Bästa insomningstabletten 2024 – Växtbaserade och rogivande preparat för en god natts sömn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här texten ska du få lära dig allt om receptfria insomningstabletter. Du kommer att få veta mer om fördelarna med den här typen av rogivande preparat, samt dess unika ingredienser. Vi tipsar om våra favoritprodukter och om hur använder de på bästa sätt. Har du funderingar på insomningstabletter har du alltså kommit rätt!

Stress och svårigheter att komma till ro kan många gånger avhjälpas med insomningstabletter. Fördelen med växtbaserade preparat av det här slaget, är att de kan ge mindre biverkningar än receptbelagda tabletter.. Eftersom marknaden är stor och det kan vara aningen förvirrande att leta sig fram till rätt produkt, tipsar vi även om ett antal insomningstabletter.

Som vanligt har vi placerat våra favoriter i fyra huvudkategorier. Premiumkategorin vanns av Great Earth Bedtime. I mellanklassen vann Svenskt Kosttillskott Core Good Night. För den som vill ha en bra budgetprodukt rekommenderar vi Pharbio Valerina Natt. I köpguiden finns också en mycket intressant specialare; Holistic Sömnbalans heter den.

Premium: Great Earth Bedtime

Premiumvinnaren Great Earth Bedtime är ett väldokumenterat preparat som har många nöjda användare. Den innehåller en kombination av verksamma substanser som sträcker sig ända från att vara muskelavslappnande, till att göra dig lugnare och mer rofylld. Tabletten är mild och kan även användas av personer som är känsliga mot sådana här preparat.

Fördelar

 • Skonsam mot kroppen
 • Flera verksamma substanser

Nackdelar

 • Ganska dyra
 • Stora tabletter

Mellan: Svenskt Kosttillskott Core Good Night

Svenskt Kosttillskott Core Good Night innehåller de verksamma beståndsdelarna GABA och ashwagandha. GABA är signalsubstanser som balanserar det centrala nervsystemet. Ashwagandha är en indisk rot, som använts inom ayurvedisk medicin i årtusenden. Roten balanserar kroppens energier och minskar stressen.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Budget: Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt är ett naturläkemedel som innehåller växten Valeriana, eller vänderot som det heter på svenska. Det här är en mycket potent ört, som använts länge inom folkmedicinen som rogivande och sömnfrämjande medicinalväxt.

Fördelar

 • Växtbaserad
 • Med vänderot

Nackdelar

 • Starka tabletter
 • Noggrannhet med rekommenderad dagsdos krävs

Special: Holistic Sömnbalans

Specialaren har vi valt ut för att den verkligen är en tablett utöver det vanliga. Kombinationen av signalsubstanser och rogivande växter har resulterat i en tablett med en funktion som verkar hela dygnet. Här får du inte bara hjälp att få balans i ditt sömnmönster. Tabletternas ingredienser verkar också genom att ha en balanserande, energigivande effekt på dagen.

Holistic är ett svenskt företag som är mycket väletablerat och som varit verksamt i många decennier på den svenska marknaden. Företaget är mycket respekterat i hälsokostbranschen och har vunnit flera utmärkelser.

Fördelar

 • Har verkan även dagtid
 • Vegansk

Nackdelar

 • Bör ej kombineras med alkohol
 • Överskrid ej daglig dos


Köpguide

Vad har insomningstabletter för hälsofördelar?

Receptfria och naturliga insomningstabletter har definitivt en del fördelar. Vid lindriga sömnproblem och oro på kvällen, kan du köpa dessa receptfritt utan att först kontakta läkare. De har också den stora fördelen att inte vara beroendeframkallande eller föra med sig allvarliga biverkningar.

Vad ska jag tänka på när jag köper insomningstabletter?

Insomningstabletter baserat på örter är inte jättestarka. Det kan alltså ta några försök innan du märker att de verkar. Det är viktigt att inte ge upp första kvällen och heller inte ha för stora förhoppningar. 

Alla tabletter är nämligen inte verksamma för alla. Det kan hända att en tablett baserat på johannesört och kamomill inte fungerar för dig, medan en på valeriana fungerar utmärkt. Prova dig fram.

Hur använder jag insomningstabletter och hur många ska jag ta?

Trots att insomningstabletter är receptfria, kan de vara ganska starka. Det är viktigt att du tar rekommenderad dagsdos och läser på förpackningens anvisningar, så att du inte får i dig för många av tabletterna. Det kan du känna av nästa dag.

När ska jag ta insomningstabletter?

Du ska alltid ta insomningstabletter i samband med att du går och lägger dig. I vissa enstaka fall ska du ta dem kanske en timme innan eller liknande och då står det på förpackningen. Vissa insomningstabletter går också bra att använda under dagen mot mild oro och stress. Då finns det information om det i anvisningarna. 

En vuxen person behöver oftast sova till cirka 6-8 timmar per natt. Mindre sömn än så kan påverka hälsan på ett negativt sätt. Sömnen innebär nämligen reparation och återuppbyggnad av kroppen, både fysiskt och psykiskt. Ju mer ansträngd du är under dagen, desto viktigare är nattsömnen.

Under perioder är det många av oss som upplever problem med sömnen. Ofta beror det på stress av olika anledningar, särskilt för personer mitt i livet med karriär och familj och allt vad det innebär. Människor som spenderar mycket tid hemma och som är sysslolösa kan också få sömnbesvär och svårt att komma till ro på kvällen.

Ett bra alternativ att ta hand om lindriga sömnbesvär är receptfria naturläkemedel och insomningstabletter. Dessa kan vara baserade på olika växter, till exempel johannesört, valeriana eller humle.

Stress är den vanligaste orsaken till besvär med sömnen

Om kroppen inte får återhämta och reparera sig, fungerar inte vårt kroppsliga system. Man kan säga att sömnen är livsviktig. Den är en förutsättning för ett bra, fungerande immunförsvar, för vår vikt och för vår mentala hälsa. Men en bra sömn har även fler funktioner i vår kropp. 

Dålig sömn kan också rubba vårt matsmältningssystem och även försämra våra kostvanor betydligt. Är vi trötta har vi exempelvis en tendens att äta för mycket socker och dricka för mycket kaffe om dagarna. Det har i förlängningen mycket negativ inverkan på oss och gör att vi får ännu mer svårt att sova och komma till ro.

Våra bästa sömntips

Oavsett om du tar en insomningstablett eller inte, är det också viktigt att du tittar på din livsstil som helhet. Allt från fysisk aktivitet till kostvanor och rutiner vid sänggående har betydelse. Saker du kan titta närmare på för att se om du behöver justera din sömn kan vara:

 1. Motionera tillräckligt. Regelbunden fysisk aktivitet förstärker djupsömnen. EN promenad på förmiddagen kan hjälpa dig att somna bättre på kvällen och göra den biologiska klockan mer korrekt. Men du ska undvika hård träning innan innan sänggåendet, annars hinner inte stresshormonerna klinga av i tid innan du lägger dig.
 1. Att undvika kaffe. Att undvika eller minska koffein i största möjliga utsträckning har en gynnsam effekt på sömnen. Ofta hamnar vi i en ond cirkel och konsumerar mer koffein för att vi är trötta. Men i förlängningen har det en negativ effekt på sömnen.
 1. Försök att gå upp i vanlig tid även om du sovit dåligt på natten. Kastar du om din dygnsrytm kommer du att sova dåligt igen nästa dag. Försök att gå till sängs ungefär samma tid varje dag, när det är möjligt.
 1. Ät inte middag för sent på dagen. Mycket mat, socker och fett strax före sänggåendet gör att matsmältningen behöver jobba en stor del av natten.
 1. Se över hur du har det i ditt sovrum. Sängen ska vara lagom lång, bred och mjuk. Den bör inte ge tryck på bröstkorg, axlar och höfter. Kudden ska stödja nacken. Det bör vara mörkt när du sover, eftersom ljus tränger in genom stängda ögonlock. Om du behöver gå upp på natten, så tänd inte lamporna. Även några sekunders belysning kan göra att sömnhormonet melatonin klingar av. 
 1. Försök lägga dagen bakom dig och undvik att ta itu med morgondagens uppgifter i huvudet när du går och lägger dig. Att ha block och penna vid sängen för att skriva av dig och att göra listor innan du somnar kan vara ett bra tips om du är den typen av person som har en tendens att ligga och grunna på saker på nätterna.

Dålig sömn kan vara hälsorelaterat

Insomningstabletter ska du bara ta om du har lätta insomningsproblem men är frisk i övrigt. Blir det långvarigt behöver du gå till botten med att det inte är relaterat till fysiska eller psykiska åkommor. 

Har du ihållande problem är det först och främst viktigt att du kontaktar din läkare för att få utrett vad det beror på. I extrema fallet finns det också specialenheter på sjukhus för sömnstörningar. Där får patienten göra en noggrann kroppslig och psykiatrisk utredning. Patienten får också sova kvar på sjukhuset med mätinstrument på kroppen för att alla orsaker ska kunna utredas.

Vad innehåller insomningstabletter?

Insomningstabletter av det slag vi beskriver här är baserade på till största delen naturliga ingredienser som du hittar i hälsokostaffärer. Vanliga ingredienser i insomningstabletter är:

 1. Magnesium. Det mineral som behövs för att muskulaturen och nervsystemet ska fungera korrekt. Mineralet har en kramplösande och lugnande effekt.

 1. B-vitaminer. Dessa har en påverkan på nervsystemet. Vitamin B är viktiga för våra muskler, samt för kroppens blodbildning. Brist på b-vitamin kan orsaka oro, nedstämdhet och sömnsvårigheter.

 1. Citronmeliss är en medicinalväxt och har använts inom folkmedicinen för sömnproblem och som rogivande medicin.

 1. Kamomill är för många ett omtyckt kvällste. Att dricka kamomillte innan läggdags, är ett väl beprövat sätt att få en god natts sömn. Kamomill har en kramplösande effekt på tarmarna och magen. Det är också en en vanlig ingrediens i insomningstabletter.

 1. Valeriana är en mycket potent växt, som numera har blivit en vanlig ingrediens i receptfria insomningstabletter. Det är väldigt många personer som säger sig ha blivit hjälpta av preparat som innehåller valeriana.

 1. Johannesört. Ett av de mer effektiva växterna som har använts i tusentals år inom folkmedicinen för insomning och avslappning.

 2. GABA. Det är ett ämne som fungerar som en neurotransmittor i centrala nervsystemet. Vid långvarig stress, för lite sömn och dåliga kostvanor, kan vi få brist på GABA. Det i sig skapar oro och sömnproblem. Tillskott av GABA balanserar nivåerna, så att du upplever ett större lugn.

Insomningstabletter Bäst i Test 2024 - Hälsokosts favoriter

Vinnarna i våra huvudkategorier har vi valt ut på flera kriterier. Vi har läst så mycket fakta vi kommit över om produkterna. Vi har också läst testresultat i de fall de har funnits. Även kundernas egna recensioner har spelat en viktig roll. Med det som utgångspunkt har vi rangordnat produkterna och placerat dem i den här köpguiden.

Premium: Great Earth Bedtime

Great Earth Bedtime består av örter som har en lugnande och avkopplande effekt. Tabletterna innehåller flera olika typer av extrakt. De innehåller också magnesium och vitamin B6. Magnesium är muskelavslappnande och har länge varit ett vanligt preparat för att lättare komma till ro på kvällarna.

Vitamin B6 bidrar till att minska utmattning och trötthet, både psykisk och fysisk. Vitaminet bidrar till nervsystemets normala funktion och en normal psykologisk funktion. Du tar en kapsel ca en halvtimme innan sänggående.

Great Earth Bedtime innehåller också GABA och ashwagandha. Ashwagandha balanserar kortisolnivåerna i kroppen. Höga kortisolnivåer kan ångest och dålig sömn.

Ingredienserna samverkar med varandra och bildar ett rogivande och lugnande preparat, som gör att du kan sova bättre. Det här kan vara ett bra alternativ om du till exempel tycker att du bli trött nästa dag av valeriana, vilket vissa personer upplever.

Fördelar

 • Skonsam mot kroppen
 • Flera verksamma substanser

Nackdelar

 • Ganska dyra
 • Stora tabletter

Mellan: Svenskt Kosttillskott Core Good Night

Svenskt Kosttillskott Core Good Night hjälper kroppen att slappna av och låter den återställa muskler och hjärna, så att de orkar prestera optimalt nästa dag. Core Good Night innehåller ett brett spektrum av vitaminer och mineraler.

Kapseln innehåller också svartpepparextrakt, eller piperin som det också heter. Det underlättar upptaget av vitaminerna. I produkten finns även ashwagandha och GABA.  Dessa två balanserar kroppen och motverkar och förebygger oro och ångest.

Förutom dessa, får du även i dig ZMA-bisglycinat, magnesium, zink och vitamin B6. Tabletterna ska du ta 30-60 minuter innan sänggående.

Svenskt Kosttillskott levererar en stor bredd av mineraler och vitaminer till fördelaktiga priser. Produkten Core Good night är tillverkad i Sverige och kontrollerad enligt EU-standard.

Fördelar

 • Svensktillverkad
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Fungerar inte för alla

Budget: Pharbio Valerina Natt

Pharbio Valerina Natt är numera ett klassiskt kosttillskott på apotek likväl som i hälsokostaffärer. Valerina finns i flera varianter av rogivande tillskott. Det är ett helt växtbaserat läkemedel, som innehåller humle och citronmeliss. Men den viktigaste beståndsdelen som produkten är baserad på heter valeriana eller vänderot.

Valeriana är en medicinalväxt som länge använts vid problem med sömn, inom folkmedicinen. Valeriana är dokumenterat lugnande och rogivande. Kombinationen med humle och citron ger ett brett spektrum av rogivande substanser i tabletten.

Det svenska företaget Pharbio är en av de största producenterna på marknaden av växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Deras produkter har övervägande positiva recensioner och du får också mycket för pengarna.

Det du ska vara uppmärksam på är att en del användare tycker sig ha lite känningar dagen efter, precis som kan ske med receptbelagda insomningstabletter. Valeriana är i allra högsta grad en potent växt med verkan. Här får du alltså prova dig fram vilka tabletter som passar dig.

Fördelar

 • Växtbaserad
 • Med vänderot

Nackdelar

 • Starka tabletter
 • Noggrannhet med rekommenderad dagsdos krävs

Special: Holistic Sömnbalans

Holistic Sömnbalans är en intressant produkt, eftersom den inte enbart lanseras som en insomningstablett. Den ska också ha en balanserande verkan på energinivåerna dagtid, genom att minska trötthet och utmattning. För att uppnå den effekten har företaget kombinerat flera ingredienser.

I Holistic Sömnbalans hittas saffran, citronmeliss och valeriana. Tabletten innehåller också GABA och L-teanin. Dessutom finns vitamin B6 och magnesium i produkten. De två sistnämnda är väldokumenterat effektiva för nervsystemets normala funktion och minskar trötthet och utmattning. Magnesium är även bra mot benkramper.

Saffran används för avslappning, hormonbalans och positivare sinnesstämning. Citronmeliss främjar insomning, avslappning och en normal sömnrytm. Den har liknande egenskaper som valeriana och fungerar även som balanserande för humöret. Ashwagandha kan göra dig mer avslappnad.

Citronmeliss är en vanligt förekommande växt i rogivande tabletter. Det är först och främst den som tar hand om insomningen i den här tabletten.

Alla ingredienserna bildar en synergi som inte bara får dig att somna lättare, utan också gör dig lugnare, gladare och mer välbalanserad på dagen. Det är i alla fall Holistics intention med tabletten och den har också många nöjda användare.

Fördelar

 • Har verkan även dagtid
 • Vegansk

Nackdelar

 • Bör ej kombineras med alkohol
 • Överskrid ej daglig dos


Insomningstabletterna som utmanar 2024 - Hälsokost gillar

Utöver våra fyra huvudkategorier ovan presenterar vi sex stycken insomningstabletter till. De här är också av utmärkt kvalitet och har många bra recensioner. Om du vill ha tips på fler tabletter än de som vi rekommenderar bland favoriterna, kan du fördel fortsätta läsningen här!

Better You Natt

Svenska Better You har tagit en fram en insomningstablett med välkända ingredienser. Här finns kamomill, citronmeliss och GABA. En till två kapslar intas innan sänggående.

Företaget lanserar dem som ersättning till rogivande kamomillte, som de menar har bra effekt men ger en osäkerhet i doseringsmängd. Med en kapsel som detta kontrolleras mängden och resultatet kan också bli exaktare, så att säga.

Fördelar

 • Vegansk
 • Effektiv

Nackdelar

 • Högt pris per tablett

Bättre Hälsa L-Teanin

RevivaBos kapslar innehåller L-Teanin, som stimulerar alfavågorna i hjärnan. Med hjälp av av L-teanin bildas signalsubstansen GABA i hjärnan och kroppen kan slappna av och komma till ro. L-teanin hjälper dig att få en djupare sömn. Under dagtid kan du ta L-Teanin som stressminskande medel.

Fördelar

 • Rogivande
 • Ger djupare sömn

Nackdelar

 • Kanske inte bästa alternativet för svårare sömnproblem

Lunixen Tablett

Lunixen är en insomningstablett som innehåller vänderot. Tabletterna kan även användas för att lindra oro. Vänderot är en ganska stark läkeväxt och doseringen bör följas noga. Du ska också känna efter om du får eventuella känningar som seghet och trötthet efteråt. Det är vad vissa konsumenter påpekat. Annars är det här en bra produkt.

Fördelar

 • Effektiv
 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Stark tablett

Unimedic Pharma Pascoflair

Unimedic Pharma Pascoflair är en insomningstablett som innehåller extrakt av passionsblomma. Det är traditionellt använt vid lindrig oro, men inte lika vanligt i insomningstabletter. Här har man dock valt att låta den vara den verksamma beståndsdelen i tabletten. Förutom att hjälpa dig komma till ro på kvällen, har passionsblomman också egenskapen att kunna lindra spänningshuvudvärk.

Fördelar

 • Lättsvalda tabletter
 • Registrerat läkemedel

Nackdelar

 • Kan ge illamående

Florealis ehf. Sefitude

Florealis ehf. Sefitude innehåller extrakt från vänderot. Produkten är ett godkänt, växtbaserat läkemedel och är lämplig att använda vid sömnsvårigheter. Du kan läsa detaljerad information om produkten i fass.se eller på bipacksedeln. Vänderoten har fördelen av att vara effektiv och fungera på många som provar den. Särskilt om den får vara ensam som aktiv ingrediens i produkten.

Det här är en produkt som inte är jättevanlig varken i hälsokostaffär eller på apoteket, så vill du ha just den här tabletten kan det hända att du får leta runt en del. Men den finns och vi länkar till den här.

Fördelar

 • Utan onödiga tillsatser

Nackdelar

 • Kan vara svår att få tag på

New Nordic Melissa Dream Kosttillskott

New Nordic Melissa Dream Kosttillskott är tabletter som ger lugnare och mer vilsam sömn. Den innehåller grönt te, citronmeliss, magnesium och B-vitamin komplex. Avsedd att ta en timme innan sänggående och dosen är 2 tabletter per dag.

Fördelar

 • Svenskt märke
 • Vegetabilisk kapsel

Nackdelar

 • Stora tabletter
 • Förpackad i karta

Dela den här artikeln med dina vänner ❤

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

NYA kampanjer varje månad