Bästa kvannen 2024 – Historisk växt med medicinska egenskaper

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den här artikeln är för dig som hört talas om kvannens hälsoegenskaper och vill veta mer om växten som använts i tusentals år inom folkmedicinen. Här kommer du att få reda på varför den var så omtyckt redan på vikingarnas tid, och hur du själv kan använda den för dess hälsoegenskaper. Vi önskar dig god och faktarik läsning!

Kvanne - en av de första odlade växterna i Sverige

Kvannen har genom historien använts av naturfolk på flera kontinenter och hos oss i Norden finns den dokumenterad ända så långt tillbaka som till 1100-talet. Vår egen ursprungsbefolkning samerna har använt den flitigt både som livsmedel och medicin i många århundraden. Den har ansetts kunna göra allt från att bota förkylningar till att skydda användaren mot pesten.

I vår fördjupade artikel om kvanne kommer du att få lära dig allt som är värt att veta om den historiska växten. Den är än idag använd inom alternativvård, i Sverige framförallt som ett preparat mot urinvägs- och prostatabesvär. Men den har även många andra användningsområden och kan fylla flera funktioner. 

Som vanligt har vi också valt ut ett antal produkter och premiumvinnaren i köpguiden blev Primavera Kvanne Eterisk Olja. Vår mellanvinnare är en svensk produkt vid namn Elexir Pharma Urilock och för dig som vill ha flytande kvanne rekommenderar vi vårt budgetalternativ Natural Flytande Kvanne

Om du inte hittar ett lämpligt alternativ i våra huvudkategorier, har vi valt ut några utmanare som även de är intressanta kvanneprodukter. Men låt oss börja med en kort genomgång av favoriterna, för att sedan titta närmare på kvannens olika egenskaper och kvaliteter.

Premium: Primavera Kvanne Eterisk Olja

Primavera Kvanne Eterisk Olja är en av de mest exklusiva kvanneoljorna som finns att få tag på i Sverige. Du kan använda den som behandling mot kramper, huvudvärk och PMS. Den har också en lugnande och rogivande effekt och kan användas som doftgivare i ett rum. Då droppas den helt enkelt på en doftsten eller i en aromalampa.

Fördelar

 • Ekologisk olja
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Exklusiv olja som inte finns hos alla återförsäljare

Mellan: Elexir Pharma Urilock

Elexir Pharma Urilock är ett vegetabilisk kosttillskott med kvanne och pumpakärnor. Båda dessa har visat sig ha goda effekter på urinvägarnas funktion. Elexir Pharma Urilock är ett kliniskt testat kosttillskott som funnits på marknaden i många år och som i Sverige är ett av de populäraste tillskotten när det gäller naturpreparat mot problem med urinblåsa och prostata.

Fördelar

 • Kliniskt testad
 • Vegetabiliskt tillskott

Nackdelar

 • Endast 30-dagars kur

Budget: Soria Natural Flytande Kvanne

För dig som söker en tinktur med kvanne är Soria Natural Flytande Kvanne ett perfekt kosttillskott. Den kan användas på ett flertal sätt och passar både för invärtes och utvärtes behandling. Produkten är ekologisk och helt vegetabilisk. Användaren bör notera att den innehåller glukos och påverkar därmed blodsockernivåerna.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Många användningsområden
 • Med pipett

Nackdelar

 • Har inverkan på blodsockernivåerna

Köpguide

Vad är kvanne?

Kvanne, med det latinska namnet angelica archangelica, är en tvåårig ört med en ihålig, slät stjälk och små blommor som tillsammans bildar stora, runda sfärer på toppen av växten. Växten har grova, djupgående rötter. Inom naturmedicinen används både roten och bladen.

Kvanne har en mycket lång historia som krydda och medicinalväxt i Norden. Historiker har konstaterat att kvanne odlades i Norge så tidigt som på 1100-talet. Den användes flitigt i matlagning och för att bota en rad åkommor, och faktum är att kvanne var en av de första växterna som tillsammans med lök odlades i Norden. 

De norrmän som befolkade Grönland, Färöarna och Island tog med sig kvanne och där växer den nu vilt på samtliga av de tre öarna. I isländsk lagstiftning skyddas kvanne på samma sätt som träd skyddas hos oss i Sverige och där är det alltså inte tillåtet att plocka kvanne efter eget tycke eller varsomhelst.

I Sverige har kvanne en lång historia och det inte minst i den samiska kulturen. Historiska källor som finns om odlad kvanne i Sverige går tillbaka till 1300-talet, men sannolikt har den även använts längre än så.

samiska har kvanne till och med flera namn, utifrån de åldersstadier växten befinner sig i. Det finns även specifika namn för olika delar av plantan och det visar på hur viktig kvanne varit. Visserligen minskade betydelsen under 1800-talet, men den odlades ända in på 1900-talet och användes ofta vid influensa, epidemier eller andra farsoter som härjade.

Kvannerot ansågs kunna bota pest och under medeltidens pestutbrott exporterades stora mängder kvanne från Norge till sydligare delar av Europa. Roten användes på samma sätt som tuggtobak eller dracks som te.

Samerna, som var medvetna om att sjukdomar lätt spreds i folksamlingar, var noggranna med att alltid tugga på kvannerot när de besökte marknaden i Jokkmokk eller liknande handelsplatser för att sälja renkött och hantverk.

Växten har inte bara använts för sina medicinska egenskaper i Europa, utan har också en lång historia i stora delar av Asien, bland annat Kina, Korea och Japan, där den kallas dong quai. I alla dessa länder finns det dokumenterad användning som sträcker sig mer än 2 000 år tillbaka i tiden.

Hur används kvanne inom hälsokost?

Även om kvannes popularitet och användning minskade i det industrialiserade Norden, har intresset hos naturmedicinare kvarstått. Den har definitivt fått ett uppsving de senaste åren och det går att hitta allt fler produkter på marknaden som delvis eller helt innehåller kvanne.

Hos oss ingår den ofta i preparat som understödjer urinvägarnas hälsa och du kan också hitta vissa preparat mot klimakteriebesvär som innehåller kvanne. Kvanne har återigen börjat användas i matlagning som en del i bevarandet av den nordsvenska matkulturen.

Fördelar med kvanne

Det är ofta roten som används som medicin. Den innehåller en stor mängd bitterämnen och stimulerar matsmältningen och främjar mag- och tarmhälsa. Kvanne innehåller också eteriska oljor och det är den egenskapen som gör den effektiv mot bland annat dålig andedräkt.

Hos oss i Sverige är den välbekant för många som en ört mot inkontinens och som ett preparat för urinvägarnas hälsa. Men den används också för sina antibakteriella egenskaper, för god matsmältning, mot kramper vid menstruation, vallningar och andra klimakteriebesvär och som tidigare nämndes mot lever- och njuråkommor.

Historiskt sett har kvanne använts för:

 • Hjärtbesvär
 • Högt blodtryck
 • Inflammatoriska tillstånd i kroppen
 • Huvudvärk
 • Ledsmärta
 • Problem med lever och njurar

Kvanne mot inkontinens

Ett användningsområde som hela tiden blir mer populärt och uppmärksammat är att använda kvanne mot inkontinens. Personer som har nattliga urinträngningar som är orsakade av en överaktiv blåsa eller förstorad prostata, kan hitta kosttillskott mot detta som innehåller just kvanne.

En överaktiv blåsa kan vara åldersrelaterat, men det finns personer i alla åldrar som ofta känner sig kissnödiga och som har en aktiv blåsa. Tillskott av kvanne mot urininkontinens kan vara gynnsamt för personer i alla åldrar. Oavsett ålder är en överaktiv blåsa vanligare hos kvinnor än hos män, även om de också är drabbade.

Att du har en överaktiv blåsa vet du om du behöver tömma blåsan mer än åtta gånger per dygn och vaknar minst en gång per natt, för att gå på toaletten. Besvären beror på att muskeln som reglerar urintömningen fungerar på ett okontrollerat sätt.

Anledningarna kan vara många. Förutom klimakteriet och åldrande, kan det också bero på neurologiska sjukdomar, diabetes eller mental stress av olika slag såsom depression, ångestsyndrom och stress.

Äldre män får ofta urinvägsbesvär i samband med en förstorad prostata. Det blir då svårare att tömma blåsan helt och det kan uppstå ett behov att gå upp flera gånger på natten. Det här kan förstås vara väldigt besvärande och uttröttande och då kan ett tillskott med kvanne faktiskt hjälpa.

Antioxidanter i kvanne

Kvanne är också rik på olika typer av antioxidanter. Det är ett begrepp som är bekant för många, både inom naturmedicin och hudvård. Men vad är antioxidanter egentligen?

Antioxidanter är olika typer av substanser som hämmar eller avslutar kemiska kedjereaktioner i kroppen, där fria radikaler ingår. Fria radikaler bildas i våra kroppar och utlöses av olika faktorer. Orsaken kan vara miljögifter, skadliga mängder sol och undermålig hudvård.

Det bildas också fria radikaler i kroppen av stress, oro, sömnbrist och depression. Men som tur är finns det gott om antioxidanter att tillgå som bekämpar de fria radikalerna i kroppen och kvanne innehåller alltså rikliga mängder av dessa nyttiga antioxidanter.

Nackdelar och biverkningar

Kvanne är en potent växt och kan interagera med andra mediciner. Det som i huvudsak händer är att den minskar effekterna av medicinernas verkan. Det gäller en mängd olika substanser, bland annat ibuprofen och paracetamol. Du ska heller inte kombinera kvanne med mediciner mot högt blodtryck eller hjärtproblem. 

Kvanne är precis som många andra örter blodförtunnande och ska inte kombineras med Waran eller andra liknande mediciner. 

Kvanne kan också interagera med kolesterolsänkande mediciner. Konsultera alltid din läkare om du vill ta kvanne och använder någon som helst form av läkemedel. Eftersom studierna som gjorts på kvanne i dagsläget är begränsade så avråds också gravida och ammande kvinnor att från att ta kvanne.

Var kan man köpa kvannetillskott?

Kvanne kan köpas i välsorterade hälsokostaffärer. De bästa priserna och ofta också bästa utbudet hittar du i hälsokostaffärer online. Utbudet har hittills varit rätt begränsat men eftersom kvanne på senaste tiden blivit så uppmärksammat, finns det fler produkter att få tag på än tidigare.

Efter att Amazon gjort inträde på den svenska marknaden har också utbudet med kvanneprodukter ökat betydligt, tack vare att de erbjuder flera tillskott med kvanne i sitt sortiment.


Kvanne Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Bland våra favoritkategorier har vi valt tre stycken spännande tillskott med kvanne. De är av olika sorter och täcker därför också flera behov. Valen har gjorts på basen av den omfattande research vi utfört inför den här köpguiden, där vi både läst tester och recensioner likväl som fakta på företagens egna hemsidor.

Premium: Primavera Kvanne Eterisk Olja

Primavera är ett mycket välkänt företag för den som använder eteriska oljor av olika slag. Här har vi 100 % ren, eterisk kvanneolja. Den kan användas för att avhjälpa åkommor som PMS, huvudvärk och inkontinens, men Primavera lanserar den också som en produkt som kan ha en lugnande och avkopplande inverkan om den används med en doftsten eller aromalampa.

Oljan kan också användas som ingrediens i en massageolja genom att några droppar blandas i 50 milligram basolja, till exempel mandel-, jojoba- eller olivolja..

Deras flaskor är bruntonade för att ge ett hundraprocentigt UV-skydd till oljan. Det gör att den håller flera år om den dessutom får stå mörkt i ett skåp. Oljan är framställd av ekologisk kvanne och innehåller inga övriga tillsatser.

Primavera är ett tyskt företag med sitt säte i Alperna i södra Tyskland. De ser på sitt uppdrag på flera nivåer och är inte bara ett bolag som producerar och distribuerar eteriska oljor världen över. Primavera har ett stort etiskt engagemang och det är en del i hela deras produktionslinje.

Allt de tillverkar har ekologiskt ursprung. De också lägger ner stor omsorg, tid och energi på att kontrollera och ha ett nära samarbete med de odlingsföretag som är utomeuropeiska. De håller hög standard miljömässigt och kräver full insyn när det gäller arbetarnas villkor och trygghet.

Med det här som utgångspunkt har Primavera lyckas bli en av de största i Europa på eteriska oljor och naturkosmetik. Kvanneoljan är en av deras mest exklusiva oljor i sortimentet och den går inte alltid att hitta ens hos de återförsäljare som annars har gott om eteriska oljor.

Fördelar

 • Ekologisk olja
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Exklusiv olja som inte finns hos alla återförsäljare

Mellan: Elexir Pharma Urilock

Elexir Pharma Urilock framställs av kvanneblad och extrakt från pumpakärnor. Extraktet från kvanne är standardiserat och framställt i enlighet med medicinsk standard. Preparatet bidrar till att bibehålla ett hälsosamt urinflöde och bra funktion i urinblåsan. Den kan förebygga frekventa toalettbesök och passar bra för dem som ofta behöver gå på toaletten nattetid.

Elexir Pharma Urilock fungerar för både män och kvinnor och kan också användas av män med prostataproblem. Om du har problem med blåsan av stressrelaterade orsaker kan Elexir Pharma Urilock mycket väl vara till hjälp även där.

Kvannens funktion i tabletterna är specifikt för att avhjälpa problem med urinblåsa och prostata. Kvannen är kompletterad med extrakt från pumpakärnor som förser kroppen med magnesium och zink samt den kraftfulla antioxidanten e-vitamin.

Även pumpakärnor har visat sig ha en positiv effekt på urinblåsan och de kringliggande musklernas struktur både hos kvinnor och män.

Fördelar

 • Kliniskt testad
 • Vegetabiliskt tillskott

Nackdelar

 • Endast 30-dagars kur

Budget: Soria Natural Flytande Kvanne

Soria Natural Flytande Kvanne är en tinktur och produkten är framställd av vegetabiliskt glycerin och ekologisk kvanne. Tinkturen kan du använda invärtes som ett kosttillskott och doseringen är då 25 droppar som högst tre gånger om dagen.

Den fungerar också bra att använda utvärtes genom att blanda ut den i en basolja och den kan också placeras på tidningarna mot migrän eller huvudvärk.

Tillverkarna påpekar att produkten har ett högt glykemiskt index och bör inte tas av personer med med diabetes eller problem med obalans i blodsockret. Då är det bättre att prova ett kosttillskott som vår premiumvinnare.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Många användningsområden
 • Med pipett

Nackdelar

 • Har inverkan på blodsockernivåerna

Kvanne-produkterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Utbudet på kvannetillskott är inte jättestort, men det finns några fler bra produkter som är väl värda att nämna. Även de tre nedanstående preparaten med kvanne tycker vi definitivt är intressanta och hittade inte vad du sökte i vara huvudkategorier kanske du hittar det här.

Vitaideal Vegan Kvanne

Vitaideal Vegan Kvanne är kapslar som består av ren, pulveriserad kvanne samt kapselskal. Vi är imponerade över att Vitaiedal inte lagt till några utfyllnadsmedel eller konserveringsmedel i produkten, utan att den består av endast dessa två beståndsdelar.

Tas i samband med måltid. Eftersom den kan påverka magen tillfälligtvis, är det bra att inta kapslarna tillsammans med något att äta.

Fördelar

 • Utan tillsatser och konserveringsmedel
 • Vegetabiliska kapslar

Nackdelar

 • Kan ge orolig mage

Biotiva Kvanne Te

Biotiva Kvanne Te är en relativt exklusiv produkt bestående av torkad kvannerot. Produkten brygger du te på och den kan användas mot magkramper, menstruationsbesvär och även problem med inkontinens. Kvannen är ekologiskt odlad och tillverkad i Tyskland. Biotiva Kvanne Te innehåller inga tillsatser.

Fördelar

 • Ekologisk kvannerot
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Bruksanvisning endast på tyska

Thrivagen Quicksilver Scientific

Quicksilver Scientific Thrivagen är ett spännande kosttillskott som sprayas i munnen och som kan tas som ett alternativ till östrogener. Den är alltså avsedd att användas av kvinnor i övergångsåldern.

Quicksilver Scientific Thrivage består av en örtblandning vars innehåll liknar det kroppsegna östrogenet och som kan ge lindring mot flera olika symtom. Inte minst är det örten shatavari här som innehåller stora mängder östrogenliknande ämnen.

Kvannen i sprayen kan bidra med att minska vallningar och den har även en energigivande och humörhöjande effekt.

Fördelar

 • Naturligt alternativ till östrogener

Nackdelar

 • En av de dyraste kvannepreparaten

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad