Bästa kisel tillskottet 2024 – Håret, hudens och naglarnas bästa vän

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden kommer du att få läsa allt om grundämnet kisel och hur det kan bidra till din hälsa. Det finns flera sätt att utvinna kisel på och därmed också en mängd olika produkter på marknaden. Vi reder ut begreppen och tipsar om vad du ska tänka på inför köpet av ett kosttillskott av den här typen. 

När kisel först lanserades som kosttillskott på 90-talet var det många som undrade vad det egentligen var. Numera har många fått upp ögonen för tillskottet. Kisel är ett grundämne som finns i vår natur. För kroppen är det ett viktigt spårämne som är en av förutsättningarna för att ben, brosk, hud och hår ska må bra och fungera väl.

Om du är ute efter kiseltillskott av hög kvalitet kan vi meddela att vi scannat marknaden för att hitta de bästa kiselprodukterna. Dessa är indelade i olika kategorier, så att alla kan hitta något som passar.

Premiumkategorin vanns av Better You Premium Kisel. Vi har också med en mycket bra produkt i mellankategorin. Den heter Helhetshälsa Kisel Optimal. Budgetprodukten kommer från svenska Skip och heter Hår, Hud & Naglar. Ta också gärna en närmare titt på vår intressanta specialare. Pharma Nord Bio-Silica-MSM heter den.

Premium: Better You Premium Kisel

Better You Premium Kisel är högkoncentrerat kisel i kapselform. Ursprunget är intressant; här har man nämligen utvunnit kisel från bambuextrakt. Tillskottet är helt veganskt och så pass koncentrerat att du endast behöver ta en kapsel om dagen.

Fördelar

 • Högkoncentrerat
 • Vegansk

Nackdelar

 • Tråkigt designad burk

Mellan: Helhetshälsa Kisel Optimal

Helhetshälsa Kisel Optimal är ett svenskt kosttillskott. Företaget Helhetshälsa har mycket gott renommé i branschen och är känt för att producera högkvalitativa produkter. När du väljer deras kisel, kan du vara säker på att du får en prisvärd produkt med kontrollerat och högrenat innehåll.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Endast en kapsel om dagen

Nackdelar

 • Noggrannhet med rekommenderad dagsdos krävs

Budget: Skip Hår, Hud & Naglar

För dig som söker en budgetprodukt med kisel, kan vi varmt rekommendera Skip Hår Hud & Naglar. Förutom att du får kisel i form av silicea, får du också en rad kompletterande mineraler och vitaminer med preparatet. Dessutom till ett väldigt fördelaktigt pris.

Fördelar

 • Effektiv hårkur
 • Även med vitaminer och mineraler

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Special: Pharma Nord Bio-Silica-MSM

Pharma Nord Bio-Silica-MSM består av en spännande kombinationen av kisel och MSM. Tabletten innehåller åkerfräken, vilken också anses ha en gynnsam effekt på hår, hud och naglar. En nackdel med produkten kan helt klart vara att det är rätt så stora tabletter, som kan vara svårsvalda för vissa.

Fördelar

 • Även med MSM
 • Certifierad enligt GMP och HACCP

Nackdelar

 • Stora tabletter

Köpguide

Kisel - grundämnet som är viktigt för våra kroppar

Kisel har flera verksamhetsområden och effekter. Olika märken fokuserar ofta på olika effekter av kisel, genom att exempelvis kombinera tillskotten med andra ämnen. Vi har därför gått igenom en rad olika varumärken och deras utbud av kiseltillskott. Längre ner i köpguiden hittar du recensioner om olika kiseltillskott som du tryggt kan köpa.

Kisel är ett grundämne som hittas i naturen. Via kosten får vi normalt i oss 25 mg per dag, om vi äter allsidigt. Det finns flera livsmedel som är bra källor till kisel. Spannmål, ris och olika grönsaker är några sådana. 

Kisel är ett av kroppens många viktiga spårämnen. När vi föds har vi rikligt med kiseldioxid i våra kroppar. I och med ensidig kost eller sjukdomar, kan det uppstå brist på det kisel som normalt finns i hud, hår, naglar och benvävnad. 

Brist på kisel i kroppen kan resultera oren och slapp hy, livlöst hår, hårförlust och kluvna toppar. Det påverkar också naglarnas kvalitet. Mage och tarm kan också drabbas av besvär om kiselbrist uppstår.

Kisel understödjer hårväxten

Kisel är ett ämne som håller hårsäckarna friska och hjälper till att leverera alla viktiga mineraler och spårämnen, som är nödvändiga för en normal hårväxt. Många som äter kiseltillskott vittnar om att deras hår blivit starkare och mer glänsande, efter några veckors användning. Många användare upplever också att håret växer snabbare.

Kisel och hormonbalansens betydelse

Kisel har också en stor betydelse för kroppens allmänhälsa. Det främjar balansen mellan magnesium och kalcium. Detta hjälper i sin tur att upprätthålla hormonbalansen. Även en hormonell obalans kan orsaka tunt hår och håravfall. Här hjälper alltså kisel till på flera plan.

Kisel för bättre hy

Kiseltillskott kan vara ett bra sätt att få bukt med finnar och oren hy. Kiselgel kan förutom att tas invärtes, även användas utvärtes som en ansiktsmask. Den har en stärkande och sammandragande effekt, samtidigt som den återfuktar och skapar elasticitet i huden.

Kisel fungerar också som en viktig byggsten i kollagen, som är det viktigaste proteinet i kroppen för hudens hälsa. Fungerar kollagenproduktionen, får du en spänstigare och friskare hy. Många användare tycker också att kisel hjälper mot celluliter.

Kisel för bättre matsmältning

Kisel avlägsnar gifter och ämnen som kan irritera tarmen, genom att absorbera dem och föra ut dem ur kroppen. Många som har varit drabbade av ballongmage och andra liknande åkommor har blivit hjälpta av att ta ett tillskott med kiselgel. Naturligtvis ska du alltid uppsöka läkare för en konsultation, om du har ihållande problem med magen. 

Faktum är att när kisel först lanserades om kosttillskott på 90-talet, var det mycket fokus på dess förmåga att hjälpa mot magbesvär. Det lanserades även som ett kosttillskott för att understödja tarmflorans hälsa som helhet.

Nu är det väldigt många som marknadsför kisel som en produkt som ger hår, hud och naglar en kick så de kan växa bättre. Men faktum kvarstår, att kisel kan vara mycket gynnsamt för de som har problem med mage och tarm av olika slag.

Kisel för starka naglar

Kisel bidrar inte bara till fastare hy, utan också till starkare och friskare naglar. Har du naglar som skivar sig, kan det vara ett tecken på att du har brist på kisel. Då kan ett kosttillskott med kisel som tas några veckor, verkligen bidra till att du får starkare naglar. 

Vi vill också betona att ett kosttillskott av den här typen inte är någon “quick fix” som ger snabba resultat. Det gäller att ta kapslarna eller gelén varje dag under en längre tid för att se resultat. En del tycker att de ser skillnad på två veckor, medan det nog snarare tar ett par månader för de flesta att se resultat.

Kisel i kroppen minskar i takt med att du åldras

Kisel finns naturligt i kroppen från det att vi föds. Men allt eftersom vi åldras, minskar kiselnivåerna i vår kropp. Det märks bland annat på att naglarna blir tunnare, huden slappare och vi kan börja tappa hår. Även den som haft tjockt, kraftigt och glänsande hår, kan plötsligt få tunnare och mer livlöst hår.  

Hår, hud och naglar består av proteinerna elastin, kollagen och keratin. Kollagen anses av många vara den viktigaste och är numera en omtalad och använd ingrediens inom skönhetsindustrin. Det finns också en rad kosttillskott som stimulerar kollagenproduktionen. 

Men vad många inte vet, är att det behövs kisel för att bygga upp kollagenet i kroppen. Det är därför som kiselgel eller annat kiseltillskott, kan vara så effektivt för det här ändamålet. Kisel bidrar också till att huden kan binda fukt mer effektivt, vilket i sin tur har en positiv effekt på hudens egen cellförnyelse.

Naturliga källor till kisel

Om du vill ha goda effekter av kiselns helande verkan, är det bra att under en period ta ett tillskott. Men kisel finns också i kosten i ett flertal livsmedel. Dessa är bland annat:

 • Paprika
 • Sojabönor
 • Hela sädeskorn
 • Råris
 • Bladgrönsaker
 • Rödbetor
 • Nötter
 • Frön
 • Selleri
 • Bambuskott
 • Nässlor

Kisel för utvärtes bruk

Kiselprodukter brukar tas i form av drycker eller kapslar. Ett tips är att också använda gelén utvärtes. Kiselgel på flaska kan du också använda som exempelvis ansiktsmask eller för att massera in hårbotten med. Du gör då en punktinsats och kroppen får kisel både från utsidan och insidan.

Kisel är milt och vi har inte kunnat hittat någon information på nätet om att du skulle kunna drabbas av allergiska reaktioner av kisel.


Kisel Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Efter att ha läst ett stort antal recensioner samt de tester vi kunde hitta, har vi kunnat välja ut fyra favoriter i våra huvudkategorier. Alla är högkvalitativa tillskott som är väldokumenterade och mycket omtyckta av sina köpare.

Premium: Better You Premium Kisel

Better You Premium Kisel är en spännande produkt. Kiseln är nämligen utvunnen ur bambuextrakt. Det ger ett kiseltillskott av hög kvalitet, enligt tillverkaren. Ursprunget blir också helt och hållet naturligt. 

Bambuextraktet innehåller 70 % kisel. Kiselformen i bambu är dessutom lättupptagligt för kroppen. En kapsel innehåller 300 milligram elementärt kisel. Du behöver bara ta en kapsel om dagen och det är 100 tabletter i en burk. Med tanke på priset, blir det här också ett väldigt dryg och prisvärd kiseltillskott.

När kisel blev populärt som kosttillskott såldes den ofta i flytande form. Numera har kapslar blivit allt vanligare. Kunderna efterfrågar produkter som är så smidiga att ta som möjligt och att det numera finns tabletter, är sannolikt en följd av den efterfrågan. 

Better You Premium Kisel är i kapselform. Produkten främjar hudens och hårets kvalitet. Kapslarna innehåller ett högkoncentrerat kisel, som även kan ge effekt på hudens kvalitet. Hudens proteiner kollagen, keratin och elastin, kan tillgodogöra sig kiseln och på så vis bidra till hudens elasticitet och kvalitet.

Better You är ett svenskt företag som på några år har nått anmärkningsvärda framgångar och blivit väldigt populära bland konsumenterna. Deras utgångspunkt är kosttillskott med naturligt innehåll. Råvarorna är noggrant utvalda och produkterna är tillverkade i Sverige. 

Tillverkningen är också baserad på de senaste forskningsrönen inom sin nisch. Det gäller inte minst det spännande bambuextraktet, som den här produkten är baserad på.

Fördelar

 • Högkoncentrerat
 • Vegansk

Nackdelar

 • Tråkigt designad burk

Mellan: Helhetshälsa Kisel Optimal

Helhetshälsa Kisel Optimal innehåller precis som premiumvinnaren kisel från bambu. Helhetshälsas kisel är i koncentrerad form och du tar det som kapslar. Den är lättupptaglig för kroppen och hälsosam för hår, hud och naglar. 

Helhetshälsa är ett svenskt företag. Det har varit verksamt i flera decennier och är grundat av genuina hälsoentusiaster. Företagets fabrik ligger i Borghamn vid Vättern och där framställs och förädlas produkterna utifrån egna recept. 

Deras utgångspunkt är att alla, inklusive veganer och vegetarianer, ska kunna hitta högkvalitativa kosttillskott. Deras kisel har många trogna användare och många konsumenter använder inte något annat varumärke överhuvudtaget. Eftersom det är ett högkoncentrerat kosttillskott, ska du inte överskrida rekommenderad dagsdos.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Endast en kapsel om dagen

Nackdelar

 • Noggrannhet med rekommenderad dagsdos krävs

Budget: Skip Hår, Hud & Naglar

Det är väldigt roligt att få presentera så många svenska företag i våra favoritkategorier! För även budgetkategorin i den här köpguiden är nämligen från Sverige. Skip Nutrition AB har varit verksamt sedan 1971. De är kända för sina kvalitativa  och välkontrollerade produkter med naturligt ursprung. 

Kiseln i produkten kommer från renad kiselgur. Det är en mjölliknande jordart, som till största delen består av kisel. Den här produkten är lite annorlunda i och med att den även innehåller tillskott av vitaminer och mineraler. 

Skip Hår, Hud & Naglar innehåller nämligen även vitamin B5, B12, kalcium, magnesium och järn. Det gör att produkten tar ett helhetsgrepp på just hår, hud och naglar. Den har en mängd positiva recensioner på nätet och många verkar ha fått mycket bra resultat särskilt när det gäller naglar. Dessutom är priset ojämförbart lågt.

Fördelar

 • Effektiv hårkur
 • Även med vitaminer och mineraler

Nackdelar

 • Innehåller fyllnadsmedel

Special: Pharma Nord Bio-Silica-MSM

Bio-Silica-MSM är ett  innovativt kosttillskott där basen utgörs av naturligt kisel. Dessutom ingår här MSM, det vill säga organiskt svavel. När dessa två samverkar, bildar det en rad fördelaktiga funktioner. 

MSM har en dokumenterad förmåga att stärka leder och ligament och kunna minska värk i dessa. MSM har även en gynnsam effekt på hår, hud och naglar och är precis som kisel är en av byggstenarna i hudens proteiner. 

Utöver det har vi förstås kiselns gynnsamma inverkan på huden, håret och naglarna. Vi ska heller inte glömma bort att även kisel finns i ben, brosk och senor och har även det en viktig funktion för kroppens rörlighet och allmänhälsa. 

Tillskottet innehåller också åkerfräken, som även det används som hår och hudfrämjande inom folkmedicin. Var uppmärksam på att stora tabletter kan vara svårsvalda.

Fördelar

 • Även med MSM
 • Certifierad enligt GMP och HACCP

Nackdelar

 • Stora tabletter

Kiseltillskotten som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Alla kiseltillskott som vi ansåg var intressanta och värda att uppmärksammas, fick inte plats i huvudkategorierna. Därför tar vi med några utmanare, som vi tycker är intressanta och som du kan läsa mer om.

Healthwell Silica

Healthwell Silica kommer från bambuextrakt och är därmed av 100 % naturligt ursprung. Kapslarna är helt vegetabiliska, vilket gör att de även kan tas av veganer. Här får du 250 milligram rent kisel per kapsel.

Fördelar

 • Prisvärd budgetprodukt
 • Endast en kapsel om dagen

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av mjölk, gluten, ägg och soja

Original Silicea

Original Silicea är ett klassiskt kosttillskott som hängt med länge. Det var det första kiseltillskottet att slå stort i Sverige. Produkten innehåller 100 % rent kisel. Tillverkaren rekommenderar att den tas som en 3-månaders tur för bästa resultat. 

Det här är en väldigt populär produkt och de positiva recensionerna när det gäller naglar och hår är många. Silicea gel anses också vara väldigt bra för magen.

Fördelar

 • Ren kisel
 • Inga konserveringsmedel

Nackdelar

 • Kostar mer än genomsnittet

Original Silicea Man

Här har vi samma varumärke som produkten ovan. Skillnaden är att det här tillskottet är riktad specifikt till män. Håravfall hos män är inget ovanligt och har till stor del att göra med genetik och ärftliga faktorer. Men även yttre faktorer kan bidra. 

Dessa kan vara för lite sömn, infektioner, bristfällig kost och stress på jobbet. Med den här produkten kan du tillföra spårämnen och mineraler, som är väldigt viktiga för hårets och hudens välmående. I produkterna hittar du förutom kisel, även zink, koppar, mangan, selen och biotin. En förpackning innehåller en kur på två månader.

Fördelar

 • Specifikt för mäns behov
 • Flera verksamma ingredienser

Nackdelar

 • Högt pris
 • Hjälper inte alla mot håravfall

Holistic Kisel

Holistic Kisel är en kapsel som innehåller en mindre mängd kisel än flera av de andra produkterna. Företaget poängterar att det är för att produkten består av organiska mineralföreningar, vilket ger kroppen ett bättre upptag. Därför behövs heller inte lika stora mängder. 

Även Holistic är ett svenskt företag, som länge varit mycket väletablerade på den svenska marknaden. Alla deras produkter är noggrant testade och produceras i deras egna fabriker i Sverige. Produkten innehåller även medellånga triglycerider från kokosolja, vilket underlättar upptaget.

Fördelar

 • Organisk mineralförening
 • Effektivt upptag

Nackdelar

 • Minst två kapslar per dagsdos

Vitaprana Vita-Silica

Vitaprana Vita-Silica kosttillskott består av naturligt kisel från bambu. Förutom bambu hittar du här även selen, zink, mangan och biotin. Alla dessa samverkar för att ge dig ett starkt, vackert hår och starka naglar. 

Vitaprana är kosttillskottsföretagets Bodystores eget märke. De levererar prisvärda och högkvalitativa kosttillskott, som vi varmt rekommendera. Märket har trogna användare och får ofta positiva recensioner.

Fördelar

 • Vegansk
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Finns endast i få onlinebutiker

Elexir Pharma Hair Supply

Elexir Pharma Hair Supply tillskott är särskilt framtaget för att bidra till hårets, naglarnas och hudens hälsa. Förutom den tongivande ingrediensen kisel, finns även här åkerfräkenextrakt, hirs och nässelbladsextrakt. Tabletterna innehåller zink, koppar, niacin och biotin samt ett mycket brett spektrum av vitaminer.

Stress, ålder och medicinering påverkar vår hud och därmed också hudens kvalitet. Med hjälp av Elexir Pharma Hair Supply kan du bygga upp immunförsvaret effektivt och på så vis minska den yttre stressen som din kropp utsätts för.

Fördelar

 • Mycket vitaminer
 • Även immunförsvarshöjande

Nackdelar

 • Ej vegetabilisk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad