Bästa kalciumkarbonat 2024 – Ett av kroppens viktigaste mineraler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I vår stora köpguide om kalciumkarbonat, ska vi detaljstudera det viktiga mineralet som har så stor betydelse för vår hälsa i livets alla skeden. Kalciumkarbonat är en form av kalcium som är populär i kosttillskott och vi kommer att gå in på exakt vad ämnet består av. Vi önskar dig härmed välkommen till guiden och god läsning!

Kalciumkarbonat är viktigt i livets alla skeden

Att hålla koll på kroppens mineralnivåer, inte minst kalcium, vet många är viktigt. Numera förstår de flesta att det är mycket mer än bara vitaminer vi behöver få i oss och att ämnen som kalcium, magnesium zink och natrium också är oerhört betydelsefulla för vår hälsa.

I den här artikeln ska vi lära oss allt om kalciumkarbonat och hur du kan inkludera det i din kost på bästa sätt. Vi kommer också att titta på all upptänklig fakta kring mineralet och vilka andra ämnen den brukar kombineras med i kosttillskott. Som vanligt rekommenderar vi också några bra produkter.

I premiumkategorin vann den här gången vann RevivaBio. Alpha Plus Kalcium Plus med mineraler i karbonatform, blev i sin tur guidens mellanvinnare. Utöver dessa har vi med två favoriter till, vid namn Core Calcium Complex+ och Weleda Calendula Toothpaste

Dessutom finns sex stycken intressanta utmanare, vilka kompletterar vinnarna på ett bra sätt. Vi tror och hoppas att det finns goda chanser för dig att hitta en produkt som passar. Då börjar vi med att ta en snabb titt på produkterna, innan vi tar oss an fakta kring kalciumkarbonat.

Premium: RevivaBio Mineraler i Karbonatform

RevivaBios karbonat-tillskott med bland annat kalcium, är ett balanserande kosttillskott som även innehåller kalium, natrium, magnesium och D-vitamin. Det gör att den kan användas för olika syften och har flera användningsområden. Ett annat plus är att det är i pulverform och passar således alla som inte vill ta tabletter.

Fördelar

 • Med magnesium och kalium
 • I pulverform

Nackdelar

 • Måttskopa ingår inte

Mellan: Alpha Plus Kalcium Plus

Alpha Plus Kalcium Plus har den stora fördelen att innehålla en kombination av tre olika kalciumkällor. Det gör att du både får en kalciumkälla som kroppen snabbt kan ta upp, och en som tar längre tid att processa. Det ger dig ett brett spektrum av mineral, vilket gör att tillskottet är verksamt under en längre period i kroppen. Dessutom har tabletterna boostats med vitamin D3.

Fördelar

 • Med tre kalciumformer

Nackdelar

 • Svårsvalda tabletter

Budget: Core Calcium Complex+

Core Calcium Complex+ är ett prisvärt kosttillskott som dessutom innehåller vitamin C. Tillskottet innehåller de två vanligaste formerna av kalcium och dessutom D-vitamin. Hade det inte varit för att kapseln är tillverkad av bovint gelatin, hade det varit svårt att säga någonting negativt om den här produkten.

Fördelar

 • Med vitamin C
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Kapsel av gelatin

Special: Weleda Calendula Toothpaste

Weleda Calendula Toothpaste innehåller kalciumkarbonat som stärker tänderna och även ger en skonsam slipning, vilket håller tänderna naturligt vita och fräscha. I den här tandkrämen finns också flera andra nyttigheter som är naturligt bakteriedödande, men som samtidigt understödjer den naturliga floran i munnen.

Weleda är ett utmärkt alternativ för den som vill ha prisvärd, ekologisk hud- och skönhetsvård. Deras sortiment är ett bra bevis på att det går att köpa högkvalitativ hudvård, utan att det behöver kosta skjortan.

Fördelar

 • Utan flour och tensider
 • Skonsam mot tänderna
 • Stärker tänder och tandkött

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner

Köpguide

Vad är kalciumkarbonat?

Kalciumkarbonat är tillsammans med kalciumcitrat den vanligaste formen av kalcium i tillskott. Kalciumkarbonat är billigt och innehåller en hög andel elementärt kalcium.
I livsmedelsindustrin kallas den för E170 och används som färgämne och som surhetsreglerande medel.

Kalciumkarbonat kan hittas i yoghurt, fil, glass, godis, tuggummi, bakelser, soppor, såser, alkohol, tårtdekorationer, frukostflingor och smält ost. Den är alltså ett mycket vanligt tillsatsämne. 

Varför behöver du kalcium?

Kalcium är en viktig beståndsdel i vårt skelett. Ungefär 1-2 % av den totala kroppsvikten bör bestå av kalcium. Cirka 99 % av kalciumet finns i tänder och skelett. 

Men mineralet är inte statiskt, utan flyttar förflyttar sig ur och in i skelettet dagligen. Det som inte upptas i skelett och tänder, använder kroppen för muskelsammandragning, koagulering och som stödjande komponent för enzymernas verkan i kroppen. 

Upptaget av kalcium sker i första hand i tunntarmen. Ämnet utsöndras genom urin och avföring. Under människans första levnadsår byts allt kalcium som finns i kroppen ut. 

Processen avtar med åren och hos en åldrande människa är det cirka 20 % av kalciumet som byts ut. Bland annat av den anledningen blir vårt skelett svagare och ett behov av extra kalcium kan uppstå.

Som behandlingsmetod kan ett kalciumtillskott användas mot flera åkommor. Tillförsel av kalcium kan göras vid njurinflammation, diabetes eller allvarliga allergier. Kalcium kan också användas som rogivande och lugnande medel, vid njursten, eksem, problem med tarmarna och även som kramplösande och smärtlindrande tillskott.

Åkommor där ett tillskott av kalcium kan hjälpa:

 • Sköra naglar
 • Blödande tandkött
 • Muskelkramper
 • Nervositet, ångest
 • Stickningar och domningar i ben och armar
 • Allergier
 • Högt kolesterol
 • Dålig blodkoagulering
 • Benbrott 
 • Osteoporos
 • PMS
 • Högt blodtryck 
 • Sömnproblem

Typer av kalciumtillskott

I kosttillskott kombineras kalcium inte sällan med magnesium. Anledningen till det är att de båda har en inverkan på muskelfunktion och nervsystem och kan tillsammans förebygga muskelkramper, men också lugna hela nervsystemet. 

Det finns även gott om kalcium som enskilt kosttillskott. Oftast tas kalciumtillskott i form av tabletter, men kan också hittas som rent pulver.

Vem ska ta kalciumtillskott?

Äldre personer som har en minskad kalciumomsättning kan ha nytta av ett kalciumtillskott. Även de som tränar mycket kan behöva ett tillskott av kalcium. För personer som ofta drabbas av muskelkramper i samband med träning är en kombination av magnesium och kalcium bra.
Kalciumtillskott kan även vara viktigt för gravida och ammande. I det fallet är det bra att först rådgöra med sin barnmorska eller läkare.

Fördelarna med kalciumkarbonat

En fördel med kalciumkarbonat är att det är billigt och att det har en hög andel med elementärt kalcium. Det gör att du slipper ta så många tabletter. Kritiken som kalciumkarbonat får ibland, är att den har ett dåligt upptag av kroppen, men det finns studier som visar på det motsatta. 

Här är alltså forskningen inte överens och åsikterna om huruvida kalciumcitrat skulle vara bättre än kalciumkarbonat, är delade. 

Men låt oss titta på några specifika fördelar utöver de vi redan nämnt, som gör kalcium mycket intressant. Växtvärk har ofta ett samband med lågt kalcium. Det är därför bra att se till att växande barn får i sig tillräckligt med kalcium och det är säkerligen bekant för de flesta att det är viktigt med kalcium för växande kroppar. 

Kalciums inverkan på nervsystemet, gör inte bara att det har en lugnande inverkan som kan underlätta insomningen. Kalcium kan också påverka hjärnan på andra sätt. Kalcium kan förebygga bland annat alzheimers, genom att bidra till bildningen av nyckelsubstansen acetylkolin i hjärnan.

Kalcium assisterar också C-vitamin i dess jobb med att förhindra fria radikaler att angripa kroppens celler. 

Kalcium stärker kroppens förmåga att stå emot virus och allergener. Den skyddar genom att fungera som ett slags kitt mellan de enskilda cellerna och minskar därmed genomträngligheten i cellmembranen. Kalcium spelar också en viktig roll vid celldelningen och muskeltillväxten och ger ett friskt blod och är bra för hyn. 

Kalcium ökar även kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn. Notera att mjölkprodukter kan hämma järnupptaget, så här är det alltså kalcium från andra källor som är lämpligare. 

Enzymer är en förutsättning för att våra kroppar ska fungera och kalcium aktiverar vissa enzymer i kroppen och hjälper dem att transportera näringsämnen genom cellernas membran. Dessutom påverkar kalcium koaguleringen av blodplättarna och kan därför minska risken för inre blödningar.

Dosering av kalciumkarbonat

Mängden kalciumkarbonat i ett tillskott varierar beroende på varumärket. Här gäller det att läsa anvisningarna på förpackningen noggrant eller följa ordinationen från läkare eller näringsterapeut.

Biverkningar och försiktighetsåtgärder

Kalciumkarbonat är relativt säkert att ta och vid normala doser finns få biverkningar. Däremot kan för höga halter av kalcium påverka hälsan på flera olika sätt. Bland annat kan det ge problem med magen i form av diarré eller förstoppning och det kan också vara skadligt för njurarna och levern. Därför är det viktigt att hålla sig till rekommenderad dagsdos.

Var kan man köpa kalciumkarbonat

Kalciumkarbonat kan köpas som tillskott på apotek och i hälsokostaffärer. Det finns att köpa både i fysisk butik och online. Kalciumkarbonat är inte ett särskilt dyrt tillskott och hittas vanligen till överkomliga priser.


Kalciumkarbonat Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

I vår köpguide har vi valt ut fyra favoriter. Tillskotten är utvalda på basen av den information vi samlat in och det har i första hand rört sig om kundrecensioner, omdömen och fakta från tillverkarna. Resultatet blev ett gediget faktaunderlag och vi anser att det har givit oss en bra bild av vilka kosttillskott som är värda att tas upp i sammanhanget.

Premium: RevivaBio Mineraler i Karbonatform

RevivaBio Mineraler i Karbonatform innehåller kalciumkarbonat och tre andra mineraler som balanserar kroppens pH-värde. Dessutom innehåller tabletterna vitamin D3. Anledningen till det är att vitaminet är viktigt för nervsystemet, energinivåerna och muskulaturen, vilket kompletterar innehållet av kalcium, magnesium och kalium på ett bra sätt.

RevivaBio Mineraler täcker därmed flera olika behov och kan passa i flera sammanhang. Du som vill ha ett tillskott som hjälper dig att koppla av kvällstid och somna in, kan med fördel prova de här tabletterna. De passar även för dig som vill testa något som kan hjälpa dig med muskelkramper vid exempelvis löpning eller som vaknar med muskelkramper på nätterna.

Fördelar

 • Med magnesium och kalium
 • I pulverform

Nackdelar

 • Måttskopa ingår inte

Mellan: Alpha Plus Kalcium Plus

Alpha Plus Kalcium Plus kombinerar kalciumkarbonat, kalciumbisglycinat och kalciummalat, vilket ger ett lättupptagligt kalcium som bidrar till en bra energiomsättning och till att bygga upp benstommen.

Dessutom finns här ett tillskott av vitamin D, som ytterligare bidrar till att upptaget av kalcium underlättas och att energinivåerna bibehålls. Tack vare D-vitaminet hjälper tillskottet också till att uppta fosfor effektivt.

Tabletterna tas ofta vid mineralbrist och det är flera näringsterapeuter som rekommenderar tabletterna för att normalisera vissa brister i kroppen. Alpha Plus Kalcium Plus kan bidra till att kroppens mineralnivåer kommer i balans igen och att energinivåerna höjs. Då kan kroppen fungera optimalt igen och också driva ut toxiner och gifter effektivt.

Fördelar

 • Med tre kalciumformer

Nackdelar

 • Svårsvalda tabletter

Budget: Core Calcium Complex+

Core Calcium Complex+ innehåller kalciumkarbonat, kalciumcitrat samt vitamin C och D. Här får du hjälp att bygga både muskler och benstomme, tack vare bredden av komponenter i tillskottet.

Dessutom får du en extra dos c-vitamin och den kraftfulla antioxidanten passar särskilt bra ihop med vitamin D och kalcium. C-vitamin är vattenlösligt och allt överskott försvinner ut med urinen och kan således inte överdoseras.

Core Calcium Complex+ är ett kalcium som passar bra för dig som tränar mycket, eftersom kroppen då omsätter mer kalcium och magnesium än normalt. Extra roligt är det förstås att få presentera ett svenskt, högkvalitativt kosttillskott i budgetkategorin.

Core är webbutiken Svensk Hälsokosts eget märke och deras utgångspunkt är alltid att erbjuda högrenade vitaminer och kosttillskott till bra priser. Det har det verkligen lyckas med i det här fallet.

Fördelar

 • Med vitamin C
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Kapsel av gelatin

Special: Weleda Calendula Toothpaste

Weledas ringblomstandkräm innehåller även kalciumkarbonat, vilket ger en skonsam slipning av tänderna och hjälper till att hålla munfloran i bra balans. Tandkrämen ger starka tänder och ett friskt tandkött. För dig som vill ha kalciumkarbonat för tänderna är den perfekt, eftersom den också bidrar med en mängd andra nyttigheter.

Ringblomma och pepparmynta är antiseptiskt och efterlämnar en fräsch smak i munnen. Fänkålsolja har även det en antibakteriell verkan och lugnar inflammerat tandkött. Dessutom innehåller tandkrämen varken syntetiska tensider eller fluor, något som allt fler användare blivit skeptiska mot de senaste åren.

Fördelar

 • Utan flour och tensider
 • Skonsam mot tänderna
 • Stärker tänder och tandkött

Nackdelar

 • Kan ge allergiska reaktioner

Kalciumkarbonat-produkterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Hittade du inte vad du sökte efter i våra huvudkategorier? Då har vi glädjen att få presentera ytterligare några produkter som håller hög standard. Vi hoppas att du ska hitta vad du söker här!

Solgar Calcium Magnesium Plus Zinc

I Solgars tillskott finns det tre mineraler som kompletterar varandra. Förutom kalciumkarbonat finns även zink och magnesium. Det gör att du får ett brett mineraltillskott som bidrar till att stärka benstomme och tänder samt ge en balanserad energiomsättning och muskelfunktion.

Eftersom tillskottet innehåller magnesium, kan den också bidra till att minska utmattning och och trötthet.

Fördelar

 • Med magnesium och zink
 • Vegansk

Nackdelar

 • Innehåller klumpförebyggande medel och färgämne

Warnke Vitalstoffe Kalciumkarbonat

Kalciumtillskottet från Warnke Vitalstoffe innehåller endast kalciumkarbonat och en tablett ger 188 mg kalcium.

Eftersom det är tuggtabletter, passar produkten dem som inte gillar att svälja tabletter. Som så ofta när det gäller tuggtabletter, innehåller Warnke Vitalstoffe Kalciumkarbonat också sötningsmedel. Warnke Vitalstoffe Kalciumkarbonat är sötat med sackaros.

Fördelar

 • Vegetabiliska tabletter
 • Tuggtabletter

Nackdelar

 • Med sötningsmedel
 • Dagsdosen upp till 6 tabletter

IronFlex Calcium Magnesium Zinc

IronFlex Calcium Magnesium Zinc är ett kosttillskott som är skräddarsydd för dem som tränar mycket och vill förkorta återhämtningstiden, samt bibehålla muskelmassan efter träning. Förutom kalciumkarbonat, magnesium och zink finns här också en tillsats av vitamin B6. Den bidrar till att öka energinivåerna och främja nervsystemets funktion.

Fördelar

 • Bra träningstillskott
 • Etablerat varumärke

Nackdelar

 • Ingen information på svenska

Wish Pharmaceutical Calcium + Vitamin D

Wish Pharmaceuticals Tabletter innehåller både kalciumkarbonat och D-vitamin. En portion innehåller 800 mg kalcium och 50 mikrogram vitamin D. Kosttillskottet är lämpligt för dig som exempelvis behöver återhämta dig eller som har extra stort behov av vitamin D under vinterhalvåret.

I kapslarna finns inga färgämnen eller fyllnadsmedel, men har å andra sidan en kapsel tillverkad i gelatin. 

Fördelar

 • Utan utfyllnadsmedel eller färgämnen
 • Hög dos per portion

Nackdelar

 • Kapsel av gelatin

Great Earth Super Cal-Mag

Great Earth Super Cal-Mag innehåller kalcium och magnesium i optimal synergi. Tillskottet tas med fördel av dig som vill upprätthålla normal muskelstyrka, samtidigt som du vill slippa muskelkramper och muskelvärk efter träning.

Tabletterna innehåller också gurkmeja, vilket numera är ett välkänt preparat som hjälper muskeluppbyggnad och lindrar ledvärk. Vitamin D3 ingår för att understödja nervsystemet och hjälpa kroppen att lättare uppta kalciumet.

Fördelar

 • För muskel och skelettfunktion
 • Naturligt färgämne

Nackdelar

 • Stora tabletter

Elexir Pharma Kalcium

Här får du ett tillskott med hela 750 mg kalcium per dos. Dessutom kombineras kalciumet med vitamin D, K och gurkmejaextrakt. Tabletterna innehåller kalciumkarbonat och kalciumbisglycinat. Ett plus för att produkten innehåller 60 dagars förbrukning.

Fördelar

 • 60 dagars förbrukning

Nackdelar

 • Innehåller utfyllnadsmedel

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad