Bästa kokossockret 2024 – Sötningsmedlet som är fullt med vitaminer och mineraler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du lära dig använda mindre sötning i din kosthållning och har hört talas om att kokossocker kan var ett alternativ? Då har du kommit rätt! I den här texten har du chansen att lära dig mer om sötningsmedlet och varför det kan varit ett sundare alternativ till vanligt socker. 

Kokossocker är ett nyttigare alternativ till vårt vanliga socker och i den här köpguiden vill vi ge dig information om för- och nackdelar. Du får även lära dig om vilka användningsområden kokossockret har.

Som vanligt har vi delat upp den här köpguiden i fyra huvudkategorier samt några utmanare. I premiumkategorin vann Superfruit Kokossocker. I mellanklassen vann Spireco Kokossocker Ekologiskt och vår budgetvinnare heter Urtekram Kokossocker från Nektar. Vår spännande specialare är svensk och heter Great Earth Kokosblomssocker.

Premium: Superfruit Kokossocker

Svenska Superfruit har tagit fram ett milt och högkvalitativt ekologisk kokossocker, som säljs i rejäla påsar på 500g. Kokossockret är utmärkt att använda i olika typer av matlagning och bakning. Ett plus i kanten ger vi också för det den snygga designen på förpackningarna som känns samtida och modern.

Fördelar

 • Svenskt företag
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Finns endast i en storlek

Mellan: Spireco Kokossocker Ekologiskt

Svenska Spireco har tagit fram ett kokossocker som är helt ekologiskt. Den levereras också i en enda storlek på ett kilo, vilket gör den praktiskt att köpa hem, för den som vill baka och laga mat med kokossocker i större utsträckning. Många påsar kokossocker är på 200 eller 300 gram, vilket inte räcker långt, om du exempelvis ska baka. Då är här är ett praktiskt och dessutom prisvärt alternativ.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Stor påse

Nackdelar

 • Finns endast i några få butiker

Budget: Urtekram Eko Kokossocker från Nektar

Urtekrams kokossocker är en produkt som ger ett ekologiskt och prisvärt socker, som kan användas i alla matlagnings- och baknings-sammanhang. Kokossockret har en neutral smak och är märkt med den danska motsvarigheten till Krav.

Fördelar

 • Mild smak
 • Bra allround-socker

Nackdelar

 • Påse om inte kan återförslutas

Special: Great Earth Kokosblomssocker

Great Earth Kokosblomssocker har framställts med en varsam lufttorkningsmetod, vilket gjort att kokosnektarets alla näringsämnen kunnat bibehållas. Resultatet är en mild, söt smak som är mer neutral än vad annat kokossocker kan ha.

Fördelar

 • Skonsamt producerad
 • Neutral smak

Nackdelar

 • Dyrt att ha i större mängder i matlagning och bakning

Köpguide

Kan kokossocker användas istället för traditionellt socker?

Kokosnöten med dess fantastiska egenskaper har i århundraden använts i Sydostasien; i allt från skönhetsvård till matlagning. Men det har dröjt ända till 2000-talet innan vi i väst på allvar har börjat upptäcka fördelarna men bland annat kokossocker.

Att det dröjt så länge innan kokossocker blivit uppmärksammat hos oss, kan möjligen bero på att vi är tvungna att helt och hållet importera det.

Socker har länge varit en het potatis när det gäller folkhälsan. På de senaste åren har förespråkare av flera olika typer av dieter och kosthållning hävdat att vi ska skippa kolhydrater överlag. Då inte minst socker, som brukar ligga högst upp på listan av olämpliga livsmedel att konsumera.

Allt fler strävar efter att leva en sundare livsstil och och ta hand om sig själva bättre. I detta ingår att byta ut mindre hälsosamma livsmedel mot nyttigare alternativ. 

Kategorin sötningsmedel är en av dessa delar av livsmedelsintaget som många vill justera. Tack vare det har det näringsrika kokossockret blivit ett populärt alternativ. Men vad är då egentligen kokossocker och på vilket vis är det bättre än vanligt socker?

Vad är skillnaden mellan kokossocker och vanligt socker?

Kokossockret kommer från kokospalmens nektar. Det är en stor skillnad jämfört med socker, som utvinns från sockerrör eller sockerbetor. Vanligt socker består till största delen av helt tomma kalorier. Kokossocker har och andra sidan ett högt näringsinnehåll. Kokossocker innehåller mycket antioxidanter och ett flertal vitaminer; inte minst stora mängder B-vitamin.

Utöver det innehåller kokossocker även mineraler, såsom magnesium, zink och järn. När det gäller kalorier och energi, innehåller kokos i princip lika mycket energi som vanligt socker. Dock påverkar det blodsockret i mindre grad, eftersom det har ett lägre glykemiskt index

Mätning av glykemiskt index är helt enkelt en indikator på hur mycket ett livsmedel påverkar blodsockret. Ju högre värde, desto större påverkan. GI-värdet på kokossocker ligger på 35, vilket kan jämföras med vanligt socker, som ligger på 97(!).

Däremot innehåller kokossocker en hög halt av fruktos. Inte minst av den anledningen, är det inte så att det är fritt fram att äta en massa kokossocker i tron om att det ska vara mycket nyttigare än vanligt socker. Men att äta det i lagom mängd och byta ut vardags konsumtionen av socker till kokossocker, kan vara en god idé om du vill ha ett nyttigare alternativ.

Hur används kokossocker?

Det är inte komplicerat att använda kokossocker eller byta ut det mot vanligt socker. Det går i princip att byta ut rakt av och har du ett recept där vanligt socker ingår, kan du oftast använda samma dosering när du tillsätter kokossocker istället. Du kan alltså använda kokossocker i bakning eller tillsätta det i kaffe och te. 

 Du kan också använda kokossocker när du lagar sylt. Kokossocker har en något karamelliserad smak, som också ger en nyans till smaksättningen av det du lagar. Något du får ta i beaktande alltså. 

Användning av kokossocker:

 1. Precis som vanligt socker i bakning och matlagning.
 2. Som sötningsmedel i te och kaffe.
 3. Till hemmagjord sylt, gelé eller saft.

Kokossocker är alltså väldigt väldigt lättanvänt och det är bara att prova sig fram om du vill börja använda det i din bakning och matlagning. Ofta är den ganska mjuk och finkornig i sin konsistens, vilket gör den behaglig att arbeta med. 

Kokossocker kan ha varierande konsistens, beroende på hur länge nektarn har kokats. Kokningstiden på nektarn och konsistensen har dock ingen betydelse för hur mycket eller lite du behöver använda av den. Sötman och näringshalten är desamma I vilket fall.

Hur framställs kokossocker?

Kokossocker kommer från nektar från kokospalmen blommor. Blommorna är för övrigt det som sedan blir till kokosnötter. Här skördas alltså blommorna innan de blommat ut och tappas på nektarn. Den värms sedan upp mycket långsamt och under omrörning i flera timmar, tills den uppnått en temperatur på 80 grader.

Vid 80 graders värme kristalliseras nektarn och dessa kristaller mals sedan ner. Slutresultatet blir det socker som vi kan köpa. Det här lågintensiva och lågtempererade framställningssättet är det som gör att mineraler och aminosyror bibehålls i blomnektaren. Ett bra kokossocker ska också vara fritt från kemikalier och tillsatser. 

När sockret oxiderar blir det karamelliserat och aningen brunt till färgen. Det får en lätt smak av kola. Sockret smakar absolut ingen kokos alls, vilket gör att den också passar att använda i alla typer av maträtter och bakverk. 

Kokospalmen tål inte kyla alls, utan trivs i sin naturliga miljö på varmare breddgrader. Det är antagligen också därför som det tagit tills nu innan vi i Skandinavien börjat uppmärksamma kokospalmens många olika användningsområden och hälsofördelar.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa kokossocker?

Du får vara beredd på att kokossocker kostar mer än vanligt socker. Bästa priserna på kokossocker hittar du online.

Fakta om kokossocker:

 1. Ett alternativ till vanligt socker.
 2. Oraffinerat.
 3. Innehåller fibrer mineraler, vitaminer och spårämnen.
 4. Innehåller fruktsocker.

Kokossocker Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Bland favoriterna i den här köpguiden har vi kokossocker från varumärken som är bekanta för många av oss. De är trygga att använda för dem som vill vara säkra på att produkterna håller god kvalitet. Flera av varumärkena är också svenska, vilket är extra roligt.

Vi rekommenderar också några goda chokladkakor som är sötade med kokossocker istället för vanligt socker. Perfekt för dig som vill unna dig något sött med kokossocker!

Premium: Superfruit Kokossocker

Superfruit kokossocker smakar som en blandning mellan råsocker och brun farin. Alla mineraler och vitaminer har bibehållits i produkten tack vare den varsamma framställningen - råvaran är ekologisk. Den fungerar bra i alla typer av bakning och matlagning, tack vare den fina konsistensen och den mycket milda smaken, som gör att den passar i alla typer av maträtter och bakverk.

Superfruit är ett svenskt företag och ett av Nordens ledande varumärken när det gäller produkter som har med rawfood och superfood att göra. I sortimentet finns torkade bär och frukter samt örter, alger, frön, svampar, kryddor, grönsaker och sötningsmedel. Samtliga är är ekologiska och innehåller enbart naturliga ingredienser, utan onödiga tillsatser.

Superfruit grundades 2007 och har sedan dess vuxit stadigt, med många olika distributionskanaler inom e-handel, dagligvaruhandel och apotek. Kokossockret har kommit ganska nyligen in i deras sortiment men som numera är en etablerad del av utbudet.

Specifikationer:

 • Återförslutbar plastförpackning
 • 500 gr

Fördelar

 • Svenskt företag
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Finns endast i en storlek

Mellan: Spireco Kokossocker Ekologiskt

Spirecos kokossocker är helt ekologiskt och framtaget inom ett projekt som hjälper utvecklingsländer att bygga småskaliga och självförsörjande jordbruk och småindustrier. Kokossockret är perfekt för den som vet med sig att hen vill använda kokossocker i matlagning och bakning hemma, eftersom den säljs i rejäla enkilospåsar.

Spireco är ett svenskt företag som tar fram en liten mängd, mycket noggrant producerade livsmedel. De har i första hand satsat mycket på en speciell sorts blåalg, men nu också det ekologiska kokossockret. Produkten kommer från Indonesien.

Specifikationer:

 • Återförslutningsbar påse
 • 1 kg

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Stor påse

Nackdelar

 • Finns endast i några få butiker

Budget: Urtekram Kokossocker från Nektar Eko

Urtekram kokossocker har en vackert gyllene färg och en väldigt mild smak. Den fungerar därför bra att använda till bakverk och den här kan du byta ut det vanliga sockret mot, vid bakning av exempelvis bullar eller sockerkaka.

Kokossocker innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel. Urtekram kokossocker är ett danskt varumärke, som producerar ekologiska livsmedel och hälsokostprodukter. De är också mycket välkända för sin hudvård.

Specifikationer:

 • Ekologisk
 • 280 gr

Fördelar

 • Mild smak
 • Bra allround-socker

Nackdelar

 • Påse om inte kan återförslutas

Special: Nutrinovate Boosting Films Caffeine Energizing

Kokossockret från Great Earth har en annorlunda tillverkningsprocess än de andra. Nektarn har lufttorkats och det innebär att den därmed är mycket miljövänligt och skonsamt producerad. Tack vare tillverkningsprocessen bibehålls en stor del av alla de näringsämnen som finns i nektarn.

Smaken är neutral och inte så kolaaktig som kokossocker av andra märken kan vara. Det här är ett bra alternativ att ha i kaffe och te, alternativt om du vill byta ut det vanliga sockret mot något nyttigare, men samtidigt behålla den neutrala smaken. Den passar också bra att ha till bakning och matlagning.

Specifikationer:

 • Återförslutbar påse
 • 500 gr

Fördelar

 • Skonsamt producerad
 • Neutral smak

Nackdelar

 • Dyrt att ha i större mängder i matlagning och bakning

Kokossockrena som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Om du inte hittade ett kokossocker du tyckte var intressant har vi med några till på listan, som vi definitivt tycker är värda att titta närmare på. Alla är bra alternativ till produkterna ovan.

Renèe Voltaire Kokossocker

Här kommer ett till svenskt kokossocker! Det ekologiska kokossockret från Renée Voltaire levereras i påsar om 200 g, vilket kan vara perfekt om du vill ha en högkvalitativ prova-på produkt. Renèe Voltaire är det lilla varumärket och familjeföretaget, som var en uppstickare på marknaden i början på 2000-talet.

De hade ambitionen att lansera superfood och hälsokostprodukter med en mer modern och inbjudande image, när det gäller förpackningar och marknadsföring. Renee Voltaire siktade på att komma ut i dagligvaruhandeln och ut till våra stora livsmedelskedjor. 

Det har de också lyckats med och därför hittar du ofta Renèe Voltaires produkter i vanliga mataffärer. De bästa köpen prismässigt för deras produkter, finns dock online.

Fördelar

 • Snygga förpackningar
 • Vegansk

Nackdelar

 • Liten påse
 • Ej Krav-märkt

Spireco Kokossocker 250 g

Kokossocker 250 g från från Spireco, är en produkt som är annorlunda än mellanvinnaren från samma märke. Det här är en mindre förpackning och den har också fler miljömärkningar. Den blir också därför aningen dyrare. Den är perfekt för den som vill ha en motsvarande produkt som mellanvinnaren, men som är ännu mer högkvalitativ.

Fördelar

 • Miljökompenserad
 • Från ett hållbart jordbruk

Nackdelar

 • Ganska dyrt

Kung Markatta Kokossocker

Kung Markattas kokossocker är både kravmärkt och EU-ekologiskt. Produkten är också klimatkompenserad. För dig som lägger stor vikt vid att köpa miljövänliga produkter, är det här definitivt varumärket som gäller. 

Kung Markatta är ett företag med ett väldigt brett utbud av ekologiska produkter av allehanda slag. Företaget startade 1983, med ambitionen att erbjuda oss svenskar rena och giftfria livsmedel som är snälla mot miljön i produktionsprocessen. De är certifierade genom en rad olika märkningar, bland annat KRAV, Fairtrade, Ecosocial, EU-ekologiskt och Äkta Vara. Kung Markatta klimatkompenserar dessutom för sina transporter.

Fördelar

 • Ekologiskt
 • Klimatkompenserad produkt

Nackdelar

 • Liten förpackning
 • Opraktisk påse

Renée Voltaire Choklad med 80 % Kakao

Renée Voltaire Choklad med 80 % Kakao är en helt vegansk produkt som är sötad med endast kokossocker. Kakaon kommer från Syd- och Nordamerika och chokladkakan är även smaksatt med äkta vanilj. Trots den höga kakaohalten är chokladen inte alls en bitter, utan rund och mjuk i smaken. Perfekt för dig som vill ha en söt godbit utan vitt socker! Från svenska Renée Voltaire. Chokladen är också vegansk samt ekologisk.

Fördelar

 • Sötad endast med kokossocker
 • Mjuk och rund smak

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av nötter
 • Finns endast i en storlek

Rawchokladfabriken Rawchoklad Maca Guarana

Rawchokladfabriken Rawchoklad Maca Guarana är sötad med kokospalmsocker och lika mycket ett kosttillskott som en chokladkaka. Den här chokladen innehåller nämligen macarot, som ger en stor mängd aminosyror, vitaminer och mineraler. Chokladen innehåller också uppiggande guarana!

Maca ökar uthålligheten och anses vara muskeluppbyggande, eftersom den är mycket proteinrik. Rawchokladfabriken Rawchoklad Maca Guarana passar därför utmärkt att ta inför ett träningspass.

Fördelar

 • Vitamin- och mineralrik
 • Innehåller mycket protein
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Finns endast i storlek på 50 gram

Zebeda Mörk Choklad 70% med Acai & Hallon

Zebeda Mörk Choklad 70% Med Acai & Hallon är en mörk choklad sötad med endast kokossocker. Chokladen innehåller dessutom en kombination av hallon och acaibär, som ger en härlig, intensiv smak till chokladen och också ger den ett nyttigare innehåll. Kakaobönorna är odlade i Mutwaga-regionen i Kongo, som anses ha särskilt läckra kakaobönor.

Fördelar

 • Med acaibär och hallon
 • Hög kvalitet på kakaon
 • Vegansk

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av soja och nötter

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad