Bästa kreatinet 2024 – Ett populärt tillskott för optimering av träningsresultat

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Troligen har du hittat till den här artikeln för att du vill lära dig mer om kreatin. Då har du kommit rätt! Här kommer du nämligen att få lära allt om aminosyran som hjälper dig att prestera maximalt rent fysisk.

Kreatin passar dig som ägnar dig åt olika typer av explosiva, fysiska aktiviteter. Det kan gälla tyngdlyftning, sprint eller tennis. Alla sporter där du behöver höja din prestation snabbt och explosivt under kort tid.

Vi kommer också att ingående berätta om hur kreatin fungerar och berätta om olika forskningsresultat, som visar på kreatinets för- och nackdelar. Som vanligt kompletterar vi också informationen med att rekommendera de bästa produkterna vi hittat på marknaden.

I premiumkategorin idag vann Thorne Research Inc. Creatine. I mellanklassen blev Fairing Kreatin Monohydrat vinnaren. I budgetkategorin vann SmartSupps Creatine Monohydrate. En mycket intressant specialare har vi också med; Olimp Creatine Xplode är en produkt för den som söker exceptionella träningsresultat.

Premium: Thorne Research Inc. Creatine

Thorne Research Inc. Creatine är ett kreatin som framställs i USA. Företaget tar aktivt avstånd från all form av GMO-producerade livsmedel med motiveringen att produkterna ska vara så rena som möjligt och inte innehålla några onödiga ingredienser överhuvudtaget. 

Därför innehåller deras kreatin endast kreatin monohydrat. Det är lättlösligt i vatten och kan därmed användas i många olika typer av drycker - exempelvis smoothie eller proteindrycker.

Fördelar

 • Kan öka effekten av styrketräning
 • Lättlöslig i vätska

Nackdelar

 • Kan binda mycket vätska i kroppen

Mellan: Fairing Kreatin Monohydrat

Fairing Kreatin Monohydrat är ett kreatin som är framtaget av ett svenskt företag. De har gjort seriösa kvalitetskontroller i egna laboratorier i Sverige, enligt ett strikt regelverk. Detta gör att deras produkter anses vara trygga och säkra att använda och är därför populära hos många atleter och elitidrottare. 

Fördelar

 • Certifierat
 • Använt av många atleter

Nackdelar

 • Passar ej personer som tränar uthållighetssporter

Budget: SmartSupps Creatine Monohydrate

SmartSupps Creatine Monohydrate är ett kosttillskott som är både svensktillverkat och prisvärt. Du får mer än 150 portioner i den här förpackningen. Ett minus är att där produkten tillverkas hanteras gluten, mjölk och sojaprodukter. SmartSupps Creatine Monohydrate kan alltså innehålla spår av dessa.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av ägg, gluten, mjölk och soja

Special: Olimp Creatine Xplode

Här har vi en specialare i ordets sanna bemärkelse. De flesta kreatinprodukter innehåller en eller två kreatinformer, men här har företaget Olimp Creatine Xplode alltså kombinerat sex stycken olika kreatinsorter för absolut maximal effekt.

Det här är en produkt som används av många elitidrottare i olika sporter. Produkten ska också passa personer som normalt får liten respons på kreatin.

Fördelar

 • 6 st olika kreatinsorter
 • För personer med liten respons på kreatin

Nackdelar

 • Artificiell smak

Köpguide

Vad är kreatin och vad har det för funktioner?

Kreatin är ett ämne som finns i proteinrika livsmedel. Det hjälper till att öka energinivåerna i kroppen genom att lagra fosfat i cellerna, som sedan används som energi. Kreatin är ett kosttillskott som i första hand är intressant för de som tränar explosiva sporter och vill få bättre träningsresultat.

Kreatin är populärt eftersom det inte har några farliga biverkningar och är ett effektivt kosttillskott för att öka prestationerna. Många elitidrottare eller de som satsar seriöst på träningen kombinerar kreatin med proteinpulver.

Personer med normal ämnesomsättning förbrukar varje dag mellan 1-3 gram kreatin.  Kreatinet utsöndras via njurarna och urinen. Vi tillför sedan mer kreatin via kosten och genom att kroppen själv producerar kreatin i njurarna. I normalfallet producerar vi en kreatinmängd som räcker alldeles utmärkt för att vi ska kunna prestera fysiskt under en dag.

Men för en som satsar mycket på träning eller är elitidrottare, kan ett tillskott av kreatin öka lagren betydligt. Det gäller till exempel styrketräning eller någon form av högintensiv träning, såsom kortdistanslöpning eller intervallträning.

Rekommenderad dos när du börjar ta kreatin

Ofta rekommenderas det att du börjar med en dos på 5 gram, fyra gånger om dagen i ca en vecka, för att fylla på kreatinlagren ordentligt. Detta ger totalt 20 gram per dag. Därefter fortsätter du med en underhållsdos på 3 till 5 gram per dag. Men kom ihåg att alltid läsa instruktionerna på produkten noggrant innan du börjar.

Har kreatin några biverkningar?

De har gjort en gjorts en hel del forskning på kreatin genom åren. Eftersom det är ett prestationshöjande tillskott är det också givetvis intressant för många. En återkommande biverkning forskning visat på är en viss viktuppgång, eftersom kreatin binder vätska.

Det är inte din fettmassa som påverkas, men det är mycket möjligt att du kommer känna dig större och se större ut. Slutar du ta kreatin försvinner också vätskan på några veckor.

För idrottare som tränar i varmare klimat är den här vätskan dock en fördel, eftersom det gör att kroppen lättare reglerar kroppstemperaturen. Kreatin utsöndras genom njurarna så personer med njurproblem ska aldrig ta kreatin utan att rådfråga läkare först.

Positiva effekter av kreatin

Som vi redan konstaterat så är en positiv effekt av kreatin att musklernas kapacitet ökar. Men det finns också forskning som visar att återhämtningen sker snabbare och effektivare med ett intag av kreatin. Muskelskador i samband med träning och kramper av vätskebrist har visat sig kunna förebyggas av kreatin.

Forskning pågår även om kreatin kan ha positiva medicinska effekter på sjukdomar som diabetes, fibromyalgi och parkinsons.

Kreatin och anaerob uthållighet

Kreatin har visat sig kunna ge förbättring vid högintensiva ansträngningar som repeteras. Det gäller inte bara repetitioner vid styrketräning. Det kan också gälla andra typer av träning som är explosiv. Det kan vara sporter som till exempel fotboll, men även individuella sporter som badminton och tennis.

Principen är den att kreatinet är effektivt för kortvariga och intensiva fysiska ansträngningar. Dock ska vi komma ihåg att när det gäller kreatin är effekten temporär. När du slutar ta tillskottet, så återgår kreatininnivåerna till det normala igen. Du presterar alltså bättre medan du tar tillskottet, vilket naturligtvis är intressant vid tävlingar och i liknande sammanhang.

Att äta kreatin regelbundet

Att tro att du ska kunna förbättra träningsresultat endast genom att ta kreatin är förstås inte en realistisk bild. För att förbättra dina resultat måste du också träna regelbundet och utmana både din styrka och kondition.

Det här ska du kombinera med en regelbunden kost med mycket kolhydrater och proteiner. När dessa saker är på plats och fungerar, är det dags att finjustera träningen med kreatin och eventuellt andra kosttillskott. Alla får heller inte något resultat med kreatin. Vissa personer svarar bättre på kosttillskottet än andra, utan att vi vet riktigt varför.

Var kommer kreatin ifrån?

Kreatin är en aminosyra. Den förekommer först och främst i maten vi äter. De rikaste kreatinkällorna är kött och fisk. I liten mängd producerar kroppen kreatin själv.

Kreatin som köps som kosttillskott är oftast framtagen på kemisk väg och kommer inte från kött eller har ett animaliskt ursprung. Det gör att veganer ofta kan ta kreatin som kosttillskott utan några problem, om de skulle vilja.

Eftersom vegetarianer och veganer kan ha en lägre nivå av kreatin i kroppen, kan de få en bättre effekt av kreatin som kosttillskott än vad en köttätare får. Effekten blir så att säga mer dramatisk för en vegan som börjar ta kreatin för träningsresultatens skull.

När är det bäst att ta kreatin?

Det har inte kunnat påvisats att det finns någon direkt effekt av kreatin, på samma sätt som att exempelvis ta proteinpulver innan träning. Effekten kommer snarare av de höjda kreatinnivåerna i musklerna.

Detta innebär att det sannolikt inte har någon större betydelse när under dagen du intagit kreatin. För en prestationshöjning är det alltså viktigt att kreatinnivåerna i kroppen är fulla rent generellt. Personer med känslig mage kan känna av kreatinet, så att kombinera kreatinintaget med en måltid är alltid en bra idé.

Kreatin Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Det finns många kreatintillskott på marknaden. För att kunna välja ut högkvalitativa kreatinpreparat till den här köpguiden har vi gjort gedigen research. Vi har samlat ihop ett stort antal tester, kundrecensioner och fakta om kreatin. Baserat på det har vi valt ut fyra vinnare i våra respektive kategorier.

Premium: Thorne Research Inc. Creatine

Thorne Research Inc. Creatine bidrar till musklernas uppbyggnad, prestationsförhöjning och bättre träningsresultat. Thornes kreatin är en mikroniserad form av kreatin. Den är lättlöslig i vätska och passar bra att blanda i smoothies, juicer eller i proteinshakes.

Enligt företagets egen produktbeskrivning, kan kreatinet med fördel användas av äldre för att främja muskelstyrka och kognitiv förmåga.

Rekommenderat dagsintag för produkten är en skopa per dag, utblandat i två till tre delar vätska. Burken innehåller 90 stycken portioner. Dygnsdosen får inte överskridas. Thorne Research Inc. Creatine är certifierad av NSF (The Public Health and Safety Organization).

Fördelar

 • Kan öka effekten av styrketräning
 • Lättlöslig i vätska

Nackdelar

 • Kan binda mycket vätska i kroppen

Mellan: Fairing Kreatin Monohydrat

Fairing Kreatin Monohydrat består av mikroniserat kreatin. Den passar bra vid högintensiv träning, såsom styrketräning, sprint och styrkelyft. Fairings Kreatin har många nöjda kunder och är en populär produkt, inte minst bland styrketränare. 

Det svenska företaget Fairing har sedan starten i början på 2000-talet haft som ambition att producera kosttillskott av högsta klass. De fokuserar mycket av sin produktion på prestationshöjande tillskott för fysiskt aktiva personer. Det gäller både elitidrottare och fritidsmotionärer. 

Fairing har en rad märkningar och tillverkar helt och hållet sina produkter enligt gällande föreskrifter och säkerhetsnormer i Sverige. De använder enbart västeuropeiska råvaror och analyser av produkterna sker alltid i Sverige enligt EU:s regelverk. 

Många professionella atleter använder Fairings kreatin. De har även andra produkter i sortimentet som är populära. Kreatinet passar alla som håller på med styrkesporter eller explosiva sporter.

Fördelar

 • Certifierat
 • Använt av många atleter

Nackdelar

 • Passar ej personer som tränar uthållighetssporter

Budget: SmartSupps Creatine Monohydrate

SmartSupps Creatine Monohydrate är ett kosttillskott som ger dig mycket för pengarna. Produkten är utmärkt för krävande, prestationsökande, kortvarigt träning med repetitioner. Exempelvis sprint, kampsport och styrketräning.

SmartSupps är återigen ett svenskt kosttillskott. Genom att köpa högkvalitativa ingredienser och skippa mellanhänder, kan de pressa priserna. De undviker också dyr marknadsföring och påkostade förpackningar, vilket håller priserna nere. Om du vill ha högkvalitativa basprodukter till bra priser är SmartSupps definitivt något för dig.

SmartSupps Creatine Monohydrate har en neutral smak, som gör den lätt att blanda i olika drycker som smoothies eller proteindrycker. Du kan också blanda den med vatten. Daglig dos av SmartSupps Creatine Monohydrate är 3 gram. Förpackningen är stor och här får du ut 167 portioner.

Noteras bör att där produkten framställs så hanteras även sojamjölk, gluten och ägg.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av ägg, gluten, mjölk och soja

Special: Olimp Creatine Xplode

Med ordet Xplode i titeln, så förstår du säkert att det här är ett kreatin med ett innehåll utöver det vanliga. Det här är kreatinet består av av sex olika typer av kreatin, alla med sin specifika absorptionskinetik. Gemensamt för dem alla är att de har hög biotillgänglighet.

Om du är en av dem som inte får särskilt bra respons med kreatin, kan du prova med den här. Många som inte tycker sig få någon respons av kreatinintag, får det med Olimp Creatine Xplode. Den används av friidrottare, fotbollsspelare, hockeyspelare och styrketränare.

Huvuddelen av Olimp Creatine Xplode är kreatin magnesium. Detta är ett starkt alkaliskt kreatin och bryts inte ner i mag- och tarmkanalen. Den andra formen av kreatin är kreatinpyruvat. Den påskyndar upptaget och minskar också irritation i magsäcken.

Den tredje formen av kreatin i produkten är kreatinmalat. Den gör produkten lättlöslig i vatten. Det gör att kroppen får jämnare upptagning av produkten. Kreatinmalat är en form av kreatin som fäster en saltmolekyl till kreatinet och på så vis gör det lättlösligt.

Till sist har vi kreatinetylester. Den här formen av kreatin absorberas genom cellmembranet och det krävs endast en mindre dos för att ge en hög halt av kreatin i musklerna. Även den här tekniken används av läkemedelsindustrin för att förbättra kroppens upptag av läkemedel. Den här formen av kreatin är också den typ som inte binder så mycket vätska.

Fördelar

 • 6 st olika kreatinsorter
 • För personer med liten respons på kreatin

Nackdelar

 • Artificiell smak

Kreatinet som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Som vi nämnde inledningsvis är marknaden med kreatintillskott stor. Bland våra favoriter har vi fyra utmärkta kreatintillskott. Men det finns definitivt fler kreatinprodukter som är värda att ta en närmare titt på. Därför presenterar vi i den här köpguiden sex stycken kreatintillskott, som vi tycker som läsarna kan ha glädje av att ta del av.

Star Nutrition Creatine Monohydrate

Creatine Monohydrate från Star Nutrition är ett kreatintillskott som hjälper till att öka muskelvolym och styrka vid träning. Den består av 100 % rent mikroniserat kreatin. Star Nutrition är ett svenskt varumärke, som sedan början av 2000-talet erbjudit elitidrottare och fritidsmotionärer kosttillskott av varierande slag.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Lågt pris

Nackdelar

 • Kan ge dålig mage
 • Smaken tilltalar inte alla

Holistic Kreatin

Holistic Kreatin innehåller kreatinet creapure. För att uppnå önskad effekt rekommenderar Holistic att du tar minst 3 gram per dag av produkten. Den innehåller inga animaliska ingredienser och är lämplig för veganer och vegetarianer. 

Ska du ta Holistic Kreatin inför en tävling så rekommenderas att du börjar i ca 2 månader innan tävlingstillfället. Därefter är en paus på 4 veckor det bästa, om du vill uppnå samma effekt nästa gång du använder kreatin som prestationshöjare. Holistic Kreatin löser sig bäst i ljummet vatten.

Fördelar

 • Bra i uppladdningsfasen
 • Lättupplösligt i vätska

Nackdelar

 • Dyrt
 • Bör ej kombineras med koffein

Core Creatine

Onlineföretaget svensktkosttillskott.se har tagit fram det egna varumärket Core. Deras kreatin består av 100 % rent kreatin monohydrat. Det här anses vara ett mycket prisvärt kreatin av motionärer, likväl som elitidrottare.

Core Creatine är framtaget för att öka prestationsförmågan vid högintensivt muskelarbete och har ett väl dokumenterat resultat hos användarna. Passar de flesta högintensiva idrottsaktiviteter.

Fördelar

 • Svenskt varumärke
 • Prisvärt
 • Utan tillsatser

Nackdelar

 • Luktar starkt

Pro Nutrition Creatine

Pro Nutrition är ett varumärke som många elitidrottare använder sig av. Kreatinet ökar muskelcellsvolymen och kan därmed också ge ökad prestationsförmåga. Kreatinet tillverkas genom en patenterad tillverkningsprocess och anses vara det renaste kreatinet på marknaden. Genom att också binda vätska i musklerna, ser dessa mer tydligt och visuellt större ut. Används av många kroppsbyggare.

Fördelar

 • Patenterad tillverkningsprocess
 • Väldokumenterat resultat

Nackdelar

 • Kan binda mycket vätska

On Optimum Nutrition Creatine Powder

On Optimum Nutrition vill ge sina köpare bra kvalitet av kosttillskott, som samtidigt är prisvärda. Detta är rent kreatin i pulverform och används av många idrottare där explosiv styrka behövs. Det kan vara tyngdlyftning, sprint eller fotboll.

Den medverkar effektiv till prestationsförmågan och många anser att den ger ett bra resultat. On Optimum Nutrition Creatine Powder innehåller inga tillsatser.

Fördelar

 • Omtyckt tillskott av många idrottare
 • Svensktillverkat
 • Ger bra återhämtning

Nackdelar

 • Kan ge gaser i magen
 • Viss bismak

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad