Bästa jordnötssmöret 2024 – Naturligt och läckert proteintillskott

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Jordnötssmör har länge ansetts varit en något ohälsosam produkt, inte minst på grund av den höga fetthalten. Det kunde inte vara mer fel! Jordnötssmör är proteinrikt, fullproppat med vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror. Välkommen till vår stora guide om jordnötssmör!

De många fördelarna med jordnötssmör 

Sannolikt har du hittat den här artikeln för att du intresserad av att veta mer om jordnötssmör. Kanske har du hört motstridiga uppgifter om att det ska vara väldigt fet eller onyttig, medan andra verkar äta jordnötssmör för dess hälsofördelar och för att boosta träningsresultaten. Då ska du definitivt fortsätta läsa, för här nedan reder vi ut det hela!

Jordnötssmör har en rad intressanta hälsoegenskaper tack vare sitt rikliga näringsinnehåll. I motsats till vad som kan antas, kan det var bra för exempelvis kardiovaskulär hälsa. Detta och mer därtill, kommer du att få lära dig mer om i köpguiden. Vi tipsar dig också om några prisvärda och högkvalitativa produkter i våra olika huvudkategorier. 

I premiumklassen vann Core Peanut Butter. I mellankategorin korade vi Kung Markatta Jordnötssmör med Salt Ekologisk till segrare. Vår budgetvinnare heter Garant Eko Jordnötssmör Crunchy. Utöver det har vi en mycket spännande specialare med i köpguiden. PB2 Powdered Peanut Butter heter den!

Premium: Core Peanut Butter

Premiumvinnaren är en riktig fullträff. Här får köparen stor burk jordnötssmör med ett innehåll som består endast av rostade jordnötter. Inget salt är tillsatt. Vad mer kan jordnötsälskaren begära? Inte mycket tycker vi! Det skulle i så fall vara att jordnötssmöret kunde varit ekologiskt.

Fördelar

 • Stor burk
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Många föredrar salt
 • Inte ekologisk

Mellan: Kung Markatta Jordnötssmör med Salt Ekologisk

Kung Markattas Jordnötssmör är som gjort för den medvetne konsumenten. Den är ekologiskt framställd på ett sätt som är snällt mot miljön. Du kan också välja om du vill ha jordnötssmöret med eller utan salt. Konsistensen är krämig och fyllig och det här är ett jordnötssmör som säkerligen hela familjen uppskattar.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Finns även utan salt

Nackdelar

 • Finns ej som crunchy

Budget: Garant Eko Jordnötssmör Crunchy

Garant Eko Jordnötssmör Crunchy är som gjort för dig som är prismedveten, men inte vill göra avkall på kvaliteten. Här har vi något så bra som billigt, ekologiskt jordnötssmör! Produkten är märkt med EU:s märkning för ekologiskt jordbruk.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Innehåller allergener från andra nötter

Special: Bell Plantation PB2 Powdered Peanut Butter

PB2 Powdered Peanut Butter är ett definitivt ett jordnötssmör utöver det vanliga. Här har nämligen fettmängden från jordnötterna reduceras, men i en helt och hållet kemikaliefri process. Det gör att du fortfarande får nyttigt jordnötssmör, men med minskad fettmängd. 

Passar bra för dig som av olika anledningar vill undvika fett, kanske under en period av så kallad deffning, om du bygger muskler. Tyvärr innehåller produkten socker, som de sannolikt varit tvungna att kompensera med för smakens skull.

Fördelar

 • Reducerad fettmängd
 • Många bra recensioner

Nackdelar

 • Innehåller socker
 • Rinnig konsistens


Köpguide

Vad är jordnötssmör och hur används det?

Ett bra och högkvalitativt jordnötssmör består i grunden av två saker: malda jordnötter och salt. Vad som sedan ingår i slutprodukten i olika varumärken varierar betydligt. Det finns flera typer av jordnötssmör som inte innehåller något annat än detta, men också jordnötssmör där bra och mindre bra tillsatser igår. 

Jordnöten är egentligen ingen nöt utan en ettårig baljväxt. Nötterna mognar under jord och skördas genom att hela örten dras upp. Jordnöten är näringsrik och har en fetthalt på ca 50%. 

Jordnötssmör är ett populärt livsmedel hos hälsomedvetna, tack vare de många nyttigheter det innehåller. Det kan då utgöra ett nyttigare alternativ till exempelvis proteindrycker och bars.

Jordnötssmör är också ett livsmedel för dig som vill hålla dig mätt länge. Mättnadskänslan jordnötssmör ger, kompenserar för den höga fetthalten. Jordnötssmör är praktiskt med många användningsområden, eftersom det är välsmakande och går att använda flera olika sätt i matlagning. Mer om det här nedan!

Synen på jordnötssmör som ett ohälsosamt påläggsalternativ håller på att drastiskt förändras, eftersom vi nu vet att det innehåller väldigt många nyttiga näringsämnen. De höga halterna proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och nyttiga fettsyror gör jordnötssmör till en mycket bra energikälla, även om det innehåller mycket fett.

Vad har jordnötssmör för hälsofördelar?

Tack vare sitt näringstäta innehåll har ett högkvalitativt jordnötssmör en mängd hälsofördelar. Jordnötssmör innehåller enkelomättat fett, som har visat sig ha samband med kardiovaskulär hälsa.

Jordnötssmör innehåll visserligen mycket fett, men fettet består av omättade, nyttiga fettsyror. Jordnötssmör innehåller också höga halter av vitamin E, som i studier visat sig ha en gynnsam effekt för hjärthälsan.

Näringsämnen i jordnötssmör

Men de nyttiga näringsämnena sträcker sig definitivt inte bara till nyttigt fett. I jordnötssmör hittar du höga halter av bland annat magnesium, järn, e-vitamin och folsyra. Utöver det har vi förstås den höga proteinhalten, som gör den så populär bland dem som tränar mycket.

 • Magnesium. Jordnötssmör har ett högt innehåll av magnesium, som används av kroppen för att våra muskler och nervsystem ska fungera optimalt. Magnesium används också av kroppen för att tillverka kroppseget protein.

 • Järn. Brist på järn är väldigt vanligt och inte minst hos kvinnor. Järn behövs för att syreupptaget och transporten ska fungera normalt i blodet. Jordnötter innehåller mängder av järn, precis som andra baljväxter.

 • Folsyra. Jordnötter innehåller förutom vitamin b6 och b3, också det viktiga b-vitaminet folat. Det är viktigt bland annat för ämnesomsättningen och bildandet av röda blodkroppar. Folsyrabrist kan uppstå särskilt hos personer som inte äter tillräckligt mycket frukt och grönsaker. 

 • Vitamin E. Vitamin E är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. Det har en positiv inverkan på hår, hud och naglar och skyddar också från nedbrytning av de nyttiga fettsyrorna i våra cellmembran.

 • Fibrer. Jordnötssmör har ett högt fiberinnehåll. Fiber är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen, utan passerar genom kroppen. Det är mycket bra för matsmältningen och för att tarmarna ska fungera normalt. Mat rik på fibrer bidrar också till större mättnadskänsla och till att hålla blodsockernivåerna stabila och låga. 

 • Protein. Proteiner är livsnödvändiga näringsämnen, som är oumbärliga för att hålla våra celler och enzymer i kroppen starka och livskraftiga. Proteiner är också viktiga för den som vill bygga muskelmassa, eftersom musklerna till största delen består just av protein.

Hur använder jag jordnötssmör för att dra nytta av hälsofördelarna?

Jordnötssmör är en klassiker framförallt på smörgås. Det är perfekt både till frukost och till mellanmål. Om du kombinerar den med jordgubbssylt, får du den klassiska, amerikanska kombinationen: peanut butter and jelly! Det finns en mängd olika sätt att använda jordnötssmör på, inte bara som pålägg.

Jordnötssmör i mat och dryck

Jordnötssmör är också en fantastisk ingrediens att använda både i kakor och desserter. Det finns gott om recept på bland annat kakor och muffins, där jordnötssmör ingår. 

För den som gillar smoothies, är ett par matskedar jordnötssmör perfekt att lägga till som ingrediens. Du får då ett mättande och proteinrikt mellanmål. Jordnötssmör ingår också i många olika matlagningsrecept, som i grytor och såser. Att göra en dipp på jordnötssmör och dippa äpple, selleri och morötter, är ett gott och nyttigt alternativ till det vanliga fredagsmyset.

Dosering av jordnötssmör

Det är alltid viktigt att äta allsidigt och inte för mycket av ett enda livsmedel. Det gäller naturligtvis också jordnötssmör. Äter du billigt, processat jordnötssmör får du exempelvis i dig en stor mängd olika tillsatser och konserveringsmedel, som inte nödvändigtvis är så nyttiga för kroppen. 

Även om du äter ett nyttigt, högkvalitativt och ekologiskt jordnötssmör, så innehåller det fortfarande mycket hög andel fett och kalorier. Jordnötssmör ska ätas som en del av en allsidig kost.

Vad ska jag tänka på när jag köper jordnötssmör?

Det finns som inledningsvis nämndes olika varianter av jordnötssmör. Men vare sig du ska ha jordnötssmör som ett tillskott för träningen eller för att ge barnen till mellanmål, är det bra att kika lite på innehållsförteckningen. Billiga jordnötssmör kan innehålla lägre mängd jordnötter och även olika tillsatser. 

I vissa jordnötssmör är det till exempel socker och palmolja tillsatt, vilket sänker näringsvärdet avsevärt. Det finns också ekologiskt jordnötssmör, vilket kan vara något för dig som vill undvika bekämpningsmedel och rester av olika kemikalier i produkterna. 

Det vanligaste är att jordnötssmör är gjort på rostade jordnötter. Men det finns också jordnötssmör som passar för den som vill äter raw food - dvs jordnötssmör gjort på råa och icke processade jordnötter.

Har jordnötssmör några biverkningar?

Jordnötssmör har inga egentliga biverkningar om du inte är allergisk. För en allergiker kan jordnötssmör vara väldigt farligt och orsaka kräkningar, diarré och till och med andnöd. Det finns också nötallergiker som inte tål andra nötter alls, men som kan äta jordnötter och jordnötssmör.

Jordnötssmör Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Bland våra favoriter hittar du fyra stycken högkvalitativa jordnötssmör, som många användare varmt rekommenderar. Två av dem är dessutom ekologiska, för den som föredrar det. Här nedan kan du läsa mer i detalj om dem.

Premium: Core Peanut Butter

Älskar du jordnötssmör och vill helst ha det i storpack? Då har vi produkten för dig! Svenskt Kosttillskotts egen produktserie Core, har lanserat ett jordnötssmör som är tillverkat av endast jordnötter och ingenting annat. Häri finns ingen palmolja, inga konserveringsmedel och inte heller något salt. Det är så naturlig det kan bli.

Jordnötssmöret är framställt av rostade jordnötter som importerats från Argentina. Det finns både som krämigt och crunchy, så att du kan välja den favorit som passar dig. Det rena och enkelt framställda jordnötssmöret passar till en mängd saker. 

Det är perfekt att ha i smoothies, på gröten eller på mackan. Det är användbart till frukost, lunch, mellanmål och som ingrediens i maträtter till middagen. Jordnötssmöret är rikt på folat, vitamin E och B3.

Fördelar

 • Stor burk
 • Inga tillsatser

Nackdelar

 • Många föredrar salt
 • Inte ekologisk

Mellan: Kung Markatta Jordnötssmör med Salt Ekologisk

Kung Markatta har i mer än 30 år försett den svenska marknaden med högkvalitativa, ekologiska och prisvärda produkter. Jordnötssmöret är inget undantag. Det är tillverkat av ekologiska, rostade jordnötter samt 0,5 % salt. 

När du öppnar burken kan det hända att oljan flutit upp på ytan och ligger ovanpå jordnötssmöret. Det är inget fel eller konstigt, utan det är bara jordnötternas egen olja som separerats från resten av innehållet. Det enda du behöver göra är att röra om i burken så att fettet fördelas jämnt i produkten. 

Tycker du att jordnötssmör är onödigt fett, kan du hälla av oljan men då får du också då en grynigare och mindre krämig produkt. Användningsområdena är många och du kan ha den som topping på morgongröten, på mackan eller varför inte i bakning. 

Markatta har sedan företaget startade för mer än 30 år sedan, alltid strävat efter att hitta de bästa råvarorna till sina produkter. Företagets filosofi är att erbjuda goda, ekologiska alternativ till konventionella livsmedel. 

Produkterna utesluter alla ingredienser som har framställts med kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kung Markatta vill att råvarorna ska få utveckla sina smaker på ett naturligt sätt. Deras produktion är skonsam för natur och miljö och även för oss människor.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Finns även utan salt

Nackdelar

 • Finns ej som crunchy

Budget: Garant Eko Jordnötssmör Crunchy

Garant Eko Jordnötssmör Crunchy är en utmärkt budgetprodukt som dessutom är ekologisk. Jordnötssmöret innehåller endast ekologiska jordnötter och havssalt. Det är crunchy i konsistensen, men ganska mjuk och krämig som helhet. Vill du ha en fastare konsistens, vilket kan vara bra om du exempelvis ska ha det i bakning, är det bara att ställa in det i kylskåpet några timmar.

Garant är ett lågprismärke från Axfood som säljs runt om i Sverige, både i livsmedelsaffärer och online. De har utvecklat en ekologisk serie som hela tiden fylls på med varor. Varorna har EU:s ekologiska märkning.

Du får mycket pengar för pengarna här och det passar perfekt för dig som vill ha ett ekologiskt jordnötssmör men till ett lägre pris. Dessutom är den smaksatt med havssalt, vilket många anser vara nyttigare än vanligt salt, eftersom havssalt innehåller mycket mineraler, jod och magnesium.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Innehåller allergener från andra nötter

Special: Bell Plantation PB2 Powdered Peanut Butter

PB2 Powdered Peanut Butter är verkligen en specialare i ordets sanna bemärkelse. Produkten levereras som ett jordnötssmörspulver. Det blandar du helt enkelt ut med vatten och får ett krämigt och välsmakande jordnötssmör. Men det som gör det här till en verklig specialare, är också att den innehåller mycket mindre fett och kalorier än vanligt jordnötssmör.

Att den innehåller mindre fett beror på att den fettreducerats i en kemikaliefri process. Resultatet har blivit ett jordnötssmörspulver fritt från artificiella tillsatser. Däremot har de för smakens skull tillsatt socker. Jordnötssmöret innehåller tre ingredienser: jordnötter, socker och salt.

Det här är med andra ord inget för den som absolut inte vill inte ha socker i någon form. Men för den som däremot framförallt vill undvika fett, är den så perfekt ett jordnötssmör kan bli.

Fördelar

 • Reducerad fettmängd
 • Många bra recensioner

Nackdelar

 • Innehåller socker
 • Rinnig konsistens


Jordnötssmören som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Det finns flera stycken bra jordnötssmör på den svenska marknaden som vi tycker är värda att uppmärksamma. Eftersom alla inte fick plats i våra huvudkategorier, lägger vi till sex stycken här nedan. Om du inte hittade något jordnötssmör som kändes perfekt för dig bland våra favoriter, kanske du hittar den i utmanargruppen.

Monki Ekologiskt Jordnötssmör

Monki Ekologisk Jordnötssmör innehåller jordnötter från kontrollerade, ekologiska plantager. Jordnötssmöret har en krämig konsistens och passar på allt från smörgåsar till bakverk och i matlagning.

Monki Ekologisk Jordnötssmör tillverkas i samma fabrik där det hanteras olika typer av nötter och även sesamfrön. Något som allergiker alltså bör vara uppmärksamma på.

Fördelar

 • Ekologisk
 • Smakrikt och fylligt

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av andra nötter

Urtekram Jordnötssmör Crunchy Ekologisk

Urtekram Jordnötssmör Crunchy Ekologisk är något för den som gillar ett riktigt krämigt jordnötssmör med crunch. Den innehåller gott om knapriga jordnötsbitar, som bildar en härligt tuggig konsistens. Urtekrams jordnötssmör är inte bara ekologiskt, det är även saltat med Himalayasalt vilket är mycket mineralrikt.

Fördelar

 • Innehåller Himalayasalt
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Finns ej i krämig variant

Superfruit Jordnötssmör Crunchy Ekologisk

Även Superfruits jordnötssmör är ekologiskt och innehåller knapriga bitar av jordnötter. Det ger jordnötssmöret en härlig textur och det passar både i matlagning och i bakverk. Eller varför inte prova en klick jordnötssmör på en äppelbit. Hur gott som helst!

Jordnötterna är varsamt rostade, för att ge en fyllig och mild smak. Det har sedan saltats med Himalayasalt för att få fram jordnötternas karaktär och tillföra en mild sälta.

Fördelar

 • Med himalayasalt
 • Ekologisk

Nackdelar

 • Kan innehålla spår av andra nötter

Vitaprana Organic Peanut Butter

Vitaprana jordnötssmör är ytterligare ett ekologiskt jordnötssmör. Det är av hög kvalitet och innehåller varken socker eller salt. Här får du alla jordnötens fördelar, utan att behöva tänka på salt eller sockermängd. Passar att använda på många olika sätt, precis som andra jordnötssmör. Du kan ha den i smoothies, på mackor och i matlagning.

Fördelar

 • Utan salt och socker

Nackdelar

 • Säljs endast i utvalda butiker

Star Nutrition Peanut Butter

Star Nutrition Peanut Butter är för dig som vill ha ett prisvärt jordnötssmör i storpack. Perfekt för dig som tränar mycket och som gillar att använda jordnötssmör på olika sätt. Passar bra att använda på gröt, i kvarg eller i matlagning och bakning. Du hittar den i två varianter. krämig och crunchy.

Fördelar

 • Storpack
 • Finns i krämig och crunchy
 • Utan socker

Nackdelar

 • Inte ekologisk

Bodylab Peanut Butter

Bodylab Peanut Butter är ytterligare ett jordnötssmör i storpack, för den som konsumerar stora mängder av det. Det fritt från socker, salt och andra tillsatser, som exempelvis palmolja. Bodylab Peanut Butter är tillverkad av torrostade och högkvalitativa jordnötter.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Utan salt och socker

Nackdelar

 • Inte ekologisk

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad