer som i första hand sysslar med styrketräning och andra kraftsporter. För många användare kan det här tillskottet hjälpa dig att nå dina resultat snabbare.

Fördelar

  • Ger energi
  • Understödjer muskeltillväxten

Nackdelar

  • Får ej intas av personer med hjärtproblem

Budget: Solgar L-arginine 500 mg

Solgar L-arginine 500 mg är ett arginintillskott som kan tas av alla som vill höja prestationsförmågan och öka muskeltillväxten under och efter träningspasset. Det kaliforniska varumärket Solgar är ett tryggt alternativ för den som vill ha bra produkter av hög kvalitet. Därför är det extra roligt att få presentera en av deras produkter i budgetkategorin!

Fördelar

  • Lättupptagligt av kroppen
  • Prisvärt
  • Vegansk

Nackdelar

  • Med fyllnadsmedel

Special: Star Nutrition L-Arginine Pulver

Star Nutrition L-Arginine Pulver är en tämligen unik produkt, nämligen arginin i ren pulverform. Här slipper du alla typer av tillsatser eller fyllnadsmedel. Perfekt för dig som vill ha effektiva resultat men som samtidigt är ytterst noggrann med vad du stoppar i dig. 

Vi vill uppmärksamma läsaren på att användare har poängterat att pulvret inte smakar särskilt gott, så det är ingen produkt att ta av den anledningen. Smaken kan dock delvis kamoufleras i juicer och andra smaksatta drycker.

Fördelar

  • Utan tillsatser
  • I ren pulverform

Nackdelar

  • Smakar illa

Köpguide

Vad är arginin?

Arginin är en aminosyra. Det är en fettsyra som i sin tur är en av byggstenarna i kroppens proteiner. Arginin omvandlas till kväveoxid i kroppen, som hjälper till att utvidga blodkärlen och syresättningen av blodet.

Arginin är en spännande aminosyra ur forskningssynpunkt, eftersom det är den enda aminosyran som är essentiell hos barn, men som vuxna kroppar kan producera själva. En essentiell aminosyra behöver vi få oss via kosten, vilket alltså är viktigt för barn. Först och främst kan vi tillgodogöra oss arginin från animaliska livsmedel som kött, fågel och fisk. 

De allra flesta arginintillskott innehåller syntetiskt arginin och då framställs det ur citrullin som kombineras med glutaminsyror. Den kemiska processen mellan dessa två ämnen resulterar i arginin. 

Naturliga källor till arginin är bland annat:

  • Fläsk
  • Vilt
  • Kalkon
  • Ägg
  • Mjölk
  • Ost
  • Kvarg
  • Kål
  • Soja
  • Russin
  • Ginseng
  • Vitlök
  • Nötter
  • Frön

Vuxna kan även ta arginin som kosttillskott för att öka dess funktion i kroppen. Arginintillskott är vanligt bland dem som styrketränar och används både för att öka prestationen och för att understödja kroppens långsiktiga muskeluppbyggnad. 

Det är alltså ett tillskott du kan ta både inför ett träningspass och exempelvis på kvällen för att låta argininet jobba med muskeltillväxten under natten. 

Arginin tillsätts också i vissa tandkrämssorter för att linda känsliga tandhalsar och även för att förebygga karies. 

Benämningen L-arginin används ofta och det betyder att aminosyran dock förekommer i fri form. Det i sin tur innebär att kroppen lätt kan uppta argininet och tillgodogöra sig dess hälsoegenskaper.

Vilka är fördelarna med att ta arginintillskott

Det finns många fördelar med att ta arginin, men det allra vanligaste har med muskeluppbyggnad och och blodflöde att göra. Det finns också arginintillskott som säljs som lusthöjande medel. Här nedan följer några vanliga områden där arginin kan vara gynnsamt för kroppen. 

  • L-arginin omvandlas till kväveoxid i kroppen. Tack vare kväveoxider får vi en bättre blodgenomströmning i kroppens alla delar, som kan hämmas av hälsoskäl eller för att vi åldras. Plack i våra artärer hindrar blodflödet och då kan kväveoxider förebygga blodproppar, hålla artärerna öppna och se till att blodgenomströmningen i kroppen är god.
  • Forskare har också studerat sambandet mellan arginin och ökad potens. Eftersom det är ett relativt säkert tillskott med hög tolerans hos de flesta, innebär det att det skulle kunna utgöra en säkert och effektiv hjälp för personer med potensproblem.
  • Som prestationshöjare. Eftersom argininet ökar kväveoxidmängden i kroppen, kan det även ge förbättrade träningsresultat. Dessutom är bildningen av kväveoxid även viktigt för en välfungerande proteinsyntes. Sammanfattningsvis innebär det alltså att l-arginin kan hjälpa dig att bygga muskler.

Vad säger vetenskapen om arginin?

Studier som gjorts om argininets förmåga att exempelvis förbättra träningsresultat är blandade. Flera studier tyder på att otränade personer har större nytta av arginin än personer som är vältränade. För att själv få ett absolut svar på frågan om arginin är effektivt för bättre träningsresultat, är det alltså beprövad erfarenhet som gäller.

Eftersom arginin är kommersiellt intressant som en stor del av fitnessindustrin, kommer det säkert att komma fler studier i framtiden.

Har arginin några biverkningar?

L-arginin har få biverkningar om det tas i mindre doser, men det finns några saker att vara uppmärksam på. Arginin kan sänka blodtrycket och vid stora doser kan det påverka hjärta och blodkärl. För personer med hjärt- och kärlsjukdomar är det bra att konsultera läkare innan intag av arginin.

Vem ska inte ta arginintillskott?

Minderåriga, sjuka, gravida och ammande ska inte ta ett arginintillskott. Du som behandlas för någon sjukdom och tar läkemedel ska alltid konsultera din läkare innan du tar tillskott och det gäller också arginin.

Arginin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det kan vara svårt att att veta var du ska börja när du vill hitta ett bra arginintillskott. Därför har vi valt ut några kosttillskott som vi kan rekommendera våra läsare. 

Urvalet har vi gjort på basen av den omfattande research vi genomfört, där vi samlat ihop fakta men också läst många recensioner och omdömen. Som vanligt har vi fyra huvudkategorier med en vinnare i varje.

Premium: Great Earth L-Arginine 500 mg

Great Earth L-Arginine är ett arginin tillskott som ger 500 mg arginin per kapsel. Produkten är avsedd att användas för att optimera träningsresultaten och de lättsvalda kapslarna kan enkelt tas med ett glas vatten innan träning eller när du behöver ett extra energitillskott.

Great Earth L-Arginine bidrar positivt till kväveoxidbildningen i kroppen. En kapsel innehåller 500 mg, vilket gör att du själv kan anpassa dosen efter behov och önskan. Du kan också ta tillskottet på kvällen för att öka proteinbildningen i musklerna medan kroppen är i vila. 

Great Earth är ett spännande kosttillskott som varit verksamt i mer än 30 år. Företaget utvecklar kosttillskott att optimera hälsan med och de har även ett miljötänk i grunden för allt sin produktion. Solgars mål är att tillverka så bra kosttillskott som möjligt och samtidigt göra ett så litet avtryck på miljön som det går.

Fördelar

  • Vegetabilisk produkt
  • Anpassningsbar dos

Nackdelar

  • Innehåller fyllnadsmedel

Mellan: Core Arginine Complex

Core arginin är ett mycket intressant tillskott innehållande två typer av arginin, nämligen l-arginin och arginin alfaketoglutarat (AAKG). Det här ska enligt tillverkaren ge maximal effekt i träning och det är ett smidigt tillskott att ta inför ett träningspass. Produkten är speciellt avsedd för dig som har fokus på kraftsporter och styrketräning. 

Vi har redan pratat mycket om vad l-arginin kan göra för kroppen, så låt oss här också gå in på vad den mer ovanliga aminosyran arginin alfaketoglutarat kan göra för kroppen och träningsresultaten. Arginin alfaketoglutarat är effektiv på att producera energi i kroppen och omvandlas även till glutamin, vilket är en mycket viktig byggsten för muskeltillväxten. 

Genom att kombinera de här båda formerna av arginin, får du ett optimerat kosttillskott för styrketräning. Core är Svenskt Kosttillskotts eget varumärke och de producerar prisvärda kosttillskott av mycket hög kvalitet, som prismässigt passar alla.

Fördelar

  • Ger energi
  • Understödjer muskeltillväxten

Nackdelar

  • Får ej intas av personer med hjärtproblem

Budget: Solgar L-arginine 500 mg

Solgar L-arginine 500mg ger användaren ett vegansk kosttillskott som understödjer kroppens förmåga att effektivt bygga proteiner. Solgar L-arginine är lättupptagligt av kroppen och hjälper kroppen i dess förmåga att hålla igång syresättningen i blodet. 

Solgar L-arginine 500mg bidrar till att muskelvävnaden utvecklas på ett positivt sätt och understödjer även kroppen att producera t-celler och insulin. 

Solgar är ett kaliforniskt företag som varit verksamt i flera decennier och som tillverkar miljövänliga och effektiva kosttillskott av hög kvalitet med kontrollerade och rena ingredienser. Det här är alltså en budgetprodukt av mycket hög kvalitet.

Fördelar

  • Lättupptagligt av kroppen
  • Prisvärt
  • Vegansk

Nackdelar

  • Med fyllnadsmedel

Special: Star Nutrition L-Arginine Pulver

Specialaren i köpguiden är en ovanlig produkt i sammanhanget: nämligen absolut ren l-arginin i pulverform. Här finns inga tillsatser, utfyllnadsmedel eller de ämnen som ett kapselskal för med sig. Produkten består endast av rent l-arginin.

Star Nutrition L-Arginine Pulver tas med fördel av personer som tränar styrkesporter och behöver ökad syretransport samt ork under träningspasset.

Star Nutrition L-Arginine Pulver har även en effekt efter träningen för långtidsverkande muskeluppbyggnad. Pulvret är lättupplösligt i vätska och smidigt att inta. Ett minus blir det för att smaken är väldigt speciell och det är många som har synpunkter på just den. Men för den som ogillar tillsatser eller har svårt att svälja kapslar, är det här den givna produkten!

Fördelar

  • Utan tillsatser
  • I ren pulverform

Nackdelar

  • Smakar illa

Arginintillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

L-arginin kan användas på ett flertal olika sätt i kosttillskott och därför vill vi presentera ytterligare några alternativ för att komplettera våra favoriter. Våra utmanare är av utmärkt kvalitet och produkter som vi kan rekommendera våra läsare.

Zein Pharma LA L-arginin Kapslar

Zein Pharma är ett tyskt hälsokostmärke som är mycket väletablerat på den europeiska marknaden, men som fortfarande är rätt ovanligt hos oss i Sverige. Deras l-arginin är av hög kvalitet och håller mycket god standard, också i svenska mått mätt. 

Kapseln är tillverkad av cellulosa och således är hela produkten vegansk. Zein Pharma LA L-arginin Kapslar är en mycket prisvärd produkt som vi kan rekommendera.

Fördelar

  • Prisvärd
  • Vegansk

Nackdelar

  • Ingen produktinformation på svenska

Glyc Active

Glyc Active är ett mycket intressant kosttillskott för dig som tränar uthållighetssporter intensivt eller har problem med leder och ligament. Kosttillskottet består av gurkmeja och djävulsklo samt vitamin K, C, D, mangan, l-arginin och MSM. 

Tillsammans bildar de en riktig näringsbomb som kan lindra värk och förkorta återhämtningen efter extrem ansträngning. Lider du av artros eller ledproblem är det här verkligen ett kosttillskott som är värt att prova på. Användaren bör notera att den kan vara vätskedrivande och det är bra att dricka mycket vatten när tabletten intas.

Fördelar

  • Bra för leder
  • Förkortar återhämtningen

Nackdelar

  • Vätskedrivande

Healthwell Arginin 750

Healthwell Arginin 750 är ett kosttillskott som är särskilt framtaget för män. Tillskottet innehåller både arginin och zink, som båda kan bidra till ökad lust och mer energi rent generellt.

Tabletterna är vegetabiliska och innehåller 750 mg arginin, vilket är en rätt hög dos. Kom därför ihåg att hålla dig noggrant i föreskrifterna och överskrid aldrig rekommenderat dagsintag.

Fördelar

  • Gynnsamt för fertiliteten
  • Vegansk

Nackdelar

  • Dagsdosen får ej överskridas

Pro Nutrition Arginine FX

Pro Nutrition Arginine Fx är avsett specifikt för dig som vill träna riktigt hårt och maxa dina träningsresultat. Argininet ökar muskelstyrkan och har även en positiv effekt på blodgenomströmningen. 

En portion ger dig en hög dos arginin vilket är perfekt för dig som vill maxa dina träningsresultat. Det här är en produkt för personer som tränar hårt och som inte har några medicinska problem. 

Ett plus ger vi för att pulvret är praktiskt portionerat i påsar, som bara är att öppna och hälla ner i ett glas vatten. Du slipper alltså måtta med skopa eller hantera en otymplig påse. Produkten har en trevlig smak av lime och jordgubb.

Fördelar

  • Smakar gott
  • Hög dos arginin

Nackdelar

  • Sötad med sukralos och acesulfam-k

Acrilex Larginin 1000 mg

Acrilex Larginin 1000 mg är ett tillskott för män och kvinnor som tas för att höja och bibehålla lusten. Det är en ren produkt utan onödiga tillsatser och förutom arginin innehåller den endast cellulosakapseln med ett ytbehandlingsmedel.

Tabletten används som ett dagligt tillskott vid behov. Formen av arginin är i lättupptaglig form för kroppen och du kan märka av effekten ganska omgående efter intag.

Fördelar

  • Kan öka lusten
  • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

  • Bör ej tas av personer med hjärtproblem

Elexir Pharma Maca L-arginin

Elexir Pharma Maca L-arginin är ett kosttillskott med roten maca och arginin, som kan ge ökad lust hos män och kvinnor. Macaroten härstammar från Anderna och används där traditionellt som potenshöjande medel för män och kvinnor. Kapslarna är också rika på vitamin B, C och E. Den innehåller också en riklig mängd aminosyror.

Förutom l-arginin innehåller tabletterna även folsyra och zink. För den som har känslig mage är det bra att ta tabletterna i samband med måltid.

Fördelar

  • Högt näringsinnehåll
  • Med flera aminosyror

Nackdelar

  • Kan ge dålig mage

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad