Bästa kronärtskocka 2024 – Extrakt från cynara scolymus i olika former

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du hört talas om att kronärtskocka kan bidra till god mag- och tarmhälsa och som även kan stärka lever och galla? I vår artikel ska du få lära dig allt om detta och hur du kan inkludera kronärtskocka i din kosthållning på ett effektivt sätt. Vi önskar dig hjärtligt välkommen till vår stora guide om kronärtskocka!

Tillgodogör dig alla näringsämnen i kronärtskocka

Kronärtskocka är ett kosttillskott som inom naturmedicinen ofta används för sina hälsobringande egenskaper. Kronärtskocka kan också tas som ett allmänt och revitaliserande extrakt, eftersom det innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. 

I vår artikel kommer vi i detalj gå in på exakt vad kronärtskocka innehåller och på vilka sätt den kan bidra till att gynna hälsan. 

Kanske har du hittat till den här artikeln för att du är intresserad av kronärtskockan för dess utrensande egenskaper och för att den är stärkande för levern. Eller så har du hört talas om att kronärtskocka kan vara effektivt mot IBS och är intresserad att prova extraktet av den anledningen. 

Vilket syftet än är, så har vi något för alla. Längre ner i texten kommer du att hitta tips på intressanta produkter, om du är intresserad av att använda kronärtskocka för dess hälsoegenskaper. 

I premiumkategorin placerade vi den här gången Lamberts Kronärtskocksextrakt. Inte långt efter kom mellanvinnaren BioCare Artichoke Complex. För dig som vill ha kronärtskocka på tallriken rekommenderar vi vårt budgetalternativ Grillade Kronärtskockor Eko från Urtekram.

Specialaren Petitfee Artichoke Lugnande Hydrogel är ett exempel på hur du kan använda kronärtskocka för utvärtes bruk. Dessutom har vi fler spännande utmanare att kika på!

Premium: Lamberts Kronärtskocksextrakt

Lamberts Kronärtskocksextrakt tas för att minska olika typer av matsmältningsproblem. Det kan gälla allt från uppblåsthet till problem med matsmältningen på olika sätt. Dagsdosen varierar med 2-6 tabletter per dag, beroende på vilken typ av problem du har. 

Brittiska Lamberts har i många decennier tillverkat kosttillskott av mycket hög kvalitet och de har en god renommé i sin bransch.

Fördelar

 • Högdoserat extrakt

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Mellan: BioCare Artichoke Complex

BioCare Artichoke Complex innehåller en kombination av kronärtskocka, gurkmeja, maskros och kardborre. Det gör att tabletterna har utrensande egenskaper och dessa är perfekta att ta för dig som vill detoxa kroppen och hjälpa njurarna att rensa ut slaggprodukter och toxiner.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar
 • Inga utfyllnadsmedel

Nackdelar

 • Ej ekologiskt innehåll

Budget: Urtekram Grillade Kronärtskockor Eko

Kronärtskockorna från danska Urtekram är består av hela, inlagda kronärtskockor. De är marinerade i kallpressad solrosolja, vitlök och kryddor och passar bra att använda i många olika typer av matlagning, alternativt som ett läckert tilltugg.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Kan användas i många olika maträtter

Nackdelar

 • Liten burk

Special: Petitfee Artichoke Lugnande Hydrogel

Petitfee Artichoke Lugnande Hydrogel är en rikligt återfuktande ögonmask med kronärtskocka och aloe vera gel som du också kan använda för andra torra områden i ansiktet. Under ögonen dämpar den svullnader och mörka ringar genom att driva ut toxiner. Gelen återfuktar rikligt och ökar spänsten.

Fördelar

 • Rikligt återfuktande
 • Minskar svullnad under ögonen

Nackdelar

 • Ingen innehållsförteckning på svenska

Köpguide

Vad är kronärtskocka?

Kronärtskocka tillhör familjen korgblommiga växter. Det är en tistelliknande växt med ätbara blomknoppar som ska skördas strax innan blomning. Egentligen är kronärtskocka flerårig, men den kan inte övervintra i kallt klimat och därför odlas den på våra Nordiska breddgrader som ettårig.

I de flesta länder anses kronärtskocka vara en delikatess. I Spanien har kronärtskockan till och med ursprungsskyddade, geografiska områden precis som vin har. Kronärtskocka finns i flera färger, bland annat i grönt, blått och vitt. Här i Sverige ser vi oftast den gröna plantan. 

För den som inte provat att äta kronärtskocka kan vi tipsa om att det är en härlig delikatess! Planerar du att bjuda på skaldjursplatå men vet att det finns en vegan i sällskapet, är en kronärtskocka med en skål skirat smör perfekt plockmat att bjuda på till den som äter icke-animaliskt. 

Ett bra tips om du har kronärtskockor i kylen som behöver fräschas upp är helt enkelt att göra en ny snittyta i stjälken och ställa den i vatten. Efter någon dag är de spänstiga och fräscha igen.

Kronärtskocka i naturmedicinen

Kronärtskocka är mycket hög på näringsämnen, samtidigt som den har få kalorier och lite fett. Eftersom den dessutom och har en utrensande effekt i kroppen, är den ofta använd inom naturmedicin på olika sätt. 

Kronärtskocka kan tas som extrakt både i form av kapslar och droppar. Ofta tas kronärtskocksextrakt som leverstärkande och urindrivande medel, samt som en medicin mot gallbesvär. 

Den används också som behandling mot olika typer av magåkommor och matsmältningsproblem. Så låt oss titta lite närmare på vad kronärtskocka har för näringssammansättning.

Cynarin

Cynarin är en kemisk förening som stimulerar utsöndringen av galla i levern. På så sätt förhindras onyttigt fett från att ansamlas i kroppen. Det är en av de viktiga beståndsdelarna i kronärtskocka som hälsokostextrakt. 

Sammanfattningsvis kan sägas att cynarin bidrar till att hela matsmältningssystemet fungerar bättre och att kroppen kan bryta ner fetter. I förlängningen gör det att kolesterolnivåerna hålls nere.

C-vitamin

Människan är en av få arter på jorden som inte kan tillverka C-vitamin själva i kroppen. Vi behöver alltså få det i oss från vårt födointag. Vitamin C är extremt viktigt bland annat för att det är en kraftfull antioxidant. Det fyller otroligt många funktioner i kroppen och listan kan göras nästan oändlig. 

C-vitamin stärker immunförsvaret och gör oss därmed mindre mottagliga för förkylningar, influensor och infektioner. Det är också viktigt för våra slemhinnor, tandköttet, ögon, kolesterolnivåerna och matsmältningen. 

Dessutom stimulerar c-vitamin upptaget av många andra näringsämnen i kroppen, däribland järn. C-vitamin är även viktigt för huden, då den stimulerar kollagenproduktionen och gör hyn spänstig.

A-vitamin

Även A-vitaminer är livsviktigt för att våra kroppar ska fungera bra och a-vitamin fyller flera viktiga funktioner. Det är ett vitamin som är betydelsefullt för den växande kroppen och viktigt redan för fostret i magen. A-vitamin behövs för att immunförsvaret ska kunna fungera, men är även avgörande för bra slemhinnor, god syn, ben- och skeletthälsa.

Kalcium

Kalcium finns i våra tänder, vårt skelett och det är även viktigt för blodet. Det är ett oumbärligt grundämne och är det som kroppen till stor del består av. Kalcium bidrar till celldelningen och benstommens uppbyggnad. 

Skelettet kan sägas utgöra kroppens kalciumbank där kroppens olika delar kan hämta kalcium från. Det är därför viktigt att du har ett rikligt kalciumupptag så att fördelningen i resten av kroppen blir effektivt.

Järn

Järn behövs för att syresätta blodet och cellerna. Järn gör oss också energiska och pigga och även om det det behövs endast i små mängder är det mycket viktigt för allmäntillståndet. 

Järnbrist är en av våra vanligaste brister på jorden och särskilt kvinnor är drabbade. Järn hjälper syretransporten i musklerna och det gör att ett järntillskott är bra även för dig som tränar mycket.

Kalium

Kalium är ytterligare ett mineral som är viktigt för att kroppens celler ska fungera. Kalium har betydelse för njurarna och benstommens funktion och har även många andra uppgifter i kroppen. Brist på kalium kan göra att energidepåerna i kroppen töms och att du inte orkar lika mycket som vanligt.

Protein

Proteiner är en mycket viktig byggsten i kroppen, både för våra muskler och vår hud. Ofta förknippar vi proteiner med animaliska livsmedel, men proteiner finns det också gott om i växtriket. Kronärtskocka är en av de grönsaker som innehåller rikligt med proteiner och som är väldigt nyttigt att äta, även av den anledningen.

Inulin

Inulin är ett kostfiber som indirekt bidrar till att stabilisera insulinnivåerna genom att det inte tas upp av kroppen, utan passerar i tarmsystemet. Inulin gör dig mätt längre och påverkar inte blodsockret lika kraftigt som exempelvis snabba, tomma kolhydrater.

Folat

Folat är den naturliga varianten av folsyra eller vitamin B9, som är den konstgjort framställda varianten som ofta hittas i kosttillskott. Folat kan hittas i olika livsmedel och däribland kronärtskocka.

Polyfenoler

Polyfenoler är det färgämne som ger bär, grönsaker och frukt dess doft, smak och färg. Polyfenol har många hälsobringande egenskaper och är en viktig antioxidant för kroppen. Polyfenoler kan delas upp i flera olika varianter och en av dessa som många har hört talas om är flavonoider.

Fördelar med kronärtskocka

Vid en läsning av genomgången ovan förstår säkert många att kronärtskockor och extrakt från kronärtskocka kan ha väldigt många hälsofördelar. Eftersom den innehåller inulin kan den bidra till att stabilisera blodsockernivåerna.

Extrakt från kronärtskocka har också använts för att lindra symtom från IBS och andra magåkommor och även för att förbättra matsmältningsfunktionerna rent generellt. Extrakt från kronärtskocka används också för sina detoxande funktioner och anses kunna förbättra levern och njurarnas hälsa.

Nackdelar och biverkningar

Kronärtskocksextrakt har få biverkningar. Men korgblommiga växter kan framkalla allergier, så personer som är allergiska mot dessa, bör iaktta försiktighet även när det gäller kronärtskocka. 

Extrakt från kronärtskocka ska inte användas av personer med blockerade gallgångar eller problem med gallsten. Om du lider av njur- och leversjukdomar bör du konsultera din läkare innan du tar ett kronärtskocksextrakt.


Kronärtskocka Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Våra favoriter består av fyra olika produkter som har något för alla. Dessa har vi valt ut på basen av insamlad information, som i första hand har bestått av tester och fakta från företagens egna hemsidor.

Premium: Lamberts Kronärtskocksextrakt

Lamberts Kronärtskocksextrakt är utvunnet ur kronärtskockans blomkorg och är avsett att tas av personer som har problem med matsmältningen och som ofta känner sig uppsvällda och har svårt att smälta mat.

Efter att du svalt löses den långsamt upp i magsäcken och tarmarna, där den verkar genom att bland annat ha en gynnsam effekt på bakteriefloran. Doseringen ska ligga på 2 tabletter per dag i samband med måltid och och successivt trappas upp till högst 6 tabletter per dag. 

Får du kraftiga, utrensande symtom, som till exempel illamående och huvudvärk bör du backa och ta en mindre dos igen.

En tablett för också alltid med sig andra typer av tillsatser. Det här är visserligen en tablett med exceptionellt hög kvalitet och med ett högt koncentrat av kronärtskocka. Minus i kanten blir det för att den innehåller flera olika typer av fyllnadsmedel och ytbehandlingsmedel.

Fördelar

 • Högdoserat extrakt

Nackdelar

 • Innehåller tillsatser

Mellan: BioCare Artichoke Complex

BioCare Artichoke Complex är ett spännande tillskott av kronärtskocka, gurkmeja, maskros och kardborre. Du får en naturlig och komprimerad källa av flavonoider som gör att gallblåsans funktion understöds och att du kan driva ut gifter från kroppen i en balanserad avgiftningsprocess. 

Kapslarna är bra för dig som vill göra en detox och utrensning av kroppen, exempelvis efter en lång period av sjukdom, medicinering eller andra typer av extrema tillstånd. Den är enkel att ta, genom att du helt enkelt intar en tablett tre gånger om dagen i samband med en måltid.

Fördelar

 • Vegetabiliska kapslar
 • Inga utfyllnadsmedel

Nackdelar

 • Ej ekologiskt innehåll

Budget: Urtekram Grillade Kronärtskockor Eko

Grillade Kronärtskockor Eko från Urtekram är kronärtskockan i sin renaste form och här får du läckert grillade kronärtskockor i kallpressad solrosolja med en kryddblandning av oregano, vitlök persilja och havssalt. Kronärtskockorna passar utmärkt att ha i sallad, pasta, sås, pajer, pizzor eller helt enkelt äta som snacks. 

Urtekram är ett danskt livsmedelsföretag som producerar, importerar och distribuerar ekologiska livsmedel och hudvårdsprodukter med naturligt ursprung. Kronärtskockorna är minst sagt välcertifierade och har vår svenska kravmärkning, den danska motsvarigheten till ekologisk märkning samt EU:s märkning för ekologiska livsmedel.

Fördelar

 • Ekologiskt certifierad
 • Kan användas i många olika maträtter

Nackdelar

 • Liten burk

Special: Petitfee Artichoke Lugnande Hydrogel

Petitfee Artichoke är en väldigt spännande produkt i form av en lugnande ögonmask med kronärtskocka och aloe vera. För dig som ofta känner dig svullen under ögonen eller har mörka ringar, kan det här vara precis vad du behöver för att boosta området kring ögonen. 

Det är inte jätteofta kronärtskockan används för utvärtes bruk, men här har Petitfee Artichoke tagit till vara dess utrensande egenskaper i den vårdande ögonmasken. 

Den näringsrika formulan återfuktar rikligt, tack vare aloe vera och kronärtskocka som bidrar med sammandragande och utrensande effekter. Dessa gör att svullnaden går ner och mörka ringar kan minskas. 

Kronärtskocka lugnar och vårdar huden och är perfekt att använda på kvällen innan läggdags och innan du sätter på en rikligt vårdande och återfuktande nattkräm.

Fördelar

 • Rikligt återfuktande
 • Minskar svullnad under ögonen

Nackdelar

 • Ingen innehållsförteckning på svenska

Kronärtskockorna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte det du söker bland våra favoriter? Då kan du ta en titt på utmanarna här nedan. Vi hoppas att du hittar vad du söker där!

Nordbo Pure Cleanse

Nordbo Pure Cleanse är en 30 dagars kur avsedd att främja njurarnas och tarmarnas funktion. Det görs med hjälp av ett naturligt innehåll av kronärtskocka, gurkmeja, chlorella, maskros, tryffelolja och rödalm. 

Kuren innehåller 120 kapslar som tas två gånger om dagen under 30 dagar. Det är viktigt att dricka extra mycket under kuren, eftersom användaren annars kan drabbas av huvudvärk. Reagerar magen ska kuren halveras tills den vant sig och därefter kan användaren öka dosen på nytt.

Fördelar

 • Detoxande kur

Nackdelar

 • Kan ge huvudvärk
 • Känsliga magar kan reagera till en början

Herbadirekt Kronärtskockor

Herbadirekt Kronärtskockor innehåller 90 kapslar med kronärtskocksextrakt innehållande 2,5 mg cynarin. Kapslarna är vegetabiliska och innehåller inga tillsatser, färgämnen eller sötningsmedel. Kapslarna passar för personer med matsmältningsproblem och kan med fördel prövas av dem som har problem med IBS och liknande magåkommor.

Fördelar

 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Hands On Veggies Ekologisk Deodorant Kronärtskocka & Ros

Deodoranten från Hands On Veggies är en ekologisk deo, helt utan parabener, alkohol och aluminium. Produkten är framställd av extrakt från kronärtskocka och ros. Kronärtskockans uppgift i deodoranten är att lugna och ge en antiseptisk verkan. 

Hands On Veggies Ekologisk Deodorant Kronärtskocka & Ros är ekologiskt certifierad, vegansk och är givetvis heller inte framställd genom några djurförsök. Själva flaskan är tillverkad av sockerrör och helt återvinningsbar i en kompost.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Parabenfri
 • Utan alkohol

Nackdelar

 • Tar inte bort lukt till 100 %

Biomenta Liver Plus

Biomenta Liver Plus tillskott tas för leverns funktion. Den innehåller kronärtskocka med 11,25 mg cynarin, maskros, mjölktistel och gurkmeja, som i sin tur bidrar med kurkumin och kolin. Tillsammans bildar de en effektiv leverutrensning och detox, som används som en kur där du tar en tablett tre gånger om dagen. Minska mängden tabletter per dag om du får för stora utrensningssymptom.

Fördelar

 • Skonsam detoxkur
 • För leverns hälsa

Nackdelar

 • Endast tysk bruksanvisning

Terranova Dandelion, Artichoke & Cystein Complex

Terranova Dandelion, Artichoke & Cystein Complex passar för alla som vill ha hjälp med med matsmältningen och olika typer av magbesvär. Kapslarna innehåller en blandning av extrakt från kronärtskocka och maskros. 

Gurkmeja, grönkål, grönt te och korngräs finns i kapslarna. Tillsammans bildar de en synergi som är välgörande för mage och tarm. En intressant detalj med produkten är att ingredienserna är framtagna med den patenterade frystorkningsmetoden phytoFRESH, som går ut på att frystorka ingredienserna direkt efter skörd, för att behålla alla näringsämnen.

Fördelar

 • Framställd med en patenterad tillverkningsmetod
 • Inga tillsatser
 • Bra även för hår, hud och naglar

Nackdelar

 • Ger inte effekt för alla

Gloryfeel Mariatistel med Kronärtskocka

Ett tillskott som även det är avsett för att avgifta levern och de bärande ingredienserna är kronärtskocka, mariatistel och maskrosextrakt. I burken får du två månaders förbrukning med 120 kapslar. Gloryfeel Mariatistel Med Kronärtskocka är tillverkad i Tyskland med hög kvalitetsstandard. Kapslarna är veganska.

Fördelar

 • Vegansk kapsel

Nackdelar

 • Kan ge utrensningssymptom

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad